Vyresnio amžiaus žmonės gali apsisaugoti nuo kaulų lūžių nuolat ir pakankamais  kiekiais vartodami vitamino D papildus, teigia Šveicarijoje  atlikto tyrimo  autoriai.
 „Visi 65 metų ar vyresni žmonės turėtų kasdien suvartoti iki  800 tarptautinių vienetų vitamino D, geriausia vitamino D3, ir to laikytis  griežtai”, sako viena tyrimo autorių dr. Heike Bischoff-Ferrari iš Ciuricho  universiteto. Pasak jos, būtų labai gerai, jei tokios rekomendacijos laikytųsi  ir jaunesnio amžiaus suaugusieji, kurie iš anksto nori pasirūpinti savo kaulų  sveikata. 
 Kai kurie pastarojo meto tyrimai suabejojo vitamino D nauda  kaulams, tačiau juose nebuvo atsižvelgta į tai, ar tiriamieji griežtai laikosi  maisto papildų vartojimo rekomendacijų. Viename tokių tyrimų daugiau nei pusė  žmonių, kurie atsitiktiniu būdų buvo atrinkti vartoti vitaminą D, iš tikrųjų jo  nevartojo praėjus dvejiems metams nuo tyrimo pradžios, interviu „Reuters Health”  pažymėjo dr. H. Bischoff-Ferrari.
 Kad tiksliau nustatytų kaulų lūžių  rizikos ir vitamino D vartojimo ryšį, šveicarų mokslininkai panaudojo dvylikos  atsitiktinių imčių kontroliuojamų tyrimų duomenis, atsižvelgdami, ar tiriamieji  reguliariai vartojo papildus ir kokia buvo jų dozė. Analizė iš viso apėmė 42279  žmones, ir buvo ieškoma lūžių, išskyrus stuburo ar jo slankstelių lūžius, o  aštuoni iš tų tyrimų konkrečiai nagrinėjo klubo lūžius. Vidutinis tiriamųjų  amžius buvo 78 metai.
 Tyrėjai nustatė, kad vitamino D papildai visų ne  stuburo ar jo slankstelių lūžių riziką sumažino 14 procentų, o klubo lūžių – 9  procentais. Jei vartojamo papildo kiekis buvo mažesnis nei 400 tarptautinių  vienetų per dieną, įtaką kaulų lūžių rizikai nepastebėta, tačiau tiems, kas  suvartodavo daugiau nei 400 TV per dieną, rizika patirti bet kokį lūžį buvo 20  procentų, o klubo lūžį – 18 procentų mažesnė. 
 Mokslininkai pažymi, kad  vitamino D poveikis pastebėtas tiriamiesiems net nevartojant kalcio, ir taip  greičiausiai yra todėl, kad pakankamas vitamino D vartojimas padeda organizmui  efektyviau panaudoti visą su maistu gaunamą kalcį. 
 „Daug žmonių mano,  kad pakanka sveikai maitintis, tačiau, deja, labai sunku su maistu gauti  reikiamą vitamino D kiekį”, sako dr. H. Bischoff-Ferrari. Pasak jos, kad žmogus  vien tik su maistu gautų pakankamai vitamino D, jis kasdien turėtų suvalgyti dvi  porcijas riebios žuvies, tokios kaip lašiša arba skumbrė.
 Tyrimo  ataskaitą paskelbė žurnalas „Archives of Internal  Medicine”.
 
				 
								
 
											



























 
															