Gudručio vaistinė

Tyrimas: šokolado mėgėjai rečiau patiria infarktą

Jei negalite atsispirti šokolado plytelei, galbūt tai ir nėra taip blogai, ypač jei mėgstate juodąjį šokoladą.

Kaip rodo švedų mokslininkų tyrimas, kurio rezultatai skelbiami „Journal of the American College of Cardiology” ir kurio metu buvo apklausta daugiau kaip 33 tūkst. moterų, tos moterys, kurios sakė valgančios daugiau šokolado, rečiau patiria infarktą.

Šie rezultatai patvirtina vis gausėjančius įrodymus, kad kakavos vartojimas yra susijęs su širdies sveikata, tačiau tai dar nereiškia, kad šokoladu galima mėgautis be saiko.

„Atsižvelgiant į šio tyrimo stebėjimų modelį, (reikia pasakyti), jog jo išvados negali įrodyti, kad būtent šokoladas mažina širdies smūgio riziką”, – elektroniniame laiške „Reuters” sakė Susanna Larsson (Susana Larson) iš Stokholme įsikūrusio Karolio instituto.

Nors ji mano, kad šokoladas naudingas sveikatai, taip pat perspėja, kad valgant jo per daug efektas gali būti priešingas.

„Šokoladą reiktų vartoti saikingai, nes jis labai kaloringas, turi daug riebalų ir cukraus. Kadangi juodajame šokolade yra daugiau kakavos ir mažiau cukraus nei pieniniame šokolade, juodojo šokolado vartojimas būtų naudingesnis”, – sakė ji.

S.Larsson ir jos kolegos išstudijavo 1997 metų mamografijų tyrimo, kurio metu moterys pačios pasakydavo ir tai, kiek valgo šokolado, duomenis. Tame tyrime dalyvavusių moterų amžius buvo 49-83 metai.

Per vėlesnį dešimtmetį toje moterų grupėje buvo užregistruoti 1 549 infarkto atvejai. Infarktas dažniau ištikdavo tas moteris, kurios valgo mažiau šokolado.

Tarp tų moterų, kurios per savaitę suvalgo daugiausiai – daugiau kaip 45 gramus – šokolado, tūkstančiui moterų teko 2,5 infarkto per metus. Tų moterų, kurios valgo mažiausiai – mažiau nei 8,9 g per savaitę – šokolado, šis skaičius yra 7,8 infarkto tūkstančiui moterų per metus.

Mokslininkai spėja, kad numanomą palankų šokolado poveikį sveikatai lemia flavonoidai.

Kaip sakė S.Larsson, flavonoidai, kaip įrodyta, mažina kraujospūdį, o didelis kraujospūdis yra infarkto rizikos veiksnys. Be to, flavonoidai gerina kitus su širdies sveikata susijusius kraujo parametrus. Tačiau ar ši teorinė nauda virsta realia, dar reikia įrodyti kruopščiais tyrimais.

Jungtinėse Valstijose infarktą per metus patiria beveik 800 tūkst. žmonių; maždaug šeštadalis jų nuo jo miršta, o dar daugiau lieka neįgalūs.

Tiems, kuriems rizika patirti infarktą yra didelė, gydytojai rekomenduoja kraujospūdį mažinančius vaistus, mesti rūkyti, daugiau sportuoti ir sveikiau maitintis, bet šokolado tų sveikų maisto produktų sąraše kol kas nėra.

Bernardinai

Healthy Feed

TAIP PAT SKAITYKITE