Rugpjūčio 23d. Penktadienis

Pieną gerti sveika

Peržiūrų skaičius: 25896
Pieną gerti sveika

Pienas ir jo produktai yra nepaprastai svarbi maitinimosi dalis, nes jame gausu lengvai įsisavinamų maistinių medžiagų, reikalingų organizmui augti, vystytis: riebalų, baltymų, angliavandenių, mineralinių medžiagų, bei vitaminų. Nustatyta, jog jame yra daugiau kaip 200 įvairių medžiagų, reikalingų žmogaus organizmo ląstelėms atsinaujinti ir energijai gauti.

Baltymų šaltinis

Pagal cheminę sudėtį pienas užima išskirtinę vietą tarp gyvūninių produktų. Piene yra puikiai subalansuotų aminorūgščių, riebalų emulsijos pavidalu, todėl šios medžiagos lengvai įsisavinamos. Pieno baltymuose yra visos nepakeičiamos gyvūninės aminorūgštys, tarp jų ir mums reikalingi, lengvai įsisavinami lizinas ir triptofanas. Laktalbuminas ir kazeinogenas - veiksmingi baltymų sintezės stimuliatoriai, padedantys formuotis raumenims. Metioninas turi lipotrofinį (riebalus tirpdantį) poveikį, normalizuoja cholesterolio apykaitą. Iš pieno baltymų žarnose susidaro lengvai įsisavinami peptidai, kurie padeda geriau įsisavinti mineralus, ypač kalcį ir geležį. Pieno baltymai įsisavinami daug lengviau nei mėsos baltymai. Vegetariškai maitinantis, pienas ir jo produktai suteikia organizmui reikiamą baltymų kiekį.

Piene gausu kalcio

Piene  yra daugybė mikroelementų. 100 gr. produkto yra 138 mg kalio, 118mg kalcio, 85mg fosforo, 44mg natrio, 12 mg magnio, taip pat - 0,1 mg geležies, 0,32mg cinko, seleno, 1 mikrogr., 9 mikrogr jodo. Be to piene yra nedidelis vitamino A, D, E, bei B grupės vitaminų kiekis. Energinė vertė 100gr-65 kcal.  Pienas yra baltymingas produktas-baltymo yra apie 2,9 - 3,3-3,4 gr, riebalų apie 1 - 2-3,5 gr., cholesterolio - 14 mg, angliavandenių - 4,8 gr.

Rekomenduojamos paros ir maistinių medžiagų normos suaugusiems: baltymų-60 - 70 g, riebalų 60 -70 g, angliavandenių 300 - 400 g, fosforo-900 mg, magnio-300 mg, geležies-10 mg, cinko-12 mg, natrio - 1500 mg, kalio - 2,500 mg; jodo - 150 mg, vitamino C - 60 mg, vitamino A - 800 mg, vitamino D - 5 mg, vitamino B grupės - 1,2-1,7 mg.

Kalcio paros norma suaugusiems žmonėms - 1000 mg, 50-64 metų amžiaus žmonėms bei nėščioms ir krūties pienu maitinančioms moterims - 1200 mg, moterims po menopauzės, vartojančioms estrogeninius preparatus, rekomenduojama paros dozė - 1500 mg. Kalcis - labai svarbi medžiaga organizmo audinių atsinaujinimui bei kraujospūdžio reguliavimui. Kalcis stiprina kaulinį audinį, išsaugo dantų struktūrą, turi teigiamą poveikį medžiagų apykaitai, kartu su magniu stiprina kaulinį audinį.  Fosforas kartu su kalciu yra pagrindinė kaulų ir dantų sudedamoji dalis. Kalcis yra būtinas ne tik kaulams ir jų tvirtumui palaikyti, bet ir tam, kad būtų gerai įsisavintas magnis.  Esant stresui, ši medžiaga palaiko normalų raumenų ir širdies funkcionavimą. Geriausi kalcio šaltiniai yra pienas, sūriai ir jogurtas, kai kurios žuvų rūšys, ypač tos, kurios valgomos su kaulais. Pienas ir jo produktai yra pagrindiniai kalcio šaltiniai. Rekomenduojama vartoti pieno produktus 2-3 kartus per dieną (250 ml pieno, 2 pakeliai jogurto, 175g fermento ar varškės sūrio).

Pieno iš parduotuvės savybės

Termiškai apdorotas geriamasis pienas klasifikuojamas į  nenugriebtą pieną, pusriebį pieną bei nugriebtą pieną. Prieš pristatomas į parduotuves pienas turi būti pasterizuotas,  termiškai apdorotas ultra aukštoje temperatūroje (UAT) arba sterilizuotas. Sterilizuotas pienas yra kaitintas ir sterilizuotas aukštesnėje kaip 100 laipsnių C temperatūroje arba hermetiškai uždarytoje taroje.

Jau keletą dešimtmečių ultra aukšta temperatūra apdorotas pienas (UAT pienas) yra žinomas ir populiarus visame pasaulyje dėl labai svarbaus privalumo - laikomas neatidarytoje pakuotėje kambario temperatūroje, jis išlieka nesurūgęs iki keleto mėnesių.  UAT pienas yra veikiamas aukšta temperatūra labai trumpą mirksnį (134-140 laipsnių C, 3-5 sekundės), po to beorėje aplinkoje supilamas į daugiasluoksnę pakuotę. Šios technologijos dėka žūsta pavojingi mikroorganizmai (pienas - puiki terpė jiems veistis), o poveikis pieno maistinėms medžiagoms yra minimalus. Todėl UAT pienas - patogus vartoti ir naudingas organizmui. Tačiau atidarius UAT pieno pakelį, jį patartina suvartoti greitai, nes pienas genda per kelias dienas, kaip ir pasterizuotas.

Ženklinant termiškai apdoroto geriamojo pieno pakuotę yra nurodomas jo pagaminimo būdas (normalizuotas nenugriebtas nenormalizuotas, nenugriebtas, natūralus, pusriebis, nugriebtas liesas), pasterizacija (pasterizuotas, pasterizuotas aukšta temperatūra, sterilizuotas, apdorotas UAT), produkto riebumas, energinė ir maistinė vertė, laikymo sąlygos, galiojimo laikas, gamintojas.


Kofeino poveikis žmogaus organizmui – su saiku nėra blogai

Kofeino poveikis žmogaus organizmui – su saiku nėra blogai

Kofeinas – seniai žinomas ir pasaulyje plačiai vartojamas stimuliantas, kurio žmogaus organizmas tradiciškai gauna gerdamas kavą. Tačiau net ir nemėgstantys kavos žmonės kofeiną gauna iš įvairiausių kitų produktų, kaip, pavyzdžiui, šokolado...


Sveikos mitybos ugdymas – visų mūsų uždavinys

Sveikos mitybos ugdymas – visų mūsų uždavinys

Nacionalinė sveikatos taryba, reikšdama susirūpinimą šalies gyventojų nesveikos mitybos įpročiais, siūlo daugiau dėmesio skirti visuomenės, o ypač vaikų, sveikos mitybos ugdymui. Atsižvelgiant į žalingą visame pasaulyje populiarėjančio...


Apie bulgur kruopas

Apie bulgur kruopas

Dažnas keliaudamas į Turkiją ir ragaudamas jų nuostabios virtuvės patiekalų dažnai pasvajoja apie galimybę valgyti tokį maistą ir Lietuvoje. Šiandien visa tai jau yra įmanoma, o į Turkija belieka važiuoti pasigrožėti jų nuostabiu kraštovaizdžiu....


Tarp nesaugų maisto produktų – ir košelė vaikams

Tarp nesaugų maisto produktų – ir košelė vaikams

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba per šių metų pirmąjį pusmetį nustatė 15 nesaugių importuojamų ir rinkoje esančių maisto produktų bei vieną nesaugių pašarų atvejus. Apie visus 16 atvejų buvo informuota Europos Komisija Skubiųjų pranešimų...


Tyrimas: žmonės per krizę valgo kaloringesnį maistą

Tyrimas: žmonės per krizę valgo kaloringesnį maistą

Recesija, nedarbas ir mažėjančios pajamos sukelia netikėtas problemas - žmonės storėja, parodė JAV tinklapio apklausa. Tyrimo metu ketvirtadalis apklaustųjų iš tūkstančio prisipažino, kad krizės akivaizdoje jiems labiau norisi kaloringų produktų,...


Apsinuodijimų grybais skaičius auga

Apsinuodijimų grybais skaičius auga

Šiais metais Kauno visuomenės sveikatos centras yra gavęs du pranešimus apie apsinuodijimą grybais. Balandį buvo gautas pranešimas apie apsinuodijimą šaldytais baravykais, o kovo mėnesį kauniečiai apsinuodijo suvalgę savo rinkimo ir ruošimo grybų.


Alus – vyrų priešas!

Alus – vyrų priešas!

Britai garsėja alaus barais ir tamsiuoju alumi, o lietuviai mielai kelia bokalą po sunkios darbo dienos ar per šventes. Tačiau nors daugelis ir laiko alų visiškai nekaltu gėrimu, jis gali stipriai pakirsti sveikatą. "Alus gerti sveika"?...


Jonizuoto vandens panaudojimas maisto gamybai

Jonizuoto vandens panaudojimas maisto gamybai

Kiekviena šeimininkė, gaminanti namuose, nori, kad jos patiekalai būtų patys skaniausi. Tačiau mes neretai tikime, kad kasdienių, nuolat gaminamų patiekalų skaniau negu įprastai paruošti nebegalima arba tam būtinai reikalingi brangesni negu...


Kaip nepersivalgyti per šventes?

Kaip nepersivalgyti per šventes?

Artėjant gražiausioms metų šventėms – Šv. Kalėdoms ir Naujiesiems Metams – Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro specialistai pataria nepiktnaudžiauti šventinio stalo siūlomais patiekalais. Maisto atakos švenčių metu,...


Sveiko maisto avantiūra

Sveiko maisto avantiūra

Šiuolaikinė maisto pramonė pateikia rinkai tokį maistą, kuris ne tik nėra naudingas, bet ir dažniausiai būna netgi žalingas sveikatai. Kaip rasti ir atsirinkti kokybišką maistą? "Norint sveikai maitintis, šį norą įgyvendinti beveik nebėra...


Daržovių sulčių galia

Daržovių sulčių galia

Iš šviežių daržovių išspaustos sultys - reikalingiausių ir lengviausiai pasavinamų organizmui būtinų elementų šaltinis. Daržovių sultys - tai organizmo statybininkės bei rekonstruktorės. Jose gausu visų žmogui būtinų amino rūgščių, mineralinių...


"Maži" energetiniai gėrimai ir galima didelė jų žala

"Maži" energetiniai gėrimai ir galima didelė jų žala

Vokietijos sveikatos priežiūros tarnyba ragina uždrausti vartoti energetinius gėrimus mažose pakuotėse. Kalbama apie 25-75 mililitrų energetinių gėrimų pakuotes (angl. "energy shots"), o tokie produktai yra vienas greičiausiai augančių...


Linas Samėnas: sriubai tinka viskas, kas po ranka

Linas Samėnas: sriubai tinka viskas, kas po ranka

Garsiajam virėjui Linui Samėnui, kad išvirtų sriubą, daug galvos sukti nereikia. "Tiesiog sumetate viską, ką turite šaldytuve, ir verdate", – juokėsi jis, vaišindamas diskusijos dėl energijos taupymo dalyvius. Šį kartą į virėjo...


Siūlo paragauti pomidorų, keičiančių maisto skonį

Siūlo paragauti pomidorų, keičiančių maisto skonį

Jeigu kada pasitaikys galimybė paragauti pomidorų, išaugintų Kazuhisos Kato ir jo kolegų laboratorijoje, būkite atidūs. Tikėtina, kad praėjus kelioms valandoms po degustacijos, įprastas maistas jums kurį laiką atrodys visai neįprasto skonio. K....


Riebų maistą keiskite liesu

Riebų maistą keiskite liesu

Mitybos specialistų teigimu, mūsų šalies gyventojai valgo per riebiai - nustatyta, kad energija, gauta iš riebalų, sudarė apie 44 proc. paros maisto energetinės vertės, kai rekomenduojama ne daugiau nei 30 proc. Dietologai pataria vartoti...


Nitratai vaisiuose ir daržovėse: vartotojų baimės nepagrįstos

Nitratai vaisiuose ir daržovėse: vartotojų baimės nepagrįstos

Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto direktoriaus pavaduotojos Snieguolės Ščeponavičienės tvirtinimu, vartotojai neturėtų baimintis nitratų maisto produktuose. Remiantis tyrimų duomenimis ir nustatomais nitratų kiekiais...


Kokį vandenį geriame?

Kokį vandenį geriame?

Praėjusiais metais vos 11-oje iš 85 vandentiekių Klaipėdos rajone buvo tiekiamas saugus ir kokybiškas vanduo. Rajone 85-iose geriamojo vandens tiekimo teritorijose kontrolę vykdo Klaipėdos apskrities Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba...


Trumpalaikis badavimas – naudingas?

Trumpalaikis badavimas – naudingas?

Amerikiečių mokslininkai tvirtina, kad neilgai trunkantis badavimas ne kenkia, kaip buvo manoma anksčiau, o teigiamai veikia žmogaus organizmą. Neilgai trunkančiu badavimu jie įvardijo tai, kai žmogus badauja vieną dieną per mėnesį. Mokslininkai...


Vakarietiškas mitybos modelis didina širdies ligų riziką

Vakarietiškas mitybos modelis didina širdies ligų riziką

Pakeitus keptą ir persūdytą maistą salotomis, pasaulyje gali trečdaliu sumažėti širdies smūgio rizika, teigiama mitybos įpročių tyrime. Mokslininkai ištyrė 16 tūkst. žmonių dietą 52 šalyse ir nustatė tris pasaulinius mitybos modelius, BBC cituoja...


Mitybos teorijų kilpos

Mitybos teorijų kilpos

Nežinau, ar yra dar kur nors tokia sumaištis, kaip mitybos teorijose šiandien. Ir ji kyla ne dėl skirtingų tradicijų ar principinių požiūrių į žmogų bei gyvąją gamtą. Sumaištis kyla iš vadinamosios įrodymais pagrįstos mitybos tyrinėjimų srities....


Modifast

Modifast

Baltyminiai produktai svoriui mesti
lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9