Sausio 27d. Ketvirtadienis

Pieną gerti sveika

Peržiūrų skaičius: 25896
Pieną gerti sveika

Pienas ir jo produktai yra nepaprastai svarbi maitinimosi dalis, nes jame gausu lengvai įsisavinamų maistinių medžiagų, reikalingų organizmui augti, vystytis: riebalų, baltymų, angliavandenių, mineralinių medžiagų, bei vitaminų. Nustatyta, jog jame yra daugiau kaip 200 įvairių medžiagų, reikalingų žmogaus organizmo ląstelėms atsinaujinti ir energijai gauti.

Baltymų šaltinis

Pagal cheminę sudėtį pienas užima išskirtinę vietą tarp gyvūninių produktų. Piene yra puikiai subalansuotų aminorūgščių, riebalų emulsijos pavidalu, todėl šios medžiagos lengvai įsisavinamos. Pieno baltymuose yra visos nepakeičiamos gyvūninės aminorūgštys, tarp jų ir mums reikalingi, lengvai įsisavinami lizinas ir triptofanas. Laktalbuminas ir kazeinogenas - veiksmingi baltymų sintezės stimuliatoriai, padedantys formuotis raumenims. Metioninas turi lipotrofinį (riebalus tirpdantį) poveikį, normalizuoja cholesterolio apykaitą. Iš pieno baltymų žarnose susidaro lengvai įsisavinami peptidai, kurie padeda geriau įsisavinti mineralus, ypač kalcį ir geležį. Pieno baltymai įsisavinami daug lengviau nei mėsos baltymai. Vegetariškai maitinantis, pienas ir jo produktai suteikia organizmui reikiamą baltymų kiekį.

Piene gausu kalcio

Piene  yra daugybė mikroelementų. 100 gr. produkto yra 138 mg kalio, 118mg kalcio, 85mg fosforo, 44mg natrio, 12 mg magnio, taip pat - 0,1 mg geležies, 0,32mg cinko, seleno, 1 mikrogr., 9 mikrogr jodo. Be to piene yra nedidelis vitamino A, D, E, bei B grupės vitaminų kiekis. Energinė vertė 100gr-65 kcal.  Pienas yra baltymingas produktas-baltymo yra apie 2,9 - 3,3-3,4 gr, riebalų apie 1 - 2-3,5 gr., cholesterolio - 14 mg, angliavandenių - 4,8 gr.

Rekomenduojamos paros ir maistinių medžiagų normos suaugusiems: baltymų-60 - 70 g, riebalų 60 -70 g, angliavandenių 300 - 400 g, fosforo-900 mg, magnio-300 mg, geležies-10 mg, cinko-12 mg, natrio - 1500 mg, kalio - 2,500 mg; jodo - 150 mg, vitamino C - 60 mg, vitamino A - 800 mg, vitamino D - 5 mg, vitamino B grupės - 1,2-1,7 mg.

Kalcio paros norma suaugusiems žmonėms - 1000 mg, 50-64 metų amžiaus žmonėms bei nėščioms ir krūties pienu maitinančioms moterims - 1200 mg, moterims po menopauzės, vartojančioms estrogeninius preparatus, rekomenduojama paros dozė - 1500 mg. Kalcis - labai svarbi medžiaga organizmo audinių atsinaujinimui bei kraujospūdžio reguliavimui. Kalcis stiprina kaulinį audinį, išsaugo dantų struktūrą, turi teigiamą poveikį medžiagų apykaitai, kartu su magniu stiprina kaulinį audinį.  Fosforas kartu su kalciu yra pagrindinė kaulų ir dantų sudedamoji dalis. Kalcis yra būtinas ne tik kaulams ir jų tvirtumui palaikyti, bet ir tam, kad būtų gerai įsisavintas magnis.  Esant stresui, ši medžiaga palaiko normalų raumenų ir širdies funkcionavimą. Geriausi kalcio šaltiniai yra pienas, sūriai ir jogurtas, kai kurios žuvų rūšys, ypač tos, kurios valgomos su kaulais. Pienas ir jo produktai yra pagrindiniai kalcio šaltiniai. Rekomenduojama vartoti pieno produktus 2-3 kartus per dieną (250 ml pieno, 2 pakeliai jogurto, 175g fermento ar varškės sūrio).

Pieno iš parduotuvės savybės

Termiškai apdorotas geriamasis pienas klasifikuojamas į  nenugriebtą pieną, pusriebį pieną bei nugriebtą pieną. Prieš pristatomas į parduotuves pienas turi būti pasterizuotas,  termiškai apdorotas ultra aukštoje temperatūroje (UAT) arba sterilizuotas. Sterilizuotas pienas yra kaitintas ir sterilizuotas aukštesnėje kaip 100 laipsnių C temperatūroje arba hermetiškai uždarytoje taroje.

Jau keletą dešimtmečių ultra aukšta temperatūra apdorotas pienas (UAT pienas) yra žinomas ir populiarus visame pasaulyje dėl labai svarbaus privalumo - laikomas neatidarytoje pakuotėje kambario temperatūroje, jis išlieka nesurūgęs iki keleto mėnesių.  UAT pienas yra veikiamas aukšta temperatūra labai trumpą mirksnį (134-140 laipsnių C, 3-5 sekundės), po to beorėje aplinkoje supilamas į daugiasluoksnę pakuotę. Šios technologijos dėka žūsta pavojingi mikroorganizmai (pienas - puiki terpė jiems veistis), o poveikis pieno maistinėms medžiagoms yra minimalus. Todėl UAT pienas - patogus vartoti ir naudingas organizmui. Tačiau atidarius UAT pieno pakelį, jį patartina suvartoti greitai, nes pienas genda per kelias dienas, kaip ir pasterizuotas.

Ženklinant termiškai apdoroto geriamojo pieno pakuotę yra nurodomas jo pagaminimo būdas (normalizuotas nenugriebtas nenormalizuotas, nenugriebtas, natūralus, pusriebis, nugriebtas liesas), pasterizacija (pasterizuotas, pasterizuotas aukšta temperatūra, sterilizuotas, apdorotas UAT), produkto riebumas, energinė ir maistinė vertė, laikymo sąlygos, galiojimo laikas, gamintojas.


Kuo labiau sunokęs vaisius - tuo saldesnės bus jo sultys

Kuo labiau sunokęs vaisius - tuo saldesnės bus jo sultys

Kiekvieną dieną žmonės manęs teiraujasi apie parduotuvėje perkamas sultis pakeliuose. Nepaisant to, kad jas gamina vietiniai gamintojai, bei to, kad ant pakuotės nėra nurodyta, jog į sultis buvo papildomai dėta cukraus, saldus sulčių skonis žadina...


Maiste vitaminų nebėra?

Maiste vitaminų nebėra?

Net ir nevalgantis pusfabrikačių bei kito greito maisto žmogus šiandien negauna visų organizmui reikalingų medžiagų. Mat dauguma maisto produktų beveik nebeturi juose buvusių vitaminų ir mineralų. Per 30-40 metų iš jautienos visiškai išnyko...


Nufotografuoji maistą – ir žinai, kiek jame kalorijų

Nufotografuoji maistą – ir žinai, kiek jame kalorijų

Esate susirūpinę, kiek kalorijų gausite suvalgę gabalą picos ar šokoladinio pyrago? Jums gali padėti nauja "iPhone" programėlė. Su telefonu nufotografavus patiekalą, programėlė beveik akimirksniu suskaičiuoja kalorijas, praneša...


Taisyklingos mitybos taisyklės

Taisyklingos mitybos taisyklės

Duona tuo kenksmingesnė, kuo baltesnė. Organizmo medžiagų apykaitos atžvilgiu balti miltai mažai kuo skiriasi nuo gryno cukraus. Todėl nenuostabu, kad daugybė tyrimų patvirtino juodos duonos naudingumą. Valgantieji juodą kuo mažiau apdorotų grūdų...


Medžiokite arbūzą

Medžiokite arbūzą

Šie dideli, žali, dryžuoti rutuliai – pati linksmiausia uoga pasaulyje. Aplink stalą susėdusi šeimyna jau pasiruošusi puotai! Ir visiškai nesvarbu, kad vaikų delnai ir marškiniai lipnūs, kad aplinkui pilna kauliukų... Arbūzas –...


Vaisiai ar daržovės?

Vaisiai ar daržovės?

Dietologai pataria: valgykite daugiau vaisių ir daržovių. Tačiau Jungtinių Amerikos Valstijų mitybos specialistai nustatė, kad tai praktiškai neįmanoma, nes tie, kurie mėgsta daržoves, dažniausiai negali pakęsti vaisių, o pastarųjų mėgėjai...


Gendančius produktus išduos plastiko juostelė

Gendančius produktus išduos plastiko juostelė

Pirkdami fasuotą mėsą ar žuvį bei norėdami sužinoti, ar produktas nesugedęs, vadovautis galima tik etiketėje nurodytu galiojimo terminu. Mokslininkai atrado būdą, kaip įsigyti šviežius ir sveikatai nekenksmingus maisto produktus. Pirkinio...


Supervaisius malpigija: vitamino C užtaisas

Supervaisius malpigija: vitamino C užtaisas

Manote, kad rūgščios citrinos yra geriausias vitamino C šaltinis? Malpigija – tokį keistą pavadinimą turi į vyšnią panašus vaisius, dar vadinamas Acerola, kuriame vitamino C – bent 20 kartų daugiau nei citrinoje. Iš Pietų Amerikos...


Kas yra šalto spaudimo sultys?

Kas yra šalto spaudimo sultys?

“Esu nustebintas, matydamas kiek žmonės yra linkę išleisti organizmo valymo produktams” – teigė vieno didžiausių ekologiško maisto prekybos tinklo („Whole Foods Market“) vadovas.


Bananai: gera nuotaika ir sveikata

Bananai: gera nuotaika ir sveikata

Kad darganotu oru būtumėte linksmi ir žvalūs, pasaldinkite savo gyvenimą bananais — gamtos stimuliatoriais ir antidepresantais... Šiuolaikiniai biochemikai teigia, kad bananai turtingi vienu iš biocheminių serotonino (medžiagos, kuri smegenų...


Vakarienei – jūros gėrybės

Vakarienei – jūros gėrybės

Jūros gėrybių vakarienėje restorane "Esse" susirinkę gurmanai dalijosi savo žiniomis apie šį gurmanišką maistą. Pamėginkite pasiruošti patiekalą iš jų savo šventinei vakarienei. Jūros gėrybės pasaulyje vertinamos ne tik dėl savo skonio:...


Siūlo paragauti pomidorų, keičiančių maisto skonį

Siūlo paragauti pomidorų, keičiančių maisto skonį

Jeigu kada pasitaikys galimybė paragauti pomidorų, išaugintų Kazuhisos Kato ir jo kolegų laboratorijoje, būkite atidūs. Tikėtina, kad praėjus kelioms valandoms po degustacijos, įprastas maistas jums kurį laiką atrodys visai neįprasto skonio. K....


Lietuviai žiūri ką valgo: salmonelioze susirgo mažiau žmonių

Lietuviai žiūri ką valgo: salmonelioze susirgo mažiau žmonių

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, per pirmąjį 2010 m. pusmetį užregistruoti 666 susirgimų atvejai (2009 m. sirgo 2069 žmonės, 2008 m. – 3159). Daugiausiai salmoneliozės atvejų užregistruota atšilus orams, pvz. per šių metų...


Gysločio kaukė senstančiai odai

Gysločio kaukė senstančiai odai

Senovės kinai, graikai ir romėnai puikiai žinojo gysločio gydomąsias savybes ir plačiai naudojo jį medicinoje: dizenterijai gydyti, kraujavimui stabdyti, išorinėms žaizdoms, kepenų ligoms gydyti, o jų sultimis malšino ausų ir dantų skausmus.


Sveiki užkandžiai paplūdimyje

Sveiki užkandžiai paplūdimyje

Kefyras ir varškė. Kepinant saulei kefyras – puiki išeitis. Ir alkio jausmą kuriam laikui pamiršite, ir atsigaivinsite. Jei visgi vien kefyro jums per mažai, suvalgykite nesaldžią varškę, be priedų. Ir kefyrą, ir varškę rinkitės neriebius:...


Televizoriaus dieta

Televizoriaus dieta

Jei norite sudeginti daugiau kalorijų nekeisdami mitybos įpročių, mokslininkai siūlo labai paprastą dietą: išjunkite televizorių. Naujo tyrimo metu mokslininkai pastebėjo, kad jei suaugusieji sutrumpina televizoriaus žiūrėjimo laiką (net jei ir...


Mėsa – ne tik maistas, bet ir patriarchato simbolis

Mėsa – ne tik maistas, bet ir patriarchato simbolis

Salotų lėkštė, jūros gėrybės ir saldus desertas. Šiuos patiekalus kavinės padavėjas automatiškai padės prie moters. Vyriško maisto sinonimas - didžiulis mėsiškas kepsnys, užgeriamas raudonu vynu ar alumi. Prieš daugiau nei 10 metų daryti tyrimai...


Lašiša ir pienas – nesuderinama?

Lašiša ir pienas – nesuderinama?

Veikliąsias maisto medžiagas reikia vartoti kartu. Tik tada jų poveikis bus efektyvus. Tai nustatė Harvardo medicinos mokyklos Bostone mokslininkai. "Harvard Health Letter" biuletenyje jie pateikė geriausiai kartu veikiančių vitaminų ir...


Apklausa: lietuviai labiau nei kiti europiečiai mėgsta saldumynus

Apklausa: lietuviai labiau nei kiti europiečiai mėgsta saldumynus

Santykinai daugiau lietuvių sako dažnai valgantys uogienę, medų bei saldumynus nei vidutiniškai kiti europiečiai ir dažniau patiria problemų dėl dantų būklės, rodo nauja apklausa. Lietuviai iš kitų europiečių taip pat išsiskiria tuo, kad į...


Moliūgas - įvairių ligų gydytojas

Moliūgas - įvairių ligų gydytojas

Vienos didžiausių daržovių titulas tikriausiai priklauso moliūgui. Amerikoje ši daržovė – būtinas Padėkos dienos atributas, italai ypač mėgsta rizotus su moliūgais, prancūzai gardžiuojasi šių daržovių sriuba. Moliūgo minkštimas turi cukraus,...


Termiškai apdoroti pieno produktai mažina alergiją pienui

Termiškai apdoroti pieno produktai mažina alergiją pienui

Įvairiausi kepsniai, kurių paruošime naudojamas virintas pienas, efektyviau nei įprastinis gydymas gydo vaikų alergiją pienui, rašoma žurnale "The Journal of Allergy and Clinical Immunology". Mokslininkai teigia, kad termiškai apdorotas...


Ar saugu vartoti nepasterizuotą pieną?

Ar saugu vartoti nepasterizuotą pieną?

Gydytojai ir specialistai pataria – maži vaikai neturėtų gerti žalio, nepasterizuoto pieno. Pienas yra didelės maistinės vertės produktas, turintis daug medžiagų, reikalingų vaikų augimui, tačiau žaliame piene gali būti įvairių bakterijų,...


Visavertė mityba lietuviams rūpi ne visada

Visavertė mityba lietuviams rūpi ne visada

Bendrovės "Unilever" iniciatyva Baltijos šalyse atliktas tyrimas parodė, kad dauguma lietuvių nežino, kokį kiekį riebalų žmogus turi suvartoti per dieną. Taip pat paaiškėjo, jog gerųjų riebalų žmonės valgo per mažai, nors ir numano, kad...


Moksleivių mityba: saldainis vietoj kotleto

Moksleivių mityba: saldainis vietoj kotleto

Kas atsitiko, kad šiandien vis mažiau vaikų mokyklos valgykloje renkasi karštą patiekalą? Neskanu? Brangu? Ne vienam suaugusiajam burnoje likęs mokyklinių pietų – žuvų kotleto ar pieniškos grikių sriubos skonis. Anuomet moksleiviai valgydavo...


Krapas - priemonė laringitui gydytii

Krapas - priemonė laringitui gydytii

Pirmą kartą krapai buvo aprašyti senovės Egipte, Eberso papiruse 1500 metų pr. Kr. kaip mikstūros nuo skausmo ingredientas. Krapuose yra daugybė vitaminų ir kitų veikliųjų medžiagų, kurios žadina apetitą bei gerina virškinamojo trakto organų veiklą.


Nuodai maiste: jūs nemirsite. Bent jau ne staigiai

Nuodai maiste: jūs nemirsite. Bent jau ne staigiai

Tvarka yra tokia: likus keliolikai dienų iki javų derliaus nuėmimo jie yra nupurškiami herbicidu glifosatu, kuris numarina visa, kas žalia. Po to derlius nuimamas ir parduodamas žmonių maistui. Naujausiais duomenimis, glifosatas sukelia žmogaus...


Detoksikacijos teorija

Detoksikacijos teorija

Jūs jau žinote, kaip svarbu iš organizmo pašalinti toksines atliekas.Atminkite, kad toksinės medžiagos jūsų organizme kaupėsi dvidešimt, trisdešimt, keturiasdešimt ir net daugiau metų, tad jų pašalinimas negali įvykti per vieną dieną.Tačiau yra...


Genetiškai modifikuotas maistas

Genetiškai modifikuotas maistas

Genų inžinerijos būdu sukurti maisto produktai ir pašarai yra vieni labiausiai tiriamų produktų ES. Vertindami saugą ir keliamą riziką, specialistai vadovaujasi griežtesniais reikalavimais, nei keliamais tradiciniam maistui. Tiriama ir...


Kaip konservuoti maistą, kad išliktų naudingosios savybės?

Kaip konservuoti maistą, kad išliktų naudingosios savybės?

Daugeliui konservavimas siejasi su acto marinatais, cukrumi ar rauginimu. Tuo tarpu konservavimas yra maisto produktų saugojimas nuo gedimo. Sveikiausias pasirinkimas ruošiant konservuoti atliekas žiemai yra šaldymas ir džiovinimas. Užšaldyti...


Sveikatai – tik „gyvas“ kefyras

Sveikatai – tik „gyvas“ kefyras

Mokslininkai vis garsiau prabyla, kad artimiausiu metu tradicinių vaistų nuo peršalimo, stomatito ar depresijos pardavimus sumažins rauginti pieno produktai. Japonų mokslininkų manymu, dar XXI amžiuje jie turėtų išstumti 50proc. esamos cheminių...

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9