Spalio 18d. Pirmadienis

Pavasaris su vištiena – kas sveikiausia?

Peržiūrų skaičius: 43920
Pavasaris su vištiena – kas sveikiausia?

Įtemptas darbas, stresas, pavasarinis išsiblaškymas paverčia mūsų gyvenimą nuolatiniu skubėjimu. Jame beveik nebelieka laiko ne tik knygai, aktyviam poilsiui, bet ir tokiam mielam užsiėmimui kaip valgymas. Šis malonumas dažniausiai paverčiamas mechaniniu veiksmu. Tačiau nuostabūs vištienos patiekalai turėtų priversti stabtelėti ir didžiausią darboholiką...

Ne tik dėl kiaušinių...

Patiekalų iš paukštienos yra bene visų tautų nacionalinių patiekalų asortimente. Vištiena yra dažniausiai vartojama mėsa daugelyje pasaulio šalių. Mūsų dabartinių vištų, besikapstančių kiekviename kieme, protėviai yra Indijos miškuose gyvenę ir dabar gyvenantys džiunglių paukščiai. Tai turbūt nebuvo labai bailūs paukščiai, jei žmonės sugalvojo juos prisijaukinti. Tai įvyko prieš 5 tūkst. metų. Šiandien galime tik padėkoti tam išminčiui, kurio galvoje kilo ši mintis. Prijaukinti paukšteliai netrukus pasiekė Kiniją, ramiajame vandenyne esančias salas, o šiek tiek vėliau buvo nuvežti ir prie Viduržemio jūros. Iš pradžių paukščiai buvo laikomi ir veisiami tik dėl kiaušinių. Tačiau žmonės greitai pastebėjo, kad specialiai lesinamų naminių paukščių mėsa tampa vis minkštesnė ir minkštesnė. Pirmieji vištienos mėsą įvertino ir pamėgo romėnai. Na, o dabar visas pasaulis neįsivaizduoja kulinarijos be vištienos...

Naudinga ir kūdikiui, ir seneliui

Vargu ar rastume Lietuvoje žmogų, neragavusį vištos šlaunelės, krūtinėlės ar sparnelio. Na, nebent užkietėjusį vegetarą arba vištienos niekintoją. Tačiau tokių — vienetai. Ir gerai, nes praranda tokie žmonės išties nemažai. Tai puikaus skonio, švelnios konsistencijos mėsa, įvairių vertingų maistingųjų medžiagų šaltinis, tinkantis ir kasdieniam stalui, ir prabangiai puotai, ir dietiniams patiekalams. Vištienos sultinys — idealus vaistas nuo peršalimo, pirmas pagalbininkas po sunkių ligų ir operacijų, kartais vadinamas žydišku penicilinu. Maltos vištos krūtinėlės tyrelė — vos ne antrasis kūdikio maistas po motinos pieno. Troškinta ar virta vištiena – puikus dietinis patiekalas sunkiems ligoniams ar išsekusiems seneliams. Be to, vištiena pigesnė už daugelį kitų mėsos rūšių. Dietologai sako, jog tai vienintelė mėsa, kurios galima valgyti vakare, nes ji neapsunkina virškinamojo trakto. Tad jus lankys lengvi ir malonūs sapnai...

Sotu ir sveika

Paukštiena yra švelni, joje daug baltymų, ekstrakcinių medžiagų, bet nedaug riebalų bei jungiamojo audinio baltymų, todėl ją lengva kramtyti. Vištos krūtinėlėje yra net 92 proc. visaverčių (raumeninių) baltymų ir tik 8 proc. jungiamojo audinio baltymų. Be to, šis jungiamasis audinys pasižymi švelnumu ir tolygiu pasiskirstymu visame raumeniniame audinyje. Ypač daug baltymų ir ekstrakcinių medžiagų yra baltoje paukščio mėsytėje. Vištos raumenyse labai daug azotinių medžiagų, dėl kurių vištienos sultiniai būna tokie aromatingi. Būtent dėl savo mitybinės vertės paukštiena dažnai vartojama dietinėje mityboje. Vištienoje yra gerai subalansuotų, žmogaus organizmui būtinų ir nepakeičiamų amino rūgščių, kurios padeda žmogui jaustis sveikam, sočiam ir energingam. Na, o gausios polinesočiosios riebiosios rūgštys mažina cholesterolio kiekį kraujyje. Tęsdami pagiriamuosius žodžius vištienai, turime paminėti ir tai, kad kai kurių vitaminų bei mineralinių medžiagų (fosforo, geležies) vištienoje yra net 3 kartus daugiau nei kitos rūšies mėsoje. Vištų kepenėlėse randama nemažai vitaminų A, B1, B2, B6, folinės rūgšties. Čia gausu ir mineralinių medžiagų: natrio, fosforo, kalio, kalcio, geležies, magnio, vario, mangano, seleno cinko. Vištų skrandžiuose, krūtinėlėse daugiau randama baltymų, šlaunelėse ir sparneliuose – sočiųjų riebalų rūgščių, o blauzdelėse – nesočiųjų. Vištų kakliukai pasižymi cinko gausa, o skrandžiuose, šlaunelėse bei sparneliuose yra daug magnio.Labai dažnai vištienos produktus žmonės renkasi intuityviai: mėgstame labiausiai tai, ko mūsų organizmui trūksta. Turbūt todėl vienas renkasi vištos krūtinėlę, kitas dievina sparnelius, o trečiam nėra nieko skaniau kaip apgraužti kakliuką!

Kaip dingsta vitaminai?

Kad ir kokia vertinga būtų vištiena, būtina žinoti, kad netinkamai ją apdoroję galime prarasti didžiąją dalį vertingų medžiagų arba apsunkinti vertingų medžiagų pasisavinimą. Labai dažna klaida, kurią daro nemažai šeimininkių, tai netinkamas užšaldytos mėsos atšildymas. Jokiu būdu negalima atšildyti vištienos greitai ir intensyviai, pavyzdžiui, įmerkus į šitą vandenį ar padėjus ant radiatoriaus... Taip atšildant paukštieną, vitaminų sumažėja iki 30-50 procentų, pakinta mėsos spalva ir skonis, su greitai išsiskiriančiu skysčiu išbėga ir maistinės bei biologiškai aktyvios medžiagos. Be to, greitai atšildant mėsą daug sparčiau dauginasi ir mikroorganizmai. Todėl norint, jog mėsoje išliktų visi vitaminai ir vertingos maistinės medžiagos, reikia rinktis arba neužšaldytą, o tik atšaldytą vištieną, arba taisyklingai ir lėtai užšaldytą produktą atšildyti. Pirmiausiai šaldytą vištieną reikėtų laikyti šaldytuve, 8°C temperatūroje, o paskui – kambario temperatūroje.

Atsargiai – bakterijos!

Vištiena — greitai gendantis maisto produktas, todėl norėdami išvengti apsinuodijimo, salmoneliozės ir kitų ligų bei nemalonumų, turime tinkamai ją laikyti ir atitinkamai termiškai apdoroti. Šviežią vištieną šaldymo kameroje galima laikyti 1-2 paras. Laikydami šaldytuve būtinai stebėkite, kad iš vištos besisunkiantis skystis nepatektų ant kitų produktų. Nupirktą šaldytą vištieną į šaldiklį dėkite tik tuo atveju, jei ji dar nė kiek neatšilo. Pakartotinai užšaldyta mėsa praranda beveik visas savo maistingąsias savybes. Visada prisiminkite, kad išdarinėję žalią vištą, būtinai turite nusiplauti rankas bei nuplauti visą darbo paviršių: stalviršį, lenteles, peilius ir kt. Jokiu būdu ant neplautos lentelės nepjaustykite daržovių ar kitų produktų, kurių termiškai neapdorosite.

Kulinarai rekomenduoja, paruošus vištą kepti, troškinti ar virti, trumpai apskrudinti ją virš ugnies. Tai sveika ir higieniniu požiūriu, ir kulinariniu, nes vištienos paviršiuje susidaro plutelė, kuri toliau gaminant padeda geriau išsilaikyti vištienos skoniui ir aromatui.

Kepti, virti, ar troškinti?

Sveikos mitybos požiūriu vištieną, kaip, beje, ir visą kitą maistą, geriau ne kepti, o virti arba troškinti. Vištienos kepsniai ar vištienos gabaliukai paprastai kepami keptuvėje prieš tai apvoliojus miltuose, džiūvėsėliuose, majonezo tešloje ar pan. Orkaitėje ypač patogu kepti visą vištą arba didelius vištienos gabalus. Mėgstantys nekaloringą maistą, vištą gali kepti aliuminio folijoje, sviestiniame popieriuje ar kepimo maišelyje. Kartu galima kepti daržoves, įpilti truputį sultinio arba vyno. Sezono metu galima pasilepinti ir vištiena, kepta ant grotelių.

Verdant vištieną dažnai iškyla klausimas: "Ar mėsą dėti į verdantį, ar į šaltą vandenį?"

Žinotina, kad 1 kg mėsos reikia 4 l vandens. Jei mėsą įdėsite į verdantį vandenį, mėsa bus skanesnė. Tačiau geresnį ir sodresnį sultinį išvirsite mėsą įdėję į šaltą vandenį. Jūsų valia rinktis... Tikri sveikuoliai ir damos, besilaikančios dietos, galėtų rinktis virimą garuose. Vištiena sudedama ant specialaus puodo skylėto dugno arba tinklelio. Apatinėje puodo dalyje pagal receptą užvirinamos 2 stiklinės vandens ar sultinio. Puodas uždengiamas ir kaitinama. Drauge garuose galima virti ir daržoves. Sveikiau nebūna...

Troškinant mėsa apdorojama savo sultyse, įpilant truputėlį skysčių. Skystis gali būti kartu verdamų daržovių sultys, vynas ar padažas. Tai priklauso nuo recepto.

Skausmas ir įtampa malšinama šalčiu

Skausmas ir įtampa malšinama šalčiu

Nors už lango vasara, yra tokių žmonių, kurie atvažiuoja į Palangą ne tik praleisti laiko paplūdimyje, pasimėgauti saulės voniomis, bet ir pasigydyti šalčiu. Palangos poilsio namų "Baltija" Reabilitacijos centre skausmų kamuojamiems...


Medikai: kosėjant ir peršalus – jokių antibiotikų

Medikai: kosėjant ir peršalus – jokių antibiotikų

Didžiosios Britanijos šeimos gydytojams liepta nustoti skirti antibiotikus peršalusiems ir kosėjantiems pacientams. Kaip praneša britų "The Telegraph", antibiotikai šiuo atveju tik prisideda prie viruso plitimo, be to, grasina gyvybiškai...


Greita kova su įtampa ir bloga nuotaika

Greita kova su įtampa ir bloga nuotaika

Įveikti įtampą ir blogą nuotaiką galima net ir per penkias minutes. Tiesiog reikia žinoti, ką per jas daryti. Išlįsk iš šešėlio. Saulės šviesoje organizmas suaktyvina laimės hormono serotonino veiklą. Užteks tik pastatyti automobilį toliau nuo...


Ėduonis – viena iš galimų plikimo priežasčių

Ėduonis – viena iš galimų plikimo priežasčių

Gra­na­dos (Is­pa­ni­ja) uni­ver­si­te­to me­di­kai plik­ti pradėju­siam žmo­gui pa­ta­ria at­kreip­ti dėmesį į dantų svei­ka­tą. Moks­li­nin­kai...


Bioritmai: kaip elgtis, kai sutrinka vidinis laikrodis?

Bioritmai: kaip elgtis, kai sutrinka vidinis laikrodis?

Dauguma žino, kad mūsų biologiniai laikrodžiai suderinti ganėtinai tiksliai. Tačiau įvairūs pokyčiai juos sutrikdo. Kaip elgtis tuomet? 1 problema. Pavasarį dažnai kenčiame nuo nemigos, nuovargio, o laikrodžių persukimas tik apsunkina situaciją....


Plauk rankas - saugok gyvybes

Plauk rankas - saugok gyvybes

Toks šios, gegužės 5 dienos, kuri pirmąkart paskelbta Pasauline rankų higienos diena, šūkis. Dienos tikslas - atkreipti visuomenės ir sveikatos priežiūros įstaigų personalo dėmesį į rankų higienos, kaip pagrindinio infekcijų kontrolės aspekto,...


Mažai angliavandenių turintis maistas gadina nuotaiką

Mažai angliavandenių turintis maistas gadina nuotaiką

Mažai angliavandenių turintis maistas padeda mesti svorį, tačiau padaro jus niurgzliais, teigia Australijos mokslininkai. Tyrimo metu mokslininkai palygino mažai angliavandenių, tačiau daug riebalų ir proteinų turintį maistą ir mažai riebalų,...


Lietuviai per didžiąsias šventes linkę persivalgyti

Lietuviai per didžiąsias šventes linkę persivalgyti

Gruodį, lyginant su kitais metų mėnesiais, virškinimo gerinimo funkciją atliekančių vaistų ir maisto papildų lietuviai nupirko net 60 procentų daugiau. Vaistininkė, dirbanti Vilniuje veikiančioje "Šeimos vaistinėje", teigia, kad jei jau...


Tyrimas: šlapinimasis baseinuose gali sukelti astmą

Tyrimas: šlapinimasis baseinuose gali sukelti astmą

Švedijoje atliktas viešųjų baseinų vandens užterštumo tyrimas atskleidė, kad juose aptikta didelė šlapimo koncentracija. Jei tokių baseinų vėdinimo sistema yra prasta, baseinų darbuotojai ir nuolatiniai lankytojai gali susirgti astma, perspėja...


Pavasarį geriau vaikų negimdyti – jie dažniau serga anoreksija

Pavasarį geriau vaikų negimdyti – jie dažniau serga anoreksija

Žmonės, kurie gimė pavasarį, dažniau kenčia nuo anoreksijos, teigia mokslininkai. Kaip rašo dailymail.co.uk, pavasarį gimusiems kūdikiams dažniau pasireiškia valgymo sutrikimai. O tai lemia, kad ateityje šie žmonės gali kentėti nuo anoreksijos....


Vienas lauke ne karys

Vienas lauke ne karys

Šaltuoju metu laiku iš vaistinių lentynų yra graibstomi preparatai su vitaminu C. Nuo ankstyvos vaikystės mums žinomas šio „saulės vitamino“ poveikis sveikatai ir imunitetui. Tačiau mažai kas susimąsto, jog vitaminas C netektų pusės...


Pasyvus rūkymas pasaulyje kasmet nusineša 600 tūkst. žmonų gyvybių

Pasyvus rūkymas pasaulyje kasmet nusineša 600 tūkst. žmonų gyvybių

Aplinkoje pasklidę tabako dūmai kasmet nusineša maždaug 600 tūkst. žmonių gyvybių, o beveik trečdalį šių aukų sudaro vaikai, sakoma penktadienį paskelbtoje pirmojo pasaulinio pasyvaus rūkymo tyrimo ataskaitoje. Kitaip nei "gyvenimo būdo"...


Europoje vis daugiau žmonių serga kvėpavimo ligomis

Europoje vis daugiau žmonių serga kvėpavimo ligomis

Europos šalyse, tarp jų ir Lietuvoje, daugėja gripu ir užkrečiamomis ūmių viršutinių kvėpavimo takų ligomis sergančių žmonių. Tuo tarpu besikreipiančiųjų į sveikatos priežiūros įstaigas bei dėl gripo hospitalizuotų pacientų skaičius mažėja....


Pavasaris – alergijų metas. Kaip apsisaugoti?

Pavasaris – alergijų metas. Kaip apsisaugoti?

Didžiausias ir dažniausias alergenas pavasarį – medžių, krūmų ir gėlių žiedadulkės. "Labiausiai su pavasariu yra susijusi šienligė, kurios dažniausi požymiai yra nosies niežėjimas, paburkimas, pasunkėjęs kvėpavimas per nosį, čiaudulys,...


Kaip maitintis norint apsisaugoti nuo gripo ir sustiprinti imunitetą

Kaip maitintis norint apsisaugoti nuo gripo ir sustiprinti imunitetą

Prieš gripą ir imunitetui stiprinti pataria Vincentas Sakas, nepriklausomas mitybos ir kulinarijos ekspertas. Kas rytą tik atsikėlus išskalaukite burną vandeniu ir išgerkite šaukštą ryžių acto (atkreipkite dėmesį: ryžių actas tik - 2%). Būtent...


Riebalų deginimo prietaisai

Riebalų deginimo prietaisai

Kodėl riebalų deginimo prietaisai neveiksmingi?! Dažnai būna, kad žmonės skleidžia klaidingą informaciją apie svorio metimą. Aišku yra žmonių, kurie tiki šia klaidinga informacija. Tai ir yra priežastis kodėl tiesai atskleisti prireikia tiek daug...


Baltasis vynas naudingas sveikatai, atskleidė tyrimas

Baltasis vynas naudingas sveikatai, atskleidė tyrimas

Baltojo vyno mėgėjai dabar turėtų jausti mažesnę kaltę dėl tokio savo pomėgio: naujausi tyrimai patvirtino, kad įvairios rūšies baltieji vynai pasižymi tokiu pat teigiamu poveikiu, kaip ir raudonieji, skelbia "New Scientist". Atliekant...


Pabėgti nuo varikozės

Pabėgti nuo varikozės

"Pastebėjau, kad ant mano kojų kraujagyslės vietomis atrodo lyg žvaigždutės. Įtariu, kad tai venos išsiplėtusios. Man dar tik 38-eri. Ar tokių metų jau reikia rimto gydymo ar dar galima kaip nors kitaip padėti mano kojoms?" Liūdna, bet...


Kiek vandens gerti vasarą?

Kiek vandens gerti vasarą?

Svarbu ne tik reguliariai valgyti, tačiau ir saikingai gerti skysčius, kad ne tik atsigaivintumėme, tačiau ir gerai pasijustumėme. Specialistai pataria, kiek vandens reikia gerti vasarą. Normalios temperatūros sąlygomis ir saikingai užsiimantis...


Smurtas masinėse informacijos priemonėse taip pat kenksmingas kaip ir tabakas

Smurtas masinėse informacijos priemonėse taip pat kenksmingas kaip ir tabakas

Video žaidimai, televizija, Internetas įvairiais pavidalais platina smurto scenas ir taip jas padaro prieinamas visai visuomenei. Jų poveikis per mažai įvertinamas - tikina vienas amerikietis mokslininkas. Ant jo, šią visuomeninę sveikatos...


Mūsų gynėjas – pavasarį nusilpęs imunitetas

Mūsų gynėjas – pavasarį nusilpęs imunitetas

Netgi sveikų žmonių imuninė sistema pavasarį nusilpsta. Tai gali atsitikti dėl oro permainų, peršalimo, netinkamos mitybos, buvimo užterštame ore. Su tuo pavasarį susiduriame kiekvienas, kai ryte lauke vos ne vasara, o vakare jau siaučia pūga....


Linkime neramybės!

Linkime neramybės!

Taip, ir vėl pasikartosime – gyvenimas pilnas paradoksų. Ypač, kai viešai pripažintos normos ima ir apsiverčia trigubu salto, atskleisdamos naujas tiesas. Ramybė – viena iš didžiųjų gyvenimo vertybių, kuri yra viešai pripažinta....


Nemigos priežastis – mankšta

Nemigos priežastis – mankšta

Nemigos kankinamiems žmonėms medikai ilgą laiką primygtinai rekomendavo rytais ar vakarais daryti mankštą. Esą miego kokybė tada bus geresnė. Tačiau JAV mokslininkų tyrimai rodo ką kitą. Mokslininkai 23 dienas stebėjo keturiolikos savanorių...


Liaudies medicina: priešnavikiniai augalai

Liaudies medicina: priešnavikiniai augalai

Fitoterapija (gydymas vaistinėmis žolelėmis) kaip mokslas ir praktika jau seniai peržengė tą ribą, kada ji buvo užgožta sintetinių vaistų. Viena iš priežasčių, kodėl fitoterapija vėl pripažįstama - mokslininkų atlikti tyrimai su augalais nustatė...


Daugiau nei pusė paauglių nepatenkinti savo svoriu

Daugiau nei pusė paauglių nepatenkinti savo svoriu

Daugiau nei pusė vyresniųjų klasių moksleivių yra nepatenkinti savo svoriu ir dauguma mano, kad jauni žmonės maitinasi nesveikai, atskleidė Lietuvos vartotojų instituto atliktas tyrimas. Specialistai sako, kad tokie duomenys kelia nerimą, nes...


Cinamonas gerina nuotaiką

Cinamonas gerina nuotaiką

Cinamonas pasižymi antidepresiniu poveikiu. Jame esančios medžiagos žmogaus organizmą veikia panašiai, kaip jo paties gaminami vadinamieji "laimės" hormonai. Tad valgant cinamonu pagardintą maistą galima pagerinti nuotaiką, atsikratyti...


Kas sukelia lėtinį nuovargį?(

Kas sukelia lėtinį nuovargį?(

Pavasarinį jėgų netekimą daugelis "nurašinėja" vitaminų trūkumui, bet paskutiniųjų tyrimų duomenimis, 4 iš 5 atvejų jo priežastys visiškai kitos. Šiandien nuovargiu skundžiasi palyginti jauni ir darbingo amžiaus žmonės. Lėtinis nuovargis...


Graužia rėmuo? Nepakliūkime į vėžio žnyples!

Graužia rėmuo? Nepakliūkime į vėžio žnyples!

Rėmuo - tai nemalonaus pojūčio, deginimo, sunkumo, skausmo jutimas duobutėje arba už krūtinkaulio. Skausmas dažniausiai kyla po valgio, plinta į gerklę, kur dažnai jaučiamas rūgštus arba kartus skonis. Rėmuo - skrandžio turinio atpylimas į burną....


Kai dėl nuovargio kaltas ne pavasaris

Kai dėl nuovargio kaltas ne pavasaris

„Nusimesk anemijos kilpą!“ – į tokią mažakraujystės profilaktikos akciją pakvietė „Medicina practica“ laboratorija. Čia iki balandžio pabaigos kraujo tyrimus dėl anemijos galima atlikti pigiau.


Noriu miego, saldaus miego, negaliu užmigti

Noriu miego, saldaus miego, negaliu užmigti

Ar žinote, kad žmogus vidutiniškai pramiega trečdalį savo gyvenimo? Žmogus gali būti darbingas ir gerai nusiteikęs tik tuo atveju, jei gerai išsimiega. Šiais skubėjimo, vis greitėjančio tempo laikais daugelis ilsisi per mažai: daug dirbame,...

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9

Spila Spila Spila Spila Spila