MAITINIMOSI REKOMENDACIJOS VASAROS KELIONIŲ METU
Dauguma vasaros metu atsirandančių negalavimų yra susiję su pakilusiu karščiu (Pita) kūne. Vasaros metu yra labai svarbu maitintis taip, kad karštis dar labiau nesukiltų. Nepatartina daug vartoti rūgščių, aštrių ir sūrių produktų, nes pagal Ajurvedą jie didina Pita doša.
Ajurveda pataria, kad vasaros metu reikėtų vartoti daugiau kartaus (pvz. rabarbaras, alijošiaus sultys, kiaulpienių arbata), saldaus (pvz. švieži saldūs vaisiai, sultys) ir sutraukiančio (pvz. granatų, spanguolių sultys, šparaginės pupelės) skonių.
Patartina vasaros metu vartoti maisto produktus, kurie šaldo t.y obuoliai, kriaušės, arbūzai, slyvos, vynuogės, nektariniai, agurkai, cukinijos, brokoliai, pieniški produktai, kefyras, jogurtas rūgpienis, varškė, ryžiai, įvairios sultys. Karštu metu reikėtų vengti šildančių produktų, t.y svogūno, česnako, pipirų, čili, morkų, burokėlių (nebent šaltibarščiuose su šaldančiais agurkais ir kefyru), pomidorų (nebent salotas su liesa grietine). Venkite riebių pieno produktų: grietinės, fermentinių sūrių. Jei nesate vegetarai valgykite žuvį, kalakutieną, vištieną. Atminkite, kad jautiena, kiauliena, o ypač aviena turi savyje šildančių savybių. Patiekalai pagaminti iš mėsos labiau tinka šaltajam metų periodui.
Valgykite lengvai ir saikingai. Naudokite daugiau salotų ir žalių vaisių, stenkitės nepersivalgyti ypač karštuoju dienos metu, nes tokiu atveju sutriks virškinimas.
GĖRIMAI
Labai geras šaldantis gėrimas Lassi, kurį galite pasigaminti patys. Išmaišykite 1 dalį jogurto ir 4 dalis vandens su mikseriu, įdėkite kmyno sėklų miltelių.
Jei keliaujate šiltuose kraštuose, pasimėgaukite kokoso riešuto pienu, kuris šaldo ir gaivina, o tuo pačiu turi savybe daug naudingų mineralų.
Arbūzų sultys ne tik atgaivina, bet ir atšaldo visus organizmo organus, o su žiupsneliu druskos numalšina galvos skausmą.
Spanguolių ir granatų sultys turi savyje sutraukiančio skonio ir natūraliai sumažina organizmo karštį.
Vandens stikline su laimo ar citrinos sultimis atgaivina ir numalšina troškulį kelionės metu.
Gerkite kambario temperatūros vandenį. Negerkite karšto vandens, arbatas patartina gerti anksti rytą ar vėliau vakare. Nesimėgaukite labai šaltu, lediniu vandeniu, nes toks vanduo sutrikdo organizmo pusiausvyrą, sumažina virškinimo galias.
Jei vartojate alkoholį, stenkitės negerti stipriųjų alkoholinių gėrimų (viskio, brendžio, degtinės, romo, raudono vyno), nes jie šildo ir sukelia vidinę ugnį – Pita. O mieloje draugų kompanijoje su saiku paragaukite šalto alaus ar balto vyno.
PRODUKTŲ DERINIMAS
Kelionės metu reikėtų valgyti saikingai ir vengti nesuderinamų produktų, nes tai susilpnina organizmą, virškinimą ir sukelia vidinį organizmo apsinuodijimą-toksifikaciją.
Maisto produktas NEDERA
Pienas, žuvis, melionai, arbūzai, jogurtas, rūgštūs vaisiai, duona ar duonos gaminiai, pagaminti iš mielių;
Jogurtas, rūgštūs vaisiai, melionai, karšti gėrimai, žuvis, angliavandeniai, sūris, bananai;
Melionai ir arbūzai (valgyti tik vienus ir su niekuo nemaišyti);
Kiaušiniai, pienas, jogurtas, sūris, melionai, bulvės, vaisiai;
Angliavandeniai (makaronai, ryžiai, bulvės) bananai, pienas, kiaušiniai, datulės, mėsa, žuvis, sūris;
Citrinos, jogurtas, pienas, agurkai, pomidorai
Bulvės, baklažanai, pomidoraiJogurtas, pienas, melionai, agurkai
VIRŠKINIMO TRAKTO NEGALAVIMAI
Dažnai kelionės metu valgome mums neįprastą maistą, kartais užvalgome nešviežio maisto, keičiasi maitinimosi režimas, todėl dauguma keliaujančių skundžiasi virškinimo sutrikimais, pilvo pūtimu, pilvo skausmais, viduriavimu, vidurių užkietėjimu.
VIDURIŲ UŽKIETĖJIMAS
Gerkite prieš miegą 1-2 šaukštelius Triphalos miltelių ar tablečių su puse stiklinės vandens.
Iš ryto naudokite 1 šaukštą linų sėmenų aliejaus su šiltu vandeniu ir 10 citrinos lašų.
Gerkite slyvų sultis ir valgykite kuo daugiau vaisių ir daržovių.
Iš vakaro išmirkykite penkias džiovintas slyvas, o ryte suvalgykite. Labai sveika ir naudinga nuplautos ir išmirkytos juodosios razinos.
Išgerkite vienoje stiklinėje vandens 1-2 šaukštelius išbrinkytų maltų linų sėmenų.
Pykinimas ir vėmimas
Pykinimas ir vėmimas gali atsirasti dėl įvairių priežasčių: toksinais užterštos kepenys, parazitai žarnyne, per didelis rūgštingumas skrandyje, apsinuodijimas maistu.
Nevartokite rūgščių, aštrių ir sūrių, fermentuotų ar konservuotų maisto produktų.
1 puodelis vandens, 10 lašų citrinų sulčių, ½ šaukštelio cukraus. Viską sumaišius įdėti ¼ šaukštelio geriamos sodos ir išgerti. Iš karto nustoja pykinti.
Pačiulpti 1 ar 2 kardamono sėklas.
1 šaukštelį šviežio imbiero sulčių ir 1 šaukštelį svogūnų sulčių sumaišyti ir išgerti. Iš karto numalšina pykinimą ir sustabdo vėmimą.
Vienodomis dalimis sumaišyti citrinos sulčių ir medaus ir laižyti, kol pykinimas praeis.
Sumaišyti ½ šaukštelio medaus ir ¼ šaukštelio kardamono miltelių su 100 g kefyro.
Arbata iš 1 šaukštelio kmyno sėklų ir žiupsnelio muškato riešuto nuramina ir numalšina pilvo spazmus.
Badavimas – būdas nuraminti organizmą ir leisti virškinimo sistemai pailsėti. Galima pabadauti vieną dieną, 3 kartus per dieną geriant ananasų sultis su ¼ šaukštelio džiovinto imbiero, žiupsnelio juodo pipiro ir ½ šaukštelio rudo cukraus.
VIDURIŲ PUTIMAS
Po valgio vartoti lygiomis dalimis sutarkuoto šviežio imbiero ir citrinų sulčių mišinio.
Sumaišyti 1 šaukštelį citrinų sulčių ir ½ šaukštelį geriamos sodos viename puodelyje šalto vandens ir po valgio greitai išgerti. Tai gerina virškinimą ir mažina dujų formavimąsi.
Po valgio patartina gerti anglies tabletes, sugeriančias dujas ir šalinančias toksinus.
Gerti kmynų, pankolio, ramunėlių arbatas.
Gerti ant karštos keptuvės pakepintų kmynų ir pankolio sėklų užpilus.
Puikiai tinka Triphalos milteliai: prieš miegą išgerti 10 min. pabrinkintų Triphalos miltelių (½ – 1 šaukštelį).
VIDURIAVIMAS
Gerti daug skysčių, nes organizmas praranda daug vandens.
Išvirti vieną ar du obuolius be sėklyčių, įdėti 1 šaukštelio indiško lydyto sviesto ghee arba alyvų aliejaus, žiupsnelį kardamono ir mažą žiupsnelį imbiero miltelių. Puiki priemonė esant chroniškam viduriavimui.
Virti bananų košelę: vieną ar du sunokusius bananus supjaustyti, sutrinti ir įdėti 1 šaukštelį lydyto sviesto ghee ar aliejaus, kardamono ir imbiero bei muškato riešuto.
Išvirti 1 puodelį basmati ryžių, įdėti 1 šaukštelį lydyto sviesto ghee ir 3-4 šaukštus šviežio jogurto.
Norint atstatyti natūralią virškinamojo trakto florą, patartina pasidaryti jogurto gėrimo: suplakti ½ puodelio jogurto ar kefyro ir ½ vandens, įdėti šaukštelį sumalto šviežio imbiero ir gerti.
Sumaišyti 1 šaukštelį medaus, ½ šaukštelį lydyto sviesto ghee ir žiupsnelį muškato riešuto miltelių.
Galima pasidaryti košelę iš aguonų. ½ puodelio pieno, ½ vandens ir įdėti 1 šaukštelį aguonų. Virti, kol sėklos pabrinks ir pasidarys minkštos. Tai lengvai virškinama košelė ir labai geras būdas sustabdyti viduriavimą, ypač vaikams.
Pilvo skausmai
Sumaišyti 1/3 šaukštelio kmyno miltelių ir žiupsnelį jūros druskos ir kramtyti, užgeriant šiltu vandeniu.
Masažuoti pilvą su sezamo aliejumi pagal laikrodžio rodykle.
Gerkite šiltą vandenį su keletu šaukštelių šviežių imbiero sulčių.
Pakepinti kmyno, pankolio ir kalendros sėklų, kol pradės spragsėti. Kramtyti ir čiulpti sultis, užsigeriant šiltu vandeniu. Šį mišinį galima pasigaminti namuose, labai pravers kelionės metu.
Jei pilvo skausmas kyla dėl nevirškinimo, paimti ¼ puodelio svogūnų sulčių su ½ šaukštelio medaus ir ½ šaukštelio juodo pipiro. Tai paskatins virškinimo procesą.
Gerai gerti kmynų, pankolio ir kalendros arbatas lygiomis dalimis.
Ramunėlių arbata labai ramina ir nuima spazmus, ypač gerai gerti vakarais su šaukšteliu medaus.
BURNOS HIGIENA
Kelionės metu svarbu rūpintis burnos higiena, kad neatsirastų burnos infekcijų bei žaizdelių ant dantenų.
Skalauti burną alijošiaus sultimis keletą kartų per dieną.
Mėtų, ramunėlių ir čiobrelių arbata tinka ne tik gėrimui, bet ir burnos skalavimui.
Jei atsirado žaizdelės ant dantenų, užtepkite ciberžolės su medumi ir leiskite uždžiūti.
Burnos skalavimui ir dantų šepetėlio valymui naudokite greipfruto sėklyčių ekstraktą. Įlašinkite kelis lašelius ekstrakto į stiklinę vandens, porą kartų išsiskalaukite burną, o dantų šepetėlį užmerkite nakčiai.
Naudokite liežuvio valiklį (galima nusipirkti jogos centruose ar vaistinėse). Jei neturite specialaus liežuvio valiklio, naudokite paprastą šaukštą ar dantų šepetėlį. Ant liežuvio kaupiasi daug toksinų. Kiekvieną rytą, vakare ir po valgio nuvalydami liežuvio apnašas ir gleives, palengvinate natūralius organizmo valymosi procesus.
Geros ir įspūdžių pilnos vasaros!