REXSAN

Duona, sausainiai ir kepintos bulvytės kelia pavojų susirgti vėžiu

Duona, sausainiai ir kepintos bulvytės kelia pavojų susirgti vėžiu

Duona, sausainiai ir keptos bulvės turi labai daug medžiagų, kurios gali sukelti vėžį.

Švedijos nacionalinės maisto administracijos atstovai buvo sukrėsti Stokholmo universiteto mokslininkų pateiktais įrodymais, kad, kepant ar verdant tokią pagrindinę maisto žaliavą kaip mūsų platumose augantys grūdai, ryžiai, bulvės, atsiranda akrilamidų, kurie gali sukelti vėžį.

„Akrilamidas susidaro ruošiant maistą, jis randamas daugelyje maisto produktų. Tirti produktai plačiai vartojami, ir nemažais kiekiais, pavyzdžiui, bulvių traškučiai, kepintos bulvytės, sausainiai, duona”, – teigiama minėtos administracijos pareiškime.

JAV aplinkos apsaugos agentūra (EPA) akrilamidą apibūdina kaip bespalvę, kristalinę kietą medžiagą, kuri laikoma potencialiu kancerogenu žmogui, – kitaip sakant, gali sukelti vėžį.

Tarptautinės vėžio tyrimų agentūros (IARC) specialistai skelbia, kad akrilamidas sukelia genų mutacijas, eksperimentuose su gyvūnais sąlygoja gerybinių ir piktybinių auglių susidarymą virškinimo organuose.

Taip pat jau seniau žinoma, kad ši medžiaga kenkia centrinei ir periferinei nervų sistemai.

Todėl nenuostabu, kad Švedijos maisto tarnyba pataria vengti gaminti tokius produktus veikiant aukšta temperatūra.



TAIP PAT SKAITYKITE