Gudručio vaistinė

Supervaisius malpigija: vitamino C užtaisas

Manote, kad rūgščios citrinos yra geriausias vitamino C šaltinis? Malpigija – tokį keistą pavadinimą turi į vyšnią panašus vaisius, dar vadinamas Acerola, kuriame vitamino C – bent 20 kartų daugiau nei citrinoje.

Iš Pietų Amerikos kilusi malpigija dėl savo savybių neretai priskiriama „supervaisių” kategorijai. Ne tik dėl to, kad tai vienas didžiausių vitamino C užtaisų. Šis vaisius turi daug antioksidantų, vitamino A, skaidulų, taigi yra naudingas ne tik imunitetui, bet ir teigiamai veikia virškinimo, raumenų bei kraujotakos sistemas, gerina odos būklę ir regėjimą.

Keisčiausia, kad šie vaisiai, nepaisant didelės vitamino C koncentracijos – saldūs! Todėl norėdami atsigaivinti Pietų Amerikos gyventojai mieliau renkasi malpigijos sultis vietoje įprastų citrusinių vaisių. Šis vaisius yra vienas populiariausių, iš kurių gaminamos kūdikiams skirtos tyrelės. Be to pasaulyje populiarėjantis supervaisius vis dažniau naudojamas praturtinant maisto produktus, maisto papildus ar net kosmetiką naudingais elementais.

Gydytoja – dietologė Edita Gavelienė

Malpigija (malpighiapunicifolia) – tropinių kraštų augalas, dažniausiai kultivuojamas Pietinėje ir Centrinėje Amerikoje. Mitybos specialistai šiuo vaisiumi domisi dėl ypatingos jo sudėties. 100 g vaisių gali būti 1500- 4000 mg vitamino C, tai priklauso nuo malpigijų auginimo sąlygų, sunokimo. Taigi, galima teigti, kad vienasmalpigijos vaisius užtikrina organizmo vitamino C poreikį parai. Primename, kad suaugusiam žmogui per parą reikia gauti 60 mg vitamino C.

Žinoma, šviežiomis malpigijomis pasilepinti mūsų kraštuose nelabai galima, tačiau galima rasti džiovintų vaisių, jų sulčių ar net miltelių. Malpigijų gali būti dedama į kitus maisto produktus, norint padidinti pastaruosiuose natūralaus vitamino C kiekį.

Diena.lt

Ranigast sos

TAIP PAT SKAITYKITE