Birželio 25d. Šeštadienis

Tyrimas: didėjančio vaikų antsvorio priežastis – užkandžiavimas

Peržiūrų skaičius: 25880
Tyrimas: didėjančio vaikų antsvorio priežastis – užkandžiavimas

Valstybinis aplinkos sveikatos centras šį pavasarį aiškinosi 6-7 klasių mokinių sveikos mitybos ir fizinio aktyvumo įgūdžius. Apklausos metu, kurioje dalyvavo 704 mokiniai, paaiškėjo, kad mitybos įpročius vaikai perima ne tik iš tėvų ir mokytojų, bet ir iš draugų ar net mėgiamo dainininko.

Nors dauguma vaikų žino sveikos mitybos taisykles, daugiau nei pusė jų nevalgo pusryčių, apie 10 proc. - ir šiltų pietų. Taip pat apie pusę moksleivių kasdien valgo saldumynų, tačiau specialistai tikisi, kad neigiamų jų poveikį atsveria populiarėjantys vaisiai ir daržovės.

Ką valgyti, žino, bet nevalgo

Tarp tyrimo, kuris vyko Panevėžio apskrities mokyklose, dalyvių - 47 proc. berniukų ir 53 proc. mergaičių. 59,4 proc. apklaustųjų mokinių gyveno kaime ir 38,2 proc. - mieste.

Kaip teigė centro direktorius Erikas Mačiūnas, buvo apklausti iš esmės sveiki vaikai. Tik 3 proc. respondentų nurodė, kad jiems nustatyti maisto apribojimai dėl virškinimo sutrikimų, 1 proc. iš jų teigė, kad jiems nustatytas tausojantis maitinimas, kitaip tariant, jų mitybos racionas gerokai skiriasi nuo įprasto.

"Pastebėjome, kad vaikai moka pasiskaičiuoti savo kūno (masės - DELFI) indeksą ir žino, ar turi antsvorio. 11 proc. moksleivių teigė sveriantys per mažai, 63 proc. - tiek, kiek reikia, 24 proc. - per daug, - teigė E. Mačiūnas. - Taip pat vaikai puikiai žino veiksnius, nuo kurių priklauso jų kūno svoris. Dauguma moksleivių paminėjo mitybą ir fizinį aktyvumą".

Taigi, kas ketvirtas moksleivis turi problemų dėl svorio, pernai metų apklausos duomenimis antsvorį turėjo kas penktas.

Į klausimą, kieno nuomonė vaikui svarbiausia, kalbant apie mitybą ir fizinį aktyvumą, tėvus paminėjo 75,9 proc. vaikų, mokytojus - 4,7 proc., mėgiamą daininką - 0,7 proc. draugus - 5,3 proc. žurnalistus - 0,7 proc.

40,3 proc. moksleivių valgo 3 kartus per dieną, 36,9 proc. - 4 kartus, 11,4 - 5 ir dažniau, 9,7 proc. - tik du. Specialistų neramina, kad 41,9 proc. moksleivių nurodė nevalgantys namuose pusryčių. Tik 39,1 proc. iš jų pusryčiauja mokykloje, o 56,3 proc. taip ir lieka be pusryčių. Karštus pietus mokykloje valgo taip pat tik 60 proc. moksleivių. Iš nevalgančiųjų apie 20 proc. nurodė valgantys namie, likę greičiausiai pasitenkina šaltais užkandžiais. Kaip vieną iš priežasčių, kodėl moksleiviai nevalgo pietų, jie nurodė per trumpą pertrauką. Panašūs rezultatai buvo gauti ir prieš metus. Tuomet dauguma mokinių taip pat nurodė valgantys tris ar keturis kartus per dieną.

"Žinia, svarbiausia didėjančio antsvorio priežastis - užkandžiavimas tarp pagrindinių valgymų. Kartais tai darantys nurodė 60,8 proc. moksleivių, kasdien - 30,4 proc. niekada - 7,5 proc. Beveik 38 proc. respondentų teigė, kad jų mokykloje yra užkandžių aparatas, tačiau 78 proc. tikino neperkantys iš jo", - pasakojo A. Mačiūnas.

Specialistas pastebėjo, kad vaikai žino, ką turėtų valgyti. Duoną, grūdų košes nurodė 56,7 proc. respondentų, daržoves - 73,2 proc. pieno produktus - 50 proc. žuvį - 16,6 proc. mėsą - 35,2 proc. vaisius - 58 proc.

Tačiau šios žinios ne visada pritaikomos praktikoje. Tiesa, kelis kartus per dieną vaisių valgo 30,8 proc. moksleivių, kartą per dieną - 38,2 proc. 1-2 kartus per savaitę - 29,4 proc., nevalgo - 0,7 proc. panašus vaizdas ir su daržovėmis. Kelis kartus per dieną jų valgo 26 proc. 1 kartą per dieną - 41 proc. 1-2 kartus per savaitę - 30 proc. nevalgo - 2,1 proc.

"Tačiau saldumynų atimti iš vaikų nepavyks, - teigė pašnekovas. - Kelis kartus per dieną juos valgo 22,7 proc. moksleivių, 1 kartą per dieną - 36,1 proc. 1-2 kartus per savaitę - 36,6 proc., visiškai nevalgo - 3,3 proc."

Paklausti, ar žino, kiek kartų per dieną reikia valgyti ir gerti, 1,1 proc. nurodė 2 kartus, 49,1 proc. - 3, 36,2 proc. - 4, 12,6 proc. - 6. Be to, 50,7 proc. respondentų įsitikinę, kad jie maitinasi pakankamai gerai, 11,8 proc. - nepakankamai gerai, 36 proc. neapsisprendė.

Laisvalaikio karalius - kompiuteris ir televizorius

Kasdien rytinę mankštą daro 8,4 proc. moksleivių, kartais - 44 proc., niekada nedaro - 47,4 proc. Tačiau daugiau nei du trečdalis jų pėsčiomis eina į mokyklą ar bent jau iki autobuso stotelės. Tiesa, fizinio aktyvumo laikas nėra ilgas. 10 min. ėjimą nurodė 66,5 proc., 10 - 25 min. - 21,2 proc., daugiau nei 30 min. - 4,4 proc.

Paklausti, kaip leidžia savo laisvalaikį, moksleiviai tyrėjų nenustebino. Ne paslaptis, kad fizinį aktyvumą išstumia kompiuteris ir televizorius. Skiriantys fiziniam aktyvumui iki 1 val. per dieną nurodė 28,1 proc., daugiau nei 1 val. - 40,2 proc. Kiek daugiau nei po trečdalį respondentų teigė padedą tėvams namuose. 32,4 proc. iki valandos laisvalaikio skiria skaitymui, daugiau nei valandą - 14,8 proc. 28 proc. bent valandą per dieną žiūri televizorių, daugiau nei 1 val. - 42,6 proc. Iki valandos laiko skiria kompiuteriniams žaidimams 27,4 proc. respondentų, daugiau nei 1 val. - 35,7 proc.

Tiesa, 38,4 proc. moksleivių nurodė lankantys sporto būrelį, tačiau, anot A. Mačiūno, jų skaičius galėtų būti didesnis.

Panevėžio apskritis apklausai buvo pasirinkta ne atsitikrinai - čia metus vyko projektas "Sveikos mitybos ir fizinio aktyvumo ugdymas mokyklose". Šiais metais toks pats projektas startuoja Vilniaus ir Kauno apskričių mokyklose. Projekto esmė - duoti "meškerę, o ne žuvį", todėl mokytojai ir moksleiviai ne tik mokami sveikos gyvensenos pagrindų, bet ir organizuojami įvairūs renginiai - pradedant viktorinomis, baigiant sveikų patiekalų degustacijomis.

Įdomu, kad šį projektą remia ir įmonės, kurios vaikus maitina specialistų galvos skausmu - bulvių traškučiais bei girdo tukinančiais limonadais.

Anot E. Mačiūno, nors šios paklausos rezultatai nedaug skiriasi nuo ankstesnės, visgi jie tikrai ne blogesni, o tam tikrais aspektais - keliais procentiniais punktai pagerėję. "Taigi galima teigti, kad projektas pavyko", - teigė specialistas.


Sukurti rekordiškai ilgai švieži išliekantys pomidorai

Sukurti rekordiškai ilgai švieži išliekantys pomidorai

Mokslininkai sukūrė genetiškai modifikuotus pomidorus, kurie švieži išbūna mėnesiu ilgiau nei įprasti. Genetiškai modifikuoti vaisiai švieži išlieka 45 dienas - tris kartus ilgiau nei normalūs pomidorai, kurie vysti pradeda maždaug po 15 dienų....


Keturios priežastys, kodėl jonizuotas vanduo reikalingas namų ūkyje

Keturios priežastys, kodėl jonizuotas vanduo reikalingas namų ūkyje

Apie tai, kokia puiki ligų profilaktinė priemonė yra jonizuotas vanduo, šiame leidinyje jau kalbėjome. Tačiau tuo jonizuoto vandens panaudojimas nesibaigia. Jonizuotas vanduo gali būti ne tik geriamas – yra daug būdų, kaip galima šį vandenį...


Gerti daug vandens - nesąmonė

Gerti daug vandens - nesąmonė

Tikima, kad vanduo padeda išsaugoti inkstus, mesti svorį ir išvalyti organizmą. Tačiau dabar ekspertai perspėja, kad aštuonios stiklinės vandens per dieną gali būti žalingos. Britų medikai teigia, kad sveikatos priežiūros įstaigų nurodymai gerti...


Avižų košė – ta pati ir kitokia (I dalis)

Avižų košė – ta pati ir kitokia (I dalis)

Nors avižų košė yra geriausi pusryčiai bet kuriuo metų laiku, ją prisiminti dabar – pats laikas. Kad ir kaip miesto žmogus būtų nutolęs nuo gamtos ir apsimestų jai nepaveikus, jos svyravimus, sezonų kaitą jaučiame visi. Net jei mums atrodo,...


Genetiškai modifikuotas maistas

Genetiškai modifikuotas maistas

Genų inžinerijos būdu sukurti maisto produktai ir pašarai yra vieni labiausiai tiriamų produktų ES. Vertindami saugą ir keliamą riziką, specialistai vadovaujasi griežtesniais reikalavimais, nei keliamais tradiciniam maistui. Tiriama ir...


Kofeino poveikis žmogaus organizmui – su saiku nėra blogai

Kofeino poveikis žmogaus organizmui – su saiku nėra blogai

Kofeinas – seniai žinomas ir pasaulyje plačiai vartojamas stimuliantas, kurio žmogaus organizmas tradiciškai gauna gerdamas kavą. Tačiau net ir nemėgstantys kavos žmonės kofeiną gauna iš įvairiausių kitų produktų, kaip, pavyzdžiui, šokolado...


Žalioji arbata slopina senyvų žmonių depresiją

Žalioji arbata slopina senyvų žmonių depresiją

Senyviems žmonėms dažnai geriant žaliąją arbatą, jiems rečiau atsiranda depresijos simptomų, teigia Japonijos mokslininkai. Tyrimas apėmė 1058 japonus, kuriems buvo per 70 metų ir kurie turėjo švelnius ir ryškius (34 procentai tiriamųjų) ir...


Riešutai ir avižos puikiai mažina cholesterolį kraujyje

Riešutai ir avižos puikiai mažina cholesterolį kraujyje

Žmonės, kurie laikosi cholesterolio kiekį kraujyje mažinančių produktų dietos, daug efektyviau sumažina cholesterolio kiekį kraujyje nei tie, kurie valgo mažai riebalų turintį maistą. Kaip praneša AP, riešutai, avokadas, alyvuogių aliejus, soja ir...


Virškinimui padeda saikas ir ramūs nervai

Virškinimui padeda saikas ir ramūs nervai

Tačiau tai nereiškia, kad riekia griebtis įmantrių dietų. Saikingas valgymas ir mažiau streso – tai, ko reikia norint apsaugoti skrandį ir pilvą. "Turbūt daugeliui vaikystėje mama sakė – valgydamas neskubėk. Iš tiesų, moksliniais...


Ar sveika gerti kavą?

Ar sveika gerti kavą?

Koks yra populiariausias nealkoholinis gėrimas tarp suaugusiųjų? Šis gėrimas – kava. Milijonai žmonių visame pasaulyje kasdien išgeria net po 4 – 5 puodelius šio gėrimo, dar tiek pat – apsiriboja šiek tiek mažesniu kavos kiekiu...


Vokietijoje įspėta nevartoti prancūziškos alyvuogių

Vokietijoje įspėta nevartoti prancūziškos alyvuogių

Vokietijos vartotojų apsaugos ir maisto produktų saugumo tarnyba (BVL) įspėja gyventojus nevartoti prancūziškos alyvuogių ir pomidorų pastos, praneša agentūra AFP. Tam tikri produktai esą gali būti užkrėsti bakterijomis ir tai gali turėti rimtų...


Salotos: kodėl jas vertėtų ruošti dažniau?

Salotos: kodėl jas vertėtų ruošti dažniau?

Atlikti tyrimai rodo, kad Lietuva yra viena tų Europos Sąjungos šalių, kurių gyventojai valgo mažiausiai daržovių. Tai atrodytų ganėtinai keista – juk dauguma mūsų turi sodus ar kaimus, kuriuose įprastai yra auginamos daržovės. Nors mūsų...


Tonizuojanti petražolių veido kaukė

Tonizuojanti petražolių veido kaukė

Petražolės gausiai paplitusios Viduržemio jūros regione, todėl manoma, kad būtent iš ten ir kilusios. Paprastųjų petražolių lapuose, šaknyse ir vaisiuose yra eterinių aliejų, flavonoidų, vitaminų. Petražolės turi daugiausia vitamino C iš visų...


Mitybos specialistė: natūralus maistas grąžina „užmuštus“ skonio receptorius

Mitybos specialistė: natūralus maistas grąžina „užmuštus“ skonio receptorius

Prieš keletą metų bene visas gyvenimo sritis užvaldžius ekologiškoms idėjoms, netruko atsirasti kritikų, privertusių suabejoti ekologiškų produktų nauda sveikatai. Pasak sveikos mitybos specialistės Vaidos Kurpienės, pasaulyje vis stiprėjantis...


Chemikalų likučiai normų neviršija

Chemikalų likučiai normų neviršija

Maisto ir veterinarijos tarnyba, tyrusi nitratų, pesticidų ir sunkiųjų metalų likučius Lietuvoje užaugintose daržovėse, nustatė, kad jie neviršija leistinų normų. Specialistai pripažįsta, kad iš kitų šalių atvežtos daržovės, vaisiai dažnai būna...


Daržovių sultys - būtinų elementų šaltinis

Daržovių sultys - būtinų elementų šaltinis

Šviežių daržovių sultys - reikalingiausių ir lengviausiai įsisavinamų organizmui būtinų elementų šaltinis. Daržovių sultyse gausu visų žmogui būtinų amino rūgščių, mineralinių medžiagų, druskų, fermentų ir vitaminų, tik gerti jas reikia šviežias,...


Nitratai: ar tikrai nereikia bijoti paraudusio imbiero?

Nitratai: ar tikrai nereikia bijoti paraudusio imbiero?

Nitratai, dar neseniai buvę žmogaus sveiko gyvenimo priešais, Lietuvai įstojus į Europos Sąjungą netikėtai virto nekenksmingais. Taip nutiko todėl, kad senuosius sovietinius GOST standartus, kurie reglamentavo nitratų kiekius produktuose, pakeitė...


Mokslininkai: alyvų aliejus gali padėti išvengti Alzheimerio

Mokslininkai: alyvų aliejus gali padėti išvengti Alzheimerio

Alyvų aliejus gali padėti išvengti Alzheimerio ligos. Kaip praneša penktadienį laikraštis "The Daily Telegraph", tokią išvadą priėjo mokslininkai fiziobiologai iš cheminių jutiklių centro Filadelfijoje. Aliejuje esančios medžiagos, tarp...


Sėkmės darbe paslaptis – teisinga mityba

Sėkmės darbe paslaptis – teisinga mityba

Kaip teisingai maitintis, norint darbe pasiekti užsibrėžtų tikslų ir būti sėkmingu – į šį klausimą atsako Vokietijos mokslininkas, daktaras P.Giunteris. Farmakologijos ir maisto produktų chemijos specialistas atliko ne vieną stebėjimą ir...


Energijos suteikia ne tik puodelis kavos

Energijos suteikia ne tik puodelis kavos

Trūksta energijos? Išsijudinti nebepadeda net puodelis kavos? Dažna vangumo, prastos nuotaikos ar nuovargio priežastis - vitaminų trūkumas. Tačiau patys vitaminai energijos nesuteikia, jie dalyvauja organizmo biocheminiuose procesuose, kurie...


Kokosų vanduo jėgoms atgauti

Kokosų vanduo jėgoms atgauti

Atrodo, jau visas pasaulis žino, kad kokosų vanduo – geriausias natūralus jėgų ir mineralų atstatytojas. Jo populiarumas sparčiai auga ir Lietuvoje, o ypač mėgiamas rimtų sportininkų ir šiaip sportuojančiųjų. Kas yra kokosų vanduo ir kodėl...


Sveikų pusryčių receptas

Sveikų pusryčių receptas

Ką valgote pusryčiams? Paskubomis išgeriate puodelį kavos ir krimstelite to, ką randate šaldytuve? Vokietė Christine Albert pusryčių maistą savo šeimai kasdien ruošia iš vakaro. Jau dvidešimt metų ji gamina trintų grūdų košes. "Parduotuvėse...


Aukščiausios rūšies dešrelių kokybė neatitiko keliamų reikalavimų

Aukščiausios rūšies dešrelių kokybė neatitiko keliamų reikalavimų

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos pareigūnai, įvertinę vienos iš mėsos perdirbimo įmonių gaminamų aukščiausios rūšies virtų dešrelių kokybę, nustatė, kad ji neatitinka aukščiausios rūšies mėsos gaminiams keliamų reikalavimų. UAB...


Riešutai gali būti kenksmingi

Riešutai gali būti kenksmingi

Vaikai, kurių mamos nėštumo metu valgė daug riešutų, labiau rizikuoja susirgti astma, rašo guardian.co.uk. Atlikę tyrimus Utrechto universiteto (Olandija) mokslininkai aptiko, kad astmos simptomai kone du kartus dažniau kamuoja vaikus, kurių mamos...


Riešutai gerina medžiagų apykaitą

Riešutai gerina medžiagų apykaitą

Mokslininkai teigia, kad saikingas riešutų vartojimas padeda išvengti kai kurių sveikatos sutrikimų, praneša BBC. Manoma, kad iki 25 proc. žmonių Jungtinėje Karalystėje skundžiasi sutrikusia medžiagų apykaita. Tai lemia nutukimą, padidėjusį...


Leduose – E bomba

Leduose – E bomba

Karštą dieną kilęs noras atsigaivinti ledais klaipėdiečiui baigėsi nemaloniu sveikatos sutrikimu. Paaiškėjo, kad tai, ką gamintojai vadina ledais, iš tiesų yra šaldytas vanduo su pieno milteliais, pagardintais net penkių E porcija. Savaitgalį...


Mityba: maisto produktai, kurie padės išlikti žvaliems ryte

Mityba: maisto produktai, kurie padės išlikti žvaliems ryte

Savaitgalį persukus laiką ne vienam lietuviui yra sunku pabusti. Italų mokslininkai teigia, kad tingulį gali išvaikyti makaronai, ryžiai ir pienas. Anot San Raffaele (Milanas) miego klinikos specialistų, vertėtų rinktis produktus, kurie turi daug...


Lietuviai žiūri ką valgo: salmonelioze susirgo mažiau žmonių

Lietuviai žiūri ką valgo: salmonelioze susirgo mažiau žmonių

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, per pirmąjį 2010 m. pusmetį užregistruoti 666 susirgimų atvejai (2009 m. sirgo 2069 žmonės, 2008 m. – 3159). Daugiausiai salmoneliozės atvejų užregistruota atšilus orams, pvz. per šių metų...


Kilogramus degina ir cepelinų "dieta"

Kilogramus degina ir cepelinų "dieta"

Kiekvieną rytą prieš valgį patariama suvalgyti porą šaukštų (apie 100 g) liesos varškės. Ji turi naudingų medžiagų, taip pat padeda subalansuoti, kad organizmas pasisavintų kuo mažiau riebalų. Klaipėdietė Rūta Žalandauskienė nėra viena iš tų,...


Kas kuria prieskonių madą?

Kas kuria prieskonių madą?

Šnekėti daugiau negu dviem kalbomis, naudoti maistui tai, kas būdinga skirtingų kraštų virtuvėms, tapo įprasta. Globalizacija lėmė ir naujų prieskonių madų įsigalėjimą Lietuvoje. Pamenate, kad dar visai neseniai populiariausia prieskoninė žolelė...

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9