Gudručio vaistinė

Riebi žuvis gali apsaugoti nuo žarnyno vėžio

Riebios žuvies vartojimas mažina riziką susirgti žarnyno vėžiu, nustatė Jenos universiteto (Vokietija) mokslininkai. „Nesvarbu, ar žuvis valgoma žalia, virta, rūkyta ar kepta”, – aiškino mitybos specialistas Michaelis Glei, pridūręs, kad jau seniai žinoma, jog valgyti žuvį sveika.

Naujausiame tyrime, kuriame dalyvavo 250 žmonių, mokslininkams pavyko įrodyti, kad valgant žuvies labiau suaktyvinami tam tikri genai, atsakingi už fermentų, saugančių organizmą nuo kenksmingų ir vėžį sukeliančių medžiagų, susidarymą.

Asmenų, kurie valgė riebią lašišą, genai buvo suaktyvinami daug labiau nei tų, kurie vartojo liesą menkę. „Tai patvirtina mūsų spėjimus, kad žuvyje esančios riebiosios rūgštys skatina nuo vėžio saugančio barjero susidarymą organizme”, – sakė M. Glei.

Diena.lt

TAIP PAT SKAITYKITE