REXSAN

Vaisvandeniai nėra sveikesni

Studijos vadovė iš Bostono universiteto Julie Palmer dešimtmetį stebėjo 43 tūkst. tyrime dalyvavusių moterų. Mokslininkė mėgino išsiaiškinti, kaip gėrimo įpročiai veikia riziką susirgti cukriniu diabetu.

Pasak J. Palmer, vaisvandeniai ir kiti negazuoti gaivieji gėrimai turi daugiau kalorijų, tačiau juos geriant ilgiau nejaučiamas „sotumo” jausmas, todėl rizikuojama išgerti daugiau nei derėtų.

Tyrimo rezultatai parodė, kad moterys, kurios reguliariai gėrė vaisvandenius ar nenatūralias sultis (išskyrus apelsinų ir greipfrutų), 31 proc. labiau rizikavo susirgti cukriniu diabetu.

„Vaisiniai gėrimai yra tokie pat netinkami kaip ir gazuoti gėrimai. Šių gėrimų nevartojimas gali būti lengvesnis būdas sumažinti riziką sirgti cukriniu diabetu nei svorio metimas”, – mano J. Palmer. Tačiau ne visi mokslininkai sutinka su šia išvada.

Tyrimo duomenimis, tarp geriančiųjų vaisvandenius pastebėtas didesnis pavojus susirgti diabetu nepaisant to, kad šios moterys sveikiau maitinosi. O tos, kurios gėrė gazuotus gėrimus, dažniau rūkė ir rečiau propagavo sveiką gyvenseną.

Papildomų studijų metu nustatyta, kad žmonės, reguliariai valgantys daug vaisių ir daržovių, susirgti cukriniu diabetu rizikavo mažiau nei kiti.

„Vaisiai ir daržovės galėjo tiesiog padėti žmonėms nepriaugti svorio”, – sako tyrėja iš „Addenbrooke” ligoninės Kembridže (Anglija) Anne-Helen Harding.

Tuo metu kitas mokslininkas Markas Feinglosas teigia, jog tyrėjai turi per mažai įrodymų, kad galėtų teigti, jog angliavandenių ar riebalų vartojimas kaip nors susijęs su cukriniu diabetu ar kitomis sveikatos problemomis.

Ranigast sos

TAIP PAT SKAITYKITE