Gruodžio 10d. Antradienis

Pigūs produktai sveikatos neprideda

Peržiūrų skaičius: 24852
Pigūs produktai sveikatos neprideda

Užklupęs sunkmetis verčia žmones taupyti maisto sąskaita. Kuo tapsime, pasirinkdami pigesnius produktus? Juk senovės romėnai sakydavo: "Ką valgai, toks ir esi."

Kokios gali būti taupymo pasekmės žmonių sveikatai? Gydytojai sako, kad pigūs produktai sveikatos nepridės. Tačiau jie pastebi ir tai, kad sunkmetis gali paskatinti saikingai maitintis ir kruopščiau atsirinkti tinkamus produktus.

Kaip ištrūkti iš ydingos mitybos karuselės

Bendrovės "Vilmorus" gegužę atlikta apklausa rodo, kad šiemet apie 70 proc. gyventojų pradėjo labiau taupyti maistui skirtus pinigus. Taupymas taupymui nelygu. Vieni galbūt atsisakė pietų kavinėje ar restorane, kiti yra priversti rinktis pigesnius būtiniausius maisto produktus.

Pasak Panevėžio apskrities ligoninės dietologės Virginijos Vilemienės, būtų labai gerai, jeigu žmonės pradėtų mąstyti bei atidžiau rinktųsi produktus ir valgytų tik tiek, kiek jiems reikia – saikingai. Tačiau neretai maitindamiesi žmonės praranda saiko jausmą. Jie klysta pasirinkdami pigesnius ir mažiau vertingus produktus.

Mažai vertingų maisto medžiagų turintys ir skonio stiprikliais paskaninti produktai išbalansuoja organizmo sotumo ir alkio centrus, dėl to norisi daugiau valgyti. O natūralūs produktai pasotina organizmą, iš jų jis gauna reikiamų medžiagų. Nors tokie produktai brangesni, jų reikia kur kas mažiau. Tačiau įsisukus į nesveikos mitybos karuselę, sunku sustoti ir pasirinkti kitą kelią. Pamąstyti apie tai neleidžia ir greitėjantis gyvenimo tempas.

Pirmenybė natūraliems produktams

Dietologė V.Vilemienė ragina žmones atidžiau pasižiūrėti į produktus, kuriuos deda į burną, siūlo savo vaikams. Anot jos, pirmenybę reikėtų teikti natūraliems produktams. Pavyzdžiui, kur kas geriau rinktis natūralią mėsą nei dešreles ar dešrą. Tačiau žmonėms dabar svarbu kaina. Daugelis linkę pirkti akcijų metu parduodamus produktus, o paprastai išparduodami tie produktai, kurių gamyba yra pigesnė. Jų etiketėje dažnai galima rasti ir daug E raidžių. "Pavyzdžiui, krabų lazdelių sudėtyje yra apie 30 proc. žuvies, beje, net nenurodoma kokios, kitų medžiagų. Šio produkto gamyba yra pigesnė, tačiau jis nėra labai naudingas sveikatai", – tvirtino V.Vilemienė.

Anot jos, vienas iš būtinų ir sveikų produktų – natūralios kruopos, kurios yra maistingos ir teikia daug energijos. "Kruopos – vienas geriausių pasirinkimų pusryčiams. Tačiau, jei jos, kaip ir bulvės ar miltiniai patiekalai, dėl pigumo bus vartojamos dažnai (du ar tris kartus per dieną), nebus organizmui reikalingų medžiagų balanso", – aiškino V.Vilemienė. Gydytoja patarė kruopas derinti su kitais produktais – pieno gaminiais, mėsa ir daržovėmis. Pastarųjų, taip pat vaisių rekomenduojama suvalgyti mažiausiai tris porcijas (300 g) per dieną. Reikėtų neužmiršti ir pasitroškinti morkų, pomidorų ar kitų daržovių. Daržoves ir vaisius reikia pirkti užaugintus Lietuvoje. Lietuviški kopūstai, burokėliai, morkos, obuoliai ir kiti produktai – geriausias ir sveikiausias pasirinkimas.

Greitas maistas apkrauna organizmą

Norint sveikai maitintis, geriausia gaminti maistą namuose. Toks variantas gali būti ir pigiausias. Dietologės pastebėjimu, pastaraisiais metais išpopuliarėjo pusgaminiai, kurie ypač patrauklūs užimtiems žmonėms. Tačiau be didelių pastangų paruošti pietūs ar vakarienė ilgainiui kerta kitu lazdos galu. "Gatavuose produktuose yra daug skonio stipriklių, kurie veikia centrinę nervų sistemą – valgau ir dar noriu. Be to, tokiais produktais apkrauname organizmą, kuriam reikia ne tik pasisavinti naudingas medžiagas, bet ir perdirbti visokį šlamštą. Maža to, organizmas, ypač vaikų, pripranta prie tokių produktų ir atmeta natūralų maistą", – sakė V.Vilemienė.

Dietologė pastebėjo, kad žmonės valgo daug įvairiausių kepinių (trapių sausainių, pyragėlių ir kt.), kuriuose gausu blogųjų riebalų. Anot gydytojos, lietuviai pamėgo naudoti ir aliejų. Nors tai gerieji augaliniai riebalai, žmonės padaugina ir jų.

Prie prasto maisto prisideda ir netinkamas mitybos režimas. "Tai būdinga beveik kiekvienam mano pacientui. Pirmoje dienos pusėje valgoma mažai, o grįžus po darbo namo prisivalgoma už visą dieną – virtuvėje sukiojamasi nuo 18 val. iki vėlyvo vakaro", – apgailestavo gydytoja.

Prasta mityba sukelia ligas

Specialistai tvirtina, kad nevisavertė mityba, sutrikęs jos režimas gali sukelti nemažai ligų. Pasak gydytojos hematologės Jūratės Daubarienės, prastas maistas ir nereguliari mityba gali paskatinti mažakraujystės atsiradimą. "Tokios nevisavertės mitybos pasekmės pasireikš ne iš karto, o mažiausiai po trijų mėnesių", – aiškino gydytoja.

Pigus, greitas ir nenatūralus maistas didina kūno svorį, kuris sąlygoja kitas ligas. "Dažniausiai dirbu su tais pacientais, kuriuos kamuoja visame pasaulyje plintančios lėtinės ligos – cukraligė, padidėjęs kraujospūdis, širdies negalavimai. Dažna problema – per didelis kūno svoris", – tvirtino V.Vilemienė. Anot dietologės, jeigu moterų liemens apimtis siekia daugiau nei 80 cm, o vyrų – daugiau nei 100 cm, pradeda augti taukinė. Ji gamina daug medžiagų, kurios sukelia ir palaiko lėtines ligas.


Kodėl verta valgyti alyvuoges kasdien?

Kodėl verta valgyti alyvuoges kasdien?

Lietuvoje alyvuogės labai dažnai tampa tik užkandžiu prie taurės vyno, tačiau jeigu žinotumėte kokios jos naudingos žmogaus organizmui – valgytumėte jas kasdien. 20-ojo amžiaus pabaigoje atlikti tyrimai rodo, kad Viduržemio jūros regiono...


Sultys laikomos maistu

Sultys laikomos maistu

Ar žinote, kodėl sultys laikomos maistu? Todėl, kad jų sudėtyje yra tokių medžiagų, kurių randama ir kituose mums žinomuose maisto produktuose - ryžiuose, mėsoje, varškėje, duonoje ir t.t. Atlikti tyrimai rodo, kad ananasų sultyse yra keturis...


Trešnėse – besiraitantis įdaras

Trešnėse – besiraitantis įdaras

Ketinantys paskanauti trešnių klaipėdiečiai turėtų būti atidūs. Uogose, atvežtose iš kitų šalių, aptikta daugybė kirminų. Pranešimų apie lervomis užterštas trešnes sulaukiama kas antrą dieną. Klaipėdietė Diana Krasauskienė pasakojo, jog trešnes...


Sėkmės darbe paslaptis – teisinga mityba

Sėkmės darbe paslaptis – teisinga mityba

Kaip teisingai maitintis, norint darbe pasiekti užsibrėžtų tikslų ir būti sėkmingu – į šį klausimą atsako Vokietijos mokslininkas, daktaras P.Giunteris. Farmakologijos ir maisto produktų chemijos specialistas atliko ne vieną stebėjimą ir...


Duona ir alkį malšina, ir gydo

Duona ir alkį malšina, ir gydo

Duonoje yra baltymų, riebalų, angliavandenių ir kitų gyvybiškai svarbių medžiagų. Jos baltymuose yra ir nepakeičiamų aminorūgščių, be jų neįmanoma gyventi. Be to, duonoje yra kalio, kalcio, fosforo, geležies ir kitų mikroelementų, B grupės...


Kaip nepriaugti svorio švenčių metu?

Kaip nepriaugti svorio švenčių metu?

Prieš kiekvienas šventes daugelis susiduriame su problema kaip nepersivalgyti ir išvengti papildomų kilogramų bei maisto „pagirių“. Velykos ir apvalėjančios formos Artėjant Šv. Velykoms vėl lankysime giminaičius ir mėgausimės jų...


Stebuklinga morkų galia

Stebuklinga morkų galia

Morkos - jaunystės, grožio ir ilgaamžiškumo garantas. Jose daug vertingojo karotino, organizme virstančio vitaminu A. Nėra jokių kitų vaisių ar daržovių, kuriuose būtų tiek daug šio vertingo fermento, nebent paprikoje. Morkos - ir puikus vitaminų...


Džiovinti vaisiai ir riešutai

Džiovinti vaisiai ir riešutai

Riešutų ir džiovintų vaisių įvairovė suteikia galimybę mėgautis vis kitomis skonio savybėmis. Džiovinti vaisiai ir riešutai – vertingų maistinių medžiagų šaltinis. Juose gausu mineralinių medžiagų, vitaminų, ląstelienos, natūralaus cukraus,...


Kokių maisto produktų nesivežti į iškylą?

Kokių maisto produktų nesivežti į iškylą?

Šiltai gabenami mašinose, krepšiuose be šaldymo įrangos greitai gendantys maisto produktai tampa pavojingi sveikatai, nepaisant to, kad prekės galiojimo terminas, pažymėtas ant pakuotės, dar nesibaigęs. Kauno visuomenės sveikatos centro...


Glikeminio indekso dieta

Glikeminio indekso dieta

Arbūzas turi didelį glikemijos indeksą. Jį valgant jo sultys iš karto įsiurbiamos į kraują ir iš karto išnešiojamas po organizmą. Tuo būdu kyla cukraus kiekis kraujyje, o tai reiškia didėja svoris ir neišnaudota energija kaupiasi riebalų pavidalu....


Klastingas chemikalas Jūsų virtuvėje

Klastingas chemikalas Jūsų virtuvėje

Bisfenolis A (BPA) yra pramoninis chemikalas, naudojamas kai kurių plastmasinių gaminių sutvirtinimui nuo 1960-ųjų metų. BPA dažnai randamas įvairiuose plastiko gaminiuose, skirtuose maisto produktų laikymui ar naudojimui. Tai gali būti...


Šokolado nauda, apie kurią dar nežinojome (II dalis)

Šokolado nauda, apie kurią dar nežinojome (II dalis)

Britanijos mokslininkai atlikę tyrimus išsiaiškino, jog kasdien, nedideliais kiekiais vartojant juodąjį šokoladą oda apsaugoma nuo neigiamo saulės spindulių poveikio. Pastarieji įtakoja odos senėjimą bei raukšlių atsiradimą. Tyrimas parodė, kad...


Mokslo populiarintojai triuškina garsenybių pateikiamus sveikos gyvensenos patarimus

Mokslo populiarintojai triuškina garsenybių pateikiamus sveikos gyvensenos patarimus

Viena britų mokslo populiarinimo organizacija trečiadienį sukritikavo kai kurių garsenybių patarimus kaip sveikai gyventi. Pavyzdžiui, pareiškimus apie sėklos sulaikymo naudą arba kūnui energijos suteikiančias silikonines apyrankes. Organizacija...


Saugiausi ir sveikiausi plastikai maisto laikymui

Saugiausi ir sveikiausi plastikai maisto laikymui

Su plastiku maisto pramonėje susiduriame kasdien: plastikiniai indai kavinėje ir išvykose, gaivinantys gėrimai plastikiniuose buteliuose, pusfabrikačiai plastikiniame įpakavime, įvairiausi plastikiniai mašeliai ir dėžutės tapo kasdienybe. Kai juos...


Ekologiška Daujėnų duonos gira

Ekologiška Daujėnų duonos gira

Gira - vienas iš nacionalinių gėrimų, atsiradusi neatmenamais laikais Rytų Europoje ir ypač išplitusi nuo XVI a. Liaudies medicinoje gira naudojama kaip gydomoji priemonė, joje gausu vitamino B. Mūsų probočiai gira ir troškulį malšindavo, ir...


Maisto produktai negali pretenduoti į vaistų statusą, teigia VMVT

Maisto produktai negali pretenduoti į vaistų statusą, teigia VMVT

Lietuvoje jokie maisto produktai negali pretenduoti į vaistų statusą. Tokią poziciją Eltai išsakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) direktoriaus pavaduotojas Zenonas Stanevičius po to, kai Prancūzijos pieno įmonių grupė...


Rauginto pieno produktai

Rauginto pieno produktai

Vis dažniau žmonės skundžiasi pieno netoleravimu. O juk teigiama, kad jis pagrindinis kalcio, B grupės vitaminų ir kitų svarbių maisto medžiagų šaltinis. Išeitis – valgyti daugiau rūgusio pieno gaminių: jogurto, varškės, sūrio, kefyro, kurie...


Australų medikai reikalauja apmokestinti nesveiką maistą

Australų medikai reikalauja apmokestinti nesveiką maistą

Australijoje vis daugiau sveikatos ekspertų palaiko mokesčių nesveikam maistui įvedimą. Anot jų, tai galėtų būti puiki paskata "asmeninio elgesio pasikeitimams" taip mažinant žmonių nutukimą. Monasho universiteto daktarė Holly Bond sako,...


Apsinuodijimų grybais skaičius auga

Apsinuodijimų grybais skaičius auga

Šiais metais Kauno visuomenės sveikatos centras yra gavęs du pranešimus apie apsinuodijimą grybais. Balandį buvo gautas pranešimas apie apsinuodijimą šaldytais baravykais, o kovo mėnesį kauniečiai apsinuodijo suvalgę savo rinkimo ir ruošimo grybų.


Vasarą geriau pabadauti

Vasarą geriau pabadauti

Beveik du trečdaliai apsinuodijusiųjų maistu į gydytojus kreipiasi vasaros metu. Toksikoinfekcijos arba apsinuodijimo maisto produktais priežastimi yra patogeninės bakterijos — streptokokai, stafilokokai, salmonelės. Susirgimus sukelia ne...


Kodėl šie abrikosai neoranžiniai?

Kodėl šie abrikosai neoranžiniai?

Džiovinti vaisiai skiriasi tuo, kaip jie apdoroti – ekologiškai ar neekologiškai. Ekologiški vaisiai džiovinami ilgai ir išsaugomi tokie, kokie yra. Tokie vaisiai turi didelę skonių paletę. Galbūt jie neturi ryškios spalvos, tačiau...


Vitamininga žaluma

Vitamininga žaluma

Pavasarį visoms labiausiai stinga natūralių vitaminų – akys tik ir ieško šviežių žalumynų. Daugelis pirmųjų lapelių itin maistingi, jie kaipmat papildys senkančias organizmo vitaminų atsargas. Žalią lapinių augalų spalvą lemia pigmentas...


12 produktų, kuriems nuplauti reikia daugiau nei vandens

12 produktų, kuriems nuplauti reikia daugiau nei vandens

„Valgyti sveikai" – lengviau pasakyti nei padaryti. Net ir patys geriausi ketinimai gali būti nieko verti, jei atidžiai apžiūrėsime visus tuos vaisius ir daržoves, visomis spalvomis marguojančius ant savo virtuvės stalo. Nuo...


Šaltalankis - profilaktinė priemonė prieš insultą ar infarktą

Šaltalankis - profilaktinė priemonė prieš insultą ar infarktą

Šis daugiausia vitaminų ir biologiškai aktyvių medžiagų turintis augalas, kaip vaistas buvo žinomas senovės Egipte, Graikijoje, juo gydėsi senieji Sibiro gyventojai, jis taip pat buvo naudojamas Tibeto medicinoje. Šaltalankių vaisiuose yra...


Neįkainuojami mitybos patarimai

Neįkainuojami mitybos patarimai

Žmonės nekenčia laikytis dietų, nes jos dažnai neleidžia mėgautis mėgiamais valgiais (dažniausiai tai yra riebus ir kenksmingi produktai). Kai žmonės pradeda sekti dietos planu, per kelias pirmas dienas jie neišvengiamai jaučia alkio jausmą ir...


Maistas Be E, Be priedų, Be koncervantų ir panašiai – mitas

Maistas Be E, Be priedų, Be koncervantų ir panašiai – mitas

2010 metų pabaigoje didžiulio visuomenės ir žiniasklaidos dėmesio sulaukė pirmieji Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vykdytų tikslinių patikrinimų, trumpai pavadintų akcija "Ar "Be E" tikrai yra be "E",...


Ką būtina žinoti apie daržoves?

Ką būtina žinoti apie daržoves?

Prieš perkant daržoves atminkite: žiedinis kopūstas turi būti baltas ir tvirtas, morkos - oranžinės, lygios, agurkai - šviesiai žalios spalvos lygiu paviršiumi. Patys skaniausi ridikėliai - rausvai-raudoni su baltu galiuku. Kuo ilgiau laikysite...


Penkios persivalgymo priežastys

Penkios persivalgymo priežastys

Svajojate atsikratyti antsvorio, tačiau nepavyksta? Galbūt kaltas nuolatinis persivalgymas? Štai keletas priežasčių, kodėl suvalgome daugiau nei reikia. Per didelės porcijos. Didelė maisto pilna lėkštė gali sugundyti suvalgyti daugiau nei tuo metu...


Maistas iš parduotuvių pavojingas

Maistas iš parduotuvių pavojingas

Vokietijoje didelį rezonansą sukėlė reprezentatyvaus maisto produktų, kuriuos ekspertai įsigijo įvairiuose šalies prekybos tinkluose, tyrimo rezultatai. Jie atskleidė, kad didelė dalis parduotuvėse įsigytų daržovių ir vaisių kelia rimtą pavojų...


Dietų laikytis neverta

Dietų laikytis neverta

Naujausias antidietos fronto narys Geoffrey Cannonas teigia, kad visos dietos yra neefektyvios ir padeda svorį ne mesti, o priaugti. TimesOnline rašo: knygų apie dietas yra tiek daug, kad knygynuose kuriasi atskiri skyriai, skirti vien literatūrai...


lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9

cityrush cityrush cityrush cityrush cityrush