REXSAN

Sėlenos gali sumažinti riziką susirgti hipertenzija

Daugiau vartodami neperdirbtų grūdų, ypač sėlenų, vyrai gali sumažinti riziką susirgti hipertenzija, nustatė JAV mokslininkai.

Išnagrinėję daugiau kaip 30 tūkstančių sveikų asmenų stebėsenos duomenis, mokslininkai teigia, kad didesnis neperdirbtų grūdų vartojimas susijęs su 19 procentų mažesne tikimybe, kad išsivystys padidėjęs kraujospūdis.

Harvardo visuomenės sveikatos mokyklos mokslininkų tyrimo ataskaitą paskelbė žurnalas „American Journal of Clinical Nutrition”, praneša nutraingredients-usa.com.

Pasak mokslininkų, gautieji rezultatai turės įtakos ateityje rengiant mitybos ir hipertenzijos prevencijos rekomendacijas. Neperdirbtų grūdų naudą širdies sveikatai jau yra pastebėję ir kiti mokslininkai, tačiau Harvardo tyrėjai teigia, kad pirmą kartą nustatytas tokio maisto vartojimo ir hipertenzijos rizikos ryšys.

Tyrimui buvo naudojama informacija apie 31684 sveikus vyrus, kurių amžius buvo nuo 40 iki 75 metų ir kurie buvo stebimi 18 metų. Per tą laikotarpį hipertenzija susirgo 9227 vyrai.

Lygindami daugiausia ir mažiausia neperdirbtų grūdų vartojusius tiriamuosius, mokslininkai suskaičiavo, kad neperdirbtų grūdų vartojimas hipertenzijos riziką gali sumažinti 19 procentų.

Įvertinę neperdirbtų sėlenų vartojimą, mokslininkai nustatė, kad daugiausiai tokio maisto vartoję vyrai hipertenzija suserga 15 procentų rečiau, nei sėlenų vartojusieji mažiausiai.



TAIP PAT SKAITYKITE