Gegužės 20d. Penktadienis

Sveikas maistas = gera savijauta!

2017 Balandžio 5d.
Peržiūrų skaičius: 30908

Sveikas maistas = gera savijauta! Todėl ne be reikalo sakoma - ,,Ką valgai, taip ir atrodai“. Ilgalaikiai mitybos įpročiai neša naudą arba pamažu kenkia organizmui, todėl nederėtų į tai numoti ranka. Savo mitybos įpročiais dalinasi gydytoja homeopatė bei sveikos gyvensenos specialistė Deimantė Rapalytė.

1. Kodėl pradėjote domėtis sveika gyvensena ir pasirinkote šį gyvenimo būdą?

Nuo mažens buvau kitoks vaikas, labai mėgdavau skaityti apie mediciną, sveikatą, vaistinius augalus, netgi prisirinkdavau įvairių žolelių ir džiovindavau jas žiemai. Dar labiau pradėjau domėtis sveika gyvensena, kai paauglystėje užpuolė aknė ir veidą „papuošė“ bėrimai. Tuomet tikrai pamačiau, kad mano valgomas maistas turi įtakos odos būklei.

2. Ar nuolatos maitinatės sveikai ar kartą savaitėje darote ,,cheat day‘‘ ?

Esu nusiteikusi gana skeptiškai prieš tas visas cheat dienas, mano nuomone, tai gali nuvesti žmogų prie valgymo sutrikimų ar kitų psichologinių problemų. Mes turime mėgautis maistu, kalbėti apie maistą laisvai, o ne įterpti save į kažkokius rėmus, skaičiavimus ir persivalgymus. Aš savo mitybą geriausiai apibūdinčiau kaip intuityvią, aš klausau savo organizmo, stengiuosi jam duoti kuo kokybiškesnį ir maistingesnį maistą, aš nesinaudoju kalorijų skaičiavimu ar nelaukiu šeštadienio, kad galėčiau suvalgyti desertą.

3. Kokius produktus naudojate kasdien ir be kokio produkto neįsivaizduojate savo dienos?

Tikrai nepameluosiu, kad kasdien geriu kavą. Dažnai tenka išgirsti: „tu geri kavą? Gi mitybos specialistai negeria kavos“  ikrai manau, kad saikingai geriama kokybiška kava nedaro jokios žalos organizmui, anaiptol moksliniais tyrimais remiantis, galiu teigti, kad ji netgi labai naudinga organizmui ir gali apsaugoti nuo daugelio ligų. Taip pat kasdien naudoju ciberžolę, cinamoną, kokosų aliejų, uogų kokteilius.

4. Kokių produktų patartumėte visiškai atsisakyti savo mityboje?

Labai perdirbtų ir kenksmingais konservantais užterštų maisto produktų. Jiems priskirčiau įvairius mėsos gaminius, kai kuriuos pieno produktus, dabar ypač populiarius baltyminius batonėlius. Kartais paskaičius visų šių maisto produktų sudėtį darosi baisu, kad tokie maisto produktai pasiekia parduotuvių lentynas.

5. Dėl ko dažniausiai kreipiasi žmonės?

Dažnai žmonės kreipiasi norėdami atsikratyti antsvorio ir prašo sudaryti mitybos planą. Šie pacientai po konsultacijos išeina ne tik su gydomuoju mitybos planu, bet ir suprasdami dėl kokių priežasčių jie turi antsvorio problemų. Atkreipkite dėmesį, kad paminėjau gydomąjį mitybos planą. Būtent tą ir noriu akcentuoti. Tai ne šiaip planas, kuriame vyrauja vištienos krūtinėlė ir ryžiai. Aš parenku visus maisto produktus, kurie turi gydomąjį poveikį būtent to paciento konkrečiai sveikatos būklei. Jeigu antsvoris yra hormonų sutrikimo pasekmė, reikia subalansuoti hormonus, tuomet normalizuotųsi ir svoris. Svoris šiaip sau neauga, visada po juo slepiasi ligos ar emocinės problemos.
Taip pat sulaukiu daug vaikučių, kuriuos atveda mamos, norėdamos sustiprinti imuninę sistemą ar išspręsti alerginius susirgimus.

6. Ar dažnai renkatės vartoti ekologiškus produktus? Kodėl?

Taip, dažnai, nes renkuosi, kad ant mano stalo būtų kuo kokybiškesni, natūralesni ir maistingesni maisto produktai. Visada sakau, geriau suvalgyti mažiau, bet kokybiškiau.


7. Kuo Jums patinka ekologiška ,,Naturela“ kava? Kodėl renkatės ją?

Šią kavą atradau, kai grįžusi po studijų gyventi į Lietuvą pradėjau ieškoti gerų ir kokybiškų maisto produktų bei gėrimų. Patinka šios kavos skonis, aromatas ir be abejo žinojimas, kad šios kavos pupelėse nėra nereikalingų kenksmingų chemikalų.

8. Ar visada renkatės šalto spaudimo aliejus? Kokius naudojate dažniausiai ir kodėl?

Visada renkuosi šalto spaudimo aliejus, o dažniausiai mano virtuvėje puikuojasi kokosų, kanapių ir alyvuogių aliejus. Kanapių bei alyvuogių aliejumi gardinu salotas, daržoves, alyvuogių aliejų naudoju darydama naminį humusą.

9. Kaip naudojate kokosų aliejų ,,Bionaturalis“? Gal turite mėgstamiausią receptą su šiuo produktu?

Kokosų aliejų naudoju kepimui ar deduosi į kavą. Taip, išmokiau visus gerti kavą su kokosų aliejumi, nes ši kombinacija gerina medžiagų apykaitą, imuninę sistemą, suteikia energijos, o skoniui neatsispyrė net didžiausi skeptikai.
Taigi, siūlome rinktis ir į savo mitybą įtraukti sveikus, ekologiškus produktus, kurie auginami nenaudojant chemijos ir neteršia mūsų organizmo. Juk puiki sveikata – brangiausias turtas. Kaip sako D. Rapalytė ,,Geriau suvalgyti mažiau, bet kokybiškiau“.

Plačiau: www.foksas.com,
https://www.facebook.com/Bionaturalis1/?ref=settings
https://www.facebook.com/naturela2/

Dėkojame Deimantei Rapalytei.
Parengė: Komunikacijos specialistė Iveta Kecoriūtė


Ką ir kaip valgyti, kad gera nuotaika nedingtų?

Ką ir kaip valgyti, kad gera nuotaika nedingtų?

Liūdesį ir tingulį gali pašalinti sveiki pusryčiai ir griežtas biologinio ritmo laikymasis. Ekspertai pateikia kelis patarimus, kaip praskaidrinti nuotaiką. 1. Jei valgysite vadovaudamiesi paros biologiniu ritmu, visą dieną būsite geros...


12 produktų, kuriems nuplauti reikia daugiau nei vandens

12 produktų, kuriems nuplauti reikia daugiau nei vandens

„Valgyti sveikai" – lengviau pasakyti nei padaryti. Net ir patys geriausi ketinimai gali būti nieko verti, jei atidžiai apžiūrėsime visus tuos vaisius ir daržoves, visomis spalvomis marguojančius ant savo virtuvės stalo. Nuo...


Klastingas chemikalas Jūsų virtuvėje

Klastingas chemikalas Jūsų virtuvėje

Bisfenolis A (BPA) yra pramoninis chemikalas, naudojamas kai kurių plastmasinių gaminių sutvirtinimui nuo 1960-ųjų metų. BPA dažnai randamas įvairiuose plastiko gaminiuose, skirtuose maisto produktų laikymui ar naudojimui. Tai gali būti...


Ką reikėtų žinoti apie pagrindines maisto medžiagas

Ką reikėtų žinoti apie pagrindines maisto medžiagas

Su maistu žmogus gauna apie 40 įvairių maistinių medžiagų. Pagrindinės maisto sudedamosios dalys yra baltymai, riebalai, angliavandeniai, mineralinės medžiagos ir vitaminai. Kiekviena iš pagrindinių maisto medžiagų turi savo funkcijas. Organizmas...


Kokį vandenį gerti?

Kokį vandenį gerti?

Nuolat girdime specialistų patarimus gerti kuo daugiau vandens, kadangi šis gyvybės šaltinis turi įtakos mūsų puikiai savijautai, gerai nuotaikai, sveikatai bei grožiui. Dietologai tvirtina, kad žmogaus organizmui vandens reikia suvartoti ne...


Skrudintose bulvėse – didelis kancerogeno kiekis

Skrudintose bulvėse – didelis kancerogeno kiekis

Daugelis žmonių labai mėgsta keptas, paskrudintas bulves, o vaikai tiesiog dievina bulvių traškučius. Ar tokiu būdu pagamintas maistas yra sveikas ir naudingas? Tyrimai rodo, jog aukštoje temperatūroje gaminamuose maisto produktuose randamas...


Šilauogės gali sustiprinti pagyvenusių žmonių atmintį

Šilauogės gali sustiprinti pagyvenusių žmonių atmintį

Šilauogėse esančios veikliosios medžiagos gali pagerinti pagyvenusių žmonių atmintį, rodo JAV atliktas tyrimas. Tiriamiesiems kasdien išgeriant pusę litro šilauogių sulčių, pastebėta, kad jie geriau mokosi ir įsimena žodžius, taip pat susilpnėja...


Pieną gerti – su saiku

Pieną gerti – su saiku

Ne visi pieno produktai yra naudingi sveikatai. Literatūroje apie sveiką mitybą galima rasti įvairių nuomonių apie pieno produktus. Vieni sveikos gyvensenos specialistai teigia, kad pienas yra gyvybiškai svarbus, kiti uždraudžia jį vartoti....


Džiovinti vaisiai ir riešutai

Džiovinti vaisiai ir riešutai

Riešutų ir džiovintų vaisių įvairovė suteikia galimybę mėgautis vis kitomis skonio savybėmis. Džiovinti vaisiai ir riešutai – vertingų maistinių medžiagų šaltinis. Juose gausu mineralinių medžiagų, vitaminų, ląstelienos, natūralaus cukraus,...


Krūties vėžį įveikia Viduržemio regiono dieta

Krūties vėžį įveikia Viduržemio regiono dieta

Viduržemio jūros regiono dietos besilaikančioms ir menopauzę išgyvenančioms moterims tikimybė susirgti krūties vėžiu yra mažesnė. Mokslininkai beveik dešimtmetį stebėjo 14800 graikių, kurioms per tyrimo laikotarpį buvo diagnozuota 240 krūties...


Kaip nepriaugti svorio švenčių metu?

Kaip nepriaugti svorio švenčių metu?

Prieš kiekvienas šventes daugelis susiduriame su problema kaip nepersivalgyti ir išvengti papildomų kilogramų bei maisto „pagirių“. Velykos ir apvalėjančios formos Artėjant Šv. Velykoms vėl lankysime giminaičius ir mėgausimės jų...


Gerti arbatą sveikiau nei vandenį

Gerti arbatą sveikiau nei vandenį

Daugelis įsitikinę, jog arbata dehidratuoja organizmą, tačiau Didžiosios Britanijos dietologai tvirtina priešingai - arbata prilygsta dideliam suvartotam vandens kiekiui ir apsaugo nuo širdies ligų bei gali sumažinti tikimybę susirgti vėžiu. Kaip...


Stebuklingi aliejai – raktas į gerą savijautą. Bionaturalis.

Stebuklingi aliejai – raktas į gerą savijautą. Bionaturalis.

Sveika gyvensena susideda iš kokybiškos mitybos ir aktyvaus gyvenimo būdo. Maisto produktai ir valgymo įpročiai sudaro didžiają dalį visumos dėl ko mes jaučiames gerai arba blogai. Kasdien atkreipdamį dėmesį į tai ką valgome galime nuspėti kaip...


Kaip pasirinkti, kokias daržoves auginti?

Kaip pasirinkti, kokias daržoves auginti?

Pradėjus ilgėti dienoms ir saulei vis aukščiau kopiant į dangų, visi turintys bent nedidelį žemės sklypelį pradeda laužyti galvas ką gi pavasarį reikėtų pasisėti. Žinoma, jei jūsų namų valdoje daržui skirtos teritorijos pakanka, tikrai galite...


Pavasaris – vitaminų badmetis

Pavasaris – vitaminų badmetis

Atėjus pavasariui, organizmas šaukte šaukia, jog vitaminų atsargos per žiemą išseko ir jas reikia papildyti. Tai parodo sausėjanti oda, lūžinėjantys plaukų galiukai, susilpnėjusi imuninė sistema, bei kiti požymiai, dėl kurių galime jausti...


Ingrida Bakaitė: mano eksperimentas pasiteisino

Ingrida Bakaitė: mano eksperimentas pasiteisino

„Esu linkusi į pilnumą, tokia genetinė struktūra. Aš iš tų žmonių, kurie viską, ką suvalgo, nešioja su savimi“, – juokavo moteris. Viršsvoris ir imuninės sistemos problemos buvo pagrindinės dvi priežastys, kodėl Ingrida ryžosi...


Kaip konservuoti maistą, kad išliktų naudingosios savybės?

Kaip konservuoti maistą, kad išliktų naudingosios savybės?

Daugeliui konservavimas siejasi su acto marinatais, cukrumi ar rauginimu. Tuo tarpu konservavimas yra maisto produktų saugojimas nuo gedimo. Sveikiausias pasirinkimas ruošiant konservuoti atliekas žiemai yra šaldymas ir džiovinimas. Užšaldyti...


Rauginto pieno produktai

Rauginto pieno produktai

Vis dažniau žmonės skundžiasi pieno netoleravimu. O juk teigiama, kad jis pagrindinis kalcio, B grupės vitaminų ir kitų svarbių maisto medžiagų šaltinis. Išeitis – valgyti daugiau rūgusio pieno gaminių: jogurto, varškės, sūrio, kefyro, kurie...


Kofeinas ugdo priklausomybę

Kofeinas ugdo priklausomybę

Parduotuvių lentynos kimšte užkimštos įvairių rūšių bei sudėties gaiviųjų gėrimų. Sveikos mitybos specialistai teigia, kad nemaža dalis jų nerekomenduotini. O kai kurie netgi formuoja priklausomybę, ypač jei vartotojas jaunas. Taigi ką ir kiek...


Tyrimas: didėjančio vaikų antsvorio priežastis – užkandžiavimas

Tyrimas: didėjančio vaikų antsvorio priežastis – užkandžiavimas

Valstybinis aplinkos sveikatos centras šį pavasarį aiškinosi 6-7 klasių mokinių sveikos mitybos ir fizinio aktyvumo įgūdžius. Apklausos metu, kurioje dalyvavo 704 mokiniai, paaiškėjo, kad mitybos įpročius vaikai perima ne tik iš tėvų ir mokytojų,...


Vokietijoje įspėta nevartoti prancūziškos alyvuogių

Vokietijoje įspėta nevartoti prancūziškos alyvuogių

Vokietijos vartotojų apsaugos ir maisto produktų saugumo tarnyba (BVL) įspėja gyventojus nevartoti prancūziškos alyvuogių ir pomidorų pastos, praneša agentūra AFP. Tam tikri produktai esą gali būti užkrėsti bakterijomis ir tai gali turėti rimtų...


Dešrų ir mėsos vartojimas didina mirties riziką

Dešrų ir mėsos vartojimas didina mirties riziką

Raudonos mėsos ir dešrų vartojimas didina mirties riziką, parodė JAV atliktas išsamus tyrimas, kurio rezultatus pristato žiniasklaida. Nacionalinio vėžio instituto mokslininkai dėl mėsos vartojimo ir kitų įpročių apklausė daugiau kaip pusę...


Griežtesnis maisto produktų ženklinimas atidėtas dviem savaitėms

Griežtesnis maisto produktų ženklinimas atidėtas dviem savaitėms

Kilus verslininkų nepasitenkinimui, reikalavimas ženklinti produktus be konservantų ir maisto priedų atidėtas dviem savaitėms - iki balandžio 15-osios, pranešė LRT laida "Šiandien". Iki šiol planuota, kad į prekybą jau nuo balandžio 1...


Apelsinas – ne tik maistas

Apelsinas – ne tik maistas

Sultingame apelsinų minkštime yra askorbo rūgšties (iki 65 miligramų 100 gramų), vitaminų B1, B2, A ir P. Apelsinų vaisiuose ir sultyse yra labai daug mineralinių medžiagų (kalcio, fosforo, kalio), citrinų rūgšties, pektinų, fitoncidų (augalinių...


Supervaisius malpigija: vitamino C užtaisas

Supervaisius malpigija: vitamino C užtaisas

Manote, kad rūgščios citrinos yra geriausias vitamino C šaltinis? Malpigija – tokį keistą pavadinimą turi į vyšnią panašus vaisius, dar vadinamas Acerola, kuriame vitamino C – bent 20 kartų daugiau nei citrinoje. Iš Pietų Amerikos...


Šarminio jonizuoto vandens savybės

Šarminio jonizuoto vandens savybės

Šiame straipsnyje Jums atskleisime šarminio jonizuoto teigiamas savybes. Šiuolaikinės medicinos tėvas Hipokratas teigė: „Jūsų maistas turi būti vaistas ir Jūsų vaistas turi būti maistas“. Akivaizdu, kad nuo to, kokį vandenį geriame,...


Kai kvepia, tai nekanda

Kai kvepia, tai nekanda

Atėjus vasarai daugelio galvos skausmas yra sugalvoti, kaip gintis nuo uodų, erkių ir kitų kandikų būnant gamtoje. Sąmoningesni vartotojai nemano, kad pakanka pasipurkšti bet kuo, kas žada apsaugą, ir viskas bus gerai. Nes patys repelentai yra...


Genų inžinierių kūriniai ieško kelio ir prie lietuvių stalo

Genų inžinierių kūriniai ieško kelio ir prie lietuvių stalo

Europos Komisija prieš savaitę leido sodinti genetiškai modifikuotas bulves. Pavojaus, kad iš jų bus gaminami didžkukuliai, nėra - maistui jos nebus vartojamos. Bet įdare šių bulvių pėdsakų ateityje gal ir bus. Europa beviltiškai atsilieka nuo JAV...


Norite numesti svorio? Rašykitės, ką valgote

Norite numesti svorio? Rašykitės, ką valgote

Mokslininkai ištyrė, kad žmonės, kurie nuosekliai rašo kiekvieną per dieną suvalgytą maisto produktą, greičiau atsikrato antsvorio. Kaip rašo portalas canada.com, Kentukio universiteto bei Šiaurės Karolinos universiteto mokslininkai nustatė, jog...


Padės skaičiuoti kalorijas

Padės skaičiuoti kalorijas

Didžiosios Britanijos greito maisto užkandinių meniu šalia kainų bus nurodytas ir patiekalų kaloringumas. Septyniolika Britanijos maisto produktų gamintojų, tarp kurių tokie greito maisto restoranų tinklai kaip "Pizza Hut", KFC,...

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9