Rugsėjo 26d. Pirmadienis

Vanduo – gyvybės šaltinis

Peržiūrų skaičius: 36368
Vanduo – gyvybės šaltinis

Vanduo, tai gyvybės pagrindas. Suaugusio žmogaus organizme yra net 70 proc. vandens. Vanduo yra ir pagrindinė kraujo (92 proc.) ir smegenų (91 proc.) sudedamoji dalis. Be vandens neapsieitų mūsų ląstelės ir be jo nevyktų normali medžiagų apykaita. Jis padeda pasisavinti vitaminus ir mineralines medžiagas iš maisto. Akivaizdu, jog vanduo būtinas, kad galėtume išgyventi. Būtent vanduo yra geriausia mūsų organizmo valymo priemonė. Tik vanduo pašalina toksinus ir kitus nuodingus organizmo teršalus, kurie linkę kauptis. Todėl nuolat gerdami vandenį, apsisaugome nuo žalingo aplinkos poveikio. Apie vandenį galima kalbėti daug, tačiau šiame straipsnyje bandysime išsiaiškinti, kas yra kokybiškas vanduo ir kuo jis naudingas mūsų organizmui. Apie vandens naudą ir vartojimo problemas išsamiau papasakos Lietuvos Sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno Klinikų gydytoja - Natalija Rudnikevič.

Gerkite vandenį kasdien!

Daugelis galvoja, kad užtenka gerti arbatą, kavą, įvairias sultis ar valgyti sriubas, kad savo organizmą aprūpintume būtinu vandens kiekiu. Iš tikrųjų taip nėra, nes kai kurie produktai šalina vandenį iš organizmo. Todėl norint gauti reikiamą skysčių kiekį, vandenį gerti būtina. Gydytoja Natalija Rudnikevič teigia, kad vandens reikia gerti kasdien: „Apskaičiuota, kad vidutiniškai žmogus kvėpuodamas netenka apie 0,3 litro vandens, o apskritai suaugęs žmogus per dieną praranda maždaug 3,4 litro skysčių. Šis kiekis dar labiau padidėja karštu metu arba aktyviai sportuojant. Todėl dieną būtinai pradėkite nuo stiklinės vandens. Per parą rekomenduojama suvartoti apie 2 litrus kokybiško vandens (ne limonado ar kitų gaiviųjų gėrimų)“. Gydytoja pastebi, kad vis daugiau žmonių, ypač jaunimas, troškuliui numalšinti renkasi ne vandenį, o kitus gaiviuosius gėrimus. Todėl medikė tikina, kad reikia kuo daugiau kalbėti apie vandenį ir jo naudą mūsų sveikatai.

Sveikatos apsaugos ministerija naujai sukurtoje sveikos mitybos piramidėje, kuri skirta gyventojų, ypač vaikų, teisingos mitybos įpročių ugdymui, taip pat pabrėžė vandens reikšmę. Naujosios mitybos piramidės apačioje atsirado 8 stiklinės vandens (tai vidutinis privalomas skysčių per parą suvartojimo kiekis).

Vandens užterštumo problemos

Gydytoja Natalija Rudnikevič sako, kad geros kokybės vanduo yra gaunamas iš požeminių gręžinių. Gautas geriamas vanduo yra švarus ir naudingas mūsų organizmui. Toks vanduo yra tiekiamas vandentiekiais ir pilstomas į butelius. Vandens tyrimai vandenvietėse daromi reguliariai. Kaip rodo skelbiama informacija, vanduo yra kokybiškas ir atitinka visus keliamus reikalavimus. Teigiama, kad vanduo į mūsų namus patenka kokybiškas ir švarus, tačiau daugelis žmonių nėra patenkinti vandeniu iš čiaupo. Dažniausiai skundžiamasi dėl vandens kvapo, skonio ar spalvos. Kalbama, jog didžiausia problema yra vamzdynų būklė, ypač namų bendrijų valdose. Dar visai neseniai GRYNAS.LT portale pasirodė video reportažas apie Vilniaus Architektų g. 67 daugiabučio pakeistą vamzdyną. Gyventojai skundėsi bloga vandens kokybe bei dažnomis vamzdynų avarijomis. Nusprendus daugiabutyje pakeisti vamzdžius, gyventojus pribloškė vamzdynų būklė: kai kurie vamzdžiai nuo rūdžių sankaupų buvo beveik užakę, o kai kur matėsi skylės. Apie šią problemą „Dzūkijos vandenų“  interneto svetainėje buvo rašoma, kad „didžioji vandentiekio tinklų dalis pastatyta tarybiniais laikais, vamzdynų vidus nepadengtas specialia medžiaga, neleidžiančia vamzdynams rūdyti ir kauptis rūdims“. Todėl geležies perteklius vandenyje neturi sveikatai teigiamo poveikio.

Gydytoja N. Rudnikevič tikina, kad neatlikus tyrimų, atpažinti kokybišką vandenį sunku, nes skaidrumas nėra pagrindinis geros kokybės geriamojo vandens rodiklis: „Geros kokybės vandenyje pirmiausiai negali būti nieko kenksmingo. Jame turi būti organizmui naudingų mineralinių medžiagų: kalcio, magnio, natrio, kalio, jodo ir t.t. Šios mineralinės medžiagos organizme atlieka tam tikras funkcijas. Pavyzdžiui, kalis ir natris yra atsakingi už ritmingą širdies plakimą, magnis saugo nuo žalingo streso poveikio, padeda susikoncentruoti, lengviau įveikti kasdienes užduotis“.

O ar pagalvojame kokį vandenį geria mūsų vaikai darželiuose ir mokyklose? Ten taip pat vanduo gali tekėti senais vamzdynais. Anot gydytojos Natalijos Rudnikevič, kiekvienai vietai reikėtų atlikti individualų tyrimą. Tačiau daugelis tėvelių nenorėdami rizikuoti, kūdikiams maistelį ruošia naudodami vandenį iš butelių. Gydytoja teigia, kad tokio vandens gavyba ir pilstymas yra griežtai kontroliuojami: „Kaip maisto produktui, vandeniui yra keliami aukšti higienos ir saugumo reikalavimai. Tiek gamybos procesai, tiek pagamintas produktas yra reguliariai tiriami valstybinėse ir privačiose laboratorijose. Taigi vanduo buteliuose yra saugus ir patikimas“.

Geriamojo vandens alternatyvos

Kalbant  apie patikimumą ir patogumą, vienas iš būdų aprūpinti vaikus švariu geriamu vandeniu yra  vandens „TYRUMA“ pristatymas. Jau 15 metų išgaunamas ir pilstomas šis geriamasis vanduo yra išties tyras, nes pasižymi maža ištirpusių druskų koncentracija. Minėtame geriamajame vandenyje yra įvairių naudingų mineralinių medžiagų – kalcio, magnio, natrio, kalio ir kitų druskų. Šis vanduo skirtas vartoti kasdien ir kiekvienam. Nedideli mineralų kiekiai yra vertingi žmogaus organizmo gyvybinėms funkcijoms. Reguliariam vartojimui rekomenduojamas mažai mineralinių medžiagų turintis geriamasis vanduo, nes didelio mineralinių medžiagų kiekio žmogaus organizmas neįsisavina. Šis kokybiškas vanduo yra išgaunamas iš 180 m. gręžinio, esančio Kurtuvėnų regioniniame parke (Šiaulių ir Kelmės raj.). Tai ekologiškai švari vietovė, saugomas gamtos kampelis, kuriame ribojama ūkinė ir pramoninė veikla. Kurtuvėnų regioninis parkas – daugiausiai šaltinių turinti vietovė. Ypač žinomi ir vertinami yra Svilės šaltiniai. 1985 m. Svilės šaltiniai paskelbti hidrogeologiniu gamtos paminklu. Įkūrus Kurtuvėnų regioninį parką, šaltiniams ir aplinkiniams miškams suteiktas kraštovaizdžio draustinio statusas. 2005 m. Svilės šaltiniai įrašyti į Europos Sąjungos buveinių apsaugai svarbių teritorijų sąrašą. Vandens „TYRUMA“ gamybos cechas yra Kurtuvėnų miestelyje, kur yra ir regioninio parko centras. Daugiau informacijos apie šį parką galima rasti šioje internetinėje svetainėje -  www.kurtuva.lt.

1997 m. Šiauliuose įsikūrusi UAB „SILEKA“ viena pirmųjų Lietuvoje pradėjo pilstyti geriamą vandenį į 19 litrų talpas ir tiekti jį į namus, mokyklas, vaikų darželius, viešąsias įstaigas ar įmones. Šiuo metu vanduo „TYRUMA“ pristatomas visuose didžiuosiuose Lietuvos miestuose.

Ilgametė patirtis garantuoja kokybišką produktą ir operatyvų aptarnavimą. Vandens „TYRUMA“ kokybė atitinka LR ir ES norminiais aktais nustatytus standartus ir higienos reikalavimus. Vandens programinę priežiūrą atlieka Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija.

Siūlomame asortimente ne tik Geriamasis, bet ir Sidabrinis stalo vanduo bei Šarminis jonizuotas stalo vanduo.

 

Šaltinis www.tyruma.lt



Sveiki maisto produktai, kuriuos jūs turėtumėte valgyti nuolatos

Sveiki maisto produktai, kuriuos jūs turėtumėte valgyti nuolatos

Visi puikiai žinome, kad kasdieninė dieta turi turi didelę įtaką mūsų išvaizdai, nuotaikai ir energijos lygiui. Tačiau… nepaisant to, daugelis mūsų vis tiek nesugeba maitintis sveikai. Pasaulyje egzistuoja platus sveikų maisto produktų...


Pradžiamokslis vartotojams: koks kiaušinis yra sveikas?

Pradžiamokslis vartotojams: koks kiaušinis yra sveikas?

Trečiadienį Alytaus valstybinėje maisto ir veterinarijos tarnyboje Lietuvos nacionalinė vartotojų federacija, siekianti suburti aktyvius vartotojus, šiems surengė mokymus "Išmok pasirinkti - vartok atsakingai". Tarnybos inspektoriai...


Liga, kai nieko neskauda

Liga, kai nieko neskauda

Greitas maistas nepakeis mamos barščių Nutukimas vargina ypatingai Anglijos, Vokietijos, Ispanijos gyventojus. Ši problema, anot gydytojos, itin aktuali jau ir mūsų šalyje. Nutukėlių sąraše tarp 194 pasaulio šalių Lietuva yra 79 vietoje. 46 proc....


Supervaisius malpigija: vitamino C užtaisas

Supervaisius malpigija: vitamino C užtaisas

Manote, kad rūgščios citrinos yra geriausias vitamino C šaltinis? Malpigija – tokį keistą pavadinimą turi į vyšnią panašus vaisius, dar vadinamas Acerola, kuriame vitamino C – bent 20 kartų daugiau nei citrinoje. Iš Pietų Amerikos...


Kilogramus degina ir cepelinų "dieta"

Kilogramus degina ir cepelinų "dieta"

Kiekvieną rytą prieš valgį patariama suvalgyti porą šaukštų (apie 100 g) liesos varškės. Ji turi naudingų medžiagų, taip pat padeda subalansuoti, kad organizmas pasisavintų kuo mažiau riebalų. Klaipėdietė Rūta Žalandauskienė nėra viena iš tų,...


Maistas ir vaistai – ne visada saugus derinys

Maistas ir vaistai – ne visada saugus derinys

Dėl maisto ir vaistų sąveikos gali pernelyg sumažėti ar padidėti gydomasis jų poveikis, atsirasti perdozavimo ir apsinuodijimo pavojus, pasireikšti nemalonios šalutinės reakcijos. Kaip išvengti šių pasekmių, pasakojo dietologė Kristina...


Ką reikėtų žinoti apie pagrindines maisto medžiagas

Ką reikėtų žinoti apie pagrindines maisto medžiagas

Su maistu žmogus gauna apie 40 įvairių maistinių medžiagų. Pagrindinės maisto sudedamosios dalys yra baltymai, riebalai, angliavandeniai, mineralinės medžiagos ir vitaminai. Kiekviena iš pagrindinių maisto medžiagų turi savo funkcijas. Organizmas...


XXI amžius kviečia prie stalo

XXI amžius kviečia prie stalo

Sakoma, kad, norint sulieknėti, tereikia atsisakyti trijų dalykų: pusryčių, pietų ir vakarienės. Kokia laimė, kad tai iš esmės neteisinga! Svarbiausia – sudaryti teisingą valgiaraštį ir pasistengti diena iš dienos laikytis jo. Valgiaraščio...


Riešutai - puikus baltymų, vitaminų ir mineralų šaltinis

Riešutai - puikus baltymų, vitaminų ir mineralų šaltinis

Žiemą, kai mažiau šviežių daržovių bei vaisių, pats laikas prisiminti riešutus, kurie yra puikus ne tik baltymų ir skaidulų, bet ir vitaminų šaltinis. Moksliniais tyrimais įrodyta, kad kai kurios riešutų sudedamosios dalys saugo nuo širdies ir...


Maiste puikuojasi "E"

Maiste puikuojasi "E"

Dabar visi keikia dabartinius maisto produktus, kad šie pilni visokių "E" priedų. Daug kas nesivaržydami sako, jog valgome vien tik nuodus, ir viskas. Teisybės tuose pasvarstymuose, žinoma, yra. Kodėl į mėsą reikia dėti spalvos ir kvapo...


Garšva - nuostabus vitaminų šaltinis

Garšva - nuostabus vitaminų šaltinis

Lotyniškas paprastosios garšvos pavadinimas - Aegopodium podagraria - susietas su šio augalo gydomosiomis savybėmis. Garšvos lapuose yra vitaminų A ir C, obuolių rūgščių, geležies, kalio, magnio, vario mineralinių druskų; šaknyse — eterinių...


Apie bulgur kruopas

Apie bulgur kruopas

Dažnas keliaudamas į Turkiją ir ragaudamas jų nuostabios virtuvės patiekalų dažnai pasvajoja apie galimybę valgyti tokį maistą ir Lietuvoje. Šiandien visa tai jau yra įmanoma, o į Turkija belieka važiuoti pasigrožėti jų nuostabiu kraštovaizdžiu....


Daržovių dieta: ir sveika, ir skanu

Daržovių dieta: ir sveika, ir skanu

Pusryčiams – obuolių pudingas, pietums – daržovių salotos, vakarienei – šviežių morkų sultys. Argi nemaistinga? Sakoma, kad daržoves valgyti sveika, pietų lėkštėje jos turi užimti daug didesnę dalį nei kepsnys ir bulvės ar...


Ar netinkama dieta kenkia sveikatai?

Ar netinkama dieta kenkia sveikatai?

Neprofesionalus mitybos planas, kraštutinės priemonės, badavimas gali sutrikdyti sveikatą ar dar labiau pakenkti išvaizdai. Dažniausiai tykantys pavojai yra: Nesubalansuota ar labai mažo kaloringumo dieta gali paveikti jūsų sugebėjimą mąstyti,...


Sezoninės daržovės – norintiesiems sulieknėti

Sezoninės daržovės – norintiesiems sulieknėti

Tyrimai parodė, kad baklažanai ir cukinijos padeda atsikratyti nereikalingų kilogramų. Šiose daržovėse yra medžiagų, efektyviai iš organizmo šalinančių toksinus ir spartinančių medžiagų apykaitą. Dėl didelio mineralinių medžiagų, ypač kalio,...


Trumpalaikis badavimas – naudingas?

Trumpalaikis badavimas – naudingas?

Amerikiečių mokslininkai tvirtina, kad neilgai trunkantis badavimas ne kenkia, kaip buvo manoma anksčiau, o teigiamai veikia žmogaus organizmą. Neilgai trunkančiu badavimu jie įvardijo tai, kai žmogus badauja vieną dieną per mėnesį. Mokslininkai...


Kokių maisto produktų nesivežti į iškylą?

Kokių maisto produktų nesivežti į iškylą?

Šiltai gabenami mašinose, krepšiuose be šaldymo įrangos greitai gendantys maisto produktai tampa pavojingi sveikatai, nepaisant to, kad prekės galiojimo terminas, pažymėtas ant pakuotės, dar nesibaigęs. Kauno visuomenės sveikatos centro...


Jonizuoto vandens panaudojimas maisto gamybai

Jonizuoto vandens panaudojimas maisto gamybai

Kiekviena šeimininkė, gaminanti namuose, nori, kad jos patiekalai būtų patys skaniausi. Tačiau mes neretai tikime, kad kasdienių, nuolat gaminamų patiekalų skaniau negu įprastai paruošti nebegalima arba tam būtinai reikalingi brangesni negu...


Kas trečias lietuvis turi antsvorio

Kas trečias lietuvis turi antsvorio

Per 30 metų nutukimas Lietuvoje padidėjo tris kartus, teigia Nacionalinės sveikatos tarybos pirmininkas Juozas Pundzius. Seime pristatydamas Nacionalinės sveikatos tarybos metinį pranešimą jis teigė, kad gyventojų nutukimas lemia širdies ir...


Vegetarai rizikuoja prarasti atmintį

Vegetarai rizikuoja prarasti atmintį

Didžiojoje Britanijoje buvo atlikti tyrimai, kurių tikslas buvo išsiaiškinti, kokios priežastys lemia tai, kad žmogui senstant jo atmintis pradeda vis labiau šlubuoti. Norint padaryti, kad tyrimai būtų kuo tikslesni, jie buvo pakartoti ir po...


www.juara.lt

www.juara.lt

Ekologiškos ir natūralios kosmetikos ekspertai!
www.gentleday.lt

www.gentleday.lt

Gentle Day® - aukščiausios kokybės higieniniai įklotai.
www.damodara.lt

www.damodara.lt

Ekologiškos prekės sveikesniam gyvenimo būdui
www.ozoklinika.com

www.ozoklinika.com

Implantacija, protezavimas, gydymas, balinimas, burnos higiena
NAUJIENLAIŠKIO PRENUMERATA

Čia galite užsisakyti MANOSVEIKATA.LT savaitraštį!

TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9