Balandžio 2d. Ketvirtadienis

Vanduo – gyvybės šaltinis

Peržiūrų skaičius: 17060
Vanduo – gyvybės šaltinis

Vanduo, tai gyvybės pagrindas. Suaugusio žmogaus organizme yra net 70 proc. vandens. Vanduo yra ir pagrindinė kraujo (92 proc.) ir smegenų (91 proc.) sudedamoji dalis. Be vandens neapsieitų mūsų ląstelės ir be jo nevyktų normali medžiagų apykaita. Jis padeda pasisavinti vitaminus ir mineralines medžiagas iš maisto. Akivaizdu, jog vanduo būtinas, kad galėtume išgyventi. Būtent vanduo yra geriausia mūsų organizmo valymo priemonė. Tik vanduo pašalina toksinus ir kitus nuodingus organizmo teršalus, kurie linkę kauptis. Todėl nuolat gerdami vandenį, apsisaugome nuo žalingo aplinkos poveikio. Apie vandenį galima kalbėti daug, tačiau šiame straipsnyje bandysime išsiaiškinti, kas yra kokybiškas vanduo ir kuo jis naudingas mūsų organizmui. Apie vandens naudą ir vartojimo problemas išsamiau papasakos Lietuvos Sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno Klinikų gydytoja - Natalija Rudnikevič.

Gerkite vandenį kasdien!

Daugelis galvoja, kad užtenka gerti arbatą, kavą, įvairias sultis ar valgyti sriubas, kad savo organizmą aprūpintume būtinu vandens kiekiu. Iš tikrųjų taip nėra, nes kai kurie produktai šalina vandenį iš organizmo. Todėl norint gauti reikiamą skysčių kiekį, vandenį gerti būtina. Gydytoja Natalija Rudnikevič teigia, kad vandens reikia gerti kasdien: „Apskaičiuota, kad vidutiniškai žmogus kvėpuodamas netenka apie 0,3 litro vandens, o apskritai suaugęs žmogus per dieną praranda maždaug 3,4 litro skysčių. Šis kiekis dar labiau padidėja karštu metu arba aktyviai sportuojant. Todėl dieną būtinai pradėkite nuo stiklinės vandens. Per parą rekomenduojama suvartoti apie 2 litrus kokybiško vandens (ne limonado ar kitų gaiviųjų gėrimų)“. Gydytoja pastebi, kad vis daugiau žmonių, ypač jaunimas, troškuliui numalšinti renkasi ne vandenį, o kitus gaiviuosius gėrimus. Todėl medikė tikina, kad reikia kuo daugiau kalbėti apie vandenį ir jo naudą mūsų sveikatai.

Sveikatos apsaugos ministerija naujai sukurtoje sveikos mitybos piramidėje, kuri skirta gyventojų, ypač vaikų, teisingos mitybos įpročių ugdymui, taip pat pabrėžė vandens reikšmę. Naujosios mitybos piramidės apačioje atsirado 8 stiklinės vandens (tai vidutinis privalomas skysčių per parą suvartojimo kiekis).

Vandens užterštumo problemos

Gydytoja Natalija Rudnikevič sako, kad geros kokybės vanduo yra gaunamas iš požeminių gręžinių. Gautas geriamas vanduo yra švarus ir naudingas mūsų organizmui. Toks vanduo yra tiekiamas vandentiekiais ir pilstomas į butelius. Vandens tyrimai vandenvietėse daromi reguliariai. Kaip rodo skelbiama informacija, vanduo yra kokybiškas ir atitinka visus keliamus reikalavimus. Teigiama, kad vanduo į mūsų namus patenka kokybiškas ir švarus, tačiau daugelis žmonių nėra patenkinti vandeniu iš čiaupo. Dažniausiai skundžiamasi dėl vandens kvapo, skonio ar spalvos. Kalbama, jog didžiausia problema yra vamzdynų būklė, ypač namų bendrijų valdose. Dar visai neseniai GRYNAS.LT portale pasirodė video reportažas apie Vilniaus Architektų g. 67 daugiabučio pakeistą vamzdyną. Gyventojai skundėsi bloga vandens kokybe bei dažnomis vamzdynų avarijomis. Nusprendus daugiabutyje pakeisti vamzdžius, gyventojus pribloškė vamzdynų būklė: kai kurie vamzdžiai nuo rūdžių sankaupų buvo beveik užakę, o kai kur matėsi skylės. Apie šią problemą „Dzūkijos vandenų“  interneto svetainėje buvo rašoma, kad „didžioji vandentiekio tinklų dalis pastatyta tarybiniais laikais, vamzdynų vidus nepadengtas specialia medžiaga, neleidžiančia vamzdynams rūdyti ir kauptis rūdims“. Todėl geležies perteklius vandenyje neturi sveikatai teigiamo poveikio.

Gydytoja N. Rudnikevič tikina, kad neatlikus tyrimų, atpažinti kokybišką vandenį sunku, nes skaidrumas nėra pagrindinis geros kokybės geriamojo vandens rodiklis: „Geros kokybės vandenyje pirmiausiai negali būti nieko kenksmingo. Jame turi būti organizmui naudingų mineralinių medžiagų: kalcio, magnio, natrio, kalio, jodo ir t.t. Šios mineralinės medžiagos organizme atlieka tam tikras funkcijas. Pavyzdžiui, kalis ir natris yra atsakingi už ritmingą širdies plakimą, magnis saugo nuo žalingo streso poveikio, padeda susikoncentruoti, lengviau įveikti kasdienes užduotis“.

O ar pagalvojame kokį vandenį geria mūsų vaikai darželiuose ir mokyklose? Ten taip pat vanduo gali tekėti senais vamzdynais. Anot gydytojos Natalijos Rudnikevič, kiekvienai vietai reikėtų atlikti individualų tyrimą. Tačiau daugelis tėvelių nenorėdami rizikuoti, kūdikiams maistelį ruošia naudodami vandenį iš butelių. Gydytoja teigia, kad tokio vandens gavyba ir pilstymas yra griežtai kontroliuojami: „Kaip maisto produktui, vandeniui yra keliami aukšti higienos ir saugumo reikalavimai. Tiek gamybos procesai, tiek pagamintas produktas yra reguliariai tiriami valstybinėse ir privačiose laboratorijose. Taigi vanduo buteliuose yra saugus ir patikimas“.

Geriamojo vandens alternatyvos

Kalbant  apie patikimumą ir patogumą, vienas iš būdų aprūpinti vaikus švariu geriamu vandeniu yra  vandens „TYRUMA“ pristatymas. Jau 15 metų išgaunamas ir pilstomas šis geriamasis vanduo yra išties tyras, nes pasižymi maža ištirpusių druskų koncentracija. Minėtame geriamajame vandenyje yra įvairių naudingų mineralinių medžiagų – kalcio, magnio, natrio, kalio ir kitų druskų. Šis vanduo skirtas vartoti kasdien ir kiekvienam. Nedideli mineralų kiekiai yra vertingi žmogaus organizmo gyvybinėms funkcijoms. Reguliariam vartojimui rekomenduojamas mažai mineralinių medžiagų turintis geriamasis vanduo, nes didelio mineralinių medžiagų kiekio žmogaus organizmas neįsisavina. Šis kokybiškas vanduo yra išgaunamas iš 180 m. gręžinio, esančio Kurtuvėnų regioniniame parke (Šiaulių ir Kelmės raj.). Tai ekologiškai švari vietovė, saugomas gamtos kampelis, kuriame ribojama ūkinė ir pramoninė veikla. Kurtuvėnų regioninis parkas – daugiausiai šaltinių turinti vietovė. Ypač žinomi ir vertinami yra Svilės šaltiniai. 1985 m. Svilės šaltiniai paskelbti hidrogeologiniu gamtos paminklu. Įkūrus Kurtuvėnų regioninį parką, šaltiniams ir aplinkiniams miškams suteiktas kraštovaizdžio draustinio statusas. 2005 m. Svilės šaltiniai įrašyti į Europos Sąjungos buveinių apsaugai svarbių teritorijų sąrašą. Vandens „TYRUMA“ gamybos cechas yra Kurtuvėnų miestelyje, kur yra ir regioninio parko centras. Daugiau informacijos apie šį parką galima rasti šioje internetinėje svetainėje -  www.kurtuva.lt.

1997 m. Šiauliuose įsikūrusi UAB „SILEKA“ viena pirmųjų Lietuvoje pradėjo pilstyti geriamą vandenį į 19 litrų talpas ir tiekti jį į namus, mokyklas, vaikų darželius, viešąsias įstaigas ar įmones. Šiuo metu vanduo „TYRUMA“ pristatomas visuose didžiuosiuose Lietuvos miestuose.

Ilgametė patirtis garantuoja kokybišką produktą ir operatyvų aptarnavimą. Vandens „TYRUMA“ kokybė atitinka LR ir ES norminiais aktais nustatytus standartus ir higienos reikalavimus. Vandens programinę priežiūrą atlieka Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija.

Siūlomame asortimente ne tik Geriamasis, bet ir Sidabrinis stalo vanduo bei Šarminis jonizuotas stalo vanduo.

 

Šaltinis www.tyruma.lt



Maisto priedai leis gaminti dvigubai sotesnį maistą

Maisto priedai leis gaminti dvigubai sotesnį maistą

Mokslininkai atrado, kad, modifikavus į beveik viso perdirbto maisto sudėtį įeinančią medžiagą, galima sukelti dvigubai ilgiau po valgio trunkantį sotumo jausmą. Šis Notingemo universiteto (D. Britanija) Maisto tyrimų institute padarytas atradimas...


Siūlo etiketėse sąvokos "Be E" atsisakyti

Siūlo etiketėse sąvokos "Be E" atsisakyti

Ženklinant maisto priedus verslininkams nuo šiol siūloma vadovautis specialistų parengtomis išvadomis. Pagal jas, gamintojas ant etiketės neturėtų rašyti, kad gaminys neturi maisto priedų E, o tik nurodyti išskirtines gaminio savybes. Jas...


Maistas be raidelės E mums neįperkamas?

Maistas be raidelės E mums neįperkamas?

Visuomenėje suaktyvėjus diskusijoms dėl maisto priedų vartojimo tikslingumo, jų įtakos žmonių sveikatai, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) išplatino pranešimą, kuriame teigiama, kad šie būgštavimai atsirado dėl informacijos apie...


Kas antras lietuvis greitą maistą valgo bent kartą per savaitę

Kas antras lietuvis greitą maistą valgo bent kartą per savaitę

Nors 70 proc. šalies gyventojų norėtų maitintis sveikiau, tačiau kas antras sumuštinius, traškučius ir picą valgo bent kartą per savaitę ar dažniau. Apklausos duomenys rodo, kad greito maisto kategorijai priklausančius produktus - traškučius,...


Varškė irgi gydo

Varškė irgi gydo

Varškė organizme neleidžia kauptis riebalams. Varškės patariama valgyti sergantiesiems kepenų ligomis. Šis produktas turi medžiagų, kurios neleidžia organizmui kaupti riebalų, alkoholio ir kitų kepenims bei kasai kenkiančių "priedų"....


Burokėlis -  sudirgusios gerklės skausmams mažinti

Burokėlis - sudirgusios gerklės skausmams mažinti

Burokėliai buvo žinomi jau II tūkst. pr. Kr. senovės Persijoje, kur buvo vartojami kaip vaistiniai augalai. Gydomųjų savybių turi tiek burokėlių sultys, tiek švieži burokėlių lapai bei šakniavaisiai. Burokėliuose yra flavonoidų, fosforo, kalio,...


Vasara koreguoja meniu

Vasara koreguoja meniu

Į iškylą gamtoje - jokių greitai gendančių maisto produktų. Pietūs - tik švarioje, tvarkingoje kavinėje. Tai priesakai, kuriuos privalu vykdyti vasarą. "Vasaros metu padaugėja žarnyno infekcinių susirgimų. Dažniausia jų priežastis -...


Jonizuotas vanduo pagerina kavos ir arbatos savybes

Jonizuotas vanduo pagerina kavos ir arbatos savybes

Net jei ryte kaip akis išdegę skubate į darbą, puodelis kavos arba arbatos tikriausiai vis tiek yra ištikimas Jūsų ryto palydovas, kuriam laiko rasite visada. Jei niekur neskubate – rasite laiko tuo labiau.Tačiau ar žinojote, kad naudojant...


Arbata mažina tikimybę mirti nuo širdies priepuolio

Arbata mažina tikimybę mirti nuo širdies priepuolio

Geriant daug arbatos, smarkiai sumažėja tikimybė mirti nuo širdies priepuolio. Tokią išvadą leidžia daryti paskelbti grupės Amerikos specialistų atlikto tyrimo rezultatai. Išanalizavus beveik 2 tūkstančius širdies priepuolių, pavyko nustatyti, jog...


Per sūrus maistas - didesnė vėžio rizika

Per sūrus maistas - didesnė vėžio rizika

Dėl labai sūraus maisto tikimybė susirgti skrandžio vėžiu padidėja du kartus, įspėja Didžiosios Britanijos vėžio tyrimų centras. Padidintos rizikos grupei, pagal tai, priklauso žmonės, suvartojantys per dieną apie 12-15 gramų druskos, arba daugiau...


Kaip užplikyti gardžią arbatą

Kaip užplikyti gardžią arbatą

Skirtingoms arbatos rūšims reikia skirtingos vandens temperatūros ir laiko pritraukti. Tačiau yra kelios universalios taisyklės, kaip plikyti arbatą, kad ši būtų kuo gardesnė. 150-200 ml talpos puodeliui reikia maždaug arbatinio šaukštelio...


Actas

Actas

Natūralus fermentinis actas yra gaminamas natūralios fermentacijos būdu iš žemės ūkio produktų, kurių sudėtyje yra krakmolo, cukraus, taip pat iš vaisių, uogų, obuolių sulčių, salyklinių miežių, medaus, išrūgų, vyno, sidro ir kt. Į actą gali būti...


Atsargiai: margučiais irgi galima apsinuodyti

Atsargiai: margučiais irgi galima apsinuodyti

Per šventes padaugėja apsinuodijusiųjų greitai gendančiu maistu. Susirgti galima ir nuo svarbiausio šv.Velykų patiekalo - kiaušinių. Kauno visuomenės sveikatos centro specialistai primena: daugiau dėmesio skirkite greitai gendančio ir kambario...


Negalia nėra nuosprendis

Negalia nėra nuosprendis

Daugialypė reabilitologų veiklos mozaika, pademonstruota penktadienį Klaipėdos universitete (KU) vykusioje respublikinėje reabilitacijos ir slaugos studijų krypties jaunųjų tyrėjų konferencijoje, rodo, kokią išeitį ir gyvenimo prasmę gali atrasti...


Sveikos gyvensenos pagrindas - saikas

Sveikos gyvensenos pagrindas - saikas

Jau praėjo trys šių metų mėnesiai, taigi, pats laikas pradėti vykdyti sau duotus naujamečius pažadus. Kas gi gali būti geriau už pažadą pradėti sveikai gyventi? Norėdami jums padėti jo laikytis, pateiksime kelis naudingus patarimus apie fizinį...


10 gudrybių, kaip nepriaugti svorio po dietos

10 gudrybių, kaip nepriaugti svorio po dietos

Pajutote, kad vėl pradedate priaugti svorio po ilgalaikės dietos? Nepavyksta išlaikyti atsikratyto svorio? Gal pradėjote daugiau valgyti, bet ne dėl to, kad būtumėte praalkusios, o norėdamos pasivyti tai, kokio malonumo buvote atsisakiusios ir...


4 VALGOMI IDEALIOS BIKINI FIGŪROS DRAUGAI

4 VALGOMI IDEALIOS BIKINI FIGŪROS DRAUGAI

Tikriausiai pastebėjote, kad daugelio preparatų, skirtų lieknėjimui, sudėtyje yra mėlynių. Ir tai nė kiek nestebina, nes teigiamas mėlynių poveikis kovoje su antsvoriu yra patvirtintas moksliniais tyrimais, vieną tokių tyrimų 2011 metais skelbė ir...


Garšva - nuostabus vitaminų šaltinis

Garšva - nuostabus vitaminų šaltinis

Lotyniškas paprastosios garšvos pavadinimas - Aegopodium podagraria - susietas su šio augalo gydomosiomis savybėmis. Garšvos lapuose yra vitaminų A ir C, obuolių rūgščių, geležies, kalio, magnio, vario mineralinių druskų; šaknyse — eterinių...


Turkų virtuvės paslaptis – prieskonių gausa

Turkų virtuvės paslaptis – prieskonių gausa

Vilniaus universiteto studentai patys galėjo patirti, koks yra turkiškos virtuvės patiekalų skonis. Su jų ypatumais ir gaminimo tradicijomis supažindino Turkų kultūros centras.Šią savaitę Vilniaus universiteto Turkų kultūros centras organizavo...


Persimonai padeda gydyti kosulį

Persimonai padeda gydyti kosulį

Graikai persimonus vadina "dieviškais vaisiais". Neveltui, mat jie gydo kosulį, padeda nuo viduriavimo ir žagsėjimo. Persimonuose yra daug vitamino A ir C, o taip pat antioksidantų magnio, jodo bei kitų mikroelementų. Šiame vaisiuje...


www.juara.lt

www.juara.lt

Ekologiškos ir natūralios kosmetikos ekspertai!
www.gentleday.lt

www.gentleday.lt

Gentle Day® - aukščiausios kokybės higieniniai įklotai.
www.damodara.lt

www.damodara.lt

Ekologiškos prekės sveikesniam gyvenimo būdui
www.ozoklinika.lt

www.ozoklinika.lt

Implantacija, protezavimas, gydymas, balinimas, burnos higiena
NAUJIENLAIŠKIO PRENUMERATA

Čia galite užsisakyti MANOSVEIKATA.LT savaitraštį!

TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9

Allura Allura Allura Allura Allura Allura Allura Allura Allura