Spalio 31d. Šeštadienis

Savo norams neverta priešintis

2018 Rugsėjo 24d.
Peržiūrų skaičius: 31860
Savo norams neverta priešintis

Vegetarai tvirtina, kad mėsą valgyti ir žalinga, ir amoralu. O tie, kurie pasimėgaudami kerta kepsnį, sako, kad jie be mėsos negalėtų gyventi. Ar vegetarizmas lemia ilgaamžiškumą, dar nėra įrodyta. Dėl to ginčijasi ir dietologai. Viena aišku - jei negalite atsisakyti mėsos, vadinasi, jos reikia jūsų organizmui. Taigi kuo naudingas šis produktas?

Gyvuliniai baltymai - būtini

Žymus amerikiečių dietologas Robertas Atkinsas teigia: "Pagrindinis mano maistas - mėsa, žuvis, kiaušiniai, salotos ir daug žalių daržovių". Taigi jis nėra vegetaras. Galbūt todėl, kad dabar mokslininkai įsitikinę: žmogaus organizmas negali sintetinti kai kurių aminorūgščių - lencino, lizino, treonino ir kt.

Jos gaunamos tik su maistu, jų daugiausia yra gyvuliniuose baltymuose. O pagrindinis baltymų šaltinis - mėsa, pienas, kiaušiniai ir žuvis. Suaugęs žmogus apie pusę reikiamo baltymų kiekio turėtų gauti su gyvulinės kilmės maistu.

Augaliniai baltymai sunkiau virškinami ir blogiau pasisavinami. Kai organizme trūksta baltymų, susilpnėja imunitetas, sutrikdoma kraujo sudėtis ir vandens balansas. Tačiau per daug baltymų irgi kenkia - apsunkinama inkstų ir kepenų veikla, padidėja alergijų pavojus, sąnariuose pradeda kauptis druskos. Per dieną žmogui reikia apie 50 g baltymų.

Kad tik nebūtų riebi

Mėsa turi ne tik baltymų, bet ir riebalų. Pagal sočiųjų riebių rūgščių kiekį pirmauja aviena, paskui - kiauliena, o trečioje vietoje yra jautiena. Taigi avienoje esantys riebalai sunkiau tirpsta, sunkiau virškinami ir sunkiau pasisavinami, palyginti su jautienos ar kiaulienos riebalais. Taigi geriau vartoti turinčią mažiau riebalų mėsą - neriebią jautieną, veršieną, vištieną, triušieną. Tačiau tai nereiškia, kad iš savo valgiaraščio reikia išbraukti avieną, kiaulieną, antieną ar žąsieną - svarbiausia - nepersivalgyti.

Šviežia geros kokybės jautiena - labai maistinga ir gerai virškinama. Ši mėsa ypač naudinga tiems, kurie dirba fizinį darbą, sportuoja. Iš jautienos išverdamas sultinys yra naudingiausias. Keturiasdešimtmečiams ir vyresniems vyrams reikia nors retkarčiais suvalgyti jautienos muštinį.

Vertinga šios mėsos savybė ta, kad suvalgius kraujyje padidėja vyriško hormono testosterono, o tai naudinga potencijai. Jautienos nerekomenduojama valgyti sergant egzema, kai yra išsiplėtusios venos. Kai kurie mokslininkai teigia, kad jautienos turėtų vengti sergantieji šizofrenija.

Ir vaikams, ir seneliams

Aviena, palyginti su kiauliena ir jautiena, pas mus nėra populiari. Tačiau jos nereikėtų pamiršti. Aišku, mėsa turi būti jauno gyvulio ir neriebi. Tik tokia yra lengvai pasisavinama, tinkama mažam ir dideliam.

Nustatyta, kad aviena turi daug floro, o tai gera ėduonies profilaktikos priemonė. Pastebėta, kad Kaukazo gyventojai, dažniausiai valgantys jaunų avių mėsą, nuo dantų ėduonies ir aterosklerozės kenčia daug rečiau. Nustatyta, kad avieną gerai vartoti ir diabeto profilaktikai. Be to, ši mėsa turi daug vitamino E.

Jungtinių Amerikos Valstijų dietologai nustatė, kad triušiena yra vertingiausia mėsa. Ją organizmas pasisavina 96 proc., o kitų rūšių mėsos šis rodiklis nesiekia 50 proc. Triušiena turi kur kas daugiau

baltymų nei aviena, jautiena, veršiena ar kiauliena. Triušienoje mažiau cholesterolio, daugiau geležies. Šios mėsos patiekalai ypač naudingi sergant ateroskleroze, mažakraujyste, kepenų ligomis. Ji rekomenduojama valgyti kenčiantiesiems nuo alergijos. Triušiena ypač naudinga vaikams ir nėščioms moterims, nes nesukelia alergijos, pagerina galvos smegenų, skrandžio ir žarnyno veiklą.

Kiauliena - nuo radiacijos

Vegetarai dažniausiai "kaltina" kiaulieną - atseit ji riebi ir labai kaloringa. Bet šios mėsos raumeninio audinio baltymuose yra visų žmogui reikalingų nepakeičiamų aminorūgščių. Joje yra nemažai geležies. Ji būtina, kad susidarytų medžiagos, kurios į raudonuosius kraujo kūnelius ir raumenų ląsteles perneša deguonį. Geležis reikalinga ir gaminantis fermentams, o jie skatina medžiagų apykaitą.

Mėsoje yra ir seleno. Jis saugo ląsteles, mažina pavojų susirgti kai kuriomis vėžinėmis ligomis. Kiaulienoje yra ir B grupės vitaminų. Šioje mėsoje yra mažiau menkaverčių baltymų - kolageno ir elastino. Vertinga kiaulienos savybė yra ta, kad ji sugeba iš organizmo pašalinti radionuklidus.

Kiaulieną nerekomenduojama valgyti sergantiesiems diabetu, sąnarių, kepenų ligomis, turintiesiems antsvorio.

Paukštienoje daugiau visaverčių baltymų

Paukštiena, palyginti su kitomis mėsos rūšimis, yra liesa. Ji turi daug mažiau cholesterolio nei kiauliena, aviena ar jautiena. Organizmas ją lengvai pasisavina, joje yra mažiau jungiamojo audinio ir daugiau visaverčių baltymų.

Paukštienoje esančios ekstraktinės medžiagos skatina virškinimo sulčių išsiskyrimą. Mėsoje yra vitamino B6, jis mažina riziką susirgti širdies ligomis. Ypač vertinga kalakutiena, nes turi ne tik B grupės vitaminų, bet ir PP vitamino, cinko, geležies, fosforo, magnio. Paukštiena nėra kaloringa, pavyzdžiui, 100 g kalakutienos filė turi 107 kcal. Žmonėms, linkusiems į alergiją, egzemą, žvynelinę, geriau kalakutienos nevalgyti.

Žąsiena ir antiena nerekomenduojama vartoti turintiesiems antsvorio ir sergantiesiems ateroskleroze.

Egzotiška mėsa

Kupranugarių mėsa - ne tik delikatesas. Pagal savo savybes ji geresnė už jautieną - neriebi ir lengvai pasisavinama. Strutiena itin vertinga. Ji turi itin mažai cholesterolio, daug baltymų, fosforo, kalio. Ją rekomenduojama valgyti po operacijų, tiems, kurių padidėjęs kraujospūdis, sergantiesiems diabetu, anemija, širdies ligomis.

Elniena pagal savo biologines ir skonio savybes užima vieną pirmųjų vietų tarp mėsos produktų. Ji puikiai virškinama, aminorūgštys pasisavinamos praėjus valandai, kai patenka į organizmą, o jautienai pasisavinti prireikia aštuonių valandų.

Amerikoje ir kai kuriose Europos šalyse nutrijų mėsa labai vertinama. Ji nė kiek nenusileidžia pagal vertingumą mums įprastoms mėsos rūšims, bet pagal kai kurias savybes yra vertingesnė. Pavyzdžiui, baltymų yra 80-82 proc., o jautienoje - 75 proc. Nutrijų mėsą rekomenduojama valgyti vaikams, ligoniams, pagyvenusiems žmonėms. Ji išvalo iš organizmo sunkiuosius metalus, radioaktyviąsias medžiagas.

Taigi geriausia vartoti įvairų maistą, nes nei vienas produktas neturi visų organizmui reikalingų medžiagų.

Daugiau apie dietas: Dietologo konsultacija

Tyrimas: lietuviški mėsos produktai vertingesni nei įvežtiniai

Tyrimas: lietuviški mėsos produktai vertingesni nei įvežtiniai

Lietuvoje išaugintų gyvulių mėsa šviežesnė, vertingesnė, be pašalinių prieskonių. Tai rodo Kauno technologijos universiteto Maisto instituto atlikti Lietuvoje gaminamos bei įvežamos mėsos ir mėsos gaminių kokybės tyrimai. Žemės ūkio ministerijos...


Stebuklinga morkų galia

Stebuklinga morkų galia

Morkos - jaunystės, grožio ir ilgaamžiškumo garantas. Jose daug vertingojo karotino, organizme virstančio vitaminu A. Nėra jokių kitų vaisių ar daržovių, kuriuose būtų tiek daug šio vertingo fermento, nebent paprikoje. Morkos - ir puikus vitaminų...


Kokius maisto produktus renkamės vartoti...

Kokius maisto produktus renkamės vartoti...

Turbūt kiekvienas iš mūsų esame bent kartą susimąstę apie savo mitybą, tam tikrų produktų įtaką mūsų organizmui, siekį labiau rūpintis savimi ir savo organizmu. Giliau tuo pasidomėjus sužinotumėte, jog net 65% žalingo poveikio, veikiančio mūsų...


Linas Samėnas: sriubai tinka viskas, kas po ranka

Linas Samėnas: sriubai tinka viskas, kas po ranka

Garsiajam virėjui Linui Samėnui, kad išvirtų sriubą, daug galvos sukti nereikia. "Tiesiog sumetate viską, ką turite šaldytuve, ir verdate", – juokėsi jis, vaišindamas diskusijos dėl energijos taupymo dalyvius. Šį kartą į virėjo...


Kas yra miso?

Kas yra miso?

Soja yra vienas maistingiausių augalų pasaulyje, baltymų prasme tikriausia pats turtingiausias. Tačiau bėda – tokios baltymų koncentracijos produktus mūsų organizmas sunkiai pasisavina: nesuskaido visų amino rūgščių ir mūsų organizmui...


Sveiko maisto avantiūra

Sveiko maisto avantiūra

Šiuolaikinė maisto pramonė pateikia rinkai tokį maistą, kuris ne tik nėra naudingas, bet ir dažniausiai būna netgi žalingas sveikatai. Kaip rasti ir atsirinkti kokybišką maistą? "Norint sveikai maitintis, šį norą įgyvendinti beveik nebėra...


Sieks konservantams rasti natūralius pakaitalus

Sieks konservantams rasti natūralius pakaitalus

Kaune kuriamas Maisto mokslų ir technologijų kompetencijos centras, kuriame dirbsiantys mokslininkai ieškos būdų, kaip pagerinti Lietuvos žmonių mitybą, kasdienio vartojimo produktų sudėtį priartinti prie sveikos mitybos reikalavimų, sintetinius...


Visavertė mityba lietuviams rūpi ne visada

Visavertė mityba lietuviams rūpi ne visada

Bendrovės "Unilever" iniciatyva Baltijos šalyse atliktas tyrimas parodė, kad dauguma lietuvių nežino, kokį kiekį riebalų žmogus turi suvartoti per dieną. Taip pat paaiškėjo, jog gerųjų riebalų žmonės valgo per mažai, nors ir numano, kad...


Sezoninės daržovės – norintiesiems sulieknėti

Sezoninės daržovės – norintiesiems sulieknėti

Tyrimai parodė, kad baklažanai ir cukinijos padeda atsikratyti nereikalingų kilogramų. Šiose daržovėse yra medžiagų, efektyviai iš organizmo šalinančių toksinus ir spartinančių medžiagų apykaitą. Dėl didelio mineralinių medžiagų, ypač kalio,...


Citrinos - ne tik maistui pagardinti

Citrinos - ne tik maistui pagardinti

Citrinos turtingos B grupės vitaminų, geležies, magnio, mangano, cinko, kalio ir seleno. Be to, 100 g citrinų yra net 48,7 mg vitamino C. Jose yra pektinų, jie valo nuodingąsias medžiagas iš kepenų ir žarnyno, žvalina, skaistina odą ir stiprina...


Prie kompiuterio pietaujantys žmonės dažniau persivalgo

Prie kompiuterio pietaujantys žmonės dažniau persivalgo

Tyrėjai įrodė, kad valgymas prie kompiuterio arba prie televizoriaus verčia organizmą "pamiršti", kad jis pasisotino. Didžiosios Britanijos psichologai atliko eksperimentą. Jie padalino žmones į dvi grupes. Viena grupė valgė įprastoje...


Natūralus medus - ir ekologiškas

Natūralus medus - ir ekologiškas

Per pastaruosius dešimtmečius daugelis sveikais laikytų produktų įgijo įvairiausių antrininkų, kurie sveikatai naudingomis savybėmis jau nebepasižymi. O kaip yra su medumi? "Vakarų ekspreso" kalbintas bitininkas Kęstutis Preikšaitis...


Sultys, nektaras ir sulčių gėrimas - ne vienas ir tas pats

Sultys, nektaras ir sulčių gėrimas - ne vienas ir tas pats

Pradėjusi edukacinę kampaniją "Suvalgyk sulčių!", Sulčių ekspertų taryba atkreipė dėmesį, kad daugelis žmonių dar nežino, kokios sultys yra kokybiškos ir ką reiškia skirtingi užrašai ant jų pakuočių. "Šiuo metu rinkoje yra didelis...


Mokslo populiarintojai triuškina garsenybių pateikiamus sveikos gyvensenos patarimus

Mokslo populiarintojai triuškina garsenybių pateikiamus sveikos gyvensenos patarimus

Viena britų mokslo populiarinimo organizacija trečiadienį sukritikavo kai kurių garsenybių patarimus kaip sveikai gyventi. Pavyzdžiui, pareiškimus apie sėklos sulaikymo naudą arba kūnui energijos suteikiančias silikonines apyrankes. Organizacija...


Mokslininkai: pavojingas laikas besilaikantiems dietos – 15.23 val.

Mokslininkai: pavojingas laikas besilaikantiems dietos – 15.23 val.

Dietos besilaikantys žmonės turi baimintis, kai laikrodžio rodyklės artėja prie 15.23 val. Mokslininkų teigimu, būtent tuo metu žmogaus valia ima silpnėti ir jis jau gali siekti kokio saldėsio, skelbia britų laikraštis "The Daily...


Apie sausainius nekalėdinius

Apie sausainius nekalėdinius

Su kalėdiniais sausainiais viskas gerai – į juos tiek sudedama šventės laukimo, kad tampa nelabai svarbu, iš ko jie pagaminti, kiek ir ko vengtino jie savyje turi. Juolab, kad ir skirti jie šventėms, o ne kasdienai. Noriu pakalbėti apie...


Iki šiol naudotos kalorijų lentelės, manoma, neteisingos

Iki šiol naudotos kalorijų lentelės, manoma, neteisingos

18 metų dietų sudarymui ir sveikos mitybos pagrindams aiškinti naudojama būtina paros kalorijų norma gali būti pakeista, skelbia specialistai. Kalorijų norma gali būti padidinta 16 proc. Šiuo metu moterims rekomenduojama per parą suvartoti 2...


Dietologė: ekologiškas ir neekologiškas maistas skiriasi tik kaina

Dietologė: ekologiškas ir neekologiškas maistas skiriasi tik kaina

Kuris maistas sveikesnis – ekologiškas, ar tas, kurį kasdien esame įpratę matyti parduotuvių lentynose? Įprastame maiste gausu chemijos, skonio stipriklių, tirštiklių, dažiklių ir kitų neva nuodingų medžiagų, todėl atsakymas į klausimą -...


Studentė nusipirko dešrą, kimštą stiklu

Studentė nusipirko dešrą, kimštą stiklu

Nusipirkę aukščiausios rūšies dešros negalite būti tikri, kad pusryčiaudami mėgausitės rūkyklos dūmais dvelkiančiu skanėstu. Studentė kaunietė per plauką nesusižeidė burnos, atsikandusi dešros su stiklais. "Atsikandau ir pajutau, kad burnoje...


Grybavimo sezonas prasideda apsinuodijimais

Grybavimo sezonas prasideda apsinuodijimais

Lietuvoje prasideda grybavimo sezonas. Šiam dar neįsibėgėjus, jau registruojami apsinuodijimų grybais atvejai. Kauno visuomenės sveikatos centro duomenimis Kaune ir Kauno apskrityje šiais metais užregistruoti 2 apsinuodijimų grybais atvejai, kai...


Patogus gyvenimas atsirūgsta sunkiomis ligomis

Patogus gyvenimas atsirūgsta sunkiomis ligomis

Viduriavimas gali būti ne tik infekcijos bei suvalgyto netinkamo maisto priežastis. Po šiuo nekaltu požymiu kartais slypi klastinga liga. Uždegiminės žarnyno ligos Lietuvoje vis labiau neramina medikus. Šie vakarietiško gyvenimo būdo išprovokuoti...


J. Oliverio žurnale – lietuviški receptai

J. Oliverio žurnale – lietuviški receptai

Britų virtuvės guru Jamie Oliverio žurnalas "Jamie Magazine" pavasarį mirgės lietuviškų patiekalų receptais. Šio leidinio kūrėjai iš Vilniaus į Londoną grįžo su keliais šimtais gardumynų nuotraukų, lietuviškų receptų prirašytais...


Daržovių skonis vis labiau vienodės

Daržovių skonis vis labiau vienodės

Tiek atvežtinės, tiek lietuviškos daržovės pramoniniu būdu auginamos tomis pačiomis technologijomis, visgi mūsiškės vis dar maistingesnės. Pasak Sodininkystės ir daržininkystės instituto Daržo augalų selekcijos sektoriaus vedėjos dr. Rasos...


Produktai be E iš parduotuvių lentynų gali visai išnykti

Produktai be E iš parduotuvių lentynų gali visai išnykti

Maisto ir veterinarijos specialistai tikina, kad nuo gruodžio pirmos dienos vartotojams galės garantuoti, kad produktai pažymėti ženklu "be E" iš tikrųjų bus be E. Sugriežtinus tokių produktų laboratorinę patikrą, daugelis gamintojų...


Buenos Airėse nuo stalų dings druskinės

Buenos Airėse nuo stalų dings druskinės

Restoranų Buenos Airių provincijoje, Argentinoje, svečiai turi atsisveikinti su druskinėmis, praneša CNN. Bandydamas kovoti su padidėjusiu kraujospūdžiu, kuriuo skundžiasi 3,7 mln. gyventojų – beveik ketvirtadalis Buenos Airių provincijos...


Kodėl prie žuvies patiekalų tinka tik baltas vynas?

Kodėl prie žuvies patiekalų tinka tik baltas vynas?

Japonų mokslininkai maisto ir vyno derinimo taisyklėms rado mokslinį paaiškinimą. Takayuki Tamura kartu su kolegomis iš Mercian korporacijos produktų tyrimo laboratorijos nusprendė išsiaiškinti, ar nykščio taisyklė, kad žuvies patiekalai ir...


Tarp nesaugų maisto produktų – ir košelė vaikams

Tarp nesaugų maisto produktų – ir košelė vaikams

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba per šių metų pirmąjį pusmetį nustatė 15 nesaugių importuojamų ir rinkoje esančių maisto produktų bei vieną nesaugių pašarų atvejus. Apie visus 16 atvejų buvo informuota Europos Komisija Skubiųjų pranešimų...


Kavą galima tik uostyti

Kavą galima tik uostyti

Reikia išgerti kavos, kad "nubustų" smegenys? O gal užtenka užuosti sodrų šiltą kavos kvapą? Han-Tarptautinė mokslininkų grupė įrodė, kad smegenų aktyvumą veikia vien kavos kvapas. Kavoje esančių medžiagų poveikio savijautai ir sveikatai...


Vasara: uogos geriau nei kruopos

Vasara: uogos geriau nei kruopos

Sakoma, kad šviežių uogų reikia prisivalgyti tiek, kad organizmas jų pasisotintų visiems metams. Iš tiesų šviežios uogos yra geriausia, bet nevalia užmiršti, kad nuo jų galima ir susirgti. Dvi stiklinės per dieną "Visame pasaulyje uogos...


Nufotografuoji maistą – ir žinai, kiek jame kalorijų

Nufotografuoji maistą – ir žinai, kiek jame kalorijų

Esate susirūpinę, kiek kalorijų gausite suvalgę gabalą picos ar šokoladinio pyrago? Jums gali padėti nauja "iPhone" programėlė. Su telefonu nufotografavus patiekalą, programėlė beveik akimirksniu suskaičiuoja kalorijas, praneša...

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9