Rugsėjo 28d. Pirmadienis

Sveikas maistas = gera savijauta!

2017 Balandžio 5d.
Peržiūrų skaičius: 30908

Sveikas maistas = gera savijauta! Todėl ne be reikalo sakoma - ,,Ką valgai, taip ir atrodai“. Ilgalaikiai mitybos įpročiai neša naudą arba pamažu kenkia organizmui, todėl nederėtų į tai numoti ranka. Savo mitybos įpročiais dalinasi gydytoja homeopatė bei sveikos gyvensenos specialistė Deimantė Rapalytė.

1. Kodėl pradėjote domėtis sveika gyvensena ir pasirinkote šį gyvenimo būdą?

Nuo mažens buvau kitoks vaikas, labai mėgdavau skaityti apie mediciną, sveikatą, vaistinius augalus, netgi prisirinkdavau įvairių žolelių ir džiovindavau jas žiemai. Dar labiau pradėjau domėtis sveika gyvensena, kai paauglystėje užpuolė aknė ir veidą „papuošė“ bėrimai. Tuomet tikrai pamačiau, kad mano valgomas maistas turi įtakos odos būklei.

2. Ar nuolatos maitinatės sveikai ar kartą savaitėje darote ,,cheat day‘‘ ?

Esu nusiteikusi gana skeptiškai prieš tas visas cheat dienas, mano nuomone, tai gali nuvesti žmogų prie valgymo sutrikimų ar kitų psichologinių problemų. Mes turime mėgautis maistu, kalbėti apie maistą laisvai, o ne įterpti save į kažkokius rėmus, skaičiavimus ir persivalgymus. Aš savo mitybą geriausiai apibūdinčiau kaip intuityvią, aš klausau savo organizmo, stengiuosi jam duoti kuo kokybiškesnį ir maistingesnį maistą, aš nesinaudoju kalorijų skaičiavimu ar nelaukiu šeštadienio, kad galėčiau suvalgyti desertą.

3. Kokius produktus naudojate kasdien ir be kokio produkto neįsivaizduojate savo dienos?

Tikrai nepameluosiu, kad kasdien geriu kavą. Dažnai tenka išgirsti: „tu geri kavą? Gi mitybos specialistai negeria kavos“  ikrai manau, kad saikingai geriama kokybiška kava nedaro jokios žalos organizmui, anaiptol moksliniais tyrimais remiantis, galiu teigti, kad ji netgi labai naudinga organizmui ir gali apsaugoti nuo daugelio ligų. Taip pat kasdien naudoju ciberžolę, cinamoną, kokosų aliejų, uogų kokteilius.

4. Kokių produktų patartumėte visiškai atsisakyti savo mityboje?

Labai perdirbtų ir kenksmingais konservantais užterštų maisto produktų. Jiems priskirčiau įvairius mėsos gaminius, kai kuriuos pieno produktus, dabar ypač populiarius baltyminius batonėlius. Kartais paskaičius visų šių maisto produktų sudėtį darosi baisu, kad tokie maisto produktai pasiekia parduotuvių lentynas.

5. Dėl ko dažniausiai kreipiasi žmonės?

Dažnai žmonės kreipiasi norėdami atsikratyti antsvorio ir prašo sudaryti mitybos planą. Šie pacientai po konsultacijos išeina ne tik su gydomuoju mitybos planu, bet ir suprasdami dėl kokių priežasčių jie turi antsvorio problemų. Atkreipkite dėmesį, kad paminėjau gydomąjį mitybos planą. Būtent tą ir noriu akcentuoti. Tai ne šiaip planas, kuriame vyrauja vištienos krūtinėlė ir ryžiai. Aš parenku visus maisto produktus, kurie turi gydomąjį poveikį būtent to paciento konkrečiai sveikatos būklei. Jeigu antsvoris yra hormonų sutrikimo pasekmė, reikia subalansuoti hormonus, tuomet normalizuotųsi ir svoris. Svoris šiaip sau neauga, visada po juo slepiasi ligos ar emocinės problemos.
Taip pat sulaukiu daug vaikučių, kuriuos atveda mamos, norėdamos sustiprinti imuninę sistemą ar išspręsti alerginius susirgimus.

6. Ar dažnai renkatės vartoti ekologiškus produktus? Kodėl?

Taip, dažnai, nes renkuosi, kad ant mano stalo būtų kuo kokybiškesni, natūralesni ir maistingesni maisto produktai. Visada sakau, geriau suvalgyti mažiau, bet kokybiškiau.


7. Kuo Jums patinka ekologiška ,,Naturela“ kava? Kodėl renkatės ją?

Šią kavą atradau, kai grįžusi po studijų gyventi į Lietuvą pradėjau ieškoti gerų ir kokybiškų maisto produktų bei gėrimų. Patinka šios kavos skonis, aromatas ir be abejo žinojimas, kad šios kavos pupelėse nėra nereikalingų kenksmingų chemikalų.

8. Ar visada renkatės šalto spaudimo aliejus? Kokius naudojate dažniausiai ir kodėl?

Visada renkuosi šalto spaudimo aliejus, o dažniausiai mano virtuvėje puikuojasi kokosų, kanapių ir alyvuogių aliejus. Kanapių bei alyvuogių aliejumi gardinu salotas, daržoves, alyvuogių aliejų naudoju darydama naminį humusą.

9. Kaip naudojate kokosų aliejų ,,Bionaturalis“? Gal turite mėgstamiausią receptą su šiuo produktu?

Kokosų aliejų naudoju kepimui ar deduosi į kavą. Taip, išmokiau visus gerti kavą su kokosų aliejumi, nes ši kombinacija gerina medžiagų apykaitą, imuninę sistemą, suteikia energijos, o skoniui neatsispyrė net didžiausi skeptikai.
Taigi, siūlome rinktis ir į savo mitybą įtraukti sveikus, ekologiškus produktus, kurie auginami nenaudojant chemijos ir neteršia mūsų organizmo. Juk puiki sveikata – brangiausias turtas. Kaip sako D. Rapalytė ,,Geriau suvalgyti mažiau, bet kokybiškiau“.

Plačiau: www.foksas.com,
https://www.facebook.com/Bionaturalis1/?ref=settings
https://www.facebook.com/naturela2/

Dėkojame Deimantei Rapalytei.
Parengė: Komunikacijos specialistė Iveta Kecoriūtė

Sveikos mitybos ugdymas – visų mūsų uždavinys

Sveikos mitybos ugdymas – visų mūsų uždavinys

Nacionalinė sveikatos taryba, reikšdama susirūpinimą šalies gyventojų nesveikos mitybos įpročiais, siūlo daugiau dėmesio skirti visuomenės, o ypač vaikų, sveikos mitybos ugdymui. Atsižvelgiant į žalingą visame pasaulyje populiarėjančio...


Maistiniai aromatai - nuo persivalgymo

Maistiniai aromatai - nuo persivalgymo

Mokslininkai siūlo kovoti su persivalgymu pasitelkiant maistinius aromatus. Olandų mokslininkai, pasitelkę specialius aromatus, slopinančius alkio jausmą, nusprendė sukurti naują kartą maisto produktų, padėsiančių atsikratyti nuolatinio alkio...


BALTYMŲ ŠALTINIS – LIETUVIŠKUOSE AUGALUOSE

BALTYMŲ ŠALTINIS – LIETUVIŠKUOSE AUGALUOSE

Baltymai (dar kitaip vadinami proteinu) – tai antras pagal gausumą organizmo komponentas po vandens. Jis formuoja ne tik organizmo struktūras – ląsteles, audinius ir skeletą, bet ir funkcinius veiksnius, kaip hormonai, antikūniai, DNR...


Kokias dešreles galima kepti? (papildyta)

Kokias dešreles galima kepti? (papildyta)

Iškylaujant net nesusimąstome, ar spragsinčios ant laužo pirmos po ranka parduotuvėje pirktos dešrelės tikrai nepakenks sveikatai. Medikai pataria prisiminti, jog virtų mėsos gaminių negalima kepti ant laužo. Nacionalinio maisto ir veterinarijos...


Kokie vaisiai ir daržovės labiausiai užteršti pesticidais?

Kokie vaisiai ir daržovės labiausiai užteršti pesticidais?

Neseniai pasirodė sunerimti verčianti informacija, kad beveik pusėje ES tirtų vaisių ir daržovių mėginių rasta per daug pesticidų. Anot Prancūzijos vartotojų apsaugos organizacijos, per pastaruosius penkerius metus rastų pesticidų kiekis padidėjo...


Kilogramus degina ir cepelinų "dieta"

Kilogramus degina ir cepelinų "dieta"

Kiekvieną rytą prieš valgį patariama suvalgyti porą šaukštų (apie 100 g) liesos varškės. Ji turi naudingų medžiagų, taip pat padeda subalansuoti, kad organizmas pasisavintų kuo mažiau riebalų. Klaipėdietė Rūta Žalandauskienė nėra viena iš tų,...


Jo didenybė visagalis obuolys

Jo didenybė visagalis obuolys

Jis kvepia ne mažiau nei marokietiški apelsinai. Tai gali garantuoti kaimo žmonės kurie net dabar, kai jau tuoj sulauksime šviežių alyvinių obuoliukų, rūsiuose dar yra išsaugoję kietųjų ananasinių. Kad ir kiek pasilamdę ir padžiuvę jie vertingesni...


Kuo labiau sunokęs vaisius - tuo saldesnės bus jo sultys

Kuo labiau sunokęs vaisius - tuo saldesnės bus jo sultys

Kiekvieną dieną žmonės manęs teiraujasi apie parduotuvėje perkamas sultis pakeliuose. Nepaisant to, kad jas gamina vietiniai gamintojai, bei to, kad ant pakuotės nėra nurodyta, jog į sultis buvo papildomai dėta cukraus, saldus sulčių skonis žadina...


Kas antras lietuvis greitą maistą valgo bent kartą per savaitę

Kas antras lietuvis greitą maistą valgo bent kartą per savaitę

Nors 70 proc. šalies gyventojų norėtų maitintis sveikiau, tačiau kas antras sumuštinius, traškučius ir picą valgo bent kartą per savaitę ar dažniau. Apklausos duomenys rodo, kad greito maisto kategorijai priklausančius produktus - traškučius,...


Apie retesnes Lietuvoje prieinamas druskos rūšis

Apie retesnes Lietuvoje prieinamas druskos rūšis

Nuo seno Lietuvoje pirkėjai dažniausiai renkasi iškastinę druską. Pastaruoju metu padidėjus druskos pasirinkimui parduotuvėse, išpopuliarėjus įvairiausių druskos rūšių reklamai interneto svetainėse, dažnas pirkėjas susidomi ir egzotiškesnėmis...


Batono kokybę rodo pelėsis

Batono kokybę rodo pelėsis

Batonų tyrimas laboratorijoje parodė, kad konservantų neįdėta nė į tą batoną, kurio sudėtyje skelbiama, kad toks priedas yra. Ką iš tikrųjų valgome, galime spėti pagal tai, kaip greitai produktas genda. Užsukus į prekybos centro duonos skyrių,...


Sveiko maisto avantiūra

Sveiko maisto avantiūra

Šiuolaikinė maisto pramonė pateikia rinkai tokį maistą, kuris ne tik nėra naudingas, bet ir dažniausiai būna netgi žalingas sveikatai. Kaip rasti ir atsirinkti kokybišką maistą? "Norint sveikai maitintis, šį norą įgyvendinti beveik nebėra...


Mityba: visa tiesa apie pieną

Mityba: visa tiesa apie pieną

Pagrindiniai sveikos mitybos principai - saikingumas ir įvairovė - skelbia: sveikas maitinimasis toli gražu nėra nuobodus! Juk pusryčiams suvalgę mėsos su daržovėmis, o pietų metu pasisotinę kepta žuvimi, tikrai nesijausite nuskriausti. Didieji...


Mokslininkai: pavojingas laikas besilaikantiems dietos – 15.23 val.

Mokslininkai: pavojingas laikas besilaikantiems dietos – 15.23 val.

Dietos besilaikantys žmonės turi baimintis, kai laikrodžio rodyklės artėja prie 15.23 val. Mokslininkų teigimu, būtent tuo metu žmogaus valia ima silpnėti ir jis jau gali siekti kokio saldėsio, skelbia britų laikraštis "The Daily...


Žalioji arbata slopina senyvų žmonių depresiją

Žalioji arbata slopina senyvų žmonių depresiją

Senyviems žmonėms dažnai geriant žaliąją arbatą, jiems rečiau atsiranda depresijos simptomų, teigia Japonijos mokslininkai. Tyrimas apėmė 1058 japonus, kuriems buvo per 70 metų ir kurie turėjo švelnius ir ryškius (34 procentai tiriamųjų) ir...


Ar Pica Gali Tapti Sveikos Mitybos Valgis?

Ar Pica Gali Tapti Sveikos Mitybos Valgis?

Pagal tai kaip dažnai žmonės valgo picą, jūs pamanytumėte, kad ji jau dabar laikoma sveiku maistu, tačiau, kad ir kaip jūs būsite nustebinti, pica - nėra geriausias maisto pasirinkimas. Pica atsiduria po dideliu "greito maisto"...


XXI amžius kviečia prie stalo

XXI amžius kviečia prie stalo

Sakoma, kad, norint sulieknėti, tereikia atsisakyti trijų dalykų: pusryčių, pietų ir vakarienės. Kokia laimė, kad tai iš esmės neteisinga! Svarbiausia – sudaryti teisingą valgiaraštį ir pasistengti diena iš dienos laikytis jo. Valgiaraščio...


Restoranų lankytojai: norime žinoti, ką valgome

Restoranų lankytojai: norime žinoti, ką valgome

Restoranų ir kavinių lankytojai tampa reiklesni – devyni iš dešimties žmonių, valgančių viešojo maitinimo įstaigose, pageidautų gauti daugiau informacijos apie maistą, kurį užsisako. Tai parodė "Unilever Food Solutions" iniciatyva...


Ridikėlis radikulitui gydyti

Ridikėlis radikulitui gydyti

Senovės Graikijoje ridikėliai buvo ypač vertinami. Žymus to meto gydytojas Dioskoridas patardavo vartoti ridikėlius virškinimui gerinti, regėjimui stiprinti, kosuliui sušvelninti ir nuraminti. Ridikėliuose yra daug vitaminų B1 ir B2, C, karotino,...


Dietiniai gėrimai jus pavers storuliais

Dietiniai gėrimai jus pavers storuliais

Mokslininkai teigia, kad dietiniai gėrimai gali jus paversti storuliais. Būtent šie gėrimai skatina daugiau valgyti. Nors skelbiama, kad šie gėrimai yra nekaloringi, tačiau juos geriant galite priaugti kelis kilogramus, rašoma dailymail.co.uk....


Televizoriaus dieta

Televizoriaus dieta

Jei norite sudeginti daugiau kalorijų nekeisdami mitybos įpročių, mokslininkai siūlo labai paprastą dietą: išjunkite televizorių. Naujo tyrimo metu mokslininkai pastebėjo, kad jei suaugusieji sutrumpina televizoriaus žiūrėjimo laiką (net jei ir...


Magiškasis greitpuodis: ką apie jį žinoti?

Magiškasis greitpuodis: ką apie jį žinoti?

Orams atšilus daugelis ieško būdų, kaip maisto ruošai skirti kuo mažiau laiko. Visgi ne mažiau svarbus kriterijus yra ir patiekalų nauda sveikatai, kūno linijoms. Siekiantys suderinti šiuos poreikius dažnai pasirenka maisto ruošimą kepsninėse ar...


Sultys laikomos maistu

Sultys laikomos maistu

Ar žinote, kodėl sultys laikomos maistu? Todėl, kad jų sudėtyje yra tokių medžiagų, kurių randama ir kituose mums žinomuose maisto produktuose - ryžiuose, mėsoje, varškėje, duonoje ir t.t. Atlikti tyrimai rodo, kad ananasų sultyse yra keturis...


Tyrimas: didėjančio vaikų antsvorio priežastis – užkandžiavimas

Tyrimas: didėjančio vaikų antsvorio priežastis – užkandžiavimas

Valstybinis aplinkos sveikatos centras šį pavasarį aiškinosi 6-7 klasių mokinių sveikos mitybos ir fizinio aktyvumo įgūdžius. Apklausos metu, kurioje dalyvavo 704 mokiniai, paaiškėjo, kad mitybos įpročius vaikai perima ne tik iš tėvų ir mokytojų,...


Sulieknėti padeda sotūs pusryčiai

Sulieknėti padeda sotūs pusryčiai

Mitybos specialistai mėgsta posakį, kad pusryčiauti reikėtų kaip karaliui, pietauti kaip paprastam žmogui, o vakarieniauti kaip elgetai. Ne veltui, mat sotūs pusryčiai ne tik padidina darbingumą ir žvalumą, bet ir... lieknina. Organizmas eikvoja...


Kodėl prie žuvies patiekalų tinka tik baltas vynas?

Kodėl prie žuvies patiekalų tinka tik baltas vynas?

Japonų mokslininkai maisto ir vyno derinimo taisyklėms rado mokslinį paaiškinimą. Takayuki Tamura kartu su kolegomis iš Mercian korporacijos produktų tyrimo laboratorijos nusprendė išsiaiškinti, ar nykščio taisyklė, kad žuvies patiekalai ir...


TOP 10: sveikiausios pasaulio virtuvės

TOP 10: sveikiausios pasaulio virtuvės

Kurios šalies virtuvė yra sveikiausia? Sužinokime sveikiausių pasaulio virtuvių dešimtuką! Pirmoje vietoje atsidūrė Japonija, kur su nutukimo problema susiduria 1,5proc. gyventojų, o vidutinė gyvenimo trukmė yra 82 metai. Dumbliai, šviežios jūros...


Siūlo etiketėse sąvokos "Be E" atsisakyti

Siūlo etiketėse sąvokos "Be E" atsisakyti

Ženklinant maisto priedus verslininkams nuo šiol siūloma vadovautis specialistų parengtomis išvadomis. Pagal jas, gamintojas ant etiketės neturėtų rašyti, kad gaminys neturi maisto priedų E, o tik nurodyti išskirtines gaminio savybes. Jas...


Koks maistas saugo nuo vėžio?

Koks maistas saugo nuo vėžio?

Pastarųjų metų duomenys rodo, kad netinkama mityba yra viena iš onkologinių ligų priežasčių. Tad kaipgi reikėtų maitintis? Švedų mokslinių tyrimų duomenimis, padidinus perdirbtos mėsos produktų vartojimą tik 30 g per parą, tikimybė susirgti...


Kofeinas ugdo priklausomybę

Kofeinas ugdo priklausomybę

Parduotuvių lentynos kimšte užkimštos įvairių rūšių bei sudėties gaiviųjų gėrimų. Sveikos mitybos specialistai teigia, kad nemaža dalis jų nerekomenduotini. O kai kurie netgi formuoja priklausomybę, ypač jei vartotojas jaunas. Taigi ką ir kiek...

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9