Spalio 21d. Sekmadienis

Polifosfatais pagardintos mėsos nevalgo net šunys

Peržiūrų skaičius: 35440
Polifosfatais pagardintos mėsos nevalgo net šunys

Paprastas paršelis iki suaugusios kiaulės užauga maždaug per metus, o maitinamas hormonais – vos per 7 mėnesius. Tai pastebėję mėsos gamintojai neatsispiria greitesnio pelno pagundai.

Didžiausi gyvūnai – bevardės giminės

Kaime parduodami gyvulius žmonės seniau gudraudavo paprastai: prieš parduodami karves vakare jas pašerdavo druska, o vėliau gerai pagirdę gaudavo daugiau pinigų už didesnį karvės svorį. Laikai pasikeitė, tačiau sukčiavimas niekur nedingo – tik tapo gerokai įmantresnis.

Mėsos gamintojai pastebėjo, kad didžiausią prieaugį jiems pavyksta gauti ne iš kiaulių patelių ir patinų, o iš kažko per vidurį… Todėl statistiškai maždaug pusė mėsos yra bevardės giminės. Tokį gyvį galima užauginti maitinant paršelį pašarais su priešingos lyties hormonais. Gyvuliai auga greičiau, aktyviau formuojasi jų raumenų masė. Skaičiuojama, kad hormonais šeriamų gyvulių masė gali padidėti iki pusantro karto.

Pavojus žmogaus sveikatai

Nors riboti hormonų kiekiai mėsoje yra leidžiami, mokslininkai perspėja dėl jų daromos žalos sveikatai.

Bėrimas, kosulys, paraudimai ir kiti panašūs į peršalimą simptomai gali kilti būtent dėl hormonų, esančių mėsoje. Toks maistas itin pavojingas vaikams: dėl hormonų, gaunamų per maistą, jie vėliau bręsta, berniukai bręsta neteisingai, vystosi pagal moterišką liniją, nes mėsoje dažniausiai pasitaiko būtent moteriški hormonai. Jiems gali padidėti krūtinė, svoris, pasikeisti jų elgesys, sustoti augimas. Suvalgius tokios mėsos vieną ar du kartus nieko baisaus nenutiks, bet dažnai valgant hormonais prisotintą mėsą galima įsitaisyti alergiją arba astmą. Mokslininkai sako, kad vaikų nutukimas ir alergijos yra būtent šiuolaikinės hormonais apdirbtos mėsos padarinys. Oksitocinas padidina kraujospūdį, o besilaukiancioms moterims gali įvykti persileidimas.

Iš pirmo žvilgsnio suprasti, kuri mėsa yra „pagardinta“ hormonais arba antibiotikais, sudėtinga, tačiau yra keletas būdų, kaip tai galima patikrinti. Normaliais pašarais šertų gyvulių mėsos skaidulų konsistencija bus tanki. Vienas iš hormonais paveiktos mėsos požymių yra ryški spalva. Pirkdami mėsą galite ir patys atlikti nedidelį eksperimentą: atpjautą mėsos gabaliuką padeginkite žiebtuvėliu. Jei pajusite kažką panašaus į gumos ar chemijos kvapą, greičiausiai tai bus ta – blogoji mėsa.

Stebuklus darantys polifosfatai

Dar vienas gamintojų „pagalbininkas“ – Vokietijos laboratorijose išrasti polifosfatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus, prieš apdorojant skerdieną ji turėtų būti brandinama 5-7 dienas 0-6 laipsnių temperatūroje. Deja, per tą laiką jautiena praranda apie 2 %, o kiauliena – maždaug 1,5 % drėgmės. Tai reiškia ne ką kitą, kaip mažesnį svorį ir mažesnes pajamas, tad didieji gamintojai dažniausiai imasi apdirbti mėsą jau po paros. Naudojamos staklės, kurios į mėsą įšvirkščia polifosfatus – elementus, sulaikančius mėsoje drėgmę.

Nors polifosfatų išradėjai konstatavo, kad naudojami jų kiekiai turėtų būti nedideli – šimtosios procentinės dalys, kai kurie gamintojai kaip mat sumojo, kad kuo daugiau pridėsi polifosfatų į mėsą, tuo sunkesnė ji bus. Keli bakstelėjimai ir 500 gramų mėsos gabalėlis gali sverti 700-800 gramų. Kadangi šis elementas legalus, apgaulės lyg ir nėra: gamintojai teigia, kad viskas daroma pagal taisykles, o jie žymiai pagerina visas mėsos savybes. Tačiau atsiranda ir šalutinis poveikis – produkcijos kiekis padidėja ir būtent dėl to pirkėjai mokėdami už mėsą sumoka ir už taip vadinamą vandenį, o sveikatos specialistai perspėja, kad dideli polifosfatų kiekiai sutrikdo medžiagų apykaitą ir sukelia širdies ligas.

Šaltinis: Grynas.lt

Pieną gerti sveika

Pieną gerti sveika

Pienas ir jo produktai yra nepaprastai svarbi maitinimosi dalis, nes jame gausu lengvai įsisavinamų maistinių medžiagų, reikalingų organizmui augti, vystytis: riebalų, baltymų, angliavandenių, mineralinių medžiagų, bei vitaminų. Nustatyta, jog...


BALTYMŲ ŠALTINIS – LIETUVIŠKUOSE AUGALUOSE

BALTYMŲ ŠALTINIS – LIETUVIŠKUOSE AUGALUOSE

Baltymai (dar kitaip vadinami proteinu) – tai antras pagal gausumą organizmo komponentas po vandens. Jis formuoja ne tik organizmo struktūras – ląsteles, audinius ir skeletą, bet ir funkcinius veiksnius, kaip hormonai, antikūniai, DNR...


Kai maistas tampa nuodu, verta susirūpinti

Kai maistas tampa nuodu, verta susirūpinti

Dabartinė sveikatos apsaugos sistema nepajėgi laiku nustatyti ligų, nuo kurių Lietuvoje miršta šimtai tūkstančių žmonių. Todėl pasirūpinti savimi turime patys. Anot medikų, pradėti reikėtų nuo mitybos. Todėl L.T. medikų ir teiraujasi: ką valgyti,...


Šeimos gydytoja: normaliai vaiko raidai mėsa būtina

Šeimos gydytoja: normaliai vaiko raidai mėsa būtina

Remiantis statistiniais duomenimis, daugelyje Vakarų Europos valstybių apie 20 proc. gyventojų yra vegetarai, Lietuvoje – apie 5 proc. ir šis skaičius auga. Atsisakyti mėsos gali mitybą subalansavę ir pakankamą organizmui reikiamų medžiagų...


Kokias dešreles galima kepti?

Kokias dešreles galima kepti?

Iškylaujant net nesusimąstome, ar spragsinčios ant laužo pirmos po ranka parduotuvėje pirktos dešrelės tikrai nepakenks sveikatai. Medikai pataria prisiminti, jog virtų mėsos gaminių negalima kepti ant laužo. Nacionalinio maisto ir veterinarijos...


Kaip pasirinkti kiaušinius

Kaip pasirinkti kiaušinius

Jau kuris laikas paukštynų atstovai teigia, kad tiek pramoniniu būdu laikomų, tiek ekologiniuose ūkiuose ar kaime laisvai auginamų vištų kiaušiniai savo sudėtimi (baltymais, mineralais ir vitaminais) labai nesiskiria. Ar tikrai nėra skirtumo tarp...


Braškė - puiki priemonė nuo spuogų

Braškė - puiki priemonė nuo spuogų

Nuo seno braškės priskiriamos afrodiziakams. Braškės - vienos iš anksčiausiai prinokstančių uogų. Uogose esantys antioksidantai padeda apsisaugoti nuo vėžio, folio rūgštis gražina odą, plaukus, greitina žaizdų gijimą. Mikroelementai (geležis,...


Sveikos gyvensenos pagrindas - saikas

Sveikos gyvensenos pagrindas - saikas

Jau praėjo trys šių metų mėnesiai, taigi, pats laikas pradėti vykdyti sau duotus naujamečius pažadus. Kas gi gali būti geriau už pažadą pradėti sveikai gyventi? Norėdami jums padėti jo laikytis, pateiksime kelis naudingus patarimus apie fizinį...


Kodėl ne visi galime gerti pieną

Kodėl ne visi galime gerti pieną

Lietuvoje per 34 % gyventojų turi pieno cukrų laktozę skaidančio fermento trūkumą, todėl jiems, suvartojus pieno produktų ar kitų maisto produktų, kurių sudėtyje yra pieno produktų, tiksliau – laktozės, gali pasireikšti nepageidaujamų...


Apie sausainius nekalėdinius

Apie sausainius nekalėdinius

Su kalėdiniais sausainiais viskas gerai – į juos tiek sudedama šventės laukimo, kad tampa nelabai svarbu, iš ko jie pagaminti, kiek ir ko vengtino jie savyje turi. Juolab, kad ir skirti jie šventėms, o ne kasdienai. Noriu pakalbėti apie...


Sveiko maisto avantiūra

Sveiko maisto avantiūra

Šiuolaikinė maisto pramonė pateikia rinkai tokį maistą, kuris ne tik nėra naudingas, bet ir dažniausiai būna netgi žalingas sveikatai. Kaip rasti ir atsirinkti kokybišką maistą? "Norint sveikai maitintis, šį norą įgyvendinti beveik nebėra...


Riešutai gerina medžiagų apykaitą

Riešutai gerina medžiagų apykaitą

Mokslininkai teigia, kad saikingas riešutų vartojimas padeda išvengti kai kurių sveikatos sutrikimų, praneša BBC. Manoma, kad iki 25 proc. žmonių Jungtinėje Karalystėje skundžiasi sutrikusia medžiagų apykaita. Tai lemia nutukimą, padidėjusį...


Ką reikėtų žinoti apie pagrindines maisto medžiagas

Ką reikėtų žinoti apie pagrindines maisto medžiagas

Su maistu žmogus gauna apie 40 įvairių maistinių medžiagų. Pagrindinės maisto sudedamosios dalys yra baltymai, riebalai, angliavandeniai, mineralinės medžiagos ir vitaminai. Kiekviena iš pagrindinių maisto medžiagų turi savo funkcijas. Organizmas...


Maiste puikuojasi "E"

Maiste puikuojasi "E"

Dabar visi keikia dabartinius maisto produktus, kad šie pilni visokių "E" priedų. Daug kas nesivaržydami sako, jog valgome vien tik nuodus, ir viskas. Teisybės tuose pasvarstymuose, žinoma, yra. Kodėl į mėsą reikia dėti spalvos ir kvapo...


Bulvė - puiki priemonė galvos skausmui gydyti

Bulvė - puiki priemonė galvos skausmui gydyti

Sakydami, kad bulvės, mums, lietuviams yra antra duona, neapsirinkame. Statistiškai suvartojame apie 250 gr. bulvių per parą. Garbingą vietą bulvės užima ir tarp gydomųjų augalų. Žalių bulvių sultyse yra daug vitamino C, geležies, fosforo, magnio,...


Batono kokybę rodo pelėsis

Batono kokybę rodo pelėsis

Batonų tyrimas laboratorijoje parodė, kad konservantų neįdėta nė į tą batoną, kurio sudėtyje skelbiama, kad toks priedas yra. Ką iš tikrųjų valgome, galime spėti pagal tai, kaip greitai produktas genda. Užsukus į prekybos centro duonos skyrių,...


Virškinimui padeda saikas ir ramūs nervai

Virškinimui padeda saikas ir ramūs nervai

Tačiau tai nereiškia, kad riekia griebtis įmantrių dietų. Saikingas valgymas ir mažiau streso – tai, ko reikia norint apsaugoti skrandį ir pilvą. "Turbūt daugeliui vaikystėje mama sakė – valgydamas neskubėk. Iš tiesų, moksliniais...


Sėkmės darbe paslaptis – teisinga mityba

Sėkmės darbe paslaptis – teisinga mityba

Kaip teisingai maitintis, norint darbe pasiekti užsibrėžtų tikslų ir būti sėkmingu – į šį klausimą atsako Vokietijos mokslininkas, daktaras P.Giunteris. Farmakologijos ir maisto produktų chemijos specialistas atliko ne vieną stebėjimą ir...


Aromatai sužadina ir stimuliuoja virškinimą

Aromatai sužadina ir stimuliuoja virškinimą

Pasirodo, skonio ir kvapo receptoriai yra ne tik nosyje ir liežuvio paviršiuje, bet ir virškinimo sistemos gleivėse. Tai atrado Miuncheno Ludwig Maximilian (LMU) ir Miuncheno technologinio (TUM) universitetų tyrėjai, stebėdmi pelės ir žmogaus...


"Blindos firminėje" giroje – neleistinas saldiklis

"Blindos firminėje" giroje – neleistinas saldiklis

Utenos apskrities valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai uždraudė UAB "Švyturys-Utenos alus" realizuoti rinkoje 13 596 litrus giros "Blindos firminė" (kilmės šalis – Ukraina, JSC "Slavutich...


APKLAUSA

Ar stengiatės maitintis sveikai?





Modifast

Modifast

Baltyminiai produktai svoriui mesti
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9