Vakarienei – jūros gėrybės

Jūros gėrybių vakarienėje restorane "Esse" susirinkę gurmanai dalijosi savo žiniomis apie šį gurmanišką maistą. Pamėginkite pasiruošti patiekalą iš jų savo šventinei vakarienei.
Jūros gėrybės pasaulyje vertinamos ne tik dėl savo skonio: jos yra nekaloringos, gerai virškinamos, turi daug baltymų ir mineralinių medžiagų. Lietuvoje jos daugeliui vis dar egzotika.
Vietinių jūrų gėrybių gausa negalime pasigirti. Tačiau pamažu jų pasirinkimas didėja. Nors jūros gėrybėms tenka ištverti kelionę iš Prancūzijos ar Ispanijos, kol jos atsiranda parduotuvėse ar jūsų namuose., jau yra verslininkų, siūlančių užsisakyti jūros gėrybių internetu ir atvežti iš Prancūzijos turgaus iki pat jūsų durų per labai trumpą laiką.
Toks malonumas – nepigus. Pavyzdžiui, šviežios Belono austrės – nuo 1,25 iki 3,5 litų už vienetą, 3 kg jūrų sraigių (mažiausias užsakomas kiekis) – 105 litai, 2 kg virtų krevečių – nuo 84 iki 120 litų. Užsisakę tokį kiekį jūros gėrybių, paskambinkite pakviesti vakarienės draugus – tokio kiekio jų vieni tikrai lengvai neįveiksite.
Lietuviams jau gerai pažįstamos krevetės – vieni populiariausių vėžiagyvių pasaulyje. Jose daug baltymų, mineralinių medžiagų, B grupės vitaminų, beveik nėra riebalų. Vis daugiau gerbėjų atranda ir midijos, nors kadaise jos buvo laikytos prasčiokų maistu. Specialistai sako, kad norėdami patikrinti, ar midija šviežia, turite pabelsti į jos geldelę – šviežia ji turi užsiverti. Midijų žvejybos laikas – nuo birželio vidurio iki vasario pabaigos, todėl dabar dar galite tikėtis rasti jų šviežių. Beje, 1 kg midijų yra 180 g mėsos.
Jūrų sraigės vertinamos už tai, kad žmogaus organizmas gali beveik visiškai pasisavinti jų mėsą, kurioje esantys riebalai susideda iš nesočiųjų riebalų rūgščių, ne tik nedidinančių cholesterolio kiekio žmogaus organizme, bet net padedančio jį sumažinti.
Prie jūros gėrybių žinovai rekomenduoja rinktis lengvą baltąjį vyną.
Restorano "Esse" otų ir tigrinių krevečių suktinukai su baltojo vyno ir ledo žuvų ikrų padažu (2 porcijos)
Reikės:
300 g atvėsinto oto
4 karališkųjų krevečių
Nedidelio gumbelio saliero šaknies
3 bulvių
400 ml pieno
30 g sviesto
30 g baltojo vyno
60 g grietinėlės
15 g ledo žuvų (skraiduolių) ikrų
Druskos, maltų baltųjų pipirų, citrinos sulčių
Kaip pasigaminti:
Otą supjaustyti į keturias dalis ir pamarinuoti su druska, maltais baltaisiais pipirais, citrinos sultimis apie 15 minučių. Iš oto ir krevečių padaryti suktinukus ir pavirti garuose apie 15 minučių (jei neturite specialaus indo, įpilkite į indą šiek tiek vandens su prieskoniais, kad žuvis nepasidarytų beskonė, ir patroškinkite).
Pagaminkite salierų ir bulvių tyrę. Salierus ir bulves nulupkite, supjaustykite ir virkite piene. Sutrinkite, įdėkite sviesto.
Padažui sumaišykite keptuvėje baltąjį vyną, grietinėlę ir ikrus.
Straipsniai

Energetinių gėrimų mėgėjai agresyvesni
Energetiniai gėrimai pasaulyje atsirado ne taip seniai - nuo 2000 m. - ir jau turi savo vartotojų. Šių gėrimų populiarumas auga. Tačiau juose esančios medžiagos organizmui gali sukelti šoką. Kasmet pasaulyje parduodama apie 30 proc. daugiau,...

Ekologiškų produktų grupė
1993m. įkurta šaldytų kulinarinių pusgaminių gamintoja UAB "Liūtukas" ir Ko per trumpą laiką tapo viena didižiausių ir moderniausių Lietuvoje. Įmonės sėkmę garantuoja vartotojų bei ekspertų pripažinta produkcija, novatoriškumas ir...

Netoleravimo testas (800 trigerių)
Netoleravimo testas tiria iki 800 trigerių: maistinių ir nemaistinių produktų, tokius kaip naminiai gyvūnėliai ir žiedadulkės. Testavimas apima maistinių medžiagų trūkumo, metalų toksiškumo, žarnyno biomos ir hormonų pusiausvyros analizę.

Jonizuoto vandens panaudojimas maisto gamybai
Kiekviena šeimininkė, gaminanti namuose, nori, kad jos patiekalai būtų patys skaniausi. Tačiau mes neretai tikime, kad kasdienių, nuolat gaminamų patiekalų skaniau negu įprastai paruošti nebegalima arba tam būtinai reikalingi brangesni negu...

Vaisiai ar daržovės?
Dietologai pataria: valgykite daugiau vaisių ir daržovių. Tačiau Jungtinių Amerikos Valstijų mitybos specialistai nustatė, kad tai praktiškai neįmanoma, nes tie, kurie mėgsta daržoves, dažniausiai negali pakęsti vaisių, o pastarųjų mėgėjai...

Kopūstas sutrikusiai nervų sistemai gydyti
Jau graikai ir romėnai žinojo 3-10 kopūstų rūšių. Dabar jų yra šimtai. Kopūstuose gana daug ląstelienos, kuri teigiamai veikia motorines žarnyno funkcijas ir mikroflorą. Juose praktiškai yra visų vitaminų, tarp jų ir vitamino U (metilmetionino),...

Griežtesnis maisto produktų ženklinimas atidėtas dviem savaitėms
Kilus verslininkų nepasitenkinimui, reikalavimas ženklinti produktus be konservantų ir maisto priedų atidėtas dviem savaitėms - iki balandžio 15-osios, pranešė LRT laida "Šiandien". Iki šiol planuota, kad į prekybą jau nuo balandžio 1...

Siūlo paragauti pomidorų, keičiančių maisto skonį
Jeigu kada pasitaikys galimybė paragauti pomidorų, išaugintų Kazuhisos Kato ir jo kolegų laboratorijoje, būkite atidūs. Tikėtina, kad praėjus kelioms valandoms po degustacijos, įprastas maistas jums kurį laiką atrodys visai neįprasto skonio. K....

Komercinei rinkai jau paruošti genetiškai modifikuoti upėtakiai
Rodo salos universiteto (JAV) laboratorijoje sukurtas genetiškai modifikuotas vaivorykštinis upėtakis, kurio raumenų masė yra 20% didesnė lyginant su natūraliais jų giminaičiais. Teigiama, jog gyvūnas yra visiškai paruoštas komercinės...

Kai kvepia, tai nekanda
Atėjus vasarai daugelio galvos skausmas yra sugalvoti, kaip gintis nuo uodų, erkių ir kitų kandikų būnant gamtoje. Sąmoningesni vartotojai nemano, kad pakanka pasipurkšti bet kuo, kas žada apsaugą, ir viskas bus gerai. Nes patys repelentai yra...

Valgydami daugiau kalio turinčių maisto produktų galime sumažinti kraujospūdį
Kalis – vienas svarbiausių mikroelementų žmogaus organizme. Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo specialistai primena, kad nepakankamas kalio suvartojimas siejamas su hipertenzija, širdies ir kraujagyslių ligomis, bei kai...

Maisto papildai: kaip nepasiklysti?
Tikriausiai daugelis susimąstome, ar tikrai mūsų mityba visavertė, ar mūsų organizmas gauna visas reikiamas medžiagas, o jei negauna, tai kokios įtakos tai gali turėti mūsų sveikatai. Deja, toli gražu ne kiekvienas gali sau leisti prabangą tris...

Storėjate? Kaltinkite vaikų amžių
Tradicinį "Gero gyvenimo indeksą" apklaususi 59 tūkst. amerikiečių, kurių amžius svyruoja nuo 18 iki 50 metų, sudarė kompanija "Gallup-Healthways". Nuo šių metų sausio iki birželio mėnesio sociologai amerikiečių prašė...

SVEIKA MITYBA – SVARBIAUSIA KELYJE Į GYVENIMO KOKYBĘ
Gyvenimo kokybė – tai žmogaus pasitenkinimas jo esamo gyvenimo veiksniais: jo sveikata, gyvenimo aplinka, aplinkybėmis, kultūra ir kitais aspektais. Tačiau pačiu svarbiausiu veiksniu išlieka mūsų sveikata, kuri yra unikali vertybė, gamtos...

Daugiau svorio priauga vartojantieji daugiau mėsos
Valgant mažiau mėsos, galima lengviau išlaikyti optimalų kūno svorį, teigia mokslininkai. Europoje ištyrus beveik 400 tūkstančių suaugusiųjų nustatyta, kad mėsos valgymas siejamas su svorio didėjimu, net jei žmonės suvartoja vienodą kiekį...

Arbata saugo nuo antsvorio
Arbatos gėrimas gali apsaugoti nuo papildomo svorio priaugamo valgant netinkamą maistą. Mokslininkai ištyrė, kad reguliarus arbatos vartojimas taip pat sumažina daromą žalą kraujui ir blogiesiems riebalams, galintiems išprovokuoti dviejų rūšių...

"Danone": sveikatingumo teiginių neatšaukėme
Įmonių grupė "Danone" kreipėsi į Lietuvos Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą informuodama, kad "Danone" neatšaukė sveikatinimo teiginių, susijusių su "Actimel" ir "Activia". "Balandžio 17 dieną...

„Mokslo ekspresas“: maisto dizaineriai padeda mums lieknėti, o maistui – negesti
Specialios emulsijos padeda mums valgant lieknėti. Konservantus keičia valgomosios plėvelės ir pulsuojantis elektros laukas. Apie naujausius šios srities tyrimus ir pasiekimus pasakoja KTU maisto produktų technologijos katedros profesorė Daiva...

Berniukas, alergiškas beveik bet kokiam maistui
Didžiojoje Britanijoje gyvenantis dvylikametis Tylor Savage neturi galimybės pasiteirauti, kas bus pietums. Tai bus vištiena arba tunas su morkomis ir bulvėmis ir galbūt truputis vynuogių ar obuolys. Tai - vienintelės maisto rūšys, kurioms jis...

Burokėlių sultys suteikia energijos
Geriant burokėlių sultis, didėja žmonių ištvermingumas ir tai gali padėti treniruotis iki 16 procentų ilgiau, parodė Didžiojoje Britanijoje atliktas tyrimas. Ekseterio universiteto mokslininkai nustatė, kad burokėliuose esantis nitratas mažina...

Greipfrutai – universalus vaistas ir suaugusiam, ir kūdikiui?
Medicinos mokslininkai teigia, jog greipfrutų sėklų ekstraktas yra laikomas vienu iš universaliausių grynų gamtos produktų. Šio vaisiaus sėklų ekstraktas ne tik stiprina imuninę sistemą, bet ir veikia apie 800 skirtingų bakterijų štampų ir 100...

Jus įsitikinę, kad viską žinote apie baltąją chia?
Mūsų siūlomos baltosios chia sėklos vienos iš geriausių: naudojant specialia pjaustymo technologija, mūsų Baltosios Chia sėklos ™ smulkiai supjaustomos, taip pagerinamas bioprieinamumas. Jų nereikia mirkyti. Šios nuostabaus riešutų...

Mėsos gaminiuose naudojamas konservantas E250 gali sukelti vėžį
Įsibėgėjus iškylų sezonui, norime priminti Nacionalinės maisto ir veterinarijos tarnybos įspėjimą dėl mėsoje naudojamo maisto priedo natrio nitrito (E250). Vartojant šiuo konservantu apdorotą mėsą, organizme gali susidaryti žinomi kancerogenai...

Riešutai ir avižos puikiai mažina cholesterolį kraujyje
Žmonės, kurie laikosi cholesterolio kiekį kraujyje mažinančių produktų dietos, daug efektyviau sumažina cholesterolio kiekį kraujyje nei tie, kurie valgo mažai riebalų turintį maistą. Kaip praneša AP, riešutai, avokadas, alyvuogių aliejus, soja ir...

Pistacijų riešutų kava – sveikesnė nei kavos pupelių
Lietuvoje nuo seno verdama gilių kava, kitose šalyse panašiam skoniui plikomi šakniavaisiai, kiti augalai. Dabar tyrėjai teigia, jog tam tikros rūšies pistacijų riešutų kava, neturinti kofeino, gali būti sveikesnė alternatyva iš kavos pupelių...

E neliks tik produktų pavadinimuose
Maisto inspektoriai pasidavė verslininkų spaudimui. Tiesa, nuo šiol gamintojai negalės naudoti teiginių "Be E", "Jokių E" ir pan., bet dėl to maisto papildų produktuose nesumažės. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba...

Bruknės
Bruknės turi vitamino C, B1, B2 ir PP, todėl jų uogų patartina valgyti, kai organizmui trūksta vitaminų. Uogų arbatą reikėtų gerti karščiuojant, nes ji puikiai malšina troškulį. Žalios ir virtos uogos didina skrandžio sulčių rūgštingumą. Nemažai...

Nitratai vaisiuose ir daržovėse: vartotojų baimės nepagrįstos
Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto direktoriaus pavaduotojos Snieguolės Ščeponavičienės tvirtinimu, vartotojai neturėtų baimintis nitratų maisto produktuose. Remiantis tyrimų duomenimis ir nustatomais nitratų kiekiais...

Gerti daug vandens - nesąmonė
Tikima, kad vanduo padeda išsaugoti inkstus, mesti svorį ir išvalyti organizmą. Tačiau dabar ekspertai perspėja, kad aštuonios stiklinės vandens per dieną gali būti žalingos. Britų medikai teigia, kad sveikatos priežiūros įstaigų nurodymai gerti...

Nutukimo epidemiją stabdys naujas vaistas
"Atsikratykite 9,45 kilogramų per 6 mėnesius!" - nors tai skamba kaip eilinės "stebuklingos" priemonės nuo nutukimo reklama, būtent tokiu poveikiu pasižymi naujas vaistas, atskleidė Danijos mokslininkų tyrimas. Kopenhagos...