Gegužės 25d. Trečiadienis

Sausi pusryčiai – nebemadingi

Peržiūrų skaičius: 47084
Sausi pusryčiai – nebemadingi

Jau artimiausiu metu britai bus mokomi parduotuvėje atpažinti sveiką maistą nuo nesveiko. Tam pasitarnaus Maisto standartų agentūros įvesta produktų žymėjimo kampanija, rašo "The Guardian".

Nuo sausio mėnesio prasidedantis naujos sistemos reklamavimas vartotojams padės išsirinkti prekę. Maisto produktų pakuotės bus žymimos šviesoforo spalvomis: žalia, geltona ir raudona. Žalia simbolizuos sveiką maistą, o raudona – nesveiką. Tokiu būdu bus mėginama spręsti britų nutukimo problemą. Ar reikėtų ir lietuviams tokios produktų žymėjimo sistemos, kuri paskatintų pirkėjus būti akylesnius renkantis maisto produktus, klausiame gydytojos dietologės Editos Gavelienės.

Ar lietuviai pakankamai domisi tuo, ką valgo?

Kol kas tikrai ne. Tą rodo ir Respublikinio mitybos centro atlikti moksliniai tyrimai. Tik 8 proc. žmonių renkasi maisto produktus pagal jų poveikį sveikatai, o didžiuma – apie 64 proc. – maistą renkasi pagal kainą, likusieji – pagal skonį, pagal specialią dietą. Todėl būtų išties tikslinga tokiu paprastu būdu žymėti pakuotes, nes žmonės nemėgsta ir neturi laiko labai kruopščiai studijuoti smulkiomis raidelėmis surašytų duomenų.

Beje, nereiškia, kad pigiausi maisto produktai yra patys blogiausi. Tačiau labai svarbu, kad pirkdamas produktus žmogus atkreiptų dėmesį ne tik į kainą, bet ir maisto produkto sudėtį.

Daugybę saldumynų gaminanti šveicarų "Nestle" tokį britų žingsnį vadina absurdišku, nes raudona spalva atbaidys žmones nuo šokolado, o šokoladas tradiciškai nėra laikomas nesveiku produktu.

Tad kaip reikėtų žymėti šokoladą, kurį kai kurie dietologai pataria rinktis vietoj vakarienės?

Manyčiau, kad šviesoforo spalvomis reikėtų ženklinti tik būtiniausius maisto produktus. Lašiniai, saldumynai ir kitokie "malonumui skirti produktai" galėtų išvengti tokio žymėjimo. Nes tiek cukrus, tiek visi saldainiai, kad ir ta pati druska, iškarto taptų "raudoni", nors blogais jų pavadinti negalime. Šie produktai reikalingi tik dėl to, kad suteiktų geras emocijas, o kartais tai labai svarbu.

Aišku, būtų šaunu, kad toks žymėjimas atsirastų ant tų produktų, kurie sudaro sveiko maisto piramidę. Pavyzdžiui, duonos produktų grupė. Ryški spalva padėtų atskirti, kuri duona sveikesnė, kurioje mažiau įdėta gyvūninės kilmės riebalų, kurioje nėra druskos, papildomų priedų. Ekologiškai pagaminta duona galėtų "žaliuoti". Visi kiti ragaišiai arba duona, paruošta naudojant tešlos kėlimo priemones, kurioje pridėta skonį ir kvapą gerinančių medžiagų, galėtų būti kitokios spalvos.

Reikėtų žymėti ir mėsos produktus. Riebesnė – pasipuoštų raudonos spalvos etikete, pavyzdžiui, vištiena – pasipuoštų žaliu ženklu. O renkantis mėsos gaminius, pavyzdžiui, dešras, "šviesoforo taisyklė" labai padėtų. Dešra, kurioje nėra mėsos pakaitalų – "žaliuotų", su mėsos pakaitalais būtų geltonas.

Šiek tiek sunkiau pažymėti pieno produktus, nes yra žmonių, kurie tiesiog netoleruoja piene esančios laktozės, tačiau jokiu būdu negali dėl to teigti, kad pienas – nesveikas produktas.

Keblumų kyla ir kalbant apie riebumą. Pavyzdžiui, vaikams riebesnis pienas galėtų būti žymimas žalia spalva, tuo tarpu suaugusiajam skirtą riebų pieną reikėtų žymėti raudonai. Mano įsitikinimu, žalia spalva turėtų nusidažyti tie produktai, kuriuose nėra nei maistinių kvapų, nei dažų.

Toks žymėjimas daugiau tiktų pramoniniu būdu pagamintiems produktams, nes ant salotos lapo juk nebereikia kabinti žalios etiketės.

Anot britų žiniasklaidos, labiausiai yra sunerimę kukurūzų dribsnių ir įvairių sausų pusryčių gamintojai. Teigiama, kad tik dėl aktyvios reklamos jie vadinami sveiku maistu. Kaip vertinate maistinę sausų pusryčių vertę?

Sausi pusryčiai sausiems pusryčiams nėra lygūs. Tie, kurie paruošiami iš kukurūzų miltų, be papildomų sėlenų, skaidulų, nebegalėtų patekti į labai sveiko maisto produktų kategoriją. Ne paslaptis, kad gaminant dribsnius kartu su reklamuojamais vitaminais į juos pridedama tiek druskos, lipidų, tiek kvapą teikiančių ir skonį gerinančių medžiagų. Taigi sveikatai kur kas naudingiau valgyti kruopų patiekalus nei dribsnius. Tačiau valgyti dribsnius, kuriuose yra skaidulų, kurie paruošti iš sveikų grūdų, o ne iš grūdų miltų – geresnis pasirinkimas nei nevalgyti pusryčių.

Lietuvoje daugybė žmonių pusryčiams taip pat renkasi dribsnius ir pieną. Ar vertėtų juos įspėti, kad jie maitinasi nesveikai?

Renkantis dribsnius reikia žiūrėti į jų sudėtį ir kokybę, o vyresnio amžiaus žmogui – atsižvelgti ir į pieno riebumą.

Į šią krizę – pakuočių žymėjimą spalvomis – "Kellogg‘s" ketina atsakyti visu pajėgumu. Nesurasdama pritarimo tarp valdininkų ir politikų kompanija bendram veikimui sutelkė ir kitus gamintojus, kuriems taip pat nepakeliui su nauja sistema. Ar nėra taip, kad daugybė vadinamojo sveiko maisto yra tik sėkmingai išreklamuoti produktai, kurių naudingumu verta abejoti?

Apie produkto naudingumą galime pasakyti tik atlikus tam tikrus tyrimus. Aišku, kad atskiri maisto komponentai, kaip sotieji riebalai, kaitinti taukai ir t. t. nenaudingi sveikatai. Tačiau konkretaus maisto produkto, kurį uždraustų gaminti, kol kas nėra.

Žinoma, reklama vaidina ne paskutinį vaidmenį renkantis produktus. Tačiau būtų kur kas geriau, jeigu šalia konkretaus produkto būtų reklamuojamas ir sveikas maitinimasis, nes vieno produkto išreklamavimas jau padarė nemenkų nuostolių. Žmonės renkasi tik tam tikrą produktą, didesnius jo kiekius, dėl to nukenčia įvairovė.

Tad ką patartumėt žmonėms valgyti ryte, kad maistas būtų ir sveikas, ir, kaip žmonės mėgsta ryte, greitai paruošiamas?

Idealiausiai tam tinka greitai paruošiamos košės. Mažiausiai surastame tokių žmonių, kurie netoleruoja košių.


Valgai vaisius - gauni chemijos dozę

Valgai vaisius - gauni chemijos dozę

Neslėpsiu, į pastarųjų savaičių skandalą dėl arklienos, rastos maiste, žiūriu su ironija. Pasvarstykite patys, ar tikrai verta kelti skandalą dėl ne ką blogesnės nei jautiena mėsos patekimo ant mūsų stalo? Na, žinoma, tik tuo atveju, jei gyvulys...


Jus įsitikinę, kad viską žinote apie baltąją chia?

Jus įsitikinę, kad viską žinote apie baltąją chia?

Mūsų siūlomos baltosios chia sėklos vienos iš geriausių: naudojant specialia pjaustymo technologija, mūsų Baltosios Chia sėklos ™ smulkiai supjaustomos, taip pagerinamas bioprieinamumas. Jų nereikia mirkyti. Šios nuostabaus riešutų...


Vasarą geriau pabadauti

Vasarą geriau pabadauti

Beveik du trečdaliai apsinuodijusiųjų maistu į gydytojus kreipiasi vasaros metu. Toksikoinfekcijos arba apsinuodijimo maisto produktais priežastimi yra patogeninės bakterijos — streptokokai, stafilokokai, salmonelės. Susirgimus sukelia ne...


Ar skiriasi lietuviškos daržovės nuo atvežtinių?

Ar skiriasi lietuviškos daržovės nuo atvežtinių?

"Plastmasiniai" pomidorai iš Olandijos, neaiškaus senumo šviežios morkos iš Italijos ar bulvės iš Egipto - tai jau seniai nebe egzotika. Stovėdami prie prekystalių neretai sukame galvas, ieškodami argumentų, kokią daržovę rinktis: žiemą...


Ar Pica Gali Tapti Sveikos Mitybos Valgis?

Ar Pica Gali Tapti Sveikos Mitybos Valgis?

Pagal tai kaip dažnai žmonės valgo picą, jūs pamanytumėte, kad ji jau dabar laikoma sveiku maistu, tačiau, kad ir kaip jūs būsite nustebinti, pica - nėra geriausias maisto pasirinkimas. Pica atsiduria po dideliu "greito maisto"...


Mityba: visa tiesa apie pieną

Mityba: visa tiesa apie pieną

Pagrindiniai sveikos mitybos principai - saikingumas ir įvairovė - skelbia: sveikas maitinimasis toli gražu nėra nuobodus! Juk pusryčiams suvalgę mėsos su daržovėmis, o pietų metu pasisotinę kepta žuvimi, tikrai nesijausite nuskriausti. Didieji...


Actas

Actas

Natūralus fermentinis actas yra gaminamas natūralios fermentacijos būdu iš žemės ūkio produktų, kurių sudėtyje yra krakmolo, cukraus, taip pat iš vaisių, uogų, obuolių sulčių, salyklinių miežių, medaus, išrūgų, vyno, sidro ir kt. Į actą gali būti...


Savo norams neverta priešintis

Savo norams neverta priešintis

Vegetarai tvirtina, kad mėsą valgyti ir žalinga, ir amoralu. O tie, kurie pasimėgaudami kerta kepsnį, sako, kad jie be mėsos negalėtų gyventi. Ar vegetarizmas lemia ilgaamžiškumą, dar nėra įrodyta. Dėl to ginčijasi ir dietologai. Viena aišku - jei...


Ką reikia žinoti apie pigius maisto produktus

Ką reikia žinoti apie pigius maisto produktus

Užklupęs sunkmetis verčia žmones taupyti maisto sąskaita. Kuo tapsime, pasirinkdami pigesnius produktus? Juk senovės romėnai sakydavo: "Ką valgai, toks ir esi." Kokios gali būti taupymo pasekmės žmonių sveikatai? Gydytojai sako, kad...


Lietuviai labiausiai Europoje nepasitiki maisto priedais

Lietuviai labiausiai Europoje nepasitiki maisto priedais

Europos Sąjungos valstybėse senbuvėse į maisto priedus skersuoja kas antras gyventojas, Lietuvoje - vos ne kiekvienas. Pernai pateikti "Eurobarometro" apklausos duomenys rodo, kad lietuviams labiau nei kitiems europiečiams nerimą kelia...


M.Hermanussen: aromato ir skonio stipriklis (E621) skatina nutukimą ir žemaūgystę

M.Hermanussen: aromato ir skonio stipriklis (E621) skatina nutukimą ir žemaūgystę

Vokiečių profesorius M.Hermanussenas kartu su keletu bendraminčių mokslinkų atliko tyrimą, įrodantį mononatrio glutamatas arba tiesiog aromato ir skonio stipriklio E621 sąryšį su nutukimu ir žemaūgyste. Ypatingai tai svarbu dar augantiems...


Prekybos centre - ispaniškas kumpis su nutrinta galiojimo data

Prekybos centre - ispaniškas kumpis su nutrinta galiojimo data

Kokybę nuolat deklaruojantis prekybos tinklas IKI ėmėsi naujo būdo klastoti galiojimo terminus. Virtas ispaniškas kumpis Serrano, kurio galiojimo terminas buvo iki šių metų kovo 23 dienos, IKI lentynose J.Jasinskio g. aptiktas ir kovo 24 dieną....


12 produktų, kuriems nuplauti reikia daugiau nei vandens

12 produktų, kuriems nuplauti reikia daugiau nei vandens

„Valgyti sveikai" – lengviau pasakyti nei padaryti. Net ir patys geriausi ketinimai gali būti nieko verti, jei atidžiai apžiūrėsime visus tuos vaisius ir daržoves, visomis spalvomis marguojančius ant savo virtuvės stalo. Nuo...


Kava ir sveikata - suderinama?

Kava ir sveikata - suderinama?

Žiniasklaida dažnai visuomenei pateikia ne pačius geriausius duomenis ir statistiką apie kavą... Bet ar tikrai kavos vartojimas toks žalingas kaip tai bandoma įrodyti? Kiek daugiau panaršę po medicinos puslapius internete ir paskaitę apie naujai...


Kas trečias lietuvis turi antsvorio

Kas trečias lietuvis turi antsvorio

Per 30 metų nutukimas Lietuvoje padidėjo tris kartus, teigia Nacionalinės sveikatos tarybos pirmininkas Juozas Pundzius. Seime pristatydamas Nacionalinės sveikatos tarybos metinį pranešimą jis teigė, kad gyventojų nutukimas lemia širdies ir...


Siūlo paragauti pomidorų, keičiančių maisto skonį

Siūlo paragauti pomidorų, keičiančių maisto skonį

Jeigu kada pasitaikys galimybė paragauti pomidorų, išaugintų Kazuhisos Kato ir jo kolegų laboratorijoje, būkite atidūs. Tikėtina, kad praėjus kelioms valandoms po degustacijos, įprastas maistas jums kurį laiką atrodys visai neįprasto skonio. K....


Kokie vaisiai ir daržovės labiausiai užteršti pesticidais?

Kokie vaisiai ir daržovės labiausiai užteršti pesticidais?

Neseniai pasirodė sunerimti verčianti informacija, kad beveik pusėje ES tirtų vaisių ir daržovių mėginių rasta per daug pesticidų. Anot Prancūzijos vartotojų apsaugos organizacijos, per pastaruosius penkerius metus rastų pesticidų kiekis padidėjo...


Dėl antsvorio gali būti kaltas ir kalcio trūkumas

Dėl antsvorio gali būti kaltas ir kalcio trūkumas

Kalcio trūkumas kelia ne tik osteoporozės, bet ir nutukimo pavojų. Lavalio universiteto (Kanada) mokslininkai iškėlė hipotezę, kad smegenys, nustatę, kad organizmui trūksta kalcio, tai siekia kompensuoti duodamos signalą suvartoti daugiau maisto....


Sveika mityba. Paprastas, žmogiškas požiūris

Sveika mityba. Paprastas, žmogiškas požiūris

Gegužės 11 d., šeštadienį, 13 val. kviečiame į susitikimą su sveikos gyvensenos ir asmenybės ugdymo mokytoju Sauliumi Urbonu.


Atsisakantys pusryčių rizikuoja nutukti

Atsisakantys pusryčių rizikuoja nutukti

Lietuviams nuo seno valgis buvęs šventas dalykas, todėl ir pusryčiai buvo laiminami. Valgyti lietuviškų kruopų košę ir dabar rekomenduoja mitybos specialistai, nes tai maistingas ir energijos teikiantis valgis. Tačiau klaipėdiečiai rytais kavinėse...


Kavą galima tik uostyti

Kavą galima tik uostyti

Reikia išgerti kavos, kad "nubustų" smegenys? O gal užtenka užuosti sodrų šiltą kavos kvapą? Han-Tarptautinė mokslininkų grupė įrodė, kad smegenų aktyvumą veikia vien kavos kvapas. Kavoje esančių medžiagų poveikio savijautai ir sveikatai...


Apie maisto alergijas ir galimas jų priežastis

Apie maisto alergijas ir galimas jų priežastis

Kodėl šiais laikais vis dažniau sutinkame įvairioms maisto grupėms alergiškų vaikų? Šiandien kas trečias vaikas serga šia lėtine liga. Niekas tiksliai pasakyti negali, tačiau mokslininkai pateikia kelis faktorius, kurie gali turėti įtakos šio...


Širdies ligų riziką labiau padidina dešrelės nei kepsniai

Širdies ligų riziką labiau padidina dešrelės nei kepsniai

Tyrimas atskleidė, kad valgant apdorotą mėsą (pavyzdžiui, dešreles), padidėja rizika susirgti širdies ligomis. Panašu, kad raudona mėsa nėra tokia žalinga, praneša BBC. Harvardo universiteto darbo grupė, išnagrinėjusi tyrimus, kuriuose dalyvavo...


Natūralus medus - ir ekologiškas

Natūralus medus - ir ekologiškas

Per pastaruosius dešimtmečius daugelis sveikais laikytų produktų įgijo įvairiausių antrininkų, kurie sveikatai naudingomis savybėmis jau nebepasižymi. O kaip yra su medumi? "Vakarų ekspreso" kalbintas bitininkas Kęstutis Preikšaitis...


Apsauga nuo gripo – daržovėse ir vaisiuose

Apsauga nuo gripo – daržovėse ir vaisiuose

Kvercetinas (medžiaga, esanti daugelyje vaisių ir daržovių) mažina riziką susirgti gripu, rašo sciencedaily.com. Kvercetino yra įvairiuose vaisiuose ir daržovėse. Pavyzdžiui, raudonuosiuose svogūnuose, vynuogėse, šilauogėse ar brokoliuose....


Dar kartą apie amžiaus rykštę –  nutukimą ir vandenį

Dar kartą apie amžiaus rykštę – nutukimą ir vandenį

Vis dar klaidingai manoma, kad nutukimo problema Lietuvoje neaktuali, ji kažkur toli, Vakaruose, už Atlanto, kažkur Amerikoje. Tačiau užtenka apsižvalgyti aplink, kad suprastum: jei ne tu, tai bent keli šeimos nariai turi antsvorio, o tarp...


Šilauogės gali sustiprinti pagyvenusių žmonių atmintį

Šilauogės gali sustiprinti pagyvenusių žmonių atmintį

Šilauogėse esančios veikliosios medžiagos gali pagerinti pagyvenusių žmonių atmintį, rodo JAV atliktas tyrimas. Tiriamiesiems kasdien išgeriant pusę litro šilauogių sulčių, pastebėta, kad jie geriau mokosi ir įsimena žodžius, taip pat susilpnėja...


Sunkmetis skatina daržoves auginti patiems

Sunkmetis skatina daržoves auginti patiems

Augalų sėklų pardavėjai pastebi, kad gyventojai sodina daugiau daržovių ir bulvių. Susidomėjimas daržininkyste ypač pastebimas didesniuose miestuose. Dabar pats metas sėti daržoves, todėl parduotuvėse - žmonių antplūdis. Pirkėjai baiminasi...


Animacinių filmukų herojai vaikus skatina maitintis nesveikai

Animacinių filmukų herojai vaikus skatina maitintis nesveikai

Šrekas, Kempiniukas ar kiti animacinių filmų herojai skatina vaikus valgyti nesveiką maistą, sako JAV mokslininkai. 50 procentų vaikų teigia, kad maistas, ant kurių pakuotės puikuojasi populiarių animacinių filmų herojai, yra skanesnis, nei...


Kaip nepersivalgyti per švenčių maratoną?

Kaip nepersivalgyti per švenčių maratoną?

Šventės, šventės, šventės... Kūčiukai, pyragai, mėsos vyniotiniai, keptos vištos, mišrainės ir įvairios salotos - viskas skanu, visko norisi paragauti, todėl apie saiką tiesiog pamirštame. Iki didžiausių metų švenčių liko labai nebedaug, todėl...

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9