Gaidelis

Vitaminas E rūkaliams gali ir padėti, ir pakenkti

Rūkaliaus amžius yra lemiantis veiksnys, ar vitamino E vartojimas padeda sumažinti mirties tikimybę, ar ją padidina, nustatė Helsinkio universiteto mokslininkai.
Šešeris metus vyriausiojo amžiaus rūkaliams vartojant vitaminą E ir daug vitamino C, jų mirtingumas sumažėjo 41 procentu, tačiau šiuos papildus vartojusių vidutinio amžiaus rūkalių mirtingumas padidėjo 19 procentų. Tyrimo rezultatus paskelbė žurnalas „American Journal of Epidemiology”.
Dr. Harri Hemila ir prof. Jaakko Kaprio tyrė, ar vitamino E vartojimas gali turėti įtakos įvairių gyventojų grupių mirtingumui. Jie naudojosi dideliu atsitiktinės atrankos tyrimu („Alpha-Tocopherol Beta-Carotene Cancer Prevention Study”), kuris Suomijoje buvo atliktas 1985-1993 metais ir apėmė 50-69 metų rūkalius, kurie šešeris metus kasdien suvartodavo po 50 miligramų vitamino E. Per tą laikotarpį iš 29133 dalyvių mirė 3571.
Imant visus tiriamuosius, jų mirtingumas dėl vitamino E vartojimo nepakito, tačiau šis maisto papildas turėjo įtakos, kai buvo atsižvelgiama į tiriamųjų amžių ir vitamino C vartojimą.
Vitaminas E neturėjo įtakos tiems, kas vartojo nedaug – mažiau nei 90 miligramų per dieną – vitamino C, tačiau tiems, kas vitamino C vartojo daugiau, vitaminas E padidino jaunesnių tyrimo dalyvių (50-62 metai) mirtingumą, ir sumažino vyresniųjų (66-69 metai) tiriamųjų mirtingumą. Rūkymo intensyvumas įtakos neturėjo.
Lietuvoje vitamino E rekomenduojama paros norma yra 10 miligramų, o vitamino C – 60 miligramų. 
Vitaminas E yra svarbus antioksidantas, kuris saugo organizmą nuo laisvųjų radikalų žalingo poveikio, slopina daugelio kenksmingų medžiagų, sukeliančių riziką susirgti vėžiu, poveikį. Šis vitaminas taip pat reikalingas ląstelių membranų stabilumui palaikyti, saugo arterijų vidinę sienelę nuo kalkėjimo, aterosklerozės, skatina gyti žaizdas, stiprina organizmo imunitetą.


Savigydos pramonės asociacija

TAIP PAT SKAITYKITE