Gruodžio 7d. Antradienis

Tyrimas: didėjančio vaikų antsvorio priežastis – užkandžiavimas

Peržiūrų skaičius: 25880
Tyrimas: didėjančio vaikų antsvorio priežastis – užkandžiavimas

Valstybinis aplinkos sveikatos centras šį pavasarį aiškinosi 6-7 klasių mokinių sveikos mitybos ir fizinio aktyvumo įgūdžius. Apklausos metu, kurioje dalyvavo 704 mokiniai, paaiškėjo, kad mitybos įpročius vaikai perima ne tik iš tėvų ir mokytojų, bet ir iš draugų ar net mėgiamo dainininko.

Nors dauguma vaikų žino sveikos mitybos taisykles, daugiau nei pusė jų nevalgo pusryčių, apie 10 proc. - ir šiltų pietų. Taip pat apie pusę moksleivių kasdien valgo saldumynų, tačiau specialistai tikisi, kad neigiamų jų poveikį atsveria populiarėjantys vaisiai ir daržovės.

Ką valgyti, žino, bet nevalgo

Tarp tyrimo, kuris vyko Panevėžio apskrities mokyklose, dalyvių - 47 proc. berniukų ir 53 proc. mergaičių. 59,4 proc. apklaustųjų mokinių gyveno kaime ir 38,2 proc. - mieste.

Kaip teigė centro direktorius Erikas Mačiūnas, buvo apklausti iš esmės sveiki vaikai. Tik 3 proc. respondentų nurodė, kad jiems nustatyti maisto apribojimai dėl virškinimo sutrikimų, 1 proc. iš jų teigė, kad jiems nustatytas tausojantis maitinimas, kitaip tariant, jų mitybos racionas gerokai skiriasi nuo įprasto.

"Pastebėjome, kad vaikai moka pasiskaičiuoti savo kūno (masės - DELFI) indeksą ir žino, ar turi antsvorio. 11 proc. moksleivių teigė sveriantys per mažai, 63 proc. - tiek, kiek reikia, 24 proc. - per daug, - teigė E. Mačiūnas. - Taip pat vaikai puikiai žino veiksnius, nuo kurių priklauso jų kūno svoris. Dauguma moksleivių paminėjo mitybą ir fizinį aktyvumą".

Taigi, kas ketvirtas moksleivis turi problemų dėl svorio, pernai metų apklausos duomenimis antsvorį turėjo kas penktas.

Į klausimą, kieno nuomonė vaikui svarbiausia, kalbant apie mitybą ir fizinį aktyvumą, tėvus paminėjo 75,9 proc. vaikų, mokytojus - 4,7 proc., mėgiamą daininką - 0,7 proc. draugus - 5,3 proc. žurnalistus - 0,7 proc.

40,3 proc. moksleivių valgo 3 kartus per dieną, 36,9 proc. - 4 kartus, 11,4 - 5 ir dažniau, 9,7 proc. - tik du. Specialistų neramina, kad 41,9 proc. moksleivių nurodė nevalgantys namuose pusryčių. Tik 39,1 proc. iš jų pusryčiauja mokykloje, o 56,3 proc. taip ir lieka be pusryčių. Karštus pietus mokykloje valgo taip pat tik 60 proc. moksleivių. Iš nevalgančiųjų apie 20 proc. nurodė valgantys namie, likę greičiausiai pasitenkina šaltais užkandžiais. Kaip vieną iš priežasčių, kodėl moksleiviai nevalgo pietų, jie nurodė per trumpą pertrauką. Panašūs rezultatai buvo gauti ir prieš metus. Tuomet dauguma mokinių taip pat nurodė valgantys tris ar keturis kartus per dieną.

"Žinia, svarbiausia didėjančio antsvorio priežastis - užkandžiavimas tarp pagrindinių valgymų. Kartais tai darantys nurodė 60,8 proc. moksleivių, kasdien - 30,4 proc. niekada - 7,5 proc. Beveik 38 proc. respondentų teigė, kad jų mokykloje yra užkandžių aparatas, tačiau 78 proc. tikino neperkantys iš jo", - pasakojo A. Mačiūnas.

Specialistas pastebėjo, kad vaikai žino, ką turėtų valgyti. Duoną, grūdų košes nurodė 56,7 proc. respondentų, daržoves - 73,2 proc. pieno produktus - 50 proc. žuvį - 16,6 proc. mėsą - 35,2 proc. vaisius - 58 proc.

Tačiau šios žinios ne visada pritaikomos praktikoje. Tiesa, kelis kartus per dieną vaisių valgo 30,8 proc. moksleivių, kartą per dieną - 38,2 proc. 1-2 kartus per savaitę - 29,4 proc., nevalgo - 0,7 proc. panašus vaizdas ir su daržovėmis. Kelis kartus per dieną jų valgo 26 proc. 1 kartą per dieną - 41 proc. 1-2 kartus per savaitę - 30 proc. nevalgo - 2,1 proc.

"Tačiau saldumynų atimti iš vaikų nepavyks, - teigė pašnekovas. - Kelis kartus per dieną juos valgo 22,7 proc. moksleivių, 1 kartą per dieną - 36,1 proc. 1-2 kartus per savaitę - 36,6 proc., visiškai nevalgo - 3,3 proc."

Paklausti, ar žino, kiek kartų per dieną reikia valgyti ir gerti, 1,1 proc. nurodė 2 kartus, 49,1 proc. - 3, 36,2 proc. - 4, 12,6 proc. - 6. Be to, 50,7 proc. respondentų įsitikinę, kad jie maitinasi pakankamai gerai, 11,8 proc. - nepakankamai gerai, 36 proc. neapsisprendė.

Laisvalaikio karalius - kompiuteris ir televizorius

Kasdien rytinę mankštą daro 8,4 proc. moksleivių, kartais - 44 proc., niekada nedaro - 47,4 proc. Tačiau daugiau nei du trečdalis jų pėsčiomis eina į mokyklą ar bent jau iki autobuso stotelės. Tiesa, fizinio aktyvumo laikas nėra ilgas. 10 min. ėjimą nurodė 66,5 proc., 10 - 25 min. - 21,2 proc., daugiau nei 30 min. - 4,4 proc.

Paklausti, kaip leidžia savo laisvalaikį, moksleiviai tyrėjų nenustebino. Ne paslaptis, kad fizinį aktyvumą išstumia kompiuteris ir televizorius. Skiriantys fiziniam aktyvumui iki 1 val. per dieną nurodė 28,1 proc., daugiau nei 1 val. - 40,2 proc. Kiek daugiau nei po trečdalį respondentų teigė padedą tėvams namuose. 32,4 proc. iki valandos laisvalaikio skiria skaitymui, daugiau nei valandą - 14,8 proc. 28 proc. bent valandą per dieną žiūri televizorių, daugiau nei 1 val. - 42,6 proc. Iki valandos laiko skiria kompiuteriniams žaidimams 27,4 proc. respondentų, daugiau nei 1 val. - 35,7 proc.

Tiesa, 38,4 proc. moksleivių nurodė lankantys sporto būrelį, tačiau, anot A. Mačiūno, jų skaičius galėtų būti didesnis.

Panevėžio apskritis apklausai buvo pasirinkta ne atsitikrinai - čia metus vyko projektas "Sveikos mitybos ir fizinio aktyvumo ugdymas mokyklose". Šiais metais toks pats projektas startuoja Vilniaus ir Kauno apskričių mokyklose. Projekto esmė - duoti "meškerę, o ne žuvį", todėl mokytojai ir moksleiviai ne tik mokami sveikos gyvensenos pagrindų, bet ir organizuojami įvairūs renginiai - pradedant viktorinomis, baigiant sveikų patiekalų degustacijomis.

Įdomu, kad šį projektą remia ir įmonės, kurios vaikus maitina specialistų galvos skausmu - bulvių traškučiais bei girdo tukinančiais limonadais.

Anot E. Mačiūno, nors šios paklausos rezultatai nedaug skiriasi nuo ankstesnės, visgi jie tikrai ne blogesni, o tam tikrais aspektais - keliais procentiniais punktai pagerėję. "Taigi galima teigti, kad projektas pavyko", - teigė specialistas.


Kuo skiriasi ekologiška kava nuo neekologiškos?  Ekologiška kava – Naturela

Kuo skiriasi ekologiška kava nuo neekologiškos? Ekologiška kava – Naturela

Kava - kasdienis ritualas, nuo kurio dažnas pradeda savo rytą. Tai priežastis dėl ko verta lipti iš lovos. Pats jos gaminimo procesas, kvapas, skonis gali tapti motyvuojančiu tinkamai pradėti dienos darbus. ,,Neišgėriau kavos ir viskas krenta iš...


Sveikatinimo kelionė: košė be druskos ir akmeninė pagalvė

Sveikatinimo kelionė: košė be druskos ir akmeninė pagalvė

Kai pavargsti gulėti paplūdimyje, kalnuose patirtas nuovargis – tikras malonumas. Taip tvirtina atostogas sveikatos paieškoms pašventę keliautojai. Ar įsivaizduojate atostogas, per kurias kas rytą iš lovos reikėtų ropštis šeštą valandą ir...


Per pusryčius - kruopų košė

Per pusryčius - kruopų košė

Grikių kruopos turi lengvai pasisavinamų baltymų, daug krakmolo, nepakeičiamų aminorūgščių. Jos stiprina kraują, todėl naudinga valgyti sergantiesiems anemija. Kviečių kruopų košes reikėtų valgyti linkusiesiems į nutukimą, nes jos išvalo riebalus,...


Genų inžinierių kūriniai ieško kelio ir prie lietuvių stalo

Genų inžinierių kūriniai ieško kelio ir prie lietuvių stalo

Europos Komisija prieš savaitę leido sodinti genetiškai modifikuotas bulves. Pavojaus, kad iš jų bus gaminami didžkukuliai, nėra - maistui jos nebus vartojamos. Bet įdare šių bulvių pėdsakų ateityje gal ir bus. Europa beviltiškai atsilieka nuo JAV...


Apie bulgur kruopas

Apie bulgur kruopas

Dažnas keliaudamas į Turkiją ir ragaudamas jų nuostabios virtuvės patiekalų dažnai pasvajoja apie galimybę valgyti tokį maistą ir Lietuvoje. Šiandien visa tai jau yra įmanoma, o į Turkija belieka važiuoti pasigrožėti jų nuostabiu kraštovaizdžiu....


Kava: gerti ar negerti?

Kava: gerti ar negerti?

Esminis veiksnys yra suvartojamos kavos kiekis. Tiems, kurie išgeria vidutinį šio gėrimo kiekį (3-4 puodelius per dieną, t.y. gauna 300-400mg kofeino), rizika sveikatai nėra didelė, o teigiamų poveikių taip pat yra keletas. Tačiau nuo padidinto...


Daržovių skonis vis labiau vienodės

Daržovių skonis vis labiau vienodės

Tiek atvežtinės, tiek lietuviškos daržovės pramoniniu būdu auginamos tomis pačiomis technologijomis, visgi mūsiškės vis dar maistingesnės. Pasak Sodininkystės ir daržininkystės instituto Daržo augalų selekcijos sektoriaus vedėjos dr. Rasos...


Ridikėlis radikulitui gydyti

Ridikėlis radikulitui gydyti

Senovės Graikijoje ridikėliai buvo ypač vertinami. Žymus to meto gydytojas Dioskoridas patardavo vartoti ridikėlius virškinimui gerinti, regėjimui stiprinti, kosuliui sušvelninti ir nuraminti. Ridikėliuose yra daug vitaminų B1 ir B2, C, karotino,...


Alfa karotenas siejamas su sveikesniu ir ilgesniu gyvenimu

Alfa karotenas siejamas su sveikesniu ir ilgesniu gyvenimu

Valgant daug alfa karoteno turinčių tamsiai žalių ir oranžinių daržovių - morkų, špinatų ir brokolių - galima išvengti daugiau ligų, o gyvenimas gali būti ilgesnis, rodo JAV atliktas tyrimas. Alfa karotenas, beta karotenas ir kiti vaisiuose ir...


Savos gamybos prieskoniai

Savos gamybos prieskoniai

Šiuo metu pats laikas iš šviežių žalumynų, daržovių, grybų pasiruošti prieskoninę druską, kuria galima gardinti įvairius patiekalus. Namuose paruošti prieskoniai - ne tik sveikesni, bet ir palyginti pigūs. Grybų druskai reikės 15 g šviežiai...


Vitaminai žiemai

Vitaminai žiemai

Žiemą dažnam gali pritrūkti vitaminų. Jiems gauti rekomenduojame produktus, kuriuose gausu vitaminų, o tuo pačiu yra skanūs, sveiki ir inovatyvūs. Pirmiausia, jei jaučiate esant padidėjusiam vitamino C poreikiui, ar kankina pvz., didelis fizinis...


Moksleivių mityba: saldainis vietoj kotleto

Moksleivių mityba: saldainis vietoj kotleto

Kas atsitiko, kad šiandien vis mažiau vaikų mokyklos valgykloje renkasi karštą patiekalą? Neskanu? Brangu? Ne vienam suaugusiajam burnoje likęs mokyklinių pietų – žuvų kotleto ar pieniškos grikių sriubos skonis. Anuomet moksleiviai valgydavo...


Norite numesti svorio? Rašykitės, ką valgote

Norite numesti svorio? Rašykitės, ką valgote

Mokslininkai ištyrė, kad žmonės, kurie nuosekliai rašo kiekvieną per dieną suvalgytą maisto produktą, greičiau atsikrato antsvorio. Kaip rašo portalas canada.com, Kentukio universiteto bei Šiaurės Karolinos universiteto mokslininkai nustatė, jog...


Koks maistas saugo nuo vėžio?

Koks maistas saugo nuo vėžio?

Pastarųjų metų duomenys rodo, kad netinkama mityba yra viena iš onkologinių ligų priežasčių. Tad kaipgi reikėtų maitintis? Švedų mokslinių tyrimų duomenimis, padidinus perdirbtos mėsos produktų vartojimą tik 30 g per parą, tikimybė susirgti...


J. Oliverio žurnale – lietuviški receptai

J. Oliverio žurnale – lietuviški receptai

Britų virtuvės guru Jamie Oliverio žurnalas "Jamie Magazine" pavasarį mirgės lietuviškų patiekalų receptais. Šio leidinio kūrėjai iš Vilniaus į Londoną grįžo su keliais šimtais gardumynų nuotraukų, lietuviškų receptų prirašytais...


Vaikystėje vartojantys pieno produktus gyvena ilgiau

Vaikystėje vartojantys pieno produktus gyvena ilgiau

Tas, kas vaikystėje gėrė daug pieno ar valgė varškės, gyvens ilgiau. Pieno produktuose esantis kalcis skatina kaulų augimą ir, be to, sumažina insulto riziką, parodė australų ir britų mokslininkų atliktas tyrimas, kurio rezultatus skelbia...


Klastingas chemikalas Jūsų virtuvėje

Klastingas chemikalas Jūsų virtuvėje

Bisfenolis A (BPA) yra pramoninis chemikalas, naudojamas kai kurių plastmasinių gaminių sutvirtinimui nuo 1960-ųjų metų. BPA dažnai randamas įvairiuose plastiko gaminiuose, skirtuose maisto produktų laikymui ar naudojimui. Tai gali būti...


Komercinei rinkai jau paruošti genetiškai modifikuoti upėtakiai

Komercinei rinkai jau paruošti genetiškai modifikuoti upėtakiai

Rodo salos universiteto (JAV) laboratorijoje sukurtas genetiškai modifikuotas vaivorykštinis upėtakis, kurio raumenų masė yra 20% didesnė lyginant su natūraliais jų giminaičiais. Teigiama, jog gyvūnas yra visiškai paruoštas komercinės...


Kiaušinis prilygsta mėsos kepsniui ar stiklinei pieno

Kiaušinis prilygsta mėsos kepsniui ar stiklinei pieno

Bijote valgyti kiaušinius, nes jie padidina cholesterolio kiekį kraujyje? Tačiau sveiki žmonės per šv. Velykas suvalgę 3 - 4 kiaušinius tikrai nepakenks sveikatai. Garbaus amžiaus žmonėms, turintiems problemų dėl per didelio cholesterolio kiekio...


Brokoliai gali apsaugoti nuo skrandžio vėžio

Brokoliai gali apsaugoti nuo skrandžio vėžio

Brokoliai turi savyje ne tik vitaminų ir mineralų, bet, ko gero, juose yra ir skrandžio vėžį sukeliančias bakterijas naikinančių medžiagų. Tik brokoliams būdingą skonį, dėl kurio vieniems ši daržovė didžiausias skanėstas, o kitiems - šlykštynė,...


Ką reikia žinoti apie geriamąjį vandenį, išfasuotą į daugkartinio naudojimo tarą

Ką reikia žinoti apie geriamąjį vandenį, išfasuotą į daugkartinio naudojimo tarą

Vanduo yra būtina mūsų maisto raciono dalis. Specialistų teigimu, žmogus per parą turėtų išgerti 6 - 8 stiklines vandens, vasarą jo suvartoti rekomenduojama dar daugiau. Kokį vandenį gerti – fasuotą, iš butelių ar iš čiaupo – vartotojo...


Pyragaičiuose moteris aptiko pelėsio įdarą

Pyragaičiuose moteris aptiko pelėsio įdarą

Varškė su pelėsiu – tokį netikėtą įdarą aptiko klaipėdietė, nusipirkusi sluoksniuotų pyragaičių mokinių pamėgtoje bandelių parduotuvėje. Uostamiesčio centre netoli Simono Dacho progimnazijos įsikūrusią mažytę skanėstų ir bandelių parduotuvę...


Kviečių košė padės sustiprėti

Kviečių košė padės sustiprėti

Kviečiai savo maistine verte neprilygsta grikiams, avižoms ar ryžiams, bet vis tiek laikomi labai vertingu maisto produktu. Kviečių košė rekomenduojama nutukus, sergant ateroskleroze, užkietėjus viduriams. Bet nerekomenduojama ją valgyti sergant...


Mitybos specialistė: natūralus maistas grąžina „užmuštus“ skonio receptorius

Mitybos specialistė: natūralus maistas grąžina „užmuštus“ skonio receptorius

Prieš keletą metų bene visas gyvenimo sritis užvaldžius ekologiškoms idėjoms, netruko atsirasti kritikų, privertusių suabejoti ekologiškų produktų nauda sveikatai. Pasak sveikos mitybos specialistės Vaidos Kurpienės, pasaulyje vis stiprėjantis...


Kai maistas tampa nuodu, verta susirūpinti

Kai maistas tampa nuodu, verta susirūpinti

Dabartinė sveikatos apsaugos sistema nepajėgi laiku nustatyti ligų, nuo kurių Lietuvoje miršta šimtai tūkstančių žmonių. Todėl pasirūpinti savimi turime patys. Anot medikų, pradėti reikėtų nuo mitybos. Todėl L.T. medikų ir teiraujasi: ką valgyti,...


Sveikos mitybos ugdymas – visų mūsų uždavinys

Sveikos mitybos ugdymas – visų mūsų uždavinys

Nacionalinė sveikatos taryba, reikšdama susirūpinimą šalies gyventojų nesveikos mitybos įpročiais, siūlo daugiau dėmesio skirti visuomenės, o ypač vaikų, sveikos mitybos ugdymui. Atsižvelgiant į žalingą visame pasaulyje populiarėjančio...


Vasara koreguoja meniu

Vasara koreguoja meniu

Į iškylą gamtoje - jokių greitai gendančių maisto produktų. Pietūs - tik švarioje, tvarkingoje kavinėje. Tai priesakai, kuriuos privalu vykdyti vasarą. "Vasaros metu padaugėja žarnyno infekcinių susirgimų. Dažniausia jų priežastis -...


Stebuklinga morkų galia

Stebuklinga morkų galia

Morkos - jaunystės, grožio ir ilgaamžiškumo garantas. Jose daug vertingojo karotino, organizme virstančio vitaminu A. Nėra jokių kitų vaisių ar daržovių, kuriuose būtų tiek daug šio vertingo fermento, nebent paprikoje. Morkos - ir puikus vitaminų...


Ar mūsų vaikai nori tokio pieno?

Ar mūsų vaikai nori tokio pieno?

Ar kada nors susimąstėte, koks pienas atkeliauja iki jūsų stalo? Parduotuvėse ant esančių pieno pakuočių vaizduojamos žaliuojančios pievos ir saulėkaitoj besiganančios karvės, kas suteikia mums iliuziją apie švarų ir šviežią lyg iš močiutės...


Diabetas: vieni riebalai jį sukelia, kiti nuo jo apsaugo

Diabetas: vieni riebalai jį sukelia, kiti nuo jo apsaugo

Aplink šlaunis ir sėdmenis besikaupiantys riebalai padeda apsisaugoti nuo diabeto, nustatė JAV mokslininkai. Seniai žinoma, kad antrojo tipo diabetas susijęs su nutukimu, konkrečiai - su riebalų sluoksniu pilvo srityje. Tačiau Joslino Diabeto...

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9