Krikščionių medicinos centras

Džiovinti vaisiai ir riešutai

Riešutų ir džiovintų vaisių įvairovė suteikia galimybę mėgautis vis kitomis skonio savybėmis. Džiovinti vaisiai ir riešutai – vertingų maistinių medžiagų šaltinis. Juose gausu mineralinių medžiagų, vitaminų, ląstelienos, natūralaus cukraus, skaidulų. Didžiąją riešutų dalį sudaro riebalai. Riebaluose yra polinesočiųjų riebalų rūgščių – omega-6 ir omega-3. Organizmas pats negali jų pasigaminti, todėl turi gauti su maistu. Kadangi omega-6 rūgščių gauname pakankamai, patariama nedidinti jų kiekio, bet valgyti daugiau maisto, kuriame yra omega-3 rūgščių. Būtent šių rūgščių gausu riešutuose.

Prieš vartojimą džiovintus vaisius ir riešutus būtina gerai nuplauti. Kol šie maisto produktai patenka ant mūsų stalo, jie „nukeliauja“ ilgą kelią: renkamas derlius, vaisiai džiovinami, pakuojami, kraunami, vežami, vėl pakuojami.

Populiariausi ir dažniausiai perkami džiovinti vaisiai yra džiovintos slyvos, razinos, abrikosai, figos, datulės, džiovintos spanguolės, bananų traškučiai, džiovinti ananasų kubeliai, besėklės razinos. Didžioji dalis šių vaisių į Lietuvą importuojami iš Kinijos, Tailando, Filipinų, Čilės, Turkijos, Irano.

Pagrindiniai teisės aktai:

•  Džiovintų vaisių kokybės reikalavimai, patvirtinti Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2006 m. balandžio 19 d. įsakymu Nr. 3D-155 (Žin., 2006, Nr.45-1635)

Įdomu / svarbu žinoti

Džiovinti vaisiai – papildomas maistas, ypač kai trūksta šviežių vaisių ir daržovių, ar tiesiog užkandis užimtiems ar keliaujantiems žmonėms.

Riešutai pagal sveikos mitybos piramidę patenka į vieną maisto produktų grupę kartu su kiaušiniais, mėsa, paukštiena, žuvimi, ankštiniais.

Vis dėlto riešutus reikėtų vartoti atsargiai, nes kai kuriems jie gali sukelti alergiją! Alergija riešutams – viena dažniausiai pasitaikančių alergijos formų. Riešutai alergiškiems žmonėms gali sukelti labai stiprias reakcijas, todėl, pastebėjus alergiją riešutams, reikėtų vengti jų maiste. Net labai nedideli riešutų kiekiai gali būti pavojingi. Todėl riešutams alergiški vartotojai turėtų ypatingai atidžiai skaityti maisto produktų etiketes, kuriose, vadovaujantis Lietuvos higienos norma HN 119:2002 „Maisto produktų ženklinimas“, turi būti pateikta atitinkama informacija, jei sudėtyje yra riešutų.

Svarbu: jei atkandę riešutą pajutote kartų skonį, jokiu būdu jo nevalgykite. Laikomi netinkamomis sąlygomis riešutai gali sugesti, o nekokybiškų produktų vartojimas gali sukelti sveikatos sutrikimų.

www.vmvt.lt

TAIP PAT SKAITYKITE