Penki nepelnytai sveikuolių užmiršti produktai

Žemės riešutų sviestas, grybai, kiaušiniai, avokadai ir net kava. Tai penki sveikuolių užmiršti produktai, kuriuos verta įtraukti į kasdieninį meniu.
Žemės riešutų sviestas
Pirkėjai dažniausiai žino tik, kad jis kaloringas. Tačiau jis dar labai sveikas širdžiai ir kraujagyslių sistemai, nes sumažina bendrąjį ir "blogojo" cholesterolio kiekį. Be to, nuo žemės riešutų ar jų sviesto kur kas greičiau atsiranda ir ilgiau išlieka sotumo jausmas, nei nuo kitų sveikų užkandžių. Šaukštas ar pusantro per dieną – sveika ir širdžiai, ir talijai.
Kiaušiniai
Sveikos mitybos sekėjai vengia kiaušinių dėl, esą, didelio cholesterolio kiekio, tačiau juose gausu svarbių mūsų organizmui medžiagų. Pavyzdžiui, cholinas būtinas gerai smegenų veiklai, o kiaušiniai – gausiausias cholino šaltinis. Juose esantis antioksidantas liuteinas svarbus geram regėjimui. O kur dar vertingi baltymai, B grupės vitaminai, selenas. Be to, kiaušiniai mažai kaloringi.
Kava
Žinome tik apie šiame gėrime esantį kofeiną, o puodelyje kavos yra šimtai įvairių cheminių medžiagų. Kava su kofeinu palankiai veikia senyvų žmonių atmintį, darbingumą, judesių koordinaciją. Reguliariai geriant kavą sumažėja antrojo tipo diabeto rizika.
Avokadai
Akcentuojama, kad jie riebūs, tačiau riebalai – mononesotieji, taigi, patys sveikiausi. Mokslininkai rado avokaduose ir biologiškai aktyvių medžiagų, užkertančių kelią vėžiui. Juose gausu antioksidantų – liuteno, betakarotino, vitamino E. Be to, avokadai padeda organizmui įsisavinti kitame maiste esančias biologiškai aktyvias medžiagas. Tikriausiai taip yra dėl juose esančių riebalų.
Grybai
Manoma, kad sveikai mitybai jie nieko gera neduoda. Nors 90 proc. grybų sudaro vanduo, jie nusipelno vis rimtesnio mokslininkų dėmesio. Pasirodo, grybuose esančios medžiagos stiprina imuninę sistemą, neleidžia atsirasti krūties bei prostatos vėžiui. Be to, juose yra kraujospūdžio reguliavimui svarbaus kalio.
Straipsniai

4 VALGOMI IDEALIOS BIKINI FIGŪROS DRAUGAI
Tikriausiai pastebėjote, kad daugelio preparatų, skirtų lieknėjimui, sudėtyje yra mėlynių. Ir tai nė kiek nestebina, nes teigiamas mėlynių poveikis kovoje su antsvoriu yra patvirtintas moksliniais tyrimais, vieną tokių tyrimų 2011 metais skelbė ir...

Mokslo populiarintojai triuškina garsenybių pateikiamus sveikos gyvensenos patarimus
Viena britų mokslo populiarinimo organizacija trečiadienį sukritikavo kai kurių garsenybių patarimus kaip sveikai gyventi. Pavyzdžiui, pareiškimus apie sėklos sulaikymo naudą arba kūnui energijos suteikiančias silikonines apyrankes. Organizacija...

Saikingai vartojami lašiniai – naudingi
Nemažai žmonių mano, kad lašiniai kenkia sveikatai. Esą jų mėgėjai rizikuoja susirgti ateroskleroze – lėtine liga, kai arterijose susidaro aterosklerozinių plokštelių. Be to, lašiniai neva didina cholesterolio kiekį kraujyje, nuo jų tunkama....

Dietos ne tik tirpdo kilogramus, bet ir sendina
Jei tirpdote antsvorį ir laikotės dietos, būkite atsargūs. Nors laikantis dietos kūnas lieknėja, veidas gali pasenti. Atlikus tyrimą paaiškėjo, kad labiausiai sendina liesumas, o žmonės, kurių putlūs skruostai ir švelnūs bruožai, atrodo jaunesni....

Sėkmės darbe paslaptis – teisinga mityba
Kaip teisingai maitintis, norint darbe pasiekti užsibrėžtų tikslų ir būti sėkmingu – į šį klausimą atsako Vokietijos mokslininkas, daktaras P.Giunteris. Farmakologijos ir maisto produktų chemijos specialistas atliko ne vieną stebėjimą ir...

Burokėlių sultys naudingos širdžiai
Mokslininkai išsiaiškino, kad burokėlių sultys tiesiog būtinos žmogaus organizmui. Mokslininkų tyrimo išvadomis, burokėlių sultys - puikus energetinis gėrimas. Jos žmogaus ištvermingumą padidina 16 proc. To priežastis - burokėliuose esančios...

Ekologiškos daržovės per metus prekybos centruose atpigo labiausiai
Kvietiniai miltai tarp ekologiškų maisto produktų sausio mėnesį, palyginti su pernai sausiu, Lietuvos mažmeninės prekybos centruose pabrango labiausiai - 26,4 proc., o daugiausiai atpigo daržovės. Juodos ir baltos duonos kilogramo kaina per metus...

Neskanus maistas gali išprovokuoti depresiją
Žmogus gyvena ne tam, kad valgytų, tačiau jo skonį atitinkantis ir patraukliai patiektas maistas neretai pakelia nuotaiką. Ir priešingai, bet koks neskanus maistas sukelia emocinį nepasitenkinimą, išprovokuoja apatiją ir chronišką nuovargį. O...

Įvairiais priedais „paskanintas“ maistas gali tapti narkotiku
Dažniausiai žmonės mėgsta tą maistą, kuris jiems yra skanus, bet ar jis gali tapti per daug skanus? Pasak mitybos specialistų, pastaruoju metu visuomenę vis labiau užvaldo vadinamasis „penktasis skonis“. Gamintojai įvairiais maisto...

Sveikata ir vanduo
Atšilus orams žmogui reikia vis daugiau vandens. Vandens svarbos mūsų organizmui nuneigti neįmanoma - tai pagrindinė žmogaus kūno sudedamoji dalis. Organizme vanduo dalyvauja gausybėje procesų: medžiagų apykaitos, fermentų, hormonų gamybos. Vanduo...

Linas Samėnas: sriubai tinka viskas, kas po ranka
Garsiajam virėjui Linui Samėnui, kad išvirtų sriubą, daug galvos sukti nereikia. "Tiesiog sumetate viską, ką turite šaldytuve, ir verdate", – juokėsi jis, vaišindamas diskusijos dėl energijos taupymo dalyvius. Šį kartą į virėjo...

Airanas - šios vasaros gėrimas
Airanas - fermentuotas pieno gėrimas, skoniu primenantis kefyrą. Jis malšina troškulį ir suteikia ilgaamžiškumą žmonėms jau daugiau nei 15 amžių. Airano atradėjais laikomi tiurkų klajokliai, kuriems buvo reikalingas maistingas produktas, ilgai...

Arbata saugo nuo antsvorio
Arbatos gėrimas gali apsaugoti nuo papildomo svorio priaugamo valgant netinkamą maistą. Mokslininkai ištyrė, kad reguliarus arbatos vartojimas taip pat sumažina daromą žalą kraujui ir blogiesiems riebalams, galintiems išprovokuoti dviejų rūšių...

Pakeiskite tai, kaip jūs valgote
Teisinga dieta – gražus kūnas…Ko gero jūs jau žinote, kad tinkamų maistinių medžiagų trūkumas gali įtakoti kūno atliekamų funkcijų kokybę. Todėl sveika mityba yra labai svarbi. Dabar tai žino visi, tačiau vis dar atsiranda mitų, kurie...

Kodėl uogas reikia nuplauti prieš valgant?
Šviežios braškės ir kitos uogos yra skanumynas, tačiau jei prieš valgydami jų nenuplausite, sėkmingai suvalgysite šiek tiek daugiau nei vien tik uogą. Žinoma, tai nereiškia, jog visi tokie maisto "priedai" yra žalingi, tačiau kai kuriais...

Maiste puikuojasi "E"
Dabar visi keikia dabartinius maisto produktus, kad šie pilni visokių "E" priedų. Daug kas nesivaržydami sako, jog valgome vien tik nuodus, ir viskas. Teisybės tuose pasvarstymuose, žinoma, yra. Kodėl į mėsą reikia dėti spalvos ir kvapo...

Vasarą geriau pabadauti
Beveik du trečdaliai apsinuodijusiųjų maistu į gydytojus kreipiasi vasaros metu. Toksikoinfekcijos arba apsinuodijimo maisto produktais priežastimi yra patogeninės bakterijos — streptokokai, stafilokokai, salmonelės. Susirgimus sukelia ne...

Ką daryti, jei negalite (ar nenorite) vartoti pieno? Išeitis yra!
Šiandien augalinių pienų pasirinkimas – itin platus. Į ką atkreipti dėmesį renkantis pieno pakaitalus? Patarimais dalijasi sveikos gyvensenos tyrinėtoja Guoda Azguridienė.

Nuliu paženklintas kiaušinis – pats geriausias
Ar žinote, kad vien pažvelgus į parduotuvės lentynoje ar turguje parduodamą kiaušinį, jūs iškart galite pasakyti kokiomis sąlygomis buvo laikoma dedeklė višta, kuri tą kiausinį padėjo? Europos Sąjungoje visi parduodami kiaušiniai privalo būti...

Skrudintose bulvėse – didelis kancerogeno kiekis
Daugelis žmonių labai mėgsta keptas, paskrudintas bulves, o vaikai tiesiog dievina bulvių traškučius. Ar tokiu būdu pagamintas maistas yra sveikas ir naudingas? Tyrimai rodo, jog aukštoje temperatūroje gaminamuose maisto produktuose randamas...

Mokslininkai: pavojingas laikas besilaikantiems dietos – 15.23 val.
Dietos besilaikantys žmonės turi baimintis, kai laikrodžio rodyklės artėja prie 15.23 val. Mokslininkų teigimu, būtent tuo metu žmogaus valia ima silpnėti ir jis jau gali siekti kokio saldėsio, skelbia britų laikraštis "The Daily...

Po treniruočių padidėjęs apetitas - apgaulingas
Sportuojantys žmonės dažnai pastebi, jog po intensyvios treniruotės padidėja apetitas. Tačiau mokslininkai tikina - nepaisant to, kiek prakaito išliejama sporto salėje, prie stalo skubėti nereikėtų, ypač tada, kai turite tikslą numesti...

Energijos suteikia ne tik puodelis kavos
Trūksta energijos? Išsijudinti nebepadeda net puodelis kavos? Dažna vangumo, prastos nuotaikos ar nuovargio priežastis - vitaminų trūkumas. Tačiau patys vitaminai energijos nesuteikia, jie dalyvauja organizmo biocheminiuose procesuose, kurie...

Pieną gerti sveika
Pienas ir jo produktai yra nepaprastai svarbi maitinimosi dalis, nes jame gausu lengvai įsisavinamų maistinių medžiagų, reikalingų organizmui augti, vystytis: riebalų, baltymų, angliavandenių, mineralinių medžiagų, bei vitaminų. Nustatyta, jog...

Kiek ir kokio vandens gerti?
Vanduo padeda išvengti daugybės negalavimų. Tuo tarpu skysčių trūkumas mažina darbingumą, sukelia silpnumą ir nuovargį, gali sukelti depresiją, galvos skausmus. Smegenys ypatingai jautriai reaguoja į vandens trūkumą: jeigu skysčių prarandama...

Trumpos tiesos apie mitybą
Ankštinių augalų vaisių patiekalai, atsižvelgiant į maistinę vertę, gali atstoti mėsą. Pagal maistinę vertę po ankštinių eina grūdiniai augalai: rugiai, kviečiai, ryžiai, avižos. Kviečių grūduose yra visų žmogaus organizmui funkcionuoti būtinų...

Ką sveikiau gerti: kavą ar arbatą?
Kava ir arbata – patys populiariausi gėrimai. Kasdien yra suvartojami įspūdingi kiekiai įvarių rūšių kavos bei arbatos. Ir vienas, ir kitas gėrimas turi daug gerbėjų. Reikia pabrėžti, jog abu šie gėrimai yra ne tik puikaus skonio, bet ir...

Maisto papildai: kaip nepasiklysti?
Tikriausiai daugelis susimąstome, ar tikrai mūsų mityba visavertė, ar mūsų organizmas gauna visas reikiamas medžiagas, o jei negauna, tai kokios įtakos tai gali turėti mūsų sveikatai. Deja, toli gražu ne kiekvienas gali sau leisti prabangą tris...

Kokosų vanduo jėgoms atgauti
Atrodo, jau visas pasaulis žino, kad kokosų vanduo – geriausias natūralus jėgų ir mineralų atstatytojas. Jo populiarumas sparčiai auga ir Lietuvoje, o ypač mėgiamas rimtų sportininkų ir šiaip sportuojančiųjų. Kas yra kokosų vanduo ir kodėl...

Supervaisius malpigija: vitamino C užtaisas
Manote, kad rūgščios citrinos yra geriausias vitamino C šaltinis? Malpigija – tokį keistą pavadinimą turi į vyšnią panašus vaisius, dar vadinamas Acerola, kuriame vitamino C – bent 20 kartų daugiau nei citrinoje. Iš Pietų Amerikos...