Sausio 18d. Antradienis

Valgai vaisius - gauni chemijos dozę

2013 Balandžio 18d.
Peržiūrų skaičius: 30504
Valgai vaisius - gauni chemijos dozę

Neslėpsiu, į pastarųjų savaičių skandalą dėl arklienos, rastos maiste, žiūriu su ironija. Pasvarstykite patys, ar tikrai verta kelti skandalą dėl ne ką blogesnės nei jautiena mėsos patekimo ant mūsų stalo? Na, žinoma, tik tuo atveju, jei gyvulys nebuvo pernelyg gausiai šeriamas uždraustais vaistais ar pan. Tačiau antibiotikų ir hormonų pėdsakų mėsoje klausimas, sakyčiau, aktualesnis valgantiems jautieną, o dar labiau – kiaulieną… Turėsime progos ir apie tai papasakoti. O šiandieninio straipsnio temą man pasufleravo sveiką gyvenseną propaguojanti mergina, kuri niekaip nenorėjo patikėti, kad pašnekesiai apie „sveikuoliškus” vaisius yra kur kas svarbesni, nei apie maiste aptiktą arklieną.

Taigi, vaisiai. Švieži ir džiovinti. Užaugę mūsų šalyje arba atvežti iš už jūrų marių. Tie, kuriuos šimtmečius valgė mūsų protėviai ir tie, kuriuos paragavome tik griuvus „geležinei uždangai“. Ar tikrai mes tampame sveikesni juos vartodami? Anaiptol. Matyt, nereikia priminti, kad visa tai, kas tampa preke, turi nešti pelną ir gamintojams, ir prekybininkams. Šioje kovoje dėl papildomo lito, euro ar dolerio dažnai taikomos visos priemonės. Juo labiau, kad importuojamų vaisių kiekiai tokie milžiniški, kad visko, kas atplukdoma, atvežama ar atskraidinama patikrinti tiesiog neįmanoma, todėl kartais ir rizikuojama importuoti ne šiaip sau nekokybiškus vaisius, bet ir tikras chemines bombas vaisių pavidalu.

Greičiausiai reikia pradėti nuo to, kaip vaisiai auginami. Matyt daugelis girdėjote apie trąšas, skirtas vaismedžių augimo bei derlingumo skatinimui, kenkėjų atbaidymui. Tačiau būna naudojami ir kitokie chemikalai. Gali būti, kad ant jūsų stalo atsidūrę citrusiniai vaisiai (citrinos, apelsinai, greipfrutai) buvo skinami ne rankomis, o mechaniniu būdu. Šis būdas yra paprastas: galingi ventiliatoriai tiesiog nupučia vaisius nuo medžių, o tam, kad tai būtų galima padaryti, vaisius reikia apdoroti specialiu reagentu, stangrinančiu žievę ir tuo pačiu šakeles, ant kurių vaisiai laikosi, darančiu trapesnėmis.

Bet tikroji magija prasideda tuomet, kai vaisiai ruošiami saugojimui. Ir šioje magijoje nėra vietos jokiems sentimentams. Citrusiniams apsaugoti nuo grybelio ir pelėsio naudojamas bifenilas (E-230) – beje, stipriai veikiantį kepenis, inkstus bei galintį sukelti alergiją chemikalą pagal 2003/114/EB direktyvas buvo uždrausta naudoti maisto pramonėje. Bet ar tikrai jis nenaudojamas? Medžiaga pigi, plačiai naudojama pvz., odos pramonėje, dažų gamyboje – sunku patikėti, kad chemijos naudojimo nevengiantys Egipto ir Maroko vaisių eksportuotojai jos nebenaudoja.

Beje, ir ES leistinas naudoti fungicidas imazalilas nėra toks jau nekaltas. 1977 m. pradėtas naudoti imazalilas 1986 m. JAV buvo pripažintas potencialiai kancerogenine (galinčia sukelti vėžį) medžiaga. Be to, tyrimai su laboratorinėmis žiurkėmis parodė suprastėjusią preparatą vartojusių gyvūnų reprodukcinę funkciją. Šio preparato svarstymo EK metu buvo atkreiptas dėmesys ir į galimai neigiamą imazalilo poveikį aplinkai: „Iš pateiktų naujų duomenų matyti, kad imazalilas ir jo skilimo produktai dirvožemyje bei paviršiniame vandenyje gali kelti pavojų dirvožemio mikroorganizmams ir vandens organizmams“.

Vienintelis guodžiantis dalykas yra tai, kad remiantis Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto pateiktais duomenimis nėra nustatyta, kad Lietuvoje naudojamuose šviežiuose vaisiuose ir daržovėse pastaraisiais metais būtų rastas imazalilo kiekis, viršijęs leistinas ribas. Tačiau žinant, kad vaisių importuotojai (ypač iš Egipto) mus nuolat „džiugina“ kitų chemikalų dozėmis, iki 10 kartų viršijančiomis normas, tai lieka tik laiko klausimas, kada vis tik „užklius“ ir imazalilo kiekiai.

Beje, bifenilo (E-230) galimą buvimą produkte jus galite nustatyti patys. Tereikia trumpam įmesti vaisių į puodą su karštu vandeniu ir, jei paviršiuje atsiranda tepalą primenanti plėvelė, žinokite, kad vaisius gali būti apdorotas befinilu ir – visai tikėtina – vaisiaus viduje jau prasidėjo puvimo procesas, todėl jame gali būti pavojingo toksino patulino.

Dar vienas vaisių paruošimo etapas, apie kurį dažnai net ir neįtariame, – vaisių dažymas. Tam, kad vaisiai atrodytų patraukliai, gali būti naudojamos net specialios dažymo kameros, kuriose vaisiai apdorojami pvz., pigmentu ir sieros dioksidu (E-220) – pastarasis, nors labiau žinomas kaip konservantas, tačiau pasižymi spalvos stabilizavimo bei balinimo savybėmis, o tuo pačiu stipriai veikia virškinimo sistemą bei gali sukelti alergiją.

Na, o kaip gi galėtume pamiršti apie parafiną ir vašką, kuriuos pradėjus plačiai naudoti pasipylė anekdotai apie obuolių kupinas pintines, palikimu gautas iš prosenelių. Europos Sąjungoje vaisių padengimui leidžiama naudoti šias glajines medžiagas: bičių vašką (Е 901), kandelila žvakių vašką (Е 902), karnauba vašką (Е 903) ir šelaką (Е 904). Tiesa, dėl vaisių „pagerinimo“ glajinėmis medžiagomis nevertėtų pernelyg jaudintis. Nebent tik dėl to, kad bičių vaškas nesukeltų alerginės reakcijos, nors tikimybė susidurti būtent su vašku nėra didelė – jis yra brangiausias iš padengimui naudojamų medžiagų.

Dar viena cheminių medžiagų kategorija, apie kurias dar nepaminėjau, – tai nokimą skatinančios medžiagos. Prisiminkime bananus. Vartojami vos ne kasdien, kartais dažniau nei obuoliai, ir tikrai dažniau nei kriaušės vartojami vaisiai iki Eurpos atkeliauja tik žali ir neprinokę. Tačiau po 24 val. veikimo vadinamosiomis „bananų dujomis“ (95 proc. azoto bei 5 proc. etileno) specialioje dujų kameroje bananai įgyja mums įprastą spalvą ir minkštumą. Beje, kai kas klaidingai mano, kad pirkdami bananus su juodomis dėmelėmis, renkasi natūraliai prinokusius vaisius. Iš tiesų taip besielgiantys pirkėjai perka pradėjusius gesti bananus, o juodos dėmelės reiškia, kad vaisiai pažeisti grybelio.

Taigi, pas jus iš parduotuvės lentynos atkeliavęs svečios šalies vaisius greičiausiai vienaip ar kitaip bus perėjęs per maisto „chemikų“ rankas. Kaip elgtis – spręskite patys. Tačiau vis tik pagalvokite, kas naudingiau – egzotiškas vaisius ar turguje pirkta lietuviška kriaušė.

Na, o kitą kartą papasakosime apie džiovintus vaisius, kurių džiovinimo istorijoje galima aptikti net ir padangų deginimo ar produkto „gerinimo“ fotofiksažu faktų.

Šaltinis: Technologijos.lt

Atsargiai: margučiais irgi galima apsinuodyti

Atsargiai: margučiais irgi galima apsinuodyti

Per šventes padaugėja apsinuodijusiųjų greitai gendančiu maistu. Susirgti galima ir nuo svarbiausio šv.Velykų patiekalo - kiaušinių. Kauno visuomenės sveikatos centro specialistai primena: daugiau dėmesio skirkite greitai gendančio ir kambario...


Aukščiausios rūšies dešrelių kokybė neatitiko keliamų reikalavimų

Aukščiausios rūšies dešrelių kokybė neatitiko keliamų reikalavimų

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos pareigūnai, įvertinę vienos iš mėsos perdirbimo įmonių gaminamų aukščiausios rūšies virtų dešrelių kokybę, nustatė, kad ji neatitinka aukščiausios rūšies mėsos gaminiams keliamų reikalavimų. UAB...


Prekybos centre - ispaniškas kumpis su nutrinta galiojimo data

Prekybos centre - ispaniškas kumpis su nutrinta galiojimo data

Kokybę nuolat deklaruojantis prekybos tinklas IKI ėmėsi naujo būdo klastoti galiojimo terminus. Virtas ispaniškas kumpis Serrano, kurio galiojimo terminas buvo iki šių metų kovo 23 dienos, IKI lentynose J.Jasinskio g. aptiktas ir kovo 24 dieną....


Lietuviška mėsa – ir iš užsienio

Lietuviška mėsa – ir iš užsienio

Prekybos centrai ir turgavietės giriasi parduodantys tik lietuvišką kiaulieną. Tačiau Lietuvoje užauginamų kiaulių nepakaktų patenkinti net vieno prekybos tinklo poreikiui. Kaltina turgaus prekiautojus Aiškaus kriterijaus, kaip atskirti, ar...


Kruopos: skanu, sveika, nebrangu

Kruopos: skanu, sveika, nebrangu

Kruopų rastume kiekvienuose namuose: jos ilgai negenda, iš jų bet kada pasigaminsi sotų valgį. Kai kurie gydytojai ir dietologai šiandien netgi teigia, kad kruopų patiekalus galima prilyginti vaistams – nuo vidurių užkietėjimo,...


Mitybos lobis - kruopos

Mitybos lobis - kruopos

Kai maisto produktai tokie brangūs, pats metas prisiminti kruopų košes. Kruopų kaina palyginti nedidelė, o maistinė vertė - neįkainuojama. Bene labiausiai paplitusios kruopos daugelyje pasaulio šalių - ryžiai. Juose gausu krakmolo, kuris lengvai...


Kasdien reikia suvalgyti 2 - 3 lėkštes vaisių ir daržovių

Kasdien reikia suvalgyti 2 - 3 lėkštes vaisių ir daržovių

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro visuomenės sveikatos specialistai sako, kad šviežios daržovės yra vienas iš pagrindinių mineralinių medžiagų, mikroelementų, vandenyje tirpių vitaminų, karotinų ir virškinamosios ląstelienos šaltinių....


Pasislėpę maisto priedai: krevetės

Pasislėpę maisto priedai: krevetės

Pagal ES ir Lietuvos teisės aktus (2000/13/EB; HN 119 ir kt.) ant maisto produktų pakuočių nereikia žymėti priedų, kurie galutiniame produkte neatlieka jokios funkcijos. Ši nuostata suprantama, tačiau reiktų žinoti, jog pavieniais atvejais kai...


Guodos pastebėjimai. Gyvenimas per trumpas gerti eilinę arbatą

Guodos pastebėjimai. Gyvenimas per trumpas gerti eilinę arbatą

Gyvenimas per trumpas gerti eilinę arbatą – sako simpatinga senutė iš Keiko japoniškos ekologiškos arbatos plakato. Kol žiūri į plakatą, abejonių nekyla, kad ji teisi. Bet kai tik nusisuki, kyla masė klausimų: O kodėl ją gerti apskritai, tą...


Stebuklingi aliejai – raktas į gerą savijautą. Bionaturalis.

Stebuklingi aliejai – raktas į gerą savijautą. Bionaturalis.

Sveika gyvensena susideda iš kokybiškos mitybos ir aktyvaus gyvenimo būdo. Maisto produktai ir valgymo įpročiai sudaro didžiają dalį visumos dėl ko mes jaučiames gerai arba blogai. Kasdien atkreipdamį dėmesį į tai ką valgome galime nuspėti kaip...


Sveikas maistas = gera savijauta!

Sveikas maistas = gera savijauta!

Sveikas maistas = gera savijauta! Todėl ne be reikalo sakoma - ,,Ką valgai, taip ir atrodai“. Ilgalaikiai mitybos įpročiai neša naudą arba pamažu kenkia organizmui, todėl nederėtų į tai numoti ranka. Savo mitybos įpročiais dalinasi gydytoja...


Alyvuogių aliejus

Alyvuogių aliejus

Alyvuogių aliejus – tai iš alyvmedžių uogų (alyvuogių) išspaustos sultys. Visame pasaulyje šis aliejus vertinamas dėl ypatingo skonio, naudos sveikatai, ypač dėl jo sudėtyje esančių mono nesočiųjų riebalų rūgščių bei vitaminų. Viduržemio...


Vanduo iš čiaupo: tikrovė ir mitai

Vanduo iš čiaupo: tikrovė ir mitai

Mada pirkti geriamą vandenį plastikinėje taroje atkeliavo iš Vakarų Europos. Lenkijoje, Vokietijoje ir kitose šalyse vanduo miestelėnams tiekiamas iš upių, tik prieš tai perfiltruojamas. Taigi jo iš čiaupo gerti nerekomenduojama. Tuo tarpu...


Džemai

Džemai

Aukščiausios rūšies džemas – želė konsistencijos mišinys, pagamintas iš cukraus, vaisių ar vaisių minkštimo ar tyrės, vandens. 1000 g produkto pagaminti vaisių turi būti panaudota ne mažiau kaip 450 g (45 %). Aukščiausios rūšies džemų...


Griežtesnis maisto produktų ženklinimas atidėtas dviem savaitėms

Griežtesnis maisto produktų ženklinimas atidėtas dviem savaitėms

Kilus verslininkų nepasitenkinimui, reikalavimas ženklinti produktus be konservantų ir maisto priedų atidėtas dviem savaitėms - iki balandžio 15-osios, pranešė LRT laida "Šiandien". Iki šiol planuota, kad į prekybą jau nuo balandžio 1...


Lėčiau valgant, galima keisti kūno svorį

Lėčiau valgant, galima keisti kūno svorį

Japonijos mokslininkai teigia, kad maistą godžiai ryjantiems žmonėms yra du kartus didesnė tikimybė nutukti, praneša BBC. Osakos universiteto mokslininkai ištyrė 3 tūkst. žmonių valgymo įpročius, o gautus tyrimo rezultatus paskelbė žurnale...


Apie bulgur kruopas

Apie bulgur kruopas

Dažnas keliaudamas į Turkiją ir ragaudamas jų nuostabios virtuvės patiekalų dažnai pasvajoja apie galimybę valgyti tokį maistą ir Lietuvoje. Šiandien visa tai jau yra įmanoma, o į Turkija belieka važiuoti pasigrožėti jų nuostabiu kraštovaizdžiu....


Moksleivių valgiaraštyje – ir dilgėlių sriuba

Moksleivių valgiaraštyje – ir dilgėlių sriuba

Vietoj kepsnio - burokėlių kotletai, o įprastos mėsiškos sriubos - avietės su ryžiais. Tokie patiekalai bus siūlomi mokykloje. Nuo rudens kai kurie uostamiesčio moksleiviai patiekalus galės rinktis ir iš sveikuolių meniu. Pagrindinė mokykla...


Šeimos gydytoja: normaliai vaiko raidai mėsa būtina

Šeimos gydytoja: normaliai vaiko raidai mėsa būtina

Remiantis statistiniais duomenimis, daugelyje Vakarų Europos valstybių apie 20 proc. gyventojų yra vegetarai, Lietuvoje – apie 5 proc. ir šis skaičius auga. Atsisakyti mėsos gali mitybą subalansavę ir pakankamą organizmui reikiamų medžiagų...


Rafinuotas maistas gali prišaukti vėžį

Rafinuotas maistas gali prišaukti vėžį

kalbiname Panevėžio apskrities ligoninės Chemoterapijos ir onkologijos skyriaus vedėją Birutę ŠIMKIENĘ. – Visuomenė sunerimusi – apie onkologines ligas kalbama vis dažniau. Daugelį šeimų jau palietė ši skaudi rykštė, laidojami šių ligų...


Mityba: maisto produktai, kurie padės išlikti žvaliems ryte

Mityba: maisto produktai, kurie padės išlikti žvaliems ryte

Savaitgalį persukus laiką ne vienam lietuviui yra sunku pabusti. Italų mokslininkai teigia, kad tingulį gali išvaikyti makaronai, ryžiai ir pienas. Anot San Raffaele (Milanas) miego klinikos specialistų, vertėtų rinktis produktus, kurie turi daug...


Trešnėse – besiraitantis įdaras

Trešnėse – besiraitantis įdaras

Ketinantys paskanauti trešnių klaipėdiečiai turėtų būti atidūs. Uogose, atvežtose iš kitų šalių, aptikta daugybė kirminų. Pranešimų apie lervomis užterštas trešnes sulaukiama kas antrą dieną. Klaipėdietė Diana Krasauskienė pasakojo, jog trešnes...


Nufotografuoji maistą – ir žinai, kiek jame kalorijų

Nufotografuoji maistą – ir žinai, kiek jame kalorijų

Esate susirūpinę, kiek kalorijų gausite suvalgę gabalą picos ar šokoladinio pyrago? Jums gali padėti nauja "iPhone" programėlė. Su telefonu nufotografavus patiekalą, programėlė beveik akimirksniu suskaičiuoja kalorijas, praneša...


Kava: gerti ar negerti?

Kava: gerti ar negerti?

Esminis veiksnys yra suvartojamos kavos kiekis. Tiems, kurie išgeria vidutinį šio gėrimo kiekį (3-4 puodelius per dieną, t.y. gauna 300-400mg kofeino), rizika sveikatai nėra didelė, o teigiamų poveikių taip pat yra keletas. Tačiau nuo padidinto...


Burokėlis -  sudirgusios gerklės skausmams mažinti

Burokėlis - sudirgusios gerklės skausmams mažinti

Burokėliai buvo žinomi jau II tūkst. pr. Kr. senovės Persijoje, kur buvo vartojami kaip vaistiniai augalai. Gydomųjų savybių turi tiek burokėlių sultys, tiek švieži burokėlių lapai bei šakniavaisiai. Burokėliuose yra flavonoidų, fosforo, kalio,...


Netinkamai maitintis mergaitės išmoksta iš motinų

Netinkamai maitintis mergaitės išmoksta iš motinų

Daugelis merginų jaučiasi kaltos, kai nerimaujant valgo viską kas papuola po ranka. Nemaža dalis jų nori būti plonos it šakaliukas. 4 merginos iš 10 jaučiasi kaltos, kai kiša ranką į bulvių traškučių pakelį ar į burną dedasi šokolado plytelę. Kaip...


Maistas iš parduotuvių pavojingas

Maistas iš parduotuvių pavojingas

Vokietijoje didelį rezonansą sukėlė reprezentatyvaus maisto produktų, kuriuos ekspertai įsigijo įvairiuose šalies prekybos tinkluose, tyrimo rezultatai. Jie atskleidė, kad didelė dalis parduotuvėse įsigytų daržovių ir vaisių kelia rimtą pavojų...


Daugiau maisto suvalgome mažesne šakute

Daugiau maisto suvalgome mažesne šakute

Tyrimai atskleidė, jog naudojimasis mažesne šakute gali paskatinti suvalgyti gausesnę porciją, nei valgant didesniu įrankiu. Nors iš pirmo žvilgsnio atrodytų, jog viskas turėtų būti priešingai – naudojantis mažesniu stalo įrankiu, suvalgoma...


Mokslininkai: alyvų aliejus gali padėti išvengti Alzheimerio

Mokslininkai: alyvų aliejus gali padėti išvengti Alzheimerio

Alyvų aliejus gali padėti išvengti Alzheimerio ligos. Kaip praneša penktadienį laikraštis "The Daily Telegraph", tokią išvadą priėjo mokslininkai fiziobiologai iš cheminių jutiklių centro Filadelfijoje. Aliejuje esančios medžiagos, tarp...


Ar sveika gerti kavą?

Ar sveika gerti kavą?

Koks yra populiariausias nealkoholinis gėrimas tarp suaugusiųjų? Šis gėrimas – kava. Milijonai žmonių visame pasaulyje kasdien išgeria net po 4 – 5 puodelius šio gėrimo, dar tiek pat – apsiriboja šiek tiek mažesniu kavos kiekiu...

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9