Sausio 28d. Penktadienis

Virtuvės indai ir sveikata

2013 Birželio 11d.
Peržiūrų skaičius: 35460
Virtuvės indai ir sveikata

Besirūpindami saugiu ir sveiku maistu bei ekologiškais produktais, neretai pamirštame apie indus, kuriuose laikome, verdame ar kepame maistą. O juk indai, kuriuose ruošiame maistą, turi nenuginčijamos ir mokslininkų seniai įrodytos įtakos maistui, jo kokybei ir, be abejo, žmogaus sveikatai, todėl jie gali būti įvairių negalavimų ir ligų priežastimi. „Nieko nėra nenuodingo, viskas yra nuodinga. Tik dozė daro vaistą nuodu arba vaistu“, – sakė XV–XVI a. šveicarų gydytojas ir filosofas Paracelsas.

Įvairioms technologijoms sparčiai žengiant į priekį atsirado puiki galimybė išsirinkti mums reikalingus ir tinkamus stalo įrankius, indus kuo įvairiausių ir įmantriausių formų ir spalvų. Dažnai prie pirkimo prisideda ne vien poreikis, mada, progos, šventės, bet ir įvairios akcijos bei maža indų ir įrankių kaina. Prieš perkant naujus indus ar naudojant turimus, svarbu žinoti jų privalumus, trūkumus bei poveikį mūsų sveikatai.
Indai gali būti:

1. metaliniai (aliuminiai, emaliuoti, špižiniai, ketiniai, variniai, žalvariniai, nerūdijančio plieno, tefloniniai, sidabriniai, melchioriniai);
2. plastikiniai;
3. stikliniai;
4. mediniai;
5. moliniai, keraminiai;
6. porcelianiniai.

Aliumininiai indai, įrankiai ir puodai

Indai iš aliuminio dar visai neseniai buvo beveik kiekvienoje virtuvėje. Dabar juos vis rečiau kur bepamatysime. Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, suaugusiam žmogui per parą leistina aliuminio norma – 1 mg/kg. Reaguodamas su deguonimi aliuminis pasidengia oksido plėvele, kuri saugo jį nuo tolesnio oksidavimosi. Tačiau aliuminis aktyviai reaguoja su rūgštimi, esančia maisto produktuose. Rūgščioje ir šarminėje terpėse oksido plėvelė ištirpsta ir aliuminis lengvai patenka į žmogaus organizmą per maistą, vandenį ir pačius indus. Moksliniai tyrimai parodė, kad didelės aliuminio dozės gali patekti į vaisių ir sukelti apsigimimus, gali tapti Alzheimerio ligos priežastimi. Jis gali kauptis visuose žmogaus kūno audiniuose ir kauluose. Nustatyta, kad su amžiumi aliuminio koncentracija didėja net smegenų audiniuose. Indų iš aliuminio privalumai: ploni, lengvi, ilgaamžiai, gerai praleidžia šilumą (vanduo juose greičiau užverda), pigūs. Trūkumai: lengvai deformuojasi, svyla, juos sunku nušveisti, o šveičiant apsauginė oksido plėvelė nusitrina ar susibraižo, nes aliuminis yra minkštas metalas. Tokiuose puoduose nerekomenduojama virti rūgščių sriubų (raugintų kopūstų, rūgštynių, barščių), gaminti rūgščių troškinių, virti rūgščių uogų kompotų, ruošti marinatų ir saldžiarūgščių padažų.

Emaliuoti indai

Jie atitinka visus saugumo reikalavimus. Pagrindinė šių indų vertybė – emalis, kuris nesąveikauja nei su druskomis, nei su rūgštimis, nei su šarmais ir apsaugo metalą nuo korozijos. Emaliuotuose induose galima laikyti žalius produktus ir rūgštų maistą bei gaminti įvairius patiekalus. Emaliuotas puodas – tai geležinis ar ketaus indas, kuris padengtas keliais sluoksniais emalio. Emalis būna įvairių spalvų: baltas, kreminis, pilkai melsvas, juodas, mėlynas, raudonas, geltonas, rudas. Spalvą lemia skirtingų metalų oksidai. Jei emaliuotas indas ar puodas yra įtrūkęs, suskilęs ar atšokęs emalis, tuomet tokio indo reiktų nenaudoti, kadangi galima apsinuodyti metalo junginiais, kurie gali išsiskirti į gaminamą maistą.

Ketaus indai

Dėl specifinės ketaus struktūros tai sunkiai įšylantys, bet atlaikantys labai aukštą temperatūrą ir ilgai palaikantys šilumą indai, tinkantys kepti bei troškinti. Šiuose puoduose patartina gaminti ilgai verdamus ar kepamus patiekalus: kepti žąsį, antį, kalakutą ar gaminti plovą. Juose iš mėsos neišgaruoja vanduo, todėl ji būna daug sultingesnė ir skanesnė. Šie puodai yra gana sunkūs, pasižymi ilgaamžiškumu, tinka visų tipų viryklėms. Panaudoję ketaus indą, jį nusausinkite ir ištepkite aliejumi. Tokiems indams prižiūrėti ir plauti netinka šveitikliai. Maisto produktai reaguoja su ketumi, todėl laikyti ar saugoti maisto juose negalima, nes produktai gali įgauti metalo prieskonį ir pajuoduoti.

Variniai indai

Jie yra labai geri šilumos laidininkai. Nustatyta, kad jų šilumos laidumas yra 10 kartų didesnis nei nerūdijančio plieno. Variniai puodai reaguoja su maistinėmis rūgštimis, o ypač šarmais, todėl yra netinkami rūgščių produktų gamybai. Varis juoduoja, nes pasidengia oksido plėvele. Variniai indai nėra populiarūs ir yra brangūs.

Žalvariniai indai

Tai vario lydinys su cinku. Šis lydinys aktyvesnis nei varis, todėl žalvariniai indai ar stalo įrankiai neturėtų būti naudojami kasdien, nes reaguoja su šarmais ir rūgštimis.

Nerūdijančio plieno indai

Nerūdijančio plieno indai šiuo metu yra patys populiariausi, kadangi juose nesvyla maistas, juos lengva prižiūrėti ir plauti. Puodai gerai išlaiko šilumą, maistas juose ilgai išlieka šiltas. Reikia atsiminti, kad nerūdijančio plieno sudėtyje yra nikelio. Todėl žmonėms, kurie yra alergiški nikeliui, šie puodai netinkami. Vienas pagrindinių nerūdijančio plieno privalumų yra tas, kad verdant ar kepant jis nereaguoja su maistinėmis rūgštimis, dėl ko maistas nepraranda savo natūralaus skonio, spalvos ir kokybės. Kitas privalumas – jis nerūdija, yra atsparus deformacijoms, jį lengva valyti. Tačiau nerūdijantis plienas nėra geras šilumos laidininkas ir šiluma sklinda netolygiai.

Tefloniniai indai (nesvylantys)

Tefloniniu paviršiumi būna padengti aliuminio ar plieniniai indai. Jie yra labai patogūs, maistas gaminamas greitai, yra galimybė naudoti mažai riebalų. Tefloninių indų trūkumai – negalima šveisti milteliais, metalinėmis kempinėmis, maišyti ar pjaustyti maisto metaliniais įrankiais. Norint, kad indai tarnautų ilgai ir ištikimai, reikia, kad jie kuo ilgiau išliktų nepažeisti. Būtina naudoti medinius arba specialiai tokiems indams skirtus įrankius. Pažeistas tefloninis paviršius išskiria sveikatai pavojingas rūgščias kancerogenines medžiagas, kurias mes suvalgome drauge su patiekalu, todėl subraižytų tefloninių indų naudoti negalima. Naują tefloninį indą rekomenduojama išplauti šiltu muiluotu vandeniu. Dauguma nesvylančių paviršių pagaminti iš medžiagų, kurios, pasiekus didesnę kaip 200 laipsnių temperatūrą, pradeda skleisti nuodingas dujas, galinčias dirginti kvėpavimo takus. Maistą tefloniniuose induose reikia gaminti tik ant silpnos ar vidutinės ugnies.

Sidabro indai

Sidabras naudotas tiek stalo įrankiams, tiek kai kuriems dekoratyviniams indams gaminti. Sidabro indai pasižymi baktericidinėmis savybėmis. Tai dažniausiai senoviniai stalo įrankiai ir antikvariniai indai. Reikia įsidėmėti, kad sidabriniu šaukšteliu negalima valgyti kiaušinio, nes sidabras reaguoja su trynyje esančia siera ir susidaro nuodingas sidabro sulfidas. Jei drėgname ore yra sieros junginių, sidabras gali virsti sidabro sulfidu ir gaminys pasidengia tamsios spalvos plėvele. Tik nuvalius stalo įrankį ar kitą sidabrinį gaminį galima jį toliau saugiai naudoti.

Melchioro indai

Melchioras – metalų junginys, savo išvaizda panašus į sidabrą. Jis sudarytas iš vario, nikelio ir cinko. Kai kuriems žmonėms nikelis gali sukelti alerginius kontaktinius dermatitus. Nikelio sulfidai, oksidai, sulfatai, kaip rašoma literatūroje, gali sukeli vėžį. Kitas melchioro elementas – cinkas. Maži jo kiekiai gydo žaizdas, tačiau jei jo į organizmą patenka per daug, gali kilti virškinimo problemų. Cinkas – aktyvus metalas, jis gali lengviau nei varis ar sidabras patekti į organizmą.

Plastikiniai indai

Į plastikų sudėtį įeina įvairūs cheminiai junginiai. Plastikui susilietus su rūgščiais maisto produktais, šie junginiai gali patekti į maistą. Šiuo metu yra žinomi skirtingų kategorijų plastikiniai indai: – vienkartinio naudojimo, – skirti sausiems biriems maisto produktams laikyti, – skirti laikyti šaltą maistą, – skirti laikyti karštus gėrimus ir produktus bei žaliavas, – skirti naudojimui mikrobangų krosnelėse, – neskirti laikyti maisto produktus.

Toks indų skirstymas labai svarbus, nes jei indus naudosite ne pagal paskirtį, juose laikomas maistas, gali įgyti kenksmingų organinių junginių, kurie gali labai pakenkti žmogaus sveikatai. Plastikinių indų gamybai naudojamas dirbtiniu būdu gautas melaminas. Tokie indai yra labai lengvi, nedūžta, lengvai plaunami, gražiai atrodo. Tačiau melaminas turi savybę migruoti į maistą. Higienos normos nustato kiekį, kurio viršyti negalima. Būtina išsiaiškinti tokio indo naudojimo instrukciją, nes vieni indai yra tinkami tik šaltam maistui, o kiti – biriems produktams, treti – visai netinkami maistui laikyti.

Ypač pavojingi indai, viduje dekoruoti paveikslėliais. Dažnai paveikslėliai nepadengiami kokiu nors apsauginiu sluoksniu, tad dekoravimui naudojamos cheminės medžiagos nesunkiai gali patekti ir į maistą. Dažų sudėtyje yra formaldehido, švino, kadmio ir kitų metalų druskų. Formaldehidas įeina į kancerogeninių medžiagų sudėtį, gali stipriai dirginti akis, gerklę, odą, kvėpavimo takus ir plaučius. Anot specialistų, mūsų organizme besikaupiantis melaminas ilgainiui gali sukelti inkstų, kraujotakos ligas, virškinimo sutrikimus, šlapimo takų opas, alergiją ir net vėžį.

Stikliniai indai

Stiklas – natūrali medžiaga. Stikliniai indai yra priskiriami ekologiškai švarių indų tipui. Šie indai, kaip ir emaliuoti, nekelia pavojaus žmogaus sveikatai, jie yra atsparūs karščiui. Be to, juos patogu naudoti, nes paviršiai yra higieniški, juos lengva plauti ir valyti. Jei produktus norime pagaminti sveikai ir kokybiškai tai tuomet rinkimės stiklinius indus. Šiuo metu populiarėja kepimui orkaitėje skirti stikliniai indai.

Mediniai indai

Mediena yra natūrali medžiaga, todėl nekenkia mūsų organizmui. Tačiau verta atsiminti, kad ant medinių lentelių paviršių ir įbrėžimų išsilaiko daug pavojingų žarnyno infekcijų sukėlėjų. Nemažai šeimininkių žalią mėsą, žalias daržoves, duoną pjausto ant tos pačios lentelės. Tai yra labai pavojinga, nes dėl kryžminės taršos galima užteršti produktus kenksmingais ir pavojingais žmogui mikroorganizmais. Todėl patariama turėti atskiras suženklintas lenteles žaliems ir termiškai apdorotiems maisto produktams pjaustyti. Higieniškiausios yra stiklinės pjaustymo lentelės, kadangi jas lengva plauti ir prižiūrėti.

Keraminiai ir porcelianininiai indai

Jie yra pagaminti iš natūralių medžiagų: keramika – iš molio, porcelianas – iš kaolino. Šie indai gali būti dekoruoti arba balti. Piešiniai ant indų daromi naudojant metalo oksidus, kurie gali patekti į maistą. Todėl reiktų vengti gausiai dekoruotų indų. Keraminiai ir porcelianiniai indai tinka maistui laikyti ir saugoti, yra nežalingi, jei jų paviršiai yra be įbrėžimų ir įskilimų. Atsiradus net ir nedideliam įbrėžimui, į maistą gali patekti sunkiųjų metalų druskų.

Silikoniniai indai

Visai neseniai prekyboje pasirodė įvairių silikoninių indų ir kepimo formų.Jie yra elastingi, tvirti, atsparūs net iki 280 laipsnių temperatūrai. Silikoninius indus galima naudoti orkaitėse, mikrobangų krosnelėse. Be to, juose galima užšaldyti maistą. Silikonas nerūdija ir nelūžinėja, nesąveikauja nei su karštais, nei su užšaldytais produktais. Iš tokių indų maistą lengva ištraukti, maistas neprisvyla, juos galima sulankstyti.

Rekomenduojama:

1. Ieškodami ilgaamžių ir saugių sveikatos požiūriu puodų, rinkitės pagamintus iš nerūdijančio plieno, storasienius bei turinčius kelių sluoksnių dugną. Ant etikečių ieškokite užrašo „Plienas 18/10“. Tai reiškia, kad puodai pagaminti iš labai aukštos kokybės plieno, kuriame yra 18 proc. chromo ir 10 proc. nikelio. Šis plienas dar vadinamas medicininiu ir yra atsparus korozijai. Kelių sluoksnių dugnas leidžia tolygiai pasiskirstyti ir išsilaikyti šilumai. Juose galima ruošti valgį su mažu aliejaus ar vandens kiekiu. Nors nerūdijančio plieno puodai labai patvarūs, praktiški ir nepavojingi sveikatai, tačiau dėl sudėtyje esančio nikelio kartais jų negali naudoti šiam metalui alergiški žmonės.
2. Kokybiškiausi ir sveikiausi yra indai, padengti grūdinto stiklo metalo keramikos sluoksnio danga, kurios sudėtyje nėra nei nikelio, nei chromo, nei jokių sintetinių medžiagų ar dažų, ji taip pat nereaguoja su rūgščiu maistu.
Tokie puodai atrodo kaip stikliniai, tačiau nedūžta, yra kieti lyg metalas, higieniški. Jų paviršius yra kietas, lygus ir be porų, todėl nėra sąlygų bakterijoms daugintis.
3. Jei tenka naudoti vienkartinius indus, rinkitės popierinius, nes jie pagaminti iš natūralios medžiagos.
4. Maisto produktų negalima kaitinti plastikinėse pakuotėse, ypač mikrobangų krosnelėje. Šildomas plastikas gali išskirti bisfenolį A.
5. Plastikinė tara, jei ji ne tam skirta, gali būti pavojinga net produktus užšaldant. Jeigu ženklinime nurodyta, kad indas skirtas saugoti tik biriems produktams, jame negalima laikyti skysčių, nes jie sugers nuodingas medžiagas. Jeigu nurodyta, kad indelis skirtas šaltam maistui, negalima į jį dėti jokio karšto maisto. Pasibaigus vartojimo terminui plastikas pradeda skleisti kenksmingas organizmui medžiagas, todėl jo negalima naudoti ir būtina utilizuoti.
6. Viskas turi būti naudojama pagal paskirtį – net mediniai šaukštai. Vienus šaukštus, priklausomai nuo jų impregnavimui naudotų medžiagų, galima kišti tik į medų, kitus – į sriubą ar košę. 7. Nenaudokite ir be jokio gailesčio išmeskite :

– emaliuotus indus, puodus jei yra įtrūkęs, suskilęs ar atšokęs emalis,
– medines, plastmasines maisto pjaustymo lenteles nelygiu, subraižytu ar šerpetotu paviršiumi,
– įskilusius stiklinius, porcelianinius, molinius indus, puodus ir lėkštes,
– deformuotus, įbrėžtus, įplyšusius plastikinius indus,
– indus su tefloninės dangos pažeidimais,
– kepimo skardas su defektu, jei jų paviršius lupasi.

8. Nesirinkite indų su ryškiais piešiniais, nes jie gali būti dažyti naudojant sveikatai kenksmingus dažus.
9. Venkite melamininių indų, puodų, nes iš jų į vandenį ar kitą rūgštų tirpalą gali migruoti kenksmingos sveikatai cheminės medžiagos.

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro Sveikatos mokyklos Metodinės pagalbos ir strategijos formavimo skyriaus visuomenės sveikatos administratorė Liucija Urbonienė

ŽIV infekuotieji: atstumia tie, kurių pareiga padėti

ŽIV infekuotieji: atstumia tie, kurių pareiga padėti

Anot infekuotų ŽIV arba sergančių AIDS lrt.lt pašnekovų, nuo 50 iki 90 procentų jų Lietuvoje dirbančių ar bandančių įsidarbinti sergančiųjų vis dar priversti slėpti ligą, kuria serga. Kaip rodo jų patirtis, darbdaviai vis dar tos nuomonės, kad ŽIV...


Greita kova su įtampa ir bloga nuotaika

Greita kova su įtampa ir bloga nuotaika

Įveikti įtampą ir blogą nuotaiką galima net ir per penkias minutes. Tiesiog reikia žinoti, ką per jas daryti. Išlįsk iš šešėlio. Saulės šviesoje organizmas suaktyvina laimės hormono serotonino veiklą. Užteks tik pastatyti automobilį toliau nuo...


Ar žinote, su kuo jūs miegate?

Ar žinote, su kuo jūs miegate?

Medikai teigia, kad kasnakt atsigulę į lovą esame ne vieni. Patalynėje, lovoje, kilimuose, lovų užtiesaluose kartu su mumis miega šimtai tūkstančių erkučių. Jas vadina namų dulkių erkėmis. 100 milijonų pasaulio gyventojų yra jautrūs šiems...


Nemokamas vanduo toks pat geras, kaip ir pirktinis

Nemokamas vanduo toks pat geras, kaip ir pirktinis

"Veido" užsakytas laboratorinis tyrimas atskleidžia, kad Lietuvoje lygiai toks pat geras yra tiek pirktinis, tiek iš čiaupo bėgantis vanduo, o patys geriausi parametrai – natūraliame šaltinio vandenyje. Abejonių kelia tik šulinių...


Neskubėkime šalinti meniskų

Neskubėkime šalinti meniskų

Meniskai - kremzlinės pusmėnulių formos struktūros, įsiterpusios tarp šlaunikaulio ir blauzdikaulio sąnarinių paviršių, atlieka gana svarbų vaidmenį sudarant tinkamą biomechaninę aplinką sąnario judesiams. Jie ypač reikšmingi atliekant sukamuosius...


Ką reikėtų žinoti prieš einant į grožio saloną?

Ką reikėtų žinoti prieš einant į grožio saloną?

Grožio paslaugų teikėjams mažinama administracinė našta. Nuo šių metų balandžio 25 dienos įsigaliojo Lietuvos higienos normos „Grožio paslaugų sveikatos saugos reikalavimų“ pakeitimai. Keletas aktualiausių pakeitimų: Plaukų priežiūros...


Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuras

Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuras

„Mūsų biuro durys miestiečiams atviros visada – čia žmonės gali gauti visą reikalingą informaciją apie sveiką gyvenseną, ligų prevenciją ir ankstyvą diagnostiką“, - sako biuro vadovė Ineta Pačiauskaitė.


Plastikinės maisto pakuotės nuodija žmogaus organizmą

Plastikinės maisto pakuotės nuodija žmogaus organizmą

Susirgimų kontrolės ir profilaktikos centras JAV išplatino daugiau nei 2500 gyventojų tyrimų duomenis, kuriuose atsispindėjo cheminio junginio bisfenolio A koncentracija. Bisfenolis A yra polimeras į žmogaus organizmą patenkantis iš plastikinių...


D.Britanijoje daugėja valgymo sutrikimų turinčių vyrų

D.Britanijoje daugėja valgymo sutrikimų turinčių vyrų

Didžiojoje Britanijoje didėja valgymo sutrikimų turinčių vyrų skaičius, skelbia Karališkoji bendrosios praktikos gydytų kolegija, kuria remiasi BBC naujienų tarnyba. Ekspertų teigimu, gydytojai turi daugiau žinoti apie šią problemą, nes iki šiol...


Vitaminas D leidžia lengviau ištverti skausmą

Vitaminas D leidžia lengviau ištverti skausmą

JAV atliktas tyrimas atskleidė, jog vitaminas D palengvina lėtinio skausmo slegiamų žmonių kančias. Nustatyta, kad ligoniams, kurių organizme vitamino D kiekis buvo nepakankamas, reikėjo beveik dukart daugiau skausmą malšinančių medikamentų nei...


Aukštakulnius palikime vakarui

Aukštakulnius palikime vakarui

Vakarop ima dilgsėti nutrintas pėdas ir mausti kojas, o kūną perlieja visa apimantis nuovargis. Kuri iš moterų nėra patyrusi šio jausmo po ilgos darbo dienos dėvint aukštakulnius? Verta prisiminti, kad graži moteris - sveika moteris. Ne veltui...


Atsargiai - valkataujantys gyvūnai!

Atsargiai - valkataujantys gyvūnai!

Kiekvienais metais atšilus orui padaugėja žmonių, nukentėjusių nuo gyvūnų. Lauke ilgiau užsibūna ne tik mėgstantys palakstyti vaikai, bet ir be priežiūros išleidžiami gyvūnai. Ne visada žmonių ir gyvūnų susitikimai baigiasi taikiai - kartais iš...


Krepšinio sirgalių keliamas triukšmas gali pakenkti klausai

Krepšinio sirgalių keliamas triukšmas gali pakenkti klausai

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro Sveikatos mokyklos direktorius gydytojas Zenonas Javtokas sako, kad neatsiejama Europos krepšinio čempionato varžybų dalimi bus komandų sirgalių keliamas triukšmas Žiūrovų ir jų atsineštų...


Kalcis padeda berniukams nepriaugti riebalų

Kalcis padeda berniukams nepriaugti riebalų

Su maistu pakankamai kalcio gaunantys berniukai ilsėdamiesi sunaudoja daugiau kalorijų nei mažiau šios maistingosios medžiagos gaunantys jų bendraamžiai, teigia JAV mokslininkai. Žurnale "Journal of Pediatrics" paskelbta tyrimo ataskaita...


Kenčiate nuo padidėjusio prakaitavimo? Sprendimas yra!

Kenčiate nuo padidėjusio prakaitavimo? Sprendimas yra!

Kai už lango šiltasis metų laikas, intensyvesnė saulė ir aukštesnė lauko temperatūra yra savaime suprantami. To pasekoje žmonių organizmai reguliuodami kūno temperatūrą, gausiau išskiria prakaitą. Prakaitavimas tai viena iš žmogaus organizmo...


Dėl krūties vėžio nesitiria 70 proc. moterų

Dėl krūties vėžio nesitiria 70 proc. moterų

Nors Lietuvoje galima nemokamai išsitirti, ar nesergama krūties vėžiu, šia galimybe nepasinaudoja 70 proc. rizikos grupėje esančių moterų. Anot gydytojų, taip yra todėl, kad profilaktikos programa palikta savieigai. Tuo metu naujausias tyrimas...


Išmetamosios dujos didina agresiją

Išmetamosios dujos didina agresiją

Kairo universiteto, Egiptas, mokslininko Amal Kinawy nuomone, automobilių išmetamosios dujos pažeidžia galvos smegenis, o tai sukelia agresiją. Tyrimo, kuris buvo išspaudintas žurnale "BMC Physiology", autorius savo eksperimentus vykdė...


Mažai angliavandenių - pavojus arterijoms

Mažai angliavandenių - pavojus arterijoms

Dėl mažai angliavandenių turinčios dietos gali užsikimšti arterijos ir padidėti širdies smūgio ir insulto rizika, rodo JAV atliktas tyrimas. Prieš dešimtmetį išpopuliarėjo dieta, kai valgoma daug mėsos, žuvies ir sūrio, o angliavandenių vartojama...


Kramtomoji guma ir kūno svorio mažėjimas

Kramtomoji guma ir kūno svorio mažėjimas

Tokio netikėto gumos poveikio kaltininkas yra sorbitolis – plačiai vartojamas saldiklis, kurio dedama gaminant kramtomąją gumą ir saldumynus. Jis veikia kaip vidurius laisvinanti medžiaga. Britanijos medicinos žurnale publikuojamame...


Vidutiniame amžiuje širdžiai gali padėti aspirinas

Vidutiniame amžiuje širdžiai gali padėti aspirinas

Tam tikro amžiaus sulaukę vyrai ir moterys turi kasdien vartoti aspiriną, kad išvengtų širdies priepuolio, teigia britų mokslininkai. Žurnale "Heart" jie rašo, kad išanalizavus beveik 12 tūkst. pacientų, nustatyta, jog vyrams nuo 48 metų...


Kai dėl nuovargio kaltas ne pavasaris

Kai dėl nuovargio kaltas ne pavasaris

„Nusimesk anemijos kilpą!“ – į tokią mažakraujystės profilaktikos akciją pakvietė „Medicina practica“ laboratorija. Čia iki balandžio pabaigos kraujo tyrimus dėl anemijos galima atlikti pigiau.


Vaisiai ir daržovės: vaikai seka tėvų pavyzdžiu

Vaisiai ir daržovės: vaikai seka tėvų pavyzdžiu

Tėvai, kurie nori, kad jų ikimokyklinio amžiaus vaikai valgytų daugiau vaisių ir daržovių, turėtų pasistengti patys parodyti pavyzdį. Jungtinėse Amerikos Valstijose ištyrus 1300 šeimų, nustatyta, kad kai tėvai patys ėmė daugiau vartoti vaisių ir...


Nerimas dėl tarpusavio santykių sukelia širdies problemas

Nerimas dėl tarpusavio santykių sukelia širdies problemas

Tyrėjai atrado, kad žmones, kurie jaučiasi nesaugūs ir pernelyg dažnai nerimauja dėl tarpusavio santykių, beveik 50 procentų dažniau ištinka širdies priepuoliai, nei tuos, kurie yra laimingi su partneriu. Kaip praneša telegraph.co.uk, Kanadoje...


Arbūzų poveikis panašus į "Viagros"

Arbūzų poveikis panašus į "Viagros"

Amerikiečių mokslininkai negaili pagyrų arbūzui. Neseniai ištirta, kad jie ne tik vitaminų šaltinis, bet ir turi medžiagų, žmogaus kraujagysles veikiančių panašiai kaip "Viagra" ir sustiprinančių seksualinį potraukį, praneša topnews.ru....


Knarkimas ir galvos skausmai - susiję

Knarkimas ir galvos skausmai - susiję

Dažnai galvos skausmus kenčiantys žmonės paprastai dar ir knarkia, nustatė mokslininkai. Tyrimas, kuriame dalyvavo 700 asmenų, ieškojo ryšio tarp chroniškų arba staiga užeinančių galvos skausmų ir knarkimo. Chroniškus galvos skausmus kenčiančiais...


Sutraukė mėšlungis

Sutraukė mėšlungis

Raumenų mėšlungis atsiranda nepriklausomai nuo žmogaus valios ir jo negalima reguliuoti. Dėl to prasidėjęs mėšlungis gali "išmušti" žmogų iš bet kokio ritmo ir sutrikdyti jo aktyvią veiklą. Dažniausiai "sutraukia" kojų, ypač...


Pomidorai gydo nudegusią odą

Pomidorai gydo nudegusią odą

Niukaslo ir Mančesterio Universitetų mokslininkai teigia, jog pomidorai gali padėti gydant skausmingus saulės nudegimus, o taip pat sumažinti odos senėjimą. Tyrėjai atliko eksperimentą, kuriame dalyvavo 20 žmonių. Mančesterio mokslininkai paprašė...


Prestižiniame medicinos žurnale aprašyti VU mokslininkų tyrimai

Prestižiniame medicinos žurnale aprašyti VU mokslininkų tyrimai

Vienas svarbiausių ir įtakingiausių pasaulio medicinos žurnalų "The Lancet" sausio pabaigoje paskelbė mokslininkų grupės, kurioje dirbo ir Vilniaus universiteto tarpfakultetinė tyrėjų grupė, vadovaujama doc. Arūno Germanavičiaus....


Vasaros laiko įvedimas didina širdies infarkto riziką

Vasaros laiko įvedimas didina širdies infarkto riziką

Vasaros laiko įvedimas didina širdies infarkto riziką. Tai parodė Švedijoje atliktas tyrimas, rašo "Aerzte im Netz". Per praėjusius trejus metus pirmąsias tris dienas po laikrodžio persukimo į ligonines dėl širdies infarkto buvo atvežta...


Vaisiai ir daržovės mažina pavojų susirgti vėžiu

Vaisiai ir daržovės mažina pavojų susirgti vėžiu

Kasdien suvalgius po obuolį ar apelsiną, anot medikų, gerokai sumažėja pavojus numirti nuo širdies ligos ar vėžio. Didžiosios Britanijos vėžio tyrimų grupė pareiškė nustačiusi, kad 45-79 metų amžiaus žmonės, kraujyje turintys daug vitamino C,...

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9