JAV mokslininkai mano, jog kai kurie dažikliai gali būti naudingi, nes blokuoja kancerogenus.
Toksikologė Geil Orner atliko neįprastą bandymą. Į vaivorykštinių upėtakių maistą ji pridėjo kancerogeno aflatoksino ir dažiklių E129 (alura raudonasis) bei E132 (indigokarminas). Kas mėnesį viena grupė žuvų buvo šeriama maistu su kancerogenais ir dažikliais, kita – tik su kancerogenais.
Po 9 mėnesių toksikologė nustatė, kad upėtakiams, šertiems kancerogenų ir dažiklių papildytu maistu, 50 proc. mažiau buvo aptikta piktybinių kepenų navikų, negu toms žuvims, kurios ėdė tik kancerogenais papildytą maistą.
„Galbūt maisto dažikliai nėra jau tokie pavojingi”, – teigė G.Opner. Tiesa, tokslikologė pabrėžė, kad tai visai nereiškia, jog dabar reikėtų be saiko valgyti dažytų saldainių ar gerti spalvotų vaisvandenių. Pirmiausia reikia nustatyti, kaip kancerogenai ir dažikliai veikia organizmą, o tam reikalingi papildomi tyrimai.