Kokiais įsitikinimais vadovaujamės rinkdamiesi, vartoti pieno produktus ar ne? Vyrauja galybė mitų, kuriuos bandysime apžvelgti.
Suaugusiems žmonėms pieno produktai nereikalingi.
Mitas, nes pieno produktai turi daug maistingų medžiagų, kurių su kitais maisto produktais negauname arba iš jų organizmas nesugeba pasisavinti taip efektyviai. Pavyzdžiui, iš pieno produktų žmogaus organizmas geriausiai pasisaviną kalcį, kuris labai svarbus judėjimo aparatui. Naudingi ir pieno baltymai, nes jie yra lengvai pasisavinami ir visaverčiai, t.y. turi 20 gyvybiškai būtinų aminorūgščių. Piene yra daug vitaminų: daugiausia riebaluose tirpių vitaminų A, D, E, taip pat yra B grupės vitaminų. Pieno produktai dar yra pagrindinis natūralaus magnio ir fosforo šaltinis.
Mitybos specialistai rekomenduoja, kad paros pieno produktų norma žmogui turėtų būti 80-100 g. varškės arba dvi stiklinės pieno, kefyro arba du indeliai jogurto.
O mitas, kad suaugusiesiems nereikia pieno, atsirado dėl to, kad su amžiumi bei sergant virškinimo trakto ligomis, mažėja fermento laktazės aktyvumas, kuris skaido pieno cukrų – laktazę.
Pieno produktai su probiotikais, teigiamai veikiančiais sveikatą, tėra tik gamintojų reklaminis triukas.
Mitas, nes probiotikų, arba kitaip gerųjų bakterijų, nauda įrodyta daugeliu mokslinių tyrimų, pieno rūgšties bakterijų galima įsigyti ir vaistinėse. Be to, probiotikais praturtinami ne tik pieno produktai, tačiau būtent su pieno produktais probiotikai veikia efektyviausiai. Tiesa ta, kad ne visi probiotikai yra vienodai gerai ištirti. Geriausiai pasaulyje ištirtos yra probiotinės pieno rūgšties bakterijos Lactobacillus rhamnosus GG. Mokslininkų tyrimais įrodyta, kad jos didina antikūnų formavimąsi, aktyvuoja imuninę sistemą, taip pat subalansuoja žarnyno veiklą.
Modifikuotas krakmolas, naudojamas gaminant jogurtus – tai genetiškai modifikuotas produktas.
Netiesa, tai tik aukštoje temperatūroje ištirpintas krakmolas, jis naudojamas tirštumui suteikti. Juk namie virdami kisielių taip pat neberiame krakmolo miltelių – juos pirmiausia ištirpiname. Gaminant pramoniniu būdu, tai atrodo kiek kitaip, bet rezultatas tas pats. Tad jogurtus ir kitus pieno produktus, kurie tirštinami vadinamuoju modifikuotu krakmolu, galima vartoti saugiai be jokios baimės.
UAT pienas gaminamas iš pieno miltelių.
Netiesa, tai būtų nežmoniškai brangu: iš pieno pagaminti pieno miltelius, o paskui vėl iš jų gaminti pieną, pilstyti ir vežti į parduotuves. UAT pienas, tai tik labai aukštoje temperatūroje (135-140 laipsnių pagal Celsijų) kelias sekundes pakaitintas pienas. Tai sunaikina bakterijas, nuo kurių pienas rūgsta. Tačiau pagrindinės pieno maistinės savybės išlieka.
Liesas pienas – tai paprasčiausiai praskiestas pienas.
Netiesa, liesi pieno produktai gaminami iš natūralaus pieno specialia technologija pašalinant pieno riebalus. Visos kitos medžiagos lieka nepakitusios.
Kokybiškiausi yra lietuviški pieno produktai.
Nebūtinai, nes pieno produktų kokybė priklauso nuo daugelio dalykų – tai ir pienas, iš kurio gaminami produktai, įranga, kuri nuolat tobulėja ir leidžia užtikrinti aukštesnę produkcijos kokybę, svarbu ir technologijos, kaip vieni ar kiti produktai gaminami. Nedidelėms pieno perdirbimo bendrovėms, kokie dažniausiai ir yra vietos perdirbėjai, sudėtinga investuoti į įrangos atnaujinimą, į tyrimus ir technologijų plėtrą. Tarptautinės pieno perdirbimo kompanijos turi atskirus tyrimų padalinius, kurie kasmet atlieka daugybę mokslinių tyrimų, tobulindami ir kurdami naujus – sveikesnius, labiau subalansuotus produktus ir technologijas, pavyzdžiui, tokias kaip laktozės pašalinimas iš pieno. Pieno švarumą užtikrina kiekvienoje valstybėje galiojanti kontrolės sistema, ūkinių išsivystymo lygis, taip pat bendras šalies aplinkos užterštumas. Pavyzdžiui, vienu iš švariausių pienu Europoje yra pripažįstamas Suomijos karvių pienas.
Nuo pieno pučia pilvą.
Neturėtų, jei jūsų virškinimo sistema sveika. Jei vis dėlto išgėrus šviežio pieno jaučiate pilvo tempimą, pūtimą, gurguliavimą, jei prasideda spazminio pobūdžio pilvo skausmai ar viduriavimas, greičiausiai jūs netoleruojate laktozės – organizme trūksta laktozę (pieno cukrų) skaidančio fermento arba jis yra nepakankamai aktyvus. Kad to išvengtumėte, pabandykite gerti pieną be laktozės – jo galima įsigyti didžiosiose šalies parduotuvėse. Arba valgykite rauginto pieno produktus, jogurtus – jie praktiškai neturi laktozės, todėl nemalonūs pojūčiai pilve turėtų išnykti.
Nuo pieno produktų storėjama.
Mitas, nes iš tiesų liesi pieno produktai padeda mažinti kūno svorį. Mokslininkai įrodė, kad pieno baltymas albuminas aktyvina organizmo medžiagų apykaitą ir taip padeda kontroliuoti svorį. Jei jums svarbu angliavandeniai ir kalorijos, dėmesį atkreipti reiktų ne į patį pieną, nes jis savaime nėra kaloringas, o į kitas pieno produktų sudedamąsias dalis – pvz., cukrų, paprastai naudojamą jogurtų su priedais – vaisiais ar uogomis – gamyboje. Tuo atveju derėtų rinktis pieno produktus, kurių sudėtyje nėra cukraus.
Pieno produktai netinka pasportavus.
Netiesa, po fizinio krūvio geriausia gerti pieną ar pieno produktus, nes jie geriausiai padeda organizmui atstatyti medžiagų ir skysčių pusiausvyrą. Mokslininkai yra nustatę, kad atletams geriausiai atgauti jėgas ir energiją po alinančios treniruotės padeda neriebus, maždaug 1,5% pienas. Tyrime jis nukonkuravo gėrimą su angliavandeniais ir organizmo skysčių balansą atkuriantį gėrimą.
Pieno produktai nesveika sergant širdies ir kraujagyslių ligomis.
Priešingai, naujausi tyrimai rodo, kad pieno baltymai padeda sumažinti aukštą kraujo spaudimą. Šioje srityje mokslininkai tik žengia pirmuosius žingsnius, tačiau pirmieji įrodymai jau gauti, kad tam tikrų pieno baltymų kombinacija gali padėti sumažinti druskų sukeltą hipertenziją. O sergant širdies ir kraujagyslių ligomis pienas nekenkia, tik svarbu rinktis liesus pieno produktus.