Ditel

Pienas susilpnina arbatos antioksidantines savybes

Arbatą geriant su natūraliu arba nugriebtu pienu, gali susilpnėti jos antioksidantinės savybės, rodo Didžiojoje Britanijoje atliktas tyrimas.
Juodąją arbatą geriant su bet kurios rūšies pienu, jos antioksidantinis potencialas sumažėjo nuo 7 iki 25 procentų palyginti su arbata be pieno. Oksfordo Brukso universiteto Funkcinio maisto centro mokslininkų atlikto tyrimo ataskaitą paskelbė žurnalas „Nutrition Research”.
Mokslininkai nustatė, kad nugriebtas pienas juodosios arbatos antioksidantines savybes nuslopina kur kas stipriau nei natūralus ar pusiau nugriebtas pienas, praneša nutraingredients.com.
Mokslininkai mano, kad nors pienas nesuvaržo katechino arba kvercetino koncentracijos, jis gali turėti įtakos kitiems antioksidantiniams komponentams, kurie lemia bendrą juodosios arbatos antioksidantinę galią.
Daugelis tyrimų pasaulyje koncentruojasi ties žaliąja arbata, kuri laikoma galinti sumažinti Alzheimerio ir tam tikrų rūšių vėžio tikimybę, gerina širdies ir kraujagyslių bei burnos ertmės sveikatą ir gali padėti reguliuojant svorį.
Žaliosios arbatos sudėtyje nuo 30 iki 40 procentų yra polifenoliai, o juodoji arbata, kuri gaunama fermentuojant žaliąją arbatą, polifenolių turi nuo 3 iki 10 procentų. Turint galvoje, kad britai kasdien išgeria 3-4 puodukus juodosios arbatos, dažnai su pienu, o kitur pasaulyje kasdien išgeriama po 1-2 puodukus arbatos, tyrimo išvados gali turėti įtakos visuomenės sveikatai, teigia Oksfordo mokslininkai.
Tyrimui jie naudojo penkių rūšių juodąją arbatą ir įvairius kiekius natūralaus, pusiau nugriebto ir nugriebto pieno.
Kai dėl kavos, anksčiau atliktas tyrimas parodė, kad tirpiąją kavą geriant su pienu, jos antioksidantinės savybės nepakinta, tačiau kavos ir ferulo rūgščių sumažėja kavą vartojant su ne pieno kilmės balintoju ir cukrumi.


Savigydos pramonės asociacija

TAIP PAT SKAITYKITE