Gudručio vaistinė

Bobausis gundo ir nuodija

Nutirpus sniegui Lietuvos gurmanai skuba rinkti tautinių triufelių – bobausių. Nors šie grybai mūsų šalyje valgomi, specialistai įspėja būti ypač atidiems.

Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto ekspertai primena: šie grybai – nuodingi, nes turi giromitrino, kuris sukelia virškinimo ir nervų sistemos sutrikimus. Bobausiai, augantys trąšioje, puveningoje dirvoje ir lietingu oru, yra nuodingesni, negu augantys smėlėtose dirvose ir sausu oru.

Dėl šios priežasties kai kurios tautos – vokiečiai, čekai, lenkai – juos laiko nuodingais ir nerenka, o skandinavai, italai, kanadiečiai, estai, baltarusiai, priešingai – valgo kaip lietuviai ir džiaugiasi jų geru skoniu.

Skirtingų formų bobausiai irgi yra nevienodai nuodingi. Viename šviežių bobausių kilograme randama 1,2–1,6 g giromitrino, o džiovintų – nuo 15 mg iki 6,4 g. Nuodas tirpus vandenyje, atsparus karščiui, tačiau, verdant bobausius ilgiau nei 10 min., iš grybų pašalinama apie 99,5 proc. hidrazinų (panašiai ir džiovinant).

Nuodas ypatingas tuo, kad klinikinių reiškinių nesukelianti ir labai sunkų apsinuodijimą sukelianti dozės skiriasi nedaug. Priklausomai nuo organizmo jautrumo nuodui, gali susirgti tik dalis valgiusiųjų šiuos grybus.

Bobausius galima valgyti, tačiau reikia tinkamai paruošti. Valgant bobausius pirmą kartą, mikologai rekomenduoja suvartoti tik labai nedidelį kiekį, pvz., pusę kepurėlės, tam, kad būtų galima patikrinti savo jautrumą. Tokio pat atsargumo reikėtų laikytis ir duodant šių grybų ragauti vaikams, nes metabolinis jautrumas jiems nėra paveldimas.

Avevita klinika

TAIP PAT SKAITYKITE