Mollers

Kalis gali mažinti kraujo spaudimą

Tyrimų rezultatai rodo, kad su maistu gaunant daugiau kalio gali sumažėti rizika, kad išsivystys aukštas  kraujospūdis ir sumažės kraujospūdis tiems žmonėms, kuriems jau nustatyta hipertenzija. 
Didelis kraujospūdis Jungtinėse Amerikos Valstijose tebelieka pagrindinė priežastis, kodėl žmonės kreipiasi į gydytoją ir kodėl jiems skiriami vaistai, rašoma žurnale „The Journal of Clinical Hypertension”priede.
Dr. Mark C. Houston iš Vanderbilt universiteto medicinos mokyklos ir dr. Karen J. Harper iš Nešvilio „Harper Medical Communications, Inc.” taip pat rašo, kad tinkamas kalio vartojimas yra laikoma viena priežasčių, kodėl vegetarai ir ekonomiškai atsilikusios bendruomenės turi labai nedidelį širdies susirgimų lygį.
Atsilikusios bendruomenės su maistu gauna nedaug natrio, tačiau suvartoja daug vaisių ir daržovių, turinčių daug kalio, tad hipertenzija nustatyta tik 1 procentui tokių gyventojų. Išvystytos pramonės šalyse, kur žmonės vartoja daug perdirbto maisto ir gauna daug natrio, yra priešingai – kas trečias serga hipertenzija.
Tipiškas amerikietiškas maistas turi dukart daugiau nei rekomenduojama natrio ir tik pusę rekomenduojamo kalio kiekio. Nepakankamas kalio kiekis maiste laikoma viena priežasčių, kodėl tarp amerikiečių paplitęs aukštas kraujospūdis.
Išanalizavę jau atliktus tyrimus, mokslininkai teigia, kad jei amerikiečiai padidintų kalio suvartojimą, aukštą kraujospūdį turinčių žmonių sumažėtų daugiau nei dešimtadaliu. Amerikos širdies asociacija 2006 metais paskelbė, kad amerikiečiams rekomenduojama kasdien gauti 4,7 gramus kalio, praneša „Reuters Health”.
„Daugiau kalio ir mažiau natrio maiste turbūt yra visų svarbiausias sprendimas dėl mitybos (po svorio mažinimo), kuris turi būti įgyvendintas, kad sumažėtų širdies susirgimų”, rašoma straipsnyje.
Kai kuriais tyrimais nustatyta, kad kasdien gaunant bent 500-1000 miligramų magnio ir daugiau nei 800 miligramų kalcio galima sumažinti kraujospūdį ir riziką, kad išsivystys aukštas kraujospūdis.
„Didelis šių mineralų kiekis, gaunamas vartojant daugiau vaisių ir daržovių, gali pagerinti kraujospūdį ir sumažinti koronarinių širdies ligų ir infarktų skaičių”, rašo tyrimo autoriai.


Savigydos pramonės asociacija

TAIP PAT SKAITYKITE