Mollers

Brokoliai gali sumažinti diabeto žalą širdžiai

Valgant brokolius galima sumažinti žalą, kurią diabetas padaro širdies kraujagyslėms, teigia britų mokslininkai.
Varviko universiteto mokslininkai mano, kad taip yra dėl šioje daržovėje randamos medžiagos sulforafano. Ji skatina gamintis fermentus, kurie saugo kraujagysles ir sumažina molekulių, kurios smarkiai pažeidžia ląsteles.
Kopūstinės daržovės, įskaitant brokolius, ir anksčiau buvo siejamos su mažesne širdies priepuolių ir infarkto rizika.
Diabetu sergantys asmenys susiduria su penkiskart didesne grėsme susirgti šiomis širdies ligomis, kurios siejamos su pažeistomis širdies kraujagyslėmis, rašoma straipsnyje žurnale „Diabetes”.
Varviko universiteto medicinos mokyklos mokslininkai ištyrė, kokį poveikį sulforafanas daro kraujagyslių ląstelėms, kurias sergant diabetu yra pažeidę dideli gliukozės kiekiai (hiperglikemija).
Nustatyta, kad organizme 73 procentais sumažėjo molekulių, kurios vadinamos laisvosiomis deguonies formomis (Reactive Oxygen Species, ROS).
Hiperglikemija gali padidinti ROS lygį net triskart, o tai gali pažeisti žmogaus organizmo ląsteles.
Tyrėjai taip pat nustatė, kad sulforafanas paskatina organizmą gaminti proteiną nrf2, kuris apsaugo ląsteles ir audinius suaktyvindamas antioksidantinius ir detoksikuojančius fermentus.
Tyrimo vadovas prof. Paul Thornalley mano, kad gautieji rezultatai rodo, jog tokios medžiagos kaip sulforafanas gali padėti pasipriešinti procesams, kurie siejami su kraujagyslių ligomis sergant diabetu.
Pasak jo, ateityje svarbu nustatyti, ar kopūstinių daržovių turtingas maistas turi teigiamo poveikio diabetu sergantiems pacientams.
„Mes tikimės, kad taip ir yra”, teigia jis.
Dr. Iain Frame, britų labdaros fondo „Diabetes UK” tyrimų direktorius, pabrėžė, jog nuo laboratorijoje ląstelėse atliktų tyrimų iki realaus gyvenimo yra ilgas kelias, praneša BBC.
Tačiau jis kartu pasidžiaugė, kad mokslininkai nustatė „galimai svarbią medžiagą, kuri gali apsaugoti kraujagysles nuo žalingo diabeto poveikio ir pagydyti jas”.
Be to, pasak jo, šie duomenys suteikia mokslinio svorio teiginiams, kad valgyti brokolius sveika.


Savigydos pramonės asociacija

TAIP PAT SKAITYKITE