Gudručio vaistinė

Salotos: kodėl jas vertėtų ruošti dažniau?

salotos

Atlikti tyrimai rodo, kad Lietuva yra viena tų Europos Sąjungos šalių, kurių gyventojai valgo mažiausiai daržovių. Tai atrodytų ganėtinai keista – juk dauguma mūsų turi sodus ar kaimus, kuriuose įprastai yra auginamos daržovės. Nors mūsų šalyje yra itin populiarūs bulvių patiekalai, tačiau gana dažnai pamirštama apie šviežių daržovių naudą. Salotos – tai vienas tų patiekalų, kurį galime paruošti labai įvairiai: jei baiminamasi dėl sotumo stokos, salotas galima ruošti su žuvimi ar vištiena, jas galima pagardinti įvairiais padažais, ir t.t. Priežasčių, kodėl salotas vertėtų valgyti dažniau, yra ne taip ir mažai, taigi, aptarkime pačias svarbiausias.

Puikus skaidulų šaltinis

Salotos yra puikus skaidulų šaltinis. Skaidulų naudos sąrašą galima tęsti iki begalybės: jos padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje, palaiko širdies sveikatą, mažina „blogojo“ cholesterolio kiekį, palaiko odos sveikatą, valo žarnyną ir reguliuoja jo rūgštingumą, apsaugo nuo vidurių užkietėjimo, ir t.t. Vyrams ir moterims rekomenduojamas skaidulų kiekis per dieną ženkliai skiriasi: moterims rekomenduojama suvartoti  25 g skaidulų, o vyrams – 38 g.

Valgydami salotas suvartosite daugiau daržovių

Kartais skundžiamasi, kad paprasčiausiai nepavyksta suvalgyti rekomenduojamo daržovių kiekio, todėl salotos gali padėti tą užtikrinti. Ruošiant salotas įprastai yra naudojamos kelių skirtingų rūšių daržovės, taigi, organizmas yra aprūpinamas įvairiais vitaminais ir mineralais. Sveikatos specialistai mūsų šalies gyventojams rekomenduoja valgyti įvairias ankštines daržoves, žalios ir oranžinės spalvos daržoves, tačiau tikrai nebūtina tuo apsiriboti. Jei laikysitės tokios dietos, kurio pagrindas yra augalinis maistas, organizmas bus aprūpinamas vitaminais C ir E, folio rūgštimi bei kitais svarbiais mikroelementais.

Maistas besilaikantiems dietos

Salotos – tai vienas geriausių pasirinkimų besilaikant dietos, tačiau jos turi būti tinkamai paruoštos (vertėtų vengti riebių padažų, salotų nereikėtų „užkąsti“ duona ar bandele, ir t.t.) 100 g žalumynų salotų gali turėti ne daugiau nei 150 kcal, todėl jas rekomenduojama valgyti prieš pagrindinį valgš. Salotos padės greičiau pajusti sotumą, be to, organizmas bus aprūpinamas vitaminais ir mineralais.

Kad vitaminai ir mineralai būtų geriau įsisavinami…

Vertėtų nepamiršti, kad kai kuriose daržovėse esantys naudingi komponentai yra geriau įsisavinami su riebalais, todėl salotas patartina pagardinti šlakeliu alyvuogių ar avokadų aliejaus. Nedidelis kiekis riebalų padės geriau įsisavinti pomidoruose esantį likopeną ar žaliose daržovėse esantį liuteiną.

Kokias daržoves pasirinkti?

Nors įprasta manyti, kad naudingiausios yra tos salotos, kurios yra paruoštos iš ekologiškų daržovių, tačiau tai – ne visai tiesa. Renkantis tinkamas daržoves pirmiausia reikėtų įsitikinti jų šviežumu: kuo jos bus šviežesnės, tuo didesnės naudos bus galima tikėtis. Taip pat galima atsižvelgti ir į tai, kokia yra įvairių daržovių maistinė vertė: pavyzdžiui, morkose gausu vitamino A, burokėliuose – vitaminų B1, B2 ir C, ir t.t. Rinkdamiesi daržoves įvertinkite ir tai, kad kiekvieną dieną po daržovių nuskynimo mažėja jose esančių vitaminų B ir C kiekis, taigi, naudingiausios salotos visada yra iš ką tik nuskintų daržovių.

Ranigast sos

TAIP PAT SKAITYKITE