Spalio 28d. Trečiadienis

Pigūs produktai sveikatos neprideda

Peržiūrų skaičius: 24852
Pigūs produktai sveikatos neprideda

Užklupęs sunkmetis verčia žmones taupyti maisto sąskaita. Kuo tapsime, pasirinkdami pigesnius produktus? Juk senovės romėnai sakydavo: "Ką valgai, toks ir esi."

Kokios gali būti taupymo pasekmės žmonių sveikatai? Gydytojai sako, kad pigūs produktai sveikatos nepridės. Tačiau jie pastebi ir tai, kad sunkmetis gali paskatinti saikingai maitintis ir kruopščiau atsirinkti tinkamus produktus.

Kaip ištrūkti iš ydingos mitybos karuselės

Bendrovės "Vilmorus" gegužę atlikta apklausa rodo, kad šiemet apie 70 proc. gyventojų pradėjo labiau taupyti maistui skirtus pinigus. Taupymas taupymui nelygu. Vieni galbūt atsisakė pietų kavinėje ar restorane, kiti yra priversti rinktis pigesnius būtiniausius maisto produktus.

Pasak Panevėžio apskrities ligoninės dietologės Virginijos Vilemienės, būtų labai gerai, jeigu žmonės pradėtų mąstyti bei atidžiau rinktųsi produktus ir valgytų tik tiek, kiek jiems reikia – saikingai. Tačiau neretai maitindamiesi žmonės praranda saiko jausmą. Jie klysta pasirinkdami pigesnius ir mažiau vertingus produktus.

Mažai vertingų maisto medžiagų turintys ir skonio stiprikliais paskaninti produktai išbalansuoja organizmo sotumo ir alkio centrus, dėl to norisi daugiau valgyti. O natūralūs produktai pasotina organizmą, iš jų jis gauna reikiamų medžiagų. Nors tokie produktai brangesni, jų reikia kur kas mažiau. Tačiau įsisukus į nesveikos mitybos karuselę, sunku sustoti ir pasirinkti kitą kelią. Pamąstyti apie tai neleidžia ir greitėjantis gyvenimo tempas.

Pirmenybė natūraliems produktams

Dietologė V.Vilemienė ragina žmones atidžiau pasižiūrėti į produktus, kuriuos deda į burną, siūlo savo vaikams. Anot jos, pirmenybę reikėtų teikti natūraliems produktams. Pavyzdžiui, kur kas geriau rinktis natūralią mėsą nei dešreles ar dešrą. Tačiau žmonėms dabar svarbu kaina. Daugelis linkę pirkti akcijų metu parduodamus produktus, o paprastai išparduodami tie produktai, kurių gamyba yra pigesnė. Jų etiketėje dažnai galima rasti ir daug E raidžių. "Pavyzdžiui, krabų lazdelių sudėtyje yra apie 30 proc. žuvies, beje, net nenurodoma kokios, kitų medžiagų. Šio produkto gamyba yra pigesnė, tačiau jis nėra labai naudingas sveikatai", – tvirtino V.Vilemienė.

Anot jos, vienas iš būtinų ir sveikų produktų – natūralios kruopos, kurios yra maistingos ir teikia daug energijos. "Kruopos – vienas geriausių pasirinkimų pusryčiams. Tačiau, jei jos, kaip ir bulvės ar miltiniai patiekalai, dėl pigumo bus vartojamos dažnai (du ar tris kartus per dieną), nebus organizmui reikalingų medžiagų balanso", – aiškino V.Vilemienė. Gydytoja patarė kruopas derinti su kitais produktais – pieno gaminiais, mėsa ir daržovėmis. Pastarųjų, taip pat vaisių rekomenduojama suvalgyti mažiausiai tris porcijas (300 g) per dieną. Reikėtų neužmiršti ir pasitroškinti morkų, pomidorų ar kitų daržovių. Daržoves ir vaisius reikia pirkti užaugintus Lietuvoje. Lietuviški kopūstai, burokėliai, morkos, obuoliai ir kiti produktai – geriausias ir sveikiausias pasirinkimas.

Greitas maistas apkrauna organizmą

Norint sveikai maitintis, geriausia gaminti maistą namuose. Toks variantas gali būti ir pigiausias. Dietologės pastebėjimu, pastaraisiais metais išpopuliarėjo pusgaminiai, kurie ypač patrauklūs užimtiems žmonėms. Tačiau be didelių pastangų paruošti pietūs ar vakarienė ilgainiui kerta kitu lazdos galu. "Gatavuose produktuose yra daug skonio stipriklių, kurie veikia centrinę nervų sistemą – valgau ir dar noriu. Be to, tokiais produktais apkrauname organizmą, kuriam reikia ne tik pasisavinti naudingas medžiagas, bet ir perdirbti visokį šlamštą. Maža to, organizmas, ypač vaikų, pripranta prie tokių produktų ir atmeta natūralų maistą", – sakė V.Vilemienė.

Dietologė pastebėjo, kad žmonės valgo daug įvairiausių kepinių (trapių sausainių, pyragėlių ir kt.), kuriuose gausu blogųjų riebalų. Anot gydytojos, lietuviai pamėgo naudoti ir aliejų. Nors tai gerieji augaliniai riebalai, žmonės padaugina ir jų.

Prie prasto maisto prisideda ir netinkamas mitybos režimas. "Tai būdinga beveik kiekvienam mano pacientui. Pirmoje dienos pusėje valgoma mažai, o grįžus po darbo namo prisivalgoma už visą dieną – virtuvėje sukiojamasi nuo 18 val. iki vėlyvo vakaro", – apgailestavo gydytoja.

Prasta mityba sukelia ligas

Specialistai tvirtina, kad nevisavertė mityba, sutrikęs jos režimas gali sukelti nemažai ligų. Pasak gydytojos hematologės Jūratės Daubarienės, prastas maistas ir nereguliari mityba gali paskatinti mažakraujystės atsiradimą. "Tokios nevisavertės mitybos pasekmės pasireikš ne iš karto, o mažiausiai po trijų mėnesių", – aiškino gydytoja.

Pigus, greitas ir nenatūralus maistas didina kūno svorį, kuris sąlygoja kitas ligas. "Dažniausiai dirbu su tais pacientais, kuriuos kamuoja visame pasaulyje plintančios lėtinės ligos – cukraligė, padidėjęs kraujospūdis, širdies negalavimai. Dažna problema – per didelis kūno svoris", – tvirtino V.Vilemienė. Anot dietologės, jeigu moterų liemens apimtis siekia daugiau nei 80 cm, o vyrų – daugiau nei 100 cm, pradeda augti taukinė. Ji gamina daug medžiagų, kurios sukelia ir palaiko lėtines ligas.

Mityba ir jos mitai

Mityba ir jos mitai

Mesime rūkyti, pradėsime sportuoti, gyvensime sveikai. Tai pažadai, kuriuos sau nuolat kartojame ir atidedame jų vykdymą. Nerealiais tikslais, juolab mitais, galime ne pagerinti savo sveikatą, o atvirkščiai - pakenkti jai. "Dažnai žmonės...


Sveikata ir vanduo

Sveikata ir vanduo

Atšilus orams žmogui reikia vis daugiau vandens. Vandens svarbos mūsų organizmui nuneigti neįmanoma - tai pagrindinė žmogaus kūno sudedamoji dalis. Organizme vanduo dalyvauja gausybėje procesų: medžiagų apykaitos, fermentų, hormonų gamybos. Vanduo...


Avižų košė – ta pati ir kitokia (I dalis)

Avižų košė – ta pati ir kitokia (I dalis)

Nors avižų košė yra geriausi pusryčiai bet kuriuo metų laiku, ją prisiminti dabar – pats laikas. Kad ir kaip miesto žmogus būtų nutolęs nuo gamtos ir apsimestų jai nepaveikus, jos svyravimus, sezonų kaitą jaučiame visi. Net jei mums atrodo,...


Tyrimas: lietuviški mėsos produktai vertingesni nei įvežtiniai

Tyrimas: lietuviški mėsos produktai vertingesni nei įvežtiniai

Lietuvoje išaugintų gyvulių mėsa šviežesnė, vertingesnė, be pašalinių prieskonių. Tai rodo Kauno technologijos universiteto Maisto instituto atlikti Lietuvoje gaminamos bei įvežamos mėsos ir mėsos gaminių kokybės tyrimai. Žemės ūkio ministerijos...


Pieną gerti sveika

Pieną gerti sveika

Pienas ir jo produktai yra nepaprastai svarbi maitinimosi dalis, nes jame gausu lengvai įsisavinamų maistinių medžiagų, reikalingų organizmui augti, vystytis: riebalų, baltymų, angliavandenių, mineralinių medžiagų, bei vitaminų. Nustatyta, jog...


Arbata pakeliuose pavojinga sveikatai?

Arbata pakeliuose pavojinga sveikatai?

Arbatos pakeliuose yra didelis fluoridų kiekis, kurie kensmingi sveikatai. Tokios išvados priėjo Vašingtono Medicinos koledžo mokslininkai. Tyrimai parodė, jog "pakelinėje" arbatoje įprastas stiprumas buvo 6,5 fluoridų dalys milijonui,...


Gydomosios greipfrutų galios

Gydomosios greipfrutų galios

Sveikos mitybos specialistai rekomenduoja dieną pradėti stiklinę greipfrutų sulčių. Šiuose vaisiuose gausu vitamino C, padedančio išvengti peršalimo ligų. Šios sultys geriamos grynos arba maišomos į kokteilius. Jų šiek tiek kartoką, bet malonų...


Pusryčiai padeda kovoti su stresu

Pusryčiai padeda kovoti su stresu

Daugelis pusryčius laiko nereikšmingu užkandžiu. Rytais jie pasitenkina kavos puodeliu ar net sąmoningai nevalgo, nes stinga laiko ir noro gaminti. Be reikalo! Dietologai mano, jog pusryčiai – svarbiausias valgymas, turintis suteikti apie...


Apie ekologiškus maisto produktus

Apie ekologiškus maisto produktus

Ekologiškų maisto produktų tema pastaruoju metu labai aktuali. Lietuvoje ekologinių ūkių nuolat daugėja. Žmonės ekologiškus maisto produktus renkasi dėl poveikio sveikatai, geresnio skonio ir saugodami gamtą. Ekologinė produkcija parduodama...


Sveiki užkandžiai paplūdimyje

Sveiki užkandžiai paplūdimyje

Kefyras ir varškė. Kepinant saulei kefyras – puiki išeitis. Ir alkio jausmą kuriam laikui pamiršite, ir atsigaivinsite. Jei visgi vien kefyro jums per mažai, suvalgykite nesaldžią varškę, be priedų. Ir kefyrą, ir varškę rinkitės neriebius:...


Vandens teikiama nauda sveikatai

Vandens teikiama nauda sveikatai

Šiame straipsnyje Jums atskleisime sidabrinio vandens teigiamas savybes. Šiuolaikinės medicinos tėvas Hipokratas teigė: „Jūsų maistas turi būti vaistas ir Jūsų vaistas turi būti maistas“. Akivaizdu, kad nuo to, kokį vandenį geriame,...


Detoksikacijos teorija

Detoksikacijos teorija

Jūs jau žinote, kaip svarbu iš organizmo pašalinti toksines atliekas.Atminkite, kad toksinės medžiagos jūsų organizme kaupėsi dvidešimt, trisdešimt, keturiasdešimt ir net daugiau metų, tad jų pašalinimas negali įvykti per vieną dieną.Tačiau yra...


Kaip visuomenė gali paveikti gamintojus: Didžiosios Britanijos pavyzdys

Kaip visuomenė gali paveikti gamintojus: Didžiosios Britanijos pavyzdys

Netrukus turėtų pasibaigti terminas, kurio metu Didžiosios Britanijos gamintojai buvo paraginti geranoriškai išimti iš produkcijos vaikų hiperaktyvumą skatinančius dažiklius. Laisva valia prisijungti prie šio kvietimo gamintojams pasiūlė Jungtinės...


Vynuogių sėklų ekstraktas naikina vėžio ląsteles

Vynuogių sėklų ekstraktas naikina vėžio ląsteles

Amerikiečių mokslininkai laboratoriniais tyrimais nustatė, kad vynuogių sėklų ekstraktas pastūmėjo kraujo vėžiu pažeistas ląsteles susinaikinti. Per 24 valandas 76 procentai leukemijos vėžinių ląstelių dėl ekstrakto poveikio žuvo, o sveikos...


Jonizuotas vanduo pagerina kavos ir arbatos savybes

Jonizuotas vanduo pagerina kavos ir arbatos savybes

Net jei ryte kaip akis išdegę skubate į darbą, puodelis kavos arba arbatos tikriausiai vis tiek yra ištikimas Jūsų ryto palydovas, kuriam laiko rasite visada. Jei niekur neskubate – rasite laiko tuo labiau.Tačiau ar žinojote, kad naudojant...


Dehidratacija: kas tai yra ir kaip to išvengti?

Dehidratacija: kas tai yra ir kaip to išvengti?

Prasidėjusi vasara dėl šiltų orų daugeliui yra pats maloniausias ir laukiamiausias sezonas. Nors už lango dar nėra labai karšta, tačiau ir nedaug pakilusi lauko temperatūra kelia labai nemalonaus, o taip pat ir pavojingo reiškinio, dehidratacijos,...


Kasdien reikia suvalgyti 2 - 3 lėkštes vaisių ir daržovių

Kasdien reikia suvalgyti 2 - 3 lėkštes vaisių ir daržovių

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro visuomenės sveikatos specialistai sako, kad šviežios daržovės yra vienas iš pagrindinių mineralinių medžiagų, mikroelementų, vandenyje tirpių vitaminų, karotinų ir virškinamosios ląstelienos šaltinių....


Maistas iš parduotuvių pavojingas

Maistas iš parduotuvių pavojingas

Vokietijoje didelį rezonansą sukėlė reprezentatyvaus maisto produktų, kuriuos ekspertai įsigijo įvairiuose šalies prekybos tinkluose, tyrimo rezultatai. Jie atskleidė, kad didelė dalis parduotuvėse įsigytų daržovių ir vaisių kelia rimtą pavojų...


Prieštaringi ekologiškų produktų tyrimų rezultatai paskatino naujas diskusijas

Prieštaringi ekologiškų produktų tyrimų rezultatai paskatino naujas diskusijas

Anglijos ir Prancūzijos mokslininkai nesutaria, ar ekologiškų maisto produktų maistinė kokybė ir vertė yra geresnė nei įprastinės gamybos maisto produktų. Remiantis Prancūzijos maisto agentūros AFSSA duomenimis, ekologinės gamybos maisto produktų...


Maisto priedai leis gaminti dvigubai sotesnį maistą

Maisto priedai leis gaminti dvigubai sotesnį maistą

Mokslininkai atrado, kad, modifikavus į beveik viso perdirbto maisto sudėtį įeinančią medžiagą, galima sukelti dvigubai ilgiau po valgio trunkantį sotumo jausmą. Šis Notingemo universiteto (D. Britanija) Maisto tyrimų institute padarytas atradimas...


Penki nepelnytai sveikuolių užmiršti produktai

Penki nepelnytai sveikuolių užmiršti produktai

Žemės riešutų sviestas, grybai, kiaušiniai, avokadai ir net kava. Tai penki sveikuolių užmiršti produktai, kuriuos verta įtraukti į kasdieninį meniu. Pirkėjai dažniausiai žino tik, kad jis kaloringas. Tačiau jis dar labai sveikas širdžiai ir...


Žaliosios lapinės daržovės gali sumažinti diabeto tikimybę

Žaliosios lapinės daržovės gali sumažinti diabeto tikimybę

Vartojant daug žaliųjų lapinių daržovių, gali sumažėti rizika susirgti diabetu, teigia Jungtinės Karalystės mokslininkai. Jie išnagrinėjo anksčiau atliktų šešių tyrimų apie vaisių ir daržovių vartojimą duomenis ir nustatė, kad tik špinatai ir...


Indiška virtuvė pykčio nepriima

Indiška virtuvė pykčio nepriima

Indai įsitikinę: tie, kurie nori būti sveiki ir laimingi, privalo gerai ir sveikai maitintis. Jei maistas bus netinkamas ir pagamintas pykstant, tokios nuotaikos neatsikratysite ir jūs. Gausiausiai indų stalas nuo valgių lūžta per jų Naujuosius...


Kiek ir kokio vandens gerti?

Kiek ir kokio vandens gerti?

Vanduo padeda išvengti daugybės negalavimų. Tuo tarpu skysčių trūkumas mažina darbingumą, sukelia silpnumą ir nuovargį, gali sukelti depresiją, galvos skausmus. Smegenys ypatingai jautriai reaguoja į vandens trūkumą: jeigu skysčių prarandama...


Kas kuria prieskonių madą?

Kas kuria prieskonių madą?

Šnekėti daugiau negu dviem kalbomis, naudoti maistui tai, kas būdinga skirtingų kraštų virtuvėms, tapo įprasta. Globalizacija lėmė ir naujų prieskonių madų įsigalėjimą Lietuvoje. Pamenate, kad dar visai neseniai populiariausia prieskoninė žolelė...


Jus įsitikinę, kad viską žinote apie baltąją chia?

Jus įsitikinę, kad viską žinote apie baltąją chia?

Mūsų siūlomos baltosios chia sėklos vienos iš geriausių: naudojant specialia pjaustymo technologija, mūsų Baltosios Chia sėklos ™ smulkiai supjaustomos, taip pagerinamas bioprieinamumas. Jų nereikia mirkyti. Šios nuostabaus riešutų...


Sveikatinimo kelionė: košė be druskos ir akmeninė pagalvė

Sveikatinimo kelionė: košė be druskos ir akmeninė pagalvė

Kai pavargsti gulėti paplūdimyje, kalnuose patirtas nuovargis – tikras malonumas. Taip tvirtina atostogas sveikatos paieškoms pašventę keliautojai. Ar įsivaizduojate atostogas, per kurias kas rytą iš lovos reikėtų ropštis šeštą valandą ir...


Nutukimo epidemiją stabdys naujas vaistas

Nutukimo epidemiją stabdys naujas vaistas

"Atsikratykite 9,45 kilogramų per 6 mėnesius!" - nors tai skamba kaip eilinės "stebuklingos" priemonės nuo nutukimo reklama, būtent tokiu poveikiu pasižymi naujas vaistas, atskleidė Danijos mokslininkų tyrimas. Kopenhagos...


Maisto skonis priklauso nuo nuotaikos

Maisto skonis priklauso nuo nuotaikos

Ryšys tarp skonio pojūčio ir cheminio balanso smegenyse greitai padės gydyti depresiją. Kol kas nėra veiksmingų testų, galinčių pagelbėti nustatyti, kurie vaistai tinkamiausi individualiu depresijos atveju. Mokslininkai mano, jog testas, pagrįstas...


Krapas - priemonė laringitui gydytii

Krapas - priemonė laringitui gydytii

Pirmą kartą krapai buvo aprašyti senovės Egipte, Eberso papiruse 1500 metų pr. Kr. kaip mikstūros nuo skausmo ingredientas. Krapuose yra daugybė vitaminų ir kitų veikliųjų medžiagų, kurios žadina apetitą bei gerina virškinamojo trakto organų veiklą.

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9