Sausio 22d. Trečiadienis

Vanduo – gyvybės šaltinis

Peržiūrų skaičius: 69360
Vanduo – gyvybės šaltinis

Vanduo, tai gyvybės pagrindas. Suaugusio žmogaus organizme yra net 70 proc. vandens. Vanduo yra ir pagrindinė kraujo (92 proc.) ir smegenų (91 proc.) sudedamoji dalis. Be vandens neapsieitų mūsų ląstelės ir be jo nevyktų normali medžiagų apykaita. Jis padeda pasisavinti vitaminus ir mineralines medžiagas iš maisto. Akivaizdu, jog vanduo būtinas, kad galėtume išgyventi. Būtent vanduo yra geriausia mūsų organizmo valymo priemonė. Tik vanduo pašalina toksinus ir kitus nuodingus organizmo teršalus, kurie linkę kauptis. Todėl nuolat gerdami vandenį, apsisaugome nuo žalingo aplinkos poveikio. Apie vandenį galima kalbėti daug, tačiau šiame straipsnyje bandysime išsiaiškinti, kas yra kokybiškas vanduo ir kuo jis naudingas mūsų organizmui. Apie vandens naudą ir vartojimo problemas išsamiau papasakos Lietuvos Sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno Klinikų gydytoja - Natalija Rudnikevič.

Gerkite vandenį kasdien!

Daugelis galvoja, kad užtenka gerti arbatą, kavą, įvairias sultis ar valgyti sriubas, kad savo organizmą aprūpintume būtinu vandens kiekiu. Iš tikrųjų taip nėra, nes kai kurie produktai šalina vandenį iš organizmo. Todėl norint gauti reikiamą skysčių kiekį, vandenį gerti būtina. Gydytoja Natalija Rudnikevič teigia, kad vandens reikia gerti kasdien: „Apskaičiuota, kad vidutiniškai žmogus kvėpuodamas netenka apie 0,3 litro vandens, o apskritai suaugęs žmogus per dieną praranda maždaug 3,4 litro skysčių. Šis kiekis dar labiau padidėja karštu metu arba aktyviai sportuojant. Todėl dieną būtinai pradėkite nuo stiklinės vandens. Per parą rekomenduojama suvartoti apie 2 litrus kokybiško vandens (ne limonado ar kitų gaiviųjų gėrimų)“. Gydytoja pastebi, kad vis daugiau žmonių, ypač jaunimas, troškuliui numalšinti renkasi ne vandenį, o kitus gaiviuosius gėrimus. Todėl medikė tikina, kad reikia kuo daugiau kalbėti apie vandenį ir jo naudą mūsų sveikatai.

Sveikatos apsaugos ministerija naujai sukurtoje sveikos mitybos piramidėje, kuri skirta gyventojų, ypač vaikų, teisingos mitybos įpročių ugdymui, taip pat pabrėžė vandens reikšmę. Naujosios mitybos piramidės apačioje atsirado 8 stiklinės vandens (tai vidutinis privalomas skysčių per parą suvartojimo kiekis).

Vandens užterštumo problemos

Gydytoja Natalija Rudnikevič sako, kad geros kokybės vanduo yra gaunamas iš požeminių gręžinių. Gautas geriamas vanduo yra švarus ir naudingas mūsų organizmui. Toks vanduo yra tiekiamas vandentiekiais ir pilstomas į butelius. Vandens tyrimai vandenvietėse daromi reguliariai. Kaip rodo skelbiama informacija, vanduo yra kokybiškas ir atitinka visus keliamus reikalavimus. Teigiama, kad vanduo į mūsų namus patenka kokybiškas ir švarus, tačiau daugelis žmonių nėra patenkinti vandeniu iš čiaupo. Dažniausiai skundžiamasi dėl vandens kvapo, skonio ar spalvos. Kalbama, jog didžiausia problema yra vamzdynų būklė, ypač namų bendrijų valdose. Dar visai neseniai GRYNAS.LT portale pasirodė video reportažas apie Vilniaus Architektų g. 67 daugiabučio pakeistą vamzdyną. Gyventojai skundėsi bloga vandens kokybe bei dažnomis vamzdynų avarijomis. Nusprendus daugiabutyje pakeisti vamzdžius, gyventojus pribloškė vamzdynų būklė: kai kurie vamzdžiai nuo rūdžių sankaupų buvo beveik užakę, o kai kur matėsi skylės. Apie šią problemą „Dzūkijos vandenų“  interneto svetainėje buvo rašoma, kad „didžioji vandentiekio tinklų dalis pastatyta tarybiniais laikais, vamzdynų vidus nepadengtas specialia medžiaga, neleidžiančia vamzdynams rūdyti ir kauptis rūdims“. Todėl geležies perteklius vandenyje neturi sveikatai teigiamo poveikio.

Gydytoja N. Rudnikevič tikina, kad neatlikus tyrimų, atpažinti kokybišką vandenį sunku, nes skaidrumas nėra pagrindinis geros kokybės geriamojo vandens rodiklis: „Geros kokybės vandenyje pirmiausiai negali būti nieko kenksmingo. Jame turi būti organizmui naudingų mineralinių medžiagų: kalcio, magnio, natrio, kalio, jodo ir t.t. Šios mineralinės medžiagos organizme atlieka tam tikras funkcijas. Pavyzdžiui, kalis ir natris yra atsakingi už ritmingą širdies plakimą, magnis saugo nuo žalingo streso poveikio, padeda susikoncentruoti, lengviau įveikti kasdienes užduotis“.

O ar pagalvojame kokį vandenį geria mūsų vaikai darželiuose ir mokyklose? Ten taip pat vanduo gali tekėti senais vamzdynais. Anot gydytojos Natalijos Rudnikevič, kiekvienai vietai reikėtų atlikti individualų tyrimą. Tačiau daugelis tėvelių nenorėdami rizikuoti, kūdikiams maistelį ruošia naudodami vandenį iš butelių. Gydytoja teigia, kad tokio vandens gavyba ir pilstymas yra griežtai kontroliuojami: „Kaip maisto produktui, vandeniui yra keliami aukšti higienos ir saugumo reikalavimai. Tiek gamybos procesai, tiek pagamintas produktas yra reguliariai tiriami valstybinėse ir privačiose laboratorijose. Taigi vanduo buteliuose yra saugus ir patikimas“.

Geriamojo vandens alternatyvos

Kalbant  apie patikimumą ir patogumą, vienas iš būdų aprūpinti vaikus švariu geriamu vandeniu yra  vandens „TYRUMA“ pristatymas. Jau 15 metų išgaunamas ir pilstomas šis geriamasis vanduo yra išties tyras, nes pasižymi maža ištirpusių druskų koncentracija. Minėtame geriamajame vandenyje yra įvairių naudingų mineralinių medžiagų – kalcio, magnio, natrio, kalio ir kitų druskų. Šis vanduo skirtas vartoti kasdien ir kiekvienam. Nedideli mineralų kiekiai yra vertingi žmogaus organizmo gyvybinėms funkcijoms. Reguliariam vartojimui rekomenduojamas mažai mineralinių medžiagų turintis geriamasis vanduo, nes didelio mineralinių medžiagų kiekio žmogaus organizmas neįsisavina. Šis kokybiškas vanduo yra išgaunamas iš 180 m. gręžinio, esančio Kurtuvėnų regioniniame parke (Šiaulių ir Kelmės raj.). Tai ekologiškai švari vietovė, saugomas gamtos kampelis, kuriame ribojama ūkinė ir pramoninė veikla. Kurtuvėnų regioninis parkas – daugiausiai šaltinių turinti vietovė. Ypač žinomi ir vertinami yra Svilės šaltiniai. 1985 m. Svilės šaltiniai paskelbti hidrogeologiniu gamtos paminklu. Įkūrus Kurtuvėnų regioninį parką, šaltiniams ir aplinkiniams miškams suteiktas kraštovaizdžio draustinio statusas. 2005 m. Svilės šaltiniai įrašyti į Europos Sąjungos buveinių apsaugai svarbių teritorijų sąrašą. Vandens „TYRUMA“ gamybos cechas yra Kurtuvėnų miestelyje, kur yra ir regioninio parko centras. Daugiau informacijos apie šį parką galima rasti šioje internetinėje svetainėje -  www.kurtuva.lt.

1997 m. Šiauliuose įsikūrusi UAB „SILEKA“ viena pirmųjų Lietuvoje pradėjo pilstyti geriamą vandenį į 19 litrų talpas ir tiekti jį į namus, mokyklas, vaikų darželius, viešąsias įstaigas ar įmones. Šiuo metu vanduo „TYRUMA“ pristatomas visuose didžiuosiuose Lietuvos miestuose.

Ilgametė patirtis garantuoja kokybišką produktą ir operatyvų aptarnavimą. Vandens „TYRUMA“ kokybė atitinka LR ir ES norminiais aktais nustatytus standartus ir higienos reikalavimus. Vandens programinę priežiūrą atlieka Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija.

Siūlomame asortimente ne tik Geriamasis, bet ir Sidabrinis stalo vanduo bei Šarminis jonizuotas stalo vanduo.

 

Šaltinis www.tyruma.lt



Dieta paskatino trombozę

Dieta paskatino trombozę

Moteris, kuri laikydamasi dietos kasdien suvalgydavo po greipfrutą, vos išvengė kojos amputacijos dėl kraujyje susidariusio pavojingo krešulio, nurodoma medicinos žurnale "The Lancet" paskelbtame straipsnyje apie šį neįprastą atvejį....


Medus su skoniais

Medus su skoniais

Ar kada esate ragavę šokoladinį medų? O braškinį? Ar kitokio skonio? Ne?! Tai laikas tą padaryti. www.serksnomedus.lt – tai išskirtinė medaus kokybė. Toks medus mus pasiekia tiesiai iš bitininkystės ūkio Lietuvoje. Produkcijos pasirinkimas :...


Koks medus geriausias?

Koks medus geriausias?

Renkantis medų pirmiausia reikėtų pažiūrėti, ar jis vietinis, nes importinis medus visuomet yra šiek tiek kaitintas. Kaitinant žūva dalis veikliųjų medžiagų, ir pablogėja medaus gydomosios savybės.Vietinis medus, jei jis laiku išsuktas, visuomet...


Dietologė: ekologiškas ir neekologiškas maistas skiriasi tik kaina

Dietologė: ekologiškas ir neekologiškas maistas skiriasi tik kaina

Kuris maistas sveikesnis – ekologiškas, ar tas, kurį kasdien esame įpratę matyti parduotuvių lentynose? Įprastame maiste gausu chemijos, skonio stipriklių, tirštiklių, dažiklių ir kitų neva nuodingų medžiagų, todėl atsakymas į klausimą -...


Šaltalankis - profilaktinė priemonė prieš insultą ar infarktą

Šaltalankis - profilaktinė priemonė prieš insultą ar infarktą

Šis daugiausia vitaminų ir biologiškai aktyvių medžiagų turintis augalas, kaip vaistas buvo žinomas senovės Egipte, Graikijoje, juo gydėsi senieji Sibiro gyventojai, jis taip pat buvo naudojamas Tibeto medicinoje. Šaltalankių vaisiuose yra...


Kruopos: skanu, sveika, nebrangu

Kruopos: skanu, sveika, nebrangu

Kruopų rastume kiekvienuose namuose: jos ilgai negenda, iš jų bet kada pasigaminsi sotų valgį. Kai kurie gydytojai ir dietologai šiandien netgi teigia, kad kruopų patiekalus galima prilyginti vaistams – nuo vidurių užkietėjimo,...


Moliūgas - įvairių ligų gydytojas

Moliūgas - įvairių ligų gydytojas

Vienos didžiausių daržovių titulas tikriausiai priklauso moliūgui. Amerikoje ši daržovė – būtinas Padėkos dienos atributas, italai ypač mėgsta rizotus su moliūgais, prancūzai gardžiuojasi šių daržovių sriuba. Moliūgo minkštimas turi cukraus,...


Neįkainuojami mitybos patarimai

Neįkainuojami mitybos patarimai

Žmonės nekenčia laikytis dietų, nes jos dažnai neleidžia mėgautis mėgiamais valgiais (dažniausiai tai yra riebus ir kenksmingi produktai). Kai žmonės pradeda sekti dietos planu, per kelias pirmas dienas jie neišvengiamai jaučia alkio jausmą ir...


Termiškai apdoroti pieno produktai mažina alergiją pienui

Termiškai apdoroti pieno produktai mažina alergiją pienui

Įvairiausi kepsniai, kurių paruošime naudojamas virintas pienas, efektyviau nei įprastinis gydymas gydo vaikų alergiją pienui, rašoma žurnale "The Journal of Allergy and Clinical Immunology". Mokslininkai teigia, kad termiškai apdorotas...


Braškių nauda

Braškių nauda

Tai sezonis vaisius. Braškės yra puikus pasirinkimas, nes jos turi daug vitaminų ir mineralų, mažai kalorijų, ir plačiai prieinamos per sezoną. Jos pilnos antioksidantų. Braškės yra puikus vaistas nuo širdies ir kraujagyslių ligų, vėžio,...


Sveikas maistas = gera savijauta!

Sveikas maistas = gera savijauta!

Sveikas maistas = gera savijauta! Todėl ne be reikalo sakoma - ,,Ką valgai, taip ir atrodai“. Ilgalaikiai mitybos įpročiai neša naudą arba pamažu kenkia organizmui, todėl nederėtų į tai numoti ranka. Savo mitybos įpročiais dalinasi gydytoja...


Guodos pastebėjimai. Gyvenimas per trumpas gerti eilinę arbatą

Guodos pastebėjimai. Gyvenimas per trumpas gerti eilinę arbatą

Gyvenimas per trumpas gerti eilinę arbatą – sako simpatinga senutė iš Keiko japoniškos ekologiškos arbatos plakato. Kol žiūri į plakatą, abejonių nekyla, kad ji teisi. Bet kai tik nusisuki, kyla masė klausimų: O kodėl ją gerti apskritai, tą...


Sveikatos pagrindas - harmonija su pasauliu

Sveikatos pagrindas - harmonija su pasauliu

Tarptautinio Gyvenimo meno labdaros ir paramos fondo socialinių programų vedėja Mira Jaskevič į uostamiestį atvyko po misijų "karštuose" pasaulio regionuose, kur liejasi kraujas, nedžiūva paprastų žmonių ašaros. Pakalbinome ją. Kokią...


Ar sriubą valgyti sveika?

Ar sriubą valgyti sveika?

Sriuba – lengvas ir skanus patiekalas, nuo seno lietuvių šeimininkių vertintas. Ji sušildo, pasotina, neapsunkina skrandžio ir turi nedaug kalorijų. Tačiau pastaruoju metu apie sriubą galima išgirsti ir kitokių nuomonių – esą ji tik...


Koks maistas saugo nuo vėžio?

Koks maistas saugo nuo vėžio?

Pastarųjų metų duomenys rodo, kad netinkama mityba yra viena iš onkologinių ligų priežasčių. Tad kaipgi reikėtų maitintis? Švedų mokslinių tyrimų duomenimis, padidinus perdirbtos mėsos produktų vartojimą tik 30 g per parą, tikimybė susirgti...


Kokius maisto produktus renkamės vartoti...

Kokius maisto produktus renkamės vartoti...

Turbūt kiekvienas iš mūsų esame bent kartą susimąstę apie savo mitybą, tam tikrų produktų įtaką mūsų organizmui, siekį labiau rūpintis savimi ir savo organizmu. Giliau tuo pasidomėjus sužinotumėte, jog net 65% žalingo poveikio, veikiančio mūsų...


Graikiška kava: ilgesnio gyvenimo garantas?

Graikiška kava: ilgesnio gyvenimo garantas?

Atsakymas į klausimą, ko reikia ilgaamžiškumui pasiekti, gali būti neįsivaizduojamai paprastas. Graikijos Ikarijos salos gyventojai gali pasigirti pačia ilgiausia pasaulyje gyvenimo trukme. Šis faktas mokslininkus taip suintrigavo, kad jie...


Kitoks požiūris į dietą: visiems tinkami "sveikos mitybos" patarimai yra neįmanomi

Kitoks požiūris į dietą: visiems tinkami "sveikos mitybos" patarimai yra neįmanomi

Tęsiame Daniela Niederberger parengtą interviu su Vokietijoje gerai žinomu ir daugelio kritikuojamu chemiku, Europos maisto ir mitybos instituto mokslo vadovu Udo Pollmeriu. Šis žmogus parašė knygą "Kas sveikai maitinasi, trumpiau...


Prieskoniai ne tik dėl skonio

Prieskoniai ne tik dėl skonio

Prieskoniai vis atrandami naujai. Jie ne tik pagyvina ir pagardina maisto skonį, bet ir yra labai vertingi. Reikia nepamiršti, kad prieskoniai yra ne tik paruošti milteliai, bet ir žolelės, tad jų reikėtų vartoti kuo įvairesnių. "Prieskoniai...


Dešimt labai nesveikų patiekalų

Dešimt labai nesveikų patiekalų

Skirtingi patiekalai turi savitą skonį, kuris galbūt jums labai patinka, tačiau būkite atsargūs ir pasidomėkite, ką valgote. Dalis iš čia išvardytų patiekalų turi itin daug cholesterolio, druskos ir riebalų, todėl jų derėtų vengti žmonėms,...


Labiausiai nutukę berniukai Maltoje, mažiausiai – mergaitės Lietuvoje

Labiausiai nutukę berniukai Maltoje, mažiausiai – mergaitės Lietuvoje

Kompiuteriniai žaidimai, televizija, greitas maistas, mažai mankštos - tyrimas rodo, kad vis daugiau paauglių kenčia dėl antsvorio. Tačiau padėtis įvairiose šalyse gana skirtinga. Pavyzdžiui, Lietuvoje nuo antsvorio kenčia vos 2,5 proc. paauglių...


Kokias dešreles galima kepti?

Kokias dešreles galima kepti?

Iškylaujant net nesusimąstome, ar spragsinčios ant laužo pirmos po ranka parduotuvėje pirktos dešrelės tikrai nepakenks sveikatai. Medikai pataria prisiminti, jog virtų mėsos gaminių negalima kepti ant laužo. Nacionalinio maisto ir veterinarijos...


Avižų košė – ta pati ir kitokia (II dalis)

Avižų košė – ta pati ir kitokia (II dalis)

Apie greito paruošimo ir tirpias avižas nerašysiu, jų esmė ir yra, kad nereikia ruošti. Tik užpilti ir išmaišyti. Dribsnių paruošimas taip pat nėra sudėtingas, bet 5–10 min. užtrunka. Paprastai žmonės klausia, ar galima avižų dribsnius...


Žuvį valgyti sveika

Žuvį valgyti sveika

Visi žino, kad žuvį valgyti sveika. Tačiau paklausus, kodėl taip mano, dažnas susimąsto ir iškart atsakyti negali. Koks gi atsakymas į šį klausimą? Tyrimai rodo, kad penkis kartus per savaitę valgant žuvies patiekalų insulto galimybė sumažėja net...


Kaip nepriaugti svorio švenčių metu?

Kaip nepriaugti svorio švenčių metu?

Prieš kiekvienas šventes daugelis susiduriame su problema kaip nepersivalgyti ir išvengti papildomų kilogramų bei maisto „pagirių“. Velykos ir apvalėjančios formos Artėjant Šv. Velykoms vėl lankysime giminaičius ir mėgausimės jų...


Ridikėlis radikulitui gydyti

Ridikėlis radikulitui gydyti

Senovės Graikijoje ridikėliai buvo ypač vertinami. Žymus to meto gydytojas Dioskoridas patardavo vartoti ridikėlius virškinimui gerinti, regėjimui stiprinti, kosuliui sušvelninti ir nuraminti. Ridikėliuose yra daug vitaminų B1 ir B2, C, karotino,...


5 patarimai, kaip saugiai pagaminti šventinius patiekalus

5 patarimai, kaip saugiai pagaminti šventinius patiekalus

Jeigu norite švenčių metu neapsinuodyti maistu, ruošiant patiekalus būtina laikytis kelių taisyklių. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai pataria, į ką ruošiant maistą reikia atkreipti dėmesį. Esant palankioms augimo sąlygoms,...


Klastingas chemikalas Jūsų virtuvėje

Klastingas chemikalas Jūsų virtuvėje

Bisfenolis A (BPA) yra pramoninis chemikalas, naudojamas kai kurių plastmasinių gaminių sutvirtinimui nuo 1960-ųjų metų. BPA dažnai randamas įvairiuose plastiko gaminiuose, skirtuose maisto produktų laikymui ar naudojimui. Tai gali būti...


Cukraus pakaitalai – ne panacėja

Cukraus pakaitalai – ne panacėja

Besirūpinantieji savo sveikata neretai atsisako cukraus ir vartoja jo pakaitalus. Ar jie iš tiesų pagelbsti? Juk vis dažniau pasigirsta kalbų, kad dirbtiniai saldikliai gali atnešti daugiau žalos nei naudos. Cukrus neturi nei vitaminų, nei...


Mokslininkai: alyvų aliejus gali padėti išvengti Alzheimerio

Mokslininkai: alyvų aliejus gali padėti išvengti Alzheimerio

Alyvų aliejus gali padėti išvengti Alzheimerio ligos. Kaip praneša penktadienį laikraštis "The Daily Telegraph", tokią išvadą priėjo mokslininkai fiziobiologai iš cheminių jutiklių centro Filadelfijoje. Aliejuje esančios medžiagos, tarp...


lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9