Kovo 6d. Šeštadienis

Žalieji perspėja: genetiškai modifikuoti rapsai pavojingi

Peržiūrų skaičius: 26348
Žalieji perspėja: genetiškai modifikuoti rapsai pavojingi

Egzotiškai skambanti naujovė - genetiškai modifikuoti organizmai (GMO) netrukus bus auginami ir Lietuvoje. Klaipėdos rajone, atėjus pavasariui, turėtų suvešėti genetiškai modifikuotų rapsų laukas. Žemdirbystės instituto Vėžaičių filialui priklausančio lauko dalį apsėti vasariniais rapsais ketinama moksliniais tikslais. Šiam projektui turėtų pritarti Aplinkos ministerija, tačiau speciali komisija neskuba išduoti leidimo. Pareigūnai pareikalavo iš modifikuotus rapsus sukūrusios vokiečių bendrovės "BASF Plant Science GmbH" pateikti išsamesnius saugos aprašus. Vokiečių prašoma pasidalinti informacija apie panašaus eksperimento Švedijoje raidą.

Prievartauja gamtą

Pasak Lietuvos žaliųjų judėjimo (LŽJ) tarybos nario ir laikraščio "Žalioji Lietuva" redaktoriaus Andrejaus Gaidamavičiaus, vietoje dėkingumo už tai, ką gamta gali duoti, stengiamasi iš jos išspausti tai, ko ji negali duoti. "Genetinės modifikacijos - aukščiausia gamtos prievartos forma. Niekada anksčiau nedirbusios su gyvais organizmais chemijos kompanijos pamatė, kad biotechnologijos pagalba kuriami mutantai gali atverti naujas rinkas jų kuriamiems chemikalams. Jei bus atverti keliai moksliniams tyrimams su modifikuotais organizmais, Lietuva gali tapti tyrimų poligonu", - samprotavo A.Gaidamavičius ir tvirtino, kad niekas negali uždrausti rūpintis savo šalies biosaugumu.

A.Gaidamavičius teigė, kad kovo 2 dieną Lietuvos mokslininkai pritarė genetiškai modifikuotų rapsų eksperimentiniam auginimui Klaipėdos rajone. "Neatmetu tikimybės, kad balandžio 5 dieną mokslininkai tikriausiai pritars ir genetiškai modifikuotų kukurūzų eksperimentiniam auginimui Kėdainių rajone, Dotnuvoje.

Visuomenė - prieš GMO

LŽJ tarybos narys sakė, kad dar nėra taip blogai, kaip gali būti. "Nors durys atvertos, bet GMO vis dar neperžengė slenksčio. Visuomenė privalo priešintis GMO auginimui. Turime mobilizuoti gyventojus, kad valdininkai, spaudžiami biotechnologijų korporacijų, nepamirštų ir visuomeninių interesų. Be to, kitų šalių pavyzdžiai rodo, kad kuo visuomenė daugiau žino apie GMO, tuo labiau jiems priešinasi. Mažoje valstybėje, tokioje kaip Lietuva, taikus GMO, ekologinių ir tradicinių ūkių sambūvis neįmanomas. Dėl genetinės taršos bus nepatenkinti tradicinio ir ekologinio ūkių savininkai. Jie patirs nuostolius, o atsakomybę turėtų prisiimti mokslininkai bei valdininkai, kurie leidžia Lietuvoje auginti genetiškai pakeistus augalus".

Biotechnologijų kompanijos užtarėjų randa Lietuvoje

Nors kovo 2 dieną Aplinkos ministerijos (AM) patariamasis komitetas pritarė BASF vasarinių rapsų auginimui Vėžaičiuose, bet ministerija tam leidimo dar neišdavė ir laukia kitų ministerijų nuomonės. Anot A.Gaidamavičiaus, Sveikatos apsaugos ministerija sutikimą jau davė, tačiau Žemės ūkio ministerija, preliminariais duomenimis, ruošiasi tam nepritarti. "Beje, kovo antrąją tik šios ministerijos ir žaliųjų atstovai balsavo prieš BASF rapsų eksperimentinį auginimą Lietuvoje. Tačiau visi kiti 20 komiteto narių balsavo už. Dėl šių rapsų bandymų BASF kompanija prašė leidimo tik dviejų valstybių - Lietuvos ir Čilės, nes savo šalyje (Vokietijoje) dėl didelio visuomenės pasipriešinimo ji to negali padaryti".

Biotechnologijomis prievartaujama gamta

A.Gaidamavičius pasakojo, kad nereikia būti dideliu mokslininku, kad suprastum, jog genų perkėlimas iš visiškai negiminingų organizmų prieštarauja gamtos nustatytai tvarkai: "Viskas, kas nenatūralu, pagaliau virsta ekologine problema. Sprendimų priėmime dalyvaujantys Lietuvos mokslininkai yra labai geri genetikai ir mikrobiologai, tačiau labai prasti ekologai. Selekcijos būdu išvesti augalai, patekę į natūralią aplinką, turi galimybę sulaukėti. Tuo tarpu biotechnologiškai įterptų svetimų genų jau neiškrapštysi, jie bus perduodami iš kartos į kartą, modifikuoti augalai arba gyvūnai niekada nebebus tokie, kokie buvo. Genetinė tarša yra vienintelė taršos rūšis, su kuria net ir gamta nepajėgi susidoroti".

Bitininkai sunerimo dėl vokiškų rapsų

Į vokiečių kompanijos BASF modifikuotus rapsus yra įterpti samanų, grybų arba dumblių genai, kad pagerintų gaminamo aliejaus sudėtį ilgos grandinės poli-nesočiosiomis rūgštimis - dėl to jis primins žuvų taukus. Genetiškai modifikuoti rapsai turi kitų problemų, iš kurių viešai žinomos kol kas tik dvi. Visų pirma, rapsų žiedus noriai lanko bitės, kurios genetiškai modifikuotų rapsų žiedadulkes kaip ir nektarą gausiai neša į avilius.

Pagrindinės sveikatos problemos, su kuriomis gali susidurti genetiškai modifikuotus produktus vartojantys žmonės - alerginės reakcijos. Pats aliejus, kad ir genetiškai modifikuotų rapsų, nėra alergenas, nes alergijas sukelia baltymai. Tuo tarpu rapsų žiedadulkėse baltymų yra pakankamai, ir žmonės, vartodami tokius bičių produktus, kuriuose yra genetiškai pakitusių žiedadulkių, gali susirgti. Yra nustatyta, kad įvairios alerginės reakcijos labiau išplitusios ten, kur auginami genetiškai modifikuoti augalai. Dėl to labai susirūpinę Vėžaičių bitininkai, abejojantys, ar numatytos apsaugos priemonės apsaugos jų bites nuo kontakto su genetiškai modifikuotais BASF kompanijos rapsais.

Antra rimta problema - galima kryžmadulka su laukiniais giminaičiais, kurių rapsai Lietuvoje turi kelias dešimtis. Taigi atsiranda galimybė svetimus įterptus genus perduoti kitoms augalų rūšims, o tai rimta grėsmė biologinei įvairovei.

Ar Lietuva taps laisva nuo GMO?

LŽJ tarybos nario nuomone, tokia GMO "pažanga" Lietuvai visai nereikalinga. "Argi mes negalime užsiauginti natūralių produktų, kad keičiame juos į genetiškai modifikuotus? Kodėl pasmerkiame ekologinius ūkius vien dėl to, kad nerandame jų produkcijos ant prekybos centrų prekystalių? Jeigu sunku vystyti ekologinį ūkininkavimą, tai pirmiausia padėkime, o ne žlugdykime jį. Austrija, Graikija, Lenkija, Vengrija jau pasiskelbė laisvomis nuo GMO valstybėmis. Jos draudžia genetiškai pakeistų sėklų įvežimą į savo šalį. Jų pavyzdžiu netrukus paseks ir kitos valstybės, kurios rūpinasi ekologinių ūkių savininkų, o ne užsienio korporacijų interesais. Nei Europos Komisija, nei Pasaulinė prekybos organizacija negali uždrausti mums rūpintis savo šalies biosaugumu. Ko trūksta? Tiktai politinės valios".

Pasak A.Gaidamavičiaus, visuomeninės organizacijos ir Lietuvoje rimtai kibo į darbą, siekdamos, kad šalis taptų laisva nuo GMO valstybe. Lietuvos žaliųjų judėjimas, Aplinkosaugos informacijos centras ir Ekologinis klubas "Žvejonė" šiuo metu kuria tinklalapį www.gmo.lt - išsamiausią Lietuvoje interneto svetainę apie genetiškai modifikuotus organizmus, genetiškai modifikuotus produktus ir maisto priedus.

Be to, balandžio 17-20 dienomis Briuselyje vyks konferencija, kurioje bus iškeltas ir Lietuvos klausimas. "Tikimės iškovoti laisvę nuo GMO, bet lengva nebus, nes šioje kovoje labai daug išdavikų", - įtikinamai aiškino A.Gaidamavičius.

Skubėti negalima

Lietuvos ūkininkų sąjungos Panevėžio skyriaus pirmininko Albino Jacevičiaus nuomone, skubėti AM leisti Vėžaičių filialui priklausančiuose laukuose atlikti bandymus su genetiškai modifikuotais rapsais nevertėtų. "Pernelyg mažai žinome apie GMO. Bandymai su jais pradėti prieš 15 metų. Tai labai nedidelis laiko tarpas. Todėl suprantu žemdirbių baimes, nes visiškai neaišku, kokių pasekmių galima tikėtis, leidus atlikti bandymus Lietuvoje su genetiškai modifikuotais rapsais. Lietuva nėra didelė šalis.

Nors rapsai būtų auginami ir labai mažame plote, bet kuo baigsis toks eksperimentas šiandien, pasakyti niekas negali. Kokios grandininės reakcijos galime sulaukti ateityje, negali pasakyti nei Aplinkos, nei Sveikatos ministerijų specialistai. Juolab kad nėra atlikti tyrimai, kokių pasekmių galime sulaukti po kelerių metų. Todėl skeptiškai žiūriu į tokius skubotus sprendimus leisti atlikti bandymus su genetiškai modifikuotais rapsais", - tiesmukai kalbėjo Lietuvos ūkininkų sąjungos Panevėžio skyriaus pirmininkas.

Žymės: gmo , mityba
Džemai

Džemai

Aukščiausios rūšies džemas – želė konsistencijos mišinys, pagamintas iš cukraus, vaisių ar vaisių minkštimo ar tyrės, vandens. 1000 g produkto pagaminti vaisių turi būti panaudota ne mažiau kaip 450 g (45 %). Aukščiausios rūšies džemų...


Maisto terapija padeda būti sveikam

Maisto terapija padeda būti sveikam

Žmonių skoniai skiriasi – ką mėgsta vienas, kitam gali ir neįsiūlyti. Ne visi vienodai reaguoja ir į stresą. Kai kuriems susinervinusiesiems prasideda valgymo priepuoliai, kai kurie negali nė kąsnelio nuryti. Yra ir bandančiųjų įvairias...


Kiaušinis prilygsta mėsos kepsniui ar stiklinei pieno

Kiaušinis prilygsta mėsos kepsniui ar stiklinei pieno

Bijote valgyti kiaušinius, nes jie padidina cholesterolio kiekį kraujyje? Tačiau sveiki žmonės per šv. Velykas suvalgę 3 - 4 kiaušinius tikrai nepakenks sveikatai. Garbaus amžiaus žmonėms, turintiems problemų dėl per didelio cholesterolio kiekio...


Mitybos teorijų kilpos

Mitybos teorijų kilpos

Nežinau, ar yra dar kur nors tokia sumaištis, kaip mitybos teorijose šiandien. Ir ji kyla ne dėl skirtingų tradicijų ar principinių požiūrių į žmogų bei gyvąją gamtą. Sumaištis kyla iš vadinamosios įrodymais pagrįstos mitybos tyrinėjimų srities....


Per pusryčius - kruopų košė

Per pusryčius - kruopų košė

Grikių kruopos turi lengvai pasisavinamų baltymų, daug krakmolo, nepakeičiamų aminorūgščių. Jos stiprina kraują, todėl naudinga valgyti sergantiesiems anemija. Kviečių kruopų košes reikėtų valgyti linkusiesiems į nutukimą, nes jos išvalo riebalus,...


Pyragaičiuose moteris aptiko pelėsio įdarą

Pyragaičiuose moteris aptiko pelėsio įdarą

Varškė su pelėsiu – tokį netikėtą įdarą aptiko klaipėdietė, nusipirkusi sluoksniuotų pyragaičių mokinių pamėgtoje bandelių parduotuvėje. Uostamiesčio centre netoli Simono Dacho progimnazijos įsikūrusią mažytę skanėstų ir bandelių parduotuvę...


Nesusirkime per šventes

Nesusirkime per šventes

Švenčių dienomis, kai gaminama daug maisto ir jis ilgai vartojamas, turėtume būti atidesni maisto saugumui ir kokybei. Per šventes beveik visada padaugėja apsinuodijimų greitai gendančiais maisto produktais, ypač ilgai kambario temperatūroje...


Trečdalis Lietuvos gyventojų kečupą valgo kasdien

Trečdalis Lietuvos gyventojų kečupą valgo kasdien

Kečupą vartoja didžioji dalis Lietuvos gyventojų – 82,1 procento. Trečdalis jų (29,1 proc.) kečupą valgo kiekvieną dieną arba mažiausiai 4-6 kartus per savaitę. Daugiau nei pusė (54,3 proc.) kečupo mėgėjų jį vartoja 2-3 kartus per savaitę....


Aukščiausios rūšies dešrelių kokybė neatitiko keliamų reikalavimų

Aukščiausios rūšies dešrelių kokybė neatitiko keliamų reikalavimų

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos pareigūnai, įvertinę vienos iš mėsos perdirbimo įmonių gaminamų aukščiausios rūšies virtų dešrelių kokybę, nustatė, kad ji neatitinka aukščiausios rūšies mėsos gaminiams keliamų reikalavimų. UAB...


Televizoriaus dieta

Televizoriaus dieta

Jei norite sudeginti daugiau kalorijų nekeisdami mitybos įpročių, mokslininkai siūlo labai paprastą dietą: išjunkite televizorių. Naujo tyrimo metu mokslininkai pastebėjo, kad jei suaugusieji sutrumpina televizoriaus žiūrėjimo laiką (net jei ir...


Atsinaujinęs „Fit Food“: nuo šiol sveika mityba įmanoma kiekvienam

Atsinaujinęs „Fit Food“: nuo šiol sveika mityba įmanoma kiekvienam

Šiandien visame pasaulyje sparčiai sklinda sveikos mitybos idėjos. Gal dėl to, kad su kiekviena diena vis daugiau mokslinių tyrimų įrodo, jog žmonių sveikatos problemos yra glaudžiai susijusios su mityba. Žmogaus suvartojamas maistas veikia ne tik...


Svarainis - lietuviškoji citrina

Svarainis - lietuviškoji citrina

Svarainiais Avicena ne tik gydė įvairias ligas, bet ir moterims patarinėjo, kaip jais gaivinti veido odą. Svarainio vaisiai turi daug vitamino C, organinių rūgščių, kalio, kalcio, magnio, fosforo, vario, geležies. Vaisių žievelėje yra eterinių...


Penki mitai apie pieną

Penki mitai apie pieną

Daugelis mūsų yra ragavę dar garuojančio, šilto, močiutės ką tik pamelžto pieno. Nenuostabu, kad Lietuvoje, kur smulkus žemės ūkis itin paplitęs, gajos kaimo tradicijos ir bei visuomenėje susiformavę mitai apie šį produktą. Gerai, kad šiandienių...


Produktai be E iš parduotuvių lentynų gali visai išnykti

Produktai be E iš parduotuvių lentynų gali visai išnykti

Maisto ir veterinarijos specialistai tikina, kad nuo gruodžio pirmos dienos vartotojams galės garantuoti, kad produktai pažymėti ženklu "be E" iš tikrųjų bus be E. Sugriežtinus tokių produktų laboratorinę patikrą, daugelis gamintojų...


Apie bulgur kruopas

Apie bulgur kruopas

Dažnas keliaudamas į Turkiją ir ragaudamas jų nuostabios virtuvės patiekalų dažnai pasvajoja apie galimybę valgyti tokį maistą ir Lietuvoje. Šiandien visa tai jau yra įmanoma, o į Turkija belieka važiuoti pasigrožėti jų nuostabiu kraštovaizdžiu....


Buenos Airėse nuo stalų dings druskinės

Buenos Airėse nuo stalų dings druskinės

Restoranų Buenos Airių provincijoje, Argentinoje, svečiai turi atsisveikinti su druskinėmis, praneša CNN. Bandydamas kovoti su padidėjusiu kraujospūdžiu, kuriuo skundžiasi 3,7 mln. gyventojų – beveik ketvirtadalis Buenos Airių provincijos...


Maistas ir vaistai – ne visada saugus derinys

Maistas ir vaistai – ne visada saugus derinys

Dėl maisto ir vaistų sąveikos gali pernelyg sumažėti ar padidėti gydomasis jų poveikis, atsirasti perdozavimo ir apsinuodijimo pavojus, pasireikšti nemalonios šalutinės reakcijos. Kaip išvengti šių pasekmių, pasakojo dietologė Kristina...


Ateities jogurtai – iš pasukų

Ateities jogurtai – iš pasukų

Garsus amerikiečių išradėjas ir verslininkas T. Edisonas kartą yra pasakęs, kad „ateities gydytojas savo pacientams neišrašinės receptų, o sudomins juos tinkama mityba“. Praėjus daugiau kaip šimtmečiui nuo T. Edisono pasakytos...


Baltasis vynas kenkia dantims labiau nei raudonasis

Baltasis vynas kenkia dantims labiau nei raudonasis

Reguliarus mėgavimasis baltojo vyno taure yra labai žalingas dantims, BBC informavo Vokietijos mokslininkai. Atliktu tyrimu nustatyta, kad baltajame vyne esančios rūgštys negailestingai naikina dantų emalį daug labiau nei esančios raudonajame...


Gyvenimas be maisto: naujos galimybės ar pavojingi eksperimentai?

Gyvenimas be maisto: naujos galimybės ar pavojingi eksperimentai?

Lietuvoje plinta naujas "virusas" - žmonės meta iššūkį tradiciniam supratimui apie mitybos svarbą. Jie nusprendžia gyventi be fizinio maisto, o energijos kūnui paimti iš... saulės. Kas tai - naujos epochos ženklai ar pavojingi...


Kaip konservuoti maistą, kad išliktų naudingosios savybės?

Kaip konservuoti maistą, kad išliktų naudingosios savybės?

Daugeliui konservavimas siejasi su acto marinatais, cukrumi ar rauginimu. Tuo tarpu konservavimas yra maisto produktų saugojimas nuo gedimo. Sveikiausias pasirinkimas ruošiant konservuoti atliekas žiemai yra šaldymas ir džiovinimas. Užšaldyti...


Keturios priežastys, kodėl jonizuotas vanduo reikalingas namų ūkyje

Keturios priežastys, kodėl jonizuotas vanduo reikalingas namų ūkyje

Apie tai, kokia puiki ligų profilaktinė priemonė yra jonizuotas vanduo, šiame leidinyje jau kalbėjome. Tačiau tuo jonizuoto vandens panaudojimas nesibaigia. Jonizuotas vanduo gali būti ne tik geriamas – yra daug būdų, kaip galima šį vandenį...


Spraginti kukurūzai – sveikas užkandis

Spraginti kukurūzai – sveikas užkandis

Spraginti kukurūzai, pasak mokslininkų, yra sveikas užkandis. Dažniausia kino teatre valgomi spragėsiai – puikus antioksidantų ir celiuliozės šaltinis. Amerikiečių mokslininkai atliko tyrimus ir nustatė, kad spraginti kukurūzai kartu su kai...


Saugiausi ir sveikiausi plastikai maisto laikymui

Saugiausi ir sveikiausi plastikai maisto laikymui

Su plastiku maisto pramonėje susiduriame kasdien: plastikiniai indai kavinėje ir išvykose, gaivinantys gėrimai plastikiniuose buteliuose, pusfabrikačiai plastikiniame įpakavime, įvairiausi plastikiniai mašeliai ir dėžutės tapo kasdienybe. Kai juos...


Ar skiriasi lietuviškos daržovės nuo atvežtinių?

Ar skiriasi lietuviškos daržovės nuo atvežtinių?

"Plastmasiniai" pomidorai iš Olandijos, neaiškaus senumo šviežios morkos iš Italijos ar bulvės iš Egipto - tai jau seniai nebe egzotika. Stovėdami prie prekystalių neretai sukame galvas, ieškodami argumentų, kokią daržovę rinktis: žiemą...


Tai ko dar nežinojote apie šokoladą

Tai ko dar nežinojote apie šokoladą

Kas paneigs, jog moterys – smaližės. Žinoma, yra ir išimčių, bet jei save priskiriate šio saldumyno mėgėjų kategorijai, neatsisakykite... Moterys pagal savo prigimtį – smaližės. Žinoma, yra ir išimčių, tačiau jei save priskiriate šio...


Nitratai: pirkėjai priversti daržoves pirkti užrištomis akimis

Nitratai: pirkėjai priversti daržoves pirkti užrištomis akimis

Kuo mažiau nitratais užterštų produktų ieškantys gyventojai piktinasi, kad priversti pirkti aklai. Lietuvai tapus Europos Sąjungos nare mūsų šalyje nereglamentuojama didžiausia leistina nitratų koncentracija vaisiuose ir daržovėse, išskyrus...


Maistas Be E, Be priedų, Be koncervantų ir panašiai – mitas

Maistas Be E, Be priedų, Be koncervantų ir panašiai – mitas

2010 metų pabaigoje didžiulio visuomenės ir žiniasklaidos dėmesio sulaukė pirmieji Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vykdytų tikslinių patikrinimų, trumpai pavadintų akcija "Ar "Be E" tikrai yra be "E",...


Natūralus medus - ir ekologiškas

Natūralus medus - ir ekologiškas

Per pastaruosius dešimtmečius daugelis sveikais laikytų produktų įgijo įvairiausių antrininkų, kurie sveikatai naudingomis savybėmis jau nebepasižymi. O kaip yra su medumi? "Vakarų ekspreso" kalbintas bitininkas Kęstutis Preikšaitis...


Minima Europos sveikos mitybos diena

Minima Europos sveikos mitybos diena

Lapkričio 8-ąją – Europos sveikos mitybos dieną – visuomenė kviečiama atkreipti dėmesį į tinkamos mitybos principus bei raginama sveikai maitintis. Nors nemažai apie tai kalbama, tačiau pasaulyje vis daugėja nutukusių žmonių bei ydingo...

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9

Rezus Rezus Rezus