Birželio 5d. Penktadienis

Vanduo – gyvybės šaltinis

Peržiūrų skaičius: 69360
Vanduo – gyvybės šaltinis

Vanduo, tai gyvybės pagrindas. Suaugusio žmogaus organizme yra net 70 proc. vandens. Vanduo yra ir pagrindinė kraujo (92 proc.) ir smegenų (91 proc.) sudedamoji dalis. Be vandens neapsieitų mūsų ląstelės ir be jo nevyktų normali medžiagų apykaita. Jis padeda pasisavinti vitaminus ir mineralines medžiagas iš maisto. Akivaizdu, jog vanduo būtinas, kad galėtume išgyventi. Būtent vanduo yra geriausia mūsų organizmo valymo priemonė. Tik vanduo pašalina toksinus ir kitus nuodingus organizmo teršalus, kurie linkę kauptis. Todėl nuolat gerdami vandenį, apsisaugome nuo žalingo aplinkos poveikio. Apie vandenį galima kalbėti daug, tačiau šiame straipsnyje bandysime išsiaiškinti, kas yra kokybiškas vanduo ir kuo jis naudingas mūsų organizmui. Apie vandens naudą ir vartojimo problemas išsamiau papasakos Lietuvos Sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno Klinikų gydytoja - Natalija Rudnikevič.

Gerkite vandenį kasdien!

Daugelis galvoja, kad užtenka gerti arbatą, kavą, įvairias sultis ar valgyti sriubas, kad savo organizmą aprūpintume būtinu vandens kiekiu. Iš tikrųjų taip nėra, nes kai kurie produktai šalina vandenį iš organizmo. Todėl norint gauti reikiamą skysčių kiekį, vandenį gerti būtina. Gydytoja Natalija Rudnikevič teigia, kad vandens reikia gerti kasdien: „Apskaičiuota, kad vidutiniškai žmogus kvėpuodamas netenka apie 0,3 litro vandens, o apskritai suaugęs žmogus per dieną praranda maždaug 3,4 litro skysčių. Šis kiekis dar labiau padidėja karštu metu arba aktyviai sportuojant. Todėl dieną būtinai pradėkite nuo stiklinės vandens. Per parą rekomenduojama suvartoti apie 2 litrus kokybiško vandens (ne limonado ar kitų gaiviųjų gėrimų)“. Gydytoja pastebi, kad vis daugiau žmonių, ypač jaunimas, troškuliui numalšinti renkasi ne vandenį, o kitus gaiviuosius gėrimus. Todėl medikė tikina, kad reikia kuo daugiau kalbėti apie vandenį ir jo naudą mūsų sveikatai.

Sveikatos apsaugos ministerija naujai sukurtoje sveikos mitybos piramidėje, kuri skirta gyventojų, ypač vaikų, teisingos mitybos įpročių ugdymui, taip pat pabrėžė vandens reikšmę. Naujosios mitybos piramidės apačioje atsirado 8 stiklinės vandens (tai vidutinis privalomas skysčių per parą suvartojimo kiekis).

Vandens užterštumo problemos

Gydytoja Natalija Rudnikevič sako, kad geros kokybės vanduo yra gaunamas iš požeminių gręžinių. Gautas geriamas vanduo yra švarus ir naudingas mūsų organizmui. Toks vanduo yra tiekiamas vandentiekiais ir pilstomas į butelius. Vandens tyrimai vandenvietėse daromi reguliariai. Kaip rodo skelbiama informacija, vanduo yra kokybiškas ir atitinka visus keliamus reikalavimus. Teigiama, kad vanduo į mūsų namus patenka kokybiškas ir švarus, tačiau daugelis žmonių nėra patenkinti vandeniu iš čiaupo. Dažniausiai skundžiamasi dėl vandens kvapo, skonio ar spalvos. Kalbama, jog didžiausia problema yra vamzdynų būklė, ypač namų bendrijų valdose. Dar visai neseniai GRYNAS.LT portale pasirodė video reportažas apie Vilniaus Architektų g. 67 daugiabučio pakeistą vamzdyną. Gyventojai skundėsi bloga vandens kokybe bei dažnomis vamzdynų avarijomis. Nusprendus daugiabutyje pakeisti vamzdžius, gyventojus pribloškė vamzdynų būklė: kai kurie vamzdžiai nuo rūdžių sankaupų buvo beveik užakę, o kai kur matėsi skylės. Apie šią problemą „Dzūkijos vandenų“  interneto svetainėje buvo rašoma, kad „didžioji vandentiekio tinklų dalis pastatyta tarybiniais laikais, vamzdynų vidus nepadengtas specialia medžiaga, neleidžiančia vamzdynams rūdyti ir kauptis rūdims“. Todėl geležies perteklius vandenyje neturi sveikatai teigiamo poveikio.

Gydytoja N. Rudnikevič tikina, kad neatlikus tyrimų, atpažinti kokybišką vandenį sunku, nes skaidrumas nėra pagrindinis geros kokybės geriamojo vandens rodiklis: „Geros kokybės vandenyje pirmiausiai negali būti nieko kenksmingo. Jame turi būti organizmui naudingų mineralinių medžiagų: kalcio, magnio, natrio, kalio, jodo ir t.t. Šios mineralinės medžiagos organizme atlieka tam tikras funkcijas. Pavyzdžiui, kalis ir natris yra atsakingi už ritmingą širdies plakimą, magnis saugo nuo žalingo streso poveikio, padeda susikoncentruoti, lengviau įveikti kasdienes užduotis“.

O ar pagalvojame kokį vandenį geria mūsų vaikai darželiuose ir mokyklose? Ten taip pat vanduo gali tekėti senais vamzdynais. Anot gydytojos Natalijos Rudnikevič, kiekvienai vietai reikėtų atlikti individualų tyrimą. Tačiau daugelis tėvelių nenorėdami rizikuoti, kūdikiams maistelį ruošia naudodami vandenį iš butelių. Gydytoja teigia, kad tokio vandens gavyba ir pilstymas yra griežtai kontroliuojami: „Kaip maisto produktui, vandeniui yra keliami aukšti higienos ir saugumo reikalavimai. Tiek gamybos procesai, tiek pagamintas produktas yra reguliariai tiriami valstybinėse ir privačiose laboratorijose. Taigi vanduo buteliuose yra saugus ir patikimas“.

Geriamojo vandens alternatyvos

Kalbant  apie patikimumą ir patogumą, vienas iš būdų aprūpinti vaikus švariu geriamu vandeniu yra  vandens „TYRUMA“ pristatymas. Jau 15 metų išgaunamas ir pilstomas šis geriamasis vanduo yra išties tyras, nes pasižymi maža ištirpusių druskų koncentracija. Minėtame geriamajame vandenyje yra įvairių naudingų mineralinių medžiagų – kalcio, magnio, natrio, kalio ir kitų druskų. Šis vanduo skirtas vartoti kasdien ir kiekvienam. Nedideli mineralų kiekiai yra vertingi žmogaus organizmo gyvybinėms funkcijoms. Reguliariam vartojimui rekomenduojamas mažai mineralinių medžiagų turintis geriamasis vanduo, nes didelio mineralinių medžiagų kiekio žmogaus organizmas neįsisavina. Šis kokybiškas vanduo yra išgaunamas iš 180 m. gręžinio, esančio Kurtuvėnų regioniniame parke (Šiaulių ir Kelmės raj.). Tai ekologiškai švari vietovė, saugomas gamtos kampelis, kuriame ribojama ūkinė ir pramoninė veikla. Kurtuvėnų regioninis parkas – daugiausiai šaltinių turinti vietovė. Ypač žinomi ir vertinami yra Svilės šaltiniai. 1985 m. Svilės šaltiniai paskelbti hidrogeologiniu gamtos paminklu. Įkūrus Kurtuvėnų regioninį parką, šaltiniams ir aplinkiniams miškams suteiktas kraštovaizdžio draustinio statusas. 2005 m. Svilės šaltiniai įrašyti į Europos Sąjungos buveinių apsaugai svarbių teritorijų sąrašą. Vandens „TYRUMA“ gamybos cechas yra Kurtuvėnų miestelyje, kur yra ir regioninio parko centras. Daugiau informacijos apie šį parką galima rasti šioje internetinėje svetainėje -  www.kurtuva.lt.

1997 m. Šiauliuose įsikūrusi UAB „SILEKA“ viena pirmųjų Lietuvoje pradėjo pilstyti geriamą vandenį į 19 litrų talpas ir tiekti jį į namus, mokyklas, vaikų darželius, viešąsias įstaigas ar įmones. Šiuo metu vanduo „TYRUMA“ pristatomas visuose didžiuosiuose Lietuvos miestuose.

Ilgametė patirtis garantuoja kokybišką produktą ir operatyvų aptarnavimą. Vandens „TYRUMA“ kokybė atitinka LR ir ES norminiais aktais nustatytus standartus ir higienos reikalavimus. Vandens programinę priežiūrą atlieka Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija.

Siūlomame asortimente ne tik Geriamasis, bet ir Sidabrinis stalo vanduo bei Šarminis jonizuotas stalo vanduo.

 

Šaltinis www.tyruma.lt


Tradicijos ir papročiai visame pasaulyje: Velykų valgiai

Tradicijos ir papročiai visame pasaulyje: Velykų valgiai

Didįjį penktadienį (paskutiniąją Gavėnios savaitę prieš Velykas) laikytasi vadinamojo sauso pasninko (nevalgyta mėsiškų ir pieniškų valgių). Didįjį šeštadienį šventinta Velykų ugnimi virdavo ir kepdavo Velykoms valgius, dažydavo ir margindavo...


Mityba: visa tiesa apie pieną

Mityba: visa tiesa apie pieną

Pagrindiniai sveikos mitybos principai - saikingumas ir įvairovė - skelbia: sveikas maitinimasis toli gražu nėra nuobodus! Juk pusryčiams suvalgę mėsos su daržovėmis, o pietų metu pasisotinę kepta žuvimi, tikrai nesijausite nuskriausti. Didieji...


Pakeiskite tai, kaip jūs valgote

Pakeiskite tai, kaip jūs valgote

Teisinga dieta – gražus kūnas…Ko gero jūs jau žinote, kad tinkamų maistinių medžiagų trūkumas gali įtakoti kūno atliekamų funkcijų kokybę. Todėl sveika mityba yra labai svarbi. Dabar tai žino visi, tačiau vis dar atsiranda mitų, kurie...


Mokslininkai: gerkite pieną užkąsdami duonos plutele

Mokslininkai: gerkite pieną užkąsdami duonos plutele

Reguliarus karvės pieno vartojimas 15-20 proc. mažina riziką susirgti širdies-kraujagyslių ir vėžinėmis ligomis. Prie tokios išvados priėjo britų universitetų Redingo ir Kardifo mokslininkai. Jų atlikti tyrimai parodė, kad karvės piene yra...


"Danone": sveikatingumo teiginių neatšaukėme

"Danone": sveikatingumo teiginių neatšaukėme

Įmonių grupė "Danone" kreipėsi į Lietuvos Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą informuodama, kad "Danone" neatšaukė sveikatinimo teiginių, susijusių su "Actimel" ir "Activia". "Balandžio 17 dieną...


Pyragaičiuose moteris aptiko pelėsio įdarą

Pyragaičiuose moteris aptiko pelėsio įdarą

Varškė su pelėsiu – tokį netikėtą įdarą aptiko klaipėdietė, nusipirkusi sluoksniuotų pyragaičių mokinių pamėgtoje bandelių parduotuvėje. Uostamiesčio centre netoli Simono Dacho progimnazijos įsikūrusią mažytę skanėstų ir bandelių parduotuvę...


Pieną gerti sveika

Pieną gerti sveika

Pienas ir jo produktai yra nepaprastai svarbi maitinimosi dalis, nes jame gausu lengvai įsisavinamų maistinių medžiagų, reikalingų organizmui augti, vystytis: riebalų, baltymų, angliavandenių, mineralinių medžiagų, bei vitaminų. Nustatyta, jog...


Aromatai sužadina ir stimuliuoja virškinimą

Aromatai sužadina ir stimuliuoja virškinimą

Pasirodo, skonio ir kvapo receptoriai yra ne tik nosyje ir liežuvio paviršiuje, bet ir virškinimo sistemos gleivėse. Tai atrado Miuncheno Ludwig Maximilian (LMU) ir Miuncheno technologinio (TUM) universitetų tyrėjai, stebėdmi pelės ir žmogaus...


Avižų košė – ta pati ir kitokia (II dalis)

Avižų košė – ta pati ir kitokia (II dalis)

Apie greito paruošimo ir tirpias avižas nerašysiu, jų esmė ir yra, kad nereikia ruošti. Tik užpilti ir išmaišyti. Dribsnių paruošimas taip pat nėra sudėtingas, bet 5–10 min. užtrunka. Paprastai žmonės klausia, ar galima avižų dribsnius...


Svarainis - lietuviškoji citrina

Svarainis - lietuviškoji citrina

Svarainiais Avicena ne tik gydė įvairias ligas, bet ir moterims patarinėjo, kaip jais gaivinti veido odą. Svarainio vaisiai turi daug vitamino C, organinių rūgščių, kalio, kalcio, magnio, fosforo, vario, geležies. Vaisių žievelėje yra eterinių...


Saugiausi ir sveikiausi plastikai maisto laikymui

Saugiausi ir sveikiausi plastikai maisto laikymui

Su plastiku maisto pramonėje susiduriame kasdien: plastikiniai indai kavinėje ir išvykose, gaivinantys gėrimai plastikiniuose buteliuose, pusfabrikačiai plastikiniame įpakavime, įvairiausi plastikiniai mašeliai ir dėžutės tapo kasdienybe. Kai juos...


Prekybos centre - ispaniškas kumpis su nutrinta galiojimo data

Prekybos centre - ispaniškas kumpis su nutrinta galiojimo data

Kokybę nuolat deklaruojantis prekybos tinklas IKI ėmėsi naujo būdo klastoti galiojimo terminus. Virtas ispaniškas kumpis Serrano, kurio galiojimo terminas buvo iki šių metų kovo 23 dienos, IKI lentynose J.Jasinskio g. aptiktas ir kovo 24 dieną....


Ekologiško maisto džiunglėse nesunku pasiklysti

Ekologiško maisto džiunglėse nesunku pasiklysti

Jau nemažai metų pasaulis sprendžia dilemą: kaip maitintis – ekologiškais ar paprastais produktais? Pastarieji – pigesni, jų nusipirksi be vargo, užtat pirmieji – brangūs. Tačiau sveiki. Tiesa, kartais ekologijos vėliava –...


Mityba pagal profesiją

Mityba pagal profesiją

"Darbo našumas" skamba kaip frazė iš sovietinių laikų, tačiau meluos tas, kas sakys, jog šiandien šie žodžiai neaktualūs. Nenori prarasti darbo – būk malonus, dirbk daug ir niekada nepakišk darbdaviui nedarbingumo lapelio. Šitą...


Ekologiškos bulvės tokios pat nuodingos kaip ir paprastos

Ekologiškos bulvės tokios pat nuodingos kaip ir paprastos

Senose bulvėse daugėja nuodingų medžiagų Bulvės priklauso kiauliauoginių šeimai, kaip ir vaistinė šunvyšnė ar tabakas, ir išskiria stipriai veikiančių antikūnų: iš jų geriausiai žinomi solaninas ir čakoninas (glikoalkaloidai). Jie saugo, kad...


Daržovių sultys - būtinų elementų šaltinis

Daržovių sultys - būtinų elementų šaltinis

Šviežių daržovių sultys - reikalingiausių ir lengviausiai įsisavinamų organizmui būtinų elementų šaltinis. Daržovių sultyse gausu visų žmogui būtinų amino rūgščių, mineralinių medžiagų, druskų, fermentų ir vitaminų, tik gerti jas reikia šviežias,...


Prieskoniai ne tik dėl skonio

Prieskoniai ne tik dėl skonio

Prieskoniai vis atrandami naujai. Jie ne tik pagyvina ir pagardina maisto skonį, bet ir yra labai vertingi. Reikia nepamiršti, kad prieskoniai yra ne tik paruošti milteliai, bet ir žolelės, tad jų reikėtų vartoti kuo įvairesnių. "Prieskoniai...


Ko vertas į laikraštį suvyniotas sumuštinis?

Ko vertas į laikraštį suvyniotas sumuštinis?

Kai miškai net lūžta nuo uogų ir grybų, šeimininkės šaldikliuose ima kaupti jų atsargas žiemai. Deja, ne visos miško gėrybės yra užšaldomos tam skirtuose indeliuose. Uogaudamas ar grybaudamas neretas mūsų irgi nesuka sau galvos, kad uogas ar...


Taisyklingos mitybos taisyklės

Taisyklingos mitybos taisyklės

Duona tuo kenksmingesnė, kuo baltesnė. Organizmo medžiagų apykaitos atžvilgiu balti miltai mažai kuo skiriasi nuo gryno cukraus. Todėl nenuostabu, kad daugybė tyrimų patvirtino juodos duonos naudingumą. Valgantieji juodą kuo mažiau apdorotų grūdų...


Kiek vandens reikia išgerti?

Kiek vandens reikia išgerti?

Vandens, kurio reikia žmogui, kiekis priklauso nuo jo amžiaus, svorio, fizinės būklės ir nuo oro temperatūros bei aktyvumo. Maždaug prieš trisdešimt metų, 8-ajame dešimtmetyje, sportininkams buvo uždrausta vartoti vandenį per sporto užsiėmimus....


Mėta gerina nuotaiką

Mėta gerina nuotaiką

Jaunos pipirmėtės ir žydintis augalas naudojamas neuralgijos, uždegiminių ligų viršutinių kvėpavimo takų, rinito, bronchito, anginos, migrenos ir dantų skausmui gydyti. Mėtų arbata taip pat gerina kraujotaką, mažina spaudimą, rekomenduojama gydant...


Jogurtų ragavimo realybės šou

Jogurtų ragavimo realybės šou

Socialinio tinklo Facebook nariai turi galimybę išbandyti probiotikų, arba gerųjų bakterijų, naudą sveikatai. Tai galima padaryti nemokamai ragaujant "Valio Gefilus" jogurtus ir viešai komentuojant savijautos pasikeitimus. Prie akcijos...


Visavertė mityba lietuviams rūpi ne visada

Visavertė mityba lietuviams rūpi ne visada

Bendrovės "Unilever" iniciatyva Baltijos šalyse atliktas tyrimas parodė, kad dauguma lietuvių nežino, kokį kiekį riebalų žmogus turi suvartoti per dieną. Taip pat paaiškėjo, jog gerųjų riebalų žmonės valgo per mažai, nors ir numano, kad...


Pusryčiai: į ką turime atkreipti dėmesį prasidedant mokslo metams

Pusryčiai: į ką turime atkreipti dėmesį prasidedant mokslo metams

Suaugusiems atostogų nukrypimai trunka ne ilgiau nei trisdešimt dienų. Kitaip yra su vaikais. Jie asimetriniu dienos režimu gyvena tris mėnesius - tai pakankamai laiko neigiamam įpročiui atsirasti. Atsisakyti saldaus rytmečio miego vaikams sunku...


Kiek ir kokio vandens gerti?

Kiek ir kokio vandens gerti?

Vanduo padeda išvengti daugybės negalavimų. Tuo tarpu skysčių trūkumas mažina darbingumą, sukelia silpnumą ir nuovargį, gali sukelti depresiją, galvos skausmus. Smegenys ypatingai jautriai reaguoja į vandens trūkumą: jeigu skysčių prarandama...


Dar druskos? Ačiū, ne

Dar druskos? Ačiū, ne

Kaip reaguotumėte, jei restorane padavėjas neatsiklausęs jūsų į kavą ar arbatą įbertų cukraus? Turbūt labai nustebtumėte ir net susierzintumėte. Tačiau dėl druskos kiekio patiekiamame maiste papriekaištauja retas. Buvo ištirta, kad daugumoje...


Mitybos lobis - kruopos

Mitybos lobis - kruopos

Kai maisto produktai tokie brangūs, pats metas prisiminti kruopų košes. Kruopų kaina palyginti nedidelė, o maistinė vertė - neįkainuojama. Bene labiausiai paplitusios kruopos daugelyje pasaulio šalių - ryžiai. Juose gausu krakmolo, kuris lengvai...


Grybavimo sezonas prasideda apsinuodijimais

Grybavimo sezonas prasideda apsinuodijimais

Lietuvoje prasideda grybavimo sezonas. Šiam dar neįsibėgėjus, jau registruojami apsinuodijimų grybais atvejai. Kauno visuomenės sveikatos centro duomenimis Kaune ir Kauno apskrityje šiais metais užregistruoti 2 apsinuodijimų grybais atvejai, kai...


Ridikėlis radikulitui gydyti

Ridikėlis radikulitui gydyti

Senovės Graikijoje ridikėliai buvo ypač vertinami. Žymus to meto gydytojas Dioskoridas patardavo vartoti ridikėlius virškinimui gerinti, regėjimui stiprinti, kosuliui sušvelninti ir nuraminti. Ridikėliuose yra daug vitaminų B1 ir B2, C, karotino,...


Žalieji perspėja: genetiškai modifikuoti rapsai pavojingi

Žalieji perspėja: genetiškai modifikuoti rapsai pavojingi

Egzotiškai skambanti naujovė - genetiškai modifikuoti organizmai (GMO) netrukus bus auginami ir Lietuvoje. Klaipėdos rajone, atėjus pavasariui, turėtų suvešėti genetiškai modifikuotų rapsų laukas. Žemdirbystės instituto Vėžaičių filialui...


lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9