Žalioji arbata slopina senyvų žmonių depresiją

Senyviems žmonėms dažnai geriant žaliąją arbatą, jiems rečiau atsiranda depresijos simptomų, teigia Japonijos mokslininkai.
Tyrimas apėmė 1058 japonus, kuriems buvo per 70 metų ir kurie turėjo švelnius ir ryškius (34 procentai tiriamųjų) ir ryškius (20 proc. tiriamųjų) depresijos simptomus. Tyrimo ataskaitą paskelbė žurnalas "American Journal of Clinical Nutrition", praneša nutraingredients.com
Mokslininkai pažymi, kad iki šiol atlikta nedaug tyrimų žaliosios arbatos ir psichinės sveikatos ryšiui nustatyti, ir tik keli jų vertino žaliosios arbatos vartojimo ir depresijos simptomų ryšį.
Pasak naujojo tyrimo vadovo Atsushi Hozawa, depresija tarp senyvo amžiaus žmonių yra plačiai paplitusi ir gali padidinti sergamumą apskritai, apsunkinti kitų ligų gydymą ir padidinti mirštamumą.
Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) prognozuoja, kad po dvidešimties metų nuo depresijos kentės daugiau žmonių nei nuo bet kurios kito sveikatos sutrikimo. PSO laiko depresiją pagrindine žmonių nedarbingumo priežastimi pasaulyje ir mano, kad tokioje padėtyje yra atsidūrę maždaug 120 milijonų žmonių.
Japonų tyrimas parodė, kad daugiau nei keturis žaliosios arbatos puodelius per dieną išgerdavę asmenys depresijos simptomų turėjo 44 procentais mažiau nei tie, kas išgerdavo mažiau nei vieną puoduką. Tokie duomenys gauti atsižvelgus į tokius faktorius kaip amžius, lytis, persirgtos ligos, mityba, alkoholio ir tabako vartojimas ir pan.
Mokslininkai pripažįsta, kad jų tyrimo imtis buvo palyginti nedidelė ir kad reikėtų atlikti didesnį ir sudėtingesnį tyrimą žaliosios arbatos vartojimo ir depresijos simptomų ryšiui nustatyti.
Ankstesnysis tyrimas, kuriam taip pat vadovavo Atsushi Hozawa, nustatė, kad išgeriant penkis žaliosios arbatos puodukus per dieną, psichologinė įtampa gali sumažėti penktadaliu. Tame tyrime dalyvavo per 42 tūkstančius japonų, o psichologinis stresas nustatytas 6,6 procentams tiriamųjų.
Maisto papildų gamintojai atsižvelgia į žaliosios arbatos kaip antioksidanto naudą žmogaus organizmui. Žaliosios arbatos lapuose esama amino rūgšties L-teanino, kuri atpalaiduojančiai veikia smegenis.
Suvartojus 50 miligramų L-teanino (o tai atitinka dviems-trims puodeliams arbatos), paskatinama gama amino sviesto rūgšties gamyba organizme, o tai atpalaiduojančiai veikia smegenis.
Neseniai kita japonų mokslininkų grupė paskelbė nustačiusi, kad žalioji arbata gali sumažinti riziką susirgti tam tikromis kraujo vėžio formomis, tačiau tam reikia maždaug penkių puodelių per dieną.
Straipsniai

Riešutai gali būti kenksmingi
Vaikai, kurių mamos nėštumo metu valgė daug riešutų, labiau rizikuoja susirgti astma, rašo guardian.co.uk. Atlikę tyrimus Utrechto universiteto (Olandija) mokslininkai aptiko, kad astmos simptomai kone du kartus dažniau kamuoja vaikus, kurių mamos...

Sezoninės daržovės – norintiesiems sulieknėti
Tyrimai parodė, kad baklažanai ir cukinijos padeda atsikratyti nereikalingų kilogramų. Šiose daržovėse yra medžiagų, efektyviai iš organizmo šalinančių toksinus ir spartinančių medžiagų apykaitą. Dėl didelio mineralinių medžiagų, ypač kalio,...

Termiškai apdoroti pieno produktai mažina alergiją pienui
Įvairiausi kepsniai, kurių paruošime naudojamas virintas pienas, efektyviau nei įprastinis gydymas gydo vaikų alergiją pienui, rašoma žurnale "The Journal of Allergy and Clinical Immunology". Mokslininkai teigia, kad termiškai apdorotas...

Kaukė iš cukinijų pėdų odai minkštinti
Cukinijos gimtinė – Viduržemio jūros regionas. Lietuvoje pradėtos auginti tik nuo 1985 metų. Švelnaus skonio daržovė beveik neturi kalorijų, bet joje gausu vitaminų E,C, PP, B, pro vitamino A, angliavandenių, pektinų, mineralinių druskų...

4 VALGOMI IDEALIOS BIKINI FIGŪROS DRAUGAI
Tikriausiai pastebėjote, kad daugelio preparatų, skirtų lieknėjimui, sudėtyje yra mėlynių. Ir tai nė kiek nestebina, nes teigiamas mėlynių poveikis kovoje su antsvoriu yra patvirtintas moksliniais tyrimais, vieną tokių tyrimų 2011 metais skelbė ir...

Restoranų lankytojai: norime žinoti, ką valgome
Restoranų ir kavinių lankytojai tampa reiklesni – devyni iš dešimties žmonių, valgančių viešojo maitinimo įstaigose, pageidautų gauti daugiau informacijos apie maistą, kurį užsisako. Tai parodė "Unilever Food Solutions" iniciatyva...

Apie maisto alergijas ir galimas jų priežastis
Kodėl šiais laikais vis dažniau sutinkame įvairioms maisto grupėms alergiškų vaikų? Šiandien kas trečias vaikas serga šia lėtine liga. Niekas tiksliai pasakyti negali, tačiau mokslininkai pateikia kelis faktorius, kurie gali turėti įtakos šio...

Vincentas Sakas. Bet kuris Lietuvos maisto prekių parduotuvės jogurtas – sveikatai pavojingas
Daugelis "Activia" jogurtų vartotojų tikisi žadėtojo TV ekrane stebuklo iš "gyvojo" produkto. Tiktai kas jame yra gyvo? Štai ką rašo gamintojas: "Į "Activia" jogurto sudėtį įeina ypatingos Acti Regularis...

Tradicijos ir papročiai visame pasaulyje: Velykų valgiai
Didįjį penktadienį (paskutiniąją Gavėnios savaitę prieš Velykas) laikytasi vadinamojo sauso pasninko (nevalgyta mėsiškų ir pieniškų valgių). Didįjį šeštadienį šventinta Velykų ugnimi virdavo ir kepdavo Velykoms valgius, dažydavo ir margindavo...

Žuvies taukai mažina Alzhaimerio ligos riziką
Daugiau vartojant riebios žuvies rizika susirgti Alzhaimerio liga gali sumažėti maždaug penktadaliu, rodo naujas trijuose žemynuose atliktas tyrimas. Remdamiesi beveik 15 tūkstančių vyresniojo amžiaus žmonių duomenimis, mokslininkai daro išvadą,...

Kitoks požiūris į dietą: visiems tinkami "sveikos mitybos" patarimai yra neįmanomi
Tęsiame Daniela Niederberger parengtą interviu su Vokietijoje gerai žinomu ir daugelio kritikuojamu chemiku, Europos maisto ir mitybos instituto mokslo vadovu Udo Pollmeriu. Šis žmogus parašė knygą "Kas sveikai maitinasi, trumpiau...

Televizoriaus dieta
Jei norite sudeginti daugiau kalorijų nekeisdami mitybos įpročių, mokslininkai siūlo labai paprastą dietą: išjunkite televizorių. Naujo tyrimo metu mokslininkai pastebėjo, kad jei suaugusieji sutrumpina televizoriaus žiūrėjimo laiką (net jei ir...

Siūlo etiketėse sąvokos "Be E" atsisakyti
Ženklinant maisto priedus verslininkams nuo šiol siūloma vadovautis specialistų parengtomis išvadomis. Pagal jas, gamintojas ant etiketės neturėtų rašyti, kad gaminys neturi maisto priedų E, o tik nurodyti išskirtines gaminio savybes. Jas...

Nuo dietinių maisto produktų galima priaugti svorio
JAV Purdue universiteto mokslininkai įsitikinę, jog kalorijų neturintis saldus skonis gali paskatinti organizmą geisti daugiau maisto. Tyrimo duomenys skelbiami Elgsenos neuromokslų žurnale. Nors cukrumi šeriamų žiurkių apetitas vėliau būdavo...

Sveikos gyvensenos pagrindas - saikas
Jau praėjo trys šių metų mėnesiai, taigi, pats laikas pradėti vykdyti sau duotus naujamečius pažadus. Kas gi gali būti geriau už pažadą pradėti sveikai gyventi? Norėdami jums padėti jo laikytis, pateiksime kelis naudingus patarimus apie fizinį...

Kaip nepriaugti svorio švenčių metu?
Prieš kiekvienas šventes daugelis susiduriame su problema kaip nepersivalgyti ir išvengti papildomų kilogramų bei maisto „pagirių“. Velykos ir apvalėjančios formos Artėjant Šv. Velykoms vėl lankysime giminaičius ir mėgausimės jų...

Vokietijoje įspėta nevartoti prancūziškos alyvuogių
Vokietijos vartotojų apsaugos ir maisto produktų saugumo tarnyba (BVL) įspėja gyventojus nevartoti prancūziškos alyvuogių ir pomidorų pastos, praneša agentūra AFP. Tam tikri produktai esą gali būti užkrėsti bakterijomis ir tai gali turėti rimtų...

XXI amžius kviečia prie stalo
Sakoma, kad, norint sulieknėti, tereikia atsisakyti trijų dalykų: pusryčių, pietų ir vakarienės. Kokia laimė, kad tai iš esmės neteisinga! Svarbiausia – sudaryti teisingą valgiaraštį ir pasistengti diena iš dienos laikytis jo. Valgiaraščio...

Tai ko dar nežinojote apie šokoladą
Kas paneigs, jog moterys – smaližės. Žinoma, yra ir išimčių, bet jei save priskiriate šio saldumyno mėgėjų kategorijai, neatsisakykite... Moterys pagal savo prigimtį – smaližės. Žinoma, yra ir išimčių, tačiau jei save priskiriate šio...

Moksleivių mityba: saldainis vietoj kotleto
Kas atsitiko, kad šiandien vis mažiau vaikų mokyklos valgykloje renkasi karštą patiekalą? Neskanu? Brangu? Ne vienam suaugusiajam burnoje likęs mokyklinių pietų – žuvų kotleto ar pieniškos grikių sriubos skonis. Anuomet moksleiviai valgydavo...

Septyni stereotipai, kurie trukdo taisyklingai maitintis
Nuo daugybės patarimų, kaip taisyklingai maitintis, gali sutrikti virškinimas. Medikai mano, kad kuo jie kategoriškesni (valgome daržoves, o riebalus ir kiaušinius – į šiukšlių kibirą), tuo labiau neatitinka tiesos. Vis dėlto viskas, kas per...

Mokslo populiarintojai triuškina garsenybių pateikiamus sveikos gyvensenos patarimus
Viena britų mokslo populiarinimo organizacija trečiadienį sukritikavo kai kurių garsenybių patarimus kaip sveikai gyventi. Pavyzdžiui, pareiškimus apie sėklos sulaikymo naudą arba kūnui energijos suteikiančias silikonines apyrankes. Organizacija...

Vanduo – gyvybės šaltinis
Vanduo, tai gyvybės pagrindas. Suaugusio žmogaus organizme yra net 70 proc. vandens. Vanduo yra ir pagrindinė kraujo (92 proc.) ir smegenų (91 proc.) sudedamoji dalis. Be vandens neapsieitų mūsų ląstelės ir be jo nevyktų normali medžiagų apykaita....

Koks sumuštinis yra sveikiausias?
Daugelis žmonių pusryčių neįsivaizduoja be greitai pagaminto sumuštinio. Dietologai tvirtina, kad jis gali būti ir nuodų bomba, ir sveikas patiekalas. "Nėra tokio patiekalo, kurio nesuvalgytų studentas", - tepdama beveik 35 metrų...

Vaistus nuo skausmo galėtų pakeisti arbata
Tyrimas parodė, jog puodelis braziliškos mėtų arbatos savo skausmo malšinimo savybėmis prilygsta pardavinėjamiems analgetikams. Rinčiuotąjį saikenį (Hyptis crenata) brazilų hileriai jau tūkstantį metų skiria gydyti tokiom ligom kaip galvos ar...

Taisyklingos mitybos taisyklės
Duona tuo kenksmingesnė, kuo baltesnė. Organizmo medžiagų apykaitos atžvilgiu balti miltai mažai kuo skiriasi nuo gryno cukraus. Todėl nenuostabu, kad daugybė tyrimų patvirtino juodos duonos naudingumą. Valgantieji juodą kuo mažiau apdorotų grūdų...

Ridikėlis radikulitui gydyti
Senovės Graikijoje ridikėliai buvo ypač vertinami. Žymus to meto gydytojas Dioskoridas patardavo vartoti ridikėlius virškinimui gerinti, regėjimui stiprinti, kosuliui sušvelninti ir nuraminti. Ridikėliuose yra daug vitaminų B1 ir B2, C, karotino,...

Linas Samėnas: sriubai tinka viskas, kas po ranka
Garsiajam virėjui Linui Samėnui, kad išvirtų sriubą, daug galvos sukti nereikia. "Tiesiog sumetate viską, ką turite šaldytuve, ir verdate", – juokėsi jis, vaišindamas diskusijos dėl energijos taupymo dalyvius. Šį kartą į virėjo...

Maisto produktų etiketės bus išsamesnės ir aiškesnės
Maisto produktų pakuotėse bus privalu nurodyti riebalų, sočiųjų riebalų, angliavandenių, baltymų, cukraus bei druskos kiekį. Trečiadienį Europos Parlamentas patvirtino kompromisinį teisės aktą šiuo klausimu (606 balsai už, 46 prieš, 26 susilaikė)....

Apie gerą aliejų virtuvėje: alyvuogių aliejus
Virtuvėje jis yra labai reikalingas. Ypač vasarą, kada tiek daug žalumynų, o ir ne tik. Be gero aliejaus gera virtuvė vargiai išsiverčia. Juk pirmas dalykas, kurį pastebime nesėkmingai pavalgę, kokioje nors nelabai aiškioje maitinimo įstaigoje,...