Birželio 25d. Šeštadienis

Virtuvės indai ir sveikata

2013 Birželio 11d.
Peržiūrų skaičius: 35460
Virtuvės indai ir sveikata

Besirūpindami saugiu ir sveiku maistu bei ekologiškais produktais, neretai pamirštame apie indus, kuriuose laikome, verdame ar kepame maistą. O juk indai, kuriuose ruošiame maistą, turi nenuginčijamos ir mokslininkų seniai įrodytos įtakos maistui, jo kokybei ir, be abejo, žmogaus sveikatai, todėl jie gali būti įvairių negalavimų ir ligų priežastimi. „Nieko nėra nenuodingo, viskas yra nuodinga. Tik dozė daro vaistą nuodu arba vaistu“, – sakė XV–XVI a. šveicarų gydytojas ir filosofas Paracelsas.

Įvairioms technologijoms sparčiai žengiant į priekį atsirado puiki galimybė išsirinkti mums reikalingus ir tinkamus stalo įrankius, indus kuo įvairiausių ir įmantriausių formų ir spalvų. Dažnai prie pirkimo prisideda ne vien poreikis, mada, progos, šventės, bet ir įvairios akcijos bei maža indų ir įrankių kaina. Prieš perkant naujus indus ar naudojant turimus, svarbu žinoti jų privalumus, trūkumus bei poveikį mūsų sveikatai.
Indai gali būti:

1. metaliniai (aliuminiai, emaliuoti, špižiniai, ketiniai, variniai, žalvariniai, nerūdijančio plieno, tefloniniai, sidabriniai, melchioriniai);
2. plastikiniai;
3. stikliniai;
4. mediniai;
5. moliniai, keraminiai;
6. porcelianiniai.

Aliumininiai indai, įrankiai ir puodai

Indai iš aliuminio dar visai neseniai buvo beveik kiekvienoje virtuvėje. Dabar juos vis rečiau kur bepamatysime. Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, suaugusiam žmogui per parą leistina aliuminio norma – 1 mg/kg. Reaguodamas su deguonimi aliuminis pasidengia oksido plėvele, kuri saugo jį nuo tolesnio oksidavimosi. Tačiau aliuminis aktyviai reaguoja su rūgštimi, esančia maisto produktuose. Rūgščioje ir šarminėje terpėse oksido plėvelė ištirpsta ir aliuminis lengvai patenka į žmogaus organizmą per maistą, vandenį ir pačius indus. Moksliniai tyrimai parodė, kad didelės aliuminio dozės gali patekti į vaisių ir sukelti apsigimimus, gali tapti Alzheimerio ligos priežastimi. Jis gali kauptis visuose žmogaus kūno audiniuose ir kauluose. Nustatyta, kad su amžiumi aliuminio koncentracija didėja net smegenų audiniuose. Indų iš aliuminio privalumai: ploni, lengvi, ilgaamžiai, gerai praleidžia šilumą (vanduo juose greičiau užverda), pigūs. Trūkumai: lengvai deformuojasi, svyla, juos sunku nušveisti, o šveičiant apsauginė oksido plėvelė nusitrina ar susibraižo, nes aliuminis yra minkštas metalas. Tokiuose puoduose nerekomenduojama virti rūgščių sriubų (raugintų kopūstų, rūgštynių, barščių), gaminti rūgščių troškinių, virti rūgščių uogų kompotų, ruošti marinatų ir saldžiarūgščių padažų.

Emaliuoti indai

Jie atitinka visus saugumo reikalavimus. Pagrindinė šių indų vertybė – emalis, kuris nesąveikauja nei su druskomis, nei su rūgštimis, nei su šarmais ir apsaugo metalą nuo korozijos. Emaliuotuose induose galima laikyti žalius produktus ir rūgštų maistą bei gaminti įvairius patiekalus. Emaliuotas puodas – tai geležinis ar ketaus indas, kuris padengtas keliais sluoksniais emalio. Emalis būna įvairių spalvų: baltas, kreminis, pilkai melsvas, juodas, mėlynas, raudonas, geltonas, rudas. Spalvą lemia skirtingų metalų oksidai. Jei emaliuotas indas ar puodas yra įtrūkęs, suskilęs ar atšokęs emalis, tuomet tokio indo reiktų nenaudoti, kadangi galima apsinuodyti metalo junginiais, kurie gali išsiskirti į gaminamą maistą.

Ketaus indai

Dėl specifinės ketaus struktūros tai sunkiai įšylantys, bet atlaikantys labai aukštą temperatūrą ir ilgai palaikantys šilumą indai, tinkantys kepti bei troškinti. Šiuose puoduose patartina gaminti ilgai verdamus ar kepamus patiekalus: kepti žąsį, antį, kalakutą ar gaminti plovą. Juose iš mėsos neišgaruoja vanduo, todėl ji būna daug sultingesnė ir skanesnė. Šie puodai yra gana sunkūs, pasižymi ilgaamžiškumu, tinka visų tipų viryklėms. Panaudoję ketaus indą, jį nusausinkite ir ištepkite aliejumi. Tokiems indams prižiūrėti ir plauti netinka šveitikliai. Maisto produktai reaguoja su ketumi, todėl laikyti ar saugoti maisto juose negalima, nes produktai gali įgauti metalo prieskonį ir pajuoduoti.

Variniai indai

Jie yra labai geri šilumos laidininkai. Nustatyta, kad jų šilumos laidumas yra 10 kartų didesnis nei nerūdijančio plieno. Variniai puodai reaguoja su maistinėmis rūgštimis, o ypač šarmais, todėl yra netinkami rūgščių produktų gamybai. Varis juoduoja, nes pasidengia oksido plėvele. Variniai indai nėra populiarūs ir yra brangūs.

Žalvariniai indai

Tai vario lydinys su cinku. Šis lydinys aktyvesnis nei varis, todėl žalvariniai indai ar stalo įrankiai neturėtų būti naudojami kasdien, nes reaguoja su šarmais ir rūgštimis.

Nerūdijančio plieno indai

Nerūdijančio plieno indai šiuo metu yra patys populiariausi, kadangi juose nesvyla maistas, juos lengva prižiūrėti ir plauti. Puodai gerai išlaiko šilumą, maistas juose ilgai išlieka šiltas. Reikia atsiminti, kad nerūdijančio plieno sudėtyje yra nikelio. Todėl žmonėms, kurie yra alergiški nikeliui, šie puodai netinkami. Vienas pagrindinių nerūdijančio plieno privalumų yra tas, kad verdant ar kepant jis nereaguoja su maistinėmis rūgštimis, dėl ko maistas nepraranda savo natūralaus skonio, spalvos ir kokybės. Kitas privalumas – jis nerūdija, yra atsparus deformacijoms, jį lengva valyti. Tačiau nerūdijantis plienas nėra geras šilumos laidininkas ir šiluma sklinda netolygiai.

Tefloniniai indai (nesvylantys)

Tefloniniu paviršiumi būna padengti aliuminio ar plieniniai indai. Jie yra labai patogūs, maistas gaminamas greitai, yra galimybė naudoti mažai riebalų. Tefloninių indų trūkumai – negalima šveisti milteliais, metalinėmis kempinėmis, maišyti ar pjaustyti maisto metaliniais įrankiais. Norint, kad indai tarnautų ilgai ir ištikimai, reikia, kad jie kuo ilgiau išliktų nepažeisti. Būtina naudoti medinius arba specialiai tokiems indams skirtus įrankius. Pažeistas tefloninis paviršius išskiria sveikatai pavojingas rūgščias kancerogenines medžiagas, kurias mes suvalgome drauge su patiekalu, todėl subraižytų tefloninių indų naudoti negalima. Naują tefloninį indą rekomenduojama išplauti šiltu muiluotu vandeniu. Dauguma nesvylančių paviršių pagaminti iš medžiagų, kurios, pasiekus didesnę kaip 200 laipsnių temperatūrą, pradeda skleisti nuodingas dujas, galinčias dirginti kvėpavimo takus. Maistą tefloniniuose induose reikia gaminti tik ant silpnos ar vidutinės ugnies.

Sidabro indai

Sidabras naudotas tiek stalo įrankiams, tiek kai kuriems dekoratyviniams indams gaminti. Sidabro indai pasižymi baktericidinėmis savybėmis. Tai dažniausiai senoviniai stalo įrankiai ir antikvariniai indai. Reikia įsidėmėti, kad sidabriniu šaukšteliu negalima valgyti kiaušinio, nes sidabras reaguoja su trynyje esančia siera ir susidaro nuodingas sidabro sulfidas. Jei drėgname ore yra sieros junginių, sidabras gali virsti sidabro sulfidu ir gaminys pasidengia tamsios spalvos plėvele. Tik nuvalius stalo įrankį ar kitą sidabrinį gaminį galima jį toliau saugiai naudoti.

Melchioro indai

Melchioras – metalų junginys, savo išvaizda panašus į sidabrą. Jis sudarytas iš vario, nikelio ir cinko. Kai kuriems žmonėms nikelis gali sukelti alerginius kontaktinius dermatitus. Nikelio sulfidai, oksidai, sulfatai, kaip rašoma literatūroje, gali sukeli vėžį. Kitas melchioro elementas – cinkas. Maži jo kiekiai gydo žaizdas, tačiau jei jo į organizmą patenka per daug, gali kilti virškinimo problemų. Cinkas – aktyvus metalas, jis gali lengviau nei varis ar sidabras patekti į organizmą.

Plastikiniai indai

Į plastikų sudėtį įeina įvairūs cheminiai junginiai. Plastikui susilietus su rūgščiais maisto produktais, šie junginiai gali patekti į maistą. Šiuo metu yra žinomi skirtingų kategorijų plastikiniai indai: – vienkartinio naudojimo, – skirti sausiems biriems maisto produktams laikyti, – skirti laikyti šaltą maistą, – skirti laikyti karštus gėrimus ir produktus bei žaliavas, – skirti naudojimui mikrobangų krosnelėse, – neskirti laikyti maisto produktus.

Toks indų skirstymas labai svarbus, nes jei indus naudosite ne pagal paskirtį, juose laikomas maistas, gali įgyti kenksmingų organinių junginių, kurie gali labai pakenkti žmogaus sveikatai. Plastikinių indų gamybai naudojamas dirbtiniu būdu gautas melaminas. Tokie indai yra labai lengvi, nedūžta, lengvai plaunami, gražiai atrodo. Tačiau melaminas turi savybę migruoti į maistą. Higienos normos nustato kiekį, kurio viršyti negalima. Būtina išsiaiškinti tokio indo naudojimo instrukciją, nes vieni indai yra tinkami tik šaltam maistui, o kiti – biriems produktams, treti – visai netinkami maistui laikyti.

Ypač pavojingi indai, viduje dekoruoti paveikslėliais. Dažnai paveikslėliai nepadengiami kokiu nors apsauginiu sluoksniu, tad dekoravimui naudojamos cheminės medžiagos nesunkiai gali patekti ir į maistą. Dažų sudėtyje yra formaldehido, švino, kadmio ir kitų metalų druskų. Formaldehidas įeina į kancerogeninių medžiagų sudėtį, gali stipriai dirginti akis, gerklę, odą, kvėpavimo takus ir plaučius. Anot specialistų, mūsų organizme besikaupiantis melaminas ilgainiui gali sukelti inkstų, kraujotakos ligas, virškinimo sutrikimus, šlapimo takų opas, alergiją ir net vėžį.

Stikliniai indai

Stiklas – natūrali medžiaga. Stikliniai indai yra priskiriami ekologiškai švarių indų tipui. Šie indai, kaip ir emaliuoti, nekelia pavojaus žmogaus sveikatai, jie yra atsparūs karščiui. Be to, juos patogu naudoti, nes paviršiai yra higieniški, juos lengva plauti ir valyti. Jei produktus norime pagaminti sveikai ir kokybiškai tai tuomet rinkimės stiklinius indus. Šiuo metu populiarėja kepimui orkaitėje skirti stikliniai indai.

Mediniai indai

Mediena yra natūrali medžiaga, todėl nekenkia mūsų organizmui. Tačiau verta atsiminti, kad ant medinių lentelių paviršių ir įbrėžimų išsilaiko daug pavojingų žarnyno infekcijų sukėlėjų. Nemažai šeimininkių žalią mėsą, žalias daržoves, duoną pjausto ant tos pačios lentelės. Tai yra labai pavojinga, nes dėl kryžminės taršos galima užteršti produktus kenksmingais ir pavojingais žmogui mikroorganizmais. Todėl patariama turėti atskiras suženklintas lenteles žaliems ir termiškai apdorotiems maisto produktams pjaustyti. Higieniškiausios yra stiklinės pjaustymo lentelės, kadangi jas lengva plauti ir prižiūrėti.

Keraminiai ir porcelianininiai indai

Jie yra pagaminti iš natūralių medžiagų: keramika – iš molio, porcelianas – iš kaolino. Šie indai gali būti dekoruoti arba balti. Piešiniai ant indų daromi naudojant metalo oksidus, kurie gali patekti į maistą. Todėl reiktų vengti gausiai dekoruotų indų. Keraminiai ir porcelianiniai indai tinka maistui laikyti ir saugoti, yra nežalingi, jei jų paviršiai yra be įbrėžimų ir įskilimų. Atsiradus net ir nedideliam įbrėžimui, į maistą gali patekti sunkiųjų metalų druskų.

Silikoniniai indai

Visai neseniai prekyboje pasirodė įvairių silikoninių indų ir kepimo formų.Jie yra elastingi, tvirti, atsparūs net iki 280 laipsnių temperatūrai. Silikoninius indus galima naudoti orkaitėse, mikrobangų krosnelėse. Be to, juose galima užšaldyti maistą. Silikonas nerūdija ir nelūžinėja, nesąveikauja nei su karštais, nei su užšaldytais produktais. Iš tokių indų maistą lengva ištraukti, maistas neprisvyla, juos galima sulankstyti.

Rekomenduojama:

1. Ieškodami ilgaamžių ir saugių sveikatos požiūriu puodų, rinkitės pagamintus iš nerūdijančio plieno, storasienius bei turinčius kelių sluoksnių dugną. Ant etikečių ieškokite užrašo „Plienas 18/10“. Tai reiškia, kad puodai pagaminti iš labai aukštos kokybės plieno, kuriame yra 18 proc. chromo ir 10 proc. nikelio. Šis plienas dar vadinamas medicininiu ir yra atsparus korozijai. Kelių sluoksnių dugnas leidžia tolygiai pasiskirstyti ir išsilaikyti šilumai. Juose galima ruošti valgį su mažu aliejaus ar vandens kiekiu. Nors nerūdijančio plieno puodai labai patvarūs, praktiški ir nepavojingi sveikatai, tačiau dėl sudėtyje esančio nikelio kartais jų negali naudoti šiam metalui alergiški žmonės.
2. Kokybiškiausi ir sveikiausi yra indai, padengti grūdinto stiklo metalo keramikos sluoksnio danga, kurios sudėtyje nėra nei nikelio, nei chromo, nei jokių sintetinių medžiagų ar dažų, ji taip pat nereaguoja su rūgščiu maistu.
Tokie puodai atrodo kaip stikliniai, tačiau nedūžta, yra kieti lyg metalas, higieniški. Jų paviršius yra kietas, lygus ir be porų, todėl nėra sąlygų bakterijoms daugintis.
3. Jei tenka naudoti vienkartinius indus, rinkitės popierinius, nes jie pagaminti iš natūralios medžiagos.
4. Maisto produktų negalima kaitinti plastikinėse pakuotėse, ypač mikrobangų krosnelėje. Šildomas plastikas gali išskirti bisfenolį A.
5. Plastikinė tara, jei ji ne tam skirta, gali būti pavojinga net produktus užšaldant. Jeigu ženklinime nurodyta, kad indas skirtas saugoti tik biriems produktams, jame negalima laikyti skysčių, nes jie sugers nuodingas medžiagas. Jeigu nurodyta, kad indelis skirtas šaltam maistui, negalima į jį dėti jokio karšto maisto. Pasibaigus vartojimo terminui plastikas pradeda skleisti kenksmingas organizmui medžiagas, todėl jo negalima naudoti ir būtina utilizuoti.
6. Viskas turi būti naudojama pagal paskirtį – net mediniai šaukštai. Vienus šaukštus, priklausomai nuo jų impregnavimui naudotų medžiagų, galima kišti tik į medų, kitus – į sriubą ar košę. 7. Nenaudokite ir be jokio gailesčio išmeskite :

– emaliuotus indus, puodus jei yra įtrūkęs, suskilęs ar atšokęs emalis,
– medines, plastmasines maisto pjaustymo lenteles nelygiu, subraižytu ar šerpetotu paviršiumi,
– įskilusius stiklinius, porcelianinius, molinius indus, puodus ir lėkštes,
– deformuotus, įbrėžtus, įplyšusius plastikinius indus,
– indus su tefloninės dangos pažeidimais,
– kepimo skardas su defektu, jei jų paviršius lupasi.

8. Nesirinkite indų su ryškiais piešiniais, nes jie gali būti dažyti naudojant sveikatai kenksmingus dažus.
9. Venkite melamininių indų, puodų, nes iš jų į vandenį ar kitą rūgštų tirpalą gali migruoti kenksmingos sveikatai cheminės medžiagos.

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro Sveikatos mokyklos Metodinės pagalbos ir strategijos formavimo skyriaus visuomenės sveikatos administratorė Liucija Urbonienė

Manoma, jog kukurūzų spragėsių sudedamoji dalis sukelia plaučių ligas

Manoma, jog kukurūzų spragėsių sudedamoji dalis sukelia plaučių ligas

Naujausiame "Sage" žurnalo numeryje išspausdintas straipsnis, kuriame teigiama, jog viename kukurūzų spragėsių fabrike nustatytas itin dažnas darbuotojų sirgimas plaučių ligomis. Susidomėję šiais duomenimis, mokslininkai ištyrė diacetilą...


Vasaros karščiai pavojingi ne tik širdies ligoniams

Vasaros karščiai pavojingi ne tik širdies ligoniams

Per didžiuosius vasaros karščius kenčiantiems nuo širdies ir kraujagyslių ligų žmonėms patarimama saugotis tiesioginių saulės spindulių. Miesto grindiniui alsuojant karščiu, ištroškę ar prasčiau pasijutę sostinės ir kitų Lietuvos miestų gyventojai...


Kaip išsirinkti kremą nuo saulės?

Kaip išsirinkti kremą nuo saulės?

Atidarius maudymosi ir deginimosi sezoną, svarbu pasirūpinti oda ir apsisaugoti ne tik nuo nudegimų saulėje, bet ir nuo raukšlių atsiradimo ir senėjimo procesų pagreitinimo. Vienas paprasčiausių būdų kaip tai padaryti – naudoti apsauginį...


Joninių papartis tikrai stebuklingas

Joninių papartis tikrai stebuklingas

Dar senovėje papartis buvo laikomas gydomuoju augalu. Tačiau tai - nuodingas augalas, todėl svarbu neperdozuoti, geriausiai - tartis su gydytoju. Džiovinimui lapus skinti liepos-spalio mėnesiais. Žmonėms, kurie skundžiasi reumatiniais, galvos,...


Omega-3 gali apsaugoti regėjimą senatvėje

Omega-3 gali apsaugoti regėjimą senatvėje

JAV mokslininkų tyrė 1837 žmones su pirminiais amžinės makulos degeneracijos (AMD) simptomais. Nustatyta, kad daugiausia omega-3 rūgščių vartojusiems asmenims rizika per 12 metų susirgti sunkia AMD forma buvo 30 procentų mažesnė nei tiems, kas šių...


Vaikščiojimas padeda smegenims išlikti jaunoms

Vaikščiojimas padeda smegenims išlikti jaunoms

Naujas JAV mokslininkų tyrimas parodė, kad ėjimas gali pagerinti ne tik senėjančio organizmo būklę, bet ir smegenų darbingumą. "Galvos smegenų (nervų tinklų) rišlumas su amžiumi mažėja", - sakė daktaras Arthuras F.Krameris, vadovaujantis...


Mokslininkai: važiuoti kabrioletu kenkia sveikatai

Mokslininkai: važiuoti kabrioletu kenkia sveikatai

Kabrioleto vairavimas kenkia sveikatai - silpnina žmogaus klausą. Prie tokios išvados priėjo Sent Luiso medicinos universiteto mokslininkai. Jie atliko garso stiprumo automobiliuose tyrimą, praneša "The Telegraph". Eksperimento metu JAV...


Kokie veiksniai skatina vartoti narkotikus? (papildyta)

Kokie veiksniai skatina vartoti narkotikus? (papildyta)

Tik pradėjus vartoti narkotikus, daugeliui atrodo, jog psichoaktyvių medžiagų poveikis yra pozityvus. Žmogus tiki, kad ir vėliau galės kontroliuoti narkotikų vartojimą. Ilgą laiką vartojant narkotikus, malonus poveikis sumažėja ir žmogus privalo...


Lazeriniai spausdintuvai - pavojingi sveikatai

Lazeriniai spausdintuvai - pavojingi sveikatai

Australijos mokslininkai nustatė, kad lazeriniai spausdintuvai gali kenkti žmogaus sveikatai. Grėsmę gali kelti maždaug kas trečias įrenginys. Tyrimai parodė, kad lazeriniai spausdintuvai išskiria kvėpavimo takus dirginančių dalelių, kurios vėliau...


Dėl perdėto drovumo neužleiskime urologinių susirgimų

Dėl perdėto drovumo neužleiskime urologinių susirgimų

Statistika teigia, kad: - 50 proc. visų įgimtų anomalijų randama urologinėje sistemoje; - iki 30 proc. moterų turi nusiskundimų dėl šlapinimosi ar šlapimo nelaikymo; - prostatos ligos vargina 75 proc. vyresnių nei 50 metų amžiaus vyrų; vargina -...


Arbūzų poveikis panašus į "Viagros"

Arbūzų poveikis panašus į "Viagros"

Amerikiečių mokslininkai negaili pagyrų arbūzui. Neseniai ištirta, kad jie ne tik vitaminų šaltinis, bet ir turi medžiagų, žmogaus kraujagysles veikiančių panašiai kaip "Viagra" ir sustiprinančių seksualinį potraukį, praneša topnews.ru....


Sportas: per daug gerai – irgi negerai

Sportas: per daug gerai – irgi negerai

"Kas per daug, tas nesveika!" – sako liaudies išmintis. Bet kokios higienos arba profilaktinės procedūros bus naudingos tik tuomet, jeigu tinkamas yra jų kiekis, perspėja specialistai. O dvigubai daugiau ne visuomet reiškia...


Traumų kaltininkai – spinta, kava ir dviratis

Traumų kaltininkai – spinta, kava ir dviratis

Vaikų traumatologams neretai tenka ir mokytojų vaidmuo. Tik "pamokslų" klauso ne jaunieji pacientai, o jų tėvai. Ant vaikų griūvančios spintos, sekcijos ar televizoriai, besiliejanti kava ar sriuba, dviračio rate įstrigusi koja - tokių...


Muzika vietoj vaistų?

Muzika vietoj vaistų?

"Muzika veikia ne tik kaip atpalaiduojamieji, bet ir kaip skausmą mažinantys, gerinantys atmintį, padedantys koncentruoti dėmesį, kraujospūdį reguliuojantys vaistai", - teigia muzikos terapeutas D.Campbellas. Jis sako, kad muzikos...


Kalėdos be švokštimo, čiaudulio ir niežulio!

Kalėdos be švokštimo, čiaudulio ir niežulio!

Astmos priepuoliai ir egzema visuomet didžiai nuliūdina, bet ypatingai, kai prasideda per Kalėdas, kai lankome šeiminykščius ir draugus. Trumpai tariant, namai Kalėdiniu laikotarpiu yra net labiau alergeniški nei žiedadulkių sezonu pavasarį....


Specialistai pataria saugotis po žiemos pabudusių erkių

Specialistai pataria saugotis po žiemos pabudusių erkių

Užkrečiamųjų ligų specialistai pataria saugotis po žiemos pabudusių ir suaktyvėjusių erkių, platinančių erkinį encefalitą, Laimo ligą ir kitus susirgimus. Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, erkių aktyvusis periodas Lietuvoje trunka nuo...


8 netikėti būdai sumažinti patiriamą stresą

8 netikėti būdai sumažinti patiriamą stresą

Tiek senųjų laikų mąstytojai, tiek šių laikų patarimų knygų autoriai teigia, kad atidumas - gebėjimas jausti aplinką ir gyvenimą esamu momentu - padeda sumažinti stresą, kurio patiriame kasdien. Aštuonis paprastus patarimus, kaip sumažinti kūno ir...


Jei organizme kaupiasi skysčiai

Jei organizme kaupiasi skysčiai

Patinimai rodo, kad organizme kaupiasi pernelyg daug skysčių. Manoma, kad išoriškai pastebėti skysčių perteklių galima tuomet, kai jų susikaupia apie 5 litrus. Liaudies medicina siūlo daug paprastų ir gerų receptų susikaupusiems skysčiams...


Lietuvos gyventojai: ilgas naudojimasis mobiliuoju telefonu gali sukelti vėžį

Lietuvos gyventojai: ilgas naudojimasis mobiliuoju telefonu gali sukelti vėžį

Lietuvos gyventojai mano, kad mobiliųjų telefonų skleidžiamos elektromagnetinės bangos gali turėti neigiamą poveikį sveikatai ir net sukelti vėžį. Tai atskleidė naujausias organizacijų "Ekoinstitutas" (Lietuva) ir "Powerwatch"...


Kai imunitetas nusilpsta – Granaimun padės!

Kai imunitetas nusilpsta – Granaimun padės!

Gripo ir peršalimo kaltininkai patenka į organizmą per nosį ir burną. Pirma kliūtis jų kelyje – burnos ir gerklės gleivinė. Kaip galima sustiprinti šį natūralų apsauginį barjerą? Ir ką daryti, jei virusas jau siautėja organizmo viduje?


Ar žinote, kaip išlikti vyriškam?

Ar žinote, kaip išlikti vyriškam?

Valdykite emocijas. Pastaruoju metu visur kalbama apie vyriškos lyties tapimą silpnąja lytimi. Ar tikrai vyrai per daug pasiduoda emocijoms? Kaip mąstytų priešistorinis vyras, kuris pasižymėjo vyriškumu, plaukuotumu ir drąsa? Ar jis laikytų tikru...


Rankos paspaudimas turi įtakos ilgaamžiškumui

Rankos paspaudimas turi įtakos ilgaamžiškumui

Londono mokslininkai teigia, kad rankos paspaudimas gali parodyti, kiek ilgai gyvensite. Tik reikia išmokti pažinti, kaip tvirtai spaudžiate ranką. Pasirodo, kuo tvirčiau sveikinatės, tuo sveikesnis esate. Kaip praneša BBC, mokslininkai tyrė...


Įgėlus bitei galima numirti per 15 minučių

Įgėlus bitei galima numirti per 15 minučių

Uodams ir bitėms įgėlus labai niežti ir skauda. Vis daugiau žmonių alergiški vabzdžių įkandimams, nuo kurių gali ištikti staigi mirtis. Šiemet kaip niekada daug uodų. Dėl to kaltas vėlyvas pavasaris, staiga sušilęs oras ir drėgmė. Visi uodai iš...


Druskos svarba

Druskos svarba

Gilios senovės laikais druska buvo svarbesnė už auksą,nes mėsos nebuvo galima ilgiau išsaugoti be druskos.Dabar viskas paprasčiau,šaldytuvai ir konservantai gali atstoti druską.


Diagnozė – miesto gyvenimo būdas

Diagnozė – miesto gyvenimo būdas

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, apie 70 proc. Europos gyventojų - miestiečiai. Gyvenimas mieste kelia iššūkių žmogaus sveikatai. Daugiau nei 92 proc. miestiečių gyvena vietose, kur oro tarša viršija nustatytas normas. Daug...


Vasaros karščiai kelia pavojų širdžiai

Vasaros karščiai kelia pavojų širdžiai

Karštomis vasaros dienomis labiau prakaituojame, o su prakaitu netenkame ne tik vandens, bet ir vitaminų bei mineralinių medžiagų - kalio ir magnio, kurie būtini normaliai širdies veiklai. "Didelė oro temperatūra itin kenkia sergantiems...


Mankšta padeda atgauti jėgas

Mankšta padeda atgauti jėgas

Tyrimus atlikę mokslininkai nustatė, kad sergantiems vėžiu kai kurie fiziniai pratimai palengvina simptomus, sustiprina organizmą ir teigiamai veikia vidinį pasaulį. Tyrimuose dalyvavusios moterys, po krūties vėžio gydymo, atliko judėjimo -...


Kasdienis palydovas stresas

Kasdienis palydovas stresas

Be streso gyventi negalima ir nereikia. Tuo įsitikinęs Kauno medicinos universiteto Visuomenės sveikatos fakulteto profesorius Vytautas Obelenis. Jis įtampos poveikį žmogaus organizmui analizuoja jau beveik pusę amžiaus. Septyniasdešimtmetį prieš...


Reumatinės ligos ir vitamino D nepakankamumas susiję

Reumatinės ligos ir vitamino D nepakankamumas susiję

Taip pat nustatyta, kad reumatu sergantiems žmonėms kasdien vartojant oficialiai rekomenduojamą vitamino D kiekį, jo koncentracija organizme dažniausiai nepasiekė reikiamo lygio. Šių tyrimų rezultatai pristatyti kasmetiniame Europos lygos prieš...


Europa – prieš asbestą

Europa – prieš asbestą

Visoje Europoje pradedama kampanija, skirta asbesto darbe problemai. Dėl šios medžiagos poveikio per metus Europos šalyse apytiksliai užregistruojama apie 20 000 mirčių nuo plaučių vėžio. Asbestas vis dar išlieka pavojingiausia vėžį sukeliančia...

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9