REXSAN

Viduržemio regiono dieta siejama su mažesne krūties vėžio tikimybe

Viduržemio jūros regiono dietos besilaikančioms ir menopauzę išgyvenančioms moterims tikimybė susirgti krūties vėžiu yra mažesnė, nei moterims su kitokiais mitybos įpročiais.
Mokslininkai vidutiniškai dešimtmetį stebėjo 14800 graikių, per tą laikotarpį buvo diagnozuota 240 krūties vėžio atvejų. Tyrimo ataskaitą paskelbė žurnalas „American Journal of Clinical Nutrition”, praneša „Reuters Health”.
Toms moterims, kurių maistas labiausiai atitiko Viduržemio dietos sampratą, tikimybė susirgti krūties vėžiu buvo 22 procentais mažesnė nei moterims, kurių mityba buvo labiausiai nutolusi nuo šios dietos.
Tačiau tokia priklausomybė pastebėta tik tarp menopauzę išgyvenančių moterų. Mokslininkų nuomone, jaunesnės moterys krūties vėžiu dažniausiai suserga dėl genetinių priežasčių, o vyresnėms menopauzę išgyvenančioms moterims daug svarbesni yra gyvenimo būdo ir gyvenamosios aplinkos faktoriai.
Nors gautieji tyrimo rezultatai laikomi preliminariais, jie papildo kitų tyrimų išvadas, jog Viduržemio regiono dieta sumažina širdies ligų ir tam tikrų vėžio rūšių (gaubtinės žarnos ir skrandžio) tikimybę.
Viduržemio jūros regiono dieta turtinga žuvies ir kitų jūros gėrybių, alyvuogių aliejaus, daržovių ir vaisių, neskaldytų grūdų, riešutų ir ankštinių kultūrų, joje nedaug mėsos ir pieno produktų.
Kitais tyrimais nustatyta, kad ši dieta moterų organizme sumažina lytinių hormonų estrogenų, kurie paskatina krūties vėžio vystymąsi, be to, alyvuogių aliejus ir omega-3 rūgščių turintys žuvų taukai gali slopinti piktybinių ląstelių dauginimąsi.


Savigydos pramonės asociacija

TAIP PAT SKAITYKITE