Rugpjūčio 21d. Trečiadienis

Savo norams neverta priešintis

2018 Rugsėjo 24d.
Peržiūrų skaičius: 31860
Savo norams neverta priešintis

Vegetarai tvirtina, kad mėsą valgyti ir žalinga, ir amoralu. O tie, kurie pasimėgaudami kerta kepsnį, sako, kad jie be mėsos negalėtų gyventi. Ar vegetarizmas lemia ilgaamžiškumą, dar nėra įrodyta. Dėl to ginčijasi ir dietologai. Viena aišku - jei negalite atsisakyti mėsos, vadinasi, jos reikia jūsų organizmui. Taigi kuo naudingas šis produktas?

Gyvuliniai baltymai - būtini

Žymus amerikiečių dietologas Robertas Atkinsas teigia: "Pagrindinis mano maistas - mėsa, žuvis, kiaušiniai, salotos ir daug žalių daržovių". Taigi jis nėra vegetaras. Galbūt todėl, kad dabar mokslininkai įsitikinę: žmogaus organizmas negali sintetinti kai kurių aminorūgščių - lencino, lizino, treonino ir kt.

Jos gaunamos tik su maistu, jų daugiausia yra gyvuliniuose baltymuose. O pagrindinis baltymų šaltinis - mėsa, pienas, kiaušiniai ir žuvis. Suaugęs žmogus apie pusę reikiamo baltymų kiekio turėtų gauti su gyvulinės kilmės maistu.

Augaliniai baltymai sunkiau virškinami ir blogiau pasisavinami. Kai organizme trūksta baltymų, susilpnėja imunitetas, sutrikdoma kraujo sudėtis ir vandens balansas. Tačiau per daug baltymų irgi kenkia - apsunkinama inkstų ir kepenų veikla, padidėja alergijų pavojus, sąnariuose pradeda kauptis druskos. Per dieną žmogui reikia apie 50 g baltymų.

Kad tik nebūtų riebi

Mėsa turi ne tik baltymų, bet ir riebalų. Pagal sočiųjų riebių rūgščių kiekį pirmauja aviena, paskui - kiauliena, o trečioje vietoje yra jautiena. Taigi avienoje esantys riebalai sunkiau tirpsta, sunkiau virškinami ir sunkiau pasisavinami, palyginti su jautienos ar kiaulienos riebalais. Taigi geriau vartoti turinčią mažiau riebalų mėsą - neriebią jautieną, veršieną, vištieną, triušieną. Tačiau tai nereiškia, kad iš savo valgiaraščio reikia išbraukti avieną, kiaulieną, antieną ar žąsieną - svarbiausia - nepersivalgyti.

Šviežia geros kokybės jautiena - labai maistinga ir gerai virškinama. Ši mėsa ypač naudinga tiems, kurie dirba fizinį darbą, sportuoja. Iš jautienos išverdamas sultinys yra naudingiausias. Keturiasdešimtmečiams ir vyresniems vyrams reikia nors retkarčiais suvalgyti jautienos muštinį.

Vertinga šios mėsos savybė ta, kad suvalgius kraujyje padidėja vyriško hormono testosterono, o tai naudinga potencijai. Jautienos nerekomenduojama valgyti sergant egzema, kai yra išsiplėtusios venos. Kai kurie mokslininkai teigia, kad jautienos turėtų vengti sergantieji šizofrenija.

Ir vaikams, ir seneliams

Aviena, palyginti su kiauliena ir jautiena, pas mus nėra populiari. Tačiau jos nereikėtų pamiršti. Aišku, mėsa turi būti jauno gyvulio ir neriebi. Tik tokia yra lengvai pasisavinama, tinkama mažam ir dideliam.

Nustatyta, kad aviena turi daug floro, o tai gera ėduonies profilaktikos priemonė. Pastebėta, kad Kaukazo gyventojai, dažniausiai valgantys jaunų avių mėsą, nuo dantų ėduonies ir aterosklerozės kenčia daug rečiau. Nustatyta, kad avieną gerai vartoti ir diabeto profilaktikai. Be to, ši mėsa turi daug vitamino E.

Jungtinių Amerikos Valstijų dietologai nustatė, kad triušiena yra vertingiausia mėsa. Ją organizmas pasisavina 96 proc., o kitų rūšių mėsos šis rodiklis nesiekia 50 proc. Triušiena turi kur kas daugiau

baltymų nei aviena, jautiena, veršiena ar kiauliena. Triušienoje mažiau cholesterolio, daugiau geležies. Šios mėsos patiekalai ypač naudingi sergant ateroskleroze, mažakraujyste, kepenų ligomis. Ji rekomenduojama valgyti kenčiantiesiems nuo alergijos. Triušiena ypač naudinga vaikams ir nėščioms moterims, nes nesukelia alergijos, pagerina galvos smegenų, skrandžio ir žarnyno veiklą.

Kiauliena - nuo radiacijos

Vegetarai dažniausiai "kaltina" kiaulieną - atseit ji riebi ir labai kaloringa. Bet šios mėsos raumeninio audinio baltymuose yra visų žmogui reikalingų nepakeičiamų aminorūgščių. Joje yra nemažai geležies. Ji būtina, kad susidarytų medžiagos, kurios į raudonuosius kraujo kūnelius ir raumenų ląsteles perneša deguonį. Geležis reikalinga ir gaminantis fermentams, o jie skatina medžiagų apykaitą.

Mėsoje yra ir seleno. Jis saugo ląsteles, mažina pavojų susirgti kai kuriomis vėžinėmis ligomis. Kiaulienoje yra ir B grupės vitaminų. Šioje mėsoje yra mažiau menkaverčių baltymų - kolageno ir elastino. Vertinga kiaulienos savybė yra ta, kad ji sugeba iš organizmo pašalinti radionuklidus.

Kiaulieną nerekomenduojama valgyti sergantiesiems diabetu, sąnarių, kepenų ligomis, turintiesiems antsvorio.

Paukštienoje daugiau visaverčių baltymų

Paukštiena, palyginti su kitomis mėsos rūšimis, yra liesa. Ji turi daug mažiau cholesterolio nei kiauliena, aviena ar jautiena. Organizmas ją lengvai pasisavina, joje yra mažiau jungiamojo audinio ir daugiau visaverčių baltymų.

Paukštienoje esančios ekstraktinės medžiagos skatina virškinimo sulčių išsiskyrimą. Mėsoje yra vitamino B6, jis mažina riziką susirgti širdies ligomis. Ypač vertinga kalakutiena, nes turi ne tik B grupės vitaminų, bet ir PP vitamino, cinko, geležies, fosforo, magnio. Paukštiena nėra kaloringa, pavyzdžiui, 100 g kalakutienos filė turi 107 kcal. Žmonėms, linkusiems į alergiją, egzemą, žvynelinę, geriau kalakutienos nevalgyti.

Žąsiena ir antiena nerekomenduojama vartoti turintiesiems antsvorio ir sergantiesiems ateroskleroze.

Egzotiška mėsa

Kupranugarių mėsa - ne tik delikatesas. Pagal savo savybes ji geresnė už jautieną - neriebi ir lengvai pasisavinama. Strutiena itin vertinga. Ji turi itin mažai cholesterolio, daug baltymų, fosforo, kalio. Ją rekomenduojama valgyti po operacijų, tiems, kurių padidėjęs kraujospūdis, sergantiesiems diabetu, anemija, širdies ligomis.

Elniena pagal savo biologines ir skonio savybes užima vieną pirmųjų vietų tarp mėsos produktų. Ji puikiai virškinama, aminorūgštys pasisavinamos praėjus valandai, kai patenka į organizmą, o jautienai pasisavinti prireikia aštuonių valandų.

Amerikoje ir kai kuriose Europos šalyse nutrijų mėsa labai vertinama. Ji nė kiek nenusileidžia pagal vertingumą mums įprastoms mėsos rūšims, bet pagal kai kurias savybes yra vertingesnė. Pavyzdžiui, baltymų yra 80-82 proc., o jautienoje - 75 proc. Nutrijų mėsą rekomenduojama valgyti vaikams, ligoniams, pagyvenusiems žmonėms. Ji išvalo iš organizmo sunkiuosius metalus, radioaktyviąsias medžiagas.

Taigi geriausia vartoti įvairų maistą, nes nei vienas produktas neturi visų organizmui reikalingų medžiagų.

Daugiau apie dietas: Dietologo konsultacija


Studentė nusipirko dešrą, kimštą stiklu

Studentė nusipirko dešrą, kimštą stiklu

Nusipirkę aukščiausios rūšies dešros negalite būti tikri, kad pusryčiaudami mėgausitės rūkyklos dūmais dvelkiančiu skanėstu. Studentė kaunietė per plauką nesusižeidė burnos, atsikandusi dešros su stiklais. "Atsikandau ir pajutau, kad burnoje...


Tahini - jūsų grožiui ir sveikatai

Tahini - jūsų grožiui ir sveikatai

Sezamo pasta, arba kitaip - tahini, tai maltų sezamų sėklų pasta. Naudojama gaminant gausybę patiekalų. Tahini yra pagrindinis humuso ingredientas - suteikiantis trintų avinžirnių masei savito skonio, riebumo ir būdingo malonaus kartumo. Tai pat...


Sena tiesa apie šokoladą

Sena tiesa apie šokoladą

Visiškai atsisakyti mėgstamo deserto nereikia. Šokoladas yra labai kaloringas, todėl jei laikotės dietos ar šiaip labai rūpinatės savo kūno linijomis, jį vartoti reikia labai saikingai. Tačiau jį valgyti sveika – turi antioksidantų,...


Pavasaris – vitaminų badmetis

Pavasaris – vitaminų badmetis

Atėjus pavasariui, organizmas šaukte šaukia, jog vitaminų atsargos per žiemą išseko ir jas reikia papildyti. Tai parodo sausėjanti oda, lūžinėjantys plaukų galiukai, susilpnėjusi imuninė sistema, bei kiti požymiai, dėl kurių galime jausti...


Kaip įveikti norą prisivalgyti prieš naktį

Kaip įveikti norą prisivalgyti prieš naktį

Kanados dietologijos centro darbuotojai sukūrė specialų kovos su vakariniu persivalgymu kursą. Jeigu 5 dienas kruopščiai laikysitės jų nurodymų, šio įpročio atsikratysite maždaug per 10 dienų. 1-oji diena: sunkiausia pradėti Visą dieną stenkitės...


Šilauogės gali sustiprinti pagyvenusių žmonių atmintį

Šilauogės gali sustiprinti pagyvenusių žmonių atmintį

Šilauogėse esančios veikliosios medžiagos gali pagerinti pagyvenusių žmonių atmintį, rodo JAV atliktas tyrimas. Tiriamiesiems kasdien išgeriant pusę litro šilauogių sulčių, pastebėta, kad jie geriau mokosi ir įsimena žodžius, taip pat susilpnėja...


Dažniausiai Pasitaikanti Dietos Klaida

Dažniausiai Pasitaikanti Dietos Klaida

Galbūt jūs ir valgėte pusryčius, tačiau vakare jūs būsite išbadėję jei dienos metu nevalgėte reguliariai. Jūs griebsite arčiausiai po ranka esantį maistą ir tiesiog kimšite į save. Įsivaizduokite, kad grįžę vakare po sunkios darbo dienos jūs...


SVEIKA MITYBA – SVARBIAUSIA KELYJE Į GYVENIMO KOKYBĘ

SVEIKA MITYBA – SVARBIAUSIA KELYJE Į GYVENIMO KOKYBĘ

Gyvenimo kokybė – tai žmogaus pasitenkinimas jo esamo gyvenimo veiksniais: jo sveikata, gyvenimo aplinka, aplinkybėmis, kultūra ir kitais aspektais. Tačiau pačiu svarbiausiu veiksniu išlieka mūsų sveikata, kuri yra unikali vertybė, gamtos...


Gyvenimas be maisto: naujos galimybės ar pavojingi eksperimentai?

Gyvenimas be maisto: naujos galimybės ar pavojingi eksperimentai?

Lietuvoje plinta naujas "virusas" - žmonės meta iššūkį tradiciniam supratimui apie mitybos svarbą. Jie nusprendžia gyventi be fizinio maisto, o energijos kūnui paimti iš... saulės. Kas tai - naujos epochos ženklai ar pavojingi...


Kitoks požiūris į dietą: visiems tinkami "sveikos mitybos" patarimai yra neįmanomi

Kitoks požiūris į dietą: visiems tinkami "sveikos mitybos" patarimai yra neįmanomi

Tęsiame Daniela Niederberger parengtą interviu su Vokietijoje gerai žinomu ir daugelio kritikuojamu chemiku, Europos maisto ir mitybos instituto mokslo vadovu Udo Pollmeriu. Šis žmogus parašė knygą "Kas sveikai maitinasi, trumpiau...


Tarp nesaugų maisto produktų – ir košelė vaikams

Tarp nesaugų maisto produktų – ir košelė vaikams

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba per šių metų pirmąjį pusmetį nustatė 15 nesaugių importuojamų ir rinkoje esančių maisto produktų bei vieną nesaugių pašarų atvejus. Apie visus 16 atvejų buvo informuota Europos Komisija Skubiųjų pranešimų...


Duona – sveikos mitybos pagrindas

Duona – sveikos mitybos pagrindas

Sveikos mitybos piramidės pamatą sudaro grūdiniai produktai, tarp jų - duona. Dauguma besilaikančių dietos duoną stengiasi išbraukti iš savo raciono, tačiau to daryti nederėtų. Mitybos specialistų nuomone, visuomenė turi grįžti prie subalansuotos...


"Danone": sveikatingumo teiginių neatšaukėme

"Danone": sveikatingumo teiginių neatšaukėme

Įmonių grupė "Danone" kreipėsi į Lietuvos Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą informuodama, kad "Danone" neatšaukė sveikatinimo teiginių, susijusių su "Actimel" ir "Activia". "Balandžio 17 dieną...


Apie mitybą ir sveiką odą

Apie mitybą ir sveiką odą

Norėdami turėti skaisčią ir sveiką odą, turite tinkamai maitintis. Teigiama, kad odai naudingiausi yra šie maisto produktai: svogūnai, lapinės salotos, salierai ir ridikai. Pašarinės ropės lapai ir bulvės taip pat daro gerą įtaką odai. *...


Tonizuojanti petražolių veido kaukė

Tonizuojanti petražolių veido kaukė

Petražolės gausiai paplitusios Viduržemio jūros regione, todėl manoma, kad būtent iš ten ir kilusios. Paprastųjų petražolių lapuose, šaknyse ir vaisiuose yra eterinių aliejų, flavonoidų, vitaminų. Petražolės turi daugiausia vitamino C iš visų...


Keturios priežastys, kodėl jonizuotas vanduo reikalingas namų ūkyje

Keturios priežastys, kodėl jonizuotas vanduo reikalingas namų ūkyje

Apie tai, kokia puiki ligų profilaktinė priemonė yra jonizuotas vanduo, šiame leidinyje jau kalbėjome. Tačiau tuo jonizuoto vandens panaudojimas nesibaigia. Jonizuotas vanduo gali būti ne tik geriamas – yra daug būdų, kaip galima šį vandenį...


Kiaušinis prilygsta mėsos kepsniui ar stiklinei pieno

Kiaušinis prilygsta mėsos kepsniui ar stiklinei pieno

Bijote valgyti kiaušinius, nes jie padidina cholesterolio kiekį kraujyje? Tačiau sveiki žmonės per šv. Velykas suvalgę 3 - 4 kiaušinius tikrai nepakenks sveikatai. Garbaus amžiaus žmonėms, turintiems problemų dėl per didelio cholesterolio kiekio...


Obuoliai - sveikatos šaltinis

Obuoliai - sveikatos šaltinis

Amerikiečių mokslininkai nustatė, kad obuoliai, tiksliau jų odelė, apsaugo nuo daugelio ligų, įskaitant ir onkologines. Būtent odelėje Kornelo universiteto darbuotojai rado maždaug dešimtį cheminių junginių - triterpenoidų, kurie gali slopinti...


Žalioji arbata naudingesnė už kavą

Žalioji arbata naudingesnė už kavą

Jei dieną paprastai pradedate puodeliu kavos, rizikuojate ne tik susilaukti insulto ar širdies infarkto, bet ir veikiausiai pasensite daug greičiau už tuos, kurie kasdien renkasi žaliąją arbatą. Visame pasaulyje medikai pripažįsta žaliosios...


Atsargiai: margučiais irgi galima apsinuodyti

Atsargiai: margučiais irgi galima apsinuodyti

Per šventes padaugėja apsinuodijusiųjų greitai gendančiu maistu. Susirgti galima ir nuo svarbiausio šv.Velykų patiekalo - kiaušinių. Kauno visuomenės sveikatos centro specialistai primena: daugiau dėmesio skirkite greitai gendančio ir kambario...


Modifast

Modifast

Baltyminiai produktai svoriui mesti
lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9