Gudručio vaistinė

„Gerieji” riebalai širdies ligų tikimybę sumažina penktadaliu

Sočiuosius, gyvuliniame maiste esančius riebalus pakeitus sveikesniais, tikimybė susirgti širdies ligomis sumažėja penktadaliu, rodo JAV atliktas tyrimas.
Harvardo medicinos mokyklos mokslininkų išvados papildo duomenis apie polinesočiųjų riebalų naudą. Šių riebalų turi šaltavandenės riebios žuvys, jų taip pat yra saulėgrąžų, sėmenų, sojos pupelių aliejuose bei graikiniuose riešutuose.
Mokslininkai išanalizavo aštuonių anksčiau atliktų tyrimų duomenis, kurie apėmė daugiau kaip 13600 žmonių, praneša BBC. Tyrimo ataskaitą paskelbė žurnalas „PLoS Medicine”.
Pasak tyrėjų, sočiųjų, svieste ir mėsoje esančių riebalų vartojimo sumažinimas yra pirmasis žingsnis link sveikos mitybos. Kadangi tokie riebalai didina blogojo cholesterolio kiekius kraujyje, o tai užkemša širdies kraujagysles, rekomenduojama, kad suaugusieji iš sočiųjų riebalų gautų ne daugiau kaip 11 procentų visos jiems reikiamos energijos.
Polinesotieji riebalai veikia priešingai ir didina gerojo cholesterolio kiekius. Harvardo mokslininkai daro išvadą, kad polinesočiųjų riebalų vartojimą kaskart padidinus 5 procentais, sergamumas širdies ligomis sumažėja 10 procentų.  
Tyrimo duomenys mokslininkams leido teigti, kad vidutinis polinesočiųjų riebalų suvartojimas per kiek daugiau nei keturis tyrimų metus padidėjo 10 procentų, o rizika susirgti širdies ligomis sumažėjo maždaug penktadaliu.
Tyrimo vadovas dr. Dariush Mozaffarian pastebi, kad mažinant sočiųjų riebalų vartojimą, esama rizikos, kad juos mityboje pakeis kiti blogieji riebalai, kaip transriebalai, esantys sausainiuose, pyragėliuose ir kitokiame perdirbtame maiste.
Todėl mokslininkas pabrėžia, kad siekiant naudos širdžiai, sočiuosius riebalus kasdieniniame maiste visų pirma reikia pakeisti polinesočiaisiais riebalais.


Savigydos pramonės asociacija

TAIP PAT SKAITYKITE