Nobel biocare

Vynuogės gali padėti mažinti kraujospūdį

Amerikiečiai bandymais su laboratorinėmis žiurkėmis nustatė, kad vynuogės padėjo joms sumažinti kraujospūdį ir pagerinti širdies darbą.
Pasak tyrėjų, jų gauti duomenys gali padėti žmonėms, kenčiantiems nuo didelio kraujospūdžio. Tyrimų rezultatus paskelbė žurnalas „Journal of Gerontology: Biological Sciences”.
„Šios išvados paremia mūsų teoriją, kad pačios vynuogės turi tiesioginį poveikį širdies ligų rizikai – greta mūsų žinių, kad jei žmogus vartoja daug vaisių ir daržovių, tai apskritai mažina kraujospūdį”, sako Mithchell Seymour iš Mičigano universiteto Širdies apsaugos tyrimų laboratorijos. 
Jis ir jo kolegos tyrė, kokį poveikį vynuogės turi žiurkėms, kurioms išsivysto padidėjęs kraujospūdis dėl sūraus maisto. Tyrimą iš dalies parėmė Kalifornijos vynuogių augintojai.
Tiriamosios žiurkės iš viso buvo padalintos į penkias grupes. Vienai jų buvo duodama vynuogių miltelių ir daug druskos turinčio maisto, o dar vienai –  vynuogių miltelių ir mažai druskos turinčio maisto.
Praėjus 18 savaičių, vynuogėmis papildyto maisto gavusios žiurkės turėjo mažesnį kraujo spaudimą, jų širdis dirbo geriau, organizme buvo mažiau uždegiminių procesų, buvo pastebėta mažiau širdies raumens pažeidimų.
„Neišvengiama kraujospūdžio didėjimo ir širdies silpnėjimo tendencija buvo įveikta su sūriu maistu duodant vynuogių miltelių”, sako laboratorijos vadovas dr. Steven Bolling.
Jis mano, kad kraujospūdžiui įtakos turi flavonoidai, augalinės kilmės antioksidantai, kurių esama vynuogėse, žaliojoje arbatoje, kakavoje ir pomidoruose. Ir kitais tyrimais mokslininkai jau nustatė  teigiamą flavonoidų poveikį širdžiai.
Vynuogių milteliai sudarė maždaug tris procentus žiurkių gaunamo maisto – žmonėms atitikmuo būtų maždaug 130 vynuogių per dieną.
Kitas šio tyrimo rėmėjas buvo Nacionalinis širdies, plaučių ir kraujo institutas, praneša „Reuters”.


Savigydos pramonės asociacija

TAIP PAT SKAITYKITE