Rugsėjo 26d. Sekmadienis

Valgai vaisius - gauni chemijos dozę

2013 Balandžio 18d.
Peržiūrų skaičius: 30504
Valgai vaisius - gauni chemijos dozę

Neslėpsiu, į pastarųjų savaičių skandalą dėl arklienos, rastos maiste, žiūriu su ironija. Pasvarstykite patys, ar tikrai verta kelti skandalą dėl ne ką blogesnės nei jautiena mėsos patekimo ant mūsų stalo? Na, žinoma, tik tuo atveju, jei gyvulys nebuvo pernelyg gausiai šeriamas uždraustais vaistais ar pan. Tačiau antibiotikų ir hormonų pėdsakų mėsoje klausimas, sakyčiau, aktualesnis valgantiems jautieną, o dar labiau – kiaulieną… Turėsime progos ir apie tai papasakoti. O šiandieninio straipsnio temą man pasufleravo sveiką gyvenseną propaguojanti mergina, kuri niekaip nenorėjo patikėti, kad pašnekesiai apie „sveikuoliškus” vaisius yra kur kas svarbesni, nei apie maiste aptiktą arklieną.

Taigi, vaisiai. Švieži ir džiovinti. Užaugę mūsų šalyje arba atvežti iš už jūrų marių. Tie, kuriuos šimtmečius valgė mūsų protėviai ir tie, kuriuos paragavome tik griuvus „geležinei uždangai“. Ar tikrai mes tampame sveikesni juos vartodami? Anaiptol. Matyt, nereikia priminti, kad visa tai, kas tampa preke, turi nešti pelną ir gamintojams, ir prekybininkams. Šioje kovoje dėl papildomo lito, euro ar dolerio dažnai taikomos visos priemonės. Juo labiau, kad importuojamų vaisių kiekiai tokie milžiniški, kad visko, kas atplukdoma, atvežama ar atskraidinama patikrinti tiesiog neįmanoma, todėl kartais ir rizikuojama importuoti ne šiaip sau nekokybiškus vaisius, bet ir tikras chemines bombas vaisių pavidalu.

Greičiausiai reikia pradėti nuo to, kaip vaisiai auginami. Matyt daugelis girdėjote apie trąšas, skirtas vaismedžių augimo bei derlingumo skatinimui, kenkėjų atbaidymui. Tačiau būna naudojami ir kitokie chemikalai. Gali būti, kad ant jūsų stalo atsidūrę citrusiniai vaisiai (citrinos, apelsinai, greipfrutai) buvo skinami ne rankomis, o mechaniniu būdu. Šis būdas yra paprastas: galingi ventiliatoriai tiesiog nupučia vaisius nuo medžių, o tam, kad tai būtų galima padaryti, vaisius reikia apdoroti specialiu reagentu, stangrinančiu žievę ir tuo pačiu šakeles, ant kurių vaisiai laikosi, darančiu trapesnėmis.

Bet tikroji magija prasideda tuomet, kai vaisiai ruošiami saugojimui. Ir šioje magijoje nėra vietos jokiems sentimentams. Citrusiniams apsaugoti nuo grybelio ir pelėsio naudojamas bifenilas (E-230) – beje, stipriai veikiantį kepenis, inkstus bei galintį sukelti alergiją chemikalą pagal 2003/114/EB direktyvas buvo uždrausta naudoti maisto pramonėje. Bet ar tikrai jis nenaudojamas? Medžiaga pigi, plačiai naudojama pvz., odos pramonėje, dažų gamyboje – sunku patikėti, kad chemijos naudojimo nevengiantys Egipto ir Maroko vaisių eksportuotojai jos nebenaudoja.

Beje, ir ES leistinas naudoti fungicidas imazalilas nėra toks jau nekaltas. 1977 m. pradėtas naudoti imazalilas 1986 m. JAV buvo pripažintas potencialiai kancerogenine (galinčia sukelti vėžį) medžiaga. Be to, tyrimai su laboratorinėmis žiurkėmis parodė suprastėjusią preparatą vartojusių gyvūnų reprodukcinę funkciją. Šio preparato svarstymo EK metu buvo atkreiptas dėmesys ir į galimai neigiamą imazalilo poveikį aplinkai: „Iš pateiktų naujų duomenų matyti, kad imazalilas ir jo skilimo produktai dirvožemyje bei paviršiniame vandenyje gali kelti pavojų dirvožemio mikroorganizmams ir vandens organizmams“.

Vienintelis guodžiantis dalykas yra tai, kad remiantis Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto pateiktais duomenimis nėra nustatyta, kad Lietuvoje naudojamuose šviežiuose vaisiuose ir daržovėse pastaraisiais metais būtų rastas imazalilo kiekis, viršijęs leistinas ribas. Tačiau žinant, kad vaisių importuotojai (ypač iš Egipto) mus nuolat „džiugina“ kitų chemikalų dozėmis, iki 10 kartų viršijančiomis normas, tai lieka tik laiko klausimas, kada vis tik „užklius“ ir imazalilo kiekiai.

Beje, bifenilo (E-230) galimą buvimą produkte jus galite nustatyti patys. Tereikia trumpam įmesti vaisių į puodą su karštu vandeniu ir, jei paviršiuje atsiranda tepalą primenanti plėvelė, žinokite, kad vaisius gali būti apdorotas befinilu ir – visai tikėtina – vaisiaus viduje jau prasidėjo puvimo procesas, todėl jame gali būti pavojingo toksino patulino.

Dar vienas vaisių paruošimo etapas, apie kurį dažnai net ir neįtariame, – vaisių dažymas. Tam, kad vaisiai atrodytų patraukliai, gali būti naudojamos net specialios dažymo kameros, kuriose vaisiai apdorojami pvz., pigmentu ir sieros dioksidu (E-220) – pastarasis, nors labiau žinomas kaip konservantas, tačiau pasižymi spalvos stabilizavimo bei balinimo savybėmis, o tuo pačiu stipriai veikia virškinimo sistemą bei gali sukelti alergiją.

Na, o kaip gi galėtume pamiršti apie parafiną ir vašką, kuriuos pradėjus plačiai naudoti pasipylė anekdotai apie obuolių kupinas pintines, palikimu gautas iš prosenelių. Europos Sąjungoje vaisių padengimui leidžiama naudoti šias glajines medžiagas: bičių vašką (Е 901), kandelila žvakių vašką (Е 902), karnauba vašką (Е 903) ir šelaką (Е 904). Tiesa, dėl vaisių „pagerinimo“ glajinėmis medžiagomis nevertėtų pernelyg jaudintis. Nebent tik dėl to, kad bičių vaškas nesukeltų alerginės reakcijos, nors tikimybė susidurti būtent su vašku nėra didelė – jis yra brangiausias iš padengimui naudojamų medžiagų.

Dar viena cheminių medžiagų kategorija, apie kurias dar nepaminėjau, – tai nokimą skatinančios medžiagos. Prisiminkime bananus. Vartojami vos ne kasdien, kartais dažniau nei obuoliai, ir tikrai dažniau nei kriaušės vartojami vaisiai iki Eurpos atkeliauja tik žali ir neprinokę. Tačiau po 24 val. veikimo vadinamosiomis „bananų dujomis“ (95 proc. azoto bei 5 proc. etileno) specialioje dujų kameroje bananai įgyja mums įprastą spalvą ir minkštumą. Beje, kai kas klaidingai mano, kad pirkdami bananus su juodomis dėmelėmis, renkasi natūraliai prinokusius vaisius. Iš tiesų taip besielgiantys pirkėjai perka pradėjusius gesti bananus, o juodos dėmelės reiškia, kad vaisiai pažeisti grybelio.

Taigi, pas jus iš parduotuvės lentynos atkeliavęs svečios šalies vaisius greičiausiai vienaip ar kitaip bus perėjęs per maisto „chemikų“ rankas. Kaip elgtis – spręskite patys. Tačiau vis tik pagalvokite, kas naudingiau – egzotiškas vaisius ar turguje pirkta lietuviška kriaušė.

Na, o kitą kartą papasakosime apie džiovintus vaisius, kurių džiovinimo istorijoje galima aptikti net ir padangų deginimo ar produkto „gerinimo“ fotofiksažu faktų.

Šaltinis: Technologijos.lt

Vis blogėjantys mūsų mitybos įpročiai

Vis blogėjantys mūsų mitybos įpročiai

Dažniausiai valgome apie 2-3 kartus per dieną. Taigi šis ritualas užima maždaug porą valandų mūsų paros laiko. Tačiau kaip dažnai savęs paklausiame, ar tai, ką valgome kasdien, nežaloja mūsų sveikatos? Nors nesveikas maistas kelia didžiulį...


Mažai angliavandenių turinti dieta kenkia arterijoms

Mažai angliavandenių turinti dieta kenkia arterijoms

Dėl mažai angliavandenių turinčios dietos gali užsikimšti arterijos ir padidėti širdies smūgio ir insulto rizika, rodo JAV atliktas tyrimas. Prieš dešimtmetį išpopuliarėjo dieta, kai valgoma daug mėsos, žuvies ir sūrio, o angliavandenių vartojama...


M.Hermanussen: mononatrio glutamatas (E621) ⇉ nutukimas ir žemaūgystė

M.Hermanussen: mononatrio glutamatas (E621) ⇉ nutukimas ir žemaūgystė

Vokiečių profesorius M.Hermanussenas kartu su keletu bendraminčių mokslinkų atliko tyrimą, įrodantį aromato ir skonio stipriklio E621 sąryšį su nutukimu ir žemaūgyste. Ypatingai tai svarbu dar augantiems organizmams, nes vartojant šiuo priedu...


Kavą galima tik uostyti

Kavą galima tik uostyti

Reikia išgerti kavos, kad "nubustų" smegenys? O gal užtenka užuosti sodrų šiltą kavos kvapą? Han-Tarptautinė mokslininkų grupė įrodė, kad smegenų aktyvumą veikia vien kavos kvapas. Kavoje esančių medžiagų poveikio savijautai ir sveikatai...


Maistas iš mikrobangų krosnelės: ar žinome, ką valgome?

Maistas iš mikrobangų krosnelės: ar žinome, ką valgome?

Šiandien dažnas neįsivaizduoja gyvenimo be mikrobangų krosnelės, nors išsamus nepriklausomas tyrimas, kaip mikrobangos paveikia maistą, per kelis dešimtmečius taip ir nebuvo atliktas. Pavieniai tyrimai atskleidžia skandalingus rezultatus, tačiau...


Kiek ir kokio vandens gerti?

Kiek ir kokio vandens gerti?

Vanduo padeda išvengti daugybės negalavimų. Tuo tarpu skysčių trūkumas mažina darbingumą, sukelia silpnumą ir nuovargį, gali sukelti depresiją, galvos skausmus. Smegenys ypatingai jautriai reaguoja į vandens trūkumą: jeigu skysčių prarandama...


Japonų virtuvė – pati sveikiausia

Japonų virtuvė – pati sveikiausia

Norint išsaugoti gražias kūno formas ir ilgai gyventi į mitybos racioną būtina įtraukti daržoves, vaisius ir žuvį. Šia taisykle vadovaujasi japonai, Singapūro gyventojai ir kinai, todėl nutukimas jiems negresia. Pačia sveikiausia išrinkta japonų...


Koks medus geriausias?

Koks medus geriausias?

Renkantis medų pirmiausia reikėtų pažiūrėti, ar jis vietinis, nes importinis medus visuomet yra šiek tiek kaitintas. Kaitinant žūva dalis veikliųjų medžiagų, ir pablogėja medaus gydomosios savybės.Vietinis medus, jei jis laiku išsuktas, visuomet...


Trumpos tiesos apie mitybą

Trumpos tiesos apie mitybą

Ankštinių augalų vaisių patiekalai, atsižvelgiant į maistinę vertę, gali atstoti mėsą. Pagal maistinę vertę po ankštinių eina grūdiniai augalai: rugiai, kviečiai, ryžiai, avižos. Kviečių grūduose yra visų žmogaus organizmui funkcionuoti būtinų...


Baltieji ir raudonieji serbentai

Baltieji ir raudonieji serbentai

Viduramžiais baltieji ir raudonieji serbentai buvo labai populiarūs Vakarų Europoje, kur ir buvo išvestos šiuolaikinių serbentų veislės. Raudonieji serbentai turi daug vitamino B1, C, geležies, fosforo, kalio, ląstelienos, vario ir mangano. Yra...


Maistas ir vaistai – ne visada saugus derinys

Maistas ir vaistai – ne visada saugus derinys

Dėl maisto ir vaistų sąveikos gali pernelyg sumažėti ar padidėti gydomasis jų poveikis, atsirasti perdozavimo ir apsinuodijimo pavojus, pasireikšti nemalonios šalutinės reakcijos. Kaip išvengti šių pasekmių, pasakojo dietologė Kristina...


Daržovių sultys - būtinų elementų šaltinis

Daržovių sultys - būtinų elementų šaltinis

Šviežių daržovių sultys - reikalingiausių ir lengviausiai įsisavinamų organizmui būtinų elementų šaltinis. Daržovių sultyse gausu visų žmogui būtinų amino rūgščių, mineralinių medžiagų, druskų, fermentų ir vitaminų, tik gerti jas reikia šviežias,...


Kodėl šie abrikosai neoranžiniai?

Kodėl šie abrikosai neoranžiniai?

Džiovinti vaisiai skiriasi tuo, kaip jie apdoroti – ekologiškai ar neekologiškai. Ekologiški vaisiai džiovinami ilgai ir išsaugomi tokie, kokie yra. Tokie vaisiai turi didelę skonių paletę. Galbūt jie neturi ryškios spalvos, tačiau...


Jogurtų ragavimo realybės šou

Jogurtų ragavimo realybės šou

Socialinio tinklo Facebook nariai turi galimybę išbandyti probiotikų, arba gerųjų bakterijų, naudą sveikatai. Tai galima padaryti nemokamai ragaujant "Valio Gefilus" jogurtus ir viešai komentuojant savijautos pasikeitimus. Prie akcijos...


Diabetas: vieni riebalai jį sukelia, kiti nuo jo apsaugo

Diabetas: vieni riebalai jį sukelia, kiti nuo jo apsaugo

Aplink šlaunis ir sėdmenis besikaupiantys riebalai padeda apsisaugoti nuo diabeto, nustatė JAV mokslininkai. Seniai žinoma, kad antrojo tipo diabetas susijęs su nutukimu, konkrečiai - su riebalų sluoksniu pilvo srityje. Tačiau Joslino Diabeto...


Dar druskos? Ačiū, ne

Dar druskos? Ačiū, ne

Kaip reaguotumėte, jei restorane padavėjas neatsiklausęs jūsų į kavą ar arbatą įbertų cukraus? Turbūt labai nustebtumėte ir net susierzintumėte. Tačiau dėl druskos kiekio patiekiamame maiste papriekaištauja retas. Buvo ištirta, kad daugumoje...


Genetiškai modifikuoti augalai - stebuklas aplinkai?

Genetiškai modifikuoti augalai - stebuklas aplinkai?

Įsivaizduokite, kad turite burtų lazdelę, galinčią padidinti pasaulio javų derlių, sumažinti jų kainą, leidžiančią naudoti mažiau iškastinio kuro javams užauginti ir sumažinti aplinkos taršą dėl žemės ūkio veiklos. Taip pat įsivaizduokite, kad...


Vakarienei – jūros gėrybės

Vakarienei – jūros gėrybės

Jūros gėrybių vakarienėje restorane "Esse" susirinkę gurmanai dalijosi savo žiniomis apie šį gurmanišką maistą. Pamėginkite pasiruošti patiekalą iš jų savo šventinei vakarienei. Jūros gėrybės pasaulyje vertinamos ne tik dėl savo skonio:...


Norite numesti svorį? Valgykite pusryčius!

Norite numesti svorį? Valgykite pusryčius!

Norite sumažinti antsvorį? Pasirodo, jūsų mama buvo teisi: valgykite pusryčius. Minesotos Universiteto (JAV) mokslininkai 5 metų laikotarpiu tyrė daugiau nei 2000 paauglių, ir nustatė, jog tie, kurie reguliariai nevalgydavo rytais, svėrė apie...


Ką reikėtų žinoti apie pagrindines maisto medžiagas

Ką reikėtų žinoti apie pagrindines maisto medžiagas

Su maistu žmogus gauna apie 40 įvairių maistinių medžiagų. Pagrindinės maisto sudedamosios dalys yra baltymai, riebalai, angliavandeniai, mineralinės medžiagos ir vitaminai. Kiekviena iš pagrindinių maisto medžiagų turi savo funkcijas. Organizmas...


Žuvies taukai mažina Alzhaimerio ligos riziką

Žuvies taukai mažina Alzhaimerio ligos riziką

Daugiau vartojant riebios žuvies rizika susirgti Alzhaimerio liga gali sumažėti maždaug penktadaliu, rodo naujas trijuose žemynuose atliktas tyrimas. Remdamiesi beveik 15 tūkstančių vyresniojo amžiaus žmonių duomenimis, mokslininkai daro išvadą,...


Obuoliai - sveikatos šaltinis

Obuoliai - sveikatos šaltinis

Amerikiečių mokslininkai nustatė, kad obuoliai, tiksliau jų odelė, apsaugo nuo daugelio ligų, įskaitant ir onkologines. Būtent odelėje Kornelo universiteto darbuotojai rado maždaug dešimtį cheminių junginių - triterpenoidų, kurie gali slopinti...


Riešutų valgymas sumažina cholesterolio kiekį

Riešutų valgymas sumažina cholesterolio kiekį

Riešutų valgymas gali sumažinti cholesterolio kiekį. Tokias išvadas skelbia JAV mokslininkai. Kaip praneša BBC, apžvelgus 25 tyrimus ir ištyrus 600 žmonių, mokslininkai pastebėjo, kad žmonės, kurie kasdien suvalgo vidutiniškai 67 gramus riešutų,...


E neliks tik produktų pavadinimuose

E neliks tik produktų pavadinimuose

Maisto inspektoriai pasidavė verslininkų spaudimui. Tiesa, nuo šiol gamintojai negalės naudoti teiginių "Be E", "Jokių E" ir pan., bet dėl to maisto papildų produktuose nesumažės. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba...


Sveikata ir vanduo

Sveikata ir vanduo

Atšilus orams žmogui reikia vis daugiau vandens. Vandens svarbos mūsų organizmui nuneigti neįmanoma - tai pagrindinė žmogaus kūno sudedamoji dalis. Organizme vanduo dalyvauja gausybėje procesų: medžiagų apykaitos, fermentų, hormonų gamybos. Vanduo...


Pavasaris – vitaminų badmetis

Pavasaris – vitaminų badmetis

Atėjus pavasariui, organizmas šaukte šaukia, jog vitaminų atsargos per žiemą išseko ir jas reikia papildyti. Tai parodo sausėjanti oda, lūžinėjantys plaukų galiukai, susilpnėjusi imuninė sistema, bei kiti požymiai, dėl kurių galime jausti...


TOP maisto produktai, turintys daugiausiai vitamino D

TOP maisto produktai, turintys daugiausiai vitamino D

Vitaminas D, kitaip dar vadinamas „saulės vitaminu“, daro didžiulę įtaką mūsų sveikatai, imuniteto stiprumui, todėl atėjus šaltajam metų laikotarpiui ypač svarbu pasirūpinti, kad organizmas nejaustų šios svarbios medžiagos stygiaus.


Kavinėse ruoštas maistas ne visada saugus

Kavinėse ruoštas maistas ne visada saugus

Pasibaigus vienam iš ilgųjų savaitgalių Kaune užregistruoti du ūmūs žarnyno užkrečiamųjų ligų protrūkiai. 16 žmonių, manoma, apsikrėtė kavinėse. Vienu atveju susirgo keturi draugai pavalgyti užsukę į vieną Kauno miesto kavinę, kitu atveju,...


Kokia arbata sveikiausia?

Kokia arbata sveikiausia?

Ar išties arbata su cukrumi kenksminga? Kokia arbatos su citrina ar pienu nauda? Kokie prieskoniai sustiprina, o kokie atvirkščiai, sumažina šio gėrimo savybes? Klasikinis derinys – arbata ir cukrus, kurio pirmiausia atsisako žmonės, kurie...


Siaubas: aliejų maistui kinai gamino iš atliekų

Siaubas: aliejų maistui kinai gamino iš atliekų

Kinijos valdžia sulaikė 32 žmones, kurie gamino ir pardavinėjo tonas maistinio aliejaus, išgauto iš atliekų. Apie tai pranešė šalies Viešojo saugumo ministerija. Policija konfiskavo daugiau negu 100 tonų aliejaus, kuriam pagaminti naudotas...

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9

Spila Spila Spila Spila Spila