Nobel biocare

Grilyje iškeptos rūkytos dešrelės tampa nuodais

Parduotuvėse yra keliolika rūšių dešrelių, kurios pasak specialistų, iškeptos virš atviros ugnies ar kepsninėje pasidaro nuodingos, nes jose yra konservantų – nitritų, praneša LTV „Šiandien”.

„Šių dešrelių mes negalime kepti grilyje ant atviros ugnies, kadangi dūmuose esantys fenoliai jungiasi su nitritais ir taip susidaro pavojingi sveikatai nitrozofenoliai”, – sako Irena Pečiulienė, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistė.

Maisto kokybės ekspertai sako, kad kone visose parduodamose virtose ar rūkytose dešrelėse ir dešrose yra konservantų, kurie pažymėti ženklu E250, kitaip vadinamu nitritinėmis druskomis.

Maisto pramonėje juos griežtai nustatytais kiekiais vartoti leidžiama ir gamintojai, pagal dabar galiojančią tvarką, neprivalo įspėti vartotojo, kad produktas gali turėti šalutinį poveikį.

Apžiūrėję parduotuvėse siūlomų dešrelių etiketes, kuriose parašyta, kad produkte yra konservanto E250, jokių užuominų apie tai, kad jos netinkamos kepti ant laužo, neradome.

Maisto ir veterinarijos tarnyba sako, kad dabar galiojanti tvarka yra netobula, bet kol kas įstatymų pakeitimų nenumatyta, esą konservanto E250 poveikį žmogaus sveikatai Lietuvos maisto specialistai dar tiria.

Rekomendacija nitritų turinčių gaminių nekepti virš atviros ugnies galioja jau seniai, tokias dešreles galima tik virti arba troškinti.

Maisto specialistė sako, kad šį konservantą draudžiama dėti į šviežią mėsą, todėl kepsniams ji puikiai tinka.

Healthy Feed

TAIP PAT SKAITYKITE