Rugpjūčio 21d. Trečiadienis

Virtuvės indai ir sveikata

2013 Birželio 11d.
Peržiūrų skaičius: 35460
Virtuvės indai ir sveikata

Besirūpindami saugiu ir sveiku maistu bei ekologiškais produktais, neretai pamirštame apie indus, kuriuose laikome, verdame ar kepame maistą. O juk indai, kuriuose ruošiame maistą, turi nenuginčijamos ir mokslininkų seniai įrodytos įtakos maistui, jo kokybei ir, be abejo, žmogaus sveikatai, todėl jie gali būti įvairių negalavimų ir ligų priežastimi. „Nieko nėra nenuodingo, viskas yra nuodinga. Tik dozė daro vaistą nuodu arba vaistu“, – sakė XV–XVI a. šveicarų gydytojas ir filosofas Paracelsas.

Įvairioms technologijoms sparčiai žengiant į priekį atsirado puiki galimybė išsirinkti mums reikalingus ir tinkamus stalo įrankius, indus kuo įvairiausių ir įmantriausių formų ir spalvų. Dažnai prie pirkimo prisideda ne vien poreikis, mada, progos, šventės, bet ir įvairios akcijos bei maža indų ir įrankių kaina. Prieš perkant naujus indus ar naudojant turimus, svarbu žinoti jų privalumus, trūkumus bei poveikį mūsų sveikatai.
Indai gali būti:

1. metaliniai (aliuminiai, emaliuoti, špižiniai, ketiniai, variniai, žalvariniai, nerūdijančio plieno, tefloniniai, sidabriniai, melchioriniai);
2. plastikiniai;
3. stikliniai;
4. mediniai;
5. moliniai, keraminiai;
6. porcelianiniai.

Aliumininiai indai, įrankiai ir puodai

Indai iš aliuminio dar visai neseniai buvo beveik kiekvienoje virtuvėje. Dabar juos vis rečiau kur bepamatysime. Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, suaugusiam žmogui per parą leistina aliuminio norma – 1 mg/kg. Reaguodamas su deguonimi aliuminis pasidengia oksido plėvele, kuri saugo jį nuo tolesnio oksidavimosi. Tačiau aliuminis aktyviai reaguoja su rūgštimi, esančia maisto produktuose. Rūgščioje ir šarminėje terpėse oksido plėvelė ištirpsta ir aliuminis lengvai patenka į žmogaus organizmą per maistą, vandenį ir pačius indus. Moksliniai tyrimai parodė, kad didelės aliuminio dozės gali patekti į vaisių ir sukelti apsigimimus, gali tapti Alzheimerio ligos priežastimi. Jis gali kauptis visuose žmogaus kūno audiniuose ir kauluose. Nustatyta, kad su amžiumi aliuminio koncentracija didėja net smegenų audiniuose. Indų iš aliuminio privalumai: ploni, lengvi, ilgaamžiai, gerai praleidžia šilumą (vanduo juose greičiau užverda), pigūs. Trūkumai: lengvai deformuojasi, svyla, juos sunku nušveisti, o šveičiant apsauginė oksido plėvelė nusitrina ar susibraižo, nes aliuminis yra minkštas metalas. Tokiuose puoduose nerekomenduojama virti rūgščių sriubų (raugintų kopūstų, rūgštynių, barščių), gaminti rūgščių troškinių, virti rūgščių uogų kompotų, ruošti marinatų ir saldžiarūgščių padažų.

Emaliuoti indai

Jie atitinka visus saugumo reikalavimus. Pagrindinė šių indų vertybė – emalis, kuris nesąveikauja nei su druskomis, nei su rūgštimis, nei su šarmais ir apsaugo metalą nuo korozijos. Emaliuotuose induose galima laikyti žalius produktus ir rūgštų maistą bei gaminti įvairius patiekalus. Emaliuotas puodas – tai geležinis ar ketaus indas, kuris padengtas keliais sluoksniais emalio. Emalis būna įvairių spalvų: baltas, kreminis, pilkai melsvas, juodas, mėlynas, raudonas, geltonas, rudas. Spalvą lemia skirtingų metalų oksidai. Jei emaliuotas indas ar puodas yra įtrūkęs, suskilęs ar atšokęs emalis, tuomet tokio indo reiktų nenaudoti, kadangi galima apsinuodyti metalo junginiais, kurie gali išsiskirti į gaminamą maistą.

Ketaus indai

Dėl specifinės ketaus struktūros tai sunkiai įšylantys, bet atlaikantys labai aukštą temperatūrą ir ilgai palaikantys šilumą indai, tinkantys kepti bei troškinti. Šiuose puoduose patartina gaminti ilgai verdamus ar kepamus patiekalus: kepti žąsį, antį, kalakutą ar gaminti plovą. Juose iš mėsos neišgaruoja vanduo, todėl ji būna daug sultingesnė ir skanesnė. Šie puodai yra gana sunkūs, pasižymi ilgaamžiškumu, tinka visų tipų viryklėms. Panaudoję ketaus indą, jį nusausinkite ir ištepkite aliejumi. Tokiems indams prižiūrėti ir plauti netinka šveitikliai. Maisto produktai reaguoja su ketumi, todėl laikyti ar saugoti maisto juose negalima, nes produktai gali įgauti metalo prieskonį ir pajuoduoti.

Variniai indai

Jie yra labai geri šilumos laidininkai. Nustatyta, kad jų šilumos laidumas yra 10 kartų didesnis nei nerūdijančio plieno. Variniai puodai reaguoja su maistinėmis rūgštimis, o ypač šarmais, todėl yra netinkami rūgščių produktų gamybai. Varis juoduoja, nes pasidengia oksido plėvele. Variniai indai nėra populiarūs ir yra brangūs.

Žalvariniai indai

Tai vario lydinys su cinku. Šis lydinys aktyvesnis nei varis, todėl žalvariniai indai ar stalo įrankiai neturėtų būti naudojami kasdien, nes reaguoja su šarmais ir rūgštimis.

Nerūdijančio plieno indai

Nerūdijančio plieno indai šiuo metu yra patys populiariausi, kadangi juose nesvyla maistas, juos lengva prižiūrėti ir plauti. Puodai gerai išlaiko šilumą, maistas juose ilgai išlieka šiltas. Reikia atsiminti, kad nerūdijančio plieno sudėtyje yra nikelio. Todėl žmonėms, kurie yra alergiški nikeliui, šie puodai netinkami. Vienas pagrindinių nerūdijančio plieno privalumų yra tas, kad verdant ar kepant jis nereaguoja su maistinėmis rūgštimis, dėl ko maistas nepraranda savo natūralaus skonio, spalvos ir kokybės. Kitas privalumas – jis nerūdija, yra atsparus deformacijoms, jį lengva valyti. Tačiau nerūdijantis plienas nėra geras šilumos laidininkas ir šiluma sklinda netolygiai.

Tefloniniai indai (nesvylantys)

Tefloniniu paviršiumi būna padengti aliuminio ar plieniniai indai. Jie yra labai patogūs, maistas gaminamas greitai, yra galimybė naudoti mažai riebalų. Tefloninių indų trūkumai – negalima šveisti milteliais, metalinėmis kempinėmis, maišyti ar pjaustyti maisto metaliniais įrankiais. Norint, kad indai tarnautų ilgai ir ištikimai, reikia, kad jie kuo ilgiau išliktų nepažeisti. Būtina naudoti medinius arba specialiai tokiems indams skirtus įrankius. Pažeistas tefloninis paviršius išskiria sveikatai pavojingas rūgščias kancerogenines medžiagas, kurias mes suvalgome drauge su patiekalu, todėl subraižytų tefloninių indų naudoti negalima. Naują tefloninį indą rekomenduojama išplauti šiltu muiluotu vandeniu. Dauguma nesvylančių paviršių pagaminti iš medžiagų, kurios, pasiekus didesnę kaip 200 laipsnių temperatūrą, pradeda skleisti nuodingas dujas, galinčias dirginti kvėpavimo takus. Maistą tefloniniuose induose reikia gaminti tik ant silpnos ar vidutinės ugnies.

Sidabro indai

Sidabras naudotas tiek stalo įrankiams, tiek kai kuriems dekoratyviniams indams gaminti. Sidabro indai pasižymi baktericidinėmis savybėmis. Tai dažniausiai senoviniai stalo įrankiai ir antikvariniai indai. Reikia įsidėmėti, kad sidabriniu šaukšteliu negalima valgyti kiaušinio, nes sidabras reaguoja su trynyje esančia siera ir susidaro nuodingas sidabro sulfidas. Jei drėgname ore yra sieros junginių, sidabras gali virsti sidabro sulfidu ir gaminys pasidengia tamsios spalvos plėvele. Tik nuvalius stalo įrankį ar kitą sidabrinį gaminį galima jį toliau saugiai naudoti.

Melchioro indai

Melchioras – metalų junginys, savo išvaizda panašus į sidabrą. Jis sudarytas iš vario, nikelio ir cinko. Kai kuriems žmonėms nikelis gali sukelti alerginius kontaktinius dermatitus. Nikelio sulfidai, oksidai, sulfatai, kaip rašoma literatūroje, gali sukeli vėžį. Kitas melchioro elementas – cinkas. Maži jo kiekiai gydo žaizdas, tačiau jei jo į organizmą patenka per daug, gali kilti virškinimo problemų. Cinkas – aktyvus metalas, jis gali lengviau nei varis ar sidabras patekti į organizmą.

Plastikiniai indai

Į plastikų sudėtį įeina įvairūs cheminiai junginiai. Plastikui susilietus su rūgščiais maisto produktais, šie junginiai gali patekti į maistą. Šiuo metu yra žinomi skirtingų kategorijų plastikiniai indai: – vienkartinio naudojimo, – skirti sausiems biriems maisto produktams laikyti, – skirti laikyti šaltą maistą, – skirti laikyti karštus gėrimus ir produktus bei žaliavas, – skirti naudojimui mikrobangų krosnelėse, – neskirti laikyti maisto produktus.

Toks indų skirstymas labai svarbus, nes jei indus naudosite ne pagal paskirtį, juose laikomas maistas, gali įgyti kenksmingų organinių junginių, kurie gali labai pakenkti žmogaus sveikatai. Plastikinių indų gamybai naudojamas dirbtiniu būdu gautas melaminas. Tokie indai yra labai lengvi, nedūžta, lengvai plaunami, gražiai atrodo. Tačiau melaminas turi savybę migruoti į maistą. Higienos normos nustato kiekį, kurio viršyti negalima. Būtina išsiaiškinti tokio indo naudojimo instrukciją, nes vieni indai yra tinkami tik šaltam maistui, o kiti – biriems produktams, treti – visai netinkami maistui laikyti.

Ypač pavojingi indai, viduje dekoruoti paveikslėliais. Dažnai paveikslėliai nepadengiami kokiu nors apsauginiu sluoksniu, tad dekoravimui naudojamos cheminės medžiagos nesunkiai gali patekti ir į maistą. Dažų sudėtyje yra formaldehido, švino, kadmio ir kitų metalų druskų. Formaldehidas įeina į kancerogeninių medžiagų sudėtį, gali stipriai dirginti akis, gerklę, odą, kvėpavimo takus ir plaučius. Anot specialistų, mūsų organizme besikaupiantis melaminas ilgainiui gali sukelti inkstų, kraujotakos ligas, virškinimo sutrikimus, šlapimo takų opas, alergiją ir net vėžį.

Stikliniai indai

Stiklas – natūrali medžiaga. Stikliniai indai yra priskiriami ekologiškai švarių indų tipui. Šie indai, kaip ir emaliuoti, nekelia pavojaus žmogaus sveikatai, jie yra atsparūs karščiui. Be to, juos patogu naudoti, nes paviršiai yra higieniški, juos lengva plauti ir valyti. Jei produktus norime pagaminti sveikai ir kokybiškai tai tuomet rinkimės stiklinius indus. Šiuo metu populiarėja kepimui orkaitėje skirti stikliniai indai.

Mediniai indai

Mediena yra natūrali medžiaga, todėl nekenkia mūsų organizmui. Tačiau verta atsiminti, kad ant medinių lentelių paviršių ir įbrėžimų išsilaiko daug pavojingų žarnyno infekcijų sukėlėjų. Nemažai šeimininkių žalią mėsą, žalias daržoves, duoną pjausto ant tos pačios lentelės. Tai yra labai pavojinga, nes dėl kryžminės taršos galima užteršti produktus kenksmingais ir pavojingais žmogui mikroorganizmais. Todėl patariama turėti atskiras suženklintas lenteles žaliems ir termiškai apdorotiems maisto produktams pjaustyti. Higieniškiausios yra stiklinės pjaustymo lentelės, kadangi jas lengva plauti ir prižiūrėti.

Keraminiai ir porcelianininiai indai

Jie yra pagaminti iš natūralių medžiagų: keramika – iš molio, porcelianas – iš kaolino. Šie indai gali būti dekoruoti arba balti. Piešiniai ant indų daromi naudojant metalo oksidus, kurie gali patekti į maistą. Todėl reiktų vengti gausiai dekoruotų indų. Keraminiai ir porcelianiniai indai tinka maistui laikyti ir saugoti, yra nežalingi, jei jų paviršiai yra be įbrėžimų ir įskilimų. Atsiradus net ir nedideliam įbrėžimui, į maistą gali patekti sunkiųjų metalų druskų.

Silikoniniai indai

Visai neseniai prekyboje pasirodė įvairių silikoninių indų ir kepimo formų.Jie yra elastingi, tvirti, atsparūs net iki 280 laipsnių temperatūrai. Silikoninius indus galima naudoti orkaitėse, mikrobangų krosnelėse. Be to, juose galima užšaldyti maistą. Silikonas nerūdija ir nelūžinėja, nesąveikauja nei su karštais, nei su užšaldytais produktais. Iš tokių indų maistą lengva ištraukti, maistas neprisvyla, juos galima sulankstyti.

Rekomenduojama:

1. Ieškodami ilgaamžių ir saugių sveikatos požiūriu puodų, rinkitės pagamintus iš nerūdijančio plieno, storasienius bei turinčius kelių sluoksnių dugną. Ant etikečių ieškokite užrašo „Plienas 18/10“. Tai reiškia, kad puodai pagaminti iš labai aukštos kokybės plieno, kuriame yra 18 proc. chromo ir 10 proc. nikelio. Šis plienas dar vadinamas medicininiu ir yra atsparus korozijai. Kelių sluoksnių dugnas leidžia tolygiai pasiskirstyti ir išsilaikyti šilumai. Juose galima ruošti valgį su mažu aliejaus ar vandens kiekiu. Nors nerūdijančio plieno puodai labai patvarūs, praktiški ir nepavojingi sveikatai, tačiau dėl sudėtyje esančio nikelio kartais jų negali naudoti šiam metalui alergiški žmonės.
2. Kokybiškiausi ir sveikiausi yra indai, padengti grūdinto stiklo metalo keramikos sluoksnio danga, kurios sudėtyje nėra nei nikelio, nei chromo, nei jokių sintetinių medžiagų ar dažų, ji taip pat nereaguoja su rūgščiu maistu.
Tokie puodai atrodo kaip stikliniai, tačiau nedūžta, yra kieti lyg metalas, higieniški. Jų paviršius yra kietas, lygus ir be porų, todėl nėra sąlygų bakterijoms daugintis.
3. Jei tenka naudoti vienkartinius indus, rinkitės popierinius, nes jie pagaminti iš natūralios medžiagos.
4. Maisto produktų negalima kaitinti plastikinėse pakuotėse, ypač mikrobangų krosnelėje. Šildomas plastikas gali išskirti bisfenolį A.
5. Plastikinė tara, jei ji ne tam skirta, gali būti pavojinga net produktus užšaldant. Jeigu ženklinime nurodyta, kad indas skirtas saugoti tik biriems produktams, jame negalima laikyti skysčių, nes jie sugers nuodingas medžiagas. Jeigu nurodyta, kad indelis skirtas šaltam maistui, negalima į jį dėti jokio karšto maisto. Pasibaigus vartojimo terminui plastikas pradeda skleisti kenksmingas organizmui medžiagas, todėl jo negalima naudoti ir būtina utilizuoti.
6. Viskas turi būti naudojama pagal paskirtį – net mediniai šaukštai. Vienus šaukštus, priklausomai nuo jų impregnavimui naudotų medžiagų, galima kišti tik į medų, kitus – į sriubą ar košę. 7. Nenaudokite ir be jokio gailesčio išmeskite :

– emaliuotus indus, puodus jei yra įtrūkęs, suskilęs ar atšokęs emalis,
– medines, plastmasines maisto pjaustymo lenteles nelygiu, subraižytu ar šerpetotu paviršiumi,
– įskilusius stiklinius, porcelianinius, molinius indus, puodus ir lėkštes,
– deformuotus, įbrėžtus, įplyšusius plastikinius indus,
– indus su tefloninės dangos pažeidimais,
– kepimo skardas su defektu, jei jų paviršius lupasi.

8. Nesirinkite indų su ryškiais piešiniais, nes jie gali būti dažyti naudojant sveikatai kenksmingus dažus.
9. Venkite melamininių indų, puodų, nes iš jų į vandenį ar kitą rūgštų tirpalą gali migruoti kenksmingos sveikatai cheminės medžiagos.

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro Sveikatos mokyklos Metodinės pagalbos ir strategijos formavimo skyriaus visuomenės sveikatos administratorė Liucija Urbonienė

Mėgstantiems sveiką gyvenimo būdą. Žaliasis jėgos šaltinis

Mėgstantiems sveiką gyvenimo būdą. Žaliasis jėgos šaltinis

Kad nepristigtume vitaminų ir mūsų vartojamas maistas būtų biologiškai vertingas, virtuvėje ant palangės auginkime įvairių prieskoninių augalų, daiginkime jų sėklas, iš ūgtelėjusių želmenų spauskime sultis. Įvairiose šalyse šį bastutinių šeimos...


Bulvės - ir maistas, ir vaistas

Bulvės - ir maistas, ir vaistas

Specialistų teigimu, lietuvių mėgiamos bulvės - ne tik maistas, bet ir vaistas. Bulvėse yra kalio ir magnio, kurie atpalaiduoja įtemptus raumenis ir kraujagysles, normalizuoja padidėjusį kraujospūdį. Bulvėse esančios kalio druskos skatina skysčių...


Kaip išsaugoti plaukų grožį žiemą?

Kaip išsaugoti plaukų grožį žiemą?

Šaltuoju metų laiku galvos odai ir plaukams reikalinga šiek tiek kitokia priežiūra nei vasarą. Tad kaip prižiūrėti plaukus žiemą? Plaukų grožis visų pirma priklauso nuo galvos odos priežiūros, nes sveiki ir žvilgantys plaukai gali augti tik...


Niekas nemoko mūsų miegoti

Niekas nemoko mūsų miegoti

Į medikus dėl miego sutrikimų kreipiasi tik nedidelis procentas žmonių. Dažniausiai miego sutrikimo priežastys yra psichologinės. Tik apie porai dešimčių procentų besiskundžiančių jos būna specifinės: miego apnėja (miegant sunku kvėpuoti, trūksta...


Tikram vyrui derėtų...

Tikram vyrui derėtų...

Niekada netapsite lovos batalijų galiūnu, jeigu jūsų mityba nebus subalansuota. Vitaminai ir mineralai kartkartėmis būna daug veiksmingesni nei bet koks seksualinis tonikas... Vitaminas A (retinolas) ir provitaminas karotinas. Daro teigiamą...


Pirmoji pagalba skęstančiajam

Pirmoji pagalba skęstančiajam

Pamatę skęstantį žmogų, neišsigąskite, bet skubėkite jam padėti. Šaukdami mėginkite atkreipti aplinkinių dėmesį ir skubiai iškvieskite gelbėjimo tarnybą tel. 112. Jei vandens gylis leidžia pasiekti skęstantįjį, su kitais poilsiautojais sudarykite...


Nepamirškime svajoti: tai intensyviausia smegenų "mankšta"

Nepamirškime svajoti: tai intensyviausia smegenų "mankšta"

Ar tai reiškia kad svajotojo ir visiškai išsiblaškiusio mokslininko įvaizdis yra ne iš piršto laužtas? Kanadiečių mokslininkų grupė patvirtino: svajojimas stebėtinai stimuliuoja proto veiklą bei padeda išspręsti sudėtingas problemas. Mūsų...


Nustatyta, jog mobiliųjų telefonų naudojimas pakeičia smegenų biologiją

Nustatyta, jog mobiliųjų telefonų naudojimas pakeičia smegenų biologiją

Kol kas neskubėkite išsigąsti - ši įtaka yra nedidelė ir mokslininkai kol kas dar nežino tiksliai, kaip ją interpretuoti. Tačiau faktas tai, jog Örebro universiteto (Švedija) mokslininkai nustatė, jog naudojimasis mobiliaisiais telefonais...


Apatiškas pavasaris: koks pavojus už to slypi?

Apatiškas pavasaris: koks pavojus už to slypi?

Atbundanti gamta turėtų įkvėpti naujiems darbams, tačiau daug žmonių jaučia gyvybinės energijos stygių. Jeigu ryte jėgų dar pakanka, tai vakarop padidėja dirglumas, apima mieguistumas ir bendras kūno silpnumas. Galima save raminti, kad pavasarinis...


Gamta ir technologijos – moters sveikatai

Gamta ir technologijos – moters sveikatai

Moters organizmas mėnesinių metu ypač pažeidžiamas ne tik streso ir kai kurių funkcinių sutrikimų, bet ir infekcijų. Tinkama higiena šiomis dienomis padeda išvengti lytinių organų infekcijų bei suteikia malonų komforto jausmą. Šiuolaikinis...


Celiulitas įveikiamas tik kantrybe

Celiulitas įveikiamas tik kantrybe

Nors išrasta begalė masažuojančių prietaisų ir kosmetikos priemonių, dėl celiulito į specialistus kreipiasi vis jaunesnės moterys. Šiuolaikinėms moterims šis odos defektas yra viena opiausių problemų. "Anksčiau priemonių buvo mažiau, gydymo...


Pabėgti nuo varikozės

Pabėgti nuo varikozės

"Pastebėjau, kad ant mano kojų kraujagyslės vietomis atrodo lyg žvaigždutės. Įtariu, kad tai venos išsiplėtusios. Man dar tik 38-eri. Ar tokių metų jau reikia rimto gydymo ar dar galima kaip nors kitaip padėti mano kojoms?" Liūdna, bet...


Faktas: medžiai gydo

Faktas: medžiai gydo

Mokslininkai patvirtino, kad miškai mažina stresą, gerina nuotaiką, slopina pyktį, agresyvumą ir apskritai skatina žmogų jaustis laimingesniu. "Daugelis žmonių puikiai jaučiasi gamtoje", - sako Dr. Eeva Karjalainen iš Suomijos miškų...


Menkės kepenėlių aliejaus fenomenas

Menkės kepenėlių aliejaus fenomenas

Iki susergant plaučiu vėžiu maisto papildus vartoję žmonės gali turėti daugiau galimybių išgyventi, rodo Norvegijoje atliktas tyrimas. Pasak tyrimo, menkės kepenėlių aliejaus maisto papildų vartojimas sietinas su beveik perpus mažesne rizika, kad...


Suabejota elektromagnetines bangas skleidžiančių prietaisų poveikiu sveikatai

Suabejota elektromagnetines bangas skleidžiančių prietaisų poveikiu sveikatai

Mobilieji telefonai, nelaidinės interneto technologijos bei kai kurie kiti prietaisai sukelia elektromagnetinius laukus, kurie gali turėti neigiamos įtakos žmogaus sveikatai. Europos Parlamento (EP) balsavimui teikiamoje teisiškai...


Nešvarus vanduo – infekcijų šaltinis

Nešvarus vanduo – infekcijų šaltinis

Vanduo visada buvo laikomas gyvybės šaltiniu. Tačiau kartais jis gali tapti apsinuodijimo ir susirgimų priežastimi, nes gali būti užterštas užkrečiamųjų ligų sukėlėjų patogenais, cheminėmis medžiagomis ir kt. Infekcinių ligų patogenai gali būti...


Ryklių odą primenanti medžiaga stabdo bakterijų plitimą

Ryklių odą primenanti medžiaga stabdo bakterijų plitimą

Banginių oda paprastai apauga įvairiausiais dumbliais, planktonu, bakterijų kultūromis ir kitokiais vandenyje gyvenančiais sutvėrimais. Tuo tarpu rykliai išlieka švarut švarutėliai. Nors minėti parazitai gali kauptis ir ryklių odos raukšlėse, prie...


Ekspertai perspėja dėl "žuvinio" pedikiūro grėsmės

Ekspertai perspėja dėl "žuvinio" pedikiūro grėsmės

Didžiojoje Britanijoje, kaip ir kitose pasaulio šalyse, sparčiai populiarėja vadinamasis "žuvinis" pedikiūras. Tačiau medikai oficialiai ragina atsisakyti tokios egzotinės procedūros, nes, jų teigimu, jos metu galima užsikrėsti...


Draudimą rūkyti apeiti padeda skylės sienoje

Draudimą rūkyti apeiti padeda skylės sienoje

Vieno baro Šveicarijoje savininkas surado naują būdą, kaip apeiti draudimą rūkyti maitinimo įstaigose - jis iškirto skyles baro sienose. Per didžiausią skylę baro klientas gali iškišti galvą, dvi mažesnės skirtos rankoms. Taip žmogus, formaliai...


Kodėl orgazmas vadinamas mažąja mirtimi?

Kodėl orgazmas vadinamas mažąja mirtimi?

Orgazmo metu širdis plaka stipriau, o besimylintys žmonės kelioms akimirkoms praranda savitvardą. Ar tai mitas? Mokslininkai pateikia 16 faktų apie orgazmą. 1. Įvairūs tyrimai įrodė, jog vyrai, du tris kartus per savaitę patiriantys orgazmą,...


Modifast

Modifast

Baltyminiai produktai svoriui mesti
lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9