Lapkričio 25d. Trečiadienis

Sausi pusryčiai – nebemadingi

Peržiūrų skaičius: 47084
Sausi pusryčiai – nebemadingi

Jau artimiausiu metu britai bus mokomi parduotuvėje atpažinti sveiką maistą nuo nesveiko. Tam pasitarnaus Maisto standartų agentūros įvesta produktų žymėjimo kampanija, rašo "The Guardian".

Nuo sausio mėnesio prasidedantis naujos sistemos reklamavimas vartotojams padės išsirinkti prekę. Maisto produktų pakuotės bus žymimos šviesoforo spalvomis: žalia, geltona ir raudona. Žalia simbolizuos sveiką maistą, o raudona – nesveiką. Tokiu būdu bus mėginama spręsti britų nutukimo problemą. Ar reikėtų ir lietuviams tokios produktų žymėjimo sistemos, kuri paskatintų pirkėjus būti akylesnius renkantis maisto produktus, klausiame gydytojos dietologės Editos Gavelienės.

Ar lietuviai pakankamai domisi tuo, ką valgo?

Kol kas tikrai ne. Tą rodo ir Respublikinio mitybos centro atlikti moksliniai tyrimai. Tik 8 proc. žmonių renkasi maisto produktus pagal jų poveikį sveikatai, o didžiuma – apie 64 proc. – maistą renkasi pagal kainą, likusieji – pagal skonį, pagal specialią dietą. Todėl būtų išties tikslinga tokiu paprastu būdu žymėti pakuotes, nes žmonės nemėgsta ir neturi laiko labai kruopščiai studijuoti smulkiomis raidelėmis surašytų duomenų.

Beje, nereiškia, kad pigiausi maisto produktai yra patys blogiausi. Tačiau labai svarbu, kad pirkdamas produktus žmogus atkreiptų dėmesį ne tik į kainą, bet ir maisto produkto sudėtį.

Daugybę saldumynų gaminanti šveicarų "Nestle" tokį britų žingsnį vadina absurdišku, nes raudona spalva atbaidys žmones nuo šokolado, o šokoladas tradiciškai nėra laikomas nesveiku produktu.

Tad kaip reikėtų žymėti šokoladą, kurį kai kurie dietologai pataria rinktis vietoj vakarienės?

Manyčiau, kad šviesoforo spalvomis reikėtų ženklinti tik būtiniausius maisto produktus. Lašiniai, saldumynai ir kitokie "malonumui skirti produktai" galėtų išvengti tokio žymėjimo. Nes tiek cukrus, tiek visi saldainiai, kad ir ta pati druska, iškarto taptų "raudoni", nors blogais jų pavadinti negalime. Šie produktai reikalingi tik dėl to, kad suteiktų geras emocijas, o kartais tai labai svarbu.

Aišku, būtų šaunu, kad toks žymėjimas atsirastų ant tų produktų, kurie sudaro sveiko maisto piramidę. Pavyzdžiui, duonos produktų grupė. Ryški spalva padėtų atskirti, kuri duona sveikesnė, kurioje mažiau įdėta gyvūninės kilmės riebalų, kurioje nėra druskos, papildomų priedų. Ekologiškai pagaminta duona galėtų "žaliuoti". Visi kiti ragaišiai arba duona, paruošta naudojant tešlos kėlimo priemones, kurioje pridėta skonį ir kvapą gerinančių medžiagų, galėtų būti kitokios spalvos.

Reikėtų žymėti ir mėsos produktus. Riebesnė – pasipuoštų raudonos spalvos etikete, pavyzdžiui, vištiena – pasipuoštų žaliu ženklu. O renkantis mėsos gaminius, pavyzdžiui, dešras, "šviesoforo taisyklė" labai padėtų. Dešra, kurioje nėra mėsos pakaitalų – "žaliuotų", su mėsos pakaitalais būtų geltonas.

Šiek tiek sunkiau pažymėti pieno produktus, nes yra žmonių, kurie tiesiog netoleruoja piene esančios laktozės, tačiau jokiu būdu negali dėl to teigti, kad pienas – nesveikas produktas.

Keblumų kyla ir kalbant apie riebumą. Pavyzdžiui, vaikams riebesnis pienas galėtų būti žymimas žalia spalva, tuo tarpu suaugusiajam skirtą riebų pieną reikėtų žymėti raudonai. Mano įsitikinimu, žalia spalva turėtų nusidažyti tie produktai, kuriuose nėra nei maistinių kvapų, nei dažų.

Toks žymėjimas daugiau tiktų pramoniniu būdu pagamintiems produktams, nes ant salotos lapo juk nebereikia kabinti žalios etiketės.

Anot britų žiniasklaidos, labiausiai yra sunerimę kukurūzų dribsnių ir įvairių sausų pusryčių gamintojai. Teigiama, kad tik dėl aktyvios reklamos jie vadinami sveiku maistu. Kaip vertinate maistinę sausų pusryčių vertę?

Sausi pusryčiai sausiems pusryčiams nėra lygūs. Tie, kurie paruošiami iš kukurūzų miltų, be papildomų sėlenų, skaidulų, nebegalėtų patekti į labai sveiko maisto produktų kategoriją. Ne paslaptis, kad gaminant dribsnius kartu su reklamuojamais vitaminais į juos pridedama tiek druskos, lipidų, tiek kvapą teikiančių ir skonį gerinančių medžiagų. Taigi sveikatai kur kas naudingiau valgyti kruopų patiekalus nei dribsnius. Tačiau valgyti dribsnius, kuriuose yra skaidulų, kurie paruošti iš sveikų grūdų, o ne iš grūdų miltų – geresnis pasirinkimas nei nevalgyti pusryčių.

Lietuvoje daugybė žmonių pusryčiams taip pat renkasi dribsnius ir pieną. Ar vertėtų juos įspėti, kad jie maitinasi nesveikai?

Renkantis dribsnius reikia žiūrėti į jų sudėtį ir kokybę, o vyresnio amžiaus žmogui – atsižvelgti ir į pieno riebumą.

Į šią krizę – pakuočių žymėjimą spalvomis – "Kellogg‘s" ketina atsakyti visu pajėgumu. Nesurasdama pritarimo tarp valdininkų ir politikų kompanija bendram veikimui sutelkė ir kitus gamintojus, kuriems taip pat nepakeliui su nauja sistema. Ar nėra taip, kad daugybė vadinamojo sveiko maisto yra tik sėkmingai išreklamuoti produktai, kurių naudingumu verta abejoti?

Apie produkto naudingumą galime pasakyti tik atlikus tam tikrus tyrimus. Aišku, kad atskiri maisto komponentai, kaip sotieji riebalai, kaitinti taukai ir t. t. nenaudingi sveikatai. Tačiau konkretaus maisto produkto, kurį uždraustų gaminti, kol kas nėra.

Žinoma, reklama vaidina ne paskutinį vaidmenį renkantis produktus. Tačiau būtų kur kas geriau, jeigu šalia konkretaus produkto būtų reklamuojamas ir sveikas maitinimasis, nes vieno produkto išreklamavimas jau padarė nemenkų nuostolių. Žmonės renkasi tik tam tikrą produktą, didesnius jo kiekius, dėl to nukenčia įvairovė.

Tad ką patartumėt žmonėms valgyti ryte, kad maistas būtų ir sveikas, ir, kaip žmonės mėgsta ryte, greitai paruošiamas?

Idealiausiai tam tinka greitai paruošiamos košės. Mažiausiai surastame tokių žmonių, kurie netoleruoja košių.

Kokių maisto produktų nesivežti į iškylą?

Kokių maisto produktų nesivežti į iškylą?

Šiltai gabenami mašinose, krepšiuose be šaldymo įrangos greitai gendantys maisto produktai tampa pavojingi sveikatai, nepaisant to, kad prekės galiojimo terminas, pažymėtas ant pakuotės, dar nesibaigęs. Kauno visuomenės sveikatos centro...


Riebų maistą keiskite liesu

Riebų maistą keiskite liesu

Mitybos specialistų teigimu, mūsų šalies gyventojai valgo per riebiai - nustatyta, kad energija, gauta iš riebalų, sudarė apie 44 proc. paros maisto energetinės vertės, kai rekomenduojama ne daugiau nei 30 proc. Dietologai pataria vartoti...


Vakarienei – jūros gėrybės

Vakarienei – jūros gėrybės

Jūros gėrybių vakarienėje restorane "Esse" susirinkę gurmanai dalijosi savo žiniomis apie šį gurmanišką maistą. Pamėginkite pasiruošti patiekalą iš jų savo šventinei vakarienei. Jūros gėrybės pasaulyje vertinamos ne tik dėl savo skonio:...


Nejuokaukite su nitratais!

Nejuokaukite su nitratais!

Pavasarį visuomet iškyla dilema – ar kūdikį maitinti "senojo" sezono daržovėmis, užaugintomis ekologiškai, ar įsigytomis iš patikimų rankų, ar pirkti šviežias. Patariame neskubėti siūlyti vaikui šiltnamiuose išaugintų daržovių, nes...


Salmoneliozės kaltininkas – netinkamai laikomas maistas

Salmoneliozės kaltininkas – netinkamai laikomas maistas

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT), atlikusi epidemiologinį susirgimų tyrimą D.Čapkauskienės įmonės "Dairidis" kavinėje patvirtino, kad gegužės mėnesį nustatytam salmoneliozės protrūkiui Kaune įtakos turėjo minėtoje...


Riešutai gali būti kenksmingi

Riešutai gali būti kenksmingi

Vaikai, kurių mamos nėštumo metu valgė daug riešutų, labiau rizikuoja susirgti astma, rašo guardian.co.uk. Atlikę tyrimus Utrechto universiteto (Olandija) mokslininkai aptiko, kad astmos simptomai kone du kartus dažniau kamuoja vaikus, kurių mamos...


Lietuviška mėsa – ir iš užsienio

Lietuviška mėsa – ir iš užsienio

Prekybos centrai ir turgavietės giriasi parduodantys tik lietuvišką kiaulieną. Tačiau Lietuvoje užauginamų kiaulių nepakaktų patenkinti net vieno prekybos tinklo poreikiui. Kaltina turgaus prekiautojus Aiškaus kriterijaus, kaip atskirti, ar...


Mitybos ypatumai kosmose: kodėl maisto skonis visai kitoks nei Žemėje?

Mitybos ypatumai kosmose: kodėl maisto skonis visai kitoks nei Žemėje?

Tarptautinės kosminės stoties astronautas Chrisas Hadfieldas tiesioginėje studentams skirtoje laidoje „ Let's Talk Science“ prisipažino, kad kosminis maistas nė neprimena valgomo Žemėje, skelbia Mashable.com. „Pirmiausia, ne...


Kas trečias lietuvis turi antsvorio

Kas trečias lietuvis turi antsvorio

Per 30 metų nutukimas Lietuvoje padidėjo tris kartus, teigia Nacionalinės sveikatos tarybos pirmininkas Juozas Pundzius. Seime pristatydamas Nacionalinės sveikatos tarybos metinį pranešimą jis teigė, kad gyventojų nutukimas lemia širdies ir...


Negalia nėra nuosprendis

Negalia nėra nuosprendis

Daugialypė reabilitologų veiklos mozaika, pademonstruota penktadienį Klaipėdos universitete (KU) vykusioje respublikinėje reabilitacijos ir slaugos studijų krypties jaunųjų tyrėjų konferencijoje, rodo, kokią išeitį ir gyvenimo prasmę gali atrasti...


Storėjate? Kaltinkite vaikų amžių

Storėjate? Kaltinkite vaikų amžių

Tradicinį "Gero gyvenimo indeksą" apklaususi 59 tūkst. amerikiečių, kurių amžius svyruoja nuo 18 iki 50 metų, sudarė kompanija "Gallup-Healthways". Nuo šių metų sausio iki birželio mėnesio sociologai amerikiečių prašė...


Riešutai gerina medžiagų apykaitą

Riešutai gerina medžiagų apykaitą

Mokslininkai teigia, kad saikingas riešutų vartojimas padeda išvengti kai kurių sveikatos sutrikimų, praneša BBC. Manoma, kad iki 25 proc. žmonių Jungtinėje Karalystėje skundžiasi sutrikusia medžiagų apykaita. Tai lemia nutukimą, padidėjusį...


Saikingai vartojami lašiniai – naudingi

Saikingai vartojami lašiniai – naudingi

Nemažai žmonių mano, kad lašiniai kenkia sveikatai. Esą jų mėgėjai rizikuoja susirgti ateroskleroze – lėtine liga, kai arterijose susidaro aterosklerozinių plokštelių. Be to, lašiniai neva didina cholesterolio kiekį kraujyje, nuo jų tunkama....


Natūralus medus - ir ekologiškas

Natūralus medus - ir ekologiškas

Per pastaruosius dešimtmečius daugelis sveikais laikytų produktų įgijo įvairiausių antrininkų, kurie sveikatai naudingomis savybėmis jau nebepasižymi. O kaip yra su medumi? "Vakarų ekspreso" kalbintas bitininkas Kęstutis Preikšaitis...


Prie kompiuterio pietaujantys žmonės dažniau persivalgo

Prie kompiuterio pietaujantys žmonės dažniau persivalgo

Tyrėjai įrodė, kad valgymas prie kompiuterio arba prie televizoriaus verčia organizmą "pamiršti", kad jis pasisotino. Didžiosios Britanijos psichologai atliko eksperimentą. Jie padalino žmones į dvi grupes. Viena grupė valgė įprastoje...


Taisyklingos mitybos taisyklės

Taisyklingos mitybos taisyklės

Duona tuo kenksmingesnė, kuo baltesnė. Organizmo medžiagų apykaitos atžvilgiu balti miltai mažai kuo skiriasi nuo gryno cukraus. Todėl nenuostabu, kad daugybė tyrimų patvirtino juodos duonos naudingumą. Valgantieji juodą kuo mažiau apdorotų grūdų...


Apklausa: lietuviai labiau nei kiti europiečiai mėgsta saldumynus

Apklausa: lietuviai labiau nei kiti europiečiai mėgsta saldumynus

Santykinai daugiau lietuvių sako dažnai valgantys uogienę, medų bei saldumynus nei vidutiniškai kiti europiečiai ir dažniau patiria problemų dėl dantų būklės, rodo nauja apklausa. Lietuviai iš kitų europiečių taip pat išsiskiria tuo, kad į...


Pyragaičiuose moteris aptiko pelėsio įdarą

Pyragaičiuose moteris aptiko pelėsio įdarą

Varškė su pelėsiu – tokį netikėtą įdarą aptiko klaipėdietė, nusipirkusi sluoksniuotų pyragaičių mokinių pamėgtoje bandelių parduotuvėje. Uostamiesčio centre netoli Simono Dacho progimnazijos įsikūrusią mažytę skanėstų ir bandelių parduotuvę...


AVIETĖS – ANTIOKSIDANTŲ ŠALTINIS

AVIETĖS – ANTIOKSIDANTŲ ŠALTINIS

Vis greitėjantis gyvenimo tempas daro įtaką mūsų mitybos įpročiams ir maisto produktų pasirinkimui. Nuo viso to smarkiai priklauso mūsų savijauta, darbingumas, bendra sveikatos būklė. Nevisavertė mityba gali būti priežastis virškinimo, širdies,...


Musmirės, panašios į žaliuokes, – pačios nuodingiausios

Musmirės, panašios į žaliuokes, – pačios nuodingiausios

Vis daugiau žmonių apsinuodija grybais. Šiemet dėl to trys jų mėgėjai pateko į ligoninę. Kartais apsinuodijimai būna neišgydomi: per trejus pastaruosius metus nuo grybų mirė šeši žmonės. "Dauguma iš mūsų galvoja, kad apsinuodijama suvalgius...


Uždelsto veikimo bomba tiksi – vis dažniau mėsoje randama antibiotikų

Uždelsto veikimo bomba tiksi – vis dažniau mėsoje randama antibiotikų

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai pagal medžiagų liekanų gyvūnuose ir jų mėsoje, piene, paukštienoje, kiaušiniuose, žvėrienoje, žuvyse ir meduje stebėsenos planą atliko cheminius tyrimus. Tirtame galvijo raumenų mėginyje...


BALTYMŲ ŠALTINIS – LIETUVIŠKUOSE AUGALUOSE

BALTYMŲ ŠALTINIS – LIETUVIŠKUOSE AUGALUOSE

Baltymai (dar kitaip vadinami proteinu) – tai antras pagal gausumą organizmo komponentas po vandens. Jis formuoja ne tik organizmo struktūras – ląsteles, audinius ir skeletą, bet ir funkcinius veiksnius, kaip hormonai, antikūniai, DNR...


Bananai: gera nuotaika ir sveikata

Bananai: gera nuotaika ir sveikata

Kad darganotu oru būtumėte linksmi ir žvalūs, pasaldinkite savo gyvenimą bananais — gamtos stimuliatoriais ir antidepresantais... Šiuolaikiniai biochemikai teigia, kad bananai turtingi vienu iš biocheminių serotonino (medžiagos, kuri smegenų...


Kofeino įtaka žmogaus organizmui

Kofeino įtaka žmogaus organizmui

Kofeinas yra centrinės nervų sistemos ir metabolinis stimuliatorius. Jis vartojamas siekiant sumažinti fizinį nuovargį ir užkirsti kelią mieguistumui. Buvo apskaičiuota, kad 90% visų suaugusiųjų kasdien kofeino gauna su maistu, papildais arba...


Norite sulieknėti? Dažniau valgykite žuvį

Norite sulieknėti? Dažniau valgykite žuvį

Žmonėms, besirūpinantiems sveika mityba ar bandantiems atsikratyti nereikalingo viršsvorio, specialistai pataria valgyti daug žuvies produktų, kadangi žuvis ir jūros gėrybės – svarbus baltymų šaltinis. Žuvį žmogaus organizmas įsisavina...


Glikeminio indekso dieta

Glikeminio indekso dieta

Arbūzas turi didelį glikemijos indeksą. Jį valgant jo sultys iš karto įsiurbiamos į kraują ir iš karto išnešiojamas po organizmą. Tuo būdu kyla cukraus kiekis kraujyje, o tai reiškia didėja svoris ir neišnaudota energija kaupiasi riebalų pavidalu....


Jūsų širdis trokšta vandens

Jūsų širdis trokšta vandens

Vasara, ko gero yra mėgstamiausias ir laukiamiausias metų laikas, dažniausiai siejamas su maloniais įspūdžiais. Vasarai, kaip ir kitiems metų laikams, priskiriami tam tikri būdingi sveikatos sutrikimai, šiuo atveju, nulemti aukštos lauko...


Ką reikėtų žinoti apie pagrindines maisto medžiagas

Ką reikėtų žinoti apie pagrindines maisto medžiagas

Su maistu žmogus gauna apie 40 įvairių maistinių medžiagų. Pagrindinės maisto sudedamosios dalys yra baltymai, riebalai, angliavandeniai, mineralinės medžiagos ir vitaminai. Kiekviena iš pagrindinių maisto medžiagų turi savo funkcijas. Organizmas...


Smegenims apsnūsti neleidžia abrikosai

Smegenims apsnūsti neleidžia abrikosai

Jei norite pagerinti atmintį ir daugiau nuveikti darbe, per dieną turėtumėte suvalgyti bent 50 gramų džiovintų abrikosų. Šie vaisiai labai naudingi smegenims. Džiovinti abrikosai nepraranda savo maistingųjų medžiagų. Jie yra puikus karotino,...


SVEIKA MITYBA – SVARBIAUSIA KELYJE Į GYVENIMO KOKYBĘ

SVEIKA MITYBA – SVARBIAUSIA KELYJE Į GYVENIMO KOKYBĘ

Gyvenimo kokybė – tai žmogaus pasitenkinimas jo esamo gyvenimo veiksniais: jo sveikata, gyvenimo aplinka, aplinkybėmis, kultūra ir kitais aspektais. Tačiau pačiu svarbiausiu veiksniu išlieka mūsų sveikata, kuri yra unikali vertybė, gamtos...

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9