Gudručio vaistinė

Stuburas – viso žmogaus organizmo ašis

Nugaros skausmus juntame gana dažnai ir neretai manome, kad tai įprasta, normali būsena: pavargome darbe, pakėlėme kažką sunkaus, ilgai buvome nepatogioje pozoje ar sėdėjome prie kompiuterio.. Apskritai dauguma iš mūsų dirbame ir gyvename mažai judėdami, ilgai sėdėdami. Ypač dabar, kompiuterių amžiuje. Todėl dienai baigiantis, kažką maudžia, skauda, vargina nugaros skausmai.

Tad neišvengiamai esate priversti kreiptis į gydytoją. Po apžiūros jis paskiria jums atlikti magnetinio rezonanso tomografiją ir išgirstate diagnozę: tarpslankstelinio disko išvarža. Jūs patiriate šoką manydami, kad normalus gyvenimas baigėsi. Grėsmingos gydytojų prognozės, draugų pasakojimai: „Žinai, mūsų kaimynas turi išvaržą – jį vargina siaubingi skausmai” jus dar labiau išgąsdina. Nejaugi viskas taip baisu? Ar įmanoma atsikratyti šios negalios? Apie tai kalbamės su klinikos „Tomografija” direktoriumi, medicinos mokslų daktaru Konstantinu Dobrovolskiu.

-Gal Jūs galite supažindinti mūsų skaitytojus su stuburo paskirtimi?

– Stuburas – tai daugiafunkcinis žmogaus organas. Jis laiko galvą, yra krūtinės ląstos, pilvo organų atrama, apsaugo nugaros smegenis, kurios yra stuburo kanale. Per nugaros smegenis ateina nerviniai impulsai į vidaus organus ir galūnes.

Stuburą sudaro slanksteliai su savo ataugomis, o ketvirtadalį jo ilgio – elastingi tarpslanksteliniai diskai. Subalansuoti fiziologiniai stuburo išlinkimai leidžia žmogui išlaikyti vertikalią kūno padėtį, minimaliai panaudojant raumenų jėgą, o elastingi tarpslanksteliniai diskai tolygiai paskirsto apkrovas stuburui. Stuburas leidžia atlikti kontroliuojamus galvos ir kaklo, nugaros ir galūnių judesius.

Norint suprasti, kas yra tarplankstelinio disko išvarža, reikia žinoti, kaip diskas sudarytas. Kiekvieną tarplastelinį diską dvi zonos: išorinėje zonoje yra prie slankstelio kūno tvirtai prisitvirtinę fibrozinis – kremzlinis žiedas, o vidurinėje zonoje, disko centre – mukoidinis pulpozinis branduolys, kuriame yra net iki 90 procentų vandens. Šis branduolys keičia savo formą jį spaudžiant, todėl stuburas atlaiko gana didelius krūvius jį spaudžiant, lenkiant. Tačiau su amžiumi vandens kiekis branduolyje žymiai sumažėja ir jo elastingumas bei funkcija.

– Kas yra stuburo išvarža ir dėl ko ji atsiranda?

– Stuburo išvaržų yra įvairių, tačiau dauguma iš jų atsiranda įplyšus tarplankstelinio disko fibroziniam žiedui ir pro atsiradusį plyšį diskobranduoliui prasiveržus į išorę. Jei išvarža atsiranda slankstelio kūno užpakalinėje dalyje – ji spausti nugaros smegenis ir iš jų išeinančius nervus. Tada apie išvaržą atsiranda uždegiminių pakitimų, pabrinksta audiniai. Stuburo išvaržos dažniausiai atsiranda dar jauno, 35-45 metų amžiaus žmonėms, tačiau paskutiniu metu jos „jaunėja”, tad pasitaiko nemažai ir 25-35 metų ligonių.

Dažniausios stuburo tarplankstelinių diskų išvaržos priežastys – paveldimumas, didelis fizinis stuburo apkrovimas, traumos, neteisinga sėdėsena, staigūs judesiai esant stuburo apkrovimui ir kt.

– Kokie yra stuburo išvaržos požymiai?

– Stuburo išvarža pasireiškia stipriu skausmu išvaržos vietoje ir skausmais pagal nervų, kurios ji užspaudžia, eigą. Toje srityje, kurią įnervuoja užspaustas nervas, gali atsirasti judesių koordinacijos ir raumenų jėgos sutrikimų. Dažniausia išvaržų lokalizacija – juosmeninė stuburo dalis, tačiau neretai būna ir kaklinės stuburo dalies išvaržų, kurios sukelia dar sunkesnių pasekmių: intensyvius kaklo skausmus, viršutinės krūtinės dalies skausmus, skausmas plinta į rankas, tirpsta pirštai, gali svaigti galva, pakilti kraujospūdis.

Stuburo krūtinės dalyje dažniausiai būna vadinamosios Šmorlio išvaržos. Šiais atvejais skausmai gali būti panašūs į širdies ligų skausmus.

Stuburo skausmai vargina vidutinio amžiaus žmones. Du trečdaliai suaugusiųjų stuburo skausmus juto ne mažiau kaip vieną kartą gyvenime, kas penktas – du kartus arba dar dažniau, vyrams stuburo diskų išvaržos būna 2-3 kartus dažniau, negu moterims.

– Ar galima išgydyti stuburo tarplankstelinio disko išvaržą?

– Žinoma, liga gana rimta, todėl reikia ir gydytojų, ir pacientų sėkmingo bendradarbiavimo. Gydymas yra susijęs su kraujotakos atstatymu dehidratuotame diske. Jei pacientui mažiau nei 50 metų, daugeliu atvejų išgydoma gana sėkmingai. Jei jis vyresnis, reikia analizuoti kiekvieną atvejį individualiai. Juk dažnai pasitaiko, kad vyresnio amžiaus pacientų visos organizmo funkcijos išlieka gana geros, todėl juos pasiseka sėkmingai gydyti arba žymiai pagerinti savijautą ir numalšinti skausmus.

– Jei pacientas, kurį vargina tarplankstelinė išvarža, kreipsis į Jūsų kliniką, ar jis gali gauti kvalifikuotą pagalbą?

– Mūsų klinikoje stuburo išvaržos gydomos gana sėkmingai. Klinikos gydytojai turi didelę patirtį diagnozuojant ir gydant šią ligą. Pirmiausiai nustatome tikslią diagnozę. Pacientams ištirti naudojeme naujausias diagnostines priemones  –  kompiuterinį rentgeno tomografą,  mognetinio rezonanso tomografą  ir  rentgenodiagnostinę aparatūrą. Labai svarbu, kad tyrimus atlieka ir vertina prityrę specialistai – medicinos mokslų daktarai, kurie stažavosi įvairiose garsiose užsienio klinikose. Po tyrimo mes sprendžiame , koks specialistas gydys – neurologas, artrologas ar neurochirurgas.

Daugeliu, net labai sudėtingų atvejų, gydimui taikome patį naujausią, kol kas vienintelį Respublikoje, magnetoterapinį aparatą „Multimag”. Šis aparatas visiškai kompiuterizuotas. Kiekvieno stuburo stuburo dalies išvaržų gydymui taikomos atitinkamos programos. Specialios programos parenkamos priklausomai nuo to, kokių rasta pokyčių, kurioje stuburo dalyje, kokia ligos stadija, kaip pakenkta raumenų sistema, kaulinis audinys, kremzlės.

Gydimo metu praeina skausmai, uždegiminiai procesai, atstatoma kraujotaka, išnyksta galūnių skausmai, atstatome pakenktų organų funkcija. Su „Multimag” galime tuo pačiu metu, keičiant programas, gyditi sąnarių ligas, hipertoniją, galvos smegenų kraujotakos sutrikimus, migreną, osteoporozę. Mūsų specialistai naudodami „Multimag” gydė jau daugiau kaip 3000 pacientų. Daugumos atvejų gydymo rezultatai buvo geri.

– Kokių profilaktinių priemonių galite pasiūlyti, kad išvengtume stuburo ligų, o ypač stuburo tarplankstelinių diskų išvaržų?

– Išmokti teisingai sėdėti, stovėti, kelti ir nešioti sunkumus, avėti potogią avalynę, kiekvieną dieną ne mažiau kaip 15 minučių skirti stuburo ir nugaros mankštai, teisingai maitintis.

www.tomografija.lt

TAIP PAT SKAITYKITE