Sausio 26d. Sekmadienis

Sveikatinimo kelionė: košė be druskos ir akmeninė pagalvė

Peržiūrų skaičius: 27316
Sveikatinimo kelionė: košė be druskos ir akmeninė pagalvė

Kai pavargsti gulėti paplūdimyje, kalnuose patirtas nuovargis – tikras malonumas. Taip tvirtina atostogas sveikatos paieškoms pašventę keliautojai.

Atsibodo gulėti prie baseino

Ar įsivaizduojate atostogas, per kurias kas rytą iš lovos reikėtų ropštis šeštą valandą ir skubėti mankštintis? Pusryčiams gautumėte košės be druskos, tektų pamiršti mėsą ir bet kokiu oru pėsčiomis įveikti daugybę kilometrų? Būtent tokį poilsį kuklioje palapinėje ir meditaciją kalnų papėdėje vietoj prašmatnių kurortų vis dažniau renkasi kasdienės rutinos ir įtampos išvarginti žmonės.

"Iš tiesų sulaukiame vis daugiau keliautojų, kuriems atsibodo vartaliotis prie baseino su taure gėrimo rankoje. Važiuoja ir seniai sveikata besirūpinantys sveikuoliai, ir pavargę nuo kasdienybės, ištroškę naujų potyrių žmonės, kurie sveikatingumu dar tik pradeda domėtis", – pasakojo kelionių organizatoriaus "Ditmos projektai" vadovė Edita Masaitytė. Atskleidusi žemėlapį ji pademonstravo, kad sveikatinimo kelionių geografija kasmet plečiasi. Sveikuoliai vyksta į Slovakiją, Austriją, Vengriją, Šveicariją.

"Jei anksčiau siūlydavome nakvoti tik palapinėse, dabar keliautojai savo fizinio krūvio nukamuotus kūnus gali pailsinti ir viešbučiuose", – sakė E.Masaitytė. Idėja organizuoti sveikatinimo keliones E.Masaitytei kilo pabendravus su drauge iš Vokietijos. Prieš keletą metų lietuvę vokietė labai nustebino pasiryžimu mokėti didelius pinigus už galimybę pabadauti ir pagyventi nuošalioje laukymėje. "Tik vėliau supratau, kad tai nėra vien buvimas gamtoje, o galimybė atitrūkti nuo civilizacijos ir pagerinti savo fizinę ir psichinę sveikatą: pabūti pačiam su savimi, užsiimti joga, kvėpavimo praktika", – dėstė E.Masaitytė.

Ima šypsotis net "ežiai"

E.Masaitytei pritarė ir kelionių vadovė Audronė Misiukonytė, sveikuolių grupes į kalnus lydinti ne pirmus metus. Ji pastebėjo, kad ką tik atvykę kai kurie žmonės neretai būna irzlūs ir viskuo nepatenkinti, nes erzelį atsiveža iš kasdienės rutinos ir darbų. Tačiau būtent šie keliautojai labiausiai pasikeičia – jie labiausiai džiaugiasi kiekviena diena ir ima spinduliuoti gyvenimo džiaugsmą.

"Įdomu stebėti žmogaus metamorfozę. Dygus "ežys", priekaištaujantis net ir dėl prasto oro, pavirsta nuoširdžiu linksmu bendrakeleiviu", – šypsojosi A.Misiukonytė. Jogą praktikuojanti moteris kelionės draugus mankštintis kviečia 6 val.

"Nė vieno už rankovės netempiu ir neįkalbinėju. Žmonės patys pajunta, kada nori prie mūsų prisijungti. Joga – galbūt yra mada, bet gyvenimo priversta. Juk dauguma dirbame sėdimą darbą ir 40 minučių mankšta gryname ore dar nė vienam nepakenkė", – pasakojo jogos instruktorė.

Gyvenanti ir Klaipėdoje dirbanti visai su sveikatingumu nesusijusį darbą A.Misiukonytė prisipažino, kad būtent joga prieš aštuonerius metus jai padėjo susigrąžinti ramybę ir sveikatą bei pamiršti šeimos bėdas ir bedarbystę.

Sėkmingai tirpdo antsvorį

Sveikatinimo kelionės gydo ne tik sielos sveikatą. Ne vienas jų dalyvis džiaugiasi sėkmingai atsikratęs keleto kilogramų. "Kartą mūsų grupėje buvo vyras, svėręs per 130 kg. Nors jam judėti nebuvo lengva, jis stengdavosi nuo grupės neatsilikti – kopdavo į kalnus ir lieknėjo tiesiog akyse. Vyras patvirtino, kad kuo sunkesnį kelią įveikdavo, tuo jam buvo maloniau atsikvėpti", – pasakojo A.Misiukonytė.

Kelionių organizatoriai stengiasi sudaryti kuo įvairesnių maršrutų, kad pasivaikščioti kalnuose galėtų ir vyresnio amžiaus žmonės, ir šeimos su mažais vaikais. Fizinis krūvis būna paskirstomas taip, kad žmogus suprastų, ką gali ir ko ne. Jei viena diena būna labai intensyvi, kitą keliautojai paprastai praleidžia baseine, sanatorijoje arba kokioje nors ekskursijoje po muziejų.

Kaip tokiam aktyviam poilsiui pasiruošti? "Reikėtų pasirūpinti patogiais drabužiais ir avalyne. Taip pat galima pratintis ilgiau pasivaikščioti. Pavyzdžiui, iš darbo į namus pareiti pėsčiomis, o dar geriau ugdyti ištvermę ir pabėgioti. Juk kelionėje visuomet gaila laiko, kai tenka laukti nuvargusiųjų", – pasakojo A.Misiukonytė.

Mėsą atstoja riešutai

Sveikatinimo kelionių dalyvių mityba jau trečius metus rūpinasi Panevėžio "Atgaivos" klubo narė Rima Kulbačiauskienė. Buvusi šeimininkių šeimininkė, dažnai sveikatinimo mokyklose dalyvaujanti moteris prieš keliones tariasi su dietologais, kaip sudaryti visavertį valgiaraštį, kad žmonėms užtektų jėgų kopti į kalnus, daug judėti ir jų neapleistų gera nuotaika. Ji suskaičiuoja grupės narius, apskaičiuoja, kiek kalorijų jiems reikia per dieną ir keliasi anksčiausiai už visus – ruošti maisto.

Pusryčiauti keliautojus Rima kviečia anksti – 7 val. "Maitinamės vien tik sveiku maistu. Be mėsos. Viską gaminame gamtoje. Valgome košes su daržovėmis, įvairiais pagardais ir prieskoniais: grikių, ryžių, miežių ir penkių grūdų. Dažniausiai naudojame šaltinio vandenį, geriame savo soduose užaugintų žolelių arbatų: čiobrelių, ramunėlių, mėtų, raudonėlių.

Net vyrai būna patenkinti ir nesiskundžia alkiu. Košę jie paskanina riešutais, razinomis, todėl net mėsos nepasigenda", – šypsojosi Rima. Nė dienos be mėsos negalintiems ištverti žmonėms Rima į kelioninį krepšį pataria įsidėti lašinių.

Alkoholio niekas nepasigenda

Sveiku maistu besirūpinanti R.Kulbačiauskienė patiekalų negardina nei druska, nei cukrumi.

"Prie arbatos patiekiame medaus – jis nededamas į puodelį, bet tiesiai į burną. O ir druskos ant pietų stalo visada būna – tiems, kas negali be jos ištverti", – sakė Rima. R.Kulbačiauskienė prisipažino, kad sveikatinimo kelionėse alkoholio niekas nepasigenda. "Smagu būna ir be alkoholio. Juk valome organizmą. Per 10 dienų žmonės numeta 2–3 kg svorio", – sakė sveikuolė.

Maisto atsargomis keliautojus aprūpina kelionės organizatoriai. Keliautojai dažniausiai neturi šaldytuvo, todėl nesiveža jokių greitai gendančių produktų. Žmonėms reikia pasiimti tik savo dubenėlius, puodelius ir šaukštelius.

"Niekas neverčia tapti vegetarais, svarbu visa tai išbandyti ir pajusti, kad galima gyventi kitaip", – tikino R.Kulbačiauskienė.


Rimos Kulbačiauskienės receptas


Trijų grūdų dribsnių košė 6 asmenims

1 kg trijų grūdų dribsnių;

400 g džiovintų abrikosų;

200 g (stiklinė) razinų;

100 g sėmenų;

2 šaukštai aliejaus.

Dribsnius užpilti verdančiu vandeniu, pavirti 3 minutes. Sudėti susmulkintus džiovintus abrikosus, razinas ir sėmenis. Įpilti 2 šaukštus aliejaus.

Puodą uždengti vilnoniu audeklu, palaikyti 15–20 minučių, kad išbrinktų.


Aurelijus Veryga, psichiatras

Pastebiu, kad žmonės Lietuvoje keičiasi. Jie domisi savo sveikata ir sveikatingumu. Rūkyti nebemadinga. Madinga lankyti sporto klubą, valgyti sveiką maistą.

Sveikatinimo kelionės nėra didelė naujiena. Yra ir nacionalinių mokyklų bei stovyklų. Pati kelionė ar stovykla – geras dalykas, jei iš tiesų keliautojai maitinasi sveiku maistu, daug juda. Tai pavadinčiau labai kokybiškomis atostogomis. Ne sėdėjimu prie televizoriaus, ne alaus gėrimu bare. Tačiau turbūt dažnam kyla klausimų, kaip išlaikyti sveikatingumo tempą? Žmonės visuomet ieško lengviausio būdo susitvarkyti su bėdomis, pavyzdžiui, mesti rūkyti. Jie tikisi stebuklingo recepto ar piliulės, kuri taip suveiks, kad jis nebenorės grįžti prie žalingų įpročių ir sveikai gyvens. Sveikatinimo kelionės vilioja žmones, kurie tiki, kad jos padės pasikeisti be jokių pastangų ir be pastangų išsaugos tuos pokyčius. Kokiomis priemonėmis to pasiekti? Žmonės labai skirtingi. Vieni sugeba išlaikyti savo įpročius patys, kitiems didelę reikšmę turi kompanija. Pavyzdžiui, kaip žmonės pradeda gerti? Juk sakoma "visi geria". Paprastai kompaniją suvienija bendros temos. Sveiko maisto rasti nėra paprasta. Mesti rūkyti nėra lengva. Tai jei žmogui padeda aplinkiniai, jam tai padaryti būna kur kas lengviau. Tokias stovyklas galima vadinti palaikymo mechanizmu.

Jei į tokią kelionę vyksta vienas šeimos narys, jam gali būti sunku sugrįžus namo, kur vyrauja sena tvarka. Pavyzdžiui, namiškiai nenori maitintis sveikai. Geriausia, kad į sveikatinimo keliones vyktų abu partneriai ar net visa šeima. Nes palaikymo reikia ne tik visuomenėje, bet ir namuose.

Tačiau yra ir tokių žmonių, kurie net nežino, kad galima gyventi kitaip. Nežino, koks tas sveikas maistas, neturi supratimo apie jogą. Šiems žmonėms sveiką gyvenimo būdą atrasti gali padėti net ir trumpalaikis poilsis be žalingų įpročių, sveikai maitinantis ir judant. Keliaudamas žmogus pailsi, o kartu ir gauna žinių. O ar jis jas taikys ar ne, priklausys nuo jo paties. Galbūt stovykloje jis išmoks pasigaminti sveiko maisto. Juk nereikia tik salotos lapo graužti. Gali būti ne tik sveika, bet ir skanu. Jei ne maistas, galbūt jį sudomins mankšta, judėjimas arba jis nuspręs atsisakyti žalingų įpročių.


Dana Miškinytė,


kelionių agentūros "Baltic Clipper" rinkodaros vadybininkė

Tiek keliaujantys į šiltus kraštus, tiek į slidinėjimo kurortus domisi SPA centrais ir sanatorijomis. Itin aktualios grožio puoselėjimo procedūros, masažai, pirtys, druskos kambariai. Klientai visada teiraujasi, ar kurortuose bus mineralinio vandens versmės, galimybė pasikonsultuoti su gydytojais dietologais. Itin daug gerų atsiliepimų sulaukia Šveicarijos, Čekijos kurortai. Turintys mažiau laiko, vyksta į sanatorijas Jūrmaloje (Latvija). Joga užsiimantys keliautojai labiausiai domisi sveikatingumo turais ir programomis Indijoje ir Tailande.

Besirenkantys keliones klientai, ypač vaikų turinčios šeimos, visuomet išsako, kokių poilsio sąlygų pageidauja. Vienas svarbiausių pasirinkimo kriterijų – viešbučio vieta. Pavyzdžiui, jis turi būti ramioje vietoje, toliau nuo miesto centro, prie viešbučio turi būti sodas. Klientai, mėgstantys rytais bėgioti, o vakarais pasivaikščioti paplūdimiu ir stebėti saulėlydį, teiraujasi kurortų su ilgesne paplūdimio juosta.

Jau galime pasiūlyti viešbučių kompleksus Turkijoje, kurie propaguoja ekologišką poilsį: ten važinėja elektromobiliai, itin rūpinamasi puoselėti aplinką, išsaugoti gryną orą.

Visada galime pateikti informaciją, kuriame viešbutyje virėjai gali sudaryti specialius valgiaraščius ir pasirūpinti ypatingų poreikių turinčiais svečiais, pavyzdžiui, besilaikančiais dietos ar pageidaujančiais termiškai neapdoroto maisto. Taip pat kur tikrai netrūks vadinamųjų vitaminų barų, kurie tiekia vaisius ir uogas, šviežiai spaustas sultis ir vaisių kokteilius.

Aktyvų poilsį besirenkantys keliautojai gali ilsėtis viešbučiuose, turinčiuose didžiulius baseinus, žaisti tinklinį, užsiimti aerobika. Vis dažniau išgirstame pageidavimų, kad poilsio vietoje būtų teniso kortai ir golfo laukai, galimybė pajodinėti žirgais. Ekstremalaus sporto mėgėjai visuomet klausia dėl vėjo ir bangų aukščio kurortuose, kad galėtų užsiimti banglenčių, burlenčių, parasparnių sportu.


Alma Stanulionienė,


"AAA Wrislit" generalinė direktorė

Jei žmonės nenori paprasčiausiai gulėti paplūdimyje ir ieško išskirtinių kelionių, kur galėtų daugiau dėmesio skirti savo sveikatai, siūlome keliauti į Izraelį ar Jordaniją ir būtinai apsilankyti prie Negyvosios jūros, čia stiprinasi sąnarių ir odos ligomis sergantys žmonės. Tiek Jordanijoje, tiek Izraelyje yra populiarūs viešbučiai-sanatorijos, kur galima užsisakyti gydymo procedūrų. Jei žmogus svajoja, kad kiekvieną atostogų dieną galėtų mėgautis ne tik saule, bet ir SPA procedūromis, rekomenduojame vykti į Bali salą Indonezijoje. Bali salos SPA centrai vieni geriausiai vertinamų pasaulyje.

Pastebėjau, kad šiuo metu atsigręžiama į ekologiją, maisto kultūrą ir gaminimą. Jei žmonės visiškai materialiai apsirūpinę, neretai jiems stinga laiko sau, pavyzdžiui, atsirinkti, kaip ilsėtis, ką valgyti. Todėl siūlome gurmanams keliones į Prancūziją. Čia keliautojai apžiūri ekologiškus ūkius, kur gaminami sūriai, spaudžiamas aliejus, patys padedami specialistų gamina maistą, ragauja.


Kaip kelionėje išvengti kojų nuovargio

Kojų nuovargis, tinimas ir sunkumas – neišvengiami kelionių palydovai. O dažnai tai būna ir veninės kraujotakos nepakankamumo požymiai. Ilgas sėdėjimas keliaujant be galimybės judėti taip pat itin apsunkina kojas. Tačiau šių nepatogumų galima išvengti.

Kojų raumenims ir venų tonusui stiprinti bei kojų nuovargiui pašalinti rekomenduojamas pėdų ir blauzdų masažas, šalto vandens vonelės. Jei yra galimybė, ilsėdamiesi stenkitės kojas pakelti aukščiau. Taip pat nepamirškite prieš kelionę pasirūpinti tinkama avalyne ir kojinėmis.

"Kelioninės kojinės švelniai apspaudžia koją, tolygiai paskirstytas spaudimas padeda kraujui tekėti teisinga kryptimi. Geros kojinės turi pagerinti kraujotaką, užkirsti kelią kojų nuovargiui ir tinimui, būti pralaidžios orui. Mūvint kojines, kojos neturi prakaituoti, neturi sudirgti oda", – vardijo kojines gaminančios bendrovės "Skinija" vadovas Tadas Rimkevičius.

Ne tik speciali avalynė, bet ir kojinės apsaugos ir besirenkančių aktyvų poilsį žmonių kojas – žaidžiančių lauko tenisą, krepšinį, lankančių aerobikos klubą ar kopiančių į kalnus.

T.Rimkevičius paaiškino, kad specialios kojinės gaminamos atsižvelgiant į jas išbandančių žmonių rekomendacijas ir į žmogaus kūno anatomiją, proporcijas bei tam tikrai sporto šakai keliamus reikalavimus, todėl sumažina kojų raumenų apkrovimą ir nuovargį. Trinčiai ir smūgiams sušvelninti jautriose blauzdos bei pėdos vietose naudojamas specialus storesnis pliušinio pynimo sluoksnis. Taip pat svarbu, kad kojinė neslankiotų bate ir nesusidarytų raukšlės. Nuo to gelbsti specialios elastingos juostos, fiksuojančios koją pėdos ir čiurnos srityse. Nuo nutrynimų saugo pastorinta minkšta pliušinė pėda, blauzdos dalis, sustiprinta pirštų ir kulno zona, minkštas pynimas, apjuosiantis kulną.

Žymės: druska , druska maiste , mityba

Alyvuogių aliejus

Alyvuogių aliejus

Alyvuogių aliejus – tai iš alyvmedžių uogų (alyvuogių) išspaustos sultys. Visame pasaulyje šis aliejus vertinamas dėl ypatingo skonio, naudos sveikatai, ypač dėl jo sudėtyje esančių mono nesočiųjų riebalų rūgščių bei vitaminų. Viduržemio...


Kaip konservuoti maistą, kad išliktų naudingosios savybės?

Kaip konservuoti maistą, kad išliktų naudingosios savybės?

Daugeliui konservavimas siejasi su acto marinatais, cukrumi ar rauginimu. Tuo tarpu konservavimas yra maisto produktų saugojimas nuo gedimo. Sveikiausias pasirinkimas ruošiant konservuoti atliekas žiemai yra šaldymas ir džiovinimas. Užšaldyti...


Kokį vandenį geriame?

Kokį vandenį geriame?

Praėjusiais metais vos 11-oje iš 85 vandentiekių Klaipėdos rajone buvo tiekiamas saugus ir kokybiškas vanduo. Rajone 85-iose geriamojo vandens tiekimo teritorijose kontrolę vykdo Klaipėdos apskrities Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba...


Obuoliai - sveikatos šaltinis

Obuoliai - sveikatos šaltinis

Amerikiečių mokslininkai nustatė, kad obuoliai, tiksliau jų odelė, apsaugo nuo daugelio ligų, įskaitant ir onkologines. Būtent odelėje Kornelo universiteto darbuotojai rado maždaug dešimtį cheminių junginių - triterpenoidų, kurie gali slopinti...


Nejuokaukite su nitratais!

Nejuokaukite su nitratais!

Pavasarį visuomet iškyla dilema – ar kūdikį maitinti "senojo" sezono daržovėmis, užaugintomis ekologiškai, ar įsigytomis iš patikimų rankų, ar pirkti šviežias. Patariame neskubėti siūlyti vaikui šiltnamiuose išaugintų daržovių, nes...


Graikų šventinis desertas – baklava

Graikų šventinis desertas – baklava

Į kalėdinės mugės pristatymą pakvietusios Vilniaus tarptautinės moterų organizacijos narės parodė, kaip jų gimtinėse ruošiamasi Kalėdoms. Nelaukite paskutinės minutės ir jūs. Graikijoje Kalėdų stalas neįsivaizduojamas be baklavos –...


Spanguolė - imuniteto stiprinimui

Spanguolė - imuniteto stiprinimui

Pagal cheminę sudėtį ir gydomąsias savybes ši uoga yra viena vertingiausių iš visų laukinių uogų, augančių Lietuvoje. Medicinoje spanguolės dažniausiai vartojamos šlapimo takų infekcijoms, širdies ir kraujagyslių ligoms gydyti. Spanguolės pasižymi...


Kokie grūdai yra sveikiausi?

Kokie grūdai yra sveikiausi?

Turbūt kiekvienam iš mūsų nuo pat mažens buvo sakoma, kad grūdai yra labai sveikas produktas, kuriame gausu maistinių skaidulų, mikroelementų ir pan. Susiformavo nuomonė, jog visi grūdai yra vienodai sveiki, naudingi mūsų organizmui, tačiau taip...


Maiste puikuojasi "E"

Maiste puikuojasi "E"

Dabar visi keikia dabartinius maisto produktus, kad šie pilni visokių "E" priedų. Daug kas nesivaržydami sako, jog valgome vien tik nuodus, ir viskas. Teisybės tuose pasvarstymuose, žinoma, yra. Kodėl į mėsą reikia dėti spalvos ir kvapo...


Per sūrus maistas - didesnė vėžio rizika

Per sūrus maistas - didesnė vėžio rizika

Dėl labai sūraus maisto tikimybė susirgti skrandžio vėžiu padidėja du kartus, įspėja Didžiosios Britanijos vėžio tyrimų centras. Padidintos rizikos grupei, pagal tai, priklauso žmonės, suvartojantys per dieną apie 12-15 gramų druskos, arba daugiau...


Saikingai vartojami lašiniai – naudingi

Saikingai vartojami lašiniai – naudingi

Nemažai žmonių mano, kad lašiniai kenkia sveikatai. Esą jų mėgėjai rizikuoja susirgti ateroskleroze – lėtine liga, kai arterijose susidaro aterosklerozinių plokštelių. Be to, lašiniai neva didina cholesterolio kiekį kraujyje, nuo jų tunkama....


Sultys laikomos maistu

Sultys laikomos maistu

Ar žinote, kodėl sultys laikomos maistu? Todėl, kad jų sudėtyje yra tokių medžiagų, kurių randama ir kituose mums žinomuose maisto produktuose - ryžiuose, mėsoje, varškėje, duonoje ir t.t. Atlikti tyrimai rodo, kad ananasų sultyse yra keturis...


Mokslininkai: pavojingas laikas besilaikantiems dietos – 15.23 val.

Mokslininkai: pavojingas laikas besilaikantiems dietos – 15.23 val.

Dietos besilaikantys žmonės turi baimintis, kai laikrodžio rodyklės artėja prie 15.23 val. Mokslininkų teigimu, būtent tuo metu žmogaus valia ima silpnėti ir jis jau gali siekti kokio saldėsio, skelbia britų laikraštis "The Daily...


Maistas Be E, Be priedų, Be koncervantų ir panašiai – mitas

Maistas Be E, Be priedų, Be koncervantų ir panašiai – mitas

2010 metų pabaigoje didžiulio visuomenės ir žiniasklaidos dėmesio sulaukė pirmieji Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vykdytų tikslinių patikrinimų, trumpai pavadintų akcija "Ar "Be E" tikrai yra be "E",...


Bulvė - puiki priemonė galvos skausmui gydyti

Bulvė - puiki priemonė galvos skausmui gydyti

Sakydami, kad bulvės, mums, lietuviams yra antra duona, neapsirinkame. Statistiškai suvartojame apie 250 gr. bulvių per parą. Garbingą vietą bulvės užima ir tarp gydomųjų augalų. Žalių bulvių sultyse yra daug vitamino C, geležies, fosforo, magnio,...


Vegetarai rizikuoja prarasti atmintį

Vegetarai rizikuoja prarasti atmintį

Didžiojoje Britanijoje buvo atlikti tyrimai, kurių tikslas buvo išsiaiškinti, kokios priežastys lemia tai, kad žmogui senstant jo atmintis pradeda vis labiau šlubuoti. Norint padaryti, kad tyrimai būtų kuo tikslesni, jie buvo pakartoti ir po...


Siaubas: aliejų maistui kinai gamino iš atliekų

Siaubas: aliejų maistui kinai gamino iš atliekų

Kinijos valdžia sulaikė 32 žmones, kurie gamino ir pardavinėjo tonas maistinio aliejaus, išgauto iš atliekų. Apie tai pranešė šalies Viešojo saugumo ministerija. Policija konfiskavo daugiau negu 100 tonų aliejaus, kuriam pagaminti naudotas...


Dešroje mėsos nerasta

Dešroje mėsos nerasta

Prapjaunate dešrą – graži spalva, viliojantis kvapas. Tačiau neskubėkite džiaugtis, nes labai tikėtina, kad gamintojai nepagailėjo dažiklių ir skonio stipriklių. Lietuvos mėsos rinkoje susiklostė nepavydėtina padėtis. Kokybiška mėsa,...


Mitybos svarba mūsų gyvenime

Mitybos svarba mūsų gyvenime

Pasaulyje atlikta daugybė mokslinių tyrimų apie taisyklingą mitybą ir jos svarbą su amžiumi susijusių ligų prevencijai. Tarp jų yra ligų, siejamų su senatviniais kognityviniais sutrikimais. Tyrime, kuris buvo atliekamas penkerius metus, dalyvavo...


Žuvies ledai – išeitis storuliams

Žuvies ledai – išeitis storuliams

Pastaruoju metu žmonės vis labiau rūpinasi savo figūra. Reikia pasakyti, kad daugeliu atveju jų susirūpinimas pagrįstas. Kovodami su kūno riebalų pertekliumi, storuliai pasirengę kentėti ir atsisakyti pamėgtų delikatesų. Bet kuris prisiekęs...


M.Hermanussen: aromato ir skonio stipriklis (E621) skatina nutukimą ir žemaūgystę

M.Hermanussen: aromato ir skonio stipriklis (E621) skatina nutukimą ir žemaūgystę

Vokiečių profesorius M.Hermanussenas kartu su keletu bendraminčių mokslinkų atliko tyrimą, įrodantį mononatrio glutamatas arba tiesiog aromato ir skonio stipriklio E621 sąryšį su nutukimu ir žemaūgyste. Ypatingai tai svarbu dar augantiems...


Kopūstas sutrikusiai nervų sistemai gydyti

Kopūstas sutrikusiai nervų sistemai gydyti

Jau graikai ir romėnai žinojo 3-10 kopūstų rūšių. Dabar jų yra šimtai. Kopūstuose gana daug ląstelienos, kuri teigiamai veikia motorines žarnyno funkcijas ir mikroflorą. Juose praktiškai yra visų vitaminų, tarp jų ir vitamino U (metilmetionino),...


Pyragaičiuose moteris aptiko pelėsio įdarą

Pyragaičiuose moteris aptiko pelėsio įdarą

Varškė su pelėsiu – tokį netikėtą įdarą aptiko klaipėdietė, nusipirkusi sluoksniuotų pyragaičių mokinių pamėgtoje bandelių parduotuvėje. Uostamiesčio centre netoli Simono Dacho progimnazijos įsikūrusią mažytę skanėstų ir bandelių parduotuvę...


Saulėje įkaitę grybai gali būti pavojingi

Saulėje įkaitę grybai gali būti pavojingi

Miškai pilni grybų, tačiau mitybos specialistai perspėja, kad saulės atokaitoje palaikytos miško gėrybės gali kenkti sveikatai. Beveik mėnesį besitęsiant neįprastai karštiems ir drėgniems orams miškuose sparčiai dygsta įvairūs grybai. Kai kurių...


Linas Samėnas: sriubai tinka viskas, kas po ranka

Linas Samėnas: sriubai tinka viskas, kas po ranka

Garsiajam virėjui Linui Samėnui, kad išvirtų sriubą, daug galvos sukti nereikia. "Tiesiog sumetate viską, ką turite šaldytuve, ir verdate", – juokėsi jis, vaišindamas diskusijos dėl energijos taupymo dalyvius. Šį kartą į virėjo...


Sena tiesa apie šokoladą

Sena tiesa apie šokoladą

Visiškai atsisakyti mėgstamo deserto nereikia. Šokoladas yra labai kaloringas, todėl jei laikotės dietos ar šiaip labai rūpinatės savo kūno linijomis, jį vartoti reikia labai saikingai. Tačiau jį valgyti sveika – turi antioksidantų,...


Varškė irgi gydo

Varškė irgi gydo

Varškė organizme neleidžia kauptis riebalams. Varškės patariama valgyti sergantiesiems kepenų ligomis. Šis produktas turi medžiagų, kurios neleidžia organizmui kaupti riebalų, alkoholio ir kitų kepenims bei kasai kenkiančių "priedų"....


Tyrimas: lietuviški mėsos produktai vertingesni nei įvežtiniai

Tyrimas: lietuviški mėsos produktai vertingesni nei įvežtiniai

Lietuvoje išaugintų gyvulių mėsa šviežesnė, vertingesnė, be pašalinių prieskonių. Tai rodo Kauno technologijos universiteto Maisto instituto atlikti Lietuvoje gaminamos bei įvežamos mėsos ir mėsos gaminių kokybės tyrimai. Žemės ūkio ministerijos...


Sveika mityba ir gyvensena tampa madinga

Sveika mityba ir gyvensena tampa madinga

Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biure praktiką atlikę Kauno medicinos universiteto Visuomenės sveikatos fakulteto IV kurso studentai domėjosi kauniečių mityba ir priėjo išvados, kad ekologiški maisto produktai Kaune dar nėra...


„Mokslo ekspresas“: maisto dizaineriai padeda mums lieknėti, o maistui – negesti

„Mokslo ekspresas“: maisto dizaineriai padeda mums lieknėti, o maistui – negesti

Specialios emulsijos padeda mums valgant lieknėti. Konservantus keičia valgomosios plėvelės ir pulsuojantis elektros laukas. Apie naujausius šios srities tyrimus ir pasiekimus pasakoja KTU maisto produktų technologijos katedros profesorė Daiva...


lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9