Gudručio vaistinė

Šokoladas – skanus būdas regėjimui gerinti

Šalin morkas – tegyvuoja šokoladas! Pagaliau turime dar vieną pateisinimą savo saldžiai pagundai – juodasis šokoladas stiprina regėjimą.

Naujausi tyrimai rodo, kad šis gardumynas gerina gebėjimą matyti nedidelio kontrasto situacijose, pavyzdžiui, prastu oru. Be to, juo patvirtinami teiginiai, kad juodasis šokoladas padeda smegenų veiklai. Negana to, jis gali sumažinti kraujo spaudimą, taip pat turi teigiamą poveikį siekiant sumažinti cholesterolio lygį kraujyje, pagerinti trombocitų funkciją, sustiprinti insulino poveikį, rašo msn.co.uk.

Naujausio tyrimo autoriai iš Anglijos skaitymo universiteto (angl. University of Reading) pasikvietė tris dešimtis 18–25 metų amžiaus vyrų ir moterų, pavaišino juos įprasto dydžio šokolado plytele ir, praėjus dviem valandoms po smaguriavimo, ištyrė jų regėjimą bei gebėjimą mąstyti.

Šį eksperimentą tyrėjai atliko dukart: pirmąjį sykį savanorius vaišino baltu šokoladu, o antrąjį – juoduoju. Šie du šokolado batonėliai skyrėsi ne tik skoniu bei spalva, tačiau šokolade esančiais flavanoliais (kitaip vadinamais flavan-3-oliais) – kakavoje esančia naudinga maistine medžiaga. Kuo šokolade daugiau kakavos, tuo daugiau flavanolių. Taigi patartina rinktis kuo tamsesnį, juodąjį šokoladą, nes pieniškame ir baltajame jų yra vos truputėlis.

Šokoladas – ne vienintelis produktas, kurio sudėtyje yra pastarųjų gerų medžiagų. Jų taip pat gausu vynuogėse, arbatose, raudonajame vyne, obuoliuose. Ir kas sakė, kad sveikatai naudingas maistas – neskanus. Šokolado gabalėlis prie raudono vyno taurės, skabant sultingas vynuoges – vargu ar kas atsisakyto tokio gardaus deserto.

Siekdami kuo didesnio tyrimo rezultato patikimumo, tyrėjai sąmoningai nuslėpė eksperimento tikslą nuo jo dalyvių. Mat jei tiriamieji būtų žinoję, kad eksperimento dėmesio centre būtent flavanoliai, tikėtina, kad jie nesąmoningai pasistengtų geriau pasirodyti suvalgę juodojo šokolado, nes manytų, kad „taip reikia”. Dalyviams buvo paskyta, kad eksperimentas skirtas skirtingų riebalų rūšių poveikiui ištirti.

Atlikus tyrimą, paaiškėjo, kad dalyviai, valgę juodojo šokolado, iš tiesų pasirodė geriau, atlikdami su regėjimu susijusias užduotis. Be to, pagerėjo tam tikros jų smegenų funkcijos. Tai aiškinama flavanolių savybe pagerinti smegenų kraujotaką. Spėjama, kad taip pat aiškinti būtų galima ir su regos sustiprėjimu susijusius rezultatus: pagerinamas kraujo apytaka į akį.

Dar vienas įdomus pastebėjimas. Paaiškėjo, kad kakavoje esančių flavanolių sveikatinančios savybės stipriau veikia vyresnius žmones. Taigi mokslininkai nusprendė pakartoti šį tyrimą su vyresniais nei 25 metų žmonėmis.

Belieka laukti naujausių rezultatų, o tuo pat metu pasmaguriauti gabalėliu juodojo šokolado.

LRT

Avevita klinika

TAIP PAT SKAITYKITE