Ditel

Ar žinote kokių vitaminų Jums trūksta

Apie vitaminų trūkumą kalbėti madinga, juolab, kai po žiemos esame kiek išbalę ir nusilpę. Vos kas – skuodžiame į vaistinę pirkti brangių tablečių, ar „stebuklingų“ skysčių, kurie žada staigų jėgų antplūdį. Tačiau deja… Ko išties reikia organizmui? Norint tai suprasti, galima ilgai ir nuobodžiai varstyti gydytojų duris, tirtis… Tačiau jei branginate savo laiką yra ir kitokių būdų. Žinia, kad kiekvieno vitamino trūkumas įtakoja skirtingų organų darbą…

Jei jaučiate nuolatinį nuovargį, gali reikšti, jog organizmui trūksta karotino, grupės B vitaminų, askorbino rūgšties arba vitamino D. Papildyti šį trūkumą labai paprasta. Į mitybos racioną įtraukite daugiau šviežių daržovių ir vaisių – tai vitaminų C ir A šaltinis. Daug B grupės vitaminų yra grūduose ir jų gemaluose – virkite grikių, avižų, kviečių košes. Gausybė naudingų medžiagų yra saulėgražų ir moliūgo sėklose, riešutuose. O vitaminu D organizmą aprūpinsite „maudydamiesi“ tiesioginiuose saulės spinduliuose. Jei besibaigiant dienai silpnėja regėjimas, akys pavargsta ir skauda, gali būti, Jums trūksta karotino bei vitamino B2. Savo racioną šiais vitaminais papildysite valgydami morkas, špinatus, žalias salotas, žuvį, kepenėles, sūrį, kiaušinius.

Jei dažnai skundžiatės virškinimo sutrikimais ar kenčiate nuo diarėjos (viduriavimas), tai gali būti, kad Jums tiesiog trūksta vitamino K arba B2. Daugiau valgykite sojos produktų, kepenėlių, žuvies, neriebios mėsos, ypač vištienos ar kalakuto krūtinėlės, riešutų, kiaušinių ir sūrio. Panašios priežąstys gali sukelti ir vidurių užkietėjimą. Todėl subalansuokite savo racioną įtraukiant produktus, praturintus vitaminu B2. Šios grupės vitaminų gausu: žaliuose žirneliuose, grikiuose, piene, kvietinėje duonoje, kiaušiniuose.

Padidėjęs cholesterolio kiekis kraujyje – jis gali būti sukeltas trūkstant B grupės vitaminų. Pabandykite į savo racioną įtraukti alaus mieles, o taip pat ankštines kultūras (lęšiai, pupelės, žirniai).

Kartais pasitaiko, kad net lengvas prisilietimas ar trinktelėjimas palieka ant odos mėlynę. Tai akivaizdus askorbino rūgšties trūkumas. Vitamino C gausu juoduosiuose serbentuose, raugintuose kopūstuose, citrusiniuose vaisiuose, erškėčiuose.
Būna ir taip, kad žmogus rodos reguliariai prausiasi, naudoja parfumerines priemones, tačiau oda vistiek skleidžia specifinį kvapą. Tai gali rodyti, kad jo racione trūksta produktų, turinčių B12 vitaminų: alaus mielės, raudona mėsa, subproduktai, kiaušiniai. Jei kenčiate nuo prakaitavimo, o rytais atsikeliate su patinusiais paakiais, tačiau inkstų ligomis nesiskundžiate, gali būti, jog Jums trūksta vitamino B6. Valgykite pupeles, lęšius, sveikus (pilnus) grūdus, subproduktus ir žuvį. Alaus mielės – savaime suprantama – tai didžiulis B grupės vitaminų šaltinis.

Esant osteoporozei ir dantų trapumui trūksta ne kalcio, kaip įprasta manyti, o vitamino D. Be šio vitamino kalcio organizmas tiesiog neįsisavina. Todėl turint problemų su silpnais kaulais ir dantimis, stenkitės dažniau būti lauke ir vitaminą D gauti tiesiogiai, su saulės spinduliais.

* Atkreipkite dėmesį į tai, kaip gaminate maistą. Juk ruošiant kai kuriais būdais maisto produktuose praktiškai nebelieka nieko vertingo. Nelaikykite ilgai daržovių ir vaisių vandenyje. Jie praras vitaminus, paliekant juos vandeny. Verdant, dėkite į verdantį vandenį. Nepervirkite daržovių. Geriau kepkite arba gaminkite garuose – taip visos naudingos medžiagos liks viduje.

* Stenkitės vartoti pilno grūdo košes. Jose daugiau vertingų medžiagų. Štai, šlifuotuose ryžiuose praktiškai nėra nieko naudingo.

* Neužšaldykite daržovių. Naudokite nerūdyjančio plieno, keramikinius, stiklinius indus. Kruopščiai tikrinkite emaliuotus indus – jei emalis pažeistas – indas nebetinkamas maisto ruošimui. Kontaktas su geležimi taip pat naikina daugelį vitaminų.

Healthy Feed

TAIP PAT SKAITYKITE