Rugpjūčio 5d. Trečiadienis

Sveiko maisto avantiūra

2013 Gruodžio 6d.
Peržiūrų skaičius: 28704
Sveiko maisto avantiūra

Šiuolaikinė maisto pramonė pateikia rinkai tokį maistą, kuris ne tik nėra naudingas, bet ir dažniausiai būna netgi žalingas sveikatai. Kaip rasti ir atsirinkti kokybišką maistą? "Norint sveikai maitintis, šį norą įgyvendinti beveik nebėra galimybių", - sako Šiaulių apskrities ligoninės Konsultacinėje poliklinikoje dirbanti gydytoja gastroenterologė Violeta Vainoriūtė.

Parduotuvėse – pavojingas maistas

Maistas užima itin reikšmingą vietą mūsų gyvenime – nuo jo priklauso ne tik sotumo jausmas ir pasitenkinimo lygis, bet ir pats brangiausias žmogaus turtas – sveikata. Deja, parduotuvėse rasti gaminių, neprifarširuotų įvairių mūsų sveikatai pavojingų priedų, šiais laikais beveik neįmanoma. Dauguma lentynose išrikiuotų maisto produktų turi dirbtinio skonio stipriklių, konservantų, hidrogenizuotų riebalų, modifikuoto krakmolo, dirbtinių saldiklių ir kitų nenatūralių ingredientų. Maisto kompanijos, norėdamos, kad produktai kuo ilgiau galiotų, išlaikytų geresnę prekinę išvaizdą, skonį, kvapą, spalvą ir kitas būtinas savybes, į juos prideda itin daug medžiagų, sukeliančių įvairias ligas ir net vėžį.

Šiuo metu pasaulyje sukurta apie du tūkstančius rūšių įvairiausių maisto priedų. Deja, anot gydytojos, medikai yra bejėgiai prieš maisto pramonės mafiją. Kiekvienas tausojantis savo sveikatą žmogus turėtų rinktis kuo natūralesnius produktus ir kuo dažniau maistą gaminti namuose. Žinoma, prieš perkant produktus reikia atidžiai skaityti produktų etiketes. Jei produktas turi ilgą ingredientų sąrašą, kurį, beje, ne visada įmanoma perskaityti, tokį produktą geriau palikti lentynoje. Ieškant natūralaus maisto, derėtų pasižvalgyti nedideliuose ūkiuose ir pirkti tik iš tų augintojų, kuriais labiau pasitikite.

Etiketėje konservantų nėra, o produkte?

Konservantai – medžiagos, skirtos pailginti maisto vartojimo laiką, neleidžiančios atsirasti bakterijoms, grybeliams ir kitiems mikroorganizmams. Kuo daugiau konservantų produkte, tuo jis toksiškesnis, tačiau tikslų jų kiekį sužinoti sunku. Europos Sąjungoje privaloma nurodyti maisto produkto sudėtyje esančius priedus, kurie žymimi raide E. Pirkėjams vis dažniau renkantis produktus be E priedų, įsigudrino ir gamintojai, vietoj įprastai maisto priedą žyminčio trumpinio E ir jo numerio nurodantys visą jo pavadinimą.

"Nežinau, kas šiais laikais gali sveikai maitintis, - stebisi gydytoja. - Žmogus, stovėdamas tarp lentynose išdėstytų prekių, gali tik įtarti, kokiuose maisto produktuose kokių maisto priedų yra pridėta, nes maisto produktų etikečių kalba yra labai specifinė. Nors retas kuris pirkėjas žino, ką kuris E reiškia, tačiau džiugu, jog E ženklo vengiančių vartotojų gretos vis didėja."

Žvėriena – saugus maistas

Itin populiarėja genetiškai modifikuoti pašarai, tad iš kur žinoti, ar nevalgome kiaulienos, užaugintos kiaules šeriant modifikuotais pašarais? O kur dar visokie specialūs augimą skatinantys hormonai bei konservantai. Valgant hormonais šertų gyvulių ir paukščių mėsą kyla rizika susirgti vėžiu. Visos rūkytos dešros, kumpiai bei kumpeliai pagardinti įvairiais E. Vienintelė išeitis, anot gydytojos, yra žvėriena, nes laukiniai gyvūnai nėra šeriami kombinuotaisiais pašarais - tai patvirtintų kiekvienas medžiotojas. Be to, jie judresni, daugiau bėgioja, tad mėsa ne tokia kaloringa ir riebi kaip naminių gyvūnų. Žvėrienoje mažiau cholesterolio, gausu vitaminų ir gerokai daugiau baltymų. "Tai vienintelė sveika mėsa, - užtikrina gydytoja, - tačiau argi tam, kad pamaitintume Lietuvą, turime išžudyti visus joje gyvenančius žvėris?"

Kokią žuvį rinktis?

Žuvis – puikus baltymų, geležies, mineralinių medžiagų bei kai kurių vitaminų šaltinis. Prekybos centruose žuvies asortimentas gana didelis, tačiau ar įmanoma nusipirkti kokybiškos, sveikatai nekenksmingos žuvies? Gydytoja pataria žuvį pirkti tik su kaulais, nes kad jie būtų pašalinti, žuvies perdirbimo įmonėse žuvis mirkoma rūgštyje ir po to tiekiama vartotojams.

Sveika valgyti vytintą žuvį, kadangi ji džiovinama natūraliu būdu, nenaudojant konservantų. Vertingiausia, žinoma, yra ką tik sugauta švieži žuvis, tad, anot medikės, belieka kantriai laukti, kol Klaipėdoje ja bus prekiaujama tiesiai iš laivų.

Kruopomis žavėtis nereikėtų

Bene labiausiai paplitusios kruopos daugelyje šalių – ryžiai, kuriuose gausu krakmolo, nėra cholesterolio, apstu energijos teikiančių angliavandenių. Ne ką mažiau populiarios ir grikių kruopos, pasižyminčios B grupės vitaminų gausa, vertingomis mineralinėmis medžiagomis bei maistinėmis skaidulomis, aktyvinančiomis žarnyno veiklą. Tačiau, anot gydytojos, kas garantuos, kad šios kruopos nėra septynerių ar aštuonerių metų senumo pigiai nesupirktos iš tų šalių, kuriose dėl prastos kokybės nebetinka vartoti. Galbūt mūsų šalies verslininkai, pasinaudoję proga, suskubo jas parsivežti Lietuvon ir nekaltos akcijos metu į kišenes sėkmingai susižėrė nemenką sumelę grynųjų.

Sveikas ar nuodingas?

Aliejus - vienas iš šiuo metu labiausiai vartojamų riebalų. Geros kokybės aliejus yra naudingas mūsų sveikatai, tačiau, anot medikės, apie kokią sveikatą galime kalbėti, jeigu nė nežinome, iš kokių rapsų jis spaudžiamas? Iš modifikuotų rapsų išspaustas aliejus nebeturi nė vienos žmogaus organizmui reikalingos medžiagos. Kad aliejų būtų galima vartoti maistui, jis turi būti nerafinuotas, t. y. pašalintos tik mechaninės priemaišos, spaustas šaltuoju būdu, neturėti priedų, būti nedezodoruotas. Net ir laikomas šaldytuve jis turi išlikti skystas, nes stingsta tik gyvūninės kilmės riebalai.

Geras aliejus net ir tose šalyse, kuriose jis yra spaudžiamas, kainuoja daug. Nors kai kurios Lietuvos įmonės nedideliais kiekiais ir spaudžia aliejų, tačiau masiškai jo negamina. Pasirodo, gerokai paprasčiau ir patogiau jį importuoti ir išpilstyti. Kokybiškas aliejus parduodamas stiklinėje arba skardinėje taroje. Etiketėje turi būti parašyta, jog tai šimtaprocentinis aliejus, arba turi būti žodis "nature".

Kas slypi duonoje?

Koks maistas nepavojingas, jeigu net duonos riekės nebegali ramiai suvalgyti? Šiais laikais duonos pasiūla labai didelė. Paplitusios dvi duonos rūšys ir jų gamybai taikomos technologijos: ruginė duona, gaminama su raugu naudojant pieno rūgšties bakterijas, ir kvietinė duona, dažniausiai kepama naudojant mieles ir įvairius kepimo priedus. "Tie, kurie dar turi proto ir pinigų, ieško kepėjo, kuris duonai kepti naudoja be chemijos užaugintus grūdus, natūralų raugą ir kepa ją nenaudodamas jokių kepimo priedų, tačiau ką daryti kiekvieną centą skaičiuojančiam žmogui?" - sako gydytoja. Mūsų šalies vartotojai maistą pirmiausia įvertina pagal kainą. Deja, aukščiausios kokybės maisto pigiai nupirkti neįmanoma.

Plinta tarsi epidemija

Anot gydytojos, vis daugiau žmonių skundžiasi įvairiais skrandžio sutrikimais, nors prieš 20 metų pati didžiausia problema buvo opaligė, kuri šiuo metu yra reta. Pastaraisiais metais ypač padaugėjo sergančiųjų gastroezofaginiu refliuksu. Medikė stebisi, kad net ir 70-80 metų sulaukę žmonės vis dažniau skundžiasi, jog griaužia rėmuo.

Beje, refliuksas gali pasireikšti ir netipiniais simptomais - skundžiamasi užkimusiu balsu, gerklų uždegimu, įkyriu kosuliu ir pan. Medikė sako, jog viena refliukso priežasčių – streso metu didėjantis skrandžio rūgštingumas, mat stemplės rauko veikla yra reguliuojama autonominės nervų sistemos. Nualinta stresų bei įtampos, ji nebegali gerai atlikti savo darbo. Kita itin didelė bėda – netinkama mityba.

Anot medikės, tokiomis ligomis pirmiausia ėmė sirgti amerikiečiai, kurie ypač mėgsta maitintis greito ruošimo maistu.

Daugėja skrandžio ligomis sergančių vaikų

Gydytoja sako, jog vis dažniau refliuksas nustatomas vaikams, nors prieš gerą dešimtmetį tarp šia liga sergančiųjų vaikų pasitaikydavo vos vienas kitas. "Kaip maitinasi mūsų vaikai? Mokyklose nebeliko virtuvių, kuriose būtų ruošiamas maistas. Be to, dauguma tėvų nebeįstengia savo vaikams nupirkti karšto maisto. Nors anksčiau mokyklų virtuvėse kepamų kotletų sudėtyje buvo galima rasti ne vien mėsos, bet ir nemažą kiekį batono, tačiau vis tiek tai buvo natūralesnis maistas, negu tas, kuriuo vaikai užkandžiauja dabar. Dauguma mokinių bėga į parduotuvę ir už kelis litus nusipirkę traškučių bei saldiklio prisotintą gėrimo butelį bando apgauti savo skrandį. Ilgiau taip besimaitinantys vaikai ima skųstis nuovargiu, silpnumu, sunkumu skrandyje bei kitais virškinimo sutrikimams būdingais požymiais. Tėveliams reikėtų dažniau kontroliuoti, kur vaikai išleidžia maistui skirtus pinigus, - sako gydytoja. – Netinkamos mitybos rezultatas - endoskopijos metu apžiūrėjus mažojo paciento skrandį iš vidaus, galima pamatyti gausybę erozijų."

Miglė REMEŠKEVIČIŪTĖ

Žymės: sveikas maistas , mityba
Kodėl verta valgyti alyvuoges kasdien?

Kodėl verta valgyti alyvuoges kasdien?

Lietuvoje alyvuogės labai dažnai tampa tik užkandžiu prie taurės vyno, tačiau jeigu žinotumėte kokios jos naudingos žmogaus organizmui – valgytumėte jas kasdien. 20-ojo amžiaus pabaigoje atlikti tyrimai rodo, kad Viduržemio jūros regiono...


Gydomosios greipfrutų galios

Gydomosios greipfrutų galios

Sveikos mitybos specialistai rekomenduoja dieną pradėti stiklinę greipfrutų sulčių. Šiuose vaisiuose gausu vitamino C, padedančio išvengti peršalimo ligų. Šios sultys geriamos grynos arba maišomos į kokteilius. Jų šiek tiek kartoką, bet malonų...


Parduotuvėje – paprikos su kalkėmis

Parduotuvėje – paprikos su kalkėmis

Prekybos centras "Maxima" per Šv. Velykas savo pirkėjams pažėrė nemažai siurprizų, tarp jų ir nemalonių. Skaitytojas Juozas nusistebėjo ir net išsigando pamatęs kokių paprikų parsinešė jo žmona. Suskubęs į parduotuvę vyras aptiko gausybę...


Salmoneliozės kaltininkas – netinkamai laikomas maistas

Salmoneliozės kaltininkas – netinkamai laikomas maistas

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT), atlikusi epidemiologinį susirgimų tyrimą D.Čapkauskienės įmonės "Dairidis" kavinėje patvirtino, kad gegužės mėnesį nustatytam salmoneliozės protrūkiui Kaune įtakos turėjo minėtoje...


Daržovių sulčių galia

Daržovių sulčių galia

Iš šviežių daržovių išspaustos sultys - reikalingiausių ir lengviausiai pasavinamų organizmui būtinų elementų šaltinis. Daržovių sultys - tai organizmo statybininkės bei rekonstruktorės. Jose gausu visų žmogui būtinų amino rūgščių, mineralinių...


Geriame natūralias sultis, bet to nežinome?

Geriame natūralias sultis, bet to nežinome?

Pagal teisinius reikalavimus užrašas "sultys" ant pakuočių rodo, kad jos yra natūralios ir jų sudėtyje nėra konservantų ar kitų maisto priedų. Tačiau tik 9 procentrai lietuvių tai žino. Dažniausia pirkėjus klaidina neišsamus pakuočių...


Krapas - priemonė laringitui gydytii

Krapas - priemonė laringitui gydytii

Pirmą kartą krapai buvo aprašyti senovės Egipte, Eberso papiruse 1500 metų pr. Kr. kaip mikstūros nuo skausmo ingredientas. Krapuose yra daugybė vitaminų ir kitų veikliųjų medžiagų, kurios žadina apetitą bei gerina virškinamojo trakto organų veiklą.


Karštis tirpdo apetitą, bet kelia grėsmę virškinimui

Karštis tirpdo apetitą, bet kelia grėsmę virškinimui

Karštiems orams įsivyravus ne visada norisi laiku pietauti, kartais pasisotinama ledais ar uogomis. Vėlyvos vakarienės jautresnio skrandžio savininkams gali sukelti refliuksą ar net opaligę. Svarbu žinoti, kiek laiko gydytis pačiam, o kada geriau...


Sudaiginti grūdai — energija iš gamtos

Sudaiginti grūdai — energija iš gamtos

Ar žinote, kokią didžiulę naudą žmogaus organizmui teikia sudaiginti kviečių, rugių, sojų, grikių ar žirnių daigai? Vakaruose juos imta vadinti idealiu maistu. Vitaminas B yra savotiškas kuras, padedantis mūsų organizmui pasipildyti energijos ir...


Penki nepelnytai sveikuolių užmiršti produktai

Penki nepelnytai sveikuolių užmiršti produktai

Žemės riešutų sviestas, grybai, kiaušiniai, avokadai ir net kava. Tai penki sveikuolių užmiršti produktai, kuriuos verta įtraukti į kasdieninį meniu. Pirkėjai dažniausiai žino tik, kad jis kaloringas. Tačiau jis dar labai sveikas širdžiai ir...


Ledai, kurie netirpsta

Ledai, kurie netirpsta

Du didžiausi pasaulio ledų gamintojai tiria baltymus ir grybus, kurie keičia valgomųjų ledų savybes. "NRC Handelsblad" praneša, jog bendrovės "Unilever" ir "Nestle" investuoja milijonus į naujus ledų, kuriuose būtų...


Trešnėse – besiraitantis įdaras

Trešnėse – besiraitantis įdaras

Ketinantys paskanauti trešnių klaipėdiečiai turėtų būti atidūs. Uogose, atvežtose iš kitų šalių, aptikta daugybė kirminų. Pranešimų apie lervomis užterštas trešnes sulaukiama kas antrą dieną. Klaipėdietė Diana Krasauskienė pasakojo, jog trešnes...


Vakarietiškas mitybos modelis didina širdies ligų riziką

Vakarietiškas mitybos modelis didina širdies ligų riziką

Pakeitus keptą ir persūdytą maistą salotomis, pasaulyje gali trečdaliu sumažėti širdies smūgio rizika, teigiama mitybos įpročių tyrime. Mokslininkai ištyrė 16 tūkst. žmonių dietą 52 šalyse ir nustatė tris pasaulinius mitybos modelius, BBC cituoja...


Kiaušiniai padeda numesti svorio

Kiaušiniai padeda numesti svorio

Žmonės, kurie pusryčiams suvalgo kiaušinių, visą dieną geriau kontroliuoja alkio jausmą ir jiems lengviau laikytis dietos. Tokią išvadą padarė amerikiečių mokslininkai iš Konektikuto universiteto. Tyrėjai domėjosi, kaip pusryčiai veikia sotumo...


Šokoladas – sveikas maistas?

Šokoladas – sveikas maistas?

Darganotą rudens vakarą niekas negali pralenkti šokolado plytelės. Mėgaujamės jo švelniu, saldžiu skoniu ir jis padeda mums jaustis geriau, iki nepabunda kaltės jausmas. Juk nuo mažens mama kaldavo į galvą, kad saldumynai yra blogai. Bet dabar...


Chemikalų likučiai normų neviršija

Chemikalų likučiai normų neviršija

Maisto ir veterinarijos tarnyba, tyrusi nitratų, pesticidų ir sunkiųjų metalų likučius Lietuvoje užaugintose daržovėse, nustatė, kad jie neviršija leistinų normų. Specialistai pripažįsta, kad iš kitų šalių atvežtos daržovės, vaisiai dažnai būna...


Graikų šventinis desertas – baklava

Graikų šventinis desertas – baklava

Į kalėdinės mugės pristatymą pakvietusios Vilniaus tarptautinės moterų organizacijos narės parodė, kaip jų gimtinėse ruošiamasi Kalėdoms. Nelaukite paskutinės minutės ir jūs. Graikijoje Kalėdų stalas neįsivaizduojamas be baklavos –...


Actas

Actas

Natūralus fermentinis actas yra gaminamas natūralios fermentacijos būdu iš žemės ūkio produktų, kurių sudėtyje yra krakmolo, cukraus, taip pat iš vaisių, uogų, obuolių sulčių, salyklinių miežių, medaus, išrūgų, vyno, sidro ir kt. Į actą gali būti...


Trumpalaikis badavimas – naudingas?

Trumpalaikis badavimas – naudingas?

Amerikiečių mokslininkai tvirtina, kad neilgai trunkantis badavimas ne kenkia, kaip buvo manoma anksčiau, o teigiamai veikia žmogaus organizmą. Neilgai trunkančiu badavimu jie įvardijo tai, kai žmogus badauja vieną dieną per mėnesį. Mokslininkai...


Mangų stebuklai

Mangų stebuklai

Labiausiai paplitusios rūšies mangai - pailgi, su lygia oranžine odele, tačiau parduotuvėse pasitaiko tamsiai žalios spalvos su raudonu šonu vaisių. Prinokęs mangas turi būti minkštas, su nedideliu įdubimu prie kotelio. Prinokusio mango kauliukas...


Po treniruočių padidėjęs apetitas - apgaulingas

Po treniruočių padidėjęs apetitas - apgaulingas

Sportuojantys žmonės dažnai pastebi, jog po intensyvios treniruotės padidėja apetitas. Tačiau mokslininkai tikina - nepaisant to, kiek prakaito išliejama sporto salėje, prie stalo skubėti nereikėtų, ypač tada, kai turite tikslą numesti...


Ką reikia žinoti apie pigius maisto produktus

Ką reikia žinoti apie pigius maisto produktus

Užklupęs sunkmetis verčia žmones taupyti maisto sąskaita. Kuo tapsime, pasirinkdami pigesnius produktus? Juk senovės romėnai sakydavo: "Ką valgai, toks ir esi." Kokios gali būti taupymo pasekmės žmonių sveikatai? Gydytojai sako, kad...


Jūsų širdis trokšta vandens

Jūsų širdis trokšta vandens

Vasara, ko gero yra mėgstamiausias ir laukiamiausias metų laikas, dažniausiai siejamas su maloniais įspūdžiais. Vasarai, kaip ir kitiems metų laikams, priskiriami tam tikri būdingi sveikatos sutrikimai, šiuo atveju, nulemti aukštos lauko...


Australų medikai reikalauja apmokestinti nesveiką maistą

Australų medikai reikalauja apmokestinti nesveiką maistą

Australijoje vis daugiau sveikatos ekspertų palaiko mokesčių nesveikam maistui įvedimą. Anot jų, tai galėtų būti puiki paskata "asmeninio elgesio pasikeitimams" taip mažinant žmonių nutukimą. Monasho universiteto daktarė Holly Bond sako,...


"Maxima" pirkėjams siūlė pasenusios nugarinės

"Maxima" pirkėjams siūlė pasenusios nugarinės

Prekyba pasibaigusio galiojimo maisto produktais plinta kaip virusas. Prekybos centrai sunkmečiu įsitraukė į lenktynes, kuris daugiau parduos senų produktų tinkančių tik utilizavimui. "Maxima" parduotuvėje "Agrovet" šaltai...


Kokie vaisiai ir daržovės labiausiai užteršti pesticidais?

Kokie vaisiai ir daržovės labiausiai užteršti pesticidais?

Neseniai pasirodė sunerimti verčianti informacija, kad beveik pusėje ES tirtų vaisių ir daržovių mėginių rasta per daug pesticidų. Anot Prancūzijos vartotojų apsaugos organizacijos, per pastaruosius penkerius metus rastų pesticidų kiekis padidėjo...


Noni sultys - geresnei gyvenimo kokybei

Noni sultys - geresnei gyvenimo kokybei

Modernioje visuomenėje daugėja žmonių, kurių požiūris į sveikatą remiasi holistiniais principais. Vienas iš kertinių holistinių sveikatos aspektų – mityba. Maistas, kurį valgome, ir maisto papildai, kuriuos vartojame, turi tiesioginės įtakos...


Mėta gerina nuotaiką

Mėta gerina nuotaiką

Jaunos pipirmėtės ir žydintis augalas naudojamas neuralgijos, uždegiminių ligų viršutinių kvėpavimo takų, rinito, bronchito, anginos, migrenos ir dantų skausmui gydyti. Mėtų arbata taip pat gerina kraujotaką, mažina spaudimą, rekomenduojama gydant...


Malonumas – su konservantais

Malonumas – su konservantais

Dirbtinių medžiagų prisotinti šiemetiniai ledai gali sulaukti ir kitos vasaros.Iš pirmo žvilgsnio visiškai nekaltas produktas, kurį vasarą itin mėgsta vaikai ir nevengia suaugusieji, yra prifarširuoti konservantų. Nenatūralūs priedai silpnina...


Svarainis - lietuviškoji citrina

Svarainis - lietuviškoji citrina

Svarainiais Avicena ne tik gydė įvairias ligas, bet ir moterims patarinėjo, kaip jais gaivinti veido odą. Svarainio vaisiai turi daug vitamino C, organinių rūgščių, kalio, kalcio, magnio, fosforo, vario, geležies. Vaisių žievelėje yra eterinių...


lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9