Gegužės 31d. Sekmadienis

Saugiausi ir sveikiausi plastikai maisto laikymui

2014 Liepos 25d.
Peržiūrų skaičius: 28334

Su plastiku maisto pramonėje susiduriame kasdien: plastikiniai indai kavinėje ir išvykose, gaivinantys gėrimai plastikiniuose buteliuose, pusfabrikačiai plastikiniame įpakavime, įvairiausi plastikiniai mašeliai ir dėžutės tapo kasdienybe. Kai juos naudojame net nesusimąstome, jog pakavimo medžiagos gaminamos iš vienokių ar kitokių polimerų. Ar mums daug pasako tokie plastikų pavadinimai kaip polikarbonatas, polistirolas, polipropilenas ar polietilenas? Jei produktai pakuojami į tokias plastikines medžiagas, toksinai neišsiskiria ir nepatenka į maistą tik tada, kai laikomi įpakuoti labai neilgai. Daugiausia kenksmingų medžiagų gauna tie žmonės, kurie šildo maistą net neišėmę iš plastikinės pakuotės. Laimė, tokių yra nedaug.

Polimerai yra skirtingi ir toksinus išskiriančios medžiagos atsiranda dėl skirtingų dalykų. Kai perkame maistą plastikinėje pakuotėje, turime atkreipti dėmesį į raidinį plastiko kodą. Trikampyje iš trijų strėlyčių būna pažymėti skaičiai nuo vieno iki septynių. Jei matosi skaičius 1 ir ženklas PETE, tai reiškia, jog pakuotė -  iš polietilentereftalato. Tai būna buteliai, įvairios plastikinės dėžutės, vienkartinės stiklinės, kurias mėgstame neštis į gamtą. Kai kurie birūs maisto produktai taip pat saugomi tokiose pakuotėse. Polietilentereftalatas yra populiarus, nes būna  stiprus, lengvas, atsparus dužimui, skaidrus ir estetiškas. Ši medžiaga yra inertiška, atspari mikroorganizmų poveikiui, nereaguojanti su maisto produktais (jei, žinoma, pakuotė nelaikoma labai ilgai).

Iš aukšto slėgio polietileno pagaminta pakuotė žymima skaičiumi 2 ir kodu HDPE. Dažniausiai šios pakuotės naudojamos pieno produktams. Iš jų gaminami buteliai ne tik pienui, bet ir kefyrui, minkštesni jogurto puodeliai, taip pat pakuotės sviestui ir margarinui. Ši medžiaga labiausiai  tinka produktams, kurie turi trumpą galiojimo laiką.

Butelius vandeniui iš PETE ir HDPE plastiko siūloma naudoti tik kartą. Geriau naudoti maistą ir vandenį iš skaidraus plastiko pakuočių ir nepilant į jas šilto ar karšto vandens. Daugybė žmonių perka vandenį plastikiniuose buteliuose, nors medikai rekomenduoja gerti filtruotą, virintą ar tiesiog iš krano. Jei vandentiekis švarus, toks vanduo ir sveikesnis, ir pigesnis.

Skaičiumi 3 ir kodu PVC žymimas polivinilchloridas. Tokiose pakuotėse laikomi maistiniai riebalai bei birūs produktai. Polivinilchloridas laikomas pavojingu plastiku. Jis gali sukelti onkologines ligas. Ypač rizikuoja tie, kurie po išvykų degina plastikinius indus. Vis dažniau pripažįstama, kad polivinilchloridas (PVC), kuris taros gamyboje pradėtas naudoti dar 1927-aisias, turi koncerogeninių medžiagų. Kai tai buvo po kelių dešimtmečių įrodyta, jo nudojimas pakuotėms sumažėjo, tačiau tokių pakuočių ir šiandien yra, nors jose aptinkama chloro, dėl kurio atsiranda dioksinas – sveikatai itin pavojinga medžiaga. Kai šis plastikas deginamas, išsiskiria labai dideli dioksino kiekiai. Be to, PVC išskiria bisfenolį A, labai toksišką ir klastingą medžiagą, kenkiančią reprodukcinei organizmo funkcijai.  Polivinilchloride (PVC) yra chloro, švino ir plastifikatorių – ftalatų. Jie gali pažeisti vidaus organus – inkstus ir blužnį.

Skaičiumi 4 ir kodu LDPE ženklinamas polietilenas. Iš jo gaminamos minkštos plastikinės pakuotės. Tai vienas iš mažiau pavojingų plastikų, skirtų maisto produktams pakuoti, nors jų gausa ir naudojimas jau seniai kelia susirūpinimą visame pasaulyje. Plastikiniai maišeliai vis dažniau keičiami ekologiškais, neteršiančiais gamtos. ES šalyse smarkiai sugriežtinti reikalavimai plastikiniams maišeliams. ES direktyvose nurodyta, kad žmonės dažniau naudotų storesnius plastikinius maišelius, nes jie rečiau išmetami, o plonesni daugiau nebenaudojami ir teršia gamtą. Plastiko maišeliai, atsidūrę sąvartyne, gali nesuirti pusę šimtmečio.

Skaičiumi 5 ir kodu PP žymimas plastikas polipropilenas. Iš jo gaminami grietinės bei jogurto indeliai, įvairūs kamšteliai, pomidorų bei padažų buteliukai ir panaši tara. Perkant indelius svarbu įsitikinti, kad jie tikrai tinka laikyti maistui. Indeliai iš polipropileno yra patikimesni negu pagaminti iš kitų plastikų, kurie šildant gali išskirti toksines medžiagas.

Skaičiumi 6 ir kodu PS žymimas polistirolas. Iš šio plastiko gaminami padėklai kai kuriems mėsos produktams, vienkartinės plastikinės stiklinės ir lėkštutės, dėžutės kiaušiniams, nepermatomi plastikiniai stalo įrankiai, vienkartiniai indai. Kaitinant šį plastiką, jis išskiria koncerogenus. Jei šildomas riebus maistas, iš šio plastiko išsiskiria stirenas, kuris kenkia smegenims ir trikdo nervų sistemą. Maistas, kurį išsinešame iš prekybos tinklų, dažnai dedamas į pakuotes iš polistirolo.

Skaičiumi 7 ir kodu OTHER žymimi polimerų mišiniai. Čia yra ir polikarbonatas. Iš tokių plastmasinių gaminių irgi gali išsiskirti bisfenolis A. Jis ne tik trikdo hormonų pusiausvyrą, bet galima susirgti krūties ir prostatos onkologinėmis ligomis. Jei šlapime nustatoma daug bisfenolio A, žmonės dažniau serga širdies ir kraujagyslių ligomis bei cukriniu diabetu. Iš polikarbonatinio plastiko gaminami daugkartinio naudojimo gėrimų buteliai, net kūdikių maitinimo buteliukai. Ne veltui sakoma, kad atsigėrus iš tokių plastikinių butelių, iškart reikia juos išmesti.

Tad nepamirškite, kad pakavimo medžiagas iš polimerų galima naudoti tik pagal paskirtį ir labai atsargiai, o pasibaigus įpakavimo galiojimo laikui, būtina juos išmesti.

Autorius: http://www.tesuma.lt

Kokius produktus rinktis mus skatina maisto priedai?

Kokius produktus rinktis mus skatina maisto priedai?

Prekybos centrų lentynos tiesiog lūžta nuo įvairiausių skonių maisto produktų. Tačiau vienas produktas mums skanus, o kitas – ne, anot specialistų, dažnai ne dėl individualių produkto savybių, o dėl cheminių maisto priedų, kurie trikdo mūsų...


Jonizuoto vandens panaudojimas maisto gamybai

Jonizuoto vandens panaudojimas maisto gamybai

Kiekviena šeimininkė, gaminanti namuose, nori, kad jos patiekalai būtų patys skaniausi. Tačiau mes neretai tikime, kad kasdienių, nuolat gaminamų patiekalų skaniau negu įprastai paruošti nebegalima arba tam būtinai reikalingi brangesni negu...


Mažiau kaloringo maisto spąstai

Mažiau kaloringo maisto spąstai

Figūra besirūpinantys žmonės dažnai renkasi mažiau kaloringus maisto produktus. Nagrinėdami etiketes, jie atkreipia dėmesį į baltymų, riebalų ir angliavandenių kiekį, stengdamiesi išsirinkti "lengviausią" produktą. Dietiniai tortai ir...


Dietos ne tik tirpdo kilogramus, bet ir sendina

Dietos ne tik tirpdo kilogramus, bet ir sendina

Jei tirpdote antsvorį ir laikotės dietos, būkite atsargūs. Nors laikantis dietos kūnas lieknėja, veidas gali pasenti. Atlikus tyrimą paaiškėjo, kad labiausiai sendina liesumas, o žmonės, kurių putlūs skruostai ir švelnūs bruožai, atrodo jaunesni....


Dietologė: dietos – nutukimo priežastis

Dietologė: dietos – nutukimo priežastis

Medikai žymių moterų prašo nepropaguoti drastiškų lieknėjimo būdų. Pasak jų, dietos yra pagrindinė nutukimo priežastis. Lieknėjimo tema tapo mėgstama įvairaus amžiaus ir socialinės padėties moterų, kurios sulieknėjusios kiekviena pasakoja savo...


Ką daryti, jei negalite (ar nenorite) vartoti pieno? Išeitis yra!

Ką daryti, jei negalite (ar nenorite) vartoti pieno? Išeitis yra!

Šiandien augalinių pienų pasirinkimas – itin platus. Į ką atkreipti dėmesį renkantis pieno pakaitalus? Patarimais dalijasi sveikos gyvensenos tyrinėtoja Guoda Azguridienė.


Stebuklingi aliejai – raktas į gerą savijautą. Bionaturalis.

Stebuklingi aliejai – raktas į gerą savijautą. Bionaturalis.

Sveika gyvensena susideda iš kokybiškos mitybos ir aktyvaus gyvenimo būdo. Maisto produktai ir valgymo įpročiai sudaro didžiają dalį visumos dėl ko mes jaučiames gerai arba blogai. Kasdien atkreipdamį dėmesį į tai ką valgome galime nuspėti kaip...


Aromatai sužadina ir stimuliuoja virškinimą

Aromatai sužadina ir stimuliuoja virškinimą

Pasirodo, skonio ir kvapo receptoriai yra ne tik nosyje ir liežuvio paviršiuje, bet ir virškinimo sistemos gleivėse. Tai atrado Miuncheno Ludwig Maximilian (LMU) ir Miuncheno technologinio (TUM) universitetų tyrėjai, stebėdmi pelės ir žmogaus...


Kokie produktai ypatingai netinka imuninei sistemai

Kokie produktai ypatingai netinka imuninei sistemai

Dažnai valgydami susimąstome tik apie skonį, kurį jaučiame valgydami ir sotumo jausmą, ateinantį pavalgius. Viso pasaulio medikai vieningai teigia, kad turėtume atidžiau rinktis, ką dedame į burną – ligos jaunėja, jų daugėja, o mūsų mitybos...


Daržinis builis aktyvina inkstų veiklą ir virškinimą

Daržinis builis aktyvina inkstų veiklą ir virškinimą

Daržinio builio tėvynė yra Vakarų Azija ir Kaukazas. Nuo seno jis yra populiarus dėl aromatingų specifinio prieskonio lapų ir kraują gerinančių savybių. Naudojamos dalys - šaknys ir lapai. Daržinio builio lapuose yra eterinio aliejaus, kurio...


Pipirai degina ir burną, ir kalorijas

Pipirai degina ir burną, ir kalorijas

Jelapenai, habanero ir serrano pipirai ne tik palengvina kvėpavimą, tačiau ir padidina kūno temperatūrą bei gali būti naudingi jūsų talijos linijai. Aitrieji pipirai savo sudėtyje turi aktyvaus komponento kapsaicino, kuris nusiunčia žinutę...


Saulėje įkaitę grybai gali būti pavojingi

Saulėje įkaitę grybai gali būti pavojingi

Miškai pilni grybų, tačiau mitybos specialistai perspėja, kad saulės atokaitoje palaikytos miško gėrybės gali kenkti sveikatai. Beveik mėnesį besitęsiant neįprastai karštiems ir drėgniems orams miškuose sparčiai dygsta įvairūs grybai. Kai kurių...


Pradžiamokslis vartotojams: koks kiaušinis yra sveikas?

Pradžiamokslis vartotojams: koks kiaušinis yra sveikas?

Trečiadienį Alytaus valstybinėje maisto ir veterinarijos tarnyboje Lietuvos nacionalinė vartotojų federacija, siekianti suburti aktyvius vartotojus, šiems surengė mokymus "Išmok pasirinkti - vartok atsakingai". Tarnybos inspektoriai...


Leduose – E bomba

Leduose – E bomba

Karštą dieną kilęs noras atsigaivinti ledais klaipėdiečiui baigėsi nemaloniu sveikatos sutrikimu. Paaiškėjo, kad tai, ką gamintojai vadina ledais, iš tiesų yra šaldytas vanduo su pieno milteliais, pagardintais net penkių E porcija. Savaitgalį...


Nitratai: pirkėjai priversti daržoves pirkti užrištomis akimis

Nitratai: pirkėjai priversti daržoves pirkti užrištomis akimis

Kuo mažiau nitratais užterštų produktų ieškantys gyventojai piktinasi, kad priversti pirkti aklai. Lietuvai tapus Europos Sąjungos nare mūsų šalyje nereglamentuojama didžiausia leistina nitratų koncentracija vaisiuose ir daržovėse, išskyrus...


Patikslintas maisto produktų, kurių sudėtyje yra GMO, sąrašas

Patikslintas maisto produktų, kurių sudėtyje yra GMO, sąrašas

Maisto produktai, kurių sudėtyje yra genetiškai modifikuotų organizmų (GMO), mūsų šalies parduotuvėse ženklinami teisingai. Tai paskelbė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT), patikslinusi tokių maisto produktų sąrašą. VMVT...


Avižų košė – ta pati ir kitokia (I dalis)

Avižų košė – ta pati ir kitokia (I dalis)

Nors avižų košė yra geriausi pusryčiai bet kuriuo metų laiku, ją prisiminti dabar – pats laikas. Kad ir kaip miesto žmogus būtų nutolęs nuo gamtos ir apsimestų jai nepaveikus, jos svyravimus, sezonų kaitą jaučiame visi. Net jei mums atrodo,...


Medžiokite arbūzą

Medžiokite arbūzą

Šie dideli, žali, dryžuoti rutuliai – pati linksmiausia uoga pasaulyje. Aplink stalą susėdusi šeimyna jau pasiruošusi puotai! Ir visiškai nesvarbu, kad vaikų delnai ir marškiniai lipnūs, kad aplinkui pilna kauliukų... Arbūzas –...


Trečdalis Lietuvos gyventojų kečupą valgo kasdien

Trečdalis Lietuvos gyventojų kečupą valgo kasdien

Kečupą vartoja didžioji dalis Lietuvos gyventojų – 82,1 procento. Trečdalis jų (29,1 proc.) kečupą valgo kiekvieną dieną arba mažiausiai 4-6 kartus per savaitę. Daugiau nei pusė (54,3 proc.) kečupo mėgėjų jį vartoja 2-3 kartus per savaitę....


Sveika mityba: ką rekomenduoja specialistai?

Sveika mityba: ką rekomenduoja specialistai?

Sveikatos specialistai parengė naujas sveikos mitybos rekomendacijas. Svarbu, kad mityba būtų ne tik sveika, bet ir sveikatinanti. Rekomendacijose pabrėžiama, kad Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, mūsų sveikata didžiąja dalimi priklauso...


Lietuviai per didžiąsias šventes linkę persivalgyti

Lietuviai per didžiąsias šventes linkę persivalgyti

Gruodžio mėnesį, kuomet absoliuti dauguma Lietuvos žmonių kelias dienas švenčia šv. Kalėdas ir Naujųjų metų išvakares, gerokai persivalgo, o persivalgymo simptomus yra linkę slopinti virškinimą gerinančiais vaistais ar maisto papildais. Gruodį,...


Sveikos gyvensenos pagrindas - saikas

Sveikos gyvensenos pagrindas - saikas

Jau praėjo trys šių metų mėnesiai, taigi, pats laikas pradėti vykdyti sau duotus naujamečius pažadus. Kas gi gali būti geriau už pažadą pradėti sveikai gyventi? Norėdami jums padėti jo laikytis, pateiksime kelis naudingus patarimus apie fizinį...


Persimonai padeda gydyti kosulį

Persimonai padeda gydyti kosulį

Graikai persimonus vadina "dieviškais vaisiais". Neveltui, mat jie gydo kosulį, padeda nuo viduriavimo ir žagsėjimo. Persimonuose yra daug vitamino A ir C, o taip pat antioksidantų magnio, jodo bei kitų mikroelementų. Šiame vaisiuje...


Vartojant daug riebalų didėja rizika susirgti astma

Vartojant daug riebalų didėja rizika susirgti astma

Australijos mokslininkų atliktų tyrimų rezultatai parodė, kad vaikai, valgantys daug maisto, kuriame gausu polinesočiųjų riebalų (pavyzdžiui, margarino, augalinio aliejaus), yra linkę dvigubai dažniau sirgti bronchine astma nei tie, kurių racione...


Gavėnios valgiai: pasninko tradicijos ir ar laikomės to šiandien?

Gavėnios valgiai: pasninko tradicijos ir ar laikomės to šiandien?

Gavėnia, kaip apie septynių savaičių pasninką, prasideda tuoj po Užgavėnių. Seniau žmonės Gavėniai iš anksto ruošdavosi: prisiaugindavo pupų, žirnių, prisidžiovindavo arba prisisūdydavo grybų, prisiraugindavo agurkų ir kopūstų, prisidžiovindavo...


Genetiškai modifikuoti augalai - stebuklas aplinkai?

Genetiškai modifikuoti augalai - stebuklas aplinkai?

Įsivaizduokite, kad turite burtų lazdelę, galinčią padidinti pasaulio javų derlių, sumažinti jų kainą, leidžiančią naudoti mažiau iškastinio kuro javams užauginti ir sumažinti aplinkos taršą dėl žemės ūkio veiklos. Taip pat įsivaizduokite, kad...


Atsargiai: margučiais irgi galima apsinuodyti

Atsargiai: margučiais irgi galima apsinuodyti

Per šventes padaugėja apsinuodijusiųjų greitai gendančiu maistu. Susirgti galima ir nuo svarbiausio šv.Velykų patiekalo - kiaušinių. Kauno visuomenės sveikatos centro specialistai primena: daugiau dėmesio skirkite greitai gendančio ir kambario...


Rauginto pieno produktai

Rauginto pieno produktai

Vis dažniau žmonės skundžiasi pieno netoleravimu. O juk teigiama, kad jis pagrindinis kalcio, B grupės vitaminų ir kitų svarbių maisto medžiagų šaltinis. Išeitis – valgyti daugiau rūgusio pieno gaminių: jogurto, varškės, sūrio, kefyro, kurie...


Riešutai gali būti kenksmingi

Riešutai gali būti kenksmingi

Vaikai, kurių mamos nėštumo metu valgė daug riešutų, labiau rizikuoja susirgti astma, rašo guardian.co.uk. Atlikę tyrimus Utrechto universiteto (Olandija) mokslininkai aptiko, kad astmos simptomai kone du kartus dažniau kamuoja vaikus, kurių mamos...


Kodėl verta valgyti alyvuoges kasdien?

Kodėl verta valgyti alyvuoges kasdien?

Lietuvoje alyvuogės labai dažnai tampa tik užkandžiu prie taurės vyno, tačiau jeigu žinotumėte kokios jos naudingos žmogaus organizmui – valgytumėte jas kasdien. 20-ojo amžiaus pabaigoje atlikti tyrimai rodo, kad Viduržemio jūros regiono...


lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9