Sausio 16d. Šeštadienis

Savo norams neverta priešintis

2018 Rugsėjo 24d.
Peržiūrų skaičius: 31860
Savo norams neverta priešintis

Vegetarai tvirtina, kad mėsą valgyti ir žalinga, ir amoralu. O tie, kurie pasimėgaudami kerta kepsnį, sako, kad jie be mėsos negalėtų gyventi. Ar vegetarizmas lemia ilgaamžiškumą, dar nėra įrodyta. Dėl to ginčijasi ir dietologai. Viena aišku - jei negalite atsisakyti mėsos, vadinasi, jos reikia jūsų organizmui. Taigi kuo naudingas šis produktas?

Gyvuliniai baltymai - būtini

Žymus amerikiečių dietologas Robertas Atkinsas teigia: "Pagrindinis mano maistas - mėsa, žuvis, kiaušiniai, salotos ir daug žalių daržovių". Taigi jis nėra vegetaras. Galbūt todėl, kad dabar mokslininkai įsitikinę: žmogaus organizmas negali sintetinti kai kurių aminorūgščių - lencino, lizino, treonino ir kt.

Jos gaunamos tik su maistu, jų daugiausia yra gyvuliniuose baltymuose. O pagrindinis baltymų šaltinis - mėsa, pienas, kiaušiniai ir žuvis. Suaugęs žmogus apie pusę reikiamo baltymų kiekio turėtų gauti su gyvulinės kilmės maistu.

Augaliniai baltymai sunkiau virškinami ir blogiau pasisavinami. Kai organizme trūksta baltymų, susilpnėja imunitetas, sutrikdoma kraujo sudėtis ir vandens balansas. Tačiau per daug baltymų irgi kenkia - apsunkinama inkstų ir kepenų veikla, padidėja alergijų pavojus, sąnariuose pradeda kauptis druskos. Per dieną žmogui reikia apie 50 g baltymų.

Kad tik nebūtų riebi

Mėsa turi ne tik baltymų, bet ir riebalų. Pagal sočiųjų riebių rūgščių kiekį pirmauja aviena, paskui - kiauliena, o trečioje vietoje yra jautiena. Taigi avienoje esantys riebalai sunkiau tirpsta, sunkiau virškinami ir sunkiau pasisavinami, palyginti su jautienos ar kiaulienos riebalais. Taigi geriau vartoti turinčią mažiau riebalų mėsą - neriebią jautieną, veršieną, vištieną, triušieną. Tačiau tai nereiškia, kad iš savo valgiaraščio reikia išbraukti avieną, kiaulieną, antieną ar žąsieną - svarbiausia - nepersivalgyti.

Šviežia geros kokybės jautiena - labai maistinga ir gerai virškinama. Ši mėsa ypač naudinga tiems, kurie dirba fizinį darbą, sportuoja. Iš jautienos išverdamas sultinys yra naudingiausias. Keturiasdešimtmečiams ir vyresniems vyrams reikia nors retkarčiais suvalgyti jautienos muštinį.

Vertinga šios mėsos savybė ta, kad suvalgius kraujyje padidėja vyriško hormono testosterono, o tai naudinga potencijai. Jautienos nerekomenduojama valgyti sergant egzema, kai yra išsiplėtusios venos. Kai kurie mokslininkai teigia, kad jautienos turėtų vengti sergantieji šizofrenija.

Ir vaikams, ir seneliams

Aviena, palyginti su kiauliena ir jautiena, pas mus nėra populiari. Tačiau jos nereikėtų pamiršti. Aišku, mėsa turi būti jauno gyvulio ir neriebi. Tik tokia yra lengvai pasisavinama, tinkama mažam ir dideliam.

Nustatyta, kad aviena turi daug floro, o tai gera ėduonies profilaktikos priemonė. Pastebėta, kad Kaukazo gyventojai, dažniausiai valgantys jaunų avių mėsą, nuo dantų ėduonies ir aterosklerozės kenčia daug rečiau. Nustatyta, kad avieną gerai vartoti ir diabeto profilaktikai. Be to, ši mėsa turi daug vitamino E.

Jungtinių Amerikos Valstijų dietologai nustatė, kad triušiena yra vertingiausia mėsa. Ją organizmas pasisavina 96 proc., o kitų rūšių mėsos šis rodiklis nesiekia 50 proc. Triušiena turi kur kas daugiau

baltymų nei aviena, jautiena, veršiena ar kiauliena. Triušienoje mažiau cholesterolio, daugiau geležies. Šios mėsos patiekalai ypač naudingi sergant ateroskleroze, mažakraujyste, kepenų ligomis. Ji rekomenduojama valgyti kenčiantiesiems nuo alergijos. Triušiena ypač naudinga vaikams ir nėščioms moterims, nes nesukelia alergijos, pagerina galvos smegenų, skrandžio ir žarnyno veiklą.

Kiauliena - nuo radiacijos

Vegetarai dažniausiai "kaltina" kiaulieną - atseit ji riebi ir labai kaloringa. Bet šios mėsos raumeninio audinio baltymuose yra visų žmogui reikalingų nepakeičiamų aminorūgščių. Joje yra nemažai geležies. Ji būtina, kad susidarytų medžiagos, kurios į raudonuosius kraujo kūnelius ir raumenų ląsteles perneša deguonį. Geležis reikalinga ir gaminantis fermentams, o jie skatina medžiagų apykaitą.

Mėsoje yra ir seleno. Jis saugo ląsteles, mažina pavojų susirgti kai kuriomis vėžinėmis ligomis. Kiaulienoje yra ir B grupės vitaminų. Šioje mėsoje yra mažiau menkaverčių baltymų - kolageno ir elastino. Vertinga kiaulienos savybė yra ta, kad ji sugeba iš organizmo pašalinti radionuklidus.

Kiaulieną nerekomenduojama valgyti sergantiesiems diabetu, sąnarių, kepenų ligomis, turintiesiems antsvorio.

Paukštienoje daugiau visaverčių baltymų

Paukštiena, palyginti su kitomis mėsos rūšimis, yra liesa. Ji turi daug mažiau cholesterolio nei kiauliena, aviena ar jautiena. Organizmas ją lengvai pasisavina, joje yra mažiau jungiamojo audinio ir daugiau visaverčių baltymų.

Paukštienoje esančios ekstraktinės medžiagos skatina virškinimo sulčių išsiskyrimą. Mėsoje yra vitamino B6, jis mažina riziką susirgti širdies ligomis. Ypač vertinga kalakutiena, nes turi ne tik B grupės vitaminų, bet ir PP vitamino, cinko, geležies, fosforo, magnio. Paukštiena nėra kaloringa, pavyzdžiui, 100 g kalakutienos filė turi 107 kcal. Žmonėms, linkusiems į alergiją, egzemą, žvynelinę, geriau kalakutienos nevalgyti.

Žąsiena ir antiena nerekomenduojama vartoti turintiesiems antsvorio ir sergantiesiems ateroskleroze.

Egzotiška mėsa

Kupranugarių mėsa - ne tik delikatesas. Pagal savo savybes ji geresnė už jautieną - neriebi ir lengvai pasisavinama. Strutiena itin vertinga. Ji turi itin mažai cholesterolio, daug baltymų, fosforo, kalio. Ją rekomenduojama valgyti po operacijų, tiems, kurių padidėjęs kraujospūdis, sergantiesiems diabetu, anemija, širdies ligomis.

Elniena pagal savo biologines ir skonio savybes užima vieną pirmųjų vietų tarp mėsos produktų. Ji puikiai virškinama, aminorūgštys pasisavinamos praėjus valandai, kai patenka į organizmą, o jautienai pasisavinti prireikia aštuonių valandų.

Amerikoje ir kai kuriose Europos šalyse nutrijų mėsa labai vertinama. Ji nė kiek nenusileidžia pagal vertingumą mums įprastoms mėsos rūšims, bet pagal kai kurias savybes yra vertingesnė. Pavyzdžiui, baltymų yra 80-82 proc., o jautienoje - 75 proc. Nutrijų mėsą rekomenduojama valgyti vaikams, ligoniams, pagyvenusiems žmonėms. Ji išvalo iš organizmo sunkiuosius metalus, radioaktyviąsias medžiagas.

Taigi geriausia vartoti įvairų maistą, nes nei vienas produktas neturi visų organizmui reikalingų medžiagų.

Daugiau apie dietas: Dietologo konsultacija

Mėsa – ne tik maistas, bet ir patriarchato simbolis

Mėsa – ne tik maistas, bet ir patriarchato simbolis

Salotų lėkštė, jūros gėrybės ir saldus desertas. Šiuos patiekalus kavinės padavėjas automatiškai padės prie moters. Vyriško maisto sinonimas - didžiulis mėsiškas kepsnys, užgeriamas raudonu vynu ar alumi. Prieš daugiau nei 10 metų daryti tyrimai...


"Maxima" pirkėjams siūlė pasenusios nugarinės

"Maxima" pirkėjams siūlė pasenusios nugarinės

Prekyba pasibaigusio galiojimo maisto produktais plinta kaip virusas. Prekybos centrai sunkmečiu įsitraukė į lenktynes, kuris daugiau parduos senų produktų tinkančių tik utilizavimui. "Maxima" parduotuvėje "Agrovet" šaltai...


Naudingiausios uogos žmogui – juodieji serbentai

Naudingiausios uogos žmogui – juodieji serbentai

Britų mokslininkai nustatė, kad iš visų Didžiojoje Britanijoje augančių uogų naudingiausios žmogaus sveikatai yra juodieji serbentai. Po ilgai trunkančių ir daugkartinių juodųjų serbentų testų buvo nustatyta, jog šios uogos turi priešvėžinių...


Nuo bakterinių ligų gelbsti higiena

Nuo bakterinių ligų gelbsti higiena

Vasarą bakterinės infekcijos tyko ne tik ant neplautų uogų ar vaisių, bet ir nepkankamai termiškai apdorotos mėsos, net balutėje prie jūros. Klaipėdos universitetinės ligoninės 1-ojo (vaikų) infekcinių ligų skyriaus vedėjas Antanas Narvilas...


Trumpos tiesos apie mitybą

Trumpos tiesos apie mitybą

Ankštinių augalų vaisių patiekalai, atsižvelgiant į maistinę vertę, gali atstoti mėsą. Pagal maistinę vertę po ankštinių eina grūdiniai augalai: rugiai, kviečiai, ryžiai, avižos. Kviečių grūduose yra visų žmogaus organizmui funkcionuoti būtinų...


Kas kuria prieskonių madą?

Kas kuria prieskonių madą?

Šnekėti daugiau negu dviem kalbomis, naudoti maistui tai, kas būdinga skirtingų kraštų virtuvėms, tapo įprasta. Globalizacija lėmė ir naujų prieskonių madų įsigalėjimą Lietuvoje. Pamenate, kad dar visai neseniai populiariausia prieskoninė žolelė...


Iki šiol naudotos kalorijų lentelės, manoma, neteisingos

Iki šiol naudotos kalorijų lentelės, manoma, neteisingos

18 metų dietų sudarymui ir sveikos mitybos pagrindams aiškinti naudojama būtina paros kalorijų norma gali būti pakeista, skelbia specialistai. Kalorijų norma gali būti padidinta 16 proc. Šiuo metu moterims rekomenduojama per parą suvartoti 2...


Nuodai maiste: jūs nemirsite. Bent jau ne staigiai

Nuodai maiste: jūs nemirsite. Bent jau ne staigiai

Tvarka yra tokia: likus keliolikai dienų iki javų derliaus nuėmimo jie yra nupurškiami herbicidu glifosatu, kuris numarina visa, kas žalia. Po to derlius nuimamas ir parduodamas žmonių maistui. Naujausiais duomenimis, glifosatas sukelia žmogaus...


Kavą galima tik uostyti

Kavą galima tik uostyti

Reikia išgerti kavos, kad "nubustų" smegenys? O gal užtenka užuosti sodrų šiltą kavos kvapą? Han-Tarptautinė mokslininkų grupė įrodė, kad smegenų aktyvumą veikia vien kavos kvapas. Kavoje esančių medžiagų poveikio savijautai ir sveikatai...


Lietuvoje nebus parduota 6 tonos nesaugių saldainių iš Kinijos

Lietuvoje nebus parduota 6 tonos nesaugių saldainių iš Kinijos

Inspektoriai uždraudė iš Kinijos įvežti beveik 6 tonas saldainių, kuriuose rasta neleistinų maisto priedų. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba pranešė, kad uždrausta importuoti apie 5,74 tonos saldainių "Cool candy with tattoo" iš...


Sveikos mitybos receptai karantino metu

Sveikos mitybos receptai karantino metu

Nors šiuo visiems neįprastu laikotarpiu tenka gerokai pakoreguoti savo turėtus planus, keliones, susitikimus... Visgi, reikia pabrėžti, kad sulėtėjęs gyvenimo tempas drastiškai nesugriaus visų užsibrėžtų tikslų, jeigu tik ir mes sugebėsime...


Bruknės

Bruknės

Bruknės turi vitamino C, B1, B2 ir PP, todėl jų uogų patartina valgyti, kai organizmui trūksta vitaminų. Uogų arbatą reikėtų gerti karščiuojant, nes ji puikiai malšina troškulį. Žalios ir virtos uogos didina skrandžio sulčių rūgštingumą. Nemažai...


Studentė nusipirko dešrą, kimštą stiklu

Studentė nusipirko dešrą, kimštą stiklu

Nusipirkę aukščiausios rūšies dešros negalite būti tikri, kad pusryčiaudami mėgausitės rūkyklos dūmais dvelkiančiu skanėstu. Studentė kaunietė per plauką nesusižeidė burnos, atsikandusi dešros su stiklais. "Atsikandau ir pajutau, kad burnoje...


Kilogramus degina ir cepelinų "dieta"

Kilogramus degina ir cepelinų "dieta"

Kiekvieną rytą prieš valgį patariama suvalgyti porą šaukštų (apie 100 g) liesos varškės. Ji turi naudingų medžiagų, taip pat padeda subalansuoti, kad organizmas pasisavintų kuo mažiau riebalų. Klaipėdietė Rūta Žalandauskienė nėra viena iš tų,...


Ar sveika gerti kavą?

Ar sveika gerti kavą?

Koks yra populiariausias nealkoholinis gėrimas tarp suaugusiųjų? Šis gėrimas – kava. Milijonai žmonių visame pasaulyje kasdien išgeria net po 4 – 5 puodelius šio gėrimo, dar tiek pat – apsiriboja šiek tiek mažesniu kavos kiekiu...


Graikiška kava: ilgesnio gyvenimo garantas?

Graikiška kava: ilgesnio gyvenimo garantas?

Atsakymas į klausimą, ko reikia ilgaamžiškumui pasiekti, gali būti neįsivaizduojamai paprastas. Graikijos Ikarijos salos gyventojai gali pasigirti pačia ilgiausia pasaulyje gyvenimo trukme. Šis faktas mokslininkus taip suintrigavo, kad jie...


Ką daryti, jei negalite (ar nenorite) vartoti pieno? Išeitis yra!

Ką daryti, jei negalite (ar nenorite) vartoti pieno? Išeitis yra!

Šiandien augalinių pienų pasirinkimas – itin platus. Į ką atkreipti dėmesį renkantis pieno pakaitalus? Patarimais dalijasi sveikos gyvensenos tyrinėtoja Guoda Azguridienė.


Stebuklingi aliejai – raktas į gerą savijautą. Bionaturalis.

Stebuklingi aliejai – raktas į gerą savijautą. Bionaturalis.

Sveika gyvensena susideda iš kokybiškos mitybos ir aktyvaus gyvenimo būdo. Maisto produktai ir valgymo įpročiai sudaro didžiają dalį visumos dėl ko mes jaučiames gerai arba blogai. Kasdien atkreipdamį dėmesį į tai ką valgome galime nuspėti kaip...


Vitaminai žiemai

Vitaminai žiemai

Žiemą dažnam gali pritrūkti vitaminų. Jiems gauti rekomenduojame produktus, kuriuose gausu vitaminų, o tuo pačiu yra skanūs, sveiki ir inovatyvūs. Pirmiausia, jei jaučiate esant padidėjusiam vitamino C poreikiui, ar kankina pvz., didelis fizinis...


Ekologiško maisto džiunglėse nesunku pasiklysti

Ekologiško maisto džiunglėse nesunku pasiklysti

Jau nemažai metų pasaulis sprendžia dilemą: kaip maitintis – ekologiškais ar paprastais produktais? Pastarieji – pigesni, jų nusipirksi be vargo, užtat pirmieji – brangūs. Tačiau sveiki. Tiesa, kartais ekologijos vėliava –...


Tyrimas: didėjančio vaikų antsvorio priežastis – užkandžiavimas

Tyrimas: didėjančio vaikų antsvorio priežastis – užkandžiavimas

Valstybinis aplinkos sveikatos centras šį pavasarį aiškinosi 6-7 klasių mokinių sveikos mitybos ir fizinio aktyvumo įgūdžius. Apklausos metu, kurioje dalyvavo 704 mokiniai, paaiškėjo, kad mitybos įpročius vaikai perima ne tik iš tėvų ir mokytojų,...


Mityba: maisto produktai, kurie padės išlikti žvaliems ryte

Mityba: maisto produktai, kurie padės išlikti žvaliems ryte

Savaitgalį persukus laiką ne vienam lietuviui yra sunku pabusti. Italų mokslininkai teigia, kad tingulį gali išvaikyti makaronai, ryžiai ir pienas. Anot San Raffaele (Milanas) miego klinikos specialistų, vertėtų rinktis produktus, kurie turi daug...


Kaip maitintis skirtingo amžiaus žmonėms?

Kaip maitintis skirtingo amžiaus žmonėms?

Bėgant metams, žmogaus organizmo poreikiai keičiasi. Amerikiečių dietologė Elizabeth Somer išskyrė medžiagas, kuriomis skirtingo amžiaus žmonėms verta praturtinti racioną. Vyresniems nei 20 metų žmonėms reikėtų atidžiau sekti, jog mityboje...


Europa susirūpino dėl "dūmų" kvapo maisto

Europa susirūpino dėl "dūmų" kvapo maisto

Europos maisto saugos tarnybos (EMST) teigimu, vienas iš aromatų, naudojamų norint suteikti mėsai, sūriui ar žuviai dūmo kvapą, gali būti nuodingas žmonėms, praneša BBC. Tarnyba patikrino 11 dūmo aromatų, paprastai naudojamų Europos Sąjungoje....


Sveiki užkandžiai paplūdimyje

Sveiki užkandžiai paplūdimyje

Kefyras ir varškė. Kepinant saulei kefyras – puiki išeitis. Ir alkio jausmą kuriam laikui pamiršite, ir atsigaivinsite. Jei visgi vien kefyro jums per mažai, suvalgykite nesaldžią varškę, be priedų. Ir kefyrą, ir varškę rinkitės neriebius:...


Salmoneliozės kaltininkas – netinkamai laikomas maistas

Salmoneliozės kaltininkas – netinkamai laikomas maistas

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT), atlikusi epidemiologinį susirgimų tyrimą D.Čapkauskienės įmonės "Dairidis" kavinėje patvirtino, kad gegužės mėnesį nustatytam salmoneliozės protrūkiui Kaune įtakos turėjo minėtoje...


Sunkmetis skatina daržoves auginti patiems

Sunkmetis skatina daržoves auginti patiems

Augalų sėklų pardavėjai pastebi, kad gyventojai sodina daugiau daržovių ir bulvių. Susidomėjimas daržininkyste ypač pastebimas didesniuose miestuose. Dabar pats metas sėti daržoves, todėl parduotuvėse - žmonių antplūdis. Pirkėjai baiminasi...


Pistacijų riešutų kava – sveikesnė nei kavos pupelių

Pistacijų riešutų kava – sveikesnė nei kavos pupelių

Lietuvoje nuo seno verdama gilių kava, kitose šalyse panašiam skoniui plikomi šakniavaisiai, kiti augalai. Dabar tyrėjai teigia, jog tam tikros rūšies pistacijų riešutų kava, neturinti kofeino, gali būti sveikesnė alternatyva iš kavos pupelių...


Kaip išsirinkti aukštos kokybės vandenį prekybos vietose?

Kaip išsirinkti aukštos kokybės vandenį prekybos vietose?

Atėjus karštajam metų laikotarpiui dažnas džiaugiasi šiltu, gražiu oru, saulės spinduliais ar atėjusiomis atostogomis. Vasarą patys net nepastebime, kaip dažnai tampame priklausomi nuo vandens. Vanduo vaidina labai svarbų vaidmenį mūsų gyvenime,...


Kokius produktus rinktis mus skatina maisto priedai?

Kokius produktus rinktis mus skatina maisto priedai?

Prekybos centrų lentynos tiesiog lūžta nuo įvairiausių skonių maisto produktų. Tačiau vienas produktas mums skanus, o kitas – ne, anot specialistų, dažnai ne dėl individualių produkto savybių, o dėl cheminių maisto priedų, kurie trikdo mūsų...

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9