Lapkričio 13d. Trečiadienis

Tinkamai paruoštos rudens gėrybės - stipriam imunitetui

2019 Spalio 11d.

Permainingi ir vis labiau vėstantys orai neretai lemia įvairius susirgimus. Tam, kad jų būtų kuo mažiau, verta pasirūpinti stipriu imunitetu. Bene vienas paprasčiausių būdų tai padaryti – rudens gėrybės iš daržo. Kuo jos tokios naudingos mūsų organizmui ir kokias priemones naudoti ruošimui, kad daržovės neprarastų vertingų medžiagų ir išlaikytų puikų skonį?

Kiekviena daržovė – vitaminų šaltinis

Dar prieš pasirenkant virtuvės reikmenis, nesvarbu, tai būtų keptuvės, garų puodai ar kepimo formos, patariama susipažinti su populiariausiomis rudens sezono gėrybėmis. O jų tikrai gausu: nuo kasdien daugumos naudojamų iki mažiau įprastų.

Moliūgai – ne tik sriuboms

Daržovė, kurią būtų galima vadinti rudens simboliu, yra moliūgas. Jame pilna įvairiausių vertingų medžiagų: vitaminų (C, B1, B2, D) ir mikroelementų (kalio, kalcio, magnio, fosforo, geležies, cinko ir seleno). Oranžinė daržovės spalva išduoda ir tai, kad joje yra karoteno, iš kurio gaminamas vitaminas A.

Pastarasis padeda išsaugoti normalų regėjimą, padeda palaikyti gerą odos būklę, stiprina imuninę sistemą. Tam, kad ši maisto medžiaga būtų pasisavinama lengviau, gaminant moliūgus rekomenduojama panaudoti šiek tiek riebalų. Terminiam daržovės apdorojimui tinka tiek keptuvės, tiek kiti virtuvės reikmenys (kepimo formos, įvairūs puodai). Dėl švelnaus skonio ir tekstūros iš moliūgų galima ruošti ne tik troškinius, sriubas ar salotas, bet ir desertus.

Kopūstai pasižymi detoksikuojančiomis savybėmis

Dar viena vertingų medžiagų bomba, kuria galima mėgautis būtent rudens sezonu – kopūstas. Jame gausu vitaminų (C, K, E, taip pat B grupės), mikroelementų (kalcio, magnio, kalio), omega-3 rūgščių ir chlorofilo. Ši daržovė dažniausiai naudojama troškiniams, sriuboms ir salotoms gaminti. Ne visi žino, tačiau jos sultys pasižymi ir detoksikuojančiomis savybėmis, todėl gali pašalinti iš organizmo toksinus bei šlakus, teigiamai veikia skrandžio ir žarnyno veiklą.

Bulvės populiarios ne tik rudenį

Daržovės, kurios pelnytai galėtų būti vadinamos lietuvių mėgstamiausiomis, yra bulvės. Priklausomai nuo gaminamo patiekalo, jų paruošimui dažniausiai naudojamos keptuvės, garų ir įprastiniai puodai, taip pat – kepimo formos. Nors kai kurie bulves vertina neigiamai ir jų vengia, šios daržovės turi daug naudingų medžiagų. Tai puikus kalio, kalcio, magnio ir fosforo šaltinis.  Be to, šiose daržo gėrybėse nemažai ir imuninei sistemai svarbių vitaminų: B grupės ir C.

Burokėliai padeda įsisavinti baltymus

Ši daržovė išsiskiria ne tik ryškia spalva, bet ir puikiomis skonio savybėmis. Burokėlius ypač rekomenduojama valgyti turintiems žarnyno problemų, besiskundžiantiems suprastėjusiais kraujo rodikliais, susilpnėjusiu imunitetu. Juose gausu ne tik vitamino C, natrio, fosforo, kalio, magnio, bet ir geležies. Verta paminėti ir tai, kad burokėliai yra tinkamas garnyras prie mėsos ir žuvies, nes padeda lengviau įsisavinti baltymus.

Kaip neprarasti daržovių naudos jas gaminant?

Visi prieš tai išvardinti produktai pasižymi ganėtinai tvirta tekstūra, todėl jų ruošimui tinka skirtingi virtuvės reikmenys: keptuvės, garų puodai, kepimo formos. Kad ir kokį gaminimo būdą pasirinktumėte, rekomenduojama naudoti saugias ir patvarias priemones. Visas jas patogiai galima užsisakyti internetu.

Tiems, kurie nori daržo gėrybes praturtinti gerai žarnyno veiklai ir stipriam imunitetui reikalingais probiotikais, patariama išmėginti ir rauginimą. Renkantis receptą verta atkreipti dėmesį, kad jame nebūtų naudojamas didelis cukraus, druskos ir acto kiekis. Būtent taip paruošti kopūstai, burokėliai ar kitos daržovės yra vertingiausios.

Sustiprinkite savo imunitetą natūraliais būdais – ruduo tam tinkamas metas. Pasirinkus tinkamas priemones, daržovių paruošimas turėtų būti tikras malonumas. Juk patogios ir ilgaamžės keptuvės, kiti maisto ruošimo reikmenys – vieni iš geriausių virtuvės kompanionių.


Kokias dešreles galima kepti?

Kokias dešreles galima kepti?

Iškylaujant net nesusimąstome, ar spragsinčios ant laužo pirmos po ranka parduotuvėje pirktos dešrelės tikrai nepakenks sveikatai. Medikai pataria prisiminti, jog virtų mėsos gaminių negalima kepti ant laužo. Nacionalinio maisto ir veterinarijos...


Šeimyniniai pietūs skatina vaikus maitintis sveikiau

Šeimyniniai pietūs skatina vaikus maitintis sveikiau

Paaugliai, kurie išjungia televizorių ir kartu pietauja su savo šeima, rečiau kenčia nuo valgymo sutrikimų – bulimijos ir anoreksijos, rašoma dailymail.co.uk. Taip pat tokie vaikai rečiau rūkys, kad atsikratytų nereikalingo svorio. Tyrėjai...


Koks maistas palengvina PMS

Koks maistas palengvina PMS

Daugelis moterų keletą dienų ar net savaičių prieš menstruacijas patiria nerimą, nemigą, galvos skausmą ir daugybę kitų negalavimų, kurie vadinami premenstruaciniu sindromu, o populiariai - PMS. Negalavimų priežastis - hormonų pokyčiai organizme:...


Džiovinti vaisiai ir riešutai

Džiovinti vaisiai ir riešutai

Riešutų ir džiovintų vaisių įvairovė suteikia galimybę mėgautis vis kitomis skonio savybėmis. Džiovinti vaisiai ir riešutai – vertingų maistinių medžiagų šaltinis. Juose gausu mineralinių medžiagų, vitaminų, ląstelienos, natūralaus cukraus,...


Gerti daug vandens - nesąmonė

Gerti daug vandens - nesąmonė

Tikima, kad vanduo padeda išsaugoti inkstus, mesti svorį ir išvalyti organizmą. Tačiau dabar ekspertai perspėja, kad aštuonios stiklinės vandens per dieną gali būti žalingos. Britų medikai teigia, kad sveikatos priežiūros įstaigų nurodymai gerti...


Mitybos ypatumai kosmose: kodėl maisto skonis visai kitoks nei Žemėje?

Mitybos ypatumai kosmose: kodėl maisto skonis visai kitoks nei Žemėje?

Tarptautinės kosminės stoties astronautas Chrisas Hadfieldas tiesioginėje studentams skirtoje laidoje „ Let's Talk Science“ prisipažino, kad kosminis maistas nė neprimena valgomo Žemėje, skelbia Mashable.com. „Pirmiausia, ne...


Geriame natūralias sultis, bet to nežinome?

Geriame natūralias sultis, bet to nežinome?

Pagal teisinius reikalavimus užrašas "sultys" ant pakuočių rodo, kad jos yra natūralios ir jų sudėtyje nėra konservantų ar kitų maisto priedų. Tačiau tik 9 procentrai lietuvių tai žino. Dažniausia pirkėjus klaidina neišsamus pakuočių...


Guoda Azguridienė apie alyvogių aliejų

Guoda Azguridienė apie alyvogių aliejų

Kaip atskirti gerą alyvuogių aliejų? Pirmiausia, tai galime padaryti ragaujant. Tačiau kai kuriuos pagrindinius kokybiško alyvuogių aliejaus ypatumus galima rasti ir etiketėje. Ko ten ieškoti pataria sveikos gyvensenos tyrinėtoja Guoda Azguridienė.


Kad Velykiniai kiaušiniai būtų be "siurprizų"

Kad Velykiniai kiaušiniai būtų be "siurprizų"

Ant slenksčio viena gražiausia metų šventė – Šventos Velykos. Pagrindinis šios šventės elementas yra velykinis margutis – kiaušinis. Kartais jame slypi ne šventinis siurprizas... Nors kiaušiniai yra kasdienis maistas ant mūsų stalo,...


Jus įsitikinę, kad viską žinote apie baltąją chia?

Jus įsitikinę, kad viską žinote apie baltąją chia?

Mūsų siūlomos baltosios chia sėklos vienos iš geriausių: naudojant specialia pjaustymo technologija, mūsų Baltosios Chia sėklos ™ smulkiai supjaustomos, taip pagerinamas bioprieinamumas. Jų nereikia mirkyti. Šios nuostabaus riešutų...


Netinkamai maitintis mergaitės išmoksta iš motinų

Netinkamai maitintis mergaitės išmoksta iš motinų

Daugelis merginų jaučiasi kaltos, kai nerimaujant valgo viską kas papuola po ranka. Nemaža dalis jų nori būti plonos it šakaliukas. 4 merginos iš 10 jaučiasi kaltos, kai kiša ranką į bulvių traškučių pakelį ar į burną dedasi šokolado plytelę. Kaip...


Kaip nepersivalgyti per švenčių maratoną?

Kaip nepersivalgyti per švenčių maratoną?

Šventės, šventės, šventės... Kūčiukai, pyragai, mėsos vyniotiniai, keptos vištos, mišrainės ir įvairios salotos - viskas skanu, visko norisi paragauti, todėl apie saiką tiesiog pamirštame. Iki didžiausių metų švenčių liko labai nebedaug, todėl...


Vasara: uogos geriau nei kruopos

Vasara: uogos geriau nei kruopos

Sakoma, kad šviežių uogų reikia prisivalgyti tiek, kad organizmas jų pasisotintų visiems metams. Iš tiesų šviežios uogos yra geriausia, bet nevalia užmiršti, kad nuo jų galima ir susirgti. Dvi stiklinės per dieną "Visame pasaulyje uogos...


Braškė - puiki priemonė nuo spuogų

Braškė - puiki priemonė nuo spuogų

Nuo seno braškės priskiriamos afrodiziakams. Braškės - vienos iš anksčiausiai prinokstančių uogų. Uogose esantys antioksidantai padeda apsisaugoti nuo vėžio, folio rūgštis gražina odą, plaukus, greitina žaizdų gijimą. Mikroelementai (geležis,...


Negalia nėra nuosprendis

Negalia nėra nuosprendis

Daugialypė reabilitologų veiklos mozaika, pademonstruota penktadienį Klaipėdos universitete (KU) vykusioje respublikinėje reabilitacijos ir slaugos studijų krypties jaunųjų tyrėjų konferencijoje, rodo, kokią išeitį ir gyvenimo prasmę gali atrasti...


Burokėlių sultys suteikia energijos

Burokėlių sultys suteikia energijos

Geriant burokėlių sultis, didėja žmonių ištvermingumas ir tai gali padėti treniruotis iki 16 procentų ilgiau, parodė Didžiojoje Britanijoje atliktas tyrimas. Ekseterio universiteto mokslininkai nustatė, kad burokėliuose esantis nitratas mažina...


Rafinuotas maistas gali prišaukti vėžį

Rafinuotas maistas gali prišaukti vėžį

kalbiname Panevėžio apskrities ligoninės Chemoterapijos ir onkologijos skyriaus vedėją Birutę ŠIMKIENĘ. – Visuomenė sunerimusi – apie onkologines ligas kalbama vis dažniau. Daugelį šeimų jau palietė ši skaudi rykštė, laidojami šių ligų...


Trešnėse – besiraitantis įdaras

Trešnėse – besiraitantis įdaras

Ketinantys paskanauti trešnių klaipėdiečiai turėtų būti atidūs. Uogose, atvežtose iš kitų šalių, aptikta daugybė kirminų. Pranešimų apie lervomis užterštas trešnes sulaukiama kas antrą dieną. Klaipėdietė Diana Krasauskienė pasakojo, jog trešnes...


Mokslininkai: alyvų aliejus gali padėti išvengti Alzheimerio

Mokslininkai: alyvų aliejus gali padėti išvengti Alzheimerio

Alyvų aliejus gali padėti išvengti Alzheimerio ligos. Kaip praneša penktadienį laikraštis "The Daily Telegraph", tokią išvadą priėjo mokslininkai fiziobiologai iš cheminių jutiklių centro Filadelfijoje. Aliejuje esančios medžiagos, tarp...


Skelbiamos Sulčių dienos

Skelbiamos Sulčių dienos

"Sulčių taryba" nuo balandžio 20 d. iki gegužės 1 d. skelbia Sulčių dienas ir pradeda visą Lietuvą apimsiantį interaktyvų eksperimentą. Lietuvos gyventojus kviečiami stiprinti imuninę sistemą išgeriant per dieną bent po stiklinę sulčių,...


Neteisingai paruoštas maistas skatina vėžio atsiradimą

Neteisingai paruoštas maistas skatina vėžio atsiradimą

Anot onkologų, mityba lemia apie 30 proc. vėžio susirgimo atvejų, tiek pat – rūkymas, apie 5 proc. – alkoholis, apie 2 proc. – aplinkos užterštumas. Kalbant apie sveikatai pavojingą maistą, bene dažniausiai minimi bulvių...


Kodėl Badavimas yra pati kvaliausia dietos klaida

Kodėl Badavimas yra pati kvaliausia dietos klaida

Dėl to skundžiasi apie 80% dietos besilaikančių žmonių. „Nesuprantu, atrodo aš visiškai nevalgau, bet svoris nekrenta". Skamba pažįstamai? Arba dar blogiau „nesuprantu, atrodo aš visiškai nebevalgau, o svoris vis tiek kyla"....


Sveika mityba ir gyvensena tampa madinga

Sveika mityba ir gyvensena tampa madinga

Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biure praktiką atlikę Kauno medicinos universiteto Visuomenės sveikatos fakulteto IV kurso studentai domėjosi kauniečių mityba ir priėjo išvados, kad ekologiški maisto produktai Kaune dar nėra...


Daržovių dieta: ir sveika, ir skanu

Daržovių dieta: ir sveika, ir skanu

Pusryčiams – obuolių pudingas, pietums – daržovių salotos, vakarienei – šviežių morkų sultys. Argi nemaistinga? Sakoma, kad daržoves valgyti sveika, pietų lėkštėje jos turi užimti daug didesnę dalį nei kepsnys ir bulvės ar...


Ką sveikiau gerti: kavą ar arbatą?

Ką sveikiau gerti: kavą ar arbatą?

Kava ir arbata – patys populiariausi gėrimai. Kasdien yra suvartojami įspūdingi kiekiai įvarių rūšių kavos bei arbatos. Ir vienas, ir kitas gėrimas turi daug gerbėjų. Reikia pabrėžti, jog abu šie gėrimai yra ne tik puikaus skonio, bet ir...


Lietuviai žiūri ką valgo: salmonelioze susirgo mažiau žmonių

Lietuviai žiūri ką valgo: salmonelioze susirgo mažiau žmonių

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, per pirmąjį 2010 m. pusmetį užregistruoti 666 susirgimų atvejai (2009 m. sirgo 2069 žmonės, 2008 m. – 3159). Daugiausiai salmoneliozės atvejų užregistruota atšilus orams, pvz. per šių metų...


Varškė irgi gydo

Varškė irgi gydo

Varškė organizme neleidžia kauptis riebalams. Varškės patariama valgyti sergantiesiems kepenų ligomis. Šis produktas turi medžiagų, kurios neleidžia organizmui kaupti riebalų, alkoholio ir kitų kepenims bei kasai kenkiančių "priedų"....


Daržovių sultys - būtinų elementų šaltinis

Daržovių sultys - būtinų elementų šaltinis

Šviežių daržovių sultys - reikalingiausių ir lengviausiai įsisavinamų organizmui būtinų elementų šaltinis. Daržovių sultyse gausu visų žmogui būtinų amino rūgščių, mineralinių medžiagų, druskų, fermentų ir vitaminų, tik gerti jas reikia šviežias,...


Stebuklingi aliejai – raktas į gerą savijautą. Bionaturalis.

Stebuklingi aliejai – raktas į gerą savijautą. Bionaturalis.

Sveika gyvensena susideda iš kokybiškos mitybos ir aktyvaus gyvenimo būdo. Maisto produktai ir valgymo įpročiai sudaro didžiają dalį visumos dėl ko mes jaučiames gerai arba blogai. Kasdien atkreipdamį dėmesį į tai ką valgome galime nuspėti kaip...


Kaip susivaldyti neužkandžiavus naktimis

Kaip susivaldyti neužkandžiavus naktimis

Kas verčia žmogų, besirūpinantį savo figūra ir visą dieną besilaikantį dietos, artėjant nakčiai staiga prarasti visą valią ir pulti prie šaldytuvo? Jei nesulaikomas noras pavalgyti vakare arba naktį - jūsų silpnybė, galbūt šie patarimai padės...


lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9