Balandžio 6d. Pirmadienis

Sveiko maisto avantiūra

2013 Gruodžio 6d.
Peržiūrų skaičius: 28704
Sveiko maisto avantiūra

Šiuolaikinė maisto pramonė pateikia rinkai tokį maistą, kuris ne tik nėra naudingas, bet ir dažniausiai būna netgi žalingas sveikatai. Kaip rasti ir atsirinkti kokybišką maistą? "Norint sveikai maitintis, šį norą įgyvendinti beveik nebėra galimybių", - sako Šiaulių apskrities ligoninės Konsultacinėje poliklinikoje dirbanti gydytoja gastroenterologė Violeta Vainoriūtė.

Parduotuvėse – pavojingas maistas

Maistas užima itin reikšmingą vietą mūsų gyvenime – nuo jo priklauso ne tik sotumo jausmas ir pasitenkinimo lygis, bet ir pats brangiausias žmogaus turtas – sveikata. Deja, parduotuvėse rasti gaminių, neprifarširuotų įvairių mūsų sveikatai pavojingų priedų, šiais laikais beveik neįmanoma. Dauguma lentynose išrikiuotų maisto produktų turi dirbtinio skonio stipriklių, konservantų, hidrogenizuotų riebalų, modifikuoto krakmolo, dirbtinių saldiklių ir kitų nenatūralių ingredientų. Maisto kompanijos, norėdamos, kad produktai kuo ilgiau galiotų, išlaikytų geresnę prekinę išvaizdą, skonį, kvapą, spalvą ir kitas būtinas savybes, į juos prideda itin daug medžiagų, sukeliančių įvairias ligas ir net vėžį.

Šiuo metu pasaulyje sukurta apie du tūkstančius rūšių įvairiausių maisto priedų. Deja, anot gydytojos, medikai yra bejėgiai prieš maisto pramonės mafiją. Kiekvienas tausojantis savo sveikatą žmogus turėtų rinktis kuo natūralesnius produktus ir kuo dažniau maistą gaminti namuose. Žinoma, prieš perkant produktus reikia atidžiai skaityti produktų etiketes. Jei produktas turi ilgą ingredientų sąrašą, kurį, beje, ne visada įmanoma perskaityti, tokį produktą geriau palikti lentynoje. Ieškant natūralaus maisto, derėtų pasižvalgyti nedideliuose ūkiuose ir pirkti tik iš tų augintojų, kuriais labiau pasitikite.

Etiketėje konservantų nėra, o produkte?

Konservantai – medžiagos, skirtos pailginti maisto vartojimo laiką, neleidžiančios atsirasti bakterijoms, grybeliams ir kitiems mikroorganizmams. Kuo daugiau konservantų produkte, tuo jis toksiškesnis, tačiau tikslų jų kiekį sužinoti sunku. Europos Sąjungoje privaloma nurodyti maisto produkto sudėtyje esančius priedus, kurie žymimi raide E. Pirkėjams vis dažniau renkantis produktus be E priedų, įsigudrino ir gamintojai, vietoj įprastai maisto priedą žyminčio trumpinio E ir jo numerio nurodantys visą jo pavadinimą.

"Nežinau, kas šiais laikais gali sveikai maitintis, - stebisi gydytoja. - Žmogus, stovėdamas tarp lentynose išdėstytų prekių, gali tik įtarti, kokiuose maisto produktuose kokių maisto priedų yra pridėta, nes maisto produktų etikečių kalba yra labai specifinė. Nors retas kuris pirkėjas žino, ką kuris E reiškia, tačiau džiugu, jog E ženklo vengiančių vartotojų gretos vis didėja."

Žvėriena – saugus maistas

Itin populiarėja genetiškai modifikuoti pašarai, tad iš kur žinoti, ar nevalgome kiaulienos, užaugintos kiaules šeriant modifikuotais pašarais? O kur dar visokie specialūs augimą skatinantys hormonai bei konservantai. Valgant hormonais šertų gyvulių ir paukščių mėsą kyla rizika susirgti vėžiu. Visos rūkytos dešros, kumpiai bei kumpeliai pagardinti įvairiais E. Vienintelė išeitis, anot gydytojos, yra žvėriena, nes laukiniai gyvūnai nėra šeriami kombinuotaisiais pašarais - tai patvirtintų kiekvienas medžiotojas. Be to, jie judresni, daugiau bėgioja, tad mėsa ne tokia kaloringa ir riebi kaip naminių gyvūnų. Žvėrienoje mažiau cholesterolio, gausu vitaminų ir gerokai daugiau baltymų. "Tai vienintelė sveika mėsa, - užtikrina gydytoja, - tačiau argi tam, kad pamaitintume Lietuvą, turime išžudyti visus joje gyvenančius žvėris?"

Kokią žuvį rinktis?

Žuvis – puikus baltymų, geležies, mineralinių medžiagų bei kai kurių vitaminų šaltinis. Prekybos centruose žuvies asortimentas gana didelis, tačiau ar įmanoma nusipirkti kokybiškos, sveikatai nekenksmingos žuvies? Gydytoja pataria žuvį pirkti tik su kaulais, nes kad jie būtų pašalinti, žuvies perdirbimo įmonėse žuvis mirkoma rūgštyje ir po to tiekiama vartotojams.

Sveika valgyti vytintą žuvį, kadangi ji džiovinama natūraliu būdu, nenaudojant konservantų. Vertingiausia, žinoma, yra ką tik sugauta švieži žuvis, tad, anot medikės, belieka kantriai laukti, kol Klaipėdoje ja bus prekiaujama tiesiai iš laivų.

Kruopomis žavėtis nereikėtų

Bene labiausiai paplitusios kruopos daugelyje šalių – ryžiai, kuriuose gausu krakmolo, nėra cholesterolio, apstu energijos teikiančių angliavandenių. Ne ką mažiau populiarios ir grikių kruopos, pasižyminčios B grupės vitaminų gausa, vertingomis mineralinėmis medžiagomis bei maistinėmis skaidulomis, aktyvinančiomis žarnyno veiklą. Tačiau, anot gydytojos, kas garantuos, kad šios kruopos nėra septynerių ar aštuonerių metų senumo pigiai nesupirktos iš tų šalių, kuriose dėl prastos kokybės nebetinka vartoti. Galbūt mūsų šalies verslininkai, pasinaudoję proga, suskubo jas parsivežti Lietuvon ir nekaltos akcijos metu į kišenes sėkmingai susižėrė nemenką sumelę grynųjų.

Sveikas ar nuodingas?

Aliejus - vienas iš šiuo metu labiausiai vartojamų riebalų. Geros kokybės aliejus yra naudingas mūsų sveikatai, tačiau, anot medikės, apie kokią sveikatą galime kalbėti, jeigu nė nežinome, iš kokių rapsų jis spaudžiamas? Iš modifikuotų rapsų išspaustas aliejus nebeturi nė vienos žmogaus organizmui reikalingos medžiagos. Kad aliejų būtų galima vartoti maistui, jis turi būti nerafinuotas, t. y. pašalintos tik mechaninės priemaišos, spaustas šaltuoju būdu, neturėti priedų, būti nedezodoruotas. Net ir laikomas šaldytuve jis turi išlikti skystas, nes stingsta tik gyvūninės kilmės riebalai.

Geras aliejus net ir tose šalyse, kuriose jis yra spaudžiamas, kainuoja daug. Nors kai kurios Lietuvos įmonės nedideliais kiekiais ir spaudžia aliejų, tačiau masiškai jo negamina. Pasirodo, gerokai paprasčiau ir patogiau jį importuoti ir išpilstyti. Kokybiškas aliejus parduodamas stiklinėje arba skardinėje taroje. Etiketėje turi būti parašyta, jog tai šimtaprocentinis aliejus, arba turi būti žodis "nature".

Kas slypi duonoje?

Koks maistas nepavojingas, jeigu net duonos riekės nebegali ramiai suvalgyti? Šiais laikais duonos pasiūla labai didelė. Paplitusios dvi duonos rūšys ir jų gamybai taikomos technologijos: ruginė duona, gaminama su raugu naudojant pieno rūgšties bakterijas, ir kvietinė duona, dažniausiai kepama naudojant mieles ir įvairius kepimo priedus. "Tie, kurie dar turi proto ir pinigų, ieško kepėjo, kuris duonai kepti naudoja be chemijos užaugintus grūdus, natūralų raugą ir kepa ją nenaudodamas jokių kepimo priedų, tačiau ką daryti kiekvieną centą skaičiuojančiam žmogui?" - sako gydytoja. Mūsų šalies vartotojai maistą pirmiausia įvertina pagal kainą. Deja, aukščiausios kokybės maisto pigiai nupirkti neįmanoma.

Plinta tarsi epidemija

Anot gydytojos, vis daugiau žmonių skundžiasi įvairiais skrandžio sutrikimais, nors prieš 20 metų pati didžiausia problema buvo opaligė, kuri šiuo metu yra reta. Pastaraisiais metais ypač padaugėjo sergančiųjų gastroezofaginiu refliuksu. Medikė stebisi, kad net ir 70-80 metų sulaukę žmonės vis dažniau skundžiasi, jog griaužia rėmuo.

Beje, refliuksas gali pasireikšti ir netipiniais simptomais - skundžiamasi užkimusiu balsu, gerklų uždegimu, įkyriu kosuliu ir pan. Medikė sako, jog viena refliukso priežasčių – streso metu didėjantis skrandžio rūgštingumas, mat stemplės rauko veikla yra reguliuojama autonominės nervų sistemos. Nualinta stresų bei įtampos, ji nebegali gerai atlikti savo darbo. Kita itin didelė bėda – netinkama mityba.

Anot medikės, tokiomis ligomis pirmiausia ėmė sirgti amerikiečiai, kurie ypač mėgsta maitintis greito ruošimo maistu.

Daugėja skrandžio ligomis sergančių vaikų

Gydytoja sako, jog vis dažniau refliuksas nustatomas vaikams, nors prieš gerą dešimtmetį tarp šia liga sergančiųjų vaikų pasitaikydavo vos vienas kitas. "Kaip maitinasi mūsų vaikai? Mokyklose nebeliko virtuvių, kuriose būtų ruošiamas maistas. Be to, dauguma tėvų nebeįstengia savo vaikams nupirkti karšto maisto. Nors anksčiau mokyklų virtuvėse kepamų kotletų sudėtyje buvo galima rasti ne vien mėsos, bet ir nemažą kiekį batono, tačiau vis tiek tai buvo natūralesnis maistas, negu tas, kuriuo vaikai užkandžiauja dabar. Dauguma mokinių bėga į parduotuvę ir už kelis litus nusipirkę traškučių bei saldiklio prisotintą gėrimo butelį bando apgauti savo skrandį. Ilgiau taip besimaitinantys vaikai ima skųstis nuovargiu, silpnumu, sunkumu skrandyje bei kitais virškinimo sutrikimams būdingais požymiais. Tėveliams reikėtų dažniau kontroliuoti, kur vaikai išleidžia maistui skirtus pinigus, - sako gydytoja. – Netinkamos mitybos rezultatas - endoskopijos metu apžiūrėjus mažojo paciento skrandį iš vidaus, galima pamatyti gausybę erozijų."

Miglė REMEŠKEVIČIŪTĖ

Žymės: sveikas maistas , mityba

Gerti daug vandens - nesąmonė

Gerti daug vandens - nesąmonė

Tikima, kad vanduo padeda išsaugoti inkstus, mesti svorį ir išvalyti organizmą. Tačiau dabar ekspertai perspėja, kad aštuonios stiklinės vandens per dieną gali būti žalingos. Britų medikai teigia, kad sveikatos priežiūros įstaigų nurodymai gerti...


Mažai angliavandenių turinti dieta kenkia arterijoms

Mažai angliavandenių turinti dieta kenkia arterijoms

Dėl mažai angliavandenių turinčios dietos gali užsikimšti arterijos ir padidėti širdies smūgio ir insulto rizika, rodo JAV atliktas tyrimas. Prieš dešimtmetį išpopuliarėjo dieta, kai valgoma daug mėsos, žuvies ir sūrio, o angliavandenių vartojama...


Ateities kulinarijai - maisto spausdintuvas

Ateities kulinarijai - maisto spausdintuvas

Dabar kiekvienas galės tapti puikiu kulinaru ir netgi įvaldys molekulinę virtuvę. Masačiūsetso technologijos instituto mokslininkai Marcelo Coelho ir Amitas Zoranas sukūrė skaitmeninį maisto spausdintuvą, kuriuo galima pasigaminti kokybiškų...


Etiketėmis "Be jokių E" pažymėtoje dešroje ir batone rado priedų

Etiketėmis "Be jokių E" pažymėtoje dešroje ir batone rado priedų

Etiketėmis "Be E", "Be jokių E" žymimus maisto produktus patikrinę specialistai keliuose jų aptiko maisto priedų. Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute ištyrus 91 mėginį, nustatyta, kad keturi...


Europa susirūpino dėl "dūmų" kvapo maisto

Europa susirūpino dėl "dūmų" kvapo maisto

Europos maisto saugos tarnybos (EMST) teigimu, vienas iš aromatų, naudojamų norint suteikti mėsai, sūriui ar žuviai dūmo kvapą, gali būti nuodingas žmonėms, praneša BBC. Tarnyba patikrino 11 dūmo aromatų, paprastai naudojamų Europos Sąjungoje....


Patikslintas maisto produktų, kurių sudėtyje yra GMO, sąrašas

Patikslintas maisto produktų, kurių sudėtyje yra GMO, sąrašas

Maisto produktai, kurių sudėtyje yra genetiškai modifikuotų organizmų (GMO), mūsų šalies parduotuvėse ženklinami teisingai. Tai paskelbė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT), patikslinusi tokių maisto produktų sąrašą. VMVT...


Ateities jogurtai – iš pasukų

Ateities jogurtai – iš pasukų

Garsus amerikiečių išradėjas ir verslininkas T. Edisonas kartą yra pasakęs, kad „ateities gydytojas savo pacientams neišrašinės receptų, o sudomins juos tinkama mityba“. Praėjus daugiau kaip šimtmečiui nuo T. Edisono pasakytos...


Ar saugu vartoti nepasterizuotą pieną?

Ar saugu vartoti nepasterizuotą pieną?

Gydytojai ir specialistai pataria – maži vaikai neturėtų gerti žalio, nepasterizuoto pieno. Pienas yra didelės maistinės vertės produktas, turintis daug medžiagų, reikalingų vaikų augimui, tačiau žaliame piene gali būti įvairių bakterijų,...


Kodėl verta vartoti mažiau druskos?

Kodėl verta vartoti mažiau druskos?

Mažiau druskos vartoti reikėtų pradėti jau vaikystėje. Mokslininkai teigia, kad tie, kurie nuo mažų dienų vengia sūrių patiekalų, gyvena sveikiau. Kaip praneša Reuters, jei vaikystėje druskos vartojimą sumažintumėte iki 3000 miligramų per dieną,...


A. Vincentas Sakas. Kokius ledus mums parduoda ir kaip pasigaminti jų namuose?

A. Vincentas Sakas. Kokius ledus mums parduoda ir kaip pasigaminti jų namuose?

Turiu atsakingai pareikšti, kad ledų mūsų maisto prekių parduotuvėse, kioskeliuose, ledų vežimėliuose nėra, nes jau 15 metų Lietuvoje randu tik surogatinius (erzacinius) chemizuotuos ledų gaminius. Tą patį galiu pasakyti ir apie šerbetus, kurie...


Studentė nusipirko dešrą, kimštą stiklu

Studentė nusipirko dešrą, kimštą stiklu

Nusipirkę aukščiausios rūšies dešros negalite būti tikri, kad pusryčiaudami mėgausitės rūkyklos dūmais dvelkiančiu skanėstu. Studentė kaunietė per plauką nesusižeidė burnos, atsikandusi dešros su stiklais. "Atsikandau ir pajutau, kad burnoje...


Dažniausiai Pasitaikanti Dietos Klaida

Dažniausiai Pasitaikanti Dietos Klaida

Galbūt jūs ir valgėte pusryčius, tačiau vakare jūs būsite išbadėję jei dienos metu nevalgėte reguliariai. Jūs griebsite arčiausiai po ranka esantį maistą ir tiesiog kimšite į save. Įsivaizduokite, kad grįžę vakare po sunkios darbo dienos jūs...


Vegetarizmas

Vegetarizmas

Vegetarizmas - mitybos būdas, kai nevalgoma mėsos, žuvies, kiaušinių, pieno produktų ir kito gyvulinės kilmės maisto. Tačiau vegetarizmas turi ne vieną formą. Tarkim veganai valgo tik augalinės kilmės maistą ir netgi nenaudoja daiktų, kurie savo...


Ar dydis visada svarbu?

Ar dydis visada svarbu?

Beveik kiekviena daržovė ar vaisius turi didesnį ar mažesnį brolį. Ir nors visi jau seniai žino, kad kuo daugiau daržovių suvalgys, tuo geriau, kartais svarbu atkreipti dėmesį ir į pačių daržovių ir vaisių dydį. Čia pateikiamos aštuonios produktų...


Lieknėjame su agurkais

Lieknėjame su agurkais

Žalias traškus agurkėlis iš lysvės — ne tik labai gardus, bet ir naudingas. Agurkai stimuliuoja virškinimą ir maisto kelionę žarnynu, valo jį, normalizuoja vandens-druskos balansą, valo odą, veikia kaip šlapimą varanti priemonė, stimuliuoja...


Kiek vandens reikia išgerti?

Kiek vandens reikia išgerti?

Vandens, kurio reikia žmogui, kiekis priklauso nuo jo amžiaus, svorio, fizinės būklės ir nuo oro temperatūros bei aktyvumo. Maždaug prieš trisdešimt metų, 8-ajame dešimtmetyje, sportininkams buvo uždrausta vartoti vandenį per sporto užsiėmimus....


Mėsos gaminiuose naudojamas konservantas E250 gali sukelti vėžį

Mėsos gaminiuose naudojamas konservantas E250 gali sukelti vėžį

Įsibėgėjus iškylų sezonui, norime priminti Nacionalinės maisto ir veterinarijos tarnybos įspėjimą dėl mėsoje naudojamo maisto priedo natrio nitrito (E250). Vartojant šiuo konservantu apdorotą mėsą, organizme gali susidaryti žinomi kancerogenai...


Populiariausi mitai, kaip atsikratyti antsvorio

Populiariausi mitai, kaip atsikratyti antsvorio

Aktyviai reklamuojamos priemonės ir metodai, kaip atsikratyti antsvorio. Tačiau žvelgiant medikų akimis dauguma tų metodų yra visiškas absurdas. Kokie gi mitai apie efektyvius svorio metimo būdus yra patys populiariausi? 1 mitas. Jei griebsies...


Kavinėse ruoštas maistas ne visada saugus

Kavinėse ruoštas maistas ne visada saugus

Pasibaigus vienam iš ilgųjų savaitgalių Kaune užregistruoti du ūmūs žarnyno užkrečiamųjų ligų protrūkiai. 16 žmonių, manoma, apsikrėtė kavinėse. Vienu atveju susirgo keturi draugai pavalgyti užsukę į vieną Kauno miesto kavinę, kitu atveju,...


Vincentas Sakas. Bet kuris Lietuvos maisto prekių parduotuvės jogurtas – sveikatai pavojingas

Vincentas Sakas. Bet kuris Lietuvos maisto prekių parduotuvės jogurtas – sveikatai pavojingas

Daugelis "Activia" jogurtų vartotojų tikisi žadėtojo TV ekrane stebuklo iš "gyvojo" produkto. Tiktai kas jame yra gyvo? Štai ką rašo gamintojas: "Į "Activia" jogurto sudėtį įeina ypatingos Acti Regularis...


"Lubininiai": sveikatai naudingesni ledai iš... gėlių

"Lubininiai": sveikatai naudingesni ledai iš... gėlių

Nors Lietuvoje vasara šiemet nuosaikiai šilta ir nuolat ieškoti, kuo čia dabar atsivėsinus, bent jau kol kas nereikia, vis tiek neretam retkarčiais turbūt kyla pagunda pasilepinti porcija ar kita ledų. Tarytum nugirdę, jog prieš keletą dienų...


Riešutai gali būti kenksmingi

Riešutai gali būti kenksmingi

Vaikai, kurių mamos nėštumo metu valgė daug riešutų, labiau rizikuoja susirgti astma, rašo guardian.co.uk. Atlikę tyrimus Utrechto universiteto (Olandija) mokslininkai aptiko, kad astmos simptomai kone du kartus dažniau kamuoja vaikus, kurių mamos...


Natūralus medus - ir ekologiškas

Natūralus medus - ir ekologiškas

Per pastaruosius dešimtmečius daugelis sveikais laikytų produktų įgijo įvairiausių antrininkų, kurie sveikatai naudingomis savybėmis jau nebepasižymi. O kaip yra su medumi? "Vakarų ekspreso" kalbintas bitininkas Kęstutis Preikšaitis...


Siaubas: aliejų maistui kinai gamino iš atliekų

Siaubas: aliejų maistui kinai gamino iš atliekų

Kinijos valdžia sulaikė 32 žmones, kurie gamino ir pardavinėjo tonas maistinio aliejaus, išgauto iš atliekų. Apie tai pranešė šalies Viešojo saugumo ministerija. Policija konfiskavo daugiau negu 100 tonų aliejaus, kuriam pagaminti naudotas...


Norite sulieknėti? Daugiau miegokite

Norite sulieknėti? Daugiau miegokite

"Kas miega - tas pietauja." Šią frazę iš A. Diuma knygos "Trys muškietininkai" patvirtino Kolumbijos universiteto, įsikūrusio Niujorke, mokslininkai. Reikalas tas, kad miegodamas žmogus nejaučia alkio. Todėl žmonės, linkę...


Atsakymas į Vincento Sako pateiktą informaciją straipsnyje

Atsakymas į Vincento Sako pateiktą informaciją straipsnyje

Renata Grikšelytė, "Danone" ryšių su visuomene atstovė Lietuvoje portalo redakcijai atsiuntė oficialų atsakymą į Vincento Sako pamąstymus ir kritiką apie "Danone" produktą "Activia". Siekdami nuomonių objektyvumo, šią...


Nauja informacija apie smegenis padeda paralyžiuotiems žmonėms

Nauja informacija apie smegenis padeda paralyžiuotiems žmonėms

Naujosios technologijos padeda suprasti didžiausią neatskleistą biologijos paslaptį – kaip iš tikrųjų funkcionuoja smegenys. Smegenų veiklos išaiškinimas ir supratimas galėtų padėti žmonėms su tokiais susirgimais kaip Alzhaimerio ir...


Jonizuoto vandens panaudojimas maisto gamybai

Jonizuoto vandens panaudojimas maisto gamybai

Kiekviena šeimininkė, gaminanti namuose, nori, kad jos patiekalai būtų patys skaniausi. Tačiau mes neretai tikime, kad kasdienių, nuolat gaminamų patiekalų skaniau negu įprastai paruošti nebegalima arba tam būtinai reikalingi brangesni negu...


Garšva - nuostabus vitaminų šaltinis

Garšva - nuostabus vitaminų šaltinis

Lotyniškas paprastosios garšvos pavadinimas - Aegopodium podagraria - susietas su šio augalo gydomosiomis savybėmis. Garšvos lapuose yra vitaminų A ir C, obuolių rūgščių, geležies, kalio, magnio, vario mineralinių druskų; šaknyse — eterinių...


Energetinių gėrimų mėgėjai agresyvesni

Energetinių gėrimų mėgėjai agresyvesni

Energetiniai gėrimai pasaulyje atsirado ne taip seniai - nuo 2000 m. - ir jau turi savo vartotojų. Šių gėrimų populiarumas auga. Tačiau juose esančios medžiagos organizmui gali sukelti šoką. Kasmet pasaulyje parduodama apie 30 proc. daugiau,...


lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9