Gudručio vaistinė

Per sūrus maistas – didesnė vėžio rizika

Dėl labai sūraus maisto tikimybė susirgti skrandžio vėžiu padidėja du kartus, įspėja Didžiosios Britanijos vėžio tyrimų centras.

Padidintos rizikos grupei, pagal tai, priklauso žmonės, suvartojantys per dieną apie 12-15 gramų druskos, arba daugiau už vidurkį. Vidurio Europoje suaugę žmonės kasdien su maistu paprastai suvartoja apie 8 gramus druskos.

Vėžio tyrėjai jau kuris laikas įtarė, kad yra ryšys tarp sūraus maisto ir skrandžio vėžio. Jų nuomonę patvirtina Japonijos nacionalinio vėžio tyrimų instituto studija.

Šio instituto darbuotojai 11 metų stebėjo 40 tūkst. kontrolinių asmenų mitybos įpročius. Japonijoje skrandžio vėžiu serga vidutiniškai kas tūkstantasis vyras ir kas du tūkstantoji moteris. Tačiau tarp tų, kurie vartojo daug druskos, šis rodiklis buvo dvigubai didesnis – vienas susirgimas teko 500 vyrų ir 1,3 tūkst. moterų.

Didžiosios Britanijos vyriausybė ragina maisto gamintojus gerokai sumažinti druskos kiekį savo gaminiuose. Jei į raginimą nebus įsiklausyta, vyriausybė gali įvesti specialų produktų su daug druskos, pavyzdžiui, traškučių, kumpio arba rūkytos žuvies, žymėjimą.

Anot sveikos mitybos specialistų, normaliam žmogui per dieną visiškai užtenka 6 gramų druskos. Tiek druskos telpa į arbatinį šaukštelį. Daugiausia druskos žmogus pasisavina iš duonos, dešros, sūrio, gatavų patiekalų ir užkandžių, todėl papildomai ant patiekalų per dieną reikėtų užberti ne daugiau kaip 1-2 gramus druskos.

Ranigast sos

TAIP PAT SKAITYKITE