Sausio 19d. Trečiadienis

Pigūs produktai sveikatos neprideda

Peržiūrų skaičius: 24852
Pigūs produktai sveikatos neprideda

Užklupęs sunkmetis verčia žmones taupyti maisto sąskaita. Kuo tapsime, pasirinkdami pigesnius produktus? Juk senovės romėnai sakydavo: "Ką valgai, toks ir esi."

Kokios gali būti taupymo pasekmės žmonių sveikatai? Gydytojai sako, kad pigūs produktai sveikatos nepridės. Tačiau jie pastebi ir tai, kad sunkmetis gali paskatinti saikingai maitintis ir kruopščiau atsirinkti tinkamus produktus.

Kaip ištrūkti iš ydingos mitybos karuselės

Bendrovės "Vilmorus" gegužę atlikta apklausa rodo, kad šiemet apie 70 proc. gyventojų pradėjo labiau taupyti maistui skirtus pinigus. Taupymas taupymui nelygu. Vieni galbūt atsisakė pietų kavinėje ar restorane, kiti yra priversti rinktis pigesnius būtiniausius maisto produktus.

Pasak Panevėžio apskrities ligoninės dietologės Virginijos Vilemienės, būtų labai gerai, jeigu žmonės pradėtų mąstyti bei atidžiau rinktųsi produktus ir valgytų tik tiek, kiek jiems reikia – saikingai. Tačiau neretai maitindamiesi žmonės praranda saiko jausmą. Jie klysta pasirinkdami pigesnius ir mažiau vertingus produktus.

Mažai vertingų maisto medžiagų turintys ir skonio stiprikliais paskaninti produktai išbalansuoja organizmo sotumo ir alkio centrus, dėl to norisi daugiau valgyti. O natūralūs produktai pasotina organizmą, iš jų jis gauna reikiamų medžiagų. Nors tokie produktai brangesni, jų reikia kur kas mažiau. Tačiau įsisukus į nesveikos mitybos karuselę, sunku sustoti ir pasirinkti kitą kelią. Pamąstyti apie tai neleidžia ir greitėjantis gyvenimo tempas.

Pirmenybė natūraliems produktams

Dietologė V.Vilemienė ragina žmones atidžiau pasižiūrėti į produktus, kuriuos deda į burną, siūlo savo vaikams. Anot jos, pirmenybę reikėtų teikti natūraliems produktams. Pavyzdžiui, kur kas geriau rinktis natūralią mėsą nei dešreles ar dešrą. Tačiau žmonėms dabar svarbu kaina. Daugelis linkę pirkti akcijų metu parduodamus produktus, o paprastai išparduodami tie produktai, kurių gamyba yra pigesnė. Jų etiketėje dažnai galima rasti ir daug E raidžių. "Pavyzdžiui, krabų lazdelių sudėtyje yra apie 30 proc. žuvies, beje, net nenurodoma kokios, kitų medžiagų. Šio produkto gamyba yra pigesnė, tačiau jis nėra labai naudingas sveikatai", – tvirtino V.Vilemienė.

Anot jos, vienas iš būtinų ir sveikų produktų – natūralios kruopos, kurios yra maistingos ir teikia daug energijos. "Kruopos – vienas geriausių pasirinkimų pusryčiams. Tačiau, jei jos, kaip ir bulvės ar miltiniai patiekalai, dėl pigumo bus vartojamos dažnai (du ar tris kartus per dieną), nebus organizmui reikalingų medžiagų balanso", – aiškino V.Vilemienė. Gydytoja patarė kruopas derinti su kitais produktais – pieno gaminiais, mėsa ir daržovėmis. Pastarųjų, taip pat vaisių rekomenduojama suvalgyti mažiausiai tris porcijas (300 g) per dieną. Reikėtų neužmiršti ir pasitroškinti morkų, pomidorų ar kitų daržovių. Daržoves ir vaisius reikia pirkti užaugintus Lietuvoje. Lietuviški kopūstai, burokėliai, morkos, obuoliai ir kiti produktai – geriausias ir sveikiausias pasirinkimas.

Greitas maistas apkrauna organizmą

Norint sveikai maitintis, geriausia gaminti maistą namuose. Toks variantas gali būti ir pigiausias. Dietologės pastebėjimu, pastaraisiais metais išpopuliarėjo pusgaminiai, kurie ypač patrauklūs užimtiems žmonėms. Tačiau be didelių pastangų paruošti pietūs ar vakarienė ilgainiui kerta kitu lazdos galu. "Gatavuose produktuose yra daug skonio stipriklių, kurie veikia centrinę nervų sistemą – valgau ir dar noriu. Be to, tokiais produktais apkrauname organizmą, kuriam reikia ne tik pasisavinti naudingas medžiagas, bet ir perdirbti visokį šlamštą. Maža to, organizmas, ypač vaikų, pripranta prie tokių produktų ir atmeta natūralų maistą", – sakė V.Vilemienė.

Dietologė pastebėjo, kad žmonės valgo daug įvairiausių kepinių (trapių sausainių, pyragėlių ir kt.), kuriuose gausu blogųjų riebalų. Anot gydytojos, lietuviai pamėgo naudoti ir aliejų. Nors tai gerieji augaliniai riebalai, žmonės padaugina ir jų.

Prie prasto maisto prisideda ir netinkamas mitybos režimas. "Tai būdinga beveik kiekvienam mano pacientui. Pirmoje dienos pusėje valgoma mažai, o grįžus po darbo namo prisivalgoma už visą dieną – virtuvėje sukiojamasi nuo 18 val. iki vėlyvo vakaro", – apgailestavo gydytoja.

Prasta mityba sukelia ligas

Specialistai tvirtina, kad nevisavertė mityba, sutrikęs jos režimas gali sukelti nemažai ligų. Pasak gydytojos hematologės Jūratės Daubarienės, prastas maistas ir nereguliari mityba gali paskatinti mažakraujystės atsiradimą. "Tokios nevisavertės mitybos pasekmės pasireikš ne iš karto, o mažiausiai po trijų mėnesių", – aiškino gydytoja.

Pigus, greitas ir nenatūralus maistas didina kūno svorį, kuris sąlygoja kitas ligas. "Dažniausiai dirbu su tais pacientais, kuriuos kamuoja visame pasaulyje plintančios lėtinės ligos – cukraligė, padidėjęs kraujospūdis, širdies negalavimai. Dažna problema – per didelis kūno svoris", – tvirtino V.Vilemienė. Anot dietologės, jeigu moterų liemens apimtis siekia daugiau nei 80 cm, o vyrų – daugiau nei 100 cm, pradeda augti taukinė. Ji gamina daug medžiagų, kurios sukelia ir palaiko lėtines ligas.


Tinkamai paruoštos rudens gėrybės - stipriam imunitetui

Tinkamai paruoštos rudens gėrybės - stipriam imunitetui

Permainingi ir vis labiau vėstantys orai neretai lemia įvairius susirgimus. Tam, kad jų būtų kuo mažiau, verta pasirūpinti stipriu imunitetu. Bene vienas paprasčiausių būdų tai padaryti – rudens gėrybės iš daržo. Kuo jos tokios naudingos...


Turkų virtuvės paslaptis – prieskonių gausa

Turkų virtuvės paslaptis – prieskonių gausa

Vilniaus universiteto studentai patys galėjo patirti, koks yra turkiškos virtuvės patiekalų skonis. Su jų ypatumais ir gaminimo tradicijomis supažindino Turkų kultūros centras.Šią savaitę Vilniaus universiteto Turkų kultūros centras organizavo...


Seimas pritarė energinių gėrimų reklamos draudimui

Seimas pritarė energinių gėrimų reklamos draudimui

Seimas po svarstymo pritarė Ekonomikos komiteto patobulintam Reklamos įstatymo pataisų projektui, kuriuo siūloma maisto reklamoje įtvirtinti draudimą nurodyti arba užsiminti apie ligų gydymo ar profilaktines savybes ir kitas savybes, jei nėra...


Vaisiai ar daržovės?

Vaisiai ar daržovės?

Dietologai pataria: valgykite daugiau vaisių ir daržovių. Tačiau Jungtinių Amerikos Valstijų mitybos specialistai nustatė, kad tai praktiškai neįmanoma, nes tie, kurie mėgsta daržoves, dažniausiai negali pakęsti vaisių, o pastarųjų mėgėjai...


Kodėl taip linksniuojamas glitimas?

Kodėl taip linksniuojamas glitimas?

Lapkričio mėnesį maisto produktams be glitimo „Bauck Hof“ ir „3 PAULY“ 15% nuolaida. Išieškoti skoniai. Pasiūlymas galioja lapkritį perkant internetu ir visose „Livinn - sveiki produktai“ parduotuvėse. Nuolaidos...


Gydytoja Jelena Tulčina: „Žvyneline serga net vaikai, tačiau nesutinku, kad tai – nuosprendis visam gyvenimui“

Gydytoja Jelena Tulčina: „Žvyneline serga net vaikai, tačiau nesutinku, kad tai – nuosprendis visam gyvenimui“

Pasaulyje yra daugiau, nei 170 milijonų žmonių, kenčiančių nuo žvynelinės. Net apie 120 tūkstančių gyvena Lietuvoje. Gydytoja Jelena Tulčina sako, kad liga jaunėja. „Jauniausiam mano pacientui buvo vos metukai. Tėvams dermatologai liepia...


Maisto terapija padeda būti sveikam

Maisto terapija padeda būti sveikam

Žmonių skoniai skiriasi – ką mėgsta vienas, kitam gali ir neįsiūlyti. Ne visi vienodai reaguoja ir į stresą. Kai kuriems susinervinusiesiems prasideda valgymo priepuoliai, kai kurie negali nė kąsnelio nuryti. Yra ir bandančiųjų įvairias...


Savo norams neverta priešintis

Savo norams neverta priešintis

Vegetarai tvirtina, kad mėsą valgyti ir žalinga, ir amoralu. O tie, kurie pasimėgaudami kerta kepsnį, sako, kad jie be mėsos negalėtų gyventi. Ar vegetarizmas lemia ilgaamžiškumą, dar nėra įrodyta. Dėl to ginčijasi ir dietologai. Viena aišku - jei...


Lietuvoje - pirmieji bandymai sukurti sveikesnius maisto produktus

Lietuvoje - pirmieji bandymai sukurti sveikesnius maisto produktus

Kauno technologijos universitete gruodžio mėnesį duris atvėrė modernus Maisto mokslo ir technologijų kompetencijos centras, kuriame jau bandoma kurti sveikesnį ir kokybiškesnį maistą. Kaip pasakoja viena centro kūrėjų prof. Daiva Leskauskaitė,...


Sveiki užkandžiai paplūdimyje

Sveiki užkandžiai paplūdimyje

Kefyras ir varškė. Kepinant saulei kefyras – puiki išeitis. Ir alkio jausmą kuriam laikui pamiršite, ir atsigaivinsite. Jei visgi vien kefyro jums per mažai, suvalgykite nesaldžią varškę, be priedų. Ir kefyrą, ir varškę rinkitės neriebius:...


Jonizuotas vanduo pagerina kavos ir arbatos savybes

Jonizuotas vanduo pagerina kavos ir arbatos savybes

Net jei ryte kaip akis išdegę skubate į darbą, puodelis kavos arba arbatos tikriausiai vis tiek yra ištikimas Jūsų ryto palydovas, kuriam laiko rasite visada. Jei niekur neskubate – rasite laiko tuo labiau.Tačiau ar žinojote, kad naudojant...


Energijos suteikia ne tik puodelis kavos

Energijos suteikia ne tik puodelis kavos

Trūksta energijos? Išsijudinti nebepadeda net puodelis kavos? Dažna vangumo, prastos nuotaikos ar nuovargio priežastis - vitaminų trūkumas. Tačiau patys vitaminai energijos nesuteikia, jie dalyvauja organizmo biocheminiuose procesuose, kurie...


Lietuvos gyventojai mano besimaitiną sveikai

Lietuvos gyventojai mano besimaitiną sveikai

Dauguma Lietuvos gyventojų mano, kad jie maitinasi sveikai. Tai parodė "GfK CR Baltic" gegužę atlikta visuomenės nuomonės apklausa. Šiais duomenimis, 9 proc. apklaustųjų teigė, kad sveikai maitinasi visada, ketvirtadalis – dažnai,...


Salierų antpilas senjorams

Salierų antpilas senjorams

Senovės egiptiečiai ir graikai salierą naudojo maistui ir apeigų metu, salieras taip pat buvo žinomas kaip afrodiziakas. Šiandien dietologai ir vegetarai ypatingai vertina, liaupsina ir rekomenduoja salierą vartoti kuo dažniau. Salierai ne tik...


Greipfrutai – universalus vaistas ir suaugusiam, ir kūdikiui?

Greipfrutai – universalus vaistas ir suaugusiam, ir kūdikiui?

Medicinos mokslininkai teigia, jog greipfrutų sėklų ekstraktas yra laikomas vienu iš universaliausių grynų gamtos produktų. Šio vaisiaus sėklų ekstraktas ne tik stiprina imuninę sistemą, bet ir veikia apie 800 skirtingų bakterijų štampų ir 100...


Vartojant daug riebalų didėja rizika susirgti astma

Vartojant daug riebalų didėja rizika susirgti astma

Australijos mokslininkų atliktų tyrimų rezultatai parodė, kad vaikai, valgantys daug maisto, kuriame gausu polinesočiųjų riebalų (pavyzdžiui, margarino, augalinio aliejaus), yra linkę dvigubai dažniau sirgti bronchine astma nei tie, kurių racione...


Jūra iki kelių: mineralai jūsų neblėstančiam grožiui ir neišsenkančiai energijai

Jūra iki kelių: mineralai jūsų neblėstančiam grožiui ir neišsenkančiai energijai

Vasara asocijuojasi su lengvomis suknelėmis, dailiai įdegusia oda, nerūpestingai sušukuotais plaukais, plačia šypsena, kartais labai ilga darbo diena, bet po jos – būtinai ir linksmybėmis su draugais, aktyviu poilsiu gamtoje. O ar žinote,...


Moliūgas - įvairių ligų gydytojas

Moliūgas - įvairių ligų gydytojas

Vienos didžiausių daržovių titulas tikriausiai priklauso moliūgui. Amerikoje ši daržovė – būtinas Padėkos dienos atributas, italai ypač mėgsta rizotus su moliūgais, prancūzai gardžiuojasi šių daržovių sriuba. Moliūgo minkštimas turi cukraus,...


Kokius maisto produktus renkamės vartoti...

Kokius maisto produktus renkamės vartoti...

Turbūt kiekvienas iš mūsų esame bent kartą susimąstę apie savo mitybą, tam tikrų produktų įtaką mūsų organizmui, siekį labiau rūpintis savimi ir savo organizmu. Giliau tuo pasidomėjus sužinotumėte, jog net 65% žalingo poveikio, veikiančio mūsų...


Kad lieknėjimą lydėtų sėkmė

Kad lieknėjimą lydėtų sėkmė

Ką daryti, jei jūsų svoris didesnis nei turėtų būti? Kokių priemonių derėtų imtis, kad svorio mažinimo bandymai būtų sėkmingi? Kaip išvengti užkandžiavimo naktimis ir kt.? Apie svorio metimo problemas kalbamės su Medicinos diagnostikos centro...


Sveikas maistas = gera savijauta!

Sveikas maistas = gera savijauta!

Sveikas maistas = gera savijauta! Todėl ne be reikalo sakoma - ,,Ką valgai, taip ir atrodai“. Ilgalaikiai mitybos įpročiai neša naudą arba pamažu kenkia organizmui, todėl nederėtų į tai numoti ranka. Savo mitybos įpročiais dalinasi gydytoja...


Jus įsitikinę, kad viską žinote apie baltąją chia?

Jus įsitikinę, kad viską žinote apie baltąją chia?

Mūsų siūlomos baltosios chia sėklos vienos iš geriausių: naudojant specialia pjaustymo technologija, mūsų Baltosios Chia sėklos ™ smulkiai supjaustomos, taip pagerinamas bioprieinamumas. Jų nereikia mirkyti. Šios nuostabaus riešutų...


Vaisvandeniai nėra sveikesni

Vaisvandeniai nėra sveikesni

Studijos vadovė iš Bostono universiteto Julie Palmer dešimtmetį stebėjo 43 tūkst. tyrime dalyvavusių moterų. Mokslininkė mėgino išsiaiškinti, kaip gėrimo įpročiai veikia riziką susirgti cukriniu diabetu. Pasak J. Palmer, vaisvandeniai ir kiti...


M.Hermanussen: aromato ir skonio stipriklis (E621) skatina nutukimą ir žemaūgystę

M.Hermanussen: aromato ir skonio stipriklis (E621) skatina nutukimą ir žemaūgystę

Vokiečių profesorius M.Hermanussenas kartu su keletu bendraminčių mokslinkų atliko tyrimą, įrodantį mononatrio glutamatas arba tiesiog aromato ir skonio stipriklio E621 sąryšį su nutukimu ir žemaūgyste. Ypatingai tai svarbu dar augantiems...


Etiketėmis "Be jokių E" pažymėtoje dešroje ir batone rado priedų

Etiketėmis "Be jokių E" pažymėtoje dešroje ir batone rado priedų

Etiketėmis "Be E", "Be jokių E" žymimus maisto produktus patikrinę specialistai keliuose jų aptiko maisto priedų. Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute ištyrus 91 mėginį, nustatyta, kad keturi...


Gaminiai be E – kieti ir neskanūs?

Gaminiai be E – kieti ir neskanūs?

Kodėl mūsų parduotuvėse vis dar tenka pavargti ieškant produktų be maisto priedų, žymimų E? Gamintojai tikina pristatantys vis daugiau sveikesnės produkcijos, nors pirkėjus esą tenka pratinti prie pasikeitusio gaminių skonio. Parduotuvių lentynose...


Ar dydis visada svarbu?

Ar dydis visada svarbu?

Beveik kiekviena daržovė ar vaisius turi didesnį ar mažesnį brolį. Ir nors visi jau seniai žino, kad kuo daugiau daržovių suvalgys, tuo geriau, kartais svarbu atkreipti dėmesį ir į pačių daržovių ir vaisių dydį. Čia pateikiamos aštuonios produktų...


Sena tiesa apie šokoladą

Sena tiesa apie šokoladą

Visiškai atsisakyti mėgstamo deserto nereikia. Šokoladas yra labai kaloringas, todėl jei laikotės dietos ar šiaip labai rūpinatės savo kūno linijomis, jį vartoti reikia labai saikingai. Tačiau jį valgyti sveika – turi antioksidantų,...


Džemai

Džemai

Aukščiausios rūšies džemas – želė konsistencijos mišinys, pagamintas iš cukraus, vaisių ar vaisių minkštimo ar tyrės, vandens. 1000 g produkto pagaminti vaisių turi būti panaudota ne mažiau kaip 450 g (45 %). Aukščiausios rūšies džemų...


Atsargiai: margučiais irgi galima apsinuodyti

Atsargiai: margučiais irgi galima apsinuodyti

Per šventes padaugėja apsinuodijusiųjų greitai gendančiu maistu. Susirgti galima ir nuo svarbiausio šv.Velykų patiekalo - kiaušinių. Kauno visuomenės sveikatos centro specialistai primena: daugiau dėmesio skirkite greitai gendančio ir kambario...

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9