Nobel biocare

Vandens laše glūdi didelė stiprybė

Net ir skaidriame vandenyje gali būti žalingų medžiagų, todėl jį reikia rinktis labai atsargiai.

Kasdien – po du litrus

Seniai žinoma tiesa, kad grožį, puikią savijautą, gerą nuotaiką ir sveikatą gali užtikrinti kasdien vartojamas kokybiškas geriamasis vanduo. Dietologai teigia, kad mūsų organizmui jo reikia ne mažiau kaip 2 l per parą. Vilniaus miesto universitetinės ligoninės gydytoja dietologė Jūratė Dobrovolskienė sako, kad labai svarbu, kokį vandenį geri. Jis turi būti kokybiškas.

Pasak J.Dobrovolskienės, tam, kad normaliai funkcionuotų organizmas, kad žmogus gerai jaustųsi ir atrodytų, reikėtų išgerti kuo daugiau vandens. „Suaugęs žmogus turėtų išgerti 2–2,5 l skysčių per parą, o atšilus orams, laikantis dietų – dar daugiau. Skysčių apykaita organizme lemia žmogaus sveikatą ir išvaizdą, odos, plaukų būklę, padeda organizmui geriau įsisavinti maisto medžiagas, reguliuoja kūno temperatūrą, skatina medžiagų apykaitą. Jei per mažai suvartojame vandens, tai gali turėti įtakos tam, kad susergame, kad sutrinka cholesterolio apykaita ir po keleto dešimčių metų atsiranda aterosklerozė”, – vandens reikšmę pabrėžia dietologė.

Kokį vandenį rinktis?

Sveikiausia ir naudingiausia organizmui, pasak gydytojos J.Dobrovolskienės, gerti negazuotą natūralų stalo vandenį. Nerekomenduojama gerti bėgantį iš čiaupo ar pasemtą iš šulinio. Išoriškai skaidrus vanduo iš čiaupo gali būti paveiktas cheminių preparatų, valančių aplinkos teršalus, o šulinio – trąšų, todėl toks vanduo gali būti kenksmingas žmogui.

Nereikėtų pernelyg piktnaudžiauti ir mineraliniu vandeniu. „Didesnės koncentracijos vandenyje ištirpusios mineralinės medžiagos pavojingos vaikams ir kūdikiams. Didelę mineralizaciją turinčio vandens nerekomenduojama gerti kasdien, nes per dideli į organizmą patenkančių mineralų kiekiai neigiamai veikia kai kuriuos organus – širdį, inkstus, kepenis. Ilgai vartojant netinkamą vandenį galima apnuodyti organizmą, sukelti pašalinių reakcijų. Mineralinis vanduo yra gydomosios paskirties, jį rekomenduojama gerti sergantiesiems virškinimo sistemos ligomis. Atidžiai skaitykite etiketę – daug mineralinių medžiagų turintis vanduo žymimas specialiu prierašu”, – rekomenduoja gydytoja.

Itin svarbu, kad stalo vanduo būtų pagamintas laikantis visų kokybės reikalavimų. Visai neseniai plačiai nuskambėjo atvejis, kai prekybos vietose parduodamas mineralinis vanduo buvo neigiamai paveiktas taros. „Baisiausia, kad šiam vandeniui fasuoti naudojama daugkartinio naudojimo tara. Nenuostabu, kad tame vandenyje buvo nustatyta mikrobinė tarša, bendrų higienos pažeidimų, kurie galėjo būti žalingi žmogaus sveikatai”, – sako J.Dobrovolskienė.

Magnis saugo nuo streso

Skaidrumas – dar ne pagrindinis kokybiško geriamojo vandens rodiklis. „Kokybiškas vanduo visų pirma turi būti švarus, turėti tinkamą kiekį subalansuotų organizmui naudingų mineralinių medžiagų – kalcio, magnio, natrio, kalio, jodo, fluoro, geležies”, – aiškina gydytoja. Šios mineralinės medžiagos organizme atlieka tam tikras funkcijas. Pavyzdžiui, kalis ir natris yra atsakingi už ritmingą širdies plakimą, magnis gina nuo žalingo streso poveikio, padeda susikoncentruoti, lengviau įveikti kasdienes užduotis, o fluoras apsaugo dantis nuo karieso.

Gydytoja tvirtina, kad geras, kokybiškas, naudingas organizmui yra iš požeminių gręžinių išgaunamas geriamasis vanduo, kuris gaminamas natūralaus vandens pagrindu, jį išvalius ir pagal Europos Sąjungos dietologų rekomendacijas praturtinus subalansuotų mineralinių medžiagų. Toks vanduo anksčiau buvo vadinamas mineralizuotu, dabar – stalo vandeniu.

Kokybei – griežta kontrolė

Pasak laboratorijos vadovės Jolantos Strockienės, atsakingos už stalo vandens „Vichy Classique” kokybės kontrolę, labai svarbu, kad vandens kokybė būtų užtikrinama nuo pat pirmųjų gamybos žingsnių.

„Laboratorijoje per dieną atliekame ne mažiau kaip dešimt tyrimų, kad užtikrintume vandens saugą ir grynumą. Kiekvieną rytą testuojame vandenį, vėliau, gaminant produktą, atliekame papildomus tyrimus – tikriname ir stebime, ar reikalavimus atitinka vandenyje esančių mineralinių medžiagų koncentracija, nustatome mikroorganizmus. Visiškai pašalinus žmogaus organizmui nenaudingas medžiagas, atlikus vandens minkštinimo ir kitas procedūras, vanduo atiduodamas įvertinti profesionalių degustatorių komandai”, – pasakoja ji.

Geriau gerti negazuotą

Vandens pardavėjai ir gydytojai dietologai pastebi, kad stalo vandens paklausa išauga būtent pavasarį. Taip yra todėl, kad žmonės pradeda labiau rūpintis savimi, domėtis, kokį poveikį jiems daro vartojami produktai.

Dietologai sako, kad naudingiausias žmogui – negazuotas stalo vanduo. Tokį vandenį, kuriame teisingai subalansuotos mineralinės medžiagos, galima ir patartina gerti kasdien ir didesniais kiekiais. Tuo tarpu gazuoti gėrimai prisotinti angliarūgštės, kuri yra dirgiklis, galintis sukelti kai kurių ligų paūmėjimą. Gazuotas vanduo nerekomenduojamas skrandžio, virškinimo ar kepenų ligomis sergantiems žmonėms.

Avevita klinika

TAIP PAT SKAITYKITE