Lapkričio 28d. Sekmadienis

Saugiausi ir sveikiausi plastikai maisto laikymui

2014 Liepos 25d.
Peržiūrų skaičius: 28334

Su plastiku maisto pramonėje susiduriame kasdien: plastikiniai indai kavinėje ir išvykose, gaivinantys gėrimai plastikiniuose buteliuose, pusfabrikačiai plastikiniame įpakavime, įvairiausi plastikiniai mašeliai ir dėžutės tapo kasdienybe. Kai juos naudojame net nesusimąstome, jog pakavimo medžiagos gaminamos iš vienokių ar kitokių polimerų. Ar mums daug pasako tokie plastikų pavadinimai kaip polikarbonatas, polistirolas, polipropilenas ar polietilenas? Jei produktai pakuojami į tokias plastikines medžiagas, toksinai neišsiskiria ir nepatenka į maistą tik tada, kai laikomi įpakuoti labai neilgai. Daugiausia kenksmingų medžiagų gauna tie žmonės, kurie šildo maistą net neišėmę iš plastikinės pakuotės. Laimė, tokių yra nedaug.

Polimerai yra skirtingi ir toksinus išskiriančios medžiagos atsiranda dėl skirtingų dalykų. Kai perkame maistą plastikinėje pakuotėje, turime atkreipti dėmesį į raidinį plastiko kodą. Trikampyje iš trijų strėlyčių būna pažymėti skaičiai nuo vieno iki septynių. Jei matosi skaičius 1 ir ženklas PETE, tai reiškia, jog pakuotė -  iš polietilentereftalato. Tai būna buteliai, įvairios plastikinės dėžutės, vienkartinės stiklinės, kurias mėgstame neštis į gamtą. Kai kurie birūs maisto produktai taip pat saugomi tokiose pakuotėse. Polietilentereftalatas yra populiarus, nes būna  stiprus, lengvas, atsparus dužimui, skaidrus ir estetiškas. Ši medžiaga yra inertiška, atspari mikroorganizmų poveikiui, nereaguojanti su maisto produktais (jei, žinoma, pakuotė nelaikoma labai ilgai).

Iš aukšto slėgio polietileno pagaminta pakuotė žymima skaičiumi 2 ir kodu HDPE. Dažniausiai šios pakuotės naudojamos pieno produktams. Iš jų gaminami buteliai ne tik pienui, bet ir kefyrui, minkštesni jogurto puodeliai, taip pat pakuotės sviestui ir margarinui. Ši medžiaga labiausiai  tinka produktams, kurie turi trumpą galiojimo laiką.

Butelius vandeniui iš PETE ir HDPE plastiko siūloma naudoti tik kartą. Geriau naudoti maistą ir vandenį iš skaidraus plastiko pakuočių ir nepilant į jas šilto ar karšto vandens. Daugybė žmonių perka vandenį plastikiniuose buteliuose, nors medikai rekomenduoja gerti filtruotą, virintą ar tiesiog iš krano. Jei vandentiekis švarus, toks vanduo ir sveikesnis, ir pigesnis.

Skaičiumi 3 ir kodu PVC žymimas polivinilchloridas. Tokiose pakuotėse laikomi maistiniai riebalai bei birūs produktai. Polivinilchloridas laikomas pavojingu plastiku. Jis gali sukelti onkologines ligas. Ypač rizikuoja tie, kurie po išvykų degina plastikinius indus. Vis dažniau pripažįstama, kad polivinilchloridas (PVC), kuris taros gamyboje pradėtas naudoti dar 1927-aisias, turi koncerogeninių medžiagų. Kai tai buvo po kelių dešimtmečių įrodyta, jo nudojimas pakuotėms sumažėjo, tačiau tokių pakuočių ir šiandien yra, nors jose aptinkama chloro, dėl kurio atsiranda dioksinas – sveikatai itin pavojinga medžiaga. Kai šis plastikas deginamas, išsiskiria labai dideli dioksino kiekiai. Be to, PVC išskiria bisfenolį A, labai toksišką ir klastingą medžiagą, kenkiančią reprodukcinei organizmo funkcijai.  Polivinilchloride (PVC) yra chloro, švino ir plastifikatorių – ftalatų. Jie gali pažeisti vidaus organus – inkstus ir blužnį.

Skaičiumi 4 ir kodu LDPE ženklinamas polietilenas. Iš jo gaminamos minkštos plastikinės pakuotės. Tai vienas iš mažiau pavojingų plastikų, skirtų maisto produktams pakuoti, nors jų gausa ir naudojimas jau seniai kelia susirūpinimą visame pasaulyje. Plastikiniai maišeliai vis dažniau keičiami ekologiškais, neteršiančiais gamtos. ES šalyse smarkiai sugriežtinti reikalavimai plastikiniams maišeliams. ES direktyvose nurodyta, kad žmonės dažniau naudotų storesnius plastikinius maišelius, nes jie rečiau išmetami, o plonesni daugiau nebenaudojami ir teršia gamtą. Plastiko maišeliai, atsidūrę sąvartyne, gali nesuirti pusę šimtmečio.

Skaičiumi 5 ir kodu PP žymimas plastikas polipropilenas. Iš jo gaminami grietinės bei jogurto indeliai, įvairūs kamšteliai, pomidorų bei padažų buteliukai ir panaši tara. Perkant indelius svarbu įsitikinti, kad jie tikrai tinka laikyti maistui. Indeliai iš polipropileno yra patikimesni negu pagaminti iš kitų plastikų, kurie šildant gali išskirti toksines medžiagas.

Skaičiumi 6 ir kodu PS žymimas polistirolas. Iš šio plastiko gaminami padėklai kai kuriems mėsos produktams, vienkartinės plastikinės stiklinės ir lėkštutės, dėžutės kiaušiniams, nepermatomi plastikiniai stalo įrankiai, vienkartiniai indai. Kaitinant šį plastiką, jis išskiria koncerogenus. Jei šildomas riebus maistas, iš šio plastiko išsiskiria stirenas, kuris kenkia smegenims ir trikdo nervų sistemą. Maistas, kurį išsinešame iš prekybos tinklų, dažnai dedamas į pakuotes iš polistirolo.

Skaičiumi 7 ir kodu OTHER žymimi polimerų mišiniai. Čia yra ir polikarbonatas. Iš tokių plastmasinių gaminių irgi gali išsiskirti bisfenolis A. Jis ne tik trikdo hormonų pusiausvyrą, bet galima susirgti krūties ir prostatos onkologinėmis ligomis. Jei šlapime nustatoma daug bisfenolio A, žmonės dažniau serga širdies ir kraujagyslių ligomis bei cukriniu diabetu. Iš polikarbonatinio plastiko gaminami daugkartinio naudojimo gėrimų buteliai, net kūdikių maitinimo buteliukai. Ne veltui sakoma, kad atsigėrus iš tokių plastikinių butelių, iškart reikia juos išmesti.

Tad nepamirškite, kad pakavimo medžiagas iš polimerų galima naudoti tik pagal paskirtį ir labai atsargiai, o pasibaigus įpakavimo galiojimo laikui, būtina juos išmesti.

Autorius: http://www.tesuma.lt


Naudingiausios uogos žmogui – juodieji serbentai

Naudingiausios uogos žmogui – juodieji serbentai

Britų mokslininkai nustatė, kad iš visų Didžiojoje Britanijoje augančių uogų naudingiausios žmogaus sveikatai yra juodieji serbentai. Po ilgai trunkančių ir daugkartinių juodųjų serbentų testų buvo nustatyta, jog šios uogos turi priešvėžinių...


Liga, kai nieko neskauda

Liga, kai nieko neskauda

Greitas maistas nepakeis mamos barščių Nutukimas vargina ypatingai Anglijos, Vokietijos, Ispanijos gyventojus. Ši problema, anot gydytojos, itin aktuali jau ir mūsų šalyje. Nutukėlių sąraše tarp 194 pasaulio šalių Lietuva yra 79 vietoje. 46 proc....


TIRŠTI UOGŲ IR DARŽOVIŲ KOKTEILIAI „SMOOTHIE“ –  STULBINANTI NAUDA ORGANIZMUI

TIRŠTI UOGŲ IR DARŽOVIŲ KOKTEILIAI „SMOOTHIE“ – STULBINANTI NAUDA ORGANIZMUI

Tirštus vaisių ir daržovių kokteilius „smoothie“ vis dažniau atranda sveikata besidomintys asmenys, siekiantys papildyti savo mitybos racioną didesniu kiekiu vitaminų bei mineralinių medžiagų.


Kaip veikia organizmą įvairių rūšių geriamasis vanduo?

Kaip veikia organizmą įvairių rūšių geriamasis vanduo?

Atkeliavę į prekybos vietą išvystame lentynas, nukrautas įvairių tipų geriamaisiais vandenimis. Žvalgomės į butelių spalvas, skirtingų gamintojų pavadinimus ir rūšys. Tačiau ar mokame rinktis? Ar žinome, koks vanduo yra tinkamiausias būtent mūsų...


Dėmesio: nepavalgę – persivalgysite

Dėmesio: nepavalgę – persivalgysite

Svorio reguliavimas - opi moterų problema. Ketvirtadienį pasaulis švenčia Tarptautinę dieną be dietų, todėl specialistai siūlo atkreipti dėmesį į valgymo sutrikimus: nervinę anoreksiją ir nervinę bulimiją. Vyrauja klaidinga nuomonė, jog šiomis...


Džemai

Džemai

Aukščiausios rūšies džemas – želė konsistencijos mišinys, pagamintas iš cukraus, vaisių ar vaisių minkštimo ar tyrės, vandens. 1000 g produkto pagaminti vaisių turi būti panaudota ne mažiau kaip 450 g (45 %). Aukščiausios rūšies džemų...


Kodėl taip linksniuojamas glitimas?

Kodėl taip linksniuojamas glitimas?

Lapkričio mėnesį maisto produktams be glitimo „Bauck Hof“ ir „3 PAULY“ 15% nuolaida. Išieškoti skoniai. Pasiūlymas galioja lapkritį perkant internetu ir visose „Livinn - sveiki produktai“ parduotuvėse. Nuolaidos...


Kokių maisto produktų nesivežti į iškylą?

Kokių maisto produktų nesivežti į iškylą?

Šiltai gabenami mašinose, krepšiuose be šaldymo įrangos greitai gendantys maisto produktai tampa pavojingi sveikatai, nepaisant to, kad prekės galiojimo terminas, pažymėtas ant pakuotės, dar nesibaigęs. Kauno visuomenės sveikatos centro...


Ar Pica Gali Tapti Sveikos Mitybos Valgis?

Ar Pica Gali Tapti Sveikos Mitybos Valgis?

Pagal tai kaip dažnai žmonės valgo picą, jūs pamanytumėte, kad ji jau dabar laikoma sveiku maistu, tačiau, kad ir kaip jūs būsite nustebinti, pica - nėra geriausias maisto pasirinkimas. Pica atsiduria po dideliu "greito maisto"...


Svarainis - lietuviškoji citrina

Svarainis - lietuviškoji citrina

Svarainiais Avicena ne tik gydė įvairias ligas, bet ir moterims patarinėjo, kaip jais gaivinti veido odą. Svarainio vaisiai turi daug vitamino C, organinių rūgščių, kalio, kalcio, magnio, fosforo, vario, geležies. Vaisių žievelėje yra eterinių...


Kas yra miso?

Kas yra miso?

Soja yra vienas maistingiausių augalų pasaulyje, baltymų prasme tikriausia pats turtingiausias. Tačiau bėda – tokios baltymų koncentracijos produktus mūsų organizmas sunkiai pasisavina: nesuskaido visų amino rūgščių ir mūsų organizmui...


Norite sulieknėti? Dažniau valgykite žuvį

Norite sulieknėti? Dažniau valgykite žuvį

Žmonėms, besirūpinantiems sveika mityba ar bandantiems atsikratyti nereikalingo viršsvorio, specialistai pataria valgyti daug žuvies produktų, kadangi žuvis ir jūros gėrybės – svarbus baltymų šaltinis. Žuvį žmogaus organizmas įsisavina...


Parduotuvėje – paprikos su kalkėmis

Parduotuvėje – paprikos su kalkėmis

Prekybos centras "Maxima" per Šv. Velykas savo pirkėjams pažėrė nemažai siurprizų, tarp jų ir nemalonių. Skaitytojas Juozas nusistebėjo ir net išsigando pamatęs kokių paprikų parsinešė jo žmona. Suskubęs į parduotuvę vyras aptiko gausybę...


Sezoninės daržovės – norintiesiems sulieknėti

Sezoninės daržovės – norintiesiems sulieknėti

Tyrimai parodė, kad baklažanai ir cukinijos padeda atsikratyti nereikalingų kilogramų. Šiose daržovėse yra medžiagų, efektyviai iš organizmo šalinančių toksinus ir spartinančių medžiagų apykaitą. Dėl didelio mineralinių medžiagų, ypač kalio,...


Bruknės

Bruknės

Bruknės turi vitamino C, B1, B2 ir PP, todėl jų uogų patartina valgyti, kai organizmui trūksta vitaminų. Uogų arbatą reikėtų gerti karščiuojant, nes ji puikiai malšina troškulį. Žalios ir virtos uogos didina skrandžio sulčių rūgštingumą. Nemažai...


Sveika mityba ir gyvensena tampa madinga

Sveika mityba ir gyvensena tampa madinga

Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biure praktiką atlikę Kauno medicinos universiteto Visuomenės sveikatos fakulteto IV kurso studentai domėjosi kauniečių mityba ir priėjo išvados, kad ekologiški maisto produktai Kaune dar nėra...


Koks sumuštinis yra sveikiausias?

Koks sumuštinis yra sveikiausias?

Daugelis žmonių pusryčių neįsivaizduoja be greitai pagaminto sumuštinio. Dietologai tvirtina, kad jis gali būti ir nuodų bomba, ir sveikas patiekalas. "Nėra tokio patiekalo, kurio nesuvalgytų studentas", - tepdama beveik 35 metrų...


Velykos: kaip išsirinkti kiaušinių dažus be "E"?

Velykos: kaip išsirinkti kiaušinių dažus be "E"?

Prieš Šv. Velykas vienas svarbiausių pasiruošimų šiai šventei yra kiaušinių dažymas. Tačiau kaip atsirinkti tinkamus dažus? Kaip juos atskirti parduotuvėje, kad nudažyti kiaušiniai vėliau nekeltų pavojaus sveikatai? Vasltybinės maisto ir...


Vaikystėje vartojantys pieno produktus gyvena ilgiau

Vaikystėje vartojantys pieno produktus gyvena ilgiau

Tas, kas vaikystėje gėrė daug pieno ar valgė varškės, gyvens ilgiau. Pieno produktuose esantis kalcis skatina kaulų augimą ir, be to, sumažina insulto riziką, parodė australų ir britų mokslininkų atliktas tyrimas, kurio rezultatus skelbia...


Pieną gerti sveika

Pieną gerti sveika

Pienas ir jo produktai yra nepaprastai svarbi maitinimosi dalis, nes jame gausu lengvai įsisavinamų maistinių medžiagų, reikalingų organizmui augti, vystytis: riebalų, baltymų, angliavandenių, mineralinių medžiagų, bei vitaminų. Nustatyta, jog...


Airanas - šios vasaros gėrimas

Airanas - šios vasaros gėrimas

Airanas - fermentuotas pieno gėrimas, skoniu primenantis kefyrą. Jis malšina troškulį ir suteikia ilgaamžiškumą žmonėms jau daugiau nei 15 amžių. Airano atradėjais laikomi tiurkų klajokliai, kuriems buvo reikalingas maistingas produktas, ilgai...


Dešroje mėsos nerasta

Dešroje mėsos nerasta

Prapjaunate dešrą – graži spalva, viliojantis kvapas. Tačiau neskubėkite džiaugtis, nes labai tikėtina, kad gamintojai nepagailėjo dažiklių ir skonio stipriklių. Lietuvos mėsos rinkoje susiklostė nepavydėtina padėtis. Kokybiška mėsa,...


Kiaulpienės žiedų antpilas pigmentinėms dėmėms ir strazdanoms gydyti

Kiaulpienės žiedų antpilas pigmentinėms dėmėms ir strazdanoms gydyti

Kiaulpienė yra tokia vertinga medicinoje, jog yra sakoma, kad jeigu ji būtų reta, tai jos kaina būtų kaip egzotiškojo ženšenio...


Skelbiamos Sulčių dienos

Skelbiamos Sulčių dienos

"Sulčių taryba" nuo balandžio 20 d. iki gegužės 1 d. skelbia Sulčių dienas ir pradeda visą Lietuvą apimsiantį interaktyvų eksperimentą. Lietuvos gyventojus kviečiami stiprinti imuninę sistemą išgeriant per dieną bent po stiklinę sulčių,...


Lieknėjame su agurkais

Lieknėjame su agurkais

Žalias traškus agurkėlis iš lysvės — ne tik labai gardus, bet ir naudingas. Agurkai stimuliuoja virškinimą ir maisto kelionę žarnynu, valo jį, normalizuoja vandens-druskos balansą, valo odą, veikia kaip šlapimą varanti priemonė, stimuliuoja...


Riešutai gali būti kenksmingi

Riešutai gali būti kenksmingi

Vaikai, kurių mamos nėštumo metu valgė daug riešutų, labiau rizikuoja susirgti astma, rašo guardian.co.uk. Atlikę tyrimus Utrechto universiteto (Olandija) mokslininkai aptiko, kad astmos simptomai kone du kartus dažniau kamuoja vaikus, kurių mamos...


Kas kuria prieskonių madą?

Kas kuria prieskonių madą?

Šnekėti daugiau negu dviem kalbomis, naudoti maistui tai, kas būdinga skirtingų kraštų virtuvėms, tapo įprasta. Globalizacija lėmė ir naujų prieskonių madų įsigalėjimą Lietuvoje. Pamenate, kad dar visai neseniai populiariausia prieskoninė žolelė...


Duona – sveikos mitybos pagrindas

Duona – sveikos mitybos pagrindas

Sveikos mitybos piramidės pamatą sudaro grūdiniai produktai, tarp jų - duona. Dauguma besilaikančių dietos duoną stengiasi išbraukti iš savo raciono, tačiau to daryti nederėtų. Mitybos specialistų nuomone, visuomenė turi grįžti prie subalansuotos...


Guodos pastebėjimai. Gyvenimas per trumpas gerti eilinę arbatą

Guodos pastebėjimai. Gyvenimas per trumpas gerti eilinę arbatą

Gyvenimas per trumpas gerti eilinę arbatą – sako simpatinga senutė iš Keiko japoniškos ekologiškos arbatos plakato. Kol žiūri į plakatą, abejonių nekyla, kad ji teisi. Bet kai tik nusisuki, kyla masė klausimų: O kodėl ją gerti apskritai, tą...


Laimės milteliai – ekologiška ,,Naturela“ kakava

Laimės milteliai – ekologiška ,,Naturela“ kakava

Ar bent įsivaizduojate kokia naudinga yra kakava? Tiesa ji turi būti TERMIŠKAI NEAPDOROTA, BE CUKRAUS, NATŪRALI. Tokia yra ,,Naturela“ kakava.

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9