Gudručio vaistinė

Omega-3 riebalų rūgštys gali sumažinti žarnyno vėžio tikimybę

Omega-3 polinesočiosios riebiosios rūgštys gali atlikti tam tikrą vaidmenį apsisaugant nuo kolorektalinio vėžio, teigia JAV mokslininkai. Savo išvadas jie pateikė vėžio prevencijos tyrimų konferencijoje Hjustone, praneša sciencedaily.com.
Pasak dr. Sangmi Kim iš Nacionalinio aplinkos sveikatos mokslų instituto, jau anksčiau turėta eksperimentais gautų duomenų, kad omega-3 sudėtyje esančios polinesočiosios ilgos grandinės riebalų rūgštys turi įtakos žarnų karcinogenezei, įskaitant mažesnį navikų susidarymą, angiogenezės ir metastazių slopinimą.
„Mūsų gautieji duomenys apie atvirkštinę omega-3 polinesočiųjų ilgos grandinės riebalų rūgščių suvartojimą su maistu ir storosios žarnos vėžio tarp baltaodžių tyrimo dalyvių paplitimą pateikia papildomų patvirtinimų tai hipotezei”, sako dr. S. Kim.
Dr. S. Kim ir jos kolegos pasinaudojo valstybinio vėžio registro ir automobilių savininkų duomenų bazės informacija apie 1509 baltaodžius asmenis (iš jų – 716 vėžio atvejai, 787 – kontrolinė grupė) ir apie 369 juodaodžius (231 vėžio atvejų ir 156 asmenų kontrolinė grupė).
Mokslininkai naudojo 124 klausimų klausimyną, kuriuo buvo siekiama nustatyti pastarųjų 12 mėnesių maitinimosi įpročius.
Nustatyta, kad tie tiriamieji, kurie vartojo daugiau omega-3 riebalų rūgščių, turėjo mažesnę tikimybę susirgti storosios žarnos vėžiu. Tas ketvirtis tiriamųjų, kurie omega-3 riebalų rūgščių suvartodavo daugiausiai, turėjo 39 procentais mažesnę tikimybę susirgti storosios žarnos vėžiu palyginti su tuo ketvirčiu, kurie šių riebalų rūgščių suvartojo mažiausiai.
Toks dėsningumas buvo pastebėtas tik tarp baltaodžių tyrimo dalyvių. Kodėl taip yra, mokslininkai pagal šio tyrimo rezultatus paaiškinti negali ir sako, kad reikia atlikti daugiau tyrimų.


Savigydos pramonės asociacija

TAIP PAT SKAITYKITE