Mollers

JAV mokslininkai šokoladą sieja su depresija

Žmonės, kurie nuolat mėgaujasi šokoladu, labiau linkę į depresiją nei tie, kurie nemėgsta šio saldumyno, išsiaiškino JAV mokslininkai, skelbia BBC.

„Archives of Internal Medicine” žurnale skelbiami atlikto tyrimo rezultatai parodė, kad žmonės, kurie kiekvieną savaitę suvalgo po bent vieną plytelę šokolado, yra niūresni nei tie, kurie šokoladu mėgaujasi labai retai.

Dauguma tiki, kad šokoladas kelia nuotaiką. JAV mokslininkai mano, kad toks įsitikimas gali būti teisingas, tačiau pažymi, kad mokslinių įrodymų tam neturi. Kas keisčiausia, mokslininkai teigia, kad šokoladas gali būti ne priemonė kovoti su depresija, bet jos priežastis.

Tyrimo, kuriame dalyvavo tūkstantis savanorių, metu paaiškėjo, kad kuo daugiau šokolado žmonės valgė, tuo blogesnė buvo jų nuotaika. Labiausiai depresuoti buvo tie, kurie suvalgė daugiausiai šokolado. Nė vienas iš tyrime dalyvavusių amerikiečių nevartoja antidepresantų ir neserga depresija.

Mokslų daktarė Natalie Rose su kolegomis iš Kalifornijos universiteto San Diege teigia, kad tyrimo rezultatus galima paaiškinti keliais būdais, tačiau būtina atlikti dar nemažai mokslinių tyrimų. Gali būti, kad žmonės, kurie griebiasi šokolado, tiki, kad šis saldumynas leis pasijusti geriau, tačiau gali būti, kad šokoladas situaciją dar pablogina.

„Šokoladas šiuo atveju gali būti prilyginamas alkoholiui – jis gali suteikti tik laikiną palengvėjimą”, – teigia mokslininkai ir priduria, kad šokoladas gali būti tiesioginė depresijos priežastis.


ELTA

TAIP PAT SKAITYKITE