Trešnėse – besiraitantis įdaras

Ketinantys paskanauti trešnių klaipėdiečiai turėtų būti atidūs. Uogose, atvežtose iš kitų šalių, aptikta daugybė kirminų. Pranešimų apie lervomis užterštas trešnes sulaukiama kas antrą dieną.
Tarp uogų – lervos
Klaipėdietė Diana Krasauskienė pasakojo, jog trešnes pirko Naujajame turguje dviejose vietose.
"Uogas pirkau vaikams – savaitgalį planavome važiuoti į gamtą. Nusipirkau jų iš vienos pardavėjos. Vėliau pamaniau, kad bus mažai. Tada trešnių įsigijau dar ir iš kitos", – pasakojo moteris.
D.Krasauskienė tvirtino, jog parsinešusi uogas nuplovė, supylė į lėkštę ir padėjo ant stalo. Dalį jų moteris su artimaisiais suvalgė.
Tačiau po valandos klaipėdietę ištiko šokas.
"Tarp likusių uogų po lėkštę šliaužiojo kirminai. Nuo vaizdo tapo bloga. Pradėjau pjaustyti uogas. Kirminų buvo prisirpusių, juodų trešnių minkštime. Mažiau sunokusiose – šviesesnėse lervų neradau", – teigė moteris.
Anot D.Krasauskienės, abiejose vietose moteris pirko iš Lenkijos atvežtų uogų.
Geriau rinktis lietuviškas
Anot Klaipėdos miesto valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko Virginijaus Gailiaus, pranešimų apie trešnes, užterštas kirminais, sulaukiama kas antrą dieną.
Faktiškai pasitvirtina kas antras pranešimas. Trešnės su lervomis randamos ne tik turguje, bet ir pas prekeivius gatvėje.
"Problemą žinome. Tai ne masinis reiškinys, bet pasitaiko. Kirminų randama atvežtinėse trešnėse, ypač sumuštose uogų vietose. Iš patirties galiu pasakyti, kad mažiau kirminų aptinkama lietuviškose uogose", – aiškino V.Gailius.
Reikia perpjauti
Tarnybos viršininkas pabrėžė, kad pardavėjai turi žinoti, ką parduoda, patikrinti uogas. Pirkėjai negali matyti, ar uogos su kirminais. Tai galima padaryti tik perpjovus trešnę. Dažniausiai balta lerva būna prie kotelio.
"Prieš valgydamas paimu dešimt prisirpusių trešnių, perpjaunu, patikrinu ir tik tada valgau. Kartais užtenka ir pakratyti dėžę – lervos būna išlindusios. Taip turėtų elgtis ir pardavėjai. Jie privalo patikrinti, ką parduoda. Prie kiekvienos uogos kontrolieriaus nepastatysi", – komentavo V.Gailius.
Viršininkas pabrėžė, kad vartotojai turėtų taip pat atsakingiau žiūrėti, kokioje vietoje ką perka.
"Trešnės yra brangios, žmogui gaila, kad jas teko išmesti. Pirkėjas turi teisę atsiimti pinigus iš pardavėjo", – paaiškino V.Gailius.
Straipsniai

Dietų laikytis neverta
Naujausias antidietos fronto narys Geoffrey Cannonas teigia, kad visos dietos yra neefektyvios ir padeda svorį ne mesti, o priaugti. TimesOnline rašo: knygų apie dietas yra tiek daug, kad knygynuose kuriasi atskiri skyriai, skirti vien literatūrai...

Kad lieknėjimą lydėtų sėkmė
Ką daryti, jei jūsų svoris didesnis nei turėtų būti? Kokių priemonių derėtų imtis, kad svorio mažinimo bandymai būtų sėkmingi? Kaip išvengti užkandžiavimo naktimis ir kt.? Apie svorio metimo problemas kalbamės su Medicinos diagnostikos centro...

Kaip pasirinkti kiaušinius
Jau kuris laikas paukštynų atstovai teigia, kad tiek pramoniniu būdu laikomų, tiek ekologiniuose ūkiuose ar kaime laisvai auginamų vištų kiaušiniai savo sudėtimi (baltymais, mineralais ir vitaminais) labai nesiskiria. Ar tikrai nėra skirtumo tarp...

"Danone" nusprendė patikslinti produktų sveikatingumo teiginius ES institucijoms
Prancūzijos maisto grupė "Danone" praėjusią savaitę atsiėmė patikslinimui dviejų geriausiai parduodamų jų jogurtų paraiškas dėl naudos sveikatai, kilus painiavai dėl to, kokius mokslinius įrodymus turi pateikti bendrovė, siekdama...

Pakeiskite tai, kaip jūs valgote
Teisinga dieta – gražus kūnas…Ko gero jūs jau žinote, kad tinkamų maistinių medžiagų trūkumas gali įtakoti kūno atliekamų funkcijų kokybę. Todėl sveika mityba yra labai svarbi. Dabar tai žino visi, tačiau vis dar atsiranda mitų, kurie...

Ekologiškų produktų grupė
1993m. įkurta šaldytų kulinarinių pusgaminių gamintoja UAB "Liūtukas" ir Ko per trumpą laiką tapo viena didižiausių ir moderniausių Lietuvoje. Įmonės sėkmę garantuoja vartotojų bei ekspertų pripažinta produkcija, novatoriškumas ir...

Mėsos gaminiuose naudojamas konservantas E250 gali sukelti vėžį
Įsibėgėjus iškylų sezonui, norime priminti Nacionalinės maisto ir veterinarijos tarnybos įspėjimą dėl mėsoje naudojamo maisto priedo natrio nitrito (E250). Vartojant šiuo konservantu apdorotą mėsą, organizme gali susidaryti žinomi kancerogenai...

Lietuviška mėsa – ir iš užsienio
Prekybos centrai ir turgavietės giriasi parduodantys tik lietuvišką kiaulieną. Tačiau Lietuvoje užauginamų kiaulių nepakaktų patenkinti net vieno prekybos tinklo poreikiui. Kaltina turgaus prekiautojus Aiškaus kriterijaus, kaip atskirti, ar...

Pusė neturinčių laiko pietums lietuvių nieko nevalgo
Ketvirtadalis, t.y. 25 procentai, 25-50 m. miestuose gyvenančių ir internetu besinaudojančių lietuvių 2-3 kartus per savaitę neturi laiko pietums, kartą į savaitę tai nutinka 27 proc. apklaustųjų. Tokie duomenys gauti sveiko greito maisto tinklo...

Kaip maitintis skirtingo amžiaus žmonėms?
Bėgant metams, žmogaus organizmo poreikiai keičiasi. Amerikiečių dietologė Elizabeth Somer išskyrė medžiagas, kuriomis skirtingo amžiaus žmonėms verta praturtinti racioną. Vyresniems nei 20 metų žmonėms reikėtų atidžiau sekti, jog mityboje...

Kriaušė, obuolys, šparagas. Kaip sureguliuoti svorį?
Kriaušės figūros moterims riebalai kaupiasi "moteriškose vietose": ant klubų ir pilvo. Artėjant prie 50-mečio, tokia figūra vis labiau apvalėja. Raumeninio audinio "kriaušės" daug neturi, o kadangi riebalai dega būtent...

Dėmesio: nepavalgę – persivalgysite
Svorio reguliavimas - opi moterų problema. Ketvirtadienį pasaulis švenčia Tarptautinę dieną be dietų, todėl specialistai siūlo atkreipti dėmesį į valgymo sutrikimus: nervinę anoreksiją ir nervinę bulimiją. Vyrauja klaidinga nuomonė, jog šiomis...

Sveika mityba. Paprastas, žmogiškas požiūris
Gegužės 11 d., šeštadienį, 13 val. kviečiame į susitikimą su sveikos gyvensenos ir asmenybės ugdymo mokytoju Sauliumi Urbonu.

Ar tikrai reikia gerti pieną, kad kaulai būtų stiprūs?
Kai pasakai žmogui, kad jam reikėtų atsisakyti pieno produktų, tai tuoj pradeda klausti iš kur gaus kalcio. Kaip rodo moksliniai tyrimai, slyvos yra labai naudinga kaulams. Floridos valstijos universiteto profesorius Bahram H. Arjmandi teigia, kad...

„Mokslo ekspresas“: maisto dizaineriai padeda mums lieknėti, o maistui – negesti
Specialios emulsijos padeda mums valgant lieknėti. Konservantus keičia valgomosios plėvelės ir pulsuojantis elektros laukas. Apie naujausius šios srities tyrimus ir pasiekimus pasakoja KTU maisto produktų technologijos katedros profesorė Daiva...

Duona ir alkį malšina, ir gydo
Duonoje yra baltymų, riebalų, angliavandenių ir kitų gyvybiškai svarbių medžiagų. Jos baltymuose yra ir nepakeičiamų aminorūgščių, be jų neįmanoma gyventi. Be to, duonoje yra kalio, kalcio, fosforo, geležies ir kitų mikroelementų, B grupės...

Kokį vandenį gerti?
Nuolat girdime specialistų patarimus gerti kuo daugiau vandens, kadangi šis gyvybės šaltinis turi įtakos mūsų puikiai savijautai, gerai nuotaikai, sveikatai bei grožiui. Dietologai tvirtina, kad žmogaus organizmui vandens reikia suvartoti ne...

Atsinaujinęs „Fit Food“: nuo šiol sveika mityba įmanoma kiekvienam
Šiandien visame pasaulyje sparčiai sklinda sveikos mitybos idėjos. Gal dėl to, kad su kiekviena diena vis daugiau mokslinių tyrimų įrodo, jog žmonių sveikatos problemos yra glaudžiai susijusios su mityba. Žmogaus suvartojamas maistas veikia ne tik...

Komercinei rinkai jau paruošti genetiškai modifikuoti upėtakiai
Rodo salos universiteto (JAV) laboratorijoje sukurtas genetiškai modifikuotas vaivorykštinis upėtakis, kurio raumenų masė yra 20% didesnė lyginant su natūraliais jų giminaičiais. Teigiama, jog gyvūnas yra visiškai paruoštas komercinės...

Mityba: maisto produktai, kurie padės išlikti žvaliems ryte
Savaitgalį persukus laiką ne vienam lietuviui yra sunku pabusti. Italų mokslininkai teigia, kad tingulį gali išvaikyti makaronai, ryžiai ir pienas. Anot San Raffaele (Milanas) miego klinikos specialistų, vertėtų rinktis produktus, kurie turi daug...

Geriame natūralias sultis, bet to nežinome?
Pagal teisinius reikalavimus užrašas "sultys" ant pakuočių rodo, kad jos yra natūralios ir jų sudėtyje nėra konservantų ar kitų maisto priedų. Tačiau tik 9 procentrai lietuvių tai žino. Dažniausia pirkėjus klaidina neišsamus pakuočių...

Gavėnios valgiai: pasninko tradicijos ir ar laikomės to šiandien?
Gavėnia, kaip apie septynių savaičių pasninką, prasideda tuoj po Užgavėnių. Seniau žmonės Gavėniai iš anksto ruošdavosi: prisiaugindavo pupų, žirnių, prisidžiovindavo arba prisisūdydavo grybų, prisiraugindavo agurkų ir kopūstų, prisidžiovindavo...

Tradicijos ir papročiai visame pasaulyje: Velykų valgiai
Didįjį penktadienį (paskutiniąją Gavėnios savaitę prieš Velykas) laikytasi vadinamojo sauso pasninko (nevalgyta mėsiškų ir pieniškų valgių). Didįjį šeštadienį šventinta Velykų ugnimi virdavo ir kepdavo Velykoms valgius, dažydavo ir margindavo...

Migdomųjų pakaitalas – gabalėlis sūrio
Anglijos ir Italijos mokslininkų komanda teigia suradusi išeitį nemigos kamuojamiems žmonėms. Vietoj migdomųjų piliulių jie siūlo vakarienei suvalgyti gabalėlį sūrio. Savaitę stebėję 200 žmonių, mokslininkai pastebėjo, kad 72 proc. nemigos...

Dietologė: dietos – nutukimo priežastis
Medikai žymių moterų prašo nepropaguoti drastiškų lieknėjimo būdų. Pasak jų, dietos yra pagrindinė nutukimo priežastis. Lieknėjimo tema tapo mėgstama įvairaus amžiaus ir socialinės padėties moterų, kurios sulieknėjusios kiekviena pasakoja savo...

"Maxima" pirkėjams siūlė pasenusios nugarinės
Prekyba pasibaigusio galiojimo maisto produktais plinta kaip virusas. Prekybos centrai sunkmečiu įsitraukė į lenktynes, kuris daugiau parduos senų produktų tinkančių tik utilizavimui. "Maxima" parduotuvėje "Agrovet" šaltai...

Kiaulpienės žiedų antpilas pigmentinėms dėmėms ir strazdanoms gydyti
Kiaulpienė yra tokia vertinga medicinoje, jog yra sakoma, kad jeigu ji būtų reta, tai jos kaina būtų kaip egzotiškojo ženšenio...

TOP 10: sveikiausios pasaulio virtuvės
Kurios šalies virtuvė yra sveikiausia? Sužinokime sveikiausių pasaulio virtuvių dešimtuką! Pirmoje vietoje atsidūrė Japonija, kur su nutukimo problema susiduria 1,5proc. gyventojų, o vidutinė gyvenimo trukmė yra 82 metai. Dumbliai, šviežios jūros...

Granatų sultys – tikras vitaminų šaltinis
Tyrimais įrodyta, jog granatų sultys - ne tik vertingas maisto produktas, jos turi ir gydomųjų savybių. Natūraliose sultyse gausu vitaminų, fermentų, mineralinių medžiagų, mikroelementų, pektinų, organinių rūgščių bei kitų biologiškai aktyvių...

Patikslintas maisto produktų, kurių sudėtyje yra GMO, sąrašas
Maisto produktai, kurių sudėtyje yra genetiškai modifikuotų organizmų (GMO), mūsų šalies parduotuvėse ženklinami teisingai. Tai paskelbė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT), patikslinusi tokių maisto produktų sąrašą. VMVT...