Mollers

Omega-3 gali sumažinti pažengusio prostatos vėžio riziką

Omega-3 polinesočiųjų riebiųjų rūgščių turtingas maistas apsaugo nuo pažengusio prostatos vėžio rizikos net ir tuos vyrus, kurie turi tam tikrą geno COX-2 variantą, kuris žinomas kaip didinantis šios ligos riziką.

„Ankstesnieji tyrimai parodė nuo prostatos vėžio saugantį (omega-3 rūgščių) poveikį, tačiau mūsų tyrimas yra vienas pirmųjų, kuris atskleidė jas saugant nuo pažengusio prostatos vėžio ir sąveiką su COX-2”, sako dr. John S. Witte iš Kalifornijos universiteto.

Jis ir jo kolegos išanalizavo informaciją apie 466 vyrus su pažengusiu prostatos vėžiu, ją lygindami su 478 sveikų vyrų duomenimis. Tiriamųjų mitybos įpročius mokslininkai nustatė pagal specialų klausimyną, tiriamieji buvo suskirstyti pagal devynis COX-2 geno variantus. Tyrimo ataskaitą paskelbė žurnalas „Clinical Cancer Research”, praneša „Reuters Health”.
Mokslininkai nustatė, kad didesnis omega-3 rūgščių vartojimas smarkiai sumažino pažengusio prostatos vėžio riziką. Tokia rizika daugiausia omega-3 rūgščių vartojusiems vyrams buvo 63 procentais mažesnė nei tų, kurie omega-3 rūgščių vartojo mažiausiai.

Tyrėjai pabrėžia, kad tas saugantis poveikis buvo dar stipresnis tiems vyrams, kurie turi COX-2 geno variantą rs4647310 ir kuris laikomas prostatos vėžio rizikos faktoriumi. Būtent, mažai omega-3 rūgščių vartoję vyrai su tokiu geno variantu turėjo daugiau nei penkis kartus didesnę riziką, kad išsivystys pažengęs prostatos vėžys, tačiau daug omega-3 vartojusių vyrų rizika buvo žymiai mažesnė.

Pasak mokslininkų, šį pavojingą geno variantą turinčių vyrų rizika „buvo iš esmės sumažinta, jiems omega-3 riebiųjų rūgščių vartojimą padidinus puse gramo per dieną”.


AINA

TAIP PAT SKAITYKITE