Balandžio 8d. Trečiadienis

Sausi pusryčiai – nebemadingi

Peržiūrų skaičius: 47084
Sausi pusryčiai – nebemadingi

Jau artimiausiu metu britai bus mokomi parduotuvėje atpažinti sveiką maistą nuo nesveiko. Tam pasitarnaus Maisto standartų agentūros įvesta produktų žymėjimo kampanija, rašo "The Guardian".

Nuo sausio mėnesio prasidedantis naujos sistemos reklamavimas vartotojams padės išsirinkti prekę. Maisto produktų pakuotės bus žymimos šviesoforo spalvomis: žalia, geltona ir raudona. Žalia simbolizuos sveiką maistą, o raudona – nesveiką. Tokiu būdu bus mėginama spręsti britų nutukimo problemą. Ar reikėtų ir lietuviams tokios produktų žymėjimo sistemos, kuri paskatintų pirkėjus būti akylesnius renkantis maisto produktus, klausiame gydytojos dietologės Editos Gavelienės.

Ar lietuviai pakankamai domisi tuo, ką valgo?

Kol kas tikrai ne. Tą rodo ir Respublikinio mitybos centro atlikti moksliniai tyrimai. Tik 8 proc. žmonių renkasi maisto produktus pagal jų poveikį sveikatai, o didžiuma – apie 64 proc. – maistą renkasi pagal kainą, likusieji – pagal skonį, pagal specialią dietą. Todėl būtų išties tikslinga tokiu paprastu būdu žymėti pakuotes, nes žmonės nemėgsta ir neturi laiko labai kruopščiai studijuoti smulkiomis raidelėmis surašytų duomenų.

Beje, nereiškia, kad pigiausi maisto produktai yra patys blogiausi. Tačiau labai svarbu, kad pirkdamas produktus žmogus atkreiptų dėmesį ne tik į kainą, bet ir maisto produkto sudėtį.

Daugybę saldumynų gaminanti šveicarų "Nestle" tokį britų žingsnį vadina absurdišku, nes raudona spalva atbaidys žmones nuo šokolado, o šokoladas tradiciškai nėra laikomas nesveiku produktu.

Tad kaip reikėtų žymėti šokoladą, kurį kai kurie dietologai pataria rinktis vietoj vakarienės?

Manyčiau, kad šviesoforo spalvomis reikėtų ženklinti tik būtiniausius maisto produktus. Lašiniai, saldumynai ir kitokie "malonumui skirti produktai" galėtų išvengti tokio žymėjimo. Nes tiek cukrus, tiek visi saldainiai, kad ir ta pati druska, iškarto taptų "raudoni", nors blogais jų pavadinti negalime. Šie produktai reikalingi tik dėl to, kad suteiktų geras emocijas, o kartais tai labai svarbu.

Aišku, būtų šaunu, kad toks žymėjimas atsirastų ant tų produktų, kurie sudaro sveiko maisto piramidę. Pavyzdžiui, duonos produktų grupė. Ryški spalva padėtų atskirti, kuri duona sveikesnė, kurioje mažiau įdėta gyvūninės kilmės riebalų, kurioje nėra druskos, papildomų priedų. Ekologiškai pagaminta duona galėtų "žaliuoti". Visi kiti ragaišiai arba duona, paruošta naudojant tešlos kėlimo priemones, kurioje pridėta skonį ir kvapą gerinančių medžiagų, galėtų būti kitokios spalvos.

Reikėtų žymėti ir mėsos produktus. Riebesnė – pasipuoštų raudonos spalvos etikete, pavyzdžiui, vištiena – pasipuoštų žaliu ženklu. O renkantis mėsos gaminius, pavyzdžiui, dešras, "šviesoforo taisyklė" labai padėtų. Dešra, kurioje nėra mėsos pakaitalų – "žaliuotų", su mėsos pakaitalais būtų geltonas.

Šiek tiek sunkiau pažymėti pieno produktus, nes yra žmonių, kurie tiesiog netoleruoja piene esančios laktozės, tačiau jokiu būdu negali dėl to teigti, kad pienas – nesveikas produktas.

Keblumų kyla ir kalbant apie riebumą. Pavyzdžiui, vaikams riebesnis pienas galėtų būti žymimas žalia spalva, tuo tarpu suaugusiajam skirtą riebų pieną reikėtų žymėti raudonai. Mano įsitikinimu, žalia spalva turėtų nusidažyti tie produktai, kuriuose nėra nei maistinių kvapų, nei dažų.

Toks žymėjimas daugiau tiktų pramoniniu būdu pagamintiems produktams, nes ant salotos lapo juk nebereikia kabinti žalios etiketės.

Anot britų žiniasklaidos, labiausiai yra sunerimę kukurūzų dribsnių ir įvairių sausų pusryčių gamintojai. Teigiama, kad tik dėl aktyvios reklamos jie vadinami sveiku maistu. Kaip vertinate maistinę sausų pusryčių vertę?

Sausi pusryčiai sausiems pusryčiams nėra lygūs. Tie, kurie paruošiami iš kukurūzų miltų, be papildomų sėlenų, skaidulų, nebegalėtų patekti į labai sveiko maisto produktų kategoriją. Ne paslaptis, kad gaminant dribsnius kartu su reklamuojamais vitaminais į juos pridedama tiek druskos, lipidų, tiek kvapą teikiančių ir skonį gerinančių medžiagų. Taigi sveikatai kur kas naudingiau valgyti kruopų patiekalus nei dribsnius. Tačiau valgyti dribsnius, kuriuose yra skaidulų, kurie paruošti iš sveikų grūdų, o ne iš grūdų miltų – geresnis pasirinkimas nei nevalgyti pusryčių.

Lietuvoje daugybė žmonių pusryčiams taip pat renkasi dribsnius ir pieną. Ar vertėtų juos įspėti, kad jie maitinasi nesveikai?

Renkantis dribsnius reikia žiūrėti į jų sudėtį ir kokybę, o vyresnio amžiaus žmogui – atsižvelgti ir į pieno riebumą.

Į šią krizę – pakuočių žymėjimą spalvomis – "Kellogg‘s" ketina atsakyti visu pajėgumu. Nesurasdama pritarimo tarp valdininkų ir politikų kompanija bendram veikimui sutelkė ir kitus gamintojus, kuriems taip pat nepakeliui su nauja sistema. Ar nėra taip, kad daugybė vadinamojo sveiko maisto yra tik sėkmingai išreklamuoti produktai, kurių naudingumu verta abejoti?

Apie produkto naudingumą galime pasakyti tik atlikus tam tikrus tyrimus. Aišku, kad atskiri maisto komponentai, kaip sotieji riebalai, kaitinti taukai ir t. t. nenaudingi sveikatai. Tačiau konkretaus maisto produkto, kurį uždraustų gaminti, kol kas nėra.

Žinoma, reklama vaidina ne paskutinį vaidmenį renkantis produktus. Tačiau būtų kur kas geriau, jeigu šalia konkretaus produkto būtų reklamuojamas ir sveikas maitinimasis, nes vieno produkto išreklamavimas jau padarė nemenkų nuostolių. Žmonės renkasi tik tam tikrą produktą, didesnius jo kiekius, dėl to nukenčia įvairovė.

Tad ką patartumėt žmonėms valgyti ryte, kad maistas būtų ir sveikas, ir, kaip žmonės mėgsta ryte, greitai paruošiamas?

Idealiausiai tam tinka greitai paruošiamos košės. Mažiausiai surastame tokių žmonių, kurie netoleruoja košių.


4 Energijos suteikiantys receptai su chia sėklomis – tiks ir lieknėjantiems

4 Energijos suteikiantys receptai su chia sėklomis – tiks ir lieknėjantiems

Super maistu vadinamos “ispaninio šalavijo” sėklos chia yra juodai baltos itin maistingos sėklos, kilusios iš Centrinės Amerikos. Jų nauda žmogaus organizmui labai didelė. Neutralaus skonio, tačiau puikiai tinka gardinti įvairius...


Kokie produktai ypatingai netinka imuninei sistemai

Kokie produktai ypatingai netinka imuninei sistemai

Dažnai valgydami susimąstome tik apie skonį, kurį jaučiame valgydami ir sotumo jausmą, ateinantį pavalgius. Viso pasaulio medikai vieningai teigia, kad turėtume atidžiau rinktis, ką dedame į burną – ligos jaunėja, jų daugėja, o mūsų mitybos...


Indiška virtuvė pykčio nepriima

Indiška virtuvė pykčio nepriima

Indai įsitikinę: tie, kurie nori būti sveiki ir laimingi, privalo gerai ir sveikai maitintis. Jei maistas bus netinkamas ir pagamintas pykstant, tokios nuotaikos neatsikratysite ir jūs. Gausiausiai indų stalas nuo valgių lūžta per jų Naujuosius...


Nitratai vaisiuose ir daržovėse: vartotojų baimės nepagrįstos

Nitratai vaisiuose ir daržovėse: vartotojų baimės nepagrįstos

Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto direktoriaus pavaduotojos Snieguolės Ščeponavičienės tvirtinimu, vartotojai neturėtų baimintis nitratų maisto produktuose. Remiantis tyrimų duomenimis ir nustatomais nitratų kiekiais...


Grybai – skanu, bet ar sveika?

Grybai – skanu, bet ar sveika?

Ar nepersivalgysime šiemet grybų, kuriems augti šiemet klimatinės sąlygos buvo itin palankios. Kokia iš jų nauda, kokios grybų maistinės savybės? Sveikatos specialistai teigia, kad grybai yra maistingi, o gamtininkai tvirtina, kad jie sveiki...


Tinkamai paruoštos rudens gėrybės - stipriam imunitetui

Tinkamai paruoštos rudens gėrybės - stipriam imunitetui

Permainingi ir vis labiau vėstantys orai neretai lemia įvairius susirgimus. Tam, kad jų būtų kuo mažiau, verta pasirūpinti stipriu imunitetu. Bene vienas paprasčiausių būdų tai padaryti – rudens gėrybės iš daržo. Kuo jos tokios naudingos...


Gydytoja Jelena Tulčina: „Žvyneline serga net vaikai, tačiau nesutinku, kad tai – nuosprendis visam gyvenimui“

Gydytoja Jelena Tulčina: „Žvyneline serga net vaikai, tačiau nesutinku, kad tai – nuosprendis visam gyvenimui“

Pasaulyje yra daugiau, nei 170 milijonų žmonių, kenčiančių nuo žvynelinės. Net apie 120 tūkstančių gyvena Lietuvoje. Gydytoja Jelena Tulčina sako, kad liga jaunėja. „Jauniausiam mano pacientui buvo vos metukai. Tėvams dermatologai liepia...


Burokėlių sultys mažina kraujo spaudimą

Burokėlių sultys mažina kraujo spaudimą

Vieni skundžiasi per žemu kraujospūdžiu, kiti per aukštu. Britų mokslininkai teigia, kad pastariesiems gali pagelbėti burokėlių sultys. Pagrindinis veiksmingas komponentas pasirodė esantis nitratas, kuris taip pat randamas žalialapėse daržovėse....


A. Vincentas Sakas. Kokius ledus mums parduoda ir kaip pasigaminti jų namuose?

A. Vincentas Sakas. Kokius ledus mums parduoda ir kaip pasigaminti jų namuose?

Turiu atsakingai pareikšti, kad ledų mūsų maisto prekių parduotuvėse, kioskeliuose, ledų vežimėliuose nėra, nes jau 15 metų Lietuvoje randu tik surogatinius (erzacinius) chemizuotuos ledų gaminius. Tą patį galiu pasakyti ir apie šerbetus, kurie...


Saugiausi ir sveikiausi plastikai maisto laikymui

Saugiausi ir sveikiausi plastikai maisto laikymui

Su plastiku maisto pramonėje susiduriame kasdien: plastikiniai indai kavinėje ir išvykose, gaivinantys gėrimai plastikiniuose buteliuose, pusfabrikačiai plastikiniame įpakavime, įvairiausi plastikiniai mašeliai ir dėžutės tapo kasdienybe. Kai juos...


Skrudintose bulvėse – didelis kancerogeno kiekis

Skrudintose bulvėse – didelis kancerogeno kiekis

Daugelis žmonių labai mėgsta keptas, paskrudintas bulves, o vaikai tiesiog dievina bulvių traškučius. Ar tokiu būdu pagamintas maistas yra sveikas ir naudingas? Tyrimai rodo, jog aukštoje temperatūroje gaminamuose maisto produktuose randamas...


Granatai gali sumažinti riziką susirgti krūties vėžiu

Granatai gali sumažinti riziką susirgti krūties vėžiu

Granatuose esančios medžiagos moterims gali sumažinti tikimybę susirgti krūtų vėžiu, teigia JAV mokslininkai. Tam tikros šių vaisių rūgštys vyrišką hormoną androgeną paverčia moteriškuoju estrogenu, o tai yra svarbus veiksnys, ar moteris gali...


Ingrida Bakaitė: mano eksperimentas pasiteisino

Ingrida Bakaitė: mano eksperimentas pasiteisino

„Esu linkusi į pilnumą, tokia genetinė struktūra. Aš iš tų žmonių, kurie viską, ką suvalgo, nešioja su savimi“, – juokavo moteris. Viršsvoris ir imuninės sistemos problemos buvo pagrindinės dvi priežastys, kodėl Ingrida ryžosi...


Kas antras lietuvis greitą maistą valgo bent kartą per savaitę

Kas antras lietuvis greitą maistą valgo bent kartą per savaitę

Nors 70 proc. šalies gyventojų norėtų maitintis sveikiau, tačiau kas antras sumuštinius, traškučius ir picą valgo bent kartą per savaitę ar dažniau. Apklausos duomenys rodo, kad greito maisto kategorijai priklausančius produktus - traškučius,...


Burokėlių sultys suteikia energijos

Burokėlių sultys suteikia energijos

Geriant burokėlių sultis, didėja žmonių ištvermingumas ir tai gali padėti treniruotis iki 16 procentų ilgiau, parodė Didžiojoje Britanijoje atliktas tyrimas. Ekseterio universiteto mokslininkai nustatė, kad burokėliuose esantis nitratas mažina...


Įvairiais priedais „paskanintas“ maistas gali tapti narkotiku

Įvairiais priedais „paskanintas“ maistas gali tapti narkotiku

Dažniausiai žmonės mėgsta tą maistą, kuris jiems yra skanus, bet ar jis gali tapti per daug skanus? Pasak mitybos specialistų, pastaruoju metu visuomenę vis labiau užvaldo vadinamasis „penktasis skonis“. Gamintojai įvairiais maisto...


Baltymų ar angliavandenių dieta gali sumažinti svorį

Baltymų ar angliavandenių dieta gali sumažinti svorį

Naujosios Zelandijos mokslininkai teigia, kad mažai riebalų ir daug baltymų ar angliavandenių turinti dieta gali būti vidutiniškai efektyvi gydant nutukimą. Mokslininkų teigimu, norintiems sumažinti svorį asmenims labai sunku atprasti nuo savo...


Apklausa: lietuviai labiau nei kiti europiečiai mėgsta saldumynus

Apklausa: lietuviai labiau nei kiti europiečiai mėgsta saldumynus

Santykinai daugiau lietuvių sako dažnai valgantys uogienę, medų bei saldumynus nei vidutiniškai kiti europiečiai ir dažniau patiria problemų dėl dantų būklės, rodo nauja apklausa. Lietuviai iš kitų europiečių taip pat išsiskiria tuo, kad į...


Apelsinas – ne tik maistas

Apelsinas – ne tik maistas

Sultingame apelsinų minkštime yra askorbo rūgšties (iki 65 miligramų 100 gramų), vitaminų B1, B2, A ir P. Apelsinų vaisiuose ir sultyse yra labai daug mineralinių medžiagų (kalcio, fosforo, kalio), citrinų rūgšties, pektinų, fitoncidų (augalinių...


Ištirtuose daigintų pupelių mėginiuose EHEC sukėlėjų nerasta

Ištirtuose daigintų pupelių mėginiuose EHEC sukėlėjų nerasta

Pirmuosiuose 23 ištirtuose daigintų pupelių mėginiuose iš įtarimą sukėlusio ūkio Vokietijoje mirtinai pavojingos žarnyno infekcijos EHEC sukėjų nerasta, pranešė Žemutinės Saksonijos vartotojų teisių ministerija. Tačiau tai nereiškia, kad pupelių...


XXI amžius kviečia prie stalo

XXI amžius kviečia prie stalo

Sakoma, kad, norint sulieknėti, tereikia atsisakyti trijų dalykų: pusryčių, pietų ir vakarienės. Kokia laimė, kad tai iš esmės neteisinga! Svarbiausia – sudaryti teisingą valgiaraštį ir pasistengti diena iš dienos laikytis jo. Valgiaraščio...


Kalorijas skaičiuoti bus paprasčiau

Kalorijas skaičiuoti bus paprasčiau

Vis daugiau žmonių skiria didesnį dėmesį savo mitybai, reikalauja daugiau ir geresnės informacijos ant etikečių ir nori, kad ji būtų aiški, paprasta, išsami, atitinkanti vienodus reikalavimus bei patikima. Šiomis temomis susirūpino ir Europos...


Nitratai ant mūsų stalo: kaip juos aptikti ir nukenksminti?

Nitratai ant mūsų stalo: kaip juos aptikti ir nukenksminti?

Nitratai, nitritai, pesticidai ir kiti "keiksmažodžiai" tapo praktiškai būtina šiuolaikinių daržovių ir vaisių dalimi. Nitratų galima aptikti dešrose, sūriuose, pieno produktuose ir konservuose. Anksčiau buvo manoma, kad pagrindinis...


Tyrimas: lietuviški mėsos produktai vertingesni nei įvežtiniai

Tyrimas: lietuviški mėsos produktai vertingesni nei įvežtiniai

Lietuvoje išaugintų gyvulių mėsa šviežesnė, vertingesnė, be pašalinių prieskonių. Tai rodo Kauno technologijos universiteto Maisto instituto atlikti Lietuvoje gaminamos bei įvežamos mėsos ir mėsos gaminių kokybės tyrimai. Žemės ūkio ministerijos...


Greitai valgantys žmonės labiau linkę nutukti

Greitai valgantys žmonės labiau linkę nutukti

Žmonės, kurie stengiasi kuo greičiau pasisotinti, triskart dažniau priauga antsvorio, o šią problema dar labiau didina greitai paruošiamo maisto plitimas ir taisyklingos mitybos įpročių nykimas, trečiadienį paskelbė Japonijos mokslininkai. Žurnale...


Gaminiai be E – kieti ir neskanūs?

Gaminiai be E – kieti ir neskanūs?

Kodėl mūsų parduotuvėse vis dar tenka pavargti ieškant produktų be maisto priedų, žymimų E? Gamintojai tikina pristatantys vis daugiau sveikesnės produkcijos, nors pirkėjus esą tenka pratinti prie pasikeitusio gaminių skonio. Parduotuvių lentynose...


Dar druskos? Ačiū, ne

Dar druskos? Ačiū, ne

Kaip reaguotumėte, jei restorane padavėjas neatsiklausęs jūsų į kavą ar arbatą įbertų cukraus? Turbūt labai nustebtumėte ir net susierzintumėte. Tačiau dėl druskos kiekio patiekiamame maiste papriekaištauja retas. Buvo ištirta, kad daugumoje...


Ar saugu vartoti nepasterizuotą pieną?

Ar saugu vartoti nepasterizuotą pieną?

Gydytojai ir specialistai pataria – maži vaikai neturėtų gerti žalio, nepasterizuoto pieno. Pienas yra didelės maistinės vertės produktas, turintis daug medžiagų, reikalingų vaikų augimui, tačiau žaliame piene gali būti įvairių bakterijų,...


Airanas - šios vasaros gėrimas

Airanas - šios vasaros gėrimas

Airanas - fermentuotas pieno gėrimas, skoniu primenantis kefyrą. Jis malšina troškulį ir suteikia ilgaamžiškumą žmonėms jau daugiau nei 15 amžių. Airano atradėjais laikomi tiurkų klajokliai, kuriems buvo reikalingas maistingas produktas, ilgai...


Garšva - nuostabus vitaminų šaltinis

Garšva - nuostabus vitaminų šaltinis

Lotyniškas paprastosios garšvos pavadinimas - Aegopodium podagraria - susietas su šio augalo gydomosiomis savybėmis. Garšvos lapuose yra vitaminų A ir C, obuolių rūgščių, geležies, kalio, magnio, vario mineralinių druskų; šaknyse — eterinių...


lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9