Biorythm

Kulinariniuose produktuose – ir GMO žaliava

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) į patikslintą genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) sąrašą įtraukė dar 21 gaminį.

Tai bendrovės „Rivona” kulinarijos ceche Rokiškyje gaminami kulinarijos gaminiai. Jie kepami aliejuje, pagamintame iš genetiškai modifikuotų sojų pupelių. Tarp jų – mini varškės spurgos, puošti žagarėliai, varškės spurgos, čeburekai su mėsa, spurgos su daržovėmis, mėsos įdaru, džemu, beliašai, įvairūs kotletai ir kiti kepiniai. Šių produktų galima nupirkti prekybos tinklo „Norfa” parduotuvėse.

Prekyba tokiais produktais vyksta be apribojimų, bet jie privalo būti teisingai paženklinti ir atitikti teisės aktų reikalavimus, pabrėžia VMVT. „Pagal Europos ir mūsų šalies teisės aktus informacija vartotojams apie genetiškai modifikuotus organizmus ženklinimo etiketėse turi būti nurodyta, kai produktų sudėtyje jų yra daugiau kaip 0,9 proc.”, – teigia VMVT Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Vida Jarošienė.

VMVT specialistės teigimu, šis genetiškai modifikuotų maisto produktų sąrašas nėra baigtinis, jis nuolat kinta, nes gamintojai sukuria vis naujų maisto produktų, kurių sudėtyje naudojamos žaliavos ar produktai su genetiškai modifikuotais organizmais.

Lietuvos rinkoje parduodama per 40 įvairių maisto produktų – augalinio aliejaus, margarino, majonezo, maisto papildų, kuriuose yra panaudota GMO žaliavos.


ELTA

TAIP PAT SKAITYKITE